2018-03-03 75 瀏覽
好多人唔知係咩黎米苔目是漳州特色小吃,是用米和蕃薯粉做成的。作為香港少有既特色餐廳黎講, 一定要試下!老實講口感係偏爽口, 因為比較粗身,佢係類似腸粉卷成咁, 又有小小似比米線粗小小咁.米苔目份量算多,  其他料就係正常份量, 價錢不貴, 絕對可以一試.沙爹湯呢到比較"沙"小小既味, 因為好多料係湯底,湯味道算濃既!呢個係益力多制品, 呢到好多益力多飲品,我自己中意特別中意飲, 所以叫左個lemon黎飲, 味道都係唔錯, 益力多味當然最重, 加左小小檸檬既酸酸地味, 令到其實有小小開胃既感覺!香港好少有特色野食, 到到都差不多,所以特色野食,一定要試下!

好多人唔知係咩黎
老實講口感係偏爽口, 因為比較粗身,
佢係類似腸粉卷成咁, 又有小小似比米線粗小小咁.
米苔目份量算多,  其他料就係正常份量,
價錢不貴, 絕對可以一試.
沙爹湯呢到比較"沙"小小既味, 因為好多料係湯底,
湯味道算濃既!

呢個係益力多制品, 呢到好多益力多飲品,
我自己中意特別中意飲, 所以叫左個lemon黎飲,

香港好少有特色野食, 到到都差不多,
所以特色野食,一定要試下!
2018-03-03
2018-02-25 70 瀏覽
去鴨寮街行完不彷向西九龍方向行一嘗此台灣小店,女店主非常好客及有禮,一見到新面孔的客會問要不要介紹食物?要不要走九菜?店內其實也頗寛闊,有三張圓枱,一排面向牆壁位置及二人枱
店內其實也頗寛闊,有三張圓枱,一排面向牆壁位置及二人枱
鴨肉米粉
鴨肉米粉
2018-02-25 301 瀏覽
一直都知道深水埗有好多美食,同朋友係荔枝角行完街之後打算搵野食,係openrice睇左一輪決定試下米苔目,好似頗新鮮,於是出發慢慢行去深水埗。店員好熱情地向我地介紹左特色食物,最後我地叫左兩碗米苔目,兩杯台灣夏日特飲同兩個小食(Q彈豆腐同肉餅)麻小辣(加3蚊),鴨肉,腩肉米苔目比較鹹,食得辣的人呢個辣度可以接受,米苔目分量都唔少,口感其實似銀針粉不過就再粉D喇沙湯底(+10蚊,包豆卜金菇),鴨肉,墨魚丸米苔目墨魚丸同出面食的口感不太一樣,呢度墨魚丸似係白魚蛋加少少墨魚,喇沙湯底椰汁頗香但唔係好有蝦味,所以覺得一般。台灣夏日特飲(單叫20,跟餐15)左邊係芭樂愛玉,右邊係百香果愛玉佢的組成係(醬+清水+愛玉),呢個價錢黎講我覺得唔係好抵飲,同埋其實食米苔目難免會飲湯,再加飲品其實相當飽肉餅同Q彈豆腐。味道OK不過都係偏鹹

麻小辣(加3蚊),鴨肉,腩肉米苔目

喇沙湯底(+10蚊,包豆卜金菇),鴨肉,墨魚丸米苔目
米苔目

台灣夏日特飲(單叫20,跟餐15)
台灣夏日特飲

左邊係芭樂愛玉,右邊係百香果愛玉

肉餅同Q彈豆腐。味道OK不過都係偏鹹
2018-02-22 72 瀏覽
今日陪朋友黎到深水埗買野, 當然要揾揾好野食la~見到依間係食"米苔目"幾得意就試試佢la!!! 入到去睇到d報導, 先知原來香港應該得佢地先有"米苔目"食, 竟然比我地誤打誤撞揾到隱世小店服務員都好nice, 同我地推介菜式, 最後我揀左佢地出名既豬潤, 雞肉配米苔目. 一向小食豬潤ge我都竟然覺得好食wo, 口感好彈牙, 米苔目外形就好似銀針粉咁,食落就有米香好順口,正! 下次會再黎試埋佢其他小食~
2018-02-21
2018-02-18 109 瀏覽
坐落於深水埗的隱藏深處的小店這次也是一位好朋友帶我到這間鋪的,因為他在附近上班,剛好我當天又想食啲特別嘢,他就帶我來了這間聽說是台灣食物但又自家手工製作,所以興趣就來了。一入店面就發覺店鋪地理位置都不太顯眼,幸好店內還光猛,環境都整潔,食物又頗平民價完全不貴,我們三人食到飽4個小食3個米苔目都系不過$300,認真抗通脹抵食。食物質素相當高,自家製米苔目相當有口感,有點像稻庭烏冬,又有點像賴粉感幾特別,湯底濃郁,我選擇的是冬蔭公湯底,很有風味不錯。小食的風味也非常出色,蒜味鴨肉非常好吃,鴨肉完全吸收蒜香蒜味,但又不會蓋過鴨味,而且非常讚。番茄非常甜,其實不用調味都很好吃。蓮藕爽脆入味。豬耳爽口入味。總體來說小食都是做得很好,入味非常,可見花了不少功夫時間心力所致,非常用心。
坐落於深水埗的隱藏深處的小店

• 米苔目
2018-02-12 106 瀏覽
天氣凍最岩食麵暖下身,就咁聽米苔目呢個名完全諗唔到咩黎,仲要開係鴨寮街呢條少野食既街道。間鋪唔大,但客似雲來。經常一番細閱,發現係類似狗仔粉咁既,餐牌簡單易睇,類近車仔麵揀麵底同餸,,個湯幾清甜,肉類入味。蒜香白肉白肉既辣度唔太勁,本身唔食得辣既都仲接受到。白肉醃得好入味,蒜香陣陣,辣中又帶D甜。Q彈豆腐睇落似豆卜,但咬落去既口感又有少少似魚腐,煎香左既外表加少少調味粉,係呢個天氣份外野味。蟹肉碗仔翅整體比較"結"同味道較為淡,但蟹肉既量唔算少,算係互補不足。

蒜香白肉

Q彈豆腐

2018-02-12 2692 瀏覽
今日同班姊妹去鴨寮街買賀新年裝飾, 買之前當然要醫醫肚 ~行過見到呢間專食台灣菜, 正午食飯時間,都好多客人, 就入去試下。一入鋪就有一位姨姨介紹餐牌同店內主打食物, 好熱情!我地都叫左湯米苔目系列我叫左豬腩肉+自家制韮菜餃, 轉左喇沙湯底姨姨話米苔目係店舖自己整既粉, 全人手製造, 所以我都揀左黎試下原來係好似銀針粉咁....短短地一條條, 有d QQ咁, 又幾特別幾好食喇沙湯底一上菜已經好香, 食落微辣, 而自家制韮菜餃材料係韭菜加豬肉, 保證新鮮。我姊妹就叫左雞肉+魚蛋, 轉酸辣湯底佢話酸辣湯底又酸又辣, 好開胃~另外位姊妹已經食左野, 所以我地嗌左3款小食一齊share,咁佢都可以食d涼拌皮蛋個辣汁好得!辣辣地,但會好開胃!手拍青瓜清爽脆既青瓜配上小辣既醬汁, refresh下~麻辣豬潤豬潤好滑好好食!未試過食咁滑既豬潤! 如果食得辣嘅朋友可以叫中辣以上,d粉絲墊底咩晒d麻辣汁,好惹味!店內都有台式飲品提供, 我地跟餐叫左一杯蜂蜜生薑檸檬茶 同 冬瓜仙草冰好有台灣既味道, 不錯! 而且店內食物價錢好相宜, 去開囝頭要去食下啦!
今日同班姊妹去鴨寮街買賀新年裝飾, 買之前當然要醫醫肚 ~
一入鋪就有一位姨姨介紹餐牌同店內主打食物, 好熱情!
我地都叫左湯米苔目系列
我叫左豬腩肉+自家制韮菜餃, 轉左喇沙湯底

我姊妹就叫左雞肉+魚蛋, 轉酸辣湯底
佢話酸辣湯底又酸又辣, 好開胃~
咁佢都可以食d

涼拌皮蛋
個辣汁好得!辣辣地,但會好開胃!
手拍青瓜
清爽脆既青瓜配上小辣既醬汁, refresh下~
麻辣豬潤
豬潤好滑好好食!未試過食咁滑既豬潤!

2018-02-10
2018-02-06 106 瀏覽
與男友經過鴨記,他像發現新大陸般看著內街⋯原來這裡來了一家小食店。地道的用手寫著餐牌,價錢真的很便宜。我當然是叫最出名的米苔目,配上海帶酸菜和韭菜餃,(很老土的我非常愛酸菜,這裡的酸菜很不錯👍!不是太酸但咬口一流)湯底也轉了酸辣湯。米苔目有點像銀針粉,但比銀針粉軟及Q嫩。看店裏的報章上,米苔目可是要打四小時造出來了,感覺是很用心的食材呢⋯😎👍只賣$19的蟹肉碗仔翅,真的難得一遇。我和男朋友share一碗,雖然有點蟹殼,但是都是用真的蟹肉!很甜!超非推薦。
與男友經過鴨記,他像發現新大陸般看著內街⋯
原來這裡來了一家小食店。

地道的用手寫著餐牌,價錢真的很便宜。

只賣$19的蟹肉碗仔翅,真的難得一遇。

2018-02-04 79 瀏覽
行開深水埗諗住求其食,入左一間街坊食店。佢竟然有台灣食既米苔目,決定一試,雖然唔係好多送,但都幾吸引,最後揀左韮菜餃同酸菜加酸菜湯底,係凍天食真係暖入心,米苔目係短短既面條,好qq,吸左湯既味,所以味道好豐富,食係上黎都好方,連筷子都唔洗用,因為店家好似係逐碗整,所以上茶速度唔係太快,叫左個小食有d遲上,最後先黎,但都幾好食係蒜泥白肉。佢唔會太重口味又幾煙um,但連住d軟骨好似有d硬,所以食既時候要小心,價錢呢講呢間都算係良心之作,係香港食到台灣既味道。

2018-02-04 79 瀏覽
今日難得好天氣自己一個麻甩佬去黃金同埋鴨寮街買啲電腦用品,行行走走竟然俾我發現咗一間米苔目小店,只是喺台灣試過一次喺香港從來都好少見有米苔目食嘅鋪頭,初次來到幫完叫阿姐介紹一下有咩好食,來到米苔目小店,當然要試吓佢哋嘅招牌米苔目+豬骨湯底,餸我就揀咗鴨胸同埋豬潤,米苔目細細條,用匙羹一啖一口,爽滑好味麻甩佬嘅我,小食梗係揀返麻辣牛肉同埋豬大腸,麻辣味做得唔錯,豬大腸葉得入味,最後一提阿姐服務非常好,人情味小店值得一試!

2018-02-03 61 瀏覽
深水埗呢間專門食米苔目嘅米線鋪, 之前已經聽過好多人介紹話幾好味。 今日經過開深水埗就同兩個姊妹一齊去試下, 我叫咗個墨魚丸...韭菜餃米苔目: 喇沙湯底。喇沙湯底本身已經包咗豆腐卜同埋有啲金菇 。佢呢一個喇沙湯底味道幾好, 但係食落唔算好漏。一羹羹咁加埋米苔目一齊食, 好惹味。第一次食米苔目, 滑捋捋好搞笑。 食起上嚟少少煙韌, 總之就幾好味啦。今日天氣好凍, 所以叫咗個碗仔翅, 希望暖下胃。個碗仔翅有啲蟹肉, 好足料。未至於超級好食, 但係19蚊貨仔都交到差啦。

2018-02-03 92 瀏覽
第一次嘗米苔目見有幾款湯底可選本來想點蕃茄湯,店員姨姨說如果第一次來吃,要試試她們家的豬骨湯,因為比較易嘗到食物原味於是就點了豬骨湯。下單時,姨姨還會問你吃不吃蔥,很貼心個人喜歡加蔥,比較香$35可以選兩款餸,是次點了豬潤和鴨肉豬潤煮的時間剛好,不會un是新鮮的鴨肉,不是急凍鴨胸有肉味,真的很不錯最後我連整碗湯都喝光了下次還會再來的P.s 樓面只有一兩位店員眼見她們很忙,如果太趕時間的話,不建議去其實5分鐘內都有得食了,為什麼兇人..因為真的逐碗煮,你鬧樓面也沒有用
第一次嘗米苔目
見有幾款湯底可選
於是就點了豬骨湯。
下單時,姨姨還會問你吃不吃蔥,很貼心
個人喜歡加蔥,比較香
$35可以選兩款餸,是次點了豬潤和鴨肉
豬潤煮的時間剛好,不會un
是新鮮的鴨肉,不是急凍鴨胸
有肉味,真的很不錯

最後我連整碗湯都喝光了

下次還會再來的
P.s 樓面只有一兩位店員
眼見她們很忙,如果太趕時間的話,不建議去
其實5分鐘內都有得食了,為什麼兇人..
因為真的逐碗煮,你鬧樓面也沒有用
2018-02-02 67 瀏覽
中午有事要和朋友到深水埗一趟, 隨意在openrice找一找, 看到這間有2百多個好評, 就決定一試!餐廳的門口不大. 還好有個很大的招牌才找得到. 剛入座的時候人流不多, 店家(我猜是老闆娘吧?) 很熱情的招待我們, 可能見我們比較「生面口」, 便問我們是不是第一次來, 說要推介幾款招牌菜. 更有趣的是她問我們是不是在openrice上找到! 哈哈~ 看來食評給他們帶來了不少食客!我們各自點了一碗招牌米苔目, 配料和湯底就像車仔麵般可以自選. 我選的是墨魚丸和韮菜餃, 湯底是方魚湯. 主角米苔目口感很有趣, 外表有點像銀針粉但稍軟一些, 又沒有狗仔粉般「粉狀」的感覺. 對我個人來說稍稍太軟糯了一點, 不算十分「煙韌」. 配料墨魚丸就是一般打邊爐吃到的那種, 彈牙但不香口. 反而韮菜餃就皮薄餡靚! 皮薄得幾乎透明但又不會一夾就爛, 餡料塞得滿滿的! 湯底的方魚味道不算突出, 還好不會太鹹!另外還點了2款小食: Q彈豆腐 和 脆煎豬肉餅. Q彈豆腐其實比較像平時食的魚腐, 細細扁扁的, 中間有很多很細密的氣孔. 外面煎得不算十分香脆, 但配上灑在上面的七味粉又很惹味! 脆煎豬肉餅呢, 吃

另外還點了2款小食: Q彈豆腐 和 脆煎豬肉餅. Q彈豆腐其實比較像平時食的魚腐, 細細扁扁的, 中間有很多很細密的氣孔. 外面煎得不算十分香脆, 但配上灑在上面的七味粉又很惹味! 脆煎豬肉餅呢, 吃下去的感覺和味道都有點像豬肉丸, 只是變成了切好的塊狀. 這個就煎得很香口了! 剛上桌就感受到它有多「熱氣」. 哈哈! 應該是很適合配啤酒的下酒菜!

天氣太冷, 我們都點了蜂蜜生薑檸檬茶(也是老闆娘的推薦). 坦白說這個很令人失望, 只是像柚子蜜般現成沖制, 蜂蜜/生薑/檸檬 的味道都非常微弱, 唯一的好就是它不會很甜.
2018-02-01 79 瀏覽
見到網上有FD食呢間個樣好吸引咁, 就拉左佢一齊再食多次豬潤雲吞麻辣湯底米苔目米苔目第一次食, 個味道有少少似瀨粉, 但係又比瀨粉好食同埋淋身一點, 聽店員講係每日新鮮手打的, 所以口感同味道都同現成既有好大分別豬潤聽講呢度既豬潤都係名菜之一, 我叫左雙拼既米苔目, 都只係35元, 豬潤好爽口同埋同個米苔目好夾味!! 都幾正 蟹肉碗仔翅見到門口大大隻字寫住蟹肉碗仔翅我就想點黎食乜醋乜調味料都唔洗落已經好夠味入面既蟹肉吊起左成碗碗仔翅既鮮味食到唔停得口, 而且好大碗下, 兩個人SHARE都OK
見到網上有FD食呢間
個樣好吸引咁, 就拉左佢一齊再食多次

豬潤雲吞麻辣湯底米苔目

豬潤

見到門口大大隻字寫住蟹肉碗仔翅我就想點黎食

乜醋乜調味料都唔洗落已經好夠味
入面既蟹肉吊起左成碗碗仔翅既鮮味
食到唔停得口, 而且好大碗下, 兩個人SHARE都OK
2018-01-24
2018-02-01 63 瀏覽
軟橋米苔目這五隻字加起上來真的完全沒概念, 到底什麼是米苔目呢入到餐廳, 很明顯的就是小店的格局我們被安排在二人的坐位, 因為客人數目都比較多所以後來的都要和其他人搭台 正想要點什麼的時候店員熱心的走過來向我推薦吃米苔目而他們的出名小吃就是鴨肉和豬潤好! 就即管試一試!! 鴨肉豬潤豬骨湯底米苔目$35價錢來說並不是很貴, 而且一碗米苔目的麵底很多首先吃一口米苔目, 是很奇妙的感覺口感有點像狗仔粉, 但更爽口彈牙加上濃濃的豬骨湯底, 米苔目吸收了後味道更佳 鴨肉被切得薄薄的一片, 鴨皮再加上鴨肉真的是非常好味道特別是他們家的鴨肉是很嫩滑, 有點像片皮鴨的肉質口感 豬潤很爽口, 完全沒有苦澀的味道, 真的是比起其他家更好吃 鳳梨仙草冰, 這裡的飲料項目眾多, 特別的仙草冰都有幾十款我就選了這個鳳梨仙草冰, 也很出色, 鳳梨的味道濃濃的!! 岩哂我
軟橋米苔目

這五隻字加起上來真的完全沒概念, 到底什麼是米苔目呢
入到餐廳, 很明顯的就是小店的格局
我們被安排在二人的坐位, 因為客人數目都比較多
所以後來的都要和其他人搭台

正想要點什麼的時候
店員熱心的走過來向我推薦吃米苔目
而他們的出名小吃就是鴨肉和豬潤
好! 就即管試一試!!

鴨肉豬潤豬骨湯底米苔目$35
價錢來說並不是很貴, 而且一碗米苔目的麵底很多
首先吃一口米苔目, 是很奇妙的感覺
口感有點像狗仔粉, 但更爽口彈牙
加上濃濃的豬骨湯底, 米苔目吸收了後味道更佳

鴨肉被切得薄薄的一片, 鴨皮再加上鴨肉真的是非常好味道
特別是他們家的鴨肉是很嫩滑, 有點像片皮鴨的肉質口感

豬潤很爽口, 完全沒有苦澀的味道, 真的是比起其他家更好吃

鳳梨仙草冰, 這裡的飲料項目眾多, 特別的仙草冰都有幾十款
2018-01-19
  • 鴨肉豬潤豬骨湯底米苔目