2021-12-29 97 瀏覽
前幾日同朋友上完講座,諗住喺深水埗附近食個lunch,見到這間越南餐廳好似好吸引,就嚟試吓,午餐時間嚟到幾乎滿坐,好彩重有容納我的空間,提到越南菜,當然要試一下生牛肉湯河先啦,先喝一口湯底,有牛肉味,清甜可口,湯底來講算唔錯,再加上十足豐富的材料,還有大量的牛肉,牛肉入口細嫩,沒有過火,食入口牛肉味越食越出,肉質鮮嫩,簿簿的1片牛肉,絕對係有質素,再食一口牛丸,食入口不得了,牛丸帶有牛肉味,而且爽口彈牙,可以。而這個湯粉滑而不林,彈性不錯。越式春卷,食一口,香脆可口的越式春卷,口感清新爽囗,外皮卜卜脆,中間雜菜爽甜清楚新,真不錯👍最後加上一杯冰凍的檸檬水,飲一口,冰凍的感覺直上大腦,而且陣陣的青檸味十分清新,食完十分滿足
而這個湯粉滑而不林,彈性不錯。
2021-12-23 77 瀏覽
差唔多到聖誕節一定會去深水埗行吓,因為去玩具街買玩具俾小朋友做聖誕禮物,自己都會去黃金商場行吓買下電腦用品,今日行咗一陣有啲肚餓開始搵嘢食,其實喺福榮街附近都好多食店,今日就比一間越南菜吸引咗入去.越萊越南菜。地址係深水埗福榮街124號地舖。餐廳裝修得好光猛而且仲好整潔,坐低感覺好舒適望吓個餐牌都有好多越南嘅食物,真係樣樣野都好想試吓。今次我就試佢個安格斯牛魔王河粉,呢個安格斯牛肉真係好好味,用越式方法炮製牛肉啱啱好熟,牛肉入口非常嫩滑牛肉嘅味道10分香濃,直情係有入口即溶嘅感覺,估唔到個湯底都做得好出色,啲湯底味道清甜,配上滑嘟嘟嘅河粉一齊食,無論味道同口感都係滿分。我最欣賞就係其他配料香草,將味道提升左一個層次。春卷賣相十分吸引,春卷皮好薄,而且炸到好香脆,入口非常脆口惹味,食得出用心嘅製作。配埋越式嘅甜酸醬一齊食,真係食指大動。因為最鍾意食香口野最後梗係要飲番杯特色飲品,青檸梳打味道酸酸甜甜,最啱就係食完少少辣野飲一啖又清爽又解辣
差唔多到聖誕節
一定會去深水埗行吓,
因為去玩具街買玩具俾小朋友做聖誕禮物,
餐廳裝修得好光猛而且仲好整潔,坐低感覺好舒適

飲一啖又清爽又解辣
2021-12-20 103 瀏覽
平日4:30黎到, 無咩客。 雖然我一個人, 但指明只可以坐bar枱。叫左個火車頭, 係足料嘅, d牛肉佈滿半隻碗, 牛丸都彈牙同埋有d根,但湯底偏咸。但d阿姐衛生意識比較差, 我已經好耐無食到嘅手指面同手指柚子蜜竟然俾我一次過經歷到。 雖然阿姐戴住手套, 但見佢上完我d食物就無換手套去抹枱, 我有d反胃。

2021-12-10 103 瀏覽
行過見到就入咗去食 午餐43蚊湯河一餸 46蚊兩餸仲包埋野飲 見多3蚊就多一餸就叫咗兩餸 叫咗個牛骨湯底配生牛肉同雞絲河粉 份量好足食到好飽 個湯底都幾好食不過同一般出去食越南河粉嘅湯底冇乜分別 雞絲無乜味同有啲乾 不過牛肉就好好食 不得不提 香葉芽菜同蔥係另上 呢點好甜心好加分 啱晒我呢啲唔食芽菜但係又成日唔記得走芽菜既人
2021-12-08 67 瀏覽
深水埗呢頭有好多小店 今日就嚟咗呢間食越南菜嘅餐廳🥰餐廳鋪面唔係好大 但係絕對夠晒坐嘅空間 唔會同其他人太近 太迫㗎😛炭燒豬頸肉煎蛋飯 睇見個樣都知道好好食🐷 豬頸肉煎得香脆 外脆內軟 好Juicy🤤 而且份量好多 用埋煎蛋上面嘅蛋汁同埋甜豉油撈飯一齊食 真係幾好味😋牛萊了 可以配河粉或者檬粉 有生牛肉 牛腩 牛筋 牛丸 牛展 蘿蔔 配菜有芽菜 薄荷葉 辣椒 青檸🙈 碗野上枱嘅時候 飄嚟好香嘅牛肉味🐮 真係好足料啊 牛肉份量好多 成碗粉都好濃牛肉味海防炸蝦餅 有個竹籃咁樣好特別 仲好有越南風味 蝦餅彈牙 覺得佢有得揀兩件或者四件嘅份量好好 可以因應自己嘅胃口而嗌適合嘅份量😚熱柑桔蜜 冇諗過晚餐會有嘢飲送 柑桔蜜唔會太甜 幾啱我口味☺️呢餐越南野食得好飽 特別鍾意佢嘅牛肉河粉 牛肉味真係好香濃啊
深水埗呢頭有好多小店 今日就嚟咗呢間食越南菜嘅餐廳🥰

2021-12-04 78 瀏覽
前日嘅地鐵壞車打亂咗我去深水埗拎電腦嘅計劃,所以琴日就快快趣去深水埗拎電腦加搵嘢食,行去高登嘅時候見到有間越南餐廳,入面都有唔少人所以就行咗入去食。入到去店員安排咗我坐喺高枱,見佢檯上面都有唔同越南嘅醬汁,都坐得幾舒服,枱邊都貼心放有一個勾放自己嘅袋,不過就略嫌個位唔夠大。由於食飯嘅時候係大概三點幾,所以可以有午餐或者下午茶選擇,見到下午茶都有啲比較輕便嘅食物,不過自己太肚餓,所以決定都係揀午餐嚟食。月頭出糧所以可以食餐好,就叫咗個最貴嘅安格斯牛魔王牛骨河粉,餐飲就加咗一個凍柑桔蜜,雖然佢加十蚊就有小食不過自己唔係太啱,所以就另外加咗一個帶子明蝦拌茄子。首先出賽嘅係棟柑桔蜜,好濃味,而且亦都可以飲到入面嘅柑桔肉。份量都算大杯,即使我食曬成餐之後都仲有得飲。之後上場嘅就係拌茄子,煎帶子無煮得過老,都算大粒,啖啖肉,蝦就係爽口,冇霉嘅感覺,上面有啲酸辣醬所以就唔會食落覺得肥膩,茄子夠淋不過就相比起兩樣配料,味道就比較清淡啲。 最後河粉上菜,見到佢嘅配料都畀到好足,幾欣賞佢將芽菜青檸嗰啲配料分開放,適合麻麻地食芽菜嘅人,如果青檸可以畀多一至兩嚿就更加好,個蘿蔔煮得夠淋同入味,安格斯牛就好似平

最後河粉上菜,見到佢嘅配料都畀到好足,幾欣賞佢將芽菜青檸嗰啲配料分開放,適合麻麻地食芽菜嘅人,如果青檸可以畀多一至兩嚿就更加好,個蘿蔔煮得夠淋同入味,安格斯牛就好似平時打邊爐嘅牛肉片一樣肥瘦適中,生熟程度都幾好,上菜嘅時候都仲有小小粉紅色,食落就唔會有太老嘅感覺,個湯飲落係舒服嘅,河粉成功吸收到湯汁,而且飲湯嘅時候加埋佢上面嘅炸蒜片口感都幾好,成碗河粉嘅份量都好足夠,夠飽的。令我驚喜係個牛丸,咬落係爽口彈牙,而且佢中間應該有少少牛筋或者牛脂肪,所以食落去唔會覺得好乾柴柴。
2021-12-03
2021-12-03 69 瀏覽
今日黎開深水埗黃金買下野, 買買下已經入哂黑夠鐘醫肚, 呢排食得太多重味野想食清少少, 正正係黃金商場對面有間越南餐廳, 就過去食個便餐😀越來經典撈檬 $62呢個係我老婆叫, 肉既數量出奇地超多😱😱肉食獸既我地表示好滿足😋😋肉感軟嫩唔粗鞋, 不過最終因為太多, 我幫埋老婆手都食淨一兩件😅厚切燒豬排蝦餅撈檬$52估唔到呢個價錢會咁足料😱豬排嫩而且Juicy, 蝦餅蝦味亦好出!食後感覺都唔煎炸😋河內蝦仁米紙卷 $38原隻蝦在內, 爽口彈牙, 內裡仲要有大量檬粉, 好底食❤️跟餐已配有一杯熱柚子蜜, 咁凍飲正!因今日太多人, 唔想等太耐位所以選左坐吧枱, 設計好貼心, 有一小掛鉤可放置我大量物品😂整餐$150(冇加一), 平民價錢高享受, 性價比非常高!

越來經典撈檬 $62
不過最終因為太多, 我幫埋老婆手都食淨一兩件😅

厚切燒豬排蝦餅撈檬$52

河內蝦仁米紙卷 $38
原隻蝦在內, 爽口彈牙, 內裡仲要有大量檬粉, 好底食❤️

跟餐已配有一杯熱柚子蜜, 咁凍飲正!

整餐$150(冇加一), 平民價錢高享受, 性價比非常高!
2021-12-01 58 瀏覽
去到深水埗買電腦,肚餓找餐廳看到附近有間越南餐廳,麵食唔洗$50就有碗 ,仲有飲品幾抵食,就入去試,入到去幸好仲有張政桌,坐下看到除了麵食仲有不少款式選擇。自選粉麵可由1-3餸選擇,最後選了2餸$46,冇諗過2餸嘅豬軟骨有3份&生牛肉,牛骨湯幾濃,河粉份量勁多,配$6青檸梳打。牛肉撈檬 $42 ,牛肉不少,配菜多,配免費柑桔蜜 甜又濃郁幾好飲。手工春卷好吸睛,夠新鮮又脆口,不油身,配青瓜生菜好味又抵食,4條$38。價錢抵食,下次再來吃飯同其小食。

2021-11-27 49 瀏覽
My friend recommended this Veitnam food near shim shu po. I tried the tea set which is very cheap price ALL are $38 from Monday to Saturday ( no service charge)includes snack (e.g. spring rolls) , main dish, drinkthis is the tea set shrimp cake was a bit oilyyou see there have different sauces fornu this is Vietnam coffee.

this is the tea set

shrimp cake was a bit oily

this is Vietnam coffee.

2021-11-27 52 瀏覽
今日去開深水埗做嘢,突然好想食越南嘢,就去咗越萊食個午餐。午餐叫咗一個厚燒豬扒蝦餅撈檬。叫咗杯熱嘅柑桔蜜,再加左兩件蝦仁米子卷。厚燒豬扒蝦餅撈檬,豬扒好大塊,煎得唔乾,蝦餅煎得好香脆,檬粉就一般。另外米子卷有蝦仁同蔬菜,感覺好健康
今日去開深水埗做嘢,突然好想食越南嘢,就去咗越萊食個午餐。

另外米子卷有蝦仁同蔬菜,感覺好健康
厚燒豬扒蝦餅撈檬
蝦仁米子卷
2021-11-26 61 瀏覽
越萊 (福榮街) (深水埗)深水埗福榮街124號地舖越來經典撈檬風味真係好經典! 好好味 揀唔到食咩揀佢就岩曬!自選粉面 牛骨湯 河粉 扎肉 生牛肉 蘿蔔個人好鍾意食湯麵 所以揀自選分麵 可以話佢嘅牛骨湯 真係整得好出色 好吸引 會想再食紅豆冰🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽好味程度:4.5/5 抵食 : 3/5 環境 : 4/5
越萊 (福榮街) (深水埗)
深水埗福榮街124號地舖

越來經典撈檬
風味真係好經典! 好好味 揀唔到食咩揀佢就岩曬!

自選粉面 牛骨湯 河粉 扎肉 生牛肉 蘿蔔

紅豆冰

🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽
好味程度:4.5/5
抵食 : 3/5
環境 : 4/5
越萊經典撈檬所謂嘅經典,其實呢有三種唔同嘅肉:香茅牛肉,炭燒豬頸肉,厚切燒豬扒。我覺得呢個應該係成間餐廳性價比最高嘅。$60 可以食到有三種肉,而且份量係真係夠大碗。我見佢有個slogan係:唔單止要好食,仲要夠飽⋯⋯ 係堅飽嘅。豬頸肉只有三塊 ,但識落口,就知道點解係咁矜貴。因為炭燒味道香、豬肉冧、有肉味。食完,係會令人想下次再叫$40嘅豬頸肉(小食)牛來了 $68湯底已經散發着濃厚嘅牛味,而牛肉就特別好食😋 真心彈牙,咬開做爆汁😬 安格斯牛肉片好厚身~ 肉味非常足。不過,如果平時食得淡氣嘅人,就可能會覺得湯底有啲鹹。不過,餐廳就算連夜晚,都有跟餐嘅飲品,熱嘅鹹柑桔就係免費送嘅,其他飲品都有跟餐嘅價錢。服務態度幾好,侍應總會覆返你落嘅單;又會主動提多一本菜單俾你去睇。平價但好味😋 $24 咋!餐廳張枱有掛鉤,都幾貼心
越萊

經典撈檬

牛來了 $68

馬拉盞炒通菜

平價但好味😋 $24 咋!

餐廳張枱有掛鉤,都幾貼心

2021-11-25
10 分鐘 (堂食)
  • 牛萊了
  • 越萊經典撈檬
2021-11-21 59 瀏覽
因為我哋收工去咗食越南菜 呢間係連鎖式 佐敦同深水埗都有分店👍🏻呢度嘅裝修都幾靚 坐得又舒服😌呢度嘅咖喱牛肋骨配蒜蓉包望落真係好吸引 仲要係深水埗店限定🥺🥺🥺佢哋嘅廚師推介分別係手工春卷 同埋牛萊了👍🏻如果睇完餐牌揀唔啱仲可以揀任意配搭嘅越式湯河 咁就啱晒你心水啦🥰🥰我哋叫咗一碗越萊精選火車頭 入面有牛丸 牛肉牛筋 牛腩 雞絲 白蘿蔔 札肉 豆卜等等 超級豐富 一碗都夠兩個食🙈🙈 湯底好重牛肉味👍🏻👍🏻我哋仲叫咗個越萊經典撈檬 有豬扒 豬頸肉 香茅牛肉等等 撈檬個汁幾好味 酸酸甜甜好開胃😆😆跟餐有一杯柑桔蜜 如果想轉其他飲品就要加錢🙈如果平日嚟呢度食午市 仲有得加$10加小食🤤🤤下午茶餐都係$38好抵呀🥰🥰

呢度嘅裝修都幾靚 坐得又舒服😌

佢哋嘅廚師推介分別係手工春卷 同埋牛萊了👍🏻

跟餐有一杯柑桔蜜 如果想轉其他飲品就要加錢🙈
如果平日嚟呢度食午市 仲有得加$10加小食🤤🤤

下午茶餐都係$38好抵呀🥰🥰
遲左食午餐,咁啱到左下午茶時段,見到呢間越萊既下午茶餐都幾啱食,就去試下。呢個下午茶餐真係極抵食!$38有得揀一款包或者粉麵,再加一款小食同埋飲品,而且份量都唔會好少,完全係食得飽既。1⃣️法式吉列豬扒包+海防炸蝦餅+越南黑咖啡($38)吉列豬扒新鮮炸起好香脆,炸衣唔會好厚,食落豬扒有少少香茅味🤤個包食落鬆軟,入面除左大大塊吉列豬扒之外,仲有啲椰菜絲、青瓜、蕃茄同埋沙律醬,令成個包食落去多幾分清爽😋  小食揀左炸蝦餅,蝦餅唔算好大粒,但係都有咁上下厚度,食落有口感👍  另外飲品除左普通檸茶檸水呢啲之外,仲有得揀越南咖啡、鹹檸七呢啲,都唔洗加錢!揀左越南黑咖啡,飲落味道偏甘口。

1⃣️法式吉列豬扒包+海防炸蝦餅+越南黑咖啡($38)
法式吉列豬扒包
海防炸蝦餅
法式吉列豬扒包
2021-11-11 1625 瀏覽
又發掘一間好味嘅越南餐廳!🔖越萊經典撈檬💰60呢個絕對係大胃王必食,一定滿足到你😆有齊香茅牛肉、厚切燒豬扒同豬頸肉~所有配料都帶有陣陣嘅香料味同油脂香😚每碗撈檬都配咗廚師調好嘅魚露份量㗎🙌🏼最欣賞嘅係豬頸肉,好爽脆彈牙😍$60咁足料,仲配咗飲品,抵食🥳💫推薦指數: 8.5/10​🔖3餸麵全日套餐💰52一共有12款配料俾你揀~今次我就揀咗手撕雞肉、手切扎肉同白蘿蔔🤤麵同湯底都有得揀!我揀咗檬粉同招牌牛骨湯😌湯底好鮮甜,檬粉煮得啱啱好,細緻彈牙🤩三款配料入面最鐘意嘅係白蘿蔔,非常清甜🥰💫推薦指數: 9/10​🔖潘良帶子明蝦伴茄子💰32呢個菜式得呢到先食到咋❤️超級正💯茄子上面放咗彈牙嘅帶子同鮮蝦🍤成個配搭好好味啊🥳💫推薦指數: 10/10​🔖越萊蒜香牛油雞翼💰26雞翼包咗一層薄薄嘅炸粉,非常香脆🐣炸完之後入面仲好juicy㗎🤩💫推薦指數: 9/10🔖凍柑桔蜜💰+6嗌主食係包咗一杯熱柑桔蜜,加$6可以升級做凍既~飲落去好滋潤,配越南菜式唔錯啊💃🏼💫推薦指數: 7/10​
又發掘一間好味嘅越南餐廳!

🔖越萊經典撈檬
💰60