2022-04-25 63 瀏覽
🟡黃色經濟圈 🟡 玩味越南餐廳🇻🇳越男仔旺角店位置係內街🚏門口咁啱有好多電單車🛵泊咗喺度 超有越南feel😂😂😂入面有好多玩味deco 🟡🐽同時loop 住越南歌🤪好洗腦!我哋兩個人下午茶叫咗好多嘢😎🟡 $47 古法烤牛肉撈檬 牛肉幾入味,但係有根🥲,撈檬好少汁🟡 $49 香茅豬扒湯金邊粉 揀咗牛肉湯底,好濃,份量都超級大😚😚😚可惜豬扒就算分開上都淋哂🥺🟡飲品: 拉茶,唔算好濃,中規中矩!+ $11 牛油雞翼 (幾香口,不過真係幾油😂😂😂)+ $1 海南雞 (肉質好滑好嫩!抵食!)🟡記住外賣滿$80 先可以加$1 有海南雞🤣雖然好細份 但幾抵食!🟡外賣免加一,但係要逐個盒收$1 🟡今年仲係13周年,keep單,可以儲印仔,5個當$20,10個就當$40,記得係一個月內堂食先可以用啊!
🟡黃色經濟圈 🟡 玩味越南餐廳🇻🇳越男仔

我哋兩個人下午茶叫咗好多嘢😎

🟡 $47 古法烤牛肉撈檬

牛肉幾入味,但係有根🥲,撈檬好少汁

🟡 $49 香茅豬扒湯金邊粉

揀咗牛肉湯底,好濃,份量都超級大😚😚😚
可惜豬扒就算分開上都淋哂🥺

🟡飲品: 拉茶,唔算好濃,中規中矩!

+ $11 牛油雞翼 (幾香口,不過真係幾油😂😂😂)
+ $1 海南雞 (肉質好滑好嫩!抵食!)

🟡記住外賣滿$80 先可以加$1 有海南雞🤣
雖然好細份 但幾抵食!

🟡外賣免加一,但係要逐個盒收$1

2022-04-25
15 分鐘 (外賣自取)
2022-04-22 52 瀏覽
喺旺角行街經過見到呢間越南粉幾多款又唔洗等位個menu有自選配搭/set好嘅款式就叫咗個招牌推介手撕雞併扎肉椰汁酸湯蒙粉10分鐘湯粉就送上椰汁味重酸酸maymay咁同時幾欣賞啲扎肉有煎過先再跟湯粉小編亦跟餐加咗$9連埋7up正常價幾得意喺餐廳有張貼紙喺檯面齊環保走飲管但喺佢照俾咗飲管我貼埋牆上都貼咗好多金句望咩亞你、嚴禁粗口 喺幾得意嘅比起其他傳統嘅越南粉呢間加咗啲新口味,幾有創意整體都唔錯經過諗唔到食咩可以試試最後埋單$86-
喺旺角行街
幾得意喺餐廳有張貼紙喺檯面
齊環保走飲管
但喺佢照俾咗飲管我

貼埋牆上都貼咗好多金句
望咩亞你、嚴禁粗口 喺幾得意嘅
比起其他傳統嘅越南粉
呢間加咗啲新口味,幾有創意
整體都唔錯
經過諗唔到食咩可以試試
最後埋單$86-
2022-04-13 94 瀏覽
.🌸抗疫外賣推介🌸 #越男仔 越男仔 📍旺角廣華街2-20號翠園大樓二期地下5號舖🌸生牛肉檬粉 $62 外賣有九折折後$58味道:🐣🐣🐣🐣🥚外賣賣相都好好,牛肉好嫩,煲湯唔會太咸👍🏻👍🏻正😍

🌸抗疫外賣推介🌸 #越男仔
越男仔
📍旺角廣華街2-20號翠園大樓二期地下5號舖

🌸生牛肉檬粉 $62
外賣有九折
折後$58
味道:🐣🐣🐣🐣🥚
外賣賣相都好好,牛肉好嫩,煲湯唔會太咸👍🏻👍🏻正😍
2022-04-07 94 瀏覽
炸鴛鴦雞飯(牛油雞+蒜蓉雞)$48 8.5/10本身有少少擔心兩樣都係炸會油膩,點知惹味得黎又唔油味,而且亦都食到牛油同蒜香味🧈只係如果有雞醬個啲雞件,就好容易俾雞醬蓋過,但雞醬又真係令到食餐飯冇咁乾身,同更加開胃🤰🏻 而每粒雞件都炸得好脆,同埋幾滑👍🏻而飯方面,飯量好足,完全唔似一個下午茶餐🍚加埋鼓油同炒蔥頭伴飯一流,只係食到中間鼓油唔多夠,然後隨手拎咗放係枱頭個酸蘿蔔做伴飯,出奇地match同好味🤤✨凍越南滴漏咖啡☕️(+12) 6/10杯咖啡偏淡,有少少酸,唔太苦又唔多回甘,唔知係咪太多熱水? 感覺唔夠濃,但係幾好飲嘅🤣Extra comment 🖍•門面個得一個姐姐,好似係識講廣東話嘅越南姐姐,超好服務態度,見佢同好多枱客都吹到水🤣•另外餐廳個menu有啲複雜,因為好多配料同自選項目。同埋入到去枱頭冇提供下午茶張menu,要問姐姐先有,但其他枱又好似有,唔知係俾漏定點🙈
$48 8.5/10

凍越南滴漏咖啡☕️
(+12) 6/10

Extra comment 🖍

凍越南滴漏咖啡
下午茶
  • 炸鴛鴦雞飯
2022-03-04 151 瀏覽
🍜手撕雞椰汁酸湯檬粉呢碗檬粉既湯聞落有好香既椰子味,而且飲落酸酸的很開胃。檬粉都很彈牙的,同手撕雞既味道異常地夾。成碗粉感覺好清新,好解渴。餐廳的佈置是富有越南特色的擺設及掛畫,身處餐廳之中就好似身處越南一樣好有特色,如果喜歡越南菜的人可以一試。
🍜手撕雞椰汁酸湯檬粉

2022-02-07 153 瀏覽
今日去開旺角行街,諗住喺附近睇吓有咩好食,見到有間餐廳叫做越男仔,幾得意😂,雖然都多人等位,最後等咗15分鐘都有位,餐廳比較細,座位與座位之間比較窄,個袋要擺喺大髀度,不過唔緊要啦,試吓都好😉生牛肉湯檬 $59鹹檸七 $9環境質素🏚:🟢🟢🟢⚪️⚪️衛生程度🧽:🟢🟢🟢🟢⚪️美味程度😋:🟢🟢🟢🟢⚪️抵食指數🤩:🟢🟢🟢🟢⚪️回頭指數🤩:🟢🟢🟢🟢⚪️小總結📝:餐廳真係比較狹窄,食物整體都OK,牛肉湯都好味😋,值得一讚,你間舖頭可以儲印仔,一個月內儲玩印花可以當錢用👍🏻

生牛肉湯檬 $59
鹹檸七 $9

環境質素🏚:🟢🟢🟢⚪️⚪️
衛生程度🧽:🟢🟢🟢🟢⚪️
美味程度😋:🟢🟢🟢🟢⚪️
抵食指數🤩:🟢🟢🟢🟢⚪️
回頭指數🤩:🟢🟢🟢🟢⚪️

2022-01-10
15 分鐘 (堂食)
2022-02-02 128 瀏覽
疫情間大家都好多時點外賣食, 但又想食啲特色嘢,又唔知食咩好,可以跟下我嘅口味😋,我鍾意食東南亞美食,越南嘢又最啱我啦👍🏻呢間「越男仔」大件夾抵食外賣就最啱,八十蚊加一蚊有海南雞。除咗大件夾抵食之外,佢哋啲嘢食都好好味😋我叫咗個🍜~燒牛肉鍋蛋檬粉~係店主推介,本身鍾意食牛肉嘅我已經開正我嗰範,出嚟嘅味道非常之好味💯💯,燒牛肉嫩滑爽口,窩蛋係溫泉蛋,再加埋特製魚露,比夠200分👍🏻👍🏻,真係越食越開胃😍😍芝士沙嗲雞扒飯另一款特色焗飯,亦都不錯,估唔到沙嗲同芝士配出嚟嘅效果咁特別,🐔雞扒一塊塊切好唔使自己再砌,方便外賣食,鍾意食焗飯嘅朋友可以試下另外仲叫咗個小食冰鎮蕃茄冰鎮蕃茄,完隻大蕃茄冰鎮🍅,上面係啲西柚蜜好好味😍😍😍啖啖爽口,口感十足非常回味我加咗一蚊叫咗個海南雞,海南雞都不錯,幾個朋友一齊叫外賣,呢一間真係唔錯嘅選擇👍🏻👍🏻👍🏻
我叫咗個
🍜~燒牛肉鍋蛋檬粉~

芝士沙嗲雞扒飯

另外仲叫咗個小食
冰鎮蕃茄

外賣自取
2022-01-27 101 瀏覽
📍#越男仔 - #YFF旺角 💛💎-💡皇牌拼盤 (跟餐加配 $49)拼盤包括越南素春卷、手撕雞檬紙卷 同埋 酸辣無骨鳳爪春卷炸得幾香口 餡料幾飽滿 加咗粉絲 做法幾正宗檬紙卷比我想像中重口味 可能係因為手撕雞既黑椒調味過重無骨鳳爪配上沙律食幾酸甜開胃 係個幾好既appetizer~-💡鴛鴦烤肉撈檬 (下午茶 $45)鴛鴦肉分別係烤雞扒同埋香茅牛肉 香茅牛肉幾腍幾入味撈檬不過不失 配上甜酸汁味道幾清爽開胃~-💡香茅豬扒飯 (下午茶 $39)姐姐唔知係咪落錯單俾左蔥油豬排我地😅因為豬排完全冇香茅既味道 但如果以蔥油豬排黎講 佢又幾好食‼️咬落啲肉一啲都唔韌 又冇好油既感覺 絕對係一塊唔錯既靚排😋 呢個價錢真心冇得輸😗-💡滴漏咖啡 (跟餐加配 $9)呢杯咖啡好有睇頭 係連埋滴漏壺一齊上既飲呢杯咖啡絕對要好有耐性 因為需要時間等佢慢慢滴落杯到咖啡聞落好香 杯底有煉奶俾大家用黎調味今次為大家作出咗錯誤示範🤡大家記得要嗌少煉奶或者唔好搞勻晒先飲 如果唔係就甜到連螞蟻都飲唔到…🥲-💡乳酪三色冰 (跟餐加配 $18)第一次見到乳酪同三色冰既配搭🧐決定試試佢 乳酪酸味配上紅豆等三色冰料既甜味 個種酸甜既感
📍#越男仔 - #YFF旺角 💛💎
💡皇牌拼盤 (跟餐加配 $49)
拼盤包括越南素春卷、手撕雞檬紙卷 同埋 酸辣無骨鳳爪
春卷炸得幾香口 餡料幾飽滿 加咗粉絲 做法幾正宗
檬紙卷比我想像中重口味 可能係因為手撕雞既黑椒調味過重
💡鴛鴦烤肉撈檬 (下午茶 $45)
鴛鴦肉分別係烤雞扒同埋香茅牛肉 香茅牛肉幾腍幾入味
撈檬不過不失 配上甜酸汁味道幾清爽開胃~
💡香茅豬扒飯 (下午茶 $39)
姐姐唔知係咪落錯單俾左蔥油豬排我地😅
💡滴漏咖啡 (跟餐加配 $9)
呢杯咖啡好有睇頭 係連埋滴漏壺一齊上既
飲呢杯咖啡絕對要好有耐性 因為需要時間等佢慢慢滴落杯到
咖啡聞落好香 杯底有煉奶俾大家用黎調味
💡乳酪三色冰 (跟餐加配 $18)
第一次見到乳酪同三色冰既配搭🧐決定試試佢
乳酪酸味配上紅豆等三色冰料既甜味 個種酸甜既感覺好微妙 好有東南亞感覺 配料份量都幾多 飲到最後仲有好多配料剩
呢杯野對我黎講味道太新奇 唔難飲但試一次嚐吓鮮就夠😆
整體黎講 呢間舖頭既下午茶真係好抵食 平價得黎份量十足
仲要食物係由越南師傅主理 味道幾正宗下~
店內仲會播越南歌 聽埋店員姐姐用越南話交流 置身其中真係幾有係越南既餐廳食飯既感覺🤣
仲要呢間餐廳係良心小店 值得幫襯啦☺️💛
📍地址:
旺角廣華街2-20號翠園大樓二期地下5號舖

2022-01-11 138 瀏覽
疫情不能堂食,只好帶回家外賣。強推这家越南菜,我願意稱為越式fusion,有很多特色菜,比如三文魚、海膽這些的結合,每道菜都想試試。點了胡志明市红蕃茄四寶湯檬粉,真材實料的蕃茄湯,扎肉、豬扒、豬頸肉、脆豬肉都很香,特别是脆豬肉!加1蚊就可以配海南雞,劲抵~
2022-01-10
外賣自取
2022-01-09 74 瀏覽
I had been to this restaurant twice.For the first time, I had ordered fried chicken with noodle salad. The chicken was crispy and the garlic sauce went well with the chicken.However, for the second time, I had a very unpleasant experience in this restaurant.I had ordered beef pho with hot milk tea.The soup base of the pho had not much beef bones flavor, instead, it tasted like MSG soup...The hot milk tea that I ordered was not even hot, it was cooler than the room temperature, and it makes me fe
feel very uncomfortable until now..
Although it is a "yellow shop", I do not dare to go there again, given that the food quality & the hygiene is not up to
standard.
2022-01-09
2022-01-09 125 瀏覽
表妹請食飯!佢就帶我嚟咗呢間好出名,好有人氣嘅「越男仔」我叫咗個 3-Course Dinner (牙車快沙律、手撕雞檺紙卷、鴛鴦雞飯)牙車快沙律,清新爽口, 未做酸酸甜甜,加埋啲綠林醬,醒胃又提神。手撕雞檺紙卷,包得整整齊齊 食落香口,煙煙韌韌,好好味!鴛鴦雞飯,即是冇骨海南雞&脆炸雞,話得係招牌菜梗係有料到;海南雞肉,雞有雞味,雞皮薄又滑 , 肉質夠熟夠嫩 ; 脆炸雞,真係好脆身,雞肉又入味又嫩滑;油飯 , 香口夠味 , 亦夠油潤 , 真係超級好味!加個特色飲品,鮮果茶,呢餐真係超級完美!
表妹請食飯!佢就帶我嚟咗呢間好出名,好有人氣嘅「越男仔」

手撕雞檺紙卷,包得整整齊齊 食落香口,煙煙韌韌,好好味!

加個特色飲品,鮮果茶,呢餐真係超級完美!
🍜●「 紅蕃茄湯 窩蛋 手撕雞湯檬粉」($73)● .見到主餐牌啲配搭都唔係幾啱我口味先發現原來可以自選湯底同埋餸咁多人性化好多 試咗幾款配料同湯底 全部都好有驚喜🤩🤩首先一上枱已經畀超大嘅份量嚇親  多到就瀉😅同埋個蕃茄湯真心濃郁 我覺得甚至乎好過專做番茄湯底嘅番茄師兄🤣🤣  係畀越南菜單午嘅蕃茄湯專門店  唔單止質地濃厚 仲加咗啲蒜蓉  增加咗一份香氣🤩手撕雞都好癲❤️🤤🤤有炭燒過嘅香味呀🤩係咪痴線架 成碗粉都勁惹味~ 檬粉吸曬番茄湯精華 再加埋炭燒手撕雞真係痴線地好食 成個12月食個最好食嘅應該非佢莫屬😭————💭💭💭————好味(9.5!!/⑩)抵食 (7/⑩)————💭💭💭————
🍜●「 紅蕃茄湯 窩蛋 手撕雞湯檬粉」($73)●
 試咗幾款配料同湯底 全部都好有驚喜🤩🤩
首先一上枱已經畀超大嘅份量嚇親  多到就瀉😅
————💭💭💭————
好味(9.5!!/⑩)
抵食 (7/⑩)
————💭💭💭————
2021-12-27 104 瀏覽
越南滴漏奶茶奶茶味搶走咖啡香味只係飲到奶茶味海南雞脾黃薑飯黃薑飯好香雞脾肉嫩滑生牛肉牛骨湯河牛骨湯底濃郁飲落好香海膽紙卷海膽燒灼過配合紙卷上青瓜絲幾清新串燒豬頸肉最好食雞同牛燒得有點過火佢個沙爹醬好香正體來講算不錯驚喜位不大
越南滴漏奶茶
佢個沙爹醬好香
正體來講算不錯
驚喜位不大
2021-12-27 89 瀏覽
蔥油三味薑黃姜飯(炸雞/豬頸肉/托肉)$69 跟一杯熱飲 三味最鐘意食就係豬頸肉我就叫左熱拉茶,味道適中,唔洗落糖都好飲另外叫左個雞髀黃姜飯$88跟一杯熱飲 正!啲雞好滑中午12點入去唔算多人 即刻有位
蔥油三味薑黃姜飯(炸雞/豬頸肉/托肉)$69 跟一杯熱飲
三味最鐘意食就係豬頸肉
我就叫左熱拉茶,味道適中,唔洗落糖都好飲

另外叫左個雞髀黃姜飯$88跟一杯熱飲
正!啲雞好滑

中午12點入去唔算多人 即刻有位
蔥油三味薑黃飯
2021-12-25 54 瀏覽
店家位於油麻地附近,有兩三間分店,晚市有加一服務費,結帳後的帳單有印仔,可以用於下次光顧時扣減優惠,五個印仔可減$20,十個則$40,有一個月期限。自家製沙嗲串燒(牛+雞+豬)配撈檬粉 - $72三串串燒份量很豐富,燒得很香酥而不焦,沙嗲醬濃稠而香,撈檬的魚露醬汁另上,可自行控制份量,有甜、酸、辣、鮮四種感覺,還夾雜些新鮮的生蔬菜絲好爽口、清新。越式拉茶 - $12就是越南版的奶茶,以為越式會比較甜一點,味道比想像中苦,茶味較重,可享優惠跟餐價。
自家製沙嗲串燒(牛+雞+豬)配撈檬粉 - $72
越式拉茶 - $12