間唔中都會行淘大商場, 今天諗住食泰國菜, 見到這間"越旺", 好似都無幫襯過, 就入去試下啦~入到去, 坐低後點了碗雞翼湯檬加底+熟牛肉杭腩湯檬粉加底:雞翼湯檬: 習慣了食粉之前都會飲下d湯, 發覺開始怪怪地......點解會有花椒八角做湯底??呢陣味真係好難頂........失望.......(45分)雞翼湯檬+熟牛肉杭腩湯檬粉: 我要的是熟牛肉, 點知比了生牛肉.......而且杭腩只有數小件.........湯底同上.....(50分)呢間店我真係唔會推介另外, 我覺得有少少裝人, 因為係餐牌底下寫住免費加底, 如果唔加底, d粉只有少少.......如果睇漏眼, 肚餓時入去幫襯真係食唔飽!!!!

入到去, 坐低後點了碗雞翼湯檬加底+熟牛肉杭腩湯檬粉加底:

呢間店我真係唔會推介

如果睇漏眼, 肚餓時入去幫襯真係食唔飽!!!!
雞翼湯檬粉
熟牛肉+杭腩湯檬粉
2010-12-03
2010-12-13 31 瀏覽
今次同朋友揀左e間,,,越旺 pho' 26,,,但係餐就少左d,,,叫左個3選1配河粉扎肉+肥牛+半熟牛湯河,,,哈哈,,,,,,開頭未食過未熟牛就覺得好吸引啦,,,但係其實都冇咩分別,,,其實味道算唔錯架,,,但係d料就真係少左d既...之後就叫左杯凍咖啡啦,,,面頭加左d咖啡粉,,,幾吸引,,,又係一樣啦,,,飲左先記得影相!!!順帶一提,,,間鋪幾好,,,侍應幾好,,,有禮貌...by woody
今次同朋友揀左e間,,,越旺 pho' 26,,,

但係餐就少左d,,,

叫左個3選1配河粉
扎肉+肥牛+半熟牛湯河

扎肉+肥牛+半熟牛湯河,,,

哈哈,,,
,,,開頭未食過未熟牛就覺得好吸引啦,,,
但係其實都冇咩分別,,,

其實味道算唔錯架,,,
但係d料就真係少左d既...
扎肉+肥牛+半熟牛湯河

之後就叫左杯凍咖啡啦,,,
面頭加左d咖啡粉,,,
幾吸引,,,
又係一樣啦,,,
飲左先記得影相
!!!

順帶一提,,,間鋪幾好,,,
侍應幾好,,,有禮貌...

by woody
凍咖啡
5 分鐘 (堂食)
$48.5
凍咖啡
2010-10-22 25 瀏覽
星期6同左班FANE去到淘大打桌球,到左下周,成班FANE去食下午茶,見到一間越南餐廰有8折,就入左去食。跟住我叫左個生牛肉河,無幾耐就到左喇,個河粉落足料,香噴噴...真係好好食,D FANE都話唔錯..D 服務都幾好,直得大家去幫親..
星期6同左班FANE去到淘大打桌球,
真係好好食,D FANE都話唔錯..
D 服務都幾好,直得大家去幫親..
2010-10-16
  • 湯河粉
2010-10-19 17 瀏覽
今日第1日係淘大返工,班同事話要食越南野,我當然話好啦(其實麻麻地),去到都唔駛點等位,一坐低就叫左個生熟牛河,d同事就叫左個豬扒飯,雞扒撈檬,我碗河係第1個黎,第1個感覺係好香既香草味,當我食既時候就發現好濃既牛湯味,都幾清甜,生牛肉都ok啦,熟牛肉幾特別,唔鞋而味道唔錯,整體都唔錯,我見d同事d飯和撈檬都好似幾好睇呀,我同事話:你下次試下豬扒飯呀(你xxxxxxx,你唔一早講-.-)總括黎講,唔錯,有下次
2010-10-18
  • 湯河
  • 豬扒飯
2010-10-16 12 瀏覽
上星期五同個fd去左哩間dinner,同個fd各自order左兩樣野1,香茅豬扒朦粉香茅豬扒好干,油, 唔好味 感覺個湯底好重味精味2,薄亢腩河粉點牛肉好(硬),總之就系難吃唔會再吃第二次PS,唔好坐,好逼=.=

1,香茅豬扒朦粉
香茅豬扒好干,油, 唔好味 感覺個湯底好重味精味

2,薄亢腩河粉

點牛肉好(硬),總之就系難吃

唔會再吃第二次

PS,唔好坐,好逼=.=
2010-10-15
2010-10-14 9 瀏覽
九月二十五日 (星期六)和老公仔做完gym,事前已決定到九龍灣吃lunch左選右選,最後決定往未曾吃過的越旺一試坐滿了人,心想食物質素應有保證吧河粉還可以免費加底,很經濟呢誰知"好戲"在後頭我們點了生牛肉坑腩河粉加底來到的時候,只見數塊爛肉完全分不清有牛肉和坑腩兩款餸在內而且所謂的加底,可以用"回復正常"來形容味道亦是不知所謂,肉質"鞋口"無比不論是眼看還是憑味覺,完全分不清有兩款餸的其後的香芧雞翼凍檬可謂相對地較好都是普通的質素,但無損我們給一個劣評!Blacklisted,不會有下次!!!
九月二十五日 (星期六)

和老公仔做完gym,事前已決定到九龍灣吃lunch
左選右選,最後決定往未曾吃過的越旺一試

坐滿了人,心想食物質素應有保證吧
河粉還可以免費加底,很經濟呢

誰知"好戲"在後頭
我們點了生牛肉坑腩河粉加底
來到的時候,只見數塊爛肉
完全分不清有牛肉和坑腩兩款餸在內
而且所謂的加底,可以用"回復正常"來形容
味道亦是不知所謂,肉質"鞋口"無比
不論是眼看還是憑味覺,完全分不清有兩款餸的

其後的香芧雞翼凍檬可謂相對地較好
都是普通的質素,但無損我們給一個劣評!

Blacklisted,不會有下次!!!
生牛肉坑腩河粉"加底"
香芧雞翼凍檬
2010-09-25
2010-07-15 4 瀏覽
我同老公打算去Mega Box睇戲,落車後老公話想搵野食,咁我地就過左淘大商場見到呢間門口寫住下午茶7折,反正我地又好少食越南餐咪試下囉! 入左去坐低之後之後就拎個餐牌睇下食乜啦,過左一陣決定好左就叫人落單,我揮手兼嗌埋都冇人理……之後又嗌多一次終於都有人理我,不過個侍應好悔氣揼低手頭上個餐埋黎幫我地落單,我老公點左個香茅豬扒河粉+10元兩隻雞翼+凍菜蜜,我就點左香茅雞扒飯+凍檸茶,等左10分鐘左右個餐終於到左,D雞扒好香好脆加點D甜醬仲好食但係我老公個香茅豬扒河粉就……綠色果堆配菜仲多過河粉,炸雞翼多油兼難食,老公就話整體覺得麻麻地,我就覺得幾好(可能食飯會好D啩?)不過服務態度就真係好差囉,後期更發現佢地一直冇俾兩杯水我地,望埋其他檯都係冇水供應既,但係我地又見到好多水杯係準備左,有水供應又唔俾客人乜嘢服務態度?D水擺係度封塵呀? 下次唔使錢都唔會黎食!
下次唔使錢都唔會黎食!
2010-07-13
10 分鐘 (堂食)
  • 香茅雞扒飯
2010-07-08 16 瀏覽
今日阿媽大晒, 佢話做完facial就食飯慶祝, 我地冇意見~想食餐好少少, 阿媽話唔洗喎, 不如搵d未食過既仲好. 又得者!一係就食過, 一係就冇興趣, 仲有呢間揀~~是日晚餐:- 生牛肉河唔係好貴, 個清湯飲完好舒服, 唔會太味精.真係生牛河, 過一兩分鐘就慢慢熟.份量幾ok, 最少每人分到一片牛肉, 同一碗面. 蕃茄湯雪花肥牛河有"蕃茄"兩個字而點既~貴生牛河一個drouble.肥牛好肥美, 不過超級少.蕃茄湯應該用茄汁mix埋, 係幾好食既.面既大小同生牛河一樣. 越式春卷沾果個醬汁怪怪地.....黑色又唔甜.應該係沾甜酸汁先岩架.. 炸雞翼個炸皮又油又厚, 食完就喉嚨痛.唔入味, 勝在夠大! 炒蒜蓉菜心名字擺位一絕!平時就蒜蓉炒菜心, 今次係炒蒜蓉菜心.所以係蒜蓉炒左, 個菜心係水煮架!!!問你死味?!係唔好食既....好水. 珍多冰呢個唔錯, 豆好多, 又夠凍.菜色係最普通幾款, 不過都有好多瑕疵, 希望改善一下.

一係就食過, 一係就冇興趣, 仲有呢間揀~~

是日晚餐:-
生牛肉河
唔係好貴, 個清湯飲完好舒服, 唔會太味精.
真係生牛河, 過一兩分鐘就慢慢熟.
份量幾ok, 最少每人分到一片牛肉, 同一碗面.

蕃茄湯雪花肥牛河
有"蕃茄"兩個字而點既~
貴生牛河一個drouble.
肥牛好肥美, 不過超級少.
蕃茄湯應該用茄汁mix埋, 係幾好食既.
面既大小同生牛河一樣.

越式春卷
沾果個醬汁怪怪地.....黑色又唔甜.
應該係沾甜酸汁先岩架..

炸雞
個炸皮又油又厚, 食完就喉嚨痛.
唔入味, 勝在夠大!

炒蒜蓉菜
名字擺位一絕!
平時就蒜蓉炒菜心, 今次係炒蒜蓉菜心.
所以係蒜蓉炒左, 個菜心係水煮架!!!
問你死味?!
係唔好食既....好水.

珍多冰
呢個唔錯, 豆好多, 又夠凍.

菜色係最普通幾款, 不過都有好多瑕疵, 希望改善一下.
韓國都用鐵筷子架!
2010-05-28
2010-04-28
其實已經係好耐之前食 不過見到呢到有太多喊面 所以要幫佢抱打不平 生牛金邊粉 其實最要係想講既湯底 好好味 淨係聞都已經覺得好香 我平日唔係成日食越南菜 所以都唔知佢入面有咩香料 但係個味好清新 唔會好咸 金邊粉有夠薄 牛就有點太熟 不過大家係到話唔好味就唔係好明喇 因為比起越棧佢仲好食 好多香草得尼又唔會好多味精.

生牛金邊粉

2009-12-30
2009-12-17 10 瀏覽
午餐叫一個生牛河,我想都係第一次﹗上星期在沙田吃過味道麻麻的Pho 24,意猶未盡,之前食家吃過呢間話好食,又來試下﹗要了個生熟牛河,$35包飲品一杯﹗湯與牛河分開上,細心,先試湯頭,牛骨味濃,香草味清新,收貨﹗最後吃完一乾而盡﹗生熟牛肉各三片左右,附有大量芫茜菜辣椒百里香等,雖然唔係每隻香草我都愛吃,不過睇得出佢想做到越南口味的誠意。河粉有米香亦帶煙韌,牛肉雖未算腍滑卻有肉味,不錯﹗我估吃過那麼多間越南河,呢間都算係最好的了,值得推介﹗
午餐叫一個生牛河,我想都係第一次﹗

要了個生熟牛河,$35包飲品一杯﹗

河粉有米香亦帶煙韌,牛肉雖未算腍滑卻有肉味,不錯﹗

我估吃過那麼多間越南河,呢間都算係最好的了,值得推介﹗
配料夠多
生熟牛各有三片
雖未算腍滑,肉味卻香濃
(非會員)
2009-09-18 4 瀏覽
不知所謂, 食到一半已經唔想再食, 叫左一個蕃茄湯和牛河粉,同一個香茅雞翼撈朦~蕃茄湯勁酸~雞翼炸到石頭咁硬..食到胃痛仲介損埋牙肉...D凍朦粉攤到凍晒..一舊舊...夾都唔開..用黎撈粉既汁又係現成買返黎..最唔好味果D(如果係自家調配既,就仲死得~)...不如轉做車仔面啦~...附近既車仔面都仲好食過呢間...
2009-09-17
2009-08-27 11 瀏覽
26-08-09中午友人無喇喇話不用返工, 所以特地約我坐車到九龍灣食lunch點知搞搞下, 1:45pm先到, 索性等到2點食tea吧我們行了一陣, 見冇咩特別野食, 又未試過呢間, 就在2點時間入左去我叫了炸蝦餅撈檬, 友人叫了生熟牛肉湯河和凍檬茶明明我和友人的時間都是2點, 佢話未有tea住我已經不停咁話要食tea, 因為tea是全單8折的佢竟然話未夠鐘, 可能我地同佢有時差咁我等喇我望住佢做野, 留意住佢的一舉一動佢竟然在2:10先同我入單, 友人要2:15先有得食, 我果個仲要等到過左2:20都未來如果我唔係咁肚餓, 都唔會咁嬲, 但佢實在要我等得太耐了而且佢地做野木口木面, 回應的態度好似唔想serve你咁雖然冇收我加一, 都唔係用呢d態度serve客掛!食物方面, 不錯, 幾特別的湯河, 有味精, 但冇越棧咁重但生熟牛肉浸到好硬, 好似牛肉乾咁但撈檬還好, 賣相不錯雖然食物ok, 但人唔ok, 下次肚餓都唔會再來食!
26-08-09

點知搞搞下, 1:45pm先到, 索性等到2點食tea吧

我叫了炸蝦餅撈檬, 友人叫了生熟牛肉湯河和凍檬茶
明明我和友人的時間都是2點, 佢話未有tea住
我已經不停咁話要食tea, 因為tea是全單8折的
佢竟然話未夠鐘, 可能我地同佢有時差
咁我等喇
我望住佢做野, 留意住佢的一舉一動
如果我唔係咁肚餓, 都唔會咁嬲, 但佢實在要我等得太耐了
而且佢地做野木口木面, 回應的態度好似唔想serve你咁
雖然冇收我加一, 都唔係用呢d態度serve客掛!

食物方面, 不錯, 幾特別的湯河, 有味精, 但冇越棧咁重
但生熟牛肉浸到好硬, 好似牛肉乾咁
但撈檬還好, 賣相不錯

雖然食物ok, 但人唔ok, 下次肚餓都唔會再來食!
生熟牛肉湯河
一般的lemon tea
賣相不錯的撈檬
2009-08-26
2009-08-06 11 瀏覽
工友食評自從去了越南食過百吃不厭的pho,已不敢再在香港食,曾經滄海難為水嘛!今次來到越旺,叫了具香港特色的茄牛湯底,不及專做茄牛麵的星座同勝香園,食到鮮味,卻不會叫人要飲哂個湯底... 放左很多香草,好似越南的做法!最滿意的是河粉,比很多地方都做得好,厚薄適中,麵身滑而不淋!要的是生牛肉,侍應們可能是在落場時間,要做很多準備工作,廚房做好的食物都要等她們傾完工事(傾電話...再同同事傾,安撫你...成10分鐘) 才會端過來,來到時生牛肉已變鞋口 另外,牛肉十分大塊,成張綿被咁! 此店如可在細節上再用€心一些,可以更好 !
工友食評

今次來到越旺,叫了具香港特色的茄牛湯底,不及專做茄牛麵的星座勝香園,食到鮮味,卻不會叫人要飲哂個湯底... 放左很多香草,好似越南的做法!
最滿意的是河粉
,比很多地方都做得好,厚薄適中,麵身滑而不淋!

另外,牛肉十分大塊,成張綿被咁!
此店如可在細節上再用€心一些,可以更好 !
2009-07-08 3 瀏覽
其實此店已經開左一段時間, 但見openrice食評好壞參半所以都無咩令我想來..不過上星期都覺得好似無咩新食店..所以我最終都係來試下啦..食完先明白openrice內既食評有時真係唔好唔信...此店d食物真係唔多好味...我地叫左個招牌蕃茄牛腩粉&香茅雞翼撈檬...個所謂既招牌粉真係十分唔得..個湯底基本上係用茄膏整成...都唔係人地出面街用上大量新鮮蕃茄而非此店用上大量既茄膏..都唔明何解會用來作招牌菜...反而個撈檬仲好食d...此店d服務亦麻麻...想了解下佢地d食物係咩來又問非所答,態度亦欠佳..所以相信我都唔會再來此店再幫襯.
所以相信我都唔會再來此店再幫襯.
2009-07-08 7 瀏覽
o係淘大食晚飯, 據聞哩間野d 食物都唔錯越南粉黎講價錢算係中等. 即管試一試我叫左個香茅豬扒撈濛, 另外加$10 要兩隻炸雞翼, 每人一隻香茅豬扒好香!!! 真係好香, 一入口就有豬扒既香味同埋少少炸豬扒既味. 同其他越南鋪既豬扒既味道唔同, 但又唔知係點整出黎魚露有好多酸既蘿蔔絲, 加落d 濛粉度真係好正!另外哩度都出名蕃茄湯底, 我試左朋友一啖, 覺得非常好, 味道濃, 比較酸對比紅磡既老許, 老許既比較甜, 但味道比較假, 哩間就似真材實料. 的確好味d雞翼大大隻, 炸至金黃色, 好香口但又好唔健康, 好多油. 配雞醬(泰式辣醬) 係一個絕對唔會錯既配搭我自己就覺得$5 隻雞翼唔太化算. o係超市$9.9 可以買到一磅.我近排食野比較慢, 加上哩晚同朋友傾計傾得開心.我地7點幾去到, 坐到9點左右. 中間其實我feel 到侍應成日睥住我地. 又好想收我碗野.其實真係好有壓迫感. 6個人坐一張小圓台仲要比人睥.就當係我唔岩, 頂多下次唔黎煩你.
o係淘大食晚飯, 據聞哩間野d 食物都唔錯
越南粉黎講價錢算係中等. 即管試一試

魚露有好多酸既蘿蔔絲, 加落d 濛粉度真係好正!

我近排食野比較慢, 加上哩晚同朋友傾計傾得開心.
其實真係好有壓迫感. 6個人坐一張小圓台仲要比人睥.
就當係我唔岩, 頂多下次唔黎煩你.