2008-07-09 11 瀏覽
it's a shop just open, go and try it's beef noodle soup and fried spring roll. It's not taste as good as the media says. The service is very poor. especially the alttitude of the waitress. not worthy for me to go again!
2008-06-07 8 瀏覽
o個 日 落 雨 黎 , 一 入 鋪 頭 門 口 , 發 覺 塊 地 下 已 經 滑 到 就 " 扇 " 低 , 但 相 信 地 下 應 該 仲 有 油 之 類 既 野 , 個 個 客 行 過 都 小 心 翼 翼 。 但 D 職 員 就 毫 無 意 識 去 抹 地 , 成 日 響 度 談 地 說 地 。我 就 叫 左 個 生 牛 肉 牛 筋 河 , 細 妹 就 叫 左 個 春 卷 撈 檬個 生 牛 肉 就 完 全 無 味 既,D 牛 筋 完 全 唔 似 牛 筋 , 食 落 去 淡 而 無 味。但 撈 檬 中o個 四 舊 春 卷 就 唔 差 , 熱 騰 騰 ,算 幾 好 味 。但 D 服 務 員 就 完 全 唔 掂 , 人 地 未 食 完 就 拎 走 人 地 用 黎 撈 檬 ,我 話 未 用 完 , 佢 話 : 下 ~ 仲 用 緊 架 ?" 大 姐 ! 你 無 眼 睇 既 咩 ,你 地 食 緊 咩 都 唔 知 "埋 單 走 時 找 錢 ,個 服 務 員 個 頭 同 個 身 " 令 " 左 去 第 二 度 , 淨 係 隻 手 伸 個 換 錢 兜 過 黎。 就 時 連 一

埋 單 走 時 找 錢 ,個 服 務 員 個 頭 同 個 身 " 令 " 左 去 第 二 度 , 淨 係 隻 手 伸 個 換 錢 兜 過 黎。 就 時 連 一 句 多 謝 都 無 , 毫 無 禮 貌 ( 當 時 唔 係 人 多 , 有 人 仲 無 野 做 )

最 攪 笑 d
係 用 鐵 做 的 , 好 易 就 " 辣 " 口 , 都 唔 知 唔 解 會 買 這 種

唉!執左佢啦!!
2008-06-01 14 瀏覽
再番dug杭腩, 今次食金邊粉, 已經無左好多黃左既香葉, 金邊粉亦OK, 睇清楚, 原來個menu寫住粉麵可以加底架. 咁都好d, 男仔都可以食飽d.另外試埋個香芧豬扒飯. 豬扒鬆同埋份量幾多, 不過好乾; 飯就唔得啦, 好爛, 唔熱, 唔知係豉油多得滯定係d飯煲得唔靚, 呢個真係唔係叫做好食.冷氣太凍, 飲品都無order, 食飽就走, 一個得過且過, 但係唔駛煮唔駛洗既sun dinner.
再番dug杭腩, 今次食金邊粉, 已經無左好多黃左既香葉,

另外試埋個香芧豬扒飯. 豬扒鬆同埋份量幾多, 不過好乾
; 飯就唔得啦, 好爛, 唔熱

2008-06-01 23 瀏覽
星期日晚上到淘大食飯,見到越旺pho26分店,印象中記得牛河出名便一試.叫了生和牛湯河走青,庶蝦,黑椒牛粒.之牛河有青,告訴侍應,她只把蔥撈起然後再給我,所有牛肉變了全熟....庶蝦更加難食,有怪味便放回蝶上....期待牛粒會有驚喜,怎料來了牛粒飯,又退回去等了一會,查問何時弄好,侍應鄭小姐完全沒有理會. 本人要求貴公司的客服務電話,該職員說沒有只可以打該分店找'老細'並稱老細唔知姓乜,簡直氣憤十分同意跟茶餐廳沒分別
....庶蝦更加難食,有怪味便放回蝶上
十分同意跟茶餐廳沒分別

2008-06-01 4 瀏覽
食完雞蛋仔後來吃個正式的晚餐,接近十時了。原本想吃的米卷及豬排包已sold out .豬肉檬生菜包:豬肉好野味,不韌!檬很軟,加魚露很好,比想像中好得多!但一不小心就散晒,因為生菜太軟!最後我要用手食,幾messy…….扎肉配法包:扎肉是醃過,而且燒過的,幾香,口感不錯,不會過薄,這個也不錯,吃時要用筷子按著材料,否則材料會全跌.串燒豬腩肉:這個完全唔掂,十級咸!!!吞不下!咸到第二天也有口渴的感覺 4分for 豬肉檬生菜包 + 扎肉配法包0分for 串燒豬腩肉total $105
食完雞蛋仔後來吃個正式的晚餐,接近十時了。

原本想吃的米卷及豬排包已sold out

4分for 豬肉檬生菜包 + 扎肉配法包
0分for 串燒豬腩肉

total $105
豬肉檬生菜包
扎肉配法包
串燒豬腩肉
2008-05-30 2 瀏覽
2個人叫咗一個生熟牛肉湯河, 一個雞絲札肉撈檬, 一個豬肉米紙. 生熟牛肉湯河好多薄荷葉同蔥, 太多. 個湯又唔特別.生熟牛肉湯河無特別, 只係預期咁嘅味, 無特別好食定唔好食.豬肉米紙好貴$38/4舊, 果4舊仲要係由兩件切開. 埋單$102. 坐得好迫, 好唔舒服, 仲要周圍都滴緊水.....

生熟牛肉湯河
好多薄荷葉同蔥, 太多. 個湯又唔特別.

生熟牛肉湯河
無特別, 只係預期咁嘅味, 無特別好食定唔好食.

豬肉米紙
好貴$38/4舊, 果4舊仲要係由兩件切開.

埋單$102.

坐得好迫, 好唔舒服, 仲要周圍都滴緊水.....
2008-05-24 9 瀏覽
同mama2個人小小地食個light dinner, 時間仲係6點幾, 已經開始要等位lu, 不過呢頭都係咁, 所以都唔代表佢特別正. 我地叫左一碗越式坑腩湯檬HKD31, 一碟蝦餅同埋一杯芒果黑芝麻珍珠冰. 我最鐘意碗粉, 雖然份量唔多, 坑腩得4塊到啦, 不過d香葉令到個湯底好清香, 加埋辣椒同青檸, 幾好味. 唯一美中不足, 就係d香葉大部份都係爛同埋黃架, 呢個真係要扣分.蝦餅就一般啦, HKD30有唔知4定5舊. 走果時睇住有人車d整定既冰蝦餅, 鮮味就唔好諗啦, 一定無架啦. 仲有就係加8蚊就有特色飲品, 杯芒果黑芝麻珍珠冰黎到果時, 可能d珍珠O岩O岩整好, 下半杯係暖既, 完全講唔上冰. 搞到我要叫阿姐再加冰. 坦白講, 其實佢有分店, 難食就未至於, 不過略嫌那西囉.
坦白講, 其實佢有分店, 難食就未至於, 不過略嫌那西囉.
  • 越式坑腩湯檬
(非會員)
首先要回應 oldhau 嘅食評,本人極度同意佢嘅食評,簡直係身同感受。我同老公今日 lunch 去左呢間新開嘅食店﹙只可以稱佢做食店,呢個稱呼真係畀多左佢﹚,諗住佢新開去試吓喇,點知激氣指數爆晒燈。我地叫左一碗雞絲湯檬同一碗熟牛肉湯檬,雞絲無雞味,牛肉又"鞋"。 味道普通唔在講,重要賣 $30 碗,簡直當消費者係傻仔。係我地有饍期間不斷聽到員工同食客對答,叫咩嘢就無咩嘢,期中有一位食客咩豬扒,個員工幫佢落單喇,點知聽到有另一個員工話噚日已經賣澌豬扒點解重落單。真係出奇,豬扒對一間越南食店來講係一樣必有嘅食材,邊有可能入唔夠貨。食食吓有個店員用極無禮貌嘅語氣命令我地坐埋一邊,佢話有客入黎,咁就唔好一開始畀 4 人位我地喇,我地又唔係故意 block 佢地 d 位嘅,真係未見過有食店嘅員工會無禮貌成咁。呢間咁嘅嘢我地以後雷劈都唔會再去。

味道普通唔在講,重要賣 $30 碗,簡直當消費者係傻仔。

呢間咁嘅嘢我地以後雷劈都唔會再去。

2008-05-13
見新開左喱間越南野食,梗係同 bf 去試下啦,點知唔洗點等位 bor ~ 真係出奇~~哇~ 唔怪得唔洗等位啦,一碗撈檬粉要三十蚊呀 x_____x ,仲要冇晒雞絲唔出聲 <---(我要雞絲扎肉撈檬) , 拎到黎我地發現左問伙計 , 個伙計話 --- 係呀 , 冇晒雞絲 , 俾多左扎肉你啦 一.一" , 離晒譜 , 打死都要另一款啦 <---(雞絲扎肉撈檬 $33 架) , 換左香茅牛肉撈檬 , 原來佢地 d 牛肉全部都係一樣味 <---(我地叫左個薄燒牛肉沙律 , d 牛肉同香茅牛肉一樣味) , d 油菜超多油呀 ~
2008-05-10 6 瀏覽
我琴日同老婆去呢間嘢食嘢,呢間嘢好細間唔多枱,所以要等咗幾個字先至有枱。咁我哋入去見個餐牌同其他食越南嘢嘅餐廳無咩分別,都係越式河粉呀檬粉呀金邊粉呀,仲有係炸蝦餅,蔗蝦等等相信食過越南嘢嘅人都知。咁我叫咗碗生牛肉牛腩牛肋河,我老婆就叫咗碗牛丸牛腩河(加蘿蔔(要加五蚊)),呢啲基本嘢都要加錢,另外再叫咗一杯凍奶茶一個椰青。等等吓覺得啲冷氣越嚟越凍,叫啲人息細啲又話已經息到最細,叫佢比杯熱水比我又好似聽唔到咁!好喇!跟住等吓等吓睇住隔離三枱都埋晒單再坐埋人同埋啲嘢食都到埋,而我兩公婆連凍奶茶同個椰青都未到,我就好勞氣咁問吓啲侍應。我話隔離三枱都遲過我嚟,但係人哋已經喺度食梗嘢,我連飲品都未到,我問佢你幫我整熱個椰青都唔使咁耐喇!杯凍奶茶啲冰未整好呀?慶到我呀!我再問佢仲有果兩碗河點呀?果個侍應反問返我你叫咗咩架?我話你自己去check單喇仲問!前後等咗七個字左右我同我老婆啲飲品終於都到喇!再過多一個字左右我老婆碗河粉終於到喇!個侍應同我哋講唔好意思呀蘿蔔賣晒呀!但我見周圍遲過我叫嘢果三枱有加到蘿蔔都有蘿蔔。咁即係啲蘿蔔原本係我老婆架!但係我果碗依然未到,最後足足等咗十個字先到。咁我就食喇,
杯凍奶茶啲冰未整好呀?慶到我呀!
我再問佢仲有果兩碗河點呀?果個侍應反問返我你叫咗咩架?
我話你自己去check單喇仲問!
!但係我果碗依然未到,最後足足等咗十個字先到。
咁我就食喇,點知真係比我估中佢哋漏咗啲牛肋比我。
仲有當時係八點四個字左右,咁之前隔離枱叫嘢嘅時,叫撈檬啲侍應話無檬粉喎!跟住另外一枱叫蔗蝦又無蔗蝦叫炸蝦餅又無炸蝦餅!跟住再叫豬扖又無豬扖。總之呢間嘢我以後都唔會再去!餓死都唔去呀!
2008-05-10 4 瀏覽
Last night, my wife and I try this newly-opened shop. There are not many seats, but luckily, we can get a table for 2. We tried 2 "mon" noodles, one mixed with shrimp cake, one is chicken wings. The shrimp cake for me is so so, but my wife likes it. The chicken wings is full of butter smelt and crispy. The "mon" noodles is good enough, only the bowl is too 淺, when you mix it, better to be careful not to have noodles coming out. We order a snake - Vietnam spring rolls, eat with lattice and is tastful. By the way, getting whatever noodles can add $8 for those special drinks. I got a coconut read bean drink and my wife got a mango mixed. The mango mix is good to have during summer time. Both of us are full after the meal.

2 bowls of noodles, 1 snack, 2 special drinks cost only $105. The price is definitely reasonable. Definitely will try it next time.

They are having 硬豬包, but out of stock, next time will try it. Raw beef noodle (a type of usual Vietnam disk) is available, but they have special 和牛noodle costs $138/bowl, but seems no one try.
  • Spring roll with lattice
2008-05-10 7 瀏覽
病病地,多得母親o係新開張既越旺買外賣下午茶餐比我食。要生牛肉湯檬,湯同檬分開裝。一打開碗,見到好多香料,有莞茜、薄荷葉、乾蔥、蔥等香料,而且有大量半熟既牛肉(我諗係外賣所以怕湯凍,淥唔熟先比半熟)。另外有青檸同辣椒,但冇落到。湯亦算濃,但略鹹,香料令湯更香濃,唔錯。檬粉同牛肉份量都多,而且牛肉稔。餐飲母親飲,珍多冰,但佢話太甜。下次去試下d小食先。母愛真偉大!多謝!
病病地,多得母親o係新開張既越旺買外賣下午茶餐比我食。

母愛真偉大!多謝!
  • 生牛肉湯檬