今晚同細妹去大角咀食飯,去咗好多餐廳嘅中匯街大全街一帶~最後揀咗食呢間越南嘢,因為晚市睇落去都多人食,同埋感覺價錢都OK,識落覺得真係幾好,可以同大家推介下叫咗個套餐,佢有得ABC咁樣揀,可以叫一個麵再加一個小食同埋嘢飲,我哋就叫咗順化湯檬,豬頸肉同埋咸桔水~成個套餐咁樣真係好豐富同抵食跟住仲要多咗個金邊扎肉米紙卷,等於食正餐咁大份,材料好足料跟住仲有無骨鳳爪,酸酸甜甜好開胃整體來講我覺得呢間餐廳都唔錯,環境都坐得舒服,下次都會再帶朋友嚟食
今晚同細妹去大角咀食飯,去咗好多餐廳嘅中匯街大全街一帶~

成個套餐咁樣真係好豐富同抵食

跟住仲要多咗個金邊扎肉米紙卷,等於食正餐咁大份,材料好足料

跟住仲有無骨鳳爪,酸酸甜甜好開胃

2023-05-03 121 瀏覽
大角嘴食好西,想食越南🇻🇳菜,來越北就最簡單不過啦🤭😋越北晚餐時段的二人餐實在又划算又好吃又正宗,點了二人餐:主食:1. 越北生牛肉🐮牛腩片湯粉🥣 $90(生牛肉勁大件)2. 路邊烤雞肉🐔串撈檬 $88(三串雞串份量足)小食:1. 酸辣無骨鳳爪 2. 越南🇻🇳海蜇🪼沙拉🥗飲品:1. 越南🇻🇳濃咖啡☕️2. 檸檬水🍋吃這麼多好吃的😋也不用$200, 街坊價絕對要happy share 🤭😋🤗
大角嘴食好西,想食越南🇻🇳菜,來越北就最簡單不過啦🤭😋
越北晚餐時段的二人餐實在又划算又好吃又正宗,點了二人餐:
主食:
1. 越北生牛肉🐮牛腩片湯粉🥣 $90(生牛肉勁大件)
2. 路邊烤雞肉🐔串撈檬 $88(三串雞串份量足)
小食:
1. 酸辣無骨鳳爪
2. 越南🇻🇳海蜇🪼沙拉🥗
飲品:
1. 越南🇻🇳濃咖啡☕️
2. 檸檬水🍋
2023-04-25
5 分鐘 (堂食)
2023-05-02 79 瀏覽
今日黎到越北食越南河粉,中午黎到唔算多人,我地四個人食唔需要等位就直入有得座。座位都算闊落,每張枱邊都放左魚露等等既調味料,餐具都可以喺每張枱側邊個櫃筒攞到。最後叫左個綜合牛肉湯河,配熱檸水,總共係$69。湯河有生牛肉,牛腩片同埋牛肉丸,再配埋蔥花,炸蒜同洋蔥,啲料都算多,但係湯底有d淡,加左唔少魚露都係無乜味。牛肉丸個口感幾特別,咬落有啲肉汁,同埋有少少筋,幾有咬口。總括黎講味道一般,配菜都足料,個人覺得價錢貴左少少。

牛肉丸個口感幾特別,咬落有啲肉汁,同埋有少少筋,幾有咬口。

總括黎講味道一般,配菜都足料,個人覺得價錢貴左少少。

綜合牛肉湯河
2023-04-27
2023-04-25 109 瀏覽
放工又去咗搵好嘢食,想食越南嘢就搵咗呢間越北牛肉粉,睇返原來佢哋都好多分店。餐廳裝修唔錯,地方寬敞。睇返餐牌佢哋有套餐,性價比高,我哋嗌咗越式炸春卷,春卷好脆口,啱啱炸起熱辣辣😊另外主食就叫咗雞絲扎肉湯河同埋豬頸肉湯河,越式湯底清新,配埋啲蔥花,10分開胃。飲品就帶咗水晶芒果沙冰,同埋甜品就係椰青糕,裏面有啲椰𢇁增加口感。最後買單都係$230兩個人,而家出街食飯真係好少有🥳🥳鍾意食越南嘢就要試吓

2023-03-07 180 瀏覽
今日Work from home,放左工同女朋友去左大角咀搵好野食,心血來潮好想食下越南河炒,就入去越北度。一入到去待應好有禮貌,最後係餐牌整左2個一人餐。生牛肉牛腩片湯河女朋友叫左個生牛肉牛腩片湯河粉,牛肉湯底好甜,無乜味精味,另外生牛肉同牛腩片肉味都好濃,而且河粉份量都好多,男仔都食得飽。蝦頭膏酸辣海鮮湯檬今日最驚喜係食呢碗湯檬,佢係酸辣帶點海鮮味嘅湯底,但如果唔食得辣嘅人要留意下,因為佢相對都有譚仔3小辣度。另外佢D餸份量都幾多,有2隻青口,墨魚仔,蜆肉同埋超好食嘅蝦丸,埋單個陣仲叫個待應建議下淨賣蝦丸。海蜇沙律 & 炸春卷小食每人可以揀一款,海蜇好爽口,不過我自己就鐘意配佢酸酸汁食。另外炸春卷係新鮮炸,超級熱,春卷入面肉個份量都好多。肝醬小法包今次特別再叫多左個小食,肝醬味都好濃下,點埋個辣醬食好有層次感。薄荷檸檬梳打 & 三色咸檸七食越南野點可以唔叫同青檸有關嘅飲品,呢2杯飲品青檸味都好夠,不過個人比較喜歡飲檸檬梳打多D。
一入到去待應好有禮貌,最後係餐牌整左2個一人餐。
生牛肉牛腩片湯河

蝦頭膏酸辣海鮮湯檬

海蜇沙律 & 炸春卷

另外炸春卷係新鮮炸,超級熱,春卷入面肉個份量都好多。

肝醬小法包

薄荷檸檬梳打 & 三色咸檸七

2023-03-07
  • 生牛肉牛腩片湯河
2023-03-07 101 瀏覽
North Viet Pho is one of my most visited restaurants for a bowl of comforting pho. The Tai Kok Tsui branch is bright and spacious, and the manager always shows excellent attitude towards work. Was starving so I picked the scrumptious bowl with 3 kinds of beef toppings. Raw beef - not the fatty type but still smooth. Beef ball - bouncy texture, the meat juice bursted in my mouth! Beef brisket - surprisingly tender with gelatinous tendons. The beef broth was piping hot, clear with layered flavors.

Also tried lemongrass pork chop which was served with rice or noodles at your choice. Thick cut, not tenderized yet easy to chew. Slightly sweet marinade.

They offer a variety of sides to go with the meal. We picked belecan lettuce - good portion and savory, and lemon grass chicken wings - crispy, juicy and as flavorful as the pork chop.

Finished the meal with a glass of bold and strong Vietnamese coffee.
2023-01-22 138 瀏覽
【大角咀• 越北牛肉粉專門店 】🐝————————————————————————年30想食的餐廳都冇開😭又凍最啱食碗湯河暖胃。🍯|越北生牛肉牛肉丸湯粉|HKD63幾喜歡呢度牛河,自行加了辣椒同青檸汁,更帶岀湯底濃郁的味道。生牛不過不失,牛肉丸側彈牙。河粉質感正常。🍯|一人帽子火鍋|HKD98配料充足絕對夠食,牛肉鍋片、牛腩片、招牌牛丸、越南扎肉、蓮藕片、蘿蔔、唐生菜、越南粉。夠哂豐富。。餐廳環境:📸📸📸📸服務質素:😊😊😊😊食物味道:👅👅👅👅👅性價比:💰💰💰💰💰HKD161/2人✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#nkiki大角咀 #nkiki越南菜 🏠 越北牛肉粉專門店📮 大角咀大全街22-24號地下B1B號舖
【大角咀• 越北牛肉粉專門店 】🐝
————————————————————————

年30想食的餐廳都冇開😭又凍最啱食碗湯河暖胃。

🍯|越北生牛肉牛肉丸湯粉|HKD63

#nkiki大角咀 #nkiki越南菜
🏠 越北牛肉粉專門店
📮 大角咀大全街22-24號地下B1B號舖
2022-10-27 174 瀏覽
出大角嘴同朋友食lunch , 想食D有湯嘅野😂所以揀咗呢間食牛肉金邊粉 ,朋友就叫左雞絲扎肉撈檬 。生牛肉湯粉,湯有骨味👍🏻幾香。牛肉片就一般,中規中矩咁。 不過麵底份量就幾多,一個女仔未必食得曬😂雞絲扎肉撈檬:一樣都係麵底好夠份量😂👍🏻2款都試過,個人覺得撈檬好食D🤤因為有好多生菜絲,感覺健康D😂😂同埋撈檬個汁有少少酸辣,幾開胃,幾岩香港咁熱嘅天氣😂🤩跟餐有飲品,人均$60 左右,價錢合理👍🏻

雞絲扎肉撈檬:一樣都係麵底好夠份量😂👍🏻

同埋撈檬個汁有少少酸辣,幾開胃,幾岩香港咁熱嘅天氣😂🤩

跟餐有飲品,人均$60 左右,價錢合理👍🏻
2022-10-17 139 瀏覽
今次就試呢間越南菜,叫了一個豬扒撈檬、一個綜合牛肉湯河及椰菜雞絲沙津。豬扒撈檬既豬扒都幾香口脆口,撈檬屬正常越南野水平;綜合牛肉湯河,裏面既牛肉片、牛腩片同牛丸都幾好味,但湯就略為咸左些少;值得一讚既係佢個「牙車快」,即係椰菜雞絲沙律,個沙律汁係酸酸甜甜既汁,類似係平時食撈檬時會落既酸甜汁,十分開胃,呢個沙律真的很好食。

綜合牛肉湯河
豬扒撈檬
牙車快
牙車快
2022-08-04 236 瀏覽
好耐冇食越南嘢,經過大角咀呢間閱畢牛肉粉專門店,就入去試吓。由於午餐時間要,好多人,全場爆座,不過等咗一陣就已經有位。今次點咗雞絲扎肉撈檬,成碗超多扎肉,而且又有好多蔬菜,成碗粉又少少涼涼地,加埋汁甜甜的,又健康又適合夏天~
由於午餐時間要,好多人,全場爆座,不過等咗一陣就已經有位。
2022-06-22 224 瀏覽
大角咀選擇多,都有唔少麵店進駐入嚟其中呢間越南餐廳,趁未到晚市,拿拿臨入去搞掂晚餐先佢地選擇都幾多吓,唔知食咩,咁啱有二人餐揀,感覺幾抵食包兩碟小食、兩個主食同兩杯嘢飲第一款小食係牙車快,即係椰菜雞絲沙律,口感幾爽口,醬汁酸酸地好消暑第二款係芝心蝦多士,有四件咁多,認真抵玩。仲要係流心,芝士滴到成檯都係,蝦肉都幾多越北綜合牛肉湯粉啱晒牛肉控,生牛好大塊,又夠嫩滑牛胸肉肉質好綿,肥瘦有序,超回味。牛丸幾彈牙,唔會好頂胃會安雞絲扎肉湯河都唔錯,雞絲份量幾多,食極仲有扎肉有幾片,都算香口河粉質感ok,唔會散颼颼荔枝洛神梳打顏值幾高分,有cafe嘅級數,飲落甜甜的幾開胃
大角咀選擇多,都有唔少麵店進駐入嚟

其中呢間越南餐廳,趁未到晚市,拿拿臨入去搞掂晚餐先

佢地選擇都幾多吓,唔知食咩,咁啱有二人餐揀,感覺幾抵食

包兩碟小食、兩個主食同兩杯嘢飲

二人餐

越北綜合牛肉湯粉啱晒牛肉控,生牛好大塊,又夠嫩滑

牛胸肉肉質好綿,肥瘦有序,超回味。牛丸幾彈牙,唔會好頂胃

會安雞絲扎肉湯河都唔錯,雞絲份量幾多,食極仲有

扎肉有幾片,都算香口

河粉質感ok,唔會散颼颼

荔枝洛神梳打顏值幾高分,有cafe嘅級數,飲落甜甜的幾開胃
2022-06-21
二人餐
2022-05-24 205 瀏覽
今日心血來潮想食越南嘢,咁啱喺大角咀附近搵到呢間叫越北嘅餐廳,喺門口見到佢位置都寬鬆,枱枱之間唔會好近。入到去職員態度都好好,好快就安排到座位,因為我六點幾入嚟餐廳仲未有好多人,但係食食吓其實餐廳已經滿座,相信生意好好。我叫咗一個set dinner,有一個煮主食,一個小食同一杯飲品,價錢都係80幾蚊至90幾,非常花算。我叫咗個蝦頭膏海鮮湯檬,入邊有好多種海鮮,有墨魚仔,蜆肉同埋青口等,全部都幾有鮮味。小食叫咗個海蜇沙律,海蜇係新鮮海蜇,非常爽滑。下次有機會再過嚟食。

2022-05-04 151 瀏覽
呢間係第n次幫襯🤣🤣唔知係冇留意,定太耐冇黎…多咗野飲喎食物海防蕃茄蟹檬呢個真係招牌野👍🏻keep住都係咁好食!原本老公想食個酸辣檬,但一陣仲要返工,驚肚痛🤣🤣🤣留待下次放假試!個蝦丸超彈牙!仲有蟹肉好有蟹味❤️啲檬粉好爽口!正順化香茅雞翼原本係嗌三寶架😵‍💫點知自己嗌錯左,不過都好彩…因為真係好大碗,飽到呢🤣🤣🤣如果仲有豬扒實食唔晒個慢熬牛骨湯超好飲!雞翼好似燒烤咁香口❤️峴港炸蝦餅呢個係老公至愛😋🤭超彈牙蝦餅配泰式辣醬❤️超好食越式烤豬頸肉呢個都必定要食😋👍🏻越南椰子冰咖啡之前都唔見有呢個😋都係加$8,就不如試呢個~好濃咖啡味,有淡淡嘅椰汁😁水晶芒果沙冰呢個沙冰正到暈🤣🤣🤣超好飲!加$8都唔過份!夏天解暑一流….服務 大家都超好禮貌,啲人食完好快清潔好先入第2張。今日都好多學生食lunch,等都唔算等好耐👍🏻整個流程都好快環境有廁所…經過廚房都見到好乾淨企整👍🏻
呢間係第n次幫襯🤣🤣唔知係冇留意,定太耐冇黎…多咗野飲喎

食物

海防蕃茄蟹檬
呢個真係招牌野👍🏻keep住都係咁好食!
個蝦丸超彈牙!仲有蟹肉好有蟹味❤️

越南椰子冰咖啡

水晶芒果沙冰

有廁所…經過廚房都見到好乾淨企整👍🏻
2022-04-04 140 瀏覽
越北綜合牛肉河粉,肥牛同埋牛腩都好淋,好有牛味。就連蘿蔔都好清甜。原本冇食lunch諗住會唔夠食,但係佢下午茶份量都係好足。蒸粉包餡料好味,外皮好滑好薄,餐廳對食物有要求,好抵食。滴漏咖啡香濃,雖然未去到好出眾,但飲得出唔係比啲平價咖啡豆沖既咖啡。下午茶用呢個價錢當可以食一餐高質素嘅越南菜絕對係超抵,整體來講食物水準出乎意料地好。店員亦都好有禮貌,主動提供服務。呢一個價錢有呢個水準既用餐體驗絕對係超值,性價比十足。

• 綜合牛肉河粉
  • 滴漏咖啡
  • 粉包
2022-04-01 113 瀏覽
今日經過大角咀,原先打算去一間小店食嘅,點知無開,隨意就食呢間越南粉啦。。環境都幾舒服,半梳化位為主,又有tea set揀。。。而且選擇好多生牛肉湯檬粉哇。其實都幾大碗,湯都好多,生牛肉大概有4片左右。仲有青檸辣椒可以自行添加。試下個湯先,個人覺得偏咸,唔夠濃味。檬粉份量都算好多,唔會煮到太碎。最欣賞係個湯夠哂熱!有時候食越南粉個湯會係微暖唔夠熱,呢點讚讚!生牛肉牛腩片湯檬粉呢碗粉係多左牛腩片,份量大概係2片生牛肉,3片牛腩,牛腩煮到好淋,無哂牛味㗎啦。我覺得一般啦,未算話好好食。。。熱咸吉水呢杯好飲,餐廳已經整到粒咸桔仔爛哂㗎啦,唔洗自己再篤,味道岩岩好!凍越南濃咖啡都真係幾濃味!又香。有陣陣烘焙味,值得一試!我見佢啲廚房員工係越南人,所以食物質素都應該正宗嘅。餐廳啲員工都好友善又貼心,一入座會俾濕紙巾同口罩紙袋,幾好😊

生牛肉湯檬粉

生牛肉牛腩片湯檬粉

熱咸吉水

凍越南濃咖啡
都真係幾濃味!又香。有陣陣烘焙味,值得一試!

2022-03-27
下午茶