2022-05-19 16 瀏覽
今日同朋友仔黎呢間樓上咖啡店因為佢想黎呢到打卡好耐成間咖啡店都掛滿唔同種類顏色嘅乾花同樣窗邊都用左乾花裝飾最特別就係佢成個天花板都掛滿晒乾花牆身畫滿左壁畫 仲有盞月球燈好似身處一個好夢幻嘅地方餐廳裡面到處都係打卡位意大利煙肉咸蛋黃汁貓耳朵$128推薦俾鐘意食咸蛋黃嘅朋友仔咸蛋黃醬味道濃烈再加上煙肉增添口感鹹度啱啱好第一次食猫耳朵意粉呢個形狀可以蘸到較多醬汁口感很煙韌 非常喜愛日式壽喜燒牛肉溫泉蛋茶清意大利飯$138牛肉份量唔少面頭鋪上滿滿嘅 木魚 紫菜同埋一隻溫泉蛋等米飯用左意大利飯口感豐富 有咬口加上茶既香味 好特別紅寶石巧克力草莓鮮奶 賣相好靚 草莓鮮奶酸酸甜甜甜度岩岩好 仲有粒粒士多啤梨非常好飲玫瑰抹茶奶香順滑 濃濃搽茶味加上心型拉花 玫瑰花點綴
今日同朋友仔黎呢間樓上咖啡店

非常好飲

奶香順滑 濃濃搽茶味
加上心型拉花 玫瑰花點綴

2022-05-18 32 瀏覽
上網見到呢度啲芒草打卡好靚所以就同friend兩個諗住chill下🤣一人叫咗一個set最後400幾蚊埋單我叫咗個蟹肉蝦膏醬扁意粉 ($138)加$40幾蚊 可以有湯同埋嘢飲個意粉上到嚟好有驚喜好好味好香濃,而且真係有蟹肉😍不過略嫌細碟咗少少食完都唔係好飽 🙈飲咗個荔枝紅茶 飲落去都中規中矩冇乜特別正常發揮👌🏻朋友叫咗軟殼蟹黑松露扁意粉($148)試咗一啖好好食 啲菇嘅味好突出好似平時出去餐廳飲嗰啲即磨蘑菇湯咁不過味道略鹹咗少少 朋友一路食一路都要飲嘢😂同埋始終係黑松露白汁,所以都有啲漏食落去有啲滯 所以朋友食咗三分二已經食唔落😂但係好食嘅佢就飲培茶鮮奶 心型拉花送到上嚟好靚佢都話唔錯幾好飲整體來講佢嘅食物都好好食嘅不過二百蚊一個人就有少少貴始終份量唔算係好多不過整體來講體驗都唔錯👍🏻
上網見到呢度啲芒草打卡好靚
所以就同friend兩個諗住chill下🤣
一人叫咗一個set
最後400幾蚊埋單

我叫咗個蟹肉蝦膏醬扁意粉 ($138)
加$40幾蚊 可以有湯同埋嘢飲

個意粉上到嚟好有驚喜
好好味好香濃,而且真係有蟹肉😍
不過略嫌細碟咗少少
食完都唔係好飽 🙈
飲咗個荔枝紅茶 飲落去都中規中矩
冇乜特別正常發揮👌🏻

朋友叫咗軟殼蟹黑松露扁意粉($148)
試咗一啖好好食 啲菇嘅味好突出
好似平時出去餐廳飲嗰啲即磨蘑菇湯咁
不過味道略鹹咗少少
朋友一路食一路都要飲嘢😂
同埋始終係黑松露白汁,所以都有啲漏
食落去有啲滯 所以朋友食咗三分二已經食唔落😂
但係好食嘅
佢就飲培茶鮮奶 心型拉花送到上嚟好靚
佢都話唔錯幾好飲

整體來講佢嘅食物都好好食嘅
不過二百蚊一個人就有少少貴
始終份量唔算係好多
不過整體來講體驗都唔錯👍🏻
一直都好想搵環境又好又啱吹水嘅Cafe ,今次比我搵到啦,係近油麻地站㗎~環境舒服又打到卡,啱曬女仔/情侶拍拖去我哋今次係去食中午飯,有唔同嘅選擇,包括係意大利粉、意大利飯同埋唔同嘅小食拼盤。先來咗兩個南瓜湯先,食得出南瓜肉好新鮮,味道唔錯☺️因為見好多人都會食貓耳朵意粉,所以我哋都決定試吓。今日叫呢一個係鹹蛋黃加煙肉味道真係幾好~好creamy又夠味另外叫咗原隻軟殼蟹黑松露意粉,黑松露味就一定實冇死㗎啦,加上我本身都好鍾意松露嘅味道,所以都好推介俾大家去食!最後飲品我就叫咗睇落最打卡able嘅紅寶石草莓朱古力牛奶真係超級少女心呀!朋友就叫咗玫瑰抹茶,呢一間Cafe用嘅抹茶粉都好靚,好似係日本某隻牌子嘅,朋友飲完都話個味好香

環境舒服又打到卡,啱曬女仔/情侶拍拖去

先來咗兩個南瓜湯先,食得出南瓜肉好新鮮,味道唔錯☺️

味道真係幾好~好creamy又夠味

最後飲品我就叫咗睇落最打卡able嘅紅寶石草莓朱古力牛奶
真係超級少女心呀!

• 紅寶石巧克力草莓鮮奶
  • 明太子岩鹽燒蟹棒貓耳朵
2022-05-17 13 瀏覽
走過十萬八千里找到你 (旺角) @somedayoronedaycafe 超靚嘅旺角Cafe🌷🌻牆邊同天花都有好多乾花裝飾💐可以打卡📸影相真係好靚我哋平日去,七點已經好多人,去之前最好book位先!🌟北海道帆立貝海膽醬扁意粉🐚🍝 $178海膽醬量好多,每條意粉都沾滿晒~ 味道濃郁上面有兩粒大粒既香煎帆立貝,味道都唔錯仲灑上咗好多紫菜絲賣相吸引🤩🌟安格斯牛肩胛一口牛溫泉蛋茶漬意大利飯 🥩$198茶漬意大利飯都幾特別意大利飯浸住都唔會淋晒,撈埋溫泉蛋都幾好食裏面有唔少菇類🍄牛肩胛一口牛份量都幾多,唔會好靭🌟升級套餐 +$45跟餐包括是日餐湯🍲+餐包🥖+$55以下飲品今日嘅餐湯係薯仔湯,仲飲到好多壓爛嘅薯仔🥔用嚟點餐包食都唔錯✨紅寶石巧克力草莓鮮奶🍓✨鮮奶抹茶🍵兩杯飲品都好靚,朱古力味唔係好明顯,有好多草莓醬同草莓粒鮮奶抹茶嘅抹茶好濃,表面有靚靚拉花仲有玫瑰花瓣🌹📍走過十萬八千里找到你 (旺角)旺角彌敦道575號Ladder Dundas10樓

超靚嘅旺角Cafe🌷🌻
牆邊同天花都有好多乾花裝飾💐可以打卡📸影相真係好靚
我哋平日去,七點已經好多人,去之前最好book位先!

🌟北海道帆立貝海膽醬扁意粉🐚🍝 $178
海膽醬量好多,每條意粉都沾滿晒~ 味道濃郁
上面有兩粒大粒既香煎帆立貝,味道都唔錯
仲灑上咗好多紫菜絲
賣相吸引🤩

🌟安格斯牛肩胛一口牛溫泉蛋茶漬意大利飯 🥩$198
茶漬意大利飯都幾特別
意大利飯浸住都唔會淋晒,撈埋溫泉蛋都幾好食
裏面有唔少菇類🍄
牛肩胛一口牛份量都幾多,唔會好靭

🌟升級套餐 +$45
跟餐包括是日餐湯🍲+餐包🥖+$55以下飲品

✨紅寶石巧克力草莓鮮奶🍓
✨鮮奶抹茶🍵
兩杯飲品都好靚,朱古力味唔係好明顯,有好多草莓醬同草莓粒
鮮奶抹茶嘅抹茶好濃,表面有靚靚拉花仲有玫瑰花瓣🌹

📍走過十萬八千里找到你 (旺角)
旺角彌敦道575號Ladder Dundas10樓

2022-05-17 20 瀏覽
係旺角hit咗好耐嘅乾花cafe😗🌸🌼🌻🌷推薦海鮮龍蝦汁意大利飯🦞做到意大利飯硬身口感,龍蝦汁配意粉意大利飯永遠是好吃的,仲有幾多海鮮例如三文魚子,蟹肉,青口,蝦😚鰻魚意粉同樣係我喜歡嘅意粉口感唔會林pakpak😀味道不錯唔會太咸又炒得乾身👍🏻鰻魚用竹簽串住方便食用🍝飲品大推薦‼️黑芝麻latte好有芝麻味,加牛奶好好喝🍼紅寶石朱古力奶好靚😍一開始未撈勻士多啤梨味比較重🍓飲到尾朱古力味又返返嚟🍫💰晚巿人均~$200-300
係旺角hit咗好耐嘅乾花cafe😗🌸🌼🌻🌷

💰晚巿人均~$200-300

2022-05-15 730 瀏覽
《尋尋覓覓花cafe 🌺》———————————————#走過十萬八千里找到你 🛣-呢間人氣必撐小店個名夠哂浪漫,裝修好靚,喺樓上cafe裡面食野就好似置身於花花世界咁樣,佈滿晒乾花,好fancy ,感覺好舒服💐-同男朋友一齊嚟撐枱腳,dinner set都幾唔錯,加$45就可以跟餐,包是日餐湯、餐包同埋飲品☕️-🦞 日本三文魚籽海鮮龍蝦汁意大利飯大大粒三文魚籽好正,龍蝦汁又唔會死鹹, 撈勻落Risotto度一啲都唔膩,軟硬度適中,口感豐富😋-🦀 法式蟹肉墨魚汁扁意粉唔好睇佢黑蚊蚊,但係超正,墨魚味非常香濃,配搭扁意粉夠哂掛汁,而蟹肉嘅份量都唔少👍🏻-飲品我哋就揀咗玫瑰鮮奶咖啡同玫瑰抹茶,少女心爆發,略帶花香,奶香突出,口感順滑♥️-⭐價錢參考:(另收加一)日本三文魚籽海鮮龍蝦汁意大利飯:$178法式蟹肉墨魚汁扁意粉: $158🍌抵deal 指數:7/10💰人均消費:$230
《尋尋覓覓花cafe 🌺》
———————————————
#走過十萬八千里找到你 🛣
🦞 日本三文魚籽海鮮龍蝦汁意大利飯
🦀 法式蟹肉墨魚汁扁意粉
⭐價錢參考:(另收加一)
日本三文魚籽海鮮龍蝦汁意大利飯:$178
法式蟹肉墨魚汁扁意粉: $158
🍌抵deal 指數:7/10
💰人均消費:$230
2022-05-12
2022-05-14 17 瀏覽
*💭走過十萬八千里找到你經常在ᴏᴘᴇɴʀɪᴄᴇ看到的人氣𝑐𝑎𝑓𝑒,裝潢超美,有不少乾花吊飾,很適合女生去聚會打卡🥰日本三文魚子海鮮龍蝦汁意大利飯🦞海鮮種類很多,有大蝦、青口、蟹柳和不少魷魚,非常豐富😍意大利飯有點咬口,不會過熟☺️北海道帆立貝海膽醬扁意粉🍝帆立貝比想像中巨型大顆😍意粉很掛汁,每一口都吃到海膽醬的味道,另外還加了紫菜絲,挺有日式風情🇯🇵玫瑰抹茶🌹超美的一杯飲料🥰玫瑰味很香,但不會蓋過抹茶味,甜度亦適中😋芺香蘋果果茶🍎蘋果超香😌帶有一點點甜味,暖暖的可以消膩☺️
💭走過十萬八千里找到你

日本三文魚子海鮮龍蝦汁意大利飯🦞

北海道帆立貝海膽醬扁意粉🍝

玫瑰抹茶🌹
超美的一杯飲料🥰玫瑰味很香,但不會蓋過抹茶味,甜度亦適中😋

芺香蘋果果茶🍎
蘋果超香😌帶有一點點甜味,暖暖的可以消膩☺️
經常在IG見到好多人打卡,有大量乾花,但餐廳的食物質素認真一般,賣相也比較普通,用料也不太新鮮,食物還不夠熱。餐廳有好多好評,但願只是自己倒楣而已。北海道帆立貝海膽醬意粉,一般的意粉,帶有雪味不新鮮的帆立貝,只是海膽醬而已,不是真金白銀的海膽,但卻收你$178。除了不新鮮的帆立貝,海膽醬有濃烈的不新鮮的味道,那種味道實在太濃烈,只吃一口意粉已經叫你不想再吃了,最尾卻實和朋友一人只吃了一口。三文魚籽海鮮龍蝦汁意大利飯,盛惠$178。意大利飯比平時食的更為之硬,只有少許急凍海鮮,更完全食不到龍蝦汁味道。加配$45元可配餐湯餐包和一杯$55以下的飲品,餐湯是冰冷的無味的,另點了杯水果茶,只是茶包沖出來,單價是$50左右,感覺有點離譜。另外餐廳播著十分強勁的音樂,歌單是好聽的,但聲浪實在太大,不方便跟朋友交談。

2022-05-12 30 瀏覽
呢間位於旺角嘅Cafe以乾花為主題,打卡嘅好地方!🍝明太子岩鹽燒蟹棒貓耳朵 ($148)鍾意食明太子嘅朋友一定要試吓,明太子嘅味道非常濃郁,另外蟹籽同魚籽增加層次感,貓耳朵亦煙靭有咬口,仲有兩條大大條嘅鮮甜蟹棒!值得一試🌾🍲日式壽喜燒牛肉溫泉蛋茶漬意大利飯($138)牛肉嘅份量一啲都唔少!除咗飯之外,仲有木魚、海苔、溫泉蛋等,口感豐富。🍎芙香蘋果果茶(+$1)熱嘅果茶,酸酸甜甜。🍹紅寶石巧克力草莓鮮奶(+$13)打卡一流呀😍上面仲有cream同玫瑰花瓣,飲落奶味香濃,帶點士多啤梨味!
呢間位於旺角嘅Cafe以乾花為主題,打卡嘅好地方!

🍝明太子岩鹽燒蟹棒貓耳朵 ($148)

🍲日式壽喜燒牛肉溫泉蛋茶漬意大利飯($138)

🍎芙香蘋果果茶(+$1)
熱嘅果茶,酸酸甜甜。

🍹紅寶石巧克力草莓鮮奶(+$13)
今日約左個朋友去一間靚靚花系餐廳食午餐,一入去就見到滿天既乾花,牆身都係粉色系既壁畫,好岩打卡!意大利煙肉咸蛋黃汁貓耳朶($128)貓耳朵粉好煙韌,聽朋友講佢既卡邦尼汁都好好味,可以下次再食!日式壽喜燒牛肉溫泉蛋茶漬意大利飯($148)份量都幾大,係日式壽喜燒口味,有甜醬油既香甜加滑溜既温泉蛋,仲有芝麻同紫菜係面,而飯底就選用左意大利飯好特別,好有咬口,口感好豐富。食到一半再加茶,增加返茶既香味,好有層次!跟餐既係紅菜頭湯加餐包,粉紅色既湯好岩出現係呢間餐廳,仲用好得意既柴犬湯碗上枱,super cute!!!!!手工黑芝麻($56)呢個係其中一款限量供應既拿鐵,超級香濃,飲到最尾真係好似食緊芝麻糊!玫瑰抹茶($56)香濃既抹茶拿鐵,入口馥郁茶香,口感順滑,帶有陣陣玫瑰花香氣,非常推薦!另外,見到佢有好多fancy甜品,下次有機會要再試一試!

意大利煙肉咸蛋黃汁貓耳朶
手工黑芝麻
意大利煙肉咸蛋黃汁貓耳朶
手工黑芝麻
2022-05-09 140 瀏覽
🧡💛🧡去花花世界嘆午餐🌸今日嘅天氣比預期好,一於去花花世界同屋企人打卡兼撐枱腳💕依間位於旺角嘅花花café 長期full booking🤣如果walk-in 就要等位啦!餐牌選擇唔少,價錢都合理😗轉套餐+$45就有餐湯、餐包、飲品🫧🤍餐湯&餐包🤍 跟餐是日餐湯為薯仔湯🥔口感順滑;餐包偏厚實,配薯仔湯剛好🥖🧡明太子岩鹽燒蟹棒貓耳朵🧡 $138依度嘅貓耳朵真係好岀名,幾乎枱枱都嗌😆份量適中,明太子味道突岀😋以岩鹽作提味亦剛剛好🥰貓耳朵外型似迷你小碗,裝住明太子醬汁,更好味😏🤎日式壽喜燒牛肉溫泉蛋茶漬意大利飯🤎$148日式意式嘅remix 味道會係點呢?雖然係壽喜燒,但味道拿捏得剛剛好😛將牛肉、溫泉蛋撈埋,牛肉香蛋黃滑🥚味道有層次呀!❤️紅寶石巧克力草莓鮮奶❤️ 跟餐 +$13賣相同味道都滿分嘅特飲!忌廉上有玫瑰花瓣🌹紅寶石巧克力草莓鮮奶酸酸甜甜,仲有粒粒士多啤梨🍓口感豐富🤤💚玫瑰抹茶💚 跟餐+$5一樣都有玫瑰花瓣on top🌹抹茶味道濃香,配上鮮奶 入口順滑🍵依間花花café 整體都唔錯,環境同食物都好啱打卡😆飲品選擇都好多,唔知飲咩好?不妨save post下次跟住嗌啦!💕Btw 記得boo
🧡💛🧡
去花花世界嘆午餐🌸

🤍餐湯&餐包🤍 跟餐
是日餐湯為薯仔湯🥔口感順滑;餐包偏厚實,配薯仔湯剛好🥖
薯仔湯

🧡明太子岩鹽燒蟹棒貓耳朵🧡 $138

🤎日式壽喜燒牛肉溫泉蛋茶漬意大利飯🤎$148

❤️紅寶石巧克力草莓鮮奶❤️ 跟餐 +$13

💚玫瑰抹茶💚 跟餐+$5
玫瑰抹茶

依間花花café 整體都唔錯,環境同食物都好啱打卡😆飲品選擇都好多,唔知飲咩好?不妨save post下次跟住嗌啦!💕Btw 記得book枱呀!😂

📍走過十萬八千里找到你
📍旺角彌敦道575號Ladder Dundas10樓
薯仔湯
2022-05-08 17 瀏覽
好浪漫的店名,令到人心身嚮往。店內灰暗的燈光,用乾花裝飾,好有氛圍感。.🌸餐湯+多士 $45可愛的柴犬入面係薯仔湯,加餐包。.🌸北海道帆立貝海膽意粉 $178大大粒嘅兩粒帆立貝,配上濃郁嘅海膽醬,上面仲有木魚花和紫菜絲提鮮。意粉有超濃海膽味,口感適中。.🌸明太子岩燒蟹棒貓耳朵 $138明太子滋味鹹香,加入左美乃滋,味道creamy。貓耳朵沾滿明太子,粉橘誘人, 粒粒明太子豐富口感。.🌸紅寶石巧克力草莓鮮奶 跟餐+ $13撒上玫瑰花瓣打卡一流。下層係鮮奶,中間係巧克力,最上面係cream。味道比較重巧克力味,甜味較濃。.🌸Rose Latte 跟餐 +$1Latte味道比較濃郁,rose味道較淡。口感十分柔順,聞落好有玫瑰花
好浪漫的店名,令到人心身嚮往。
店內灰暗的燈光,用乾花裝飾,好有氛圍感。

🌸餐湯+多士 $45
可愛的柴犬入面係薯仔湯,加餐包。

🌸北海道帆立貝海膽意粉 $178
大大粒嘅兩粒帆立貝,配上濃郁嘅海膽醬,
上面仲有木魚花和紫菜絲提鮮。
意粉有超濃海膽味,口感適中。

🌸明太子岩燒蟹棒貓耳朵 $138
明太子滋味鹹香,加入左美乃滋,味道creamy。
貓耳朵沾滿明太子,粉橘誘人, 粒粒明太子豐富口感。

🌸紅寶石巧克力草莓鮮奶 跟餐+ $13
撒上玫瑰花瓣打卡一流。
下層係鮮奶,中間係巧克力,最上面係cream。
味道比較重巧克力味,甜味較濃。

🌸Rose Latte 跟餐 +$1
Latte味道比較濃郁,rose味道較淡。
口感十分柔順,聞落好有玫瑰花
2022-05-06 39 瀏覽
今日又同閨蜜聚會啦 位於旺角彌敦道嘅呢間走過十萬八千里找到你 係人氣嘅打卡cafe 下午茶時間嚟到 餐廳人唔太多 環境同ig上面嘅相一樣咁夢幻 成個天花板都掛滿靚靚嘅乾花 牆上仲有非常夢幻嘅壁畫 用嚟打卡一流明太子岩鹽燒太棒貓耳朵 巨型蟹棒口感十足 貓耳朵口感較為硬身 同時可以吸收更多醬汁 仲有一粒粒嘅蟹子同三文魚子 更加口感豐富法式藍蟹肉蝦膏扁意粉 芬香撲鼻嘅蝦膏醬汁 滿滿地包裹每一條意粉 醬汁奶味香濃而且非常creamy 加上入面仲有一絲絲嘅蟹肉食落非常滿足扁意粉煮得軟硬適中紅寶石巧克力 上面有玫瑰乾花 粉紅色漸層嘅顏色 真係令人少女心爆發

2022-05-06 38 瀏覽
記得上年係風靡一時既網紅cafe, 主打花花世界既環境實際去到地方又細又暗, 就環境而言已經唔會再去加上係好難book位, 當時因朋友想朝聖,所以早早訂位食飯愛食野既我上網查大家推薦既食物其中之一就係 明太子岩鹽燒蟹棒貓耳朵 $138 (包$55以下飲品) + $45有套餐跟餐湯+是日包點本身個人就好鐘意面食 + 明太子所以呢個岩曬我非常多的明太子, 但貓耳朵偏硬...另外仲叫左燒牛肉定食,不過不失2個餐的跟餐餐湯同包小食係單骨雞翼, 酸酸甜甜!最後叫左2個甜品, 窩夫配雪糕 $85/1客, 整體係無特別~不過不失, 但唔會再黎因性價比低, 地方環境細小, 等餐時間長, 無服務可言
記得上年係風靡一時既網紅cafe, 主打花花世界既環境
實際去到地方又細又暗, 就環境而言已經唔會再去

加上係好難book位, 當時因朋友想朝聖,所以早早訂位食飯
愛食野既我上網查大家推薦既食物其中之一就係
本身個人就好鐘意面食 + 明太子
所以呢個岩曬我
非常多的明太子, 但貓耳朵偏硬...
另外仲叫左燒牛肉定食,不過不失

2個餐的跟餐餐湯同包

小食係單骨雞翼, 酸酸甜甜!

最後叫左2個甜品, 窩夫配雪糕 $85/1客,
整體係無特別~不過不失, 但唔會再黎
因性價比低, 地方環境細小, 等餐時間長, 無服務可言
2021-11-18
2022-05-05 22 瀏覽
一踏進店內就像置身於森林中,周圍都是乾花🌸🌼🌻 瞬間被這「花花世界」所包圍。晚上時分餐廳燈光比較昏暗,不其然地瀰漫着一種浪漫的氛圍。📍餐湯同餐包餐湯係蕃茄濃湯,口感creamy而且蕃茄味濃郁,配埋熱辣辣又軟熟嘅餐包食好開胃。特別留意到非常可愛嘅柴犬圖案嘅餐具!📍法式蟹肉墨魚汁扁意粉 $158墨魚汁好鮮味,惟蟹肉份量備少,如果加多少少配料,口感會更豐富。非常喜歡意大利粉嘅口感,質感彈牙有咬口。📍北海道帆立貝海膽醬意粉 $178滿口都是濃郁嘅海膽鮮味非常邪惡😍 就好似真係食緊海膽咁..加上兩大粒帶子好滿足!📍紅寶石巧克力草莓鮮奶 鮮奶入面有草莓醬同果肉,再加入朱古力醬同鮮奶,飲落主要係香滑嘅牛奶味,都唔算好甜!🤓📍桂圓紅棗茶 飲完呢杯清甜嘅紅棗茶即刻消哂滯☺️!

📍餐湯同餐包

📍法式蟹肉墨魚汁扁意粉 $158
📍北海道帆立貝海膽醬意粉 $178

📍紅寶石巧克力草莓鮮奶
📍桂圓紅棗茶
飲完呢杯清甜嘅紅棗茶即刻消哂滯☺️!
2022-05-05