👍🏻 芝士龍蝦伊麵主角係芝士龍蝦伊麵 龍蝦大大隻 非常多肉 每啖伊麵除左食到非常濃郁的芝士味 仲食到龍蝦肉的鮮味 食到唔停得口 真係好好味😊下次都要再叫過👍🏻油鹽水煮蜆油鹽水煮蜆內放上了濃濃的黑胡椒味 加上蜆的鮮味 連湯都差唔多飲曬 原來蜆下面仲有粉絲 粉絲吸收曬湯的精華 值得一食👍🏻 蒜蓉粉絲蒸扇貝大大隻扇貝上面鋪滿了粉絲及蒜蓉 粉絲同樣地吸收曬扇貝的鮮味以及蒜蓉的香味 而扇貝非常新鮮 好好味👍🏻薑蔥桶蠔熱辣辣沙煲發出令人流口水的茲茲聲 桶蠔非常大隻 而且十分入味 薑蔥調味好正注意事項⚠️- 餐廳提供海鮮加工服務
👍🏻 芝士龍蝦伊麵

👍🏻油鹽水煮蜆

👍🏻 蒜蓉粉絲蒸扇貝

👍🏻薑蔥桶蠔

注意事項⚠️
- 餐廳提供海鮮加工服務
🦞芝士龍蝦伊麵呢個應該佢招牌龍蝦肉都唔係講笑地多佢係新鮮爽口但有醃過嘅味🦑炸墨魚餅比去吉澳食到嘅更有墨魚味同時有海味舖墨魚味🥬海鮮雜錦炒呢碟嘢好似尋寶咁每食一舊都要問下人咩黎㗎有舊好似炸魷魚乾咁嘅嘢好野味🍞豪門卷佢係🦐多士定墨魚多士我都唔知就係炸到好脆都唔油想要大排檔風味可以一試鍾意佢大火猛炒唔係瘋狂勾芡
🦞芝士龍蝦伊麵

佢係🦐多士定墨魚多士我都唔知
就係炸到好脆都唔油

想要大排檔風味可以一試
鍾意佢大火猛炒唔係瘋狂勾芡
好久沒吃過叫餸吃飯了👍🏻意思就是點幾個港式小菜的一餐飯;龍城除了泰國菜好吃之外,發現有一間小菜館也很不錯,於是今日就去到九龍城宋王臺站附近的一間室內大排檔🍽️,餐廳主打芝龍蝦伊麵、海鮮小炒等,門口還有新鮮活龍蝦及海鮮!小小的店舖,滿滿都是客人呀!⭐️ 上湯/芝士龍蝦伊麵🦞 $480結合了濃郁芝士的伊麵,加上龍蝦爽口鮮嫩又鮮甜的肉質,伊麵本身有著彈牙的口感,讓每一口都帶有的層次感,而具都幾大份,兩個人吃剛剛好😉⭐️ 碧綠帶子蝦球🦐🍤🥦 $138西蘭花保持了一定的脆度,帶子肉質鮮嫩,而蝦球有爽口彈牙的口感,每一口都能感受到蔬菜的清脆和海鮮的鮮甜,西蘭花可以配上芝士龍蝦汁一起吃😋⭐️ 自家製豪門卷(8件)🌱🦐🍤 $98豪門卷是一道夾著蝦滑和香菜的炸卷,炸卷的外層酥脆,內部則是爽口的蝦滑和重口味的香菜的,味道真不錯😌值得推薦👍🏻。⭐️ 蒜茸粉絲蒸蟶子皇 $45(1貝)(4只起)結合了蒜茸香氣和蟶子皇的鮮甜,粉絲保持了一定的彈性,蟶子皇則有著鮮嫩爽口的口感,讓整道菜充滿了濃郁的海鮮風味。⭐️ 秘製羊架🐑🐐 $45/塊餐廳用了特製的調味料精心調配的羊架,羊架的肉質鮮嫩多汁,味道濃郁,帶有一定的嚼勁。

⭐️ 上湯/芝士龍蝦伊麵🦞 $480

⭐️ 碧綠帶子蝦球🦐🍤🥦 $138

⭐️ 自家製豪門卷(8件)🌱🦐🍤 $98

⭐️ 蒜茸粉絲蒸蟶子皇 $45(1貝)(4只起)

⭐️ 秘製羊架🐑🐐 $45/塊
  • 招牌西澳龍蝦伊麵
2023-07-01 99 瀏覽
📍豪門小菜火鍋 (九龍城)九龍城衙前塱道22號地下九龍城泰國菜,大家肯定食好多但係有冇試過食正宗嘅中菜呢🫣今次聽聞位於九龍城嘅豪門小菜火鍋!係出名嘅芝士龍蝦伊麵超級正😋肯定要去試吓啦🙌🏻🫶🏻一坐低即刻落order個龍蝦伊麵上到嚟,真係有啲嚇親我🤣 點解可以大兜到咁🫣 滿滿嘅芝士汁,香氣撲鼻!龍蝦🦞肉就嚟滿瀉,淡淡都係肉彈牙爽口👍👍 伊麵熟到剛剛好,每一寸面都黏滿了香噴噴嘅芝士汁好食到不得了👍👍不愧為招牌❤️老闆娘仲介紹咗一個三層豆腐俾我地聽講都係佢哋嘅招牌之一!豆腐同蛋混合,又滑又香先炸再蒸,經過多重步驟再配埋秘製芡汁,超好食😌另外仲叫咗個冰梅豬扒同埋菜心炒牛肉牛肉走過油,但依然嫩滑菜心爽口🤝🏻 冰梅豬扒,酸酸甜甜送飯一流❤️再嗌番枝啤酒Chill 下 🫶🏻😍
📍豪門小菜火鍋 (九龍城)
九龍城衙前塱道22號地下

九龍城泰國菜,大家肯定食好多
但係有冇試過食正宗嘅中菜呢🫣
今次聽聞位於九龍城嘅豪門小菜火鍋
係出名嘅芝士龍蝦伊麵超級正😋
肯定要去試吓啦🙌🏻🫶🏻

一坐低即刻落order
個龍蝦伊麵上到嚟,真係有啲嚇親我🤣
點解可以大兜到咁🫣
滿滿嘅芝士汁,香氣撲鼻!
龍蝦🦞肉就嚟滿瀉,淡淡都係肉彈牙爽口👍👍
伊麵熟到剛剛好,每一寸面都黏滿了香噴噴嘅芝士汁
好食到不得了👍👍不愧為招牌❤️

老闆娘仲介紹咗一個三層豆腐俾我地
聽講都係佢哋嘅招牌之一!
豆腐同蛋混合,又滑又香
先炸再蒸,經過多重步驟
再配埋秘製芡汁,超好食😌

另外仲叫咗個冰梅豬扒同埋菜心炒牛肉
牛肉走過油,但依然嫩滑
菜心爽口🤝🏻
冰梅豬扒,酸酸甜甜送飯一流❤️

再嗌番枝啤酒Chill 下 🫶🏻😍
2023-06-30 668 瀏覽
龍蝦伊麵可以話係酒樓飲宴必備菜式,不過就唔係間間都整得咁好食。今次專誠黎到位於九龍城嘅豪門小菜火鍋一嚐好多人都大讚足料嘅龍蝦伊麵!佢地小菜選擇都幾多,仲有唔少特色菜,例如:豪門卷、咕嚕苦瓜、油浸筍殼魚。估唔到黃金鮮魷又幾有驚喜▪️芝士龍蝦伊麵 $480呢道招牌菜份量十足!餐廳選用西澳龍蝦,足足比波士頓龍蝦大2.5倍,厚肉爽彈。伊麵唔會黐埋一餅,麵質軟硬適中,兼且超掛汁。醬汁用上四式芝士,滑溜香濃,走一貫港式路線,奶香較重,但又無想像中咁膩。▪️自家製豪門卷 $98/8件以麵包糠卷住手打蝦膠墨魚膠再炸!外層香口薄身酥脆,內𥚃彈牙幾有蝦味,食落唔會好油~▪️黃金焗鮮魷 $118鮮魷淋滿醬汁,入口超濃鹹蛋黃味!炸皮唔會太厚,即使裹滿醬汁都keep到微脆,軟彈唔韌。鍾意鹹蛋黃嘅大家不妨一嚐佢地嘅黃金系列!▪️蒜茸粉絲蒸蟶子皇 $45/只 (4只起)蟶子彈牙,蒜蓉粉絲夠味得黎唔會搶左鮮味~▪️鮮果咕嚕肉 $98咕嚕肉相對失色,炸皮唔脆偏粉▪️啫啫唐生菜 $98唐生菜好香好爽脆,加左唔少肉碎,微辣唔會太鹹。整體嚟講,小炒款式夠晒多,質素都ok,私心推薦黃金焗鮮魷同豪門卷。環境乾淨企理,都坐得幾舒服,唔會太迫夾

▪️芝士龍蝦伊麵 $480
芝士龍蝦伊麵

▪️自家製豪門卷 $98/8件
自家製豪門卷

▪️黃金焗鮮魷 $118
黃金焗鮮魷

▪️蒜茸粉絲蒸蟶子皇 $45/只 (4只起)
蒜茸粉絲蒸蟶子皇

蟶子彈牙,蒜蓉粉絲夠味得黎唔會搶左鮮味~

▪️鮮果咕嚕肉 $98
鮮果咕嚕肉

咕嚕肉相對失色,炸皮唔脆偏粉

▪️啫啫唐生菜 $98
啫啫唐生菜
唐生菜好香好爽脆,加左唔少肉碎,微辣唔會太鹹。

整體嚟講,小炒款式夠晒多,質素都ok,私心推薦黃金焗鮮魷同豪門卷。環境乾淨企理,都坐得幾舒服,唔會太迫夾。
  • 黃金焗鮮魷
2023-06-29 93 瀏覽
.有邊個會唔鍾意龍蝦芝士伊麵?🤤 feat. @holmenhk (九龍城).豪門呢個名我好耐之前就聽過因為大幫手嘅緣故 我哋成日都係九龍城出沒🤣.. 呢排好想食龍蝦伊麵..最好仲有滿滿嘅芝士🤤🤤.. 但普通酒樓都唔係間間有.. 又唔平..但原來呢間地道打冷feel嘅大排檔係有嘅.. 仲要好似好啱唔多人食嘅份量 & 價錢🥹..$480但大過我預期.. 無論係澎湃嘅芝士 定係龍蝦嘅份量...招牌西澳龍蝦伊麵 $4809.7/10呢個價錢 份量.. 抵kill呀喂..滿滿濃郁的芝士 毫不吝嗇龍蝦塊頭唔少.. 仲要新鮮彈牙..底層嘅伊麵係炒底.. 份量好多唔好話兩個人.. 其實3-4個人都可能會覺得好多🤣...我哋本身唔知咁大 所以叫多咗餸.. 諗返轉頭 唔知當日店員會唔會覺得我哋兩個好大食🤣.2.燒汁安格斯牛柳粒 $1689.5/10.肉質基本上都好外彈內軟..juicy 得來口感 & 調味都好香好入味..燒汁嘅調味我哋好鍾意加埋 西芹.. 菇.. 蒜頭 啲汁撈埋飯又真係無得輸..打冷嘅神隊友🤣.2.豉椒炒蜆 $889.6/10.抵食wor喂😳..食曬基本上都食唔到有沙..調味唔heavy
(九龍城)
豪門呢個名我好耐之前就聽過
因為大幫手嘅緣故 我哋成日都係九龍城出沒🤣..
但大過我預期.. 無論係澎湃嘅芝士 定係龍蝦嘅份量..
招牌西澳龍蝦伊麵 $480
9.7/10
呢個價錢 份量.. 抵kill呀喂..
滿滿濃郁的芝士 毫不吝嗇
龍蝦塊頭唔少.. 仲要新鮮彈牙..
底層嘅伊麵係炒底.. 份量好多
唔好話兩個人.. 其實3-4個人都可能會覺得好多🤣..
2.燒汁安格斯牛柳粒 $168
9.5/10
肉質基本上都好外彈內軟..
juicy 得來口感 & 調味都好香好入味..
燒汁嘅調味我哋好鍾意
加埋 西芹.. 菇.. 蒜頭
啲汁撈埋飯又真係無得輸..
打冷嘅神隊友🤣
2.豉椒炒蜆 $88
9.6/10
抵食wor喂😳..
食曬基本上都食唔到有沙..
調味唔heavy得來又夠鹹..
重點係啲蜆幾新鮮
值得叫!
3. 碧綠帶子蝦球 $128
XO醬西蘭花炒鮮魷 $98
9.4/10
呢兩位佳麗雖然名唔係好一樣
但賣相就好似🤣..
因為碧綠都係西蘭花..
所以大家要自己注意下..
但好彩我都好鍾意西蘭花
唔嫌多🤣🤣🤣👍
兩碟都好味
我好鍾意佢地嘅係 菜就真係凸顯菜味 雖然點都有調味 醬料輔佐.. 但真心唔算油膩
入味得來菜味還是很鮮甜👍
帶子好味 蝦球都新鮮
雖然份量沒有特別多
魷魚部分評價都差唔多
我會鍾意帶子 & 蝦球多啲
對於鍾意外食都要叫菜嘅人
呢個ok.. 唔算油🤣🫰
一間感覺上好有人情味嘅大排檔
大家都笑面迎人 唔急唔燥..
幾舒服..🫰
重點係食物種類係真係多..
同埋感覺真係每道餸都好足料 & 重鍋氣..
希望啲卡路里資訊可以幫助大家食大排檔嘅時候更加放心 & 享受🫵🏻
推薦呢間九龍城老字號比大家
地址:
豪門小菜火鍋 (九龍城)
九龍城衙前塱道22號地下
#香港美食 #港式餐廳 #卡路里 #飲食記錄 #飲食控制 #營養 #健身 #健康飲食 #無添加 #減脂 #增肌減脂 #增肌 #減肥餐單 #減脂餐 #myfitnesspal #fitnesshk #hkfitness
#calorieswithmic火炭
2023-06-25 74 瀏覽
講香港特色嘅美食, 大家當中必然會諗到大排檔、小炒、海鮮‼️ 今次嚟到九龍城宋王臺唔食泰菜, 食番間本土中餐試試先🤭 1️⃣ 西澳芝士焗龍蝦連伊麵🦞 份量超!級!大! 西澳啖啖肉, 芝士焗啱哂芝士控🧀 芝士醬滿瀉‼️另外有上湯焗可以選擇㗎😉 海鮮方面我哋另外試咗 2️⃣蒜蓉蒸 大蟶子, 同扇貝一樣都係45蚊一隻🤗 我見隔離枱有啲人係自攜料加工整海鮮, 話呢度嘅水準拍得住西貢🤩3️⃣ 飲啤酒點可以少咗椒鹽系列架‼️ 除咗平時常見嘅椒鹽九肚魚椒鹽魷魚之外, 老闆娘話佢哋新推出有椒鹽茄子🍆 佐酒系列仲有呢個 4️⃣ 老闆自製豪門卷⭐️ 同蝦多士差唔多🦐 分別在於蝦滑餡料係喺中間, 然後用麵包包住, 再炸到香脆😋5️⃣ 紅燒乳鴿係我嘅中餐all time favorite🕊 聽聞乳鴿肉嘅營養價值好高😌 脂肪又低✌🏻 哈哈😆 呢度炸個皮做得好好, 香脆夠味🤤 最後想滋潤返下就嗌咗個新推出嘅 6️⃣ 燉花膠瘦肉湯 (58蚊一位), 好足料花膠都好大片😍 另外時令嘅湯有消暑冬瓜盅, 多啲人一齊食就必點啦‼️💰 加埋一枝藍妹, 總數大約960蚊

今次嚟到九龍城宋王臺唔食泰菜, 食番間本土中餐試試先🤭

💰 加埋一枝藍妹, 總數大約960蚊
2023-06-21
5 分鐘 (堂食)
2023-06-13 77 瀏覽
🛖豪門踏入了母親大的生日月,當然要盡情的吃咁喝喝~其實我跟媽咪都很愛吃小炒,點幾個小菜再來兩支冰凍大啤酒,就是爽呢~🍻(那天就是喝完威士忌再陪她喝啤酒😂🦐椒鹽焗生蝦應該有下油烤過,因為可以直接連殼都吃光光,很方便~最愛這種吃蝦又不用沾到手,蒜蓉也做得很惹味,超配酒或是下飯的🦪薑蔥桶蠔海鮮就是我的愛~薑蔥都有加好加滿加很多,每一口蠔都可以夾一堆配著吃🫶🏻🐽香煎蓮藕豚肉餅因為我很愛吃藕餅,看到這有也點了~這家比較像豚肉餅然後加了點蓮藕增加口感,就是豚肉才是主體的意思,雖然沒我平時吃以蓮藕做主體般爽口,但變相很彈牙帶肉香👑小炒王這個調味很不錯,我每次去熱炒都很愛點這道,因為每家店都會有點不一樣,像在開驚喜包🧀🦞芝士龍蝦伊麵#豪門 是以大約1 -1.5斤新鮮生猛的龍蝦炮製,偏向香港式很稠的起司醬,夾起伊麵都會附著滿滿的起司醬,超邪惡的,一份大約夠4個人吃,如果想淺嚐的話應該6-8也可以每人都吃到🥦Xo 醬炒雙蚌這個放最後是相對比較普通,桂花蚌不夠爽脆,但調味是很ok 的小總結:這家熱炒是我目前吃過算很不錯,大部分小菜都在水準之上,價錢也不算貴,離地鐵出口也近~💲約HKD 300@人🏡香港九龍城
🛖豪門

🥦Xo 醬炒雙蚌

💲約HKD 300@人
🏡香港九龍城衙前塱道22號地下
☎️23980680

#打卡美食 #打卡餐廳 #香港大排檔 #大排檔 #九龍城美食 #九龍美食 #香港旅遊 #九龍城 #芝士龍蝦伊麵 #火鍋 #香港火鍋 #薑蔥蠔 #桶蠔 #龍蝦伊麵
#hkinfluencer #hkkol #kolhk #foodiehk #hkfoodie #hkblogger #bloggerhk #hklifestyle #香港美食 #美食分享 #美食推薦 #美食日記 #相機食先 #美食攝影
2023-06-10 89 瀏覽
去九龍城唔一定要食泰菜今次試左呢間茶餐廳,質素非常高!位於衙前塱道既豪門茶餐廳閒日入座,都滿左8成!可見有一定人氣值ꔐ芝士龍蝦伊面 ($480)超級邪惡,滿瀉的芝士醬每條伊面沾滿咸香芝士龍蝦蝦肉好彈牙,啖啖肉伊面同龍蝦份量都好多一碟絕對夠3-4人食用ꔐ椒鹽鮮魷($98)好耐無食椒鹽鮮魷,所以覺得特別好吃ꔐ水煮肥牛($188)很大碟水煮肥牛整體不會太辣,麻香麻香還有木耳、蓮藕、薯粉等配料用來伴飯很不錯ꔐ冬瓜盅($168)夏天要來個冬瓜盅,消消暑解火氣很清甜很舒服,裡面有鮮蝦帶子,非常足料ꔐ豉椒炒蜆($98)鑊氣十足,豉椒香勁香濃蜆肉份量好多,而且隻隻都幾大隻
去九龍城唔一定要食泰菜
今次試左呢間茶餐廳,質素非常高!
位於衙前塱道既豪門茶餐廳
閒日入座,都滿左8成!
可見有一定人氣值

ꔐ芝士龍蝦伊面 ($480)
超級邪惡,滿瀉的芝士醬
每條伊面沾滿咸香芝士
龍蝦蝦肉好彈牙,啖啖肉
伊面同龍蝦份量都好多
一碟絕對夠3-4人食用

ꔐ椒鹽鮮魷($98)
好耐無食椒鹽鮮魷,所以覺得特別好吃

ꔐ水煮肥牛($188)
很大碟水煮肥牛
整體不會太辣,麻香麻香
還有木耳、蓮藕、薯粉等配料
用來伴飯很不錯

ꔐ冬瓜盅($168)
夏天要來個冬瓜盅,消消暑解火氣
很清甜很舒服,裡面有鮮蝦帶子,非常足料

ꔐ豉椒炒蜆($98)
鑊氣十足,豉椒香勁香濃
蜆肉份量好多,而且隻隻都幾大隻
九龍城嘅🌟豪門小菜火鍋🌟,主打🇭🇰港式風味小炒火鍋,同埋極具人氣嘅🇦🇺西澳龍蝦伊麵!店員💁🏻‍♂️💁🏻‍♀️都熱情有禮兼夾helpful!🌟豪門🌟嘅酒水真係特平,仲不設加一收費!老闆會出嚟同客人🍻飲酒Social,氣氛良好,充滿人情味🥰!🦞西澳龍蝦伊麵 $480店內養住嘅鮮活🇦🇺西澳龍蝦,即叫即劏極新鮮😋!龍蝦🦞啖啖肉,爽彈甜美!醬汁充滿🧈牛油香,而芝士🧀嘅咸香味啱啱好,食極都唔會膩,不愧為Top 1🥇嘅招牌菜!🐟大斑兩味 $198魚身起肉切片🐟,加西芹做一碟炒斑球,而🐟魚頭魚腩魚肉就加🧄蒜蓉醬蒸,一斑兩味!🦑椒鹽鮮魷 拼 九肚魚 $108🌟豪門🌟嘅椒鹽真係𠊙得一讚!除咗有蔥、🧄蒜、🌶️辣椒去增香,仲有啲炸過嘅粗麵碎去提升香脆嘅口感😍,又香又脆又惹味,放耐咗都仲係脆口,正🫶🏻!♨️招牌小炒皇 $88鑊氣十足♨️,有齊🦐蝦仁、🦐蝦乾、🦑魷魚等咸鮮材料,口味帶少少辣🌶️,特別惹味!🟨黃金一口豆腐 $88每粒🟨豆腐都包滿咸香嘅蛋黃醬,好邪惡😈!

🦞西澳龍蝦伊麵 $480

🐟大斑兩味 $198

🦑椒鹽鮮魷 拼 九肚魚 $108

♨️招牌小炒皇 $88

🟨黃金一口豆腐 $88
每粒🟨豆腐都包滿咸香嘅蛋黃醬,好邪惡😈!
2023-06-07 64 瀏覽
九龍城真係好多嘢食,除咗泰菜之外,呢間中式菜館一樣咁多人食,舖頭港式地道,閒日都坐滿全場🦞龍蝦伊麵💰$480最吸引我嘅絕對係呢款人人都食嘅龍蝦伊麵,係舖頭招牌菜,必食👍🏻龍肉好多又新鮮,超爽口有口感,芝士汁超多😍😍撈伊麵好掛汁,啖啖都係汁,好好食🉐🥢蒜蓉蒸扇貝💰$40/一隻呢度都係主要食海鮮為主,海鮮新鮮,好多粉絲好多蒜蓉,超夠味👍🏻🥢豉汁炒蟶子💰$40/一隻一樣好食,掛滿好多豉汁🥢椒鹽鮮魷💰$88先有爽口彈牙,好多炸蒜蓉,夠惹味🥢雪花瑤柱炒粉💰$108清淡飽肚菜式🚩豪門小菜火鍋 (九龍城) 📍九龍城衙前塱道22號地下

🦞龍蝦伊麵💰$480

🥢蒜蓉蒸扇貝💰$40/一隻

🥢豉汁炒蟶子💰$40/一隻
一樣好食,掛滿好多豉汁

🥢椒鹽鮮魷💰$88
先有爽口彈牙,好多炸蒜蓉,夠惹味

🥢雪花瑤柱炒粉💰$108
清淡飽肚菜式

🚩豪門小菜火鍋 (九龍城)
📍九龍城衙前塱道22號地下
2023-06-01
10 分鐘 (堂食)
2023-06-01 67 瀏覽
屋企人最喜歡吃港式鑊氣小炒🥰 有朋友介紹我去這間九龍城地道小炒店,見到有好多海鮮小菜和手工家常菜選擇,夠地道又有鑊氣。 🔶招牌西澳龍蝦伊麵 $480係店家嘅人氣招牌菜式,見到好多枱都有點。WoW! 原來咁大碟🥰 份量都好多,好有睇頭!一客有一整隻西澳龍蝦,啖啖肉肉質鮮嫩彈牙。芝士醬汁拌以伊麵底,濃稠剛好,香濃味美。🔶薑蔥桶蠔 $168我很喜歡的煲仔地道菜式,大桶蠔隻隻飽滿,蠔肉滑嫩多汁,味道香濃,十分惹味,但薑蔥都好香,唔放過🥳🔶果皮蒸九孔鮑魚 $40/隻九孔鮑魚小巧鮮甜,用了果皮來蒸,入口爽口彈牙,帶Q彈嚼勁。👍🏼🔶椒鹽九肚魚 $88九肚魚入口輕脆香口,富有椒鹽香,外皮一口咬下,爆出鮮甜滑嫩的魚肉質感,充滿港式風味。🔶薑蔥霸王雞半隻 $138雞很大一隻,半隻份量也挺多的,雞肉滑口有雞味,配上惹味薑蔥,很有傳統風味。

🔶招牌西澳龍蝦伊麵 $480

🔶薑蔥桶蠔 $168

🔶果皮蒸九孔鮑魚 $40/隻

🔶椒鹽九肚魚 $88

🔶薑蔥霸王雞半隻 $138
見到好多foodie推介,所以bookmark 定諗住搵日幾個朋友黎啤一啤佢🍻黎大排檔最好就緊係唔限時,坐到夜一夜都得,同雞啄唔斷嘅朋友黎就最啱。睇相見芝士龍蝦伊麵勁多人叫,所以都襯墟叫黎試👀☀️招牌西澳龍蝦伊麵🦞 $480大大碟好似熔岩咁嘅芝士量真係嚇一跳😳龍蝦肉爽口彈牙,份量驚人,一份足夠幾個人食,芝士汁味道唔會好漏,麵質爽滑☀️豪門卷🦐$88/8件其實即係蝦多士,包入蝦滑做成卷狀,炸到金黃香脆,亦都冇油膩感,蘸上甜辣醬忍唔住一啖接一啖☀️椒鹽鮮魷🦑 $98去開大排檔都一定會叫嘅經典菜式!鮮魷炸皮薄脆,肉質新鮮軟嫩,加上蒜片炒勻好香口,唔錯☀️炸大腸🐷 $98推薦炸大腸🫶🏻外片炸得好香脆,大腸爽口,配酸甜汁真係好夾☀️蒜茸粉絲蒸蟶子皇 $120/4隻店員:「蟶子到~🤣」放低蟶子嘅時候好幽默,令到客人都食得開心啲😆當日蟶子做緊特價,所以叫左黎試下,可以揀蒜茸蒸/豉椒炒,肉味鮮甜,配蔥蒜好惹味☀️鮮果咕嚕肉🍍 $88菠蘿青紅椒咕嚕肉,肉質軟腍入味,大件又厚肉,外層唔厚粉,送飯一流😚☀️福建馳名炒油麵🍜 $88見到blogger推薦所以叫黎試下,炒麵好有鑊氣,加少少胡椒粉更加惹味👍🏻入面有蝦、豬腸、豬

☀️招牌西澳龍蝦伊麵🦞 $480

☀️豪門卷🦐$88/8件

豪門卷

☀️椒鹽鮮魷🦑 $98

椒鹽鮮魷

☀️炸大腸🐷 $98
推薦炸大腸🫶🏻外片炸得好香脆,大腸爽口,配酸甜汁真係好夾

炸大腸

☀️蒜茸粉絲蒸蟶子皇 $120/4隻

蒜茸粉絲蒸蟶子皇

☀️鮮果咕嚕肉🍍 $88

☀️福建馳名炒油麵🍜 $88
見到blogger推薦所以叫黎試下,炒麵好有鑊氣,加少少胡椒粉更加惹味👍🏻入面有蝦、豬腸、豬膶、洋蔥、蕃茄等,味道特別,可以一試

☀️凍杏霜🥛 $18、藍妹🍺
叫左一杯凍飲同埋大排檔食野必飲嘅啤酒🍻perfect!

凍杏霜

4人黎到都係人勻$300左右,食物份量偏大,食到捧住個肚走,性價比都幾高,抵食👍🏻
豪門卷
椒鹽鮮魷
炸大腸
福建馳名炒油麵
今日出發去旅行🧳 記錄一下食嘅最後的晚餐🤤 呢間小菜出名用料新鮮,今日特登同朋友一齊過嚟食小菜,真心都幾有驚喜🥢呢到出名招牌西澳龍蝦伊麵 ($420),食完就明白點解係招牌,因為佢嘅龍蝦好大隻,而且幾多肉,食落去夠新鮮,爽口彈牙🦞芝士汁掛晒落個伊麵度真心一流🧀 見到佢門口仲有啲識游水嘅龍蝦,所以對佢嘅質素都好放心🤣除咗龍蝦,呢度嘅蒜蓉粉絲蒸扇貝 ($40/1)都好出色,扇貝非常大粒,鮮甜又彈牙,真嘅火候都掌握得啱啱好,唔會太老👍🏻加上大量嘅蒜蓉同埋索晒精華粉絲,送飯就啱晒☺️ 薑蔥桶蠔 ($168)都有好多隻蠔,而且隻隻都幾飽滿,而且用薑蔥爆香左,所以蠔嘅邊位微微脆,都做得幾出色🤤 椒鹽炒鮮魷 ($98) 都幾得意,呢到嘅魷魚肉質偏軟稔,而且都幾大塊,炸粉唔厚,加上大量嘅椒鹽調味,食落都幾香口😚 不過比較油膩,搵多幾個人分享比較好😂除咗海鮮,呢度仲出名食豪門卷 ($88/8件),其實就係用麵包糠皮包住手打蝦膠墨魚膠,入邊仲有啲蔥,食落去幾香口,加埋佢嘅泰式辣醬幾夾🌶️ 蝦乾雜菌浸娃娃菜 ($88)雜菌同埋蝦乾爆香過,而且加咗啲芹菜同紅蘿蔔,令成個菜式唔會太單調🥰原本以為九龍城淨係出名食泰國

原本以為九龍城淨係出名食泰國菜,估唔到呢間小菜館都咁出色👏🏻呢度以小菜嚟講環境都算幾乾淨,而且食物頗有質素,尤其是係海鮮整體都好新鮮,唔怪得知有咁多客人過嚟🤣
  • 芝士龍蝦伊麵
  • 豪門卷
2023-05-25 136 瀏覽
@holmenhk is a family-run business serving a combination of chaozhao, fujian and cantonese cuisine with a variety of selections at valuable prices 🍲 the owner and staffs are so friendly and inviting 💫 @holmenhk 家庭式經營 集合潮州 福建同粵菜 鑊氣小炒 價錢親民 選擇幾多 🍲 老闆娘同店員好好人 充滿人情味 💫🦞 招牌西澳龍蝦伊麵 HKD$420signature lobster e-fu noodles with cheese西澳龍蝦爽口鮮甜 🦞 肉質厚實 比一般波士頓龍蝦多肉 伊麵分量上足🧀 三種芝士加牛油 🧈 滿滿芝士汁 香濃滿足 🦐 老闆自創豪門卷 HKD$88 / 8件signature fried shrimp rolls 麵包釀手打墨魚膠 🐙 外邊酥脆裏面彈牙 層次豐富 💫配泰式辣醬 🌶 酸甜滋味🐚 豉椒炒蟶子王 HKD$160 ($40 / 1隻 4隻起)sti

🦞 招牌西澳龍蝦伊麵 HKD$420

麵包釀手打墨魚膠 🐙
外邊酥脆裏面彈牙 層次豐富 💫
配泰式辣醬 🌶 酸甜滋味

老闆自創豪門卷

stir-fried razor clams with black bean sauce
蟶子彈牙無沙 好掛汁 豉椒汁香濃惹味 🫑

外皮鬆化 裏面牛坑腩軟腍香濃
表面灑上大量炸蒜片 🧄 喼汁提升味道

酥炸牛坑腩

🐖 川味回鍋肉 HKD$88
sichuan style twice cooked pork
回鍋肉肥瘦適中 椰菜雲耳爽脆 🥬 香辣惹味 🔥

川味回鍋肉

🌱 三層脆豆腐 HKD$88
three layers fried tofu
自家製豆腐 加入蛋同一層菜
蒸完再炸 加入芡汁 時蔬 雜菇 🍄
豆腐嫩滑 味道似玉子豆腐 🥚

三層脆豆腐

⭐️ no service charge and 10% off Mon - Thu
免收加一,星期一至四9折

📍九龍城衙前塱道22號地下 🇭🇰