2018-01-21 39 瀏覽
今日放假從家人出咗嚟黃埔9號水產啊行街,行到肚餓餓,見到有間名店人山人海,就入咗嚟食。喺門口已經比個特上松葉蟹蕃茄豚骨拉麵好吸引咁,一於就食呢個啦,再加+厚切筍同牛油粟米。嚟到原來係分開上,而且份量仲唔少。而我家姐就叫左特上海老湯拉麵+厚切筍+木耳,味道中規中矩,因為平時食開呢款拉麵多,所以覺得冇咩特別。再叫左個日式煎餃子。外皮香脆內𥚃多汁。飲品方面我就叫左山梨桃梳打,因為本身好喜歡桃製飲品。小食方面就叫咗兩款 1.炸紫菜墨魚嘴,因為本身唔太鍾意食炸物所以不予置評。2. 炸軟殼蟹,嘩!勁好食非常厚肉,而且仲好juicy,一定要食丫,好香口。
嚟到原來係分開上,而且份量仲唔少。
再叫左個日式煎餃子。外皮香脆內𥚃多汁。
飲品方面我就叫左山梨桃梳打,因為本身好喜歡桃製飲品。
小食方面就叫咗兩款
1.炸紫菜墨魚嘴,因為本身唔太鍾意食炸物所以不予置評。
  • 炸軟殼蟹
2018-01-21 332 瀏覽
係香港唔想排連鎖拉麵店,又驚小店中伏,都真係無乜揀,不過最近知道豚道樂再開分店係黃埔,有信心保證,仲咁近屋企,緊係要去試下!一入鋪頭同日式拉麵店既佈局好相似,我同男朋友就揀左坐高身枱,好似係日本食緊既感覺,落單方式都同日本一模一樣,一張紙自己慢慢剔慢慢揀。我同男朋友一人點左一碗Share食,本身打算叫海老拉麵同黑蒜油拉麵,但海老已經賣哂,轉左原味豬骨拉麵!再加多左份紫菜、糖心蛋同木耳!正!因為我同男朋友都唔太喜歡吃肥肉,所以無揀特上,但見到隔離位叫,特上咩都有d都好似好吸引,特上都只係$85碗,好抵。至於我地就揀左豬肩肉,勝在無肥肉,岩哂我地呢d減肥人口🤣首先黎左男朋友碗黑蒜油面,男朋友喜歡食直面,我都試左小碗,面質彈牙,湯底好香蒜油味好濃,唔似好假既港式拉麵,好有日本風味,一啖面一啖湯好好味,仲有爽口木耳同溏心蛋、紫菜,好足料,口感豐富,豬肩肉比平時日本食既更好食,爽口,可惜得2塊!然後到我果碗,我剛剛去完北海道,好鐘意札幌既曲面,估唔到番黎都仲有得食,一食已經覺得好正,同係北海道食既一樣,湯底同樣好濃,都係啖啖料,整體黎講都好正,好正宗!價錢相比日本都係貴左少少,性價比高!另外,我

另外,我地再叫左兩份小食,分別係炸蠔同炸軟殻蟹,炸蠔粉略嫌厚左少少,但蠔係鮮甜既。至於軟殻蟹,無得輸,外脆內軟,香口有軟殻蟹味,想encore都份😂

最後仲有唔同既日本直送汽水,我點左桃味,好飲!整體而言,正宗拉麵店!價錢又唔貴!會再食!
2018-01-13
2018-01-20 24 瀏覽
想睇與神同行電影,不過太遲買飛,好多旺角、尖沙咀戲院已一早爆滿,就選了黃埔7時半。入場前先去醫肚,九號水產還是頭一次來,除了有海鮮售賣,也有不少餐廳,豚道樂就是你!吧檯的座位也幾寬敞,而且有掛勾、充電位,很齊全。拉麵選擇也相當不少麵也有直麵、曲麵,我選了較有彈性的曲麵山梨桃梳打、提子梳打桃味有點怪,還是提子好一點餃子,煎得金黃色好吸引,不過個包有少少厚,未夠乾身。點了限定的 特上松葉蟹海老蕃茄拉麵湯底以蝦味為主,再帶出甜甜酸酸的蕃茄味,令我飲個不停,平時好少飲湯底,因為太油,這個就沒有。有不太肥的豬腩肉、嚼勁的豬肩肉真正的蟹捧、溏心蛋份量也是不少,吃飽飽~至於朋友點了是特上辛辣味噌拉麵湯底她也覺得幾辣,對我來說是十級辣...
吧檯的座位也幾寬敞,而且有掛勾、充電位,很齊全。

拉麵選擇也相當不少
麵也有直麵、曲麵,我選了較有彈性的曲麵

山梨桃梳打、提子梳打
桃味有點怪,還是提子好一點

餃子,煎得金黃色好吸引,不過個包有少少厚,未夠乾身。

點了限定的 特上松葉蟹海老蕃茄拉麵

有不太肥的豬腩肉、嚼勁的豬肩肉
真正的蟹捧、溏心蛋
份量也是不少,吃飽飽~

至於朋友點了是特上辛辣味噌拉麵
湯底她也覺得幾辣,對我來說是十級辣...

黃埔出名美食多,平時同老公已經好鍾意過黎食飯。難得老公接放工,當然要行遠d,去新開既九號水產覓食啦。呢度大部分係日本餐廳為主,比呢間拉麵店既音樂吸引之下,決定食呢間拉麵餐廳般既擺設加上吧枱高凳,感覺令人好似係去左日本食拉麵!坐底無耐,七點半未夠已經好多人入座同等位。好彩我地準時收工先唔洗拎位特上松葉蟹海老蕃茄拉麵$98。松葉蟹並非一般雪藏蟹柳,老公大讚係有鮮甜美既真蟹肉,好足料又有兩大塊豚肉、流心蛋,再配以鮮蕃茄濃湯底,確實不能錯過特上海老湯拉麵(星期五、六、日限定)$98,初時見到海老兩字以為係炸天婦羅蝦。但發現湯底下全部都係乾既脆脆蝦仔,有心機既食材!湯仲依然係好濃既蝦味!追加木耳$5、牛油粟米$10。鍾意距分開上,唔係好似出面個d甘放埋落去,又可以同朋友share。店舖飲品都係原裝日本入口信州白提子梳打$23,有陣好香提子味!靜岡抹茶可樂$20,依然係甜甜,沒有抹茶既苦,反而更易入口。日式炸一口芝士(5件)$38,熱辣辣,好重芝士味,超濃烈,芝士迷真係不可以錯過!蜜糖咖哩雞中翼(4隻)$40,帶少甜既蜜糖味,超鍾意距脆脆皮個種口感,一人兩隻都唔夠,好想encore!係menu 見

餐廳般既擺設加上吧枱高凳,感覺令人好似係去左日本食拉麵!

店舖飲品都係原裝日本入口
信州白提子梳打$23,有陣好香提子味!

係menu 見到有芥末拉麵,唔知會唔會有挑戰呢?

有呢d比賽,唔會連鎖店式,剩係俾優惠or只顧客人俾錢,我地俾服務既感覺。完全感覺到距地好有heart,會著重同客人既互動同交流。
2018-01-12
  • 一口芝士
  • 蜜糖咖哩雞翼
  • 特上松葉蟹拉麵
2018-01-19 57 瀏覽
今日放工想食拉麵,男朋友話發現有間拉麵幾好食,結果去到先知佢講個間系上星期我同我一齊去食嘅豚道樂OMG🙈🙈🙈😭😭救命,好彩啲拉麵都算好食金次我叫左特上辛辣拉麵,我覺得唔夠辣囉,如果在辣啲會更好味,因為湯較濃麵又彈牙佢叫松葉蟹山崎湯拉麵,個侍應拎俾我,碗上面勁多蟹肉,但系果湯吾太濃。不過都算好食嘅。蒜蜜叉燒都幾香口,容易咬,唔係幾油膩炸餃子一咬落去就知道係新鮮炸出嚟,因為咬落去爆汁熱到飛起,外皮脆卜卜。咬到一半,依然不停冒出來,同埋啲餡都勁多肉。最後用一支飲品慶祝Happy Friday,信州白提子梳打及蘋果梳打,都OK嘅唔係話好甜。

特上辛辣味噌拉麵

松葉蟹海老蕃茄湯拉麵

蒜蜜叉燒
都幾香口,容易咬,唔係幾油膩
蒜密味叉燒

松葉蟹海老蕃茄湯拉麵
日本餃子
信州蘋果梳打及白提子梳打
2018-01-19 55 瀏覽
紅磡黃埔的拉麵店現在有金田家/别天神/拉麵天王/大勝軒丸一/豚道樂。當然此區結業的拉麵店亦不是小數目,不過話雖如此,紅磡黄埔漸漸成為拉麵集中地。我非常喜歡黃埔豚道樂的間格,這是日本拉麵店或牛肉丼店或壽司店常用的裝修間格,雖然一個U形間格分成了店員工作間及食客區,但這是極方便店員工作之餘,和客人亦有極近接觸距離,而客人坐得舒適,面前的醬油用具及飲用水一應俱全。另外黃埔豚道樂將收銀機位置安放在近門口,收錢之餘亦可歡迎客人入內,工作能力大大增強。由於有約要怱怱離開,只點選了一碗季節限定的特上松葉蟹蕃茄豚骨湯拉麵。整碗拉麵口感豐富,先說蕃茄湯底,湯底是蕃茄湯豚骨湯及少許海老湯混合而成,感覺錯,亦有茄香餘韻亦不覺口渴。大家可以先吃掉中間那一粒鮮蕃茄,新鮮但是酸的,之後再喝湯,感覺有點像來回天堂與地獄般刺激。如果叫特上級拉麵,豬腩肉叉燒及豬肩肉叉燒皆可吃到,豬腩肉叉燒長度約8厘米,肥脂肪層有點厚,略為淡味但仍有咬感。豬肩肉叉燒味感濃,味道弄得頗特別,與别家不同,唯咬感一般,長度約6厘米。溏心蛋真的做到全蛋黄啫喱狀,唯雞蛋外形略小,約4·5厘米,一口可以吃下。麵條可選直幼麵或曲幼麵,我選擇了直幼麵

特上松葉蟹蕃茄豚骨拉麵

麵條可選直幼麵或曲幼麵,我選擇了直幼麵,有咬口之餘配合蕃茄湯,配搭不錯,好吃。

至於主角中的主角,松葉蟹柳只得一條完整的,約4厘米,很短少啊~過是真的蟹肉,我在湯內還見到點兒碎末,多一條就最好了,一点点嚐不到蟹肉味。

2018-01-17
5 分鐘 (堂食)
  • 特上松葉蟹海老蕃茄湯拉麵
2018-01-19 70 瀏覽
黃埔新開發的九號水產成為日式料理集中地,第一次親臨九號水產,地方很闊落整潔,除了日式食店外,一旁也有日本食材超市可順道購物~日式拉麵店裝潢的豚道樂,坐位不多,適合兩口子進餐,如三人以上惠顧就要坐BAR枱了拉麵店當然是以拉麵為主打,再輔以不同的輕量小食信州白提子打/ 山梨桃梳打超美的日系包裝,白提子和桃味梳打,水果味濃,入口清甜特上松葉蟹蕃茄豚骨拉麵豚道樂以豚肉湯底著名,每日經長時間熬製的豬骨湯底,保存了日本傳統九州豚骨系白湯的風味;特上松葉蟹蕃茄豚骨拉麵加入蕃茄元素,令湯味更鮮甜,配合肥瘦比例恰好的豚肉,每一口都令人回味特上日本芥末拉麵以為加入日本芥未的豚骨湯會有嗆鼻的芥末味道,原來只是輕輕帶過,很新鮮的組合呢~豚道樂直麵是採用博多系低水細麵,直身幼細;而曲麵是採用扎榥系中水加麵,麵質彈牙;客人可選擇個人喜愛的軟硬度,個人喜歡較硬身有口感的拉麵栗子南瓜薯餅個人貪吃,點了很多炸物,栗子南瓜薯餅的栗子味不重,反而吃到很厚重的南瓜口感日式一口炸芝士因為一口氣吃了一整碗拉麵,炸芝士是很足料的芝士餡料,不過相對很膩炸軟殼蟹很有份量的軟殼蟹,炸粉很薄,吃到啖啖蟹肉,大滿足!最愛的日式吉列炸蠔,$4

拉麵店當然是以拉麵為主打,再輔以不同的輕量小食

信州白提子打/ 山梨桃梳打

超美的日系包裝,白提子和桃味梳打,水果味濃,入口清甜

栗子南瓜薯餅

栗子南瓜薯餅

日式一口炸芝士

日式一口炸芝士

炸軟殼蟹
很有份量的軟殼蟹,炸粉很薄,吃到啖啖蟹肉,大滿足!

日式吉列炸蠔

最愛的日式吉列炸蠔,$42 四粒的份量很實惠,可惜蠔有點小...
2017-12-28
2018-01-17 15 瀏覽
今天去了黄埔花園九期九號水產內的「豚道樂」,此店最出名就係食拉麵!我們叫了兩碗拉麵-特上原味豬骨拉麵,及特上松葉蟹海老蕃茄湯拉麵,果然有水準!一個拉麵的靈魂是湯底,這個特上原味豬骨拉麵的湯底真的超濃郁!感覺到個湯是用了好多豬骨並用了好多時間熬製,才能制作出那麼濃和香的豬骨湯!麵底我選擇了直麵,條條分明爽口,每啖麵都吸到豬骨湯味!配料方面用上豬肩肉和豬腩肉,有兩種囗感,好滿足!還有裡面的溏心蛋都好味,蛋黃入口即溶而另一個特上松葉蟹海老蕃茄湯拉麵,真的令人驚喜!個湯底不單只濃郁,味道仲好似龍蝦湯,比人好high class的感覺!配料𥚃有一條真的松葉蟹腳,好鮮甜!我覺得此拉麵是必食之選!我另外都有點火炙燒芝士豚肉和蒜蜜味叉燒。火炙燒芝士豚肉上面有一大塊熱溶芝士,是芝士迷的至愛!蒜蜜味叉燒用上豬肩肉,又爽口好香口,好惹味!此店的炸物真是值得一讚!天婦羅蝦用上鮮甜的蝦,仲要係鮮炸的,必食之選!炸軟殼蟹則大大隻,咬落去好鬆化,真的好好味!炸紫菜墨魚嘴一客有好多粒,粒粒爽口彈牙,好抵食!最後要讚是這支信州蘋果梳打,𥚃面有一半是真蘋果汁,好好飲,配炸物一流!

蒜蜜味叉燒用上豬肩肉,又爽口好香口,好惹味!

炸軟殼蟹則大大隻,咬落去好鬆化,真的好好味!

炸紫菜墨魚嘴一客有好多粒,粒粒爽口彈牙,好抵食!

2018-01-16 395 瀏覽
老公係網上見到黃埔九號水產嘅豚道樂舉行緊激辣大挑戰,挑戰者只需4分鐘內食完一碗激辣拉麵即可全單免費,而期間最快食完嘅挑戰者更可贏取旅遊禮劵。今晚收工佢興致勃勃咁同我去,打算叫我幫佢打打氣。我地大約7點左右到豚道樂,豚道樂九號水產呢間分店相當新淨,裝修以鮮艷顏色為主,可能因為有激辣大挑戰,全店坐滿食客,我地等位嘅時候老公見識到其他對手嘅實力之後臨時縮沙,因為我地係門口見到有挑戰者2分鐘內已食完全份激辣拉麵,坦白講就算係普通即食麵,老公都食唔到咁快啦。所以我地最後都係乖乖地點返普通拉麵同小食,慢慢品嚐。呢度嘅拉麵款式都幾多,我地原本點左一碗特上魚介豚骨拉麵同特上松葉蟹蕃茄豚骨拉麵Share食,不過可能今晚生意太好,特上松葉蟹蕃茄豚骨拉麵已沽清,我地轉左點特上海老湯拉麵。兩款特上拉麵配料都差唔多,有豬肩肉、豬腩肉、紫菜同溏心蛋,我自己比較喜歡食呢度嘅豬肩肉,軟腍而且唔肥,非常惹味,老公比較就鍾意食豬腩肉,佢仲另加$20點多一份,不過$20呢份豬腩肉有3大塊,都真係幾抵食。特上魚介豚骨拉麵湯底好濃郁,而且唔會太咸,湯底又夠熱,唔需要加老公最愛嘅芝麻都已經非常惹味。特上海老湯拉麵蝦香味好濃,未食

。所以我地最後都係乖乖地點返普通拉麵同小食,慢慢品嚐。

特上魚介豚骨拉麵

特上海老湯拉麵蝦香味好濃,未食都已經聞到濃濃蝦味,湯底口感濃厚,另外溏心蛋都好入味。

特上海老湯拉麵

老公非常鍾意食炸物,佢點左兩款小食分別係炸軟殼蟹同炸蠔,份量都唔少,我試左少少,幾香脆可口。另外我地仲點左兩枝日本入口嘅梳打,埋單都只係$175一位,而且惠顧滿$300仲有獎抽,我地抽中左份薯餅可以下次來食。

山梨桃梳打

信州蘋果梳打

5 分鐘 (堂食)
山梨桃梳打
信州蘋果梳打
2018-01-15 18 瀏覽
今次黎到少來的黃埔行下街街,原來黃埔真係一個唔錯既小社區, 有齊一切所需, 仲好多食肆添, 今日去完AEON, 見到對面有個九號水產, 全日本食店, 就入左第一個店食拉麵。叫左個特上日本芥末拉麵, WASABI 湯底真係第一次見, 好特別, Wasabi湯底少少杰身,曲麵食落幾彈口,溏心蛋白夠滑,蛋黃半生不熟剛剛好。豬肩肉比較瘦但唔鞋,有肉味,而豬腩肉入口滑溜,入口即化。信州蘋果梳打, 香甜蘋果味再加上微微的汽,果汁重有50%添,果陣蘋果味好天然唔人做架。吉列蠔, 油炸蠔至呈金黃色, 香酥又鮮味,我勁鍾意食!

叫左個特上日本芥末拉麵, WASABI 湯底

吉列蠔, 油炸蠔至呈金黃色, 香酥又鮮味,我勁鍾意食!
2018-01-15 50 瀏覽
我朋友住紅磡,成日話起咗好多餐廳,吾出太子旺角食結果走咗喺附近搵食。行呀行行左一圈,最後決定食拉麵。Bar枱高櫈,簡潔有型可以佢logo同整體嘅design,坐得又舒服,同埋佢俾人有一種貨櫃車感覺。我一坐底侍應好有禮貌笑、住問我你要飲熱水定凍水。服務態度一流,之後我地一直等緊佢比Menu,原來Menu系bar枱底😙😙最後我哋先選擇飲野:抹茶可樂及山梨桃梳打,其實我對沒茶可樂印象深刻些,因為真係覺得自己好似飲緊冇糖可樂,幾得意。兩支飲品好飲又平,值得飲。炸軟腳蟹$45,一開二可以清楚看見蟹肉,以及炸得又香又脆皮,蟹肉有鮮味紫菜墨魚-咀又香又脆拉麵可以選擇曲麵定直麵。我叫左日本芥末拉麵,唔會太攻鼻,有少少辣。越食越好味

山黎桃梳打及抹茶可樂

墨魚咀
日本芥末拉麵
拉麵
2018-01-15 17 瀏覽
臨近聖誕啲朋友仔諗住搞個聖誕party, 講道聖誕party梗係要準備火鍋 配料唔少得 海鮮, 海鮮當然要去黃埔九號水產行下買下又見到附近有咁啱有間拉麵店未入去試下, 叫咗(特上海老拉麵配曲麵\ 特上松葉蟹海老蕃茄湯拉麵),小食( 炸軟殼蟹\ 日式煎餃子\ 炸紫菜墨魚咀\ 蜜糖咖哩雞中翼),飲品( 信州蘋果梳打\ 山梨桃梳打)。炸軟殼蟹外脆內軟又夠鮮味。炸紫菜墨魚咀墨魚咀外脆 裏面 煙韌 。日式餃子表面裏面肉汁爆滿。蜜糖咖哩雞中翼, 咖哩 夠曬嘢味, 加左蜜糖 調味唔覺太辣。特上海老拉麵配曲麵, 湯底夠曬鮮甜問左服務員是用蝦頭內瑕膏淆湯配曲麵 麵質夠彈牙,特上松葉蟹海老蕃茄湯拉麵配幼麵,幼麵索門窿窿嘅湯汁, 豬腩肉舊淋,豬肩肉較為爽囗。信州蘋果梳打\ 山梨桃梳打兩款果汁唔算太甜可以一試。

炸軟殼蟹外脆內軟又夠鮮味。
炸紫菜墨魚咀墨魚咀外脆 裏面 煙韌 。
日式餃子表面裏面肉汁爆滿。

信州蘋果梳打\ 山梨桃梳打兩款果汁唔算太甜可以一試。
2018-01-14 297 瀏覽
聽聞黃埔新開左9號水產,一直未有機會拜訪,到處大減價,今日去完Aeon 行街shopping,終於有機會去看看。9號水產主打日式餐廳,呢一間豚道樂成功吸引我倆的眼球。餐廳光線明亮,坐法好像迴轉壽司咁,頓時令我想起在大坂的一間拉麵店。餐牌上拉麵種類繁多,難得今晚星期五所有期間限定的選擇都有齊,真有食神!我點了特上松葉蟹海老蕃茄拉麵蕃茄湯底鮮甜,豚肉同松葉蟹新鮮,各方面都配合得細膩入微,口感佳,很美味。小情人的櫻花蝦拉麵拉麵色澤優雅,加上櫻蝦的襯托,不單望落靚,食落更有陣陣蝦香,值得一讚係配料足而且非常美味。太喜歡筍同芽菜的我,決定追加!上枱時被餐廳的誠意大大感動,用煎pan 上暖住食材,新鮮加上大大份,真用心,難怪身旁個個都追加野👍🏻小情人追加的粟米同芝士豚肉同樣美味。難得食拉麵食得咁暢快,決定點下小食邊飲飲品邊傾計,作為我地的「甜品」!小食兩款:紫菜墨魚咀-又香又脆咖哩蜜糖雞翼- 今晚最中意的小食,非常有驚喜,咖哩和蜜糖配撘得很balance,雞翼又脆嫩,榮登我最喜愛雞翼排行榜第一!!兩支飲品好飲!值得飲! 拉麵可咁抵食又優質,急不及待想再去🤤🤤🤤

我點了特上松葉蟹海老蕃茄拉麵

小情人的櫻花蝦拉麵

小情人追加的粟米同芝士豚肉同樣美味。

小食兩款:

紫菜墨魚咀-又香又脆

兩支飲品
好飲!值得飲!

拉麵可咁抵食又優質,急不及待想再去🤤🤤🤤
都有一段時間冇過嚟黃埔呢邊啦,原來呢度開咗一度叫做九號水產嘅地方,入邊有好多間食市,每間都好有特色。最後我哋揀咗一間好有日本拉麵店特色既豚道樂!睇返OpenRice ,原來佢喺荃灣都有分店,呀,唔係,應該係度先係佢嘅分店🤣荃灣嗰間嘅正評都好多,所以應該唔會差!佢既牛油粟米同其他店舖嘅有啲唔同,係用煎pan咁樣上枱,個煎pan仲熱熱地,足夠融牛油,粟米好香牛油味。味筍上台的時候好香,原來佢落左麻油係面,所以好香麻油味。同個名一樣,係厚切,所以食落好有口感,好入味。日式餃子餃子皮好薄,入邊嘅係豬肉同埋椰菜,煎到好脆,點埋個醬油食剛剛好!紫菜酥炸墨魚咀炸到好脆口,入邊既墨魚咀好爽口,細細粒,一啖一粒剛剛好。炙燒芝士豚肉最低果層係紫菜,跟住就係豚肉,最上面係芝士。雖然紫菜係最底,林晒,但係仲好香紫菜嘅味道。最上面嘅芝士好多,三樣野一齊食好滋味!好鍾意個芝士咁多!特上松葉蟹番茄豚骨拉麵個湯底有微微既酸味,好濃郁。料方面,有松葉蟹肉、兩種的豚肉、糖心蛋同埋洋蔥。豚肉好入味,拉麵好幼條,軟硬適中。呢個拉麵好開胃,份量都好多。特上日本芥末拉麵推介大家嚟到一定要食呢個日本芥末拉麵!其他餐廳我都未見過咁特

牛油粟米

厚切筍

日式餃子

日式煎餃子

紫菜酥炸墨魚咀
炸到好脆口,入邊既墨魚咀好爽口,細細粒,一啖一粒剛剛好。

炸紫菜墨魚嘴

特上松葉蟹番茄豚骨拉麵

特上日本芥末拉麵
推介大家嚟到一定要食呢個日本芥末拉麵!

其他餐廳我都未見過咁特別,所以特登叫黎試吓。首先隻色已經好吸引,青BB ,好養眼。
個湯底好香芥末嘅味道,食一兩啖嘅時候覺得佢都唔算好辣,但係好香。但食咗幾啖之後就黎料啦!
越食越刺激,但係又好好味!好正!哈哈!

特上日本芥末拉麵

芥末染到啲麵條都變咗綠色,每一條都充滿住芥末既味道,鍾意食芥末嘅你一定要叫一個黎試吓!

桃味梳打之前都飲過,覺得唔錯。但係見到有個招財貓梳打汽水,就叫黎試吓!個樽好得意,有個招財貓喺度🤣🤣汽水好夠氣,配合埋個芥末拉麵食,一流!

招財貓梳打、山梨桃梳打

又俾我遇到一間唔錯嘅拉麵舖,拉麵可以選直麵或曲麵,都可以揀軟硬度。價錢一啲都唔貴,百零蚊就可以食咗個拉麵同埋嘢飲,值得再嚟!
牛油粟米
厚切筍
日式煎餃子
炸紫菜墨魚嘴
招財貓梳打、山梨桃梳打
2018-01-11 28 瀏覽
位於紅磡的豚道樂,是一間荃灣極紅拉麵店的新分店。今天相約愛吃拉麵的男友來到吃晩餐,其實我已經吃豚道樂超多次,但男朋友很喜歡,我們便又光顧啦。特上海老湯拉麵$98星期五六日限定的海老拉麵,難得是假日來光顧,當然要選這個拉麵啦。海老拉麵,是採用豚骨湯頭加入櫻花蝦,混合成蝦拉麵。湯頭質感不會過稠,但有豚骨湯應有的黏囗感覺,味道不算太濃郁,但依有豚香的感覺,鹹度適中,相信是深受喜愛的原因之一。特上拉麵有豬肩肉和豬腩肉,兩用勻備,滿足需求,肉質富勁,味道也足。拉麵可自行選曲麵或直麵,麵條應是入貨的,質素平平,但整體是不錯的哦。日式煎餃子$30餃子一客五顆,每件餃子非常飽滿,賣相好吸引。雖然正宗日式拉麵店的餃子偏向餡小細薄,但豚道樂的餃子飽滿多汁,煎皮香脆,也好吃阿。
位於紅磡的豚道樂,是一間荃灣極紅拉麵店的新分店。

特上海老湯拉麵$98

日式煎餃子$30