2018-01-19
黃埔出名美食多,平時同老公已經好鍾意過黎食飯。難得老公接放工,當然要行遠d,去新開既九號水產覓食啦。呢度大部分係日本餐廳為主,比呢間拉麵店既音樂吸引之下,決定食呢間拉麵餐廳般既擺設加上吧枱高凳,感覺令人好似係去左日本食拉麵!坐底無耐,七點半未夠已經好多人入座同等位。好彩我地準時收工先唔洗拎位特上松葉蟹海老蕃茄拉麵$98。松葉蟹並非一般雪藏蟹柳,老公大讚係有鮮甜美既真蟹肉,好足料又有兩大塊豚肉、流心蛋,再配以鮮蕃茄濃湯底,確實不能錯過特上海老湯拉麵(星期五、六、日限定)$98,初時見到海老兩字以為係炸天婦羅蝦。但發現湯底下全部都係乾既脆脆蝦仔,有心機既食材!湯仲依然係好濃既蝦味!追加木耳$5、牛油粟米$10。鍾意距分開上,唔係好似出面個d甘放埋落去,又可以同朋友share。店舖飲品都係原裝日本入口信州白提子梳打$23,有陣好香提子味!靜岡抹茶可樂$20,依然係甜甜,沒有抹茶既苦,反而更易入口。日式炸一口芝士(5件)$38,熱辣辣,好重芝士味,超濃烈,芝士迷真係不可以錯過!蜜糖咖哩雞中翼(4隻)$40,帶少甜既蜜糖味,超鍾意距脆脆皮個種口感,一人兩隻都唔夠,好想encore!係menu 見
餐廳般既擺設加上吧枱高凳,感覺令人好似係去左日本食拉麵!
係menu 見到有芥末拉麵,唔知會唔會有挑戰呢?
有呢d比賽,唔會連鎖店式,剩係俾優惠or只顧客人俾錢,我地俾服務既感覺。完全感覺到距地好有heart,會著重同客人既互動同交流。