2018-12-29 477 瀏覽
第一次食係睇FB見到Hello pinkey介紹 又車仔麵又酸辣粉又麻辣燙 係我中意食既野 去到之後 一試個湯 好香好濃 食完一次 一個禮拜幾乎4-5日都過去食 食唔厭 又唔貴 食得飽!我估佢既招牌菜可能係豬大腸 因為真係好好食 豬紅同牛腩都好好食 不過個牛腩少左dd😂 佢個皮蛋小食 好好食 值得一試!仲有個豬耳小食 第一眼望落去就已經覺得好新鮮 唔似出面果d感覺好似隔左好多日既豬耳😢總體講 呢間餐廳 食物新鮮 口感美味 環境懷舊 好乾淨 2個女員工服務態度好好 好親切又靚女 總之一個字 正!
  • 皮蛋
  • 豬大腸
  • 車仔麵
  • 招牌四川麻辣燙
2018-12-08 232 瀏覽
係旺角行開一個人又唔想食咁貴又想食清D 低卡路里d於是搵搵下就搵到呢間豐味車仔麵店入面 裝修比較簡單又唔算華麗精緻但空間超大 唔洗坐到咁逼因為唔想食辣今次我就叫左個港式車仔麵作為港式車仔面一定要簡油麵底配腩汁餸菜當然就有 蘿白 腩肉 同呢間店獨有既魚肉春卷說實話 一入店果陣 唔太多人以為味道應該麻麻但食左啖就完全改變左呢個想法腩汁味超濃厚蘿白吸到湯底既味牛腩份量又不少十分好味 亦有滿足感然而價錢比一般連鎖米線店更平絕對十分抵食
係旺角行開

十分好味 亦有滿足感
然而價錢比一般連鎖米線店更平
絕對十分抵食

2018-11-20 219 瀏覽
今次跟男友去試菜呢間應該係新開張,裝修幾新淨,而且都有啲富有香港特色嘅裝飾賣嘅菜式一目了然,主打車仔麵、酸辣粉&麻辣燙相對簡單我點咗BB辣1餸酸辣粉,都要成三十幾蚊,跟餐有一杯中SIZE飲品酸辣湯酸度夠,我鍾意,BB辣係最細辣度,初初食頭幾啖都無乜嘢,但愈食就覺得愈辣,但都係可以接受到嘅程度第一次去食嘅朋友,建議你哋叫BB辣試吓接唔接受到先,唔夠辣仲可以再加辣薯粉好滑好長,湯匙太淺,好難先裝得晒成條薯粉,又好易瀡返落湯度,食嘅時候要好小心,尤其是着淺色衫嘅朋友碗粉份量偏少,其實個人認為同售價唔多成比例可能我太耐無喺旺角食飯啦但呢間新開嘅小店勝在服務態度十分良好靚女侍應好NICE,見我食得慢,估到我應該覺得辣,主動埋嚟話可以俾一碗清湯食咗酸辣粉,再飲清湯,驚喜地發現清湯原來帶甜味,解辣非常有效!結果KO咗全碗清湯,因為真係好好味總體而言,拉勻各方面,都算OK,但無刻意再想去嘅感覺
今次跟男友去試菜

呢間應該係新開張,裝修幾新淨,
而且都有啲富有香港特色嘅裝飾

賣嘅菜式一目了然,主打車仔麵、酸辣粉&麻辣燙
相對簡單

酸辣粉

我點咗BB辣1餸酸辣粉,都要成三十幾蚊,
跟餐有一杯中SIZE飲品
酸辣湯酸度夠,我鍾意,BB辣係最細辣度,
初初食頭幾啖都無乜嘢,但愈食就覺得愈辣,
但都係可以接受到嘅程度
第一次去食嘅朋友,建議你哋叫BB辣試吓接唔接受到先,
唔夠辣仲可以再加辣

薯粉好滑好長,湯匙太淺,好難先裝得晒成條薯粉,
又好易瀡返落湯度,食嘅時候要好小心,
尤其是着淺色衫嘅朋友

碗粉份量偏少,其實個人認為同售價唔多成比例
可能我太耐無喺旺角食飯啦
但呢間新開嘅小店勝在服務態度十分良好
靚女侍應好NICE,見我食得慢,估到我應該覺得辣,
主動埋嚟話可以俾一碗清湯
解辣清湯

食咗酸辣粉,再飲清湯,
驚喜地發現清湯原來帶甜味,解辣非常有效!
結果KO咗全碗清湯,因為真係好好味
酸辣粉&清湯

總體而言,拉勻各方面,都算OK,
但無刻意再想去嘅感覺
解辣清湯
2018-11-08 170 瀏覽
講到宇宙辣,諗住聽個名好勁丫點知係失望。。。。。。對我黎講同十小辣冇分別🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯蘿蔔唔夠淋好多野5入味
講到宇宙辣,諗住聽個名好勁丫
點知係失望。。。。。。
對我黎講同十小辣冇分別
🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯
蘿蔔唔夠淋好多野5入味
2018-11-05 152 瀏覽
今日一早出旺角行街街,朋友帶我去食車仔麵,一黎到,成個裝修好堅,完全想像唔到香港店竟然夠膽用呢種裝修風格全店裝修就好似去佐一間四川地道店舖咁,唯一唔同係環境好乾淨同好整齊。望下個MENU ,除佐傳統車仔面,仲有D 麻辣小食,鐘意食辣既朋友可以試下。我點佐個傳統叫車仔面必點既油面,配魚肉春卷、金菇菜同牛腩。價錢唔算貴,同一般車仔面差唔多,四十蚊佐右三個餸。加十蚊8 蚊就有杯野飲。我就加佐個椰子水,無咁熱氣啊MA黎到個車仔面都幾足料,又大碗,我唔係太食得辣,但又想試下佢個秘制辣汁,所以點佐BB辣,試落口真係唔算好辣,反而幾香幾開胃,特別係個種麻辣香,幾正﹗餸方面都真係好足料,魚春卷好大條飽滿,魚肉都幾鮮,我腩好淋身,仲要大大舊,唔似好多車仔面檔咁切到細細粒咁俾人食,配埋佢個秘制湯汁,絕對係一個加左川辣特式既地道車仔面。椰子水俾既係罐裝椰子水,幾正,因為我都怕係個D 用杯裝住唔知用咩溝既椰子水,不過朋友帶得我黎我都有信心﹗佢話佢經常係度食,覺得乾淨又有水準,黎過我都同意。其實車仔面唔需要去賣曬廣告排曬隊個D 所謂傳統車仔面檔,香港仲有好多有特式有風味既車仔面店的
2018-10-06 156 瀏覽
現在傳統的車仔麵真係賣少見少,而最近我行女人街內巷見到有間車仔麵,可以做到集齊新舊車仔麵於一身佢內裡裝潢得乾淨,最重要係呢度侍應同收銀幾靚女,立刻吸引到我入去!首先我見佢地餐牌上下午茶時段(2:30-6:00)送餐飲一杯首先我揀三餸一麵$42,分別有豬紅,豬大腸,牛腩加烏冬,另要腩汁加秘製辣汁,等左幾分鐘之後就有,豬大腸內豬油刮得幾乾淨,豬紅分量足,最後呈上杯凍檸茶,満足的下午茶!總結:價錢都算便,服務不錯,值得下次再來!

總結:價錢都算便,服務不錯,值得下次再來!
2018-10-03 160 瀏覽
今日突然想食車仔麵,想起前一段時間新開試過一次的豐味車仔麵,時間已是下午茶時段送飲品,就決定前往。很久沒有食過薯粉,要了魚肉春卷雞中翼薯粉,腩汁少辣。飲品方面會送堂食的奶茶咖啡那些,凍熱同樣可以,但罐裝汽水就不包括了。我喜歡我要的凍奶茶少冰少甜真的明顯地達到我的要求,冰少了甜度也少了,跟很多明明要了少冰的餐廳還是跟正常冰量一樣的凍飲好很多。車仔麵也很快送到,店員還說如果覺得辣度不夠可以隨時要求加辣,很細心呢。對於大食的我來說薯粉分量正常,不會說是很飽但也足夠,如果男仔來食也可以加$8加底。薯粉質地彈牙,不會煮得過火一夾就斷。湯底食得出有腩汁,加了點辣更好食。其實兩個餸我都是上網看到其他人食過才叫來試的。上次食過牛腩,味道可以但分量少得可憐,再次回頭也許不會再叫了。魚肉春卷有兩條,跟一般我們在街市店鋪買得到的差不多,但煮淋了吸收了湯的精華味道濃些。雞中翼的size較細,不過咬下去的質感令人驚訝,弄得非常淋一咬就散,滷水汁入味,喜歡食雞翼的可以點這個。店員和老闆娘態度殷勤,效率快,加上環境都算舒適讓客人都可以有個不錯的用餐經驗。如果能夠改善,我會建議餐廳在車仔麵裡加少許蔬菜,既健康又更有車

店員和老闆娘態度殷勤,效率快,加上環境都算舒適讓客人都可以有個不錯的用餐經驗。如果能夠改善,我會建議餐廳在車仔麵裡加少許蔬菜,既健康又更有車仔麵的風味。可以回頭!
2018-10-01 119 瀏覽
慘慘又抽到返夜地獄更😵趁未落地獄前一枝公去吃個最後的午餐先🙈豐味車仔麵位於旺角通菜街喺旺角站或者油麻地站過黎都十分方便😆呢度環境裝修簡約之餘屋頂以古舊建築設計亦幾有心思☺️呢度除左車仔麵亦有重慶酸辣粉同埋四川麻辣燙選擇餸菜款色林林種種🤤呢碗重慶酸辣粉一上枱已經聞到陣陣香氣🤤小妹揀左魚肉春卷同埋菜肉餃兩餸😆因小妹唔太好辣所以揀左BB辣🙊食落麻而不辣好過癮酸酸辣辣既湯底亦好過癮🤪餸菜浸住酸辣湯亦胃口大開🤤重點推介既魚肉春卷口感滑嫩醃製既魚肉內餡亦十分濃郁😋菜肉餃就不過不失內餡滿滿的☺️
慘慘又抽到返夜地獄更😵

醃製既魚肉內餡亦十分濃郁😋
菜肉餃就不過不失
內餡滿滿的☺️

2018-09-29
5 分鐘 (堂食)
2018-09-30 113 瀏覽
係附近睇完醫生,就搵間餐廳快快脆食完晏之後返工工。 係通菜街尾見到呢間舖,門口已經有menu, 款式選擇都好多,就食呢間餐廳啦除左傳統車仔麵外,亦都有酸辣粉,麻辣燙可以選擇, 唔想食麵就咁嗌餸都可以我今日嘅選擇係腩汁湯烏冬,腩汁湯底惹味濃郁,味道自然但又唔太咸,飲得出煲左好耐蘿蔔超甜,食落無渣,薄切有成四舊雞翼醃到入味,雞肉嫩滑冬菇好入味,而且份量都幾多最後餐飲要左杯熱檸茶,茶味濃度岩岩好,飲落口唔'結'

蘿蔔超甜,食落無渣,薄切有成四舊

雞翼醃到入味,雞肉嫩滑

冬菇好入味,而且份量都幾多

最後餐飲要左杯熱檸茶,茶味濃度岩岩好,飲落口唔'結'

• 雞翼
2018-09-30 124 瀏覽
豐味車仔麵位於旺角通菜街,喺旺角站或者油麻地站過黎都十分方便呢度環境裝修簡約之餘,仲帶點舊香港味道屋頂以古舊建築設計亦幾有心思除左心思設計,亦煮出高質麵食餐牌上除咗車仔麵仲有重慶酸辣粉等等多樣選擇因為我唔太食得辣所以揀左車仔麵🍜呢碗三餸車仔麵一上枱聞到陣陣香氣,餸揀左雞中翼、牛筋同埋魚肉春卷另外配上腩汁更增加湯既鮮味,油麵份量勁多,麵吸收晒湯同腩汁嘅精華魚肉春卷口感滑嫩,醃製既魚肉內餡亦十分濃郁雞中翼煮到十分入味,肉質嫩滑!牛筋煮得好爽滑一啲都唔韌,好多骨膠原嘅感覺飲品方面叫咗杯熱奶茶茶濃奶滑,拍得住茶餐廳嘅水準
呢度環境裝修簡約之餘,仲帶點舊香港味道
屋頂以古舊建築設計亦幾有心思
除左心思設計,亦煮出高質麵食

餐牌上除咗車仔麵仲有重慶酸辣粉等等多樣選擇

魚肉春卷口感滑嫩,醃製既魚肉內餡亦十分濃郁

飲品方面叫咗杯熱奶茶
茶濃奶滑,拍得住茶餐廳嘅水準
午餐
2018-09-27 113 瀏覽
成日都去旺角行街 但甚少會行入登打士廣場隔離既橫巷🤭今日係Openrice竟然搵到間車仔面係入邊 而且評價都唔錯 一於行去試試😛原來呢度唔止得普通車仔面 仲有重慶酸辣粉同麻辣燙 實有一款岩你口味😍鐘意食辣既我毫不猶豫就揀左麻辣燙🤤食麻辣燙必點紅薯粉 爽滑彈牙 吸埋啲湯真係好鬼正🙈🤤🤤最重要既係份量真係足一碗 岩曬我呢啲餓鬼😳另一必點既係豬紅 完全唔鬆散 仲要好入味 係少數令我下次再去會再點豬紅既店鋪🙈
成日都去旺角行街 但甚少會行入登打士廣場隔離既橫巷🤭
鐘意食辣既我毫不猶豫就揀左麻辣燙🤤
食麻辣燙必點紅薯粉 爽滑彈牙 吸埋啲湯真係好鬼正🙈🤤🤤
最重要既係份量真係足一碗 岩曬我呢啲餓鬼😳

2018-09-26 88 瀏覽
今日星期六下午去旺角行街等人放工,行到甘下自己又肚餓,所以食d輕便的食物,就是車仔麵!我見女人街後巷開左呢間叫[豐味車仔麵],而且下午茶時段冇甘多人逼,岩曬我!呢個車仔麵有幾款湯底揀,分別有四川麻辣,重慶,港式三款!我揀左港式車仔麵配料有(豬紅,雞翼尖,冬菇)米粉,要bb辣,牛腩汁,另外加杯可樂。呢間車仔麵豬紅冬菇整得好入味,雞翼尖有五件,味道調配得岩岩好,食完不覺得口渴同重味精!最後埋單四十蚊有找,幾抵食!
最後埋單四十蚊有找,幾抵食!
2018-09-22
2018-09-24 70 瀏覽
胃食妹每次去開旺角區 諗食飯既地方諗到最頭痕,尤其係得自己一個想毒食就最難諗!最近路過女人街,意外發現呢間豐味車仔面店,見店又幾鋪闊,唔洗同人逼就介紹下啦!店入面刻意設計左好多個單人座位,入去食飯唔洗驚同逼生人搭台!店員推介我試酸辣粉,入面係用薯粉整,而且仲好有咬口!可以自選3或4款配料,我就點左豬腸、魚肉春卷同雞翼,魚肉春卷十分推介呀!好好食!豬腸都好入味,但略為肥左少少,如果可以瘦d就更好食!!
胃食妹每次去開旺角區 諗食飯既地方諗到最頭痕,
尤其係得自己一個想毒食就最難諗!
店入面刻意設計左好多個單人座位,
入去食飯唔洗驚同逼生人搭台!
店員推介我試酸辣粉,
入面係用薯粉整,而且仲好有咬口!
可以自選3或4款配料,
我就點左豬腸、魚肉春卷同雞翼,
魚肉春卷十分推介呀!好好食!
豬腸都好入味,但略為肥左少少,如果可以瘦d就更好食!!
2018-09-24 48 瀏覽
今日係旺角有嘢做,一條友唔知食咩好,行一行下就見到呢間懷舊裝修嘅車仔麵店,橫掂都唔知食咩好,食車仔麵就啱晒,可以揀餸,好過食隔離啲西餐。呢度除咗有港式車仔麵外,原來仲有重慶酸辣粉同川味麻辣湯底,啱晒鍾意食辣嘅朋友。但因為我唔食辣,所以我嗌咗個港式三餸油麵 ($42),餸菜就要了咗雞中翼、龍蝦丸同冬菇,味道唔錯。湯底仲加咗腩汁,真係好好味直頭可以當湯飲。跟餐加錢仲可以嗌飲品,梗係飲椰青水 ($10) 喇。

跟餐加錢仲可以嗌飲品,梗係飲椰青水 ($10) 喇。

2018-09-24 44 瀏覽
今天經過旺角,看到間走懷舊風的車仔麵店。未知是否新開關係,人流較少,更站在門口的店員卻十分熱情叫我來試,所以最後決定一試捧捧場。食物種類也有不少,價錢尚算合理,畢竟在鬧市裡也很難找到平價食物。我點了四川麻辣三餸米粉 ($47),餸菜就要了雞中翼、牛丸和菜肉餃,份量也不少噢,但如果雞翼可給多幾隻更好。湯底叫了中辣,已經辣度十足,吃得嘴紅紅的,蠻刺激。因為太辣令我口渴,這裡還可以跟餐加錢轉飲品,還有椰青水 ($10) 呢~