2010-09-30 8 瀏覽
看完電影,因為家中無人煮食,結果拉著朋友陪我吃晚餐,由朗豪坊步行至女人街,來到一間台灣食店,聽朋友說這兒的魯肉飯很好吃,在餓極的情況下衝了進去,還好當時差不多晚上八時也剩兩個空位。我們進入店子,昏黃溫暖的燈光居然令我想昏睡~我們點了魯肉飯,老味拼盤,酸辣粉皮,以及兩杯飲品,魯肉飯味香濃,把所有材料混和後味道不錯;老味拼盤:老水煮大腸,蛋,豆腐等小吃,味道不錯,入味酸辣粉皮:一入口好像沒什麼味道,但再多等一會兒便有陣陣辣味湧出結果:兩個女仔係唔應該叫咁多野食嘅。。。。食完之後個肚頂住頂住啦,不過真係幾好味!難怪有咁多好評~
我們點了魯肉飯,老味拼盤,酸辣粉皮,以及兩杯飲品,
魯肉飯味香濃,把所有材料混和後味道不錯;
老味拼盤:老水煮大腸,蛋,豆腐等小吃,味道不錯,入味

2010-09-26
  • 魯肉飯,老味拼盤
中秋翌日,去南丫島爬山玩水。儘管是陰天,2小時的山路還是讓人汗流浹背,精疲力盡,肚子也開始抗議。於是我們殺來旺角,根據openrice指示,決定在又平又靚的西門町飽餐一頓!(¯﹃¯)口水到時5:30pm,店裡人不多,一進去就被小店的裝潢所吸引,暖黃色的光,有木架子的燈籠,天花板還有裝飾的綠葉垂下來,親切的老闆微笑著招呼著客人。叫了一個二人套餐:涼拌茄子:茄子很軟,醬汁啱啱好~可惜茄子本身就是大油包,要炸過吸入很多油先至保證糯軟....這樣看來,美食都是高卡高脂肪啊香芒沙拉鳳尾蝦:香芒在哪裡啊香芒在哪裡?難道香芒在沙拉醬里?o(╯□╰)o anyway,蝦炸得脆,又不干身,很贊!皇牌拼盤:東西很多,每樣一小點,每樣都精緻好味。我特別鍾意豬軟骨和椒鹽雞,現在回憶,還回味無窮~❤❤滷肉飯,肉汁滲入到飯粒,讓我這種不喜歡米飯的人都為之動容竹筷·❤❤飲品可以任撿,香芋雪露和藍莓雪露都好喝,裏面還有胚芽,香口也不會覺得甜膩~本以為這次晚餐將以驚喜的“台式甜品”結尾,誰知上來的湯圓卻是沒有水準。皮厚,裏面的芝麻餡也不香,哎……食之無味,棄之可惜也哉。罷了。我常會想,人類一定是世界上最講究食物的了。蒸
飽餐一頓!(¯﹃¯)口水

招呼著客人。

叫了一個二人套餐:

皇牌拼盤:東西很多,每樣一小點,每樣都精緻好味
。我特別鍾意豬軟骨和椒鹽雞,現在回憶,還回味無窮~

我常會想,人類一定是世界上最講究食物的了。蒸,炒,煮,炸這些基本的工序不談,還要把食材精心選擇,加上很多工序,花費很多時間,加上很多配料進行調配,而做出來的精緻小食可能就消失在一口之間。食物的花樣繁複,功能也不僅僅是“飽肚”而已,我們總是在尋找各種新奇,嘗試各種美味,記住了,或者遺忘了,至少在享用的那一刻,充滿感情和幸福的心情。

廚師奴役食材,而食客則成為食物的奴役,就是這樣。
昏黃的燈光給人溫暖的感覺❀
涼拌茄子❀略油
沙律汁蘸鳳尾蝦❀
皇牌拼盤❀吃得一點不剩
芝麻湯糰o(╯□╰)o 敗筆誒
香芋雪露❀藍莓的也好喝~
2010-09-23
慶祝紀念
紀念日
昏黃的燈光給人溫暖的感覺❀
沙律汁蘸鳳尾蝦❀
皇牌拼盤❀吃得一點不剩
香芋雪露❀藍莓的也好喝~
  • 皇牌拼盤
  • 香芒沙拉鳳尾蝦
2010-09-24 45 瀏覽
晚餐時, 我們去了"女人街"的西門町處食台灣麵. 之前從食評中得知這兒的評價唔錯, 所以前來一試. 去到時已經是人頭湧湧, 幸好剛剛有一張二人枱, 所以不用等位. 點了紅燒牛肉麵, 牛筋牛肉麵和肉燥油菜.牛筋牛肉麵的牛筋極度有水準, 大條之餘炆得非常稔身, 而且很爽口入味. 正! 兩碗麵的牛肉亦異常出色, 雖然每件牛肉都是大大件, 但一點兒都不硬, 反而出奇地煮得的非常軟稔, 夠稔之餘亦入味非常, 抵讚! 麵底就一般水準, 麵質稍為不夠爽口彈牙, 但湯底味道則很濃, 唔錯! 肉燥油菜除了想食菜外, 還想試吓肉燥, 因為原本有打算叫飯食, 但改為肉燥飯要加10元, 好似幾貴, 所以改點了肉燥油菜. 菜幾鮮嫩爽口, 至於這裏最出名的肉燥果然好味道, 肉燥真的是一粒粒的肉, 不是有些台灣食店般其實是肉燥醬, 汁多過肉, 而且很入味, 難怪我見到很多人都叫碗肉燥飯吃, 果然有理!食物唔錯, 但環境我就覺得麻麻了, 一來店子size不大, 但枱則甚多, 枱與枱之間十分擠迫; 二來空調不太夠, 我一路食一路要抺汗. 除了環境之外, 這兒的價錢都幾貴, 我們只是點了兩碗粉加一碟肉燥油菜都一百零幾元,

食物唔錯, 但環境我就覺得麻麻了
, 但吃完其實並不十分飽肚. 所以應該不會再來, 因為旺角有更多其他的選擇. 不過單計食物, 這兒是不錯的.
牛筋牛肉麵
紅燒牛肉麵
肉燥油菜
2010-09-19
牛筋牛肉麵
紅燒牛肉麵
肉燥油菜
去過十數次, 次次都要等半句鐘以上. 今晚九點到, 不用等位. 點了二人套餐: $158選了 涼拌茄子 前菜小食, 夏天必食 腐皮蚵卷 腐皮好脆, d 蚵仔好好味 鹽酥雞球 本來套餐無得選, 我地自己要求轉的, 不用加錢, 個醬好好味 擔擔面 , 辣的, 有肉臊, 份量小小, 友人說, 味道ok 擔仔面 不辣的, 有肉臊, 分量小小, 我覺得味道ok, 但個湯好油 2 杯凍蜂蜜綠茶 雷沙湯丸 熱辣辣, 好好味環境十分擠迫, 實屬小店, 只適合2-4人. 值得一提, 老闆好好人, 提我如不想等位, 可以留位. 我想講, 好味係值得我等 !
去過十數次, 次次都要等半句鐘以上.
今晚九點到, 不用等位.

點了二人套餐: $158
選了
涼拌茄子
前菜小食, 夏天必食
腐皮蚵卷
腐皮好脆, d 蚵仔好好味
鹽酥雞球
擔仔面
2 杯凍蜂蜜綠茶

雷沙湯丸
熱辣辣, 好好味
環境十分擠迫, 實屬小店, 只適合2-4人.
值得一提, 老闆好好人, 提我如不想等位, 可以留位.

我想講, 好味係值得我等 !

2010-09-01
  • 腐皮蚵卷
  • 涼拌茄子
2010-08-30 12 瀏覽
我倆第一次光顧, 又抵食又好味!鹵水豆腐肉燥飯 ~ 肉燥仲好味過係台灣度小月食果d~香辣牛筋新竹米粉 ~ 香辣好野味, 新竹米粉夠幼細又滑!兩杯凍奶茶 ~ 好有茶味又甜味適中, 調得好啱我倆口味, 好好飲呀~~~ 下次再試下其他o野先!
我倆第一次光顧, 又抵食又好味!

鹵水豆腐肉燥飯 ~ 肉燥仲好味過係台灣度小月食果d~
香辣牛筋新竹米粉 ~ 香辣好野味, 新竹米粉夠幼細又滑!

兩杯凍奶茶 ~ 好有茶味又甜味適中, 調得好啱我倆口味
, 好好飲呀~~~
下次再試下其他o野先!

2010-08-27
2010-08-21 5 瀏覽
其實我唔太明白呢間野點解叫好食, 但今次我明啦.我都黎過不下5-6次不過次次都係叫個麵 or 飯;今次因為係陪朋友食, 所以叫小食一齊食.小菜叫左: 粉皮, 肉碎菜, 腐皮蚵卷.朋友晚餐係牛肉麵.先講牛肉麵. 真係唔多掂. 一來同台式差太遠, 二來似港式又要比港式差. (40分)粉皮. 真係好食woo. 個汁岩岩好都好夾. (75分)肉碎菜. 清清地都幾好. (65分)腐皮蚵卷. 嘩! 正woo!! 翠口裡面係就係唔太多蠔, 不過好香口好食. (80分)以後黎都係食小菜好啦.
其實我唔太明白呢間野點解叫好食, 但今次我明啦.
我都黎過不下5-6次不過次次都係叫個麵 or 飯;
今次因為係陪朋友食, 所以叫小食一齊食.

小菜叫左: 粉皮, 肉碎菜, 腐皮蚵卷.
朋友晚餐係牛肉麵.

(40分)
粉皮. 真係好食woo. 個汁岩岩好都好夾.
(75分)
肉碎菜. 清清地都幾好. (65分)
腐皮蚵卷. 嘩! 正woo!!
翠口裡面係就係唔太多蠔, 不過好香口好食.
(80分)

以後黎都係食小菜好啦.
2010-08-17
  • 雞絲粉皮
  • 腐皮蚵卷
2010-08-20 16 瀏覽
琴晚叫咗個2人set, 好中意佢可以chang, 咩都得, 只要俾返個price difference就得喇!地方好細...唔可以坐得耐, 我7點到, 7點35分走人...太多人等, 唔好意思再坐. 好彩一黎到就有位姐~擔擔面 - ok...肉燥飯 - ok...香辣牛斤 - 正! 一定要食! 怪味雞 - 幾得意~ 酸酸地, 好重蒜頭味!涼伴苦瓜 - 苦瓜一d都唔苦...佢係跟麻醬, 小小甜, 都ok, 但如果可以苦d就好喇!甜品 - 芝麻湯圓 - 好味~ 暖粒粒! 正!飲品 - 無咩野...可能我唔多中意飲甜野, 如果有檸茶就好喇!Total: $161
擔擔面 - ok...
肉燥飯 - ok...
香辣牛斤 - 正! 一定要食!
怪味雞 - 幾得意~ 酸酸地, 好重蒜頭味!
甜品 - 芝麻湯圓 - 好味~ 暖粒粒! 正!

Total: $161
2010-08-19
  • 香辣牛斤
2010-08-19 40 瀏覽
--------------------------------------------------首先!!!!等位好耐>< (又落雨...天氣悶熱)記得拎飛,冇人提你架!座位好逼(不過佢寫明2人位置係忙既時候要4人用xd)--------------------------------------------------食品方面叫左個2人set($158)有香芒沙拉鳳尾蝦,皇牌拚盤,酸辣粉皮,另外揀配肉臊飯,擔擔麵,送埋飲品同甜品份量都算大份,吃吾晒....XD--------------------------------------------------樓面呢一部份...人地走佢地收野好快,呢個值得一讚= =因為好多人排隊架!(吾會吹人走...好似)比人感覺好有禮貌 成日都講多謝 係有d街坊feel 但好親切感覺算舒服...(哈,不過冷氣吾夠大,吾夠舒服)唔洗加一黎講,算係咁A_A
首先!!!!等位好耐>< (又落雨...天氣悶熱)

記得拎飛,冇人提你架!

座位好逼(不過佢寫明2人位置係忙既時候要4人用xd)
食品方面

叫左個2人set($158)

份量都算大份,吃吾晒....XD

樓面呢一部份...

感覺算舒服...(哈,不過冷氣吾夠大,吾夠舒服)

唔洗加一黎講,算係咁A_A
皇牌拼盤
酸辣粉皮 我吾吃薑架!雖然吃落吾錯....-___-一般la
香芒沙拉鳳尾蝦,脆ar(不過d肉多d就好lu xd)
芒果紅茶+珍珠奶茶,份量夠,味道ok
擔擔面,我朋友話好吃,我就...普通la@@"
甜品xd
2010-08-18
45 分鐘 (堂食)
香芒沙拉鳳尾蝦,脆ar(不過d肉多d就好lu xd)
2010-08-12 48 瀏覽
 見到這店在openrice的排名都不賴,又不想重覆的吃旺角的食物,於是到這店朝聖。幸好知道晚餐會有很多人排隊輪候,於是在五時多便進食這頓飯了,當時人並不多,環境都很寧靜,是一個很舒適的地方。 我和男友各叫了魯肉飯(30元)和肉燥飯(30元),而且叫了一杯泡沫紅茶(跟餐加6元)。晚餐很快就到了,魯肉飯還送一隻蛋哈哈,魯肉「撈飯」還真不錯!男友的肉燥飯則有豆腐和少量魯肉,他還連一顆米都不放過呢! 但令我失望的是泡沫紅茶,以為還會有一點點的甜味,不過到來只有一層泡沫,下面就是一杯苦的茶吧我喝了三分一就不想再喝下去了。不過不會因為這杯紅茶而由笑臉變OK的,因為飯真的超好吃!

兩人最後埋單66元
魯肉飯
泡沫紅茶
肉燥飯
5 分鐘 (堂食)
兩人最後埋單66元
魯肉飯
肉燥飯
睇完個飲食節目話到咁好食,於是特登落旺角試下。第一次來因為肥佬講英文,個阿姐就好醒水咁亂寫張單啦~下午茶跟咖啡奶茶、凍飲唔加錢(轉台特+4蚊),我幫肥佬叫佐個凍的港式奶茶,自己單點多份台式特飲。但好明顯張單都系多佐個4蚊。而且套餐+小食巨沒幫我減10蚊,按原價收。嘢食來佐我先發現,於是我問個老細確定我唔係兩杯台式特飲,先講巨知張單價錢寫錯佐,後來再加翻個特價小食。聽講呢D手法只會用在自由行的身上,今日有幸如斯禮遇,深感榮幸囉~~講翻D嘢食,滷肉飯,系得,我認比我整得好食好多,以前肥佬都淨系話我煮的滷肉飯最正,不過巨呢次沒發言,自己吃曬一碗,可想而知確實好味。個涼拌茄OK啦,個汁唔算好特別,其實自己都可以做到~ 燕餃好爽口,鍾意! 炸大腸$38,好大碟,兩個人吃唔曬囉~ 我杯茉香綠茶就一般啦~第二次同cousin系朗豪濕平完又特登山長水遠走過來,試佐個擔擔面同腐皮蚵卷,得啊,個卷夠脆,麵夠彈牙,少辣好開胃~奶茶burpy話沒巨深水步間‘老人院’好味~=.=||
睇完個飲食節目話到咁好食,於是特登落旺角試下。
第一次來因為肥佬講英文,個阿姐就好醒水咁亂寫張單啦~

2010-08-09
  • 魯肉飯
  • 腐皮蚵卷,擔擔麵,燕餃
2010-08-02 14 瀏覽
七月最後一天,上了openrice找到這間好評的台灣餐廳。原本很怕要等好久,但幸好去到的時候突然有幾臺的人結帳,於是很快坐了進去。和男朋友兩個人點左一個二人套餐。我食了一個肉躁飯,相比在台灣食的少了一點肥肉,但咁都好的, healthy d~皇牌拼盤,很多不同的選擇有些真的很驚喜!!!值得一試~~~朱古力雪香,還好。我相信,多人去食一定更開心!
七月最後一天,上了openrice找到這間好評的台灣餐廳。
原本很怕要等好久,
但幸好去到的時候突然有幾臺的人結帳,
於是很快坐了進去。
和男朋友兩個人點左一個二人套餐。
我食了一個肉躁飯,
相比在台灣食的少了一點肥肉,
但咁都好的, healthy d~

皇牌拼盤,很多不同的選擇

有些真的很驚喜!!!
值得一試~~~
朱古力雪香,還好。
我相信,多人去食一定更開心!
朱古力雪香
2010-07-31
7 分鐘 (堂食)
2010-07-28 15 瀏覽
剛好是星期五, 要在店外等半個鐘可能是好多人都說這店子好我地一行四人沒有點餐可以有多元化的選擇雞絲粉皮.雞絲都好新鮮我地仲點了個皇牌拼盤可以一次食到甘多type的野食~都ok 值得.
剛好是星期五, 要在店外等半個鐘

可能是好多人都說這店子好

我地一行四人沒有點餐
可以有多元化的選擇
雞絲粉皮.雞絲都好新鮮
我地仲點了個皇牌拼盤
可以一次食到甘多type的野食~
都ok 值得.
30 分鐘 (堂食)
  • 雞絲拉皮
  • 雞絲粉皮
  • 皇牌拼盤
個日要去旺角買野,但又諗唔到食咩,就上去Openrice 度睇下有咩好食,大熱天時唔想食咁多野,又想快D 食完,於是就選擇呢間好評都好唔不錯的台灣小店見到有個套餐, 是鹽水雞配肉燥飯,有菜同飲品,才$30多元雞有幾件,份量都ok,唯沒有味道,只是少計鹽,而且雞很冰鮮,肉質很實,不滑接著是肉燥飯,很重香料味,但肉很碎,沒有咬口,而且油份很多,而且飯的份量很少菜就是菜,沒有什麼特別,藍莓紅茶,很甜,很人工化的感覺,與沙X 王的十分相像因兩個人食,還叫了一個香辣牛斤飯,+$10+肉燥,又是很油的,但是牛斤飯賣相雖然不好看,但其實是不差的,汁有甜辣的牛肉味,會有d 開胃,牛斤軟林有咬口,有彈性,份量亦多總而言之,以這樣的價錢實在不能要求太多,但是為何有這麼多好評實在摸不著頭腦,

見到有個套餐, 是鹽水雞配肉燥飯,有菜同飲品,才$30多元

接著是肉燥飯,很重香料味,但肉很碎,沒有咬口,而且油份很多
,而且飯的份量很少

菜就是菜,沒有什麼特別,

藍莓紅茶,很甜,很人工化的感覺,與沙X 王的十分相像

藍莓紅茶
鹽水雞
香辣牛斤飯
肉燥
2010-07-09
20 分鐘 (堂食)
香辣牛斤飯
  • 牛斤飯
2010-06-27 7 瀏覽
是朋友介紹來的,地點不算難找,只是下著雨去旺角,論論盡盡似的點了下午茶:友人:紅燒牛肉麵+炸鱸魚柳自己:台南擔仔粉絲+酸辣粉皮先說朋友的牛肉麵,肉量超多,多到有點嚇人,味道不俗。炸鱸魚原來是炸現成魚蛋那類的東西,不過醬汁配得不錯。擔仔粉絲上的肉碎很好吃,不過可能配番新竹米粉/麵會更好。點菜時看到他們的六人餐menu,份量超多的,如果跟一大班朋友來吃看來會很正的﹗﹗**店員(大叔?)都超友善,不是那種唸口枉、做作的有禮,是很自然、率直的感覺,在旺角小店似乎很難得!!

點了下午茶:

友人:紅燒牛肉麵+炸鱸魚柳
自己:台南擔仔粉絲+酸辣粉皮

擔仔粉絲上的肉碎很好吃,不過可能配番新竹米粉/麵會更好。

2010-06-26
2010-06-20 59 瀏覽
話說今日係爸爸day~當然同爸爸出去食野啦~本身諗住提早一日食(可以去詠藜園), 但琴晚爸爸加班,琴日都book 唔到詠藜園今晚既枱.... 唯有睇下有咩好吃~亞妹本來suggest 食thai 野....點知九龍城邊間都full 晒咁就出mk 找啦~ 見到西門町, 又見未食過....又咁多人讚好就入去try下dad+ mum+我+妹+妹's bf 5 個人食左個4 人餐.....椒鹽雞球,香芒沙拉鳳尾蝦,怪味雞,蝦仁肉蘭中卷,辣牛筋拼牛肉,五味山珍個人認為怪味雞最好味, 而個卷真係一個好開胃既小食, 隻蝦炸得好好好過食日本放題果d其他都算中虧中舉........最要讚既係佢上菜上得快, 而且佢見到我地有5 個人, 比左5粒丸子我地, 好貼心~仲有要讚既係佢既飲野係可以叫d 貴野飲又唔洗加錢, 杯雪香真係好正, 自己就叫左茉香奶茶, 都好good, 淡淡既茉香味~ 正啊~!不過其實佢個portion 唔係好大, 女仔就o岩....男仔分分鐘唔係好飽, 所以大家要留意一下啦
話說今日係爸爸day~當然同爸爸出去食野啦~
本身諗住提早一日食(可以去詠藜園), 但琴晚爸爸加班,

其他都算中虧中舉........

怪味雞~正~
蝦仁肉蘭中卷.... good~ d 酸青瓜好好味
椒鹽雞球, 皮就不太好, 但個肉唔錯~
五味山珍~味道一般勝在夠健康既一個餸~
辣牛筋拼牛肉
香芒沙拉鳳尾蝦....... good!!~ 鬆脆的炸漿加鮮嫩的蝦~
佢見我地有5 個人比多粒我地, 好細心, 又唔姑寒.....真係比多個good 佢
怪味雞~正~
蝦仁肉蘭中卷.... good~ d 酸青瓜好好味