2011-02-09 15 瀏覽
今次十分好彩,可能仲早唔使等位=](試過等成半個鐘==)今次我地4個人去食,咁就叫左個四人餐最特別係炸大腸既方法,好味得黎又唔膩醉雞又好滑整體黎講都好正,好抵食
2011-01-25
2 分鐘 (堂食)
醉雞=]
茄子
卥水拼盤
炸大腸
2011-01-24
7點,晚餐時間.終於去左'西門町'了...兩年前去到居然關左門,今次食到太滿足了!!今日人好多,不過唔使等位.我點咗個套餐,肉燥拌面好好味!!涼拌茄子酸甜咁,味道OK,好開胃.不過下次去的話試埋雞絲拉皮先得!!
今日人好多,不過唔使等位.我點咗個套餐,肉燥拌面好好味!
2011-01-22
  • 涼拌茄子
  • 肉燥拌面
2011-01-05 18 瀏覽
今次已經係第3次食之前都係因為open rice介紹所以先去食老實講,,真係略貴架可能女仔黎講我又大食啦所以我d男仔frd睇落都係勉強夠飽位又坐得唔太舒服啦因為冬天著衫多左4個人坐卡位有少少迫BUTd野食既好味程度絕對能夠compensate到以上不足我平時既最愛&推介::唔使我多講open rice裡面個個讚好::不過我今次試新野..主意原因係lunch set無咁貴$29就包埋港式野飲加幾蚊仲有細細碟既小食我frd問我:"台醬係咩?"唔知wor~台式醬??好似魯肉飯d汁咁lor再加d好香既乾蒜小食因為我唔記得左open rice大家推介既係雞絲粉皮無鬼用淨係記得個"皮"字亂叫左個酸辣粉皮意外亂打亂撞都好好味wor!!野飲就無影到相叫左1杯杏仁奶茶+1杯港式奶茶+珍珠奶茶叫左少甜之後非常perfect港式奶茶都好滑!唔錯!一定要再食今次實記得係雞絲粉皮唔係酸辣粉皮啦=P
今次已經係第3次食
之前都係因為open rice介紹所以先去食

老實講,,真係略貴架
可能女仔黎講我又大食啦

涼伴茄子
不過我今次試新野..主意原因係lunch set無咁貴
$29就包埋港式野飲
加幾蚊仲有細細碟既小食

我frd問我:"台醬係咩?"
唔知wor~台式醬??好似魯肉飯d汁咁lor
再加d好香既乾蒜
台醬茄子飯
小食因為我唔記得左open rice大家推介既係雞絲粉皮
無鬼用淨係記得個"皮"字
亂叫左個酸辣粉皮
酸辣粉皮
意外亂打亂撞都好好味wor!!

野飲就無影到相
叫左1杯杏仁奶茶+1杯港式奶茶+珍珠奶茶
叫左少甜之後非常perfect
港式奶茶都好滑!唔錯!

一定要再食
今次實記得係雞絲粉皮唔係酸辣粉皮啦=P
2011-01-05
2 分鐘 (堂食)
雞球肉燥乾伴麵
涼伴茄子
台醬茄子飯
酸辣粉皮
  • 涼拌茄子
  • 雞球肉燥乾拌麵
2011-01-04 12 瀏覽
之前慕名以來,係OPENRICE個度好多人都讚好,所以都搵咗日夜晚去試。果然真係幾好食,不過,份量真係細咗D囉。唔好話男仔呀,就連我依個女仔都覺得唔係好夠。(唔通係我大食~~HAHA^^)同嘛,你想坐耐D既話,都幾難,收野都收得幾快。環境都比較窄。我地叫咗個魯肉飯,同嘛個盬水雞。之前去過其他餐廳食過D魯肉飯,無依間做得咁好,甜得黎好有肉味,而且唔會好乾身,可嘛D飯個度,真係好正~~唔錯。至於個盬水雞…我覺得係OK既,但係又無乜話比其他餐廳做得特別出色。但係個雞都係入味既,而且我都覺得OK滑。所以我都俾個GOOD佢。然後,佢個D台式飲品都唔錯,我叫咗個荔枝綠茶。清清地,又有荔枝味,好飲,同沙嗲王有D似~~見到下面既食家都讚個個擔擔面,搞到我都好想再試呀~~HAHA
果然真係幾好食,不過,份量真係細咗D囉。
同嘛,你想坐耐D既話,都幾難,收野都收得幾快。
環境都比較窄。

我地叫咗個魯肉飯,同嘛個盬水雞。

至於個盬水雞…
我覺得係OK既,但係又無乜話比其他餐廳做得特別出色。
但係個雞都係入味既,而且我都覺得OK滑。
所以我都俾個GOOD佢。

然後,佢個D台式飲品都唔錯,
我叫咗個荔枝綠茶。
清清地,又有荔枝味,好飲,同沙嗲王有D似~~

15 分鐘 (堂食)
  • 魯肉飯
2010-12-31 12 瀏覽
對於男仔而言,真係會食唔飽!同意嘅係雞絲拉皮好食,但係紅燒牛肉就有點兒難食。可以話係無料到!不過,連依兩碟小食既份量都好小! 今次食左$70,每人已經叫左一大碗飯,當然飯既份量都係小啦!幾失望!溫馨提示:自問大食既你,就千奇唔好選擇啦!叫多多都唔夠!
2010-12-30
慶祝紀念
聖誕節
  • 雞絲拉皮
2010-12-20 8 瀏覽
見到咁多人讚以為好好味,但唔知係唔係希望越大失望越大.坐底就叫了台灣地道食品就係雞絲拉皮,紅燒牛擔擔麵及涼拌茄子雞絲拉皮 - 粉皮夠爽,麻醬好香,但有點"漏"涼拌茄子 - 估唔到前菜咁好味,酸酸甜甜好開胃,真是好一碟開胃小食紅燒牛擔擔麵 - 牛肉好腍, 湯底有花生偏淡,但比起在台北食過的差很遠.
見到咁多人讚以為好好味,但唔知係唔係希望越大失望越大.
坐底就叫了台灣地道食品就係雞絲拉皮,紅燒牛擔擔麵及涼拌茄子
雞絲拉皮 - 粉皮夠爽,麻醬好香,但有點"漏"

2010-12-19
2010-12-20 7 瀏覽
見openrice這麼多好評就來了這裡嘗一下午餐。點了二人套餐1。 涼拌eggplant - 挺好吃﹐ 味道有點甜甜的2。 鳳尾蝦 - 有點油 3。 擔擔麵- 小小辣﹐ 挺好吃4。 皇牌拼盤 - 花枝圓﹐ 炸雞 很好吃5。 魯肉飯 - 美味﹐ 不錯加兩杯飲料 = $158 (還好)。
見openrice這麼多好評就來了這裡嘗一下午餐。

點了二人套餐
1。 涼拌eggplant - 挺好吃﹐ 味道有點甜甜的
2。 鳳尾蝦 - 有點油
3。 擔擔麵- 小小辣﹐ 挺好吃
4。 皇牌拼盤 - 花枝圓﹐ 炸雞 很好吃
5。 魯肉飯 - 美味﹐ 不錯

加兩杯飲料 = $158 (還好)。
2010-12-19
2010-12-19 11 瀏覽
係開飯見人氣幾高,而且都幾好評,就趁呢日黎旺角買野順便食番餐中午la!12點幾人唔算好多,入面都有8成滿喎!d座位好窄坐得好唔舒服!不過最緊要係食物ma!係咪?我同fd各叫左個面餐n雞餐,我再轉左台式飲品-珍珠奶茶,朋友就要左?好似係薄荷奶茶!好快食物就上lu!朋友ge"a菜"上面淋左d肉醬,唔錯喎!但又唔會話好好味咁,無乜特別,至於我奇待ge涼伴茄子就..........賣相唔ok,食落口好普通.........反而個炸雞塊撈面d面幾q!唔錯!我地兩個女仔一人一個餐都係一般飽!男仔一定唔夠!其實沿路都有勁多食店,下次會試其他.
不過最緊要係食物ma!係咪?
我地兩個女仔一人一個餐都係一般飽!男仔一定唔夠!
其實沿路都有勁多食店,下次會試其他.
ok
2010-12-08
ok
2010-11-12 7 瀏覽
7點唔夠去到 唔使排隊 2人餐: 皇牌拼盤.最好味係個玉蘭卷!仲有其他豬軟骨.貢丸就很一般 雞絲拉皮.呢個真係好好味!!D拉皮第一次食,好似海蜇之類.雞絲上面有好濃既花生醬 鳳尾蝦卷.好味既原因係個汁.甜甜的 細肉燥飯.好普通,不過都成碗食晒.可能係太肚餓 哈哈~剛剛上桌可能會嫌太細碗,但勝在其他送夠,份量岩岩好 甜品芝麻湯丸.唔食好過食.黏牙不得只,芝麻味亦好強勁。味道唔錯.價錢亦相宜,係位置太迫了!
7點唔夠去到 唔使排隊

2人餐:
 皇牌拼盤.最好味係個玉蘭卷!仲有其他豬軟骨.貢丸就很一般

鳳尾蝦卷.好味既原因係個汁.甜甜的

甜品芝麻湯丸.唔食好過食.黏牙不得只,芝麻味亦好強勁。

味道唔錯.價錢亦相宜,係位置太迫了!
2010-11-09
  • 雞絲拉皮
2010-11-02 7 瀏覽
見到openrice咁多人比好評,即刻拉大隊黎食下一行五人,o係鋪頭出面等左一陣就有位喇店員幫我地泊左張二人台o係四人台旁,咁就成為一張6人台=]黎之前已經做晒功課先點個四人餐+鹽水雞套餐(剛好夠5杯野飲)四人餐o既食物如下:1/香蔥炸大腸2/芒果鳳尾蝦3/怪味雞4/涼拌茄子5/滷盤6/雞絲粉皮7/2碗肉臊飯 2碗擔擔麵鹽水雞套餐如下:1/鹽水雞2/A菜3/肉臊飯另外加多碟皮蛋肉鬆豆腐打頭陣o既係涼拌茄子,有16小件,酸酸甜甜,真係如網上食評一樣好好味呀^^大吃3-4件先擺休(我諗我一個人可以食晒16件)鹽水雞(我的至愛)去過台灣3次,晚晚都要食包鹽水雞先訓得著今次竟然比我發現香港都有鹽水雞賣,當然唔會放過啦^^值得一讚o既係,鹽水雞個鹽水汁做得好像樣同台灣真係差唔幾可惜,雞用錯了(我認為不是店鋪的錯,而是香港很難找那種雞)台灣o既鹽水雞,雞皮又薄又冇脂肪,就算連皮食晒成隻雞,都唔會因為雞皮脂肪而有罪咎感但香港o既雞就係黃油雞居多.............啖啖都吃到肥膏同皮下脂肪= ="怪味雞好好味~估唔到幾種香料夾埋一齊又真係幾香幾特別不過對唔食芫茜o既朋友黎講,怪味雞同涼拌茄子就
見到openrice咁多人比好評,即刻拉大隊黎食下
一行五人,o係鋪頭出面等左一陣就有位喇
店員幫我地泊左張二人台o係四人台旁,咁就成為一張6人台=]

黎之前已經做晒功課
先點個四人餐+鹽水雞套餐(剛好夠5杯野飲)
四人餐o既食物如下:

1/鹽水雞
2/A菜
3/肉臊飯

另外加多碟皮蛋肉鬆豆腐

鹽水雞(我的至愛)
去過台灣3次,晚晚都要食包鹽水雞先訓得著
今次竟然比我發現香港都有鹽水雞賣,
當然唔會放過啦^^
值得一讚o既係,鹽水雞個鹽水汁做得好像樣
同台灣真係差唔幾
可惜,雞用錯了(我認為不是店鋪的錯,而是香港很難找那種雞)
台灣o既鹽水雞,雞皮又薄又冇脂肪,
就算連皮食晒成隻雞,都唔會因為雞皮脂肪而有罪咎感

怪味雞好好味~估唔到幾種香料夾埋一齊又真係幾香幾特別
不過對唔食芫茜o既朋友黎講,怪味雞同涼拌茄子就唔適合佢地喇
(其實只有少少芫茜味)
但因為男友太討厭芫茜味,少少都食得出,故......佢對呢兩味菜投降了
(但因怪味雞太好吃,他挑走芫茜也完完整整的吃了兩三件)

雞絲粉皮又一好味之作
之前已經聽講話好好味,親自食時,覺得麻醬超香
惟一不足係........唔夠多醬同唔夠咸!~~(事關食到一半已沒醬,粉皮本身又冇味)

飲品方面點了青蘋果玉露x2、青蘋果紅茶、青蘋果綠茶、藍莓玉露

肉臊飯o既肉臊份量好似太少
而且份量都少(連女仔都唔夠食)
擔擔面個湯真係好濃花生醬味
我個人偏好肉臊飯多d=]

下次會再試^^
不過有個問題>"<
我見其他人都有甜品送,點解我地呢台冇o既?>"<嗚~
大細超?????
2010-11-01
10 分鐘 (堂食)
  • 涼拌茄子、雞絲粉皮
2010-10-23 3 瀏覽
早兩年很喜歡西門町,吃了數次也不厭,因為大部份也很對胃口。不過本著嘗新的心態,最近一年也沒有來過。最近女友突然提起它,又不禁心思思想再吃一次。一入小店,所有東西也沒有變過,胖胖的老闆和伙計以禮待客,小店依然人氣十足,是十時多還要等位,還有每抬的食物還是很多。今次沒有點二人吃不清份量太大的二人餐,只是輕輕一人一碗麵加一客小食,一杯飲品,散叫是沒那麼抵吃,但有時候吃東西,是適可宜止。先來的是涼拌茹子,就是在茄子上加上惹味的酸辣醬汁,茄子咬下去軟淋淋滿是水份,是簡單又好吃的。再來一人一碗擔擔麵,紅燒牛肉擔擔麵的牛肉也算軟淋了,未到入口化開,有膠質會增加美味。擔擔麵的湯底十分香濃和杰,花生碎,蔥花和炸菜等等在湯底,花生醬的味道很重,還有點辣呢。麵條也沾上杰杰的湯,吃下去十分滋味。而另一個台式擔擔麵只有肉碎,湯底分別不大,也是十分精彩。要了一杯蜜桃雪香加了些胚芽,味道沒有假,也不會太甜,談不上很好飲,但也不失為一個好選擇。質素吃了多次也有保證,如果你問我西門町三百多個好評成為旺角區的一千四百多間食店的頭五位,到底值不值。我會肯定的回答你 “值!!”。

10 分鐘 (堂食)
  • 擔擔麵
2010-10-20 12 瀏覽
可能因為o係旺角旺地啦, 真係好多人, 長期都有人等。好多時都係快快趣趣食完就走, 好似食快餐咁, 不過因為佢d野食又特別又好食而且賣相又唔錯, 所以真係好多人等架。}佢有好多唔同ge set, 好似2人餐呀, 4人餐呀咁, 我地5個人叫左一個4人餐, 其實都夠ge, 佢有幾個前菜, 之後又有主菜同野飲。加上佢d野份量都唔會好細, 所以真係夠食架。佢呢個醬汁鹽水雞, 有d汁同醬, 加埋黎食好特別, 好有風味。而另外果個雞絲粉皮都好好食, 雖然佢d醬感覺有d似腸粉, 不過佢d質感特別d, 而且有d雞絲同埋汁, 幾match。不過食太多會覺得個喉嚨好乾。仲有個係冷盤, 係涼伴, 都幾好食, 而且好夠味, 落左好多唔同ge調味。另外個餐都包左個肉燥飯, 佢d肉燥唔係好多, 不過真係佢d主菜果d好多, 我地又有個鹵味拼盤, 所以都ok。佢d肉燥幾好食, 又唔會好多油, ok。而佢個鹵味拼盤就真係正呀, 好多款, 又入味。不過環境就真係好迫, d人又行黎行去。所以真係唔坐得耐, 要好快食晒d野就走。

好食呀

20 分鐘 (堂食)
2010-10-19 16 瀏覽
四年前朋友帶過我食一次,每次去到旺角同太子交界,我都誤以為行少少路就有得食,點知,到今次真係食到啦,先知道:那條係通菜街頭,而且同我平時行既花園街有一段距離。講返食物,都係食返上次既脆樂雞塊擔擔麵。其實舊雞扒的確係似免治雞肉打勻之後再整既麥樂雞,但係就冇咁硬,一塊塊易入口,至於擔擔麵我係揀左唔辣既,終於食到只有花生味既麵湯,又係照舊,清碗。三十六蚊換取一次又飽肚又滿足(短期內唔駛又心思思擔心行錯路,需知道o個度都幾長途跋涉)既經驗=)

講返食物,都係食返上次既脆樂雞塊擔擔麵。

2010-10-17 13 瀏覽
在旺角區覓食,來到這間在openrice極多人給予好評的台菜小店。踏進頗具台灣風味,高掛著數個燈籠作裝飾的店門,發覺這間店子地方並不大,只是一間小店,不過裡面的人客還頗多呢!坐下之後,拿過餐牌,發覺這裡的價錢也頗經濟相宜,特別是數款套餐,看來也不錯,於是叫了一個「花蓮鹽水雞餐」,加上一碟「肉臊豆腐飯」和一個小食「涼泮茄子」,便已足夠我倆夫妻享用了。這間小店的裝修是頗具特色的,天花上掛上了不少以塑料製造的攀援植物和水果作裝飾,牆壁上則掛了這裡一些推介菜式的照片,並在照片上方裝上專門用來照射名畫的壁燈照著那些菜式的介紹。除了這些壁燈外,這店子中其它的燈飾款式亦見別緻,引人欣賞。正當自己在欣賞這店子的陳設時,我們所叫的兩杯台式飲品--------「胚芽奶茶」和「鴛鴦奶茶」已經送到。這兩杯台式奶茶的味道都不錯,頗為香濃而有茶味。「花蓮鹽水雞餐」隨後來到,這套餐包括一小碟「花蓮鹽水雞」、一碟「台式燙時蔬」和一碗「肉臊飯」。「花蓮鹽水雞」的雞不是太多,以鹽水浸過的雞味道ok,不過雞肉稍韌,質感不是太好。「台式燙時蔬」其實即是台灣人所謂的「炒A菜」,這裡的「炒A菜」勝在在菜上下了不少的肉臊,使A菜的
充滿台灣風味的店門口

雖是小店,裝修頗有特色

別緻的燈飾

鴛鴦奶茶(左)、胚芽奶茶(右)

這兩杯台式奶茶的味道都不錯,頗為香濃而有茶味

花蓮鹽水雞餐

花蓮鹽水雞餐」隨後來到,這套餐包括一小碟「花蓮鹽水雞」、一碟「台式燙時蔬」和一碗「肉臊飯」。「花蓮鹽水雞」的雞不是太多,以鹽水浸過的雞味道ok,不過雞肉稍韌,質感不是太好。「台式燙時蔬」其實即是台灣人所謂的「炒A菜」,這裡的「炒A菜」勝在在菜上下了不少的肉臊,使A菜的味道變得豐富,吃落都不錯
。至於「肉臊飯」,肉臊分量適中,把肉臊和肉臊汁混和白飯同吃,都算好味

涼泮茄子
涼泮茄子」這冷盤小食伴著酸汁同吃,蠻開胃的,雖不算十分好吃,尚算不錯。「肉臊豆腐飯」的肉臊固然開胃,切成片狀的鹵水豆腐,暖暖、軟軟的,也見入味。

埋單只是$100左右,我就覺得頗為經濟抵食了,不知道你又覺得如何呢

充滿台灣風味的店門口
雖是小店,裝修頗有特色
別緻的燈飾
2010-10-16 8 瀏覽
可能因為o係旺角旺地啦, 真係好多人, 長期都有人等。好多時都係快快趣趣食完就走, 好似食快餐咁, 不過因為佢d野食又特別又好食而且賣相又唔錯, 所以真係好多人等架。佢有好多唔同ge set, 好似2人餐呀, 4人餐呀咁, 我地5個人叫左一個4人餐, 其實都夠ge, 佢有幾個前菜, 之後又有主菜同野飲。加上佢d野份量都唔會好細, 所以真係夠食架。佢呢個醬汁鹽水雞, 有d汁同醬, 加埋黎食好特別, 好有風味。而另外果個雞絲粉皮都好好食, 雖然佢d醬感覺有d似腸粉, 不過佢d質感特別d, 而且有d雞絲同埋汁, 幾match。不過食太多會覺得個喉嚨好乾。仲有個係冷盤, 係涼伴, 都幾好食, 而且好夠味, 落左好多唔同ge調味。另外個餐都包左個肉燥飯, 佢d肉燥唔係好多, 不過真係佢d主菜果d好多, 我地又有個鹵味拼盤, 所以都ok。佢d肉燥幾好食, 又唔會好多油, ok。而佢個鹵味拼盤就真係正呀, 好多款, 又入味。不過環境就真係好迫, d人又行黎行去。所以真係唔坐得耐, 要好快食晒d野就走。
好食呀

20 分鐘 (堂食)