2006-11-10 16 瀏覽
入西貢掃街之祭,大牌寫著「招牌豬手」,行到累就同同事試試。在入舖的車仔麵檔大玩「剔紙仔」時,這裡還停留在讀書時站在檔前排隊叫,不同的是先吃後付款,當然卡位加梳化位是較讀書時柴娃娃坐在乒乓波檯吃不知舒服上多少倍。車仔麵離不開魚蛋、豬皮、豬紅,味道不過不失,奇就奇在還見得著橙色的牛肚,最後點了粗麵配蘿蔔豬手。麵無甚好說,倒是「豬腳」可以講兩句,南乳來浸唔入味不單止,皮薄的豬腳半點膠也吃不著。豬腳若非被黑色粗體bold大的話,一試無妨,至少唔會比喊面。
入西貢掃街之祭,大牌寫著「招牌豬手」,行到累就同同事試試。

2006-11-05 12 瀏覽
It's my first time to write sth in OpenRice...the noodle is OK la but not surprise...only 豬手is nice!!So hurry when order things..

So hurry when order things..
2006-10-19 16 瀏覽
今日又到"松記"食嘢,現在除了車仔麵外,還多了午市飯食。我當然叫了車仔麵,有豬手,牛腩,蘿白同尤魚,食物都幾好沒有失水準,特別係豬手好入味。我同行的同事就叫了個鮮茄豬扒飯,佢話個豬扒飯塊豬扒好正,十八蚊真係好低食大大碟。不過只會在平日中午時間供應!服務都算幾好,有人幫你送到位,自己只係點吓餸,地方裝修完環境舒服好多,好乾淨,車仔麵檔算係好好。
2006-09-04 17 瀏覽
好少o野choose 唔特別好食我叫左蘿蔔牛根腩反,爆咸豆漿ok but 係開粉...
好少o野choose 唔特別好食
我叫左蘿蔔牛根腩反,爆咸
豆漿ok but 係開粉...
2006-08-21 24 瀏覽
牛腩及豬手變得又韌又淡,咖哩又走曬味,最衰就係叫餸食時d阿姐好似趕走鬼咁,簡直貼錢買難受,整體質素走下坡!
2006-08-14 21 瀏覽
昨天出海, 友人相約到這裡吃車仔麵. 到了才發覺這裡有很多雜誌報導過. 叫了三送麵和凍檸茶. 飲品ok, 但麵一點也不別, 好普通, 好普通的一碗麵, 不算特別好味. 價錢不平, $30. 如特意來吃就真的不必了....
2006-05-05 8 瀏覽
味道好選擇多價錢相宜每次入西貢, 我都一定會去的!
味道好選擇多價錢相宜每次入西貢, 我都一定會去的!
2006-04-26 10 瀏覽
人多麵大碗環境食物都全無風味
人多
麵大碗
環境食物都全無風味
2006-04-16 8 瀏覽
成日聽人講西貢松記好好味,經過開就黎試下啦!原來唔係坐係度order架,係要行去個檔度揀,揀完有人幫你拎埋位!叫左豆卜、蘿蔔、魚蛋、豬腸,講真,我唔覺佢d車仔有d咩咁好味,魚蛋唔覺好彈牙,豬腸冇咩特別,蘿蔔同豆卜咪又係果種味囉!!!!唔知係唔係對松記有所期望,食完之後真係失望而回,而且佢呢d食物質素收咁樣的價錢係絕對唔值!
2006-03-27 5 瀏覽
新裝修後第一次去, 依然大排長龍入到去感覺乾淨整齊左但座位同樣擠迫。要推介既有牛腩: 好淋好入味又無根唔會痴牙, 豬手: 大大舊又多肉(出面通常都淨係得塊皮無乜肉)不過今次食淡左少少無咁入味, 而其他食物只係一般, e.g. 豬腸: 洗得好乾淨但無乜味, 三寶: 唔係即炸&巳經比湯浸淋左, 所以味道普通。快餐店既方式, 又要自己搵位又要自己排隊不過叫完野食有人會幫你扲返埋位, 但如果多人既時候自己一個人黎就好麻煩。

2006-03-21 10 瀏覽
見食評咁多人讚,終於去試左一次,除格局較一般車仔麵檔光猛整齊一點,味道並不覺得較其他車仔麵特別好食,而且價錢並不便宜,四餸一麵一杯野飲成三十蚊,不值,個人認為鍾記較抵食,因質素差不多,但人地只賣廿元倒,我不會再去,名過於實
2006-02-04 5 瀏覽
今天又到西貢, 農曆年初二本來以為沒有食店開業的, 點知道在西貢好出名的"松記車仔麵"沒有休息,照常營業。我當然第一時間去食啦,當我到了的時侯真的以為去錯地方,因為和我早幾個星期前的店鋪完完全全唔同....地方靚好多,大了一點,一入到店內好舒服,完全都唔似車仔麵檔(我相信老板娘都有好多錢裝修吧),原來店鋪剛剛裝修完,剛從新開業幾天,我真係好好彩.我點了我最鍾意食的豬手同牛腩....真係沒有失望,豬手還比之前更加好味,又大件,好正呀...我同我的家人食得很開心... :-) 而且價錢沒有加價。最後一提的是店內的服務同食品質數都提高了...本人希望店鋪老板娘可以keep住啦!!!!香港車仔麵首選"西貢松記車仔麵"
2006-01-30 13 瀏覽
小雲同小吉, 年初一收工, 本來諗住去滿記食甜品, 點知無開. 但又聽人話呢間d車仔麵唔錯, 咪試吓囉. 味道的確唔錯, 選擇又多. 價錢一般, 係車仔麵的消費. 但買麵的流程就好古怪. d 客要先搵位, 然後自己去麵檔度點麵, 跟住有人攞住碗麵跟你返埋位. 咁攪到好多人係個舖度走嚟走去. 個舖又唔係大, 位又迫, 好危險. 其實佢哋畀張紙人, 好似剔點心咁咪簡單囉, 又唔會錯. 都唔明呢d係咩operations...
2005-12-25 21 瀏覽
我是在西貢做野,時常到巷仔食飯,這間車仔麵是我其中一個選擇,果都的食物其實一般,但地方就算清潔乾淨,特別是以車仔麵檔來說。而且在中午時間更有特價午飯,每碟只收十七元正,扺!
2005-08-29 31 瀏覽
見好多人好評如潮,去開西貢特登去試下. 當時吾肚餓,於是只叫幾個淨試下. 叫左佢話必食牛腩,加豬紅,豬腸,同牛肚. 招牌牛腩到咬吾開, 放棄無食到,真係吾知點正法(??).豬紅吾入味,無特別,牛肚亦係偏,個人就吾係好欣賞. 唯一係豬腸夠諗,亦夠入味. 湯底好濃,相信伴面或河粉吃應該幾惹味. 唔...但下次我諗我未必會再黎食.
見好多人好評如潮,去開西貢特登去試下.
當時吾肚餓,於是只叫幾個淨試下.
叫左佢話必食牛腩,加豬紅,豬腸,同牛肚.
招牌牛腩到咬吾開, 放棄無食到,真係吾知點正法(??).
豬紅吾入味,無特別,牛肚亦係偏,個人就吾係好欣賞.
唯一係豬腸夠諗,亦夠入味.
湯底好濃,相信伴面或河粉吃應該幾惹味.

唔...但下次我諗我未必會再黎食.