2017-01-03 881 瀏覽
星期日返完教會,兩口子無野做,所以想住搵個地方行下hea 下食下野,行到去巴士站,見到有車去烏溪沙,就提議去西沙行下(其實之前楂車去過,但果次太多人又無位泊車,所以走左)由於去到都兩點幾,所以無乜人,即刻有位入座其實泰國菜係我喜愛,但因為第一次來,所以隨意叫了比較普通菜式來試下先來個泰式小食拼盤:個蝦餅都外脆來軟,都算ok個魚餅食落有點鬆散,同有點咸,味道一般個泰式醬,有陣番茄味,有點怪泰式紅咖哩牛肉煲:好傑有點咸,沒有辣味,所有配菜同牛肉都入唔到味芝士薄餅:出奇地好食,好香芝士味又幾脆,用來點咖哩,個咖哩即刻好食左,俾個話明要hea 下又食左咁濃味野,梗係要啤啤佢啦(難得我無楂車)總結來說,去得西沙行下hea 下就無乜太大要求,個芝士薄餅算是一個驚喜

由於去到都兩點幾,所以無乜人,即刻有位入座

先來個泰式小食拼盤:
個蝦餅都外脆來軟,都算ok
個魚餅食落有點鬆散,同有點咸,味道一般

個泰式醬,有陣番茄味,有點怪
2017-01-01
  • 芝士薄餅
2016-11-22 1042 瀏覽
假日到西沙吃泰菜~野味冬蔭公(細)多蝦,菇~~兩人各飲了4碗偏愛吃羊 所以點了烤羊肉賣相好似好濃品 但食落只是一般 亦有點硬。醬汁是淡芝士香草吃了一條已經好滯.....青咖哩魚 配招牌烤餅好好味 又好香~~~yummy被羊肉ko了,吃剩的外賣帶走了。
假日到西沙吃泰菜~
野味冬蔭公(細)
多蝦,菇~~
兩人各飲了4碗
偏愛吃羊 所以點了烤羊肉
賣相好似好濃品 但食落只是一般 亦有點硬。
醬汁是淡芝士香草
吃了一條已經好滯.....
青咖哩魚 配招牌烤餅
好好味 又好香~~~yummy

被羊肉ko了,吃剩的外賣帶走了。
2016-09-16 1631 瀏覽
點左 泰式春卷 泰式金邊粉 泰式蟹肉炒飯野飲 椰青奶昔 菠蘿汁七喜 野飲好快到但等左好耐先出泰式春卷 春卷算唔錯!泰式金邊粉好耐先出😕賣相算唔差 但味道真係差 淡而無味😧泰式蟹肉炒飯 更加係我話賣單先入廚房急急腳炒出黎因為d飯仲係濕濕地 痴埋一舊賣相無特別 唔講唔知係蟹肉炒飯食落又係淡而無味😰椰子奶昔只有甜味😖菠蘿汁七喜算唔差但整體 唔會再幫襯
點左 泰式春卷 泰式金邊粉 泰式蟹肉炒飯
野飲 椰青奶昔 菠蘿汁七喜 野飲好快到
但等左好耐先出泰式春卷 春卷算唔錯!

泰式金邊粉好耐先出😕

椰子奶昔只有甜味😖
菠蘿汁七喜算唔差
但整體 唔會再幫襯
2016-05-24 2856 瀏覽
尋日都唔知做咩事,神早流流同老公揸車去西沙甘遠食,無諗過原來晏就都有十幾張檯食緊,對上一次黎應該都成十年前,而家睇下個MENU都唔平,餐前小食,有炸米粉碎,蝦乾,花生,蝦乾食落幾香幾好味,其他都脆卜卜,而家呢D天氣,坐出面咪曬親我,所以都係坐入面好D,不過冷氣唔係好夠,好彩叫左個椰青係好凍既者,大個,凍又甜,好多時係出面飲既都係細個,又唔夠凍同甜,沙嗲豬雞串燒,我覺得麻麻地,無咩豬同既雞既味,個沙嗲醬甜甜地,有一粒粒既花生粒,薯容烤餅,平時食開烤餅多數都係蒜容味,牛油味,原味,好少有香蕉味,菠蘿味,同埋薯容味,食過真係有啖啖既薯容,味道唔錯,不過應該蒜容味會香好多,其實就甘食呢個,都會有D飽,雜菜粉絲煲,好搞笑,感覺好中式,因為係南乳汁,粉絲有D少,味道唔會太咸,都唔錯,泰式炒粉,酸酸甜甜,似金邊粉甘,D蝦好乾好硬,D蝦肉咬唔甩,魷魚筒,有D野釀左入個魷魚筒到,味道唔錯,伴碟既菜,同雜菜煲入面既一樣,因為食唔哂,要外賣盒打包,問佢地拎,佢地俾完盒,即刻隊埋本野叫我地賣單,因為我同老公都覺得,我地仲有好多野食緊,未食完,所以無諗住甘快叫埋單,佢就一直企係對面,企左兩分鐘左右,我就話我地轉

尋日都唔知做咩事,
神早流流同老公揸車去西沙甘遠食,
無諗過原來晏就都有十幾張檯食緊,

對上一次黎應該都成十年前,
而家睇下個MENU都唔平,
餐前小食,
有炸米粉碎,蝦乾,花生,
蝦乾食落幾香幾好味,
其他都脆卜卜,
而家呢D天氣,
坐出面咪曬親我,
所以都係坐入面好D,
不過冷氣唔係好夠,
好彩叫左個椰青係好凍既者,
大個,凍又甜,
好多時係出面飲既都係細個,又唔夠凍同甜,
沙嗲豬雞串燒,
我覺得麻麻地,
無咩豬同既雞既味,
個沙嗲醬甜甜地,
有一粒粒既花生粒,
薯容烤餅,
平時食開烤餅多數都係蒜容味,
牛油味,原味,
好少有香蕉味,菠蘿味,同埋薯容味,
食過真係有啖啖既薯容,
味道唔錯,不過應該蒜容味會香好多,
其實就甘食呢個,都會有D飽,
雜菜粉絲煲,
好搞笑,感覺好中式,
因為係南乳汁,
粉絲有D少,
味道唔會太咸,
都唔錯,
泰式炒粉,酸酸甜甜,
似金邊粉甘,
D蝦好乾好硬,
D蝦肉咬唔甩,
魷魚筒,有D野釀左入個魷魚筒到,
味道唔錯,伴碟既菜,
同雜菜煲入面既一樣,

因為食唔哂,要外賣盒打包,
問佢地拎,佢地俾完盒,
即刻隊埋本野叫我地賣單,
因為我同老公都覺得,
我地仲有好多野食緊,
未食完,
所以無諗住甘快叫埋單,
佢就一直企係對面,
企左兩分鐘左右,
我就話我地轉頭埋啦,
未食完,
佢先行開,
甘樣企係到,
令個客會覺得好似周身唔聚財甘,

要落單既時候都唔係隨傳隨到,
未叫埋單,已經自己STAND BY
2016-05-23
  • 薯容烤餅
  • 魷魚筒
2016-04-13 2320 瀏覽
星期六下午駕車經過西沙,見經過多次都無食過,盡管試一試,點了炒雜菜,細拼盤(有蝦餅,乾過我荷包嘅荷葉包雞同不知什麼圈,各兩件)同芋頭海鮮焗飯。頭兩樣都是普通味道,不算好味,最差是個焗飯,焗飯不是應該熱騰騰嗎?點知飯係常溫,一點都唔熱,飯上面係有些青口同粉漿魚,好似粟米班腩個種。但裡面當然不是班腩啦!上面的所謂海鮮係熱,好明顯炒熱左就咁放在飯上,完全無焗過啦!呢個飯真難食,食了三份一就放棄。加多杯青檸梳打,多謝承惠四百大元。價錢不是問題,只是又貴又難食呀!

2016-04-09
2016-04-11 1666 瀏覽
昔日拍拖、假期飲食的理想地點!昨晚,星期日,與老公及友人在馬鞍山聚會完畢,一起過來,預計無訂座都要等位。餐廳只有三成客人正在用餐,環境有些雜亂,感覺麻麻地,有2位菲籍男仕表演音樂及唱歌中😬。先點啤酒,發覺一枝細啤要$45-$48,幾貴囉,後來經server 介紹ordered 一 jar, $118. 我們分別ordered 柚子蝦沙律、雜菜咖喱角、泰式炒椰菜苗,正想継續order 之際,個 serve 話:你們食完再叫啦(她原來係我們的救星)!那三碟所點菜式,真的難食柚子又硬又乾,全碟只有2隻細蝦,只拌了酸甜醬就算!咖喱角普通不過的小食都炸不夠🔥!又係用蠔油豆豉醬炒老椰菜(不能夠講係苗)!知道大家生意難做、但更加要把關做好、客人失去、好難有回頭!
)!那三碟所點菜式,真的難食

知道大家生意難做、但更加要把關做好、客人失去、好難有回頭!
2015-10-26 1667 瀏覽
好多次都想食,决定襯今次機會去得成,又有免費泊車,good!價錢合宜相等分量,但我們叫三款:椰汁焗飯,細型雜錦併盤,泰北咖哩雞煲椰汁焗飯:炒飯底,可惜好淡,吾油好耐熱雜錦併盤:蝦餅、魚餅、烤雞一定要配泰式辣醬,吾係沒味!咖哩雞煲:香甜咖哩及椰奶香,滑滑雞肉和少許薯菜,配飯一流!(下次轉試咖喱牛腩)多年沒黎,環境依然沒變,當曰每枱一家大細  代客泊車,係免費啲,貼士隨心!待應一般,等好耐才埋單,食物仍需改善!

椰汁焗飯:炒飯底,可惜好淡,吾油好耐熱
雜錦併盤:蝦餅、魚餅、烤雞一定要配泰式辣醬,吾係沒味!

多年沒黎,環境依然沒變,當曰每枱一家大細

代客泊車,係免費啲,貼士隨心!
待應一般,等好耐才埋單,食物仍需改善!
2015-10-25
慶祝紀念
紀念日
  • 咖喱煲
2015-10-20 1389 瀏覽
印式咖哩蝦+牛油烤餅($109+48)Lam脷: 4/5抵食:3/5相機: 4/5Vi好中意去西沙茶座食野,環境好d野又幾好食又唔洗等位,呢個印式咖哩同烤餅係Vi必點之一,印式咖哩用鐵盆上,下面有蠟燭燒住唔怕凍,咖哩少少辣,味道香濃重點係要以烤餅沾黎食,呢度d烤餅好正,係用炭爐烤,同普通出面泰國菜果d薄餅唔同嫁厚身d, 微脆而帶點包既韌度,Vi最中意香葉炒辣田雞腿($100)Lam脷: 5/5抵食: 3/5相機: 4/5呢個炒田雞腿又係Vi最愛田雞腿大大隻啖啖肉,連埋個辣辣地既醬汁好惹味係一款簡單又好味既菜,田雞腿都幾多件,3-4個人食都夠魚露生蝦刺身($142)Lam脷: 3/5抵食:2/5相機: 4/5食泰菜梗係要食生蝦刺身,呢度既生蝦刺身浸滿醬汁,睇落好吸引,但食落超辣辣到Vi頂唔順不過生蝦夠凍亦爽口,食得辣既朋友應該會中意椰汁西米糕($52)Lam脷: 3/5抵食: 3/5相機: 3/5呢度既椰汁西米糕水準較飄忽,一時太淋一時太實,但味道都係好食既,椰汁味濃,不過略嫌下面既西米比例太多
印式咖哩蝦+牛油烤餅($109+48)
Lam脷: 4/5
抵食:3/5
相機: 4/5
厚身d, 微脆而帶點包既韌度,Vi最中意
香葉炒辣田雞腿($100)
Lam脷: 5/5
抵食: 3/5
呢個炒田雞腿又係Vi最愛
田雞腿大大隻啖啖肉,連埋個辣辣地既醬汁好惹味
係一款簡單又好味既菜,田雞腿都幾多件,3-4個人食都夠
魚露生蝦刺身($142)
Lam脷: 3/5
抵食:2/5
辣到Vi頂唔順
不過生蝦夠凍亦爽口,食得辣既朋友應該會中意
椰汁西米糕($52)
Lam脷: 3/5
抵食: 3/5
相機: 3/5
2015-10-09
2015-10-09 1333 瀏覽
星期日雖然天氣麻麻,但係我地一家人照舊都會約埋其他屋企人一齊SUNDAY聚。今次阿姨揀咗去西貢方向近烏溪沙嘅西沙露天茶座,出動一架7人+5人車入去,門口免費代客泊車,非常方便。泰式生蝦,蝦好爽口,醬汁亦調製得非常惹味!串燒,牛肉一定最少要叫半打,豬雞就可以自由配搭,燒得好香,肉汁又冇流失,最緊要係冇過份醃製。冬蔭公湯,大大隻蝦,酸辣比例控制得好好!燒烤牛仔骨,最驚喜嘅一碟,全部人都讚不絕口,燒得好香,都嘅肯定係用炭燒,又淋又入味。北印度咖喱羊肉,非常好食嘅咖喱底,羊肉又夠騷味,點薄餅食就最啱。蒜蓉炒芥蘭,唔掂,淥熟先再炒,差!馬拉盞炒通菜,呢個正常好多,好味!菠蘿焗飯,好鍾意佢加咗一D泰國香腸片,非常好味,平時唔喜歡食菠蘿焗飯嘅我,都食咗兩大碗。食泰菜,當然一定要配啤酒啦!
泰式生蝦,蝦好爽口,醬汁亦調製得非常惹味!
冬蔭公湯,大大隻蝦,酸辣比例控制得好好!
蒜蓉炒芥蘭,唔掂,淥熟先再炒,差!
馬拉盞炒通菜,呢個正常好多,好味!
食泰菜,當然一定要配啤酒啦!
2015-10-04
2015-09-07 1266 瀏覽
每個星期日都要好好諗吓帶老婆同寶貝女去邊度玩,真係諗到頭都大埋。今次上網SEARCH先知原來西沙茶座對面有個小石灘可以捉吓蟹仔同放紙鳶。地點安排好,就即刻揸車去。今日天氣非常酷熱,去到放低部車比代客泊車就算。今朝冇食早餐所以午餐就點多D。招牌咖喱羊肉,呢個係我係西沙茶座嘅至愛,通常我都會叫加辣,再配埋佢哋自家製牛油薄餅,一流!必食推介!濕炒蝦河,呢個今次有少少失準,個汁埋得唔係咁好!河粉依然炒得好香好爽。泰式蝦餅,蝦膠彈牙爽口,一食就知係即日手打貨色!泰式串燒 , 豬肉醃製得好好味,肉亦都肥瘦適中。之後餐廳仲叫我哋放架車係度,落去石灘玩完先返嚟挪車。呢$20代客泊車費真係超值!

泰式蝦餅,蝦膠彈牙爽口,一食就知係即日手打貨色!
泰式串燒 , 豬肉醃製得好好味,肉亦都肥瘦適中。
2015-09-06
  • 招牌咖喱羊肉
  • 泰式蝦餅
2015-08-25 1479 瀏覽
女友生日, 但要到外地公幹, 唯有早一天慶祝。可惜兩皆懶惰, 未夠正午也不願起床, 結果只好簡單遊遊車河。開車往西貢方向, 必經西沙。路邊打著不少悠閒攤檔, 正好餓著, 就泊車內進。原來茶座打著明爐泰式燒烤, 泰越菜式。泰式生蝦, 例牌必點。生蝦用料一般, 肉質偏淋。但汁醬調味不錯, 酸辣甜而少辣, 邊旁苦瓜涼而甘。冬陰公一小碗, 兩人夠食。有酸有辣但嫌不足, 蝦肉一般, 湯身輕, 香茅月桂不錯。泰式炒貴刁, 調味太甜。但貴刁有韌度嚼勁, 香蔥花生惹味, 芽菜爽口, 份量平衡。可惜另加的辣粉已走氣, 味道呆板。最後一個炭烤羊脾肉是最差的, 肉汁已乾, 質感嚡而韌。只可加上檸檬汁才感濕潤, 紅甜椒粉香料明顯, 但薄荷汁太淡。兩人午餐, 埋單近$600, 感覺有點不值。另外一提, 繁忙時間代客泊車收$20。可是並無明確指定何時是繁忙時間。西沙茶座西貢西沙路十四鄉泥涌村10號Cposted from Bloggeroid

西沙茶座

西貢西沙路十四鄉泥涌村10號C

posted from Bloggeroid

2015-07-05
午餐
遠望已經好吸引,今次搭的的士入去香矛雞翼味道有d似咖哩雞翼 個汁係酸辣醬 兩樣野幾夾雞都幾滑串燒好好味' 個汁甜甜地 意外地夾而且燒到好香 但又唔乾身蒜味餅, 好香好脆 不過份量多d會好d有d似西餐既蒜蓉多士 正!青咖哩 , 唔多辣, 對唔太食得辣既人黎講好正不過d肉就小佐d , 果到既配菜好好食d汁點薄餅更正!另外都叫但菠蘿飯同芒果糯米飯 兩個都好正特別推薦芒果糯米飯,佢係果白糯米 芒果又甜,口感唔會太漏餐廳氣氛好好 有人唱下歌咁
遠望已經好吸引,今次搭的的士入去
香矛雞翼

味道有d似咖哩雞翼 個汁係酸辣醬 兩樣野幾夾
雞都幾滑
串燒好好味' 個汁甜甜地 意外地夾
而且燒到好香 但又唔乾身
蒜味餅, 好香好脆 不過份量多d會好d
有d似西餐既蒜蓉多士 正!
青咖哩 , 唔多辣, 對唔太食得辣既人黎講好正
不過d肉就小佐d , 果到既配菜好好食
d汁點薄餅更正!
另外都叫但菠蘿飯同芒果糯米飯 兩個都好正
特別推薦芒果糯米飯,佢係果白糯米 芒果又甜,口感唔會太漏
餐廳氣氛好好 有人唱下歌咁
2015-05-17
10 分鐘 (堂食)
2015-04-29 1585 瀏覽
遠望已經好吸引,今次係搭的士入去香矛雞翼 味道有d似咖哩雞翼 個汁係酸辣醬 兩樣野幾夾 雞都幾滑串燒好好味' 個汁甜甜地 意外地夾 而且燒到好香 但又唔乾身蒜味餅, 好香好脆 不過份量多d會好d 有d似西餐既蒜蓉多士 正!青咖哩 , 唔多辣, 對唔太食得辣既人黎講好正 不過d肉就小佐d , 果到既配菜好好食 d汁點薄餅更正! 另外都叫但菠蘿飯同芒果糯米飯 兩個都好正 特別推薦芒果糯米飯,佢係果白糯米 芒果又甜,口感唔會太漏 餐廳氣氛好好 有人唱下歌咁
遠望已經好吸引,今次係搭的士入去

2015-04-26
小時候乖299入西貢, 總是會經過西沙茶座, 每每被門口那尊四面佛吸引, 覺得好利害, 還未吃已感到很” 泰國”了!現在西沙還是我家飯堂list中其中一間來! 天氣開始熱了, 又是食泰國菜的時候,猛然發現竟然沒有在文章介紹過, 於是復活節吃過後, 馬上出文!西沙茶座的冬陰公湯是我暫時飲過最合我口味的, 夠酸, 夠香, 非常開胃前菜:炒椰菜苗:好甜炒雜菜(Rei 媽很喜歡吃綠食東東, 所以菜比較多)蒜容煎餅原味煎餅這是我家每次必點的, 沾咖哩汁一流, 很香,也很飽肚紅咖哩雞有點不夠香(因為我在印度吃過正宗印度紅咖哩, 所以,很難在香港找到我認為夠香的紅咖哩) 不過這個沾煎餅還是很不錯, 而雞的大小剛好,又無骨, 懶人如我非常喜歡飲品:我個人比較喜歡青檸梳打不過今日食未為最抵, 她們家有lunch 任叫任食, 才百幾元/人, 很抵食, 可是時間有點麻煩, 是閒日, 像我這種要番工的人就很少機會可以吃到了….p.s: 西沙還有一個selling pt 就是可以讓我這種狗奴帶主人來就此, 多謝收看(鞠躬)
前菜:
炒椰菜苗:
好甜
炒雜菜(Rei 媽很喜歡吃綠食東東, 所以菜比較多)
蒜容煎餅
原味煎餅
這是我家每次必點的, 沾咖哩汁一流, 很香,也很飽肚
紅咖哩雞
飲品:
我個人比較喜歡青檸梳打
就此, 多謝收看(鞠躬)

2015-04-06
2014-07-20 3409 瀏覽
星期日,周圍都要排隊,唯有去呢間。平時對呢間餐廳都好有信心,一入座,就有餐前小食。有碎炸米粉、花生、魚乾仔,但可惜又爛又漏氣。輪到睇餐牌,d價錢提高晒。叫左個青咖哩雞、蒜蓉薄餅、香蕉薄餅、濕炒雞河、菠蘿焗飯、燒豬頸肉。帶位果個阿姨最好招呼,落單完全唔係寫,靠記憶,好厲害。豬頸肉同薄餅最早到。豬頸肉算油,但食得落。薄餅太厚,已經唔係薄餅,係面包,但都每份$44。濕炒雞河太濕了,好似湯河咁。等左大約二十分鐘,個青咖喱同菠蘿焗飯好耐都咪黎。原來佢地係想等埋隔離果d,因為隔離檯都叫左。廣返個青咖喱,一d都冇咖喱應有嘅香味,水準急速下降!菠蘿焗飯有肉鬆、提子乾、臘腸topping。但d飯唔乾,太濕,淋晒。叫待應冇個聽到,十叫九唔應。總之呢間餐廳唔會再去,大失望。
,但都每份$44。濕炒雞河太濕了,好似湯河咁
。廣返個青咖喱,一d都冇咖喱應有嘅香味,水準急速下降
。叫待應冇個聽到,十叫九唔應。總之呢間餐廳唔會再去,大失望
2014-07-20