2011-07-17 324 瀏覽
今日放工二人打算遊下車河...遊下遊下就黎左話左要試好耐既西沙茶座...唔揸車都真係唔會去...星期六既7PM..唔駛等位佢地既環境格局似係做遊客生意多D...入到去D waiter又唱歌又跳舞咁...感受到一種異國風情Feel...我地坐底冇耐拎起個餐牌..就已經諗左好多好多野食想嗌..無奈地我地只有兩個人..只好忍痛捨棄一D...最後我地點左:1. 冬蔭公湯2. 馬拉盞炒雜菜3. 炸蝦餅4. 咖喱雞+薄餅1. 冬蔭公湯真係好好好好味...而家出邊所謂泰國野都將冬蔭公湯整到唔係好SPICY..但係西沙呢D真係我飲過既最好飲!!!!再加上多數冬蔭公湯入面隻蝦都會唔新鮮..會好"梅"但係呢度隻蝦竟然係好甜好好食!! 一定唔可以錯過2. 馬拉盞炒雜菜呢個我個人就認為偏"咸"左少少..不過都好OKAY3. 炸蝦餅嘩~~~~~~~~~~~彈牙到不得了!!真係食完喉嚨痛3日都抵個sauce又同出面平時食到既唔好..好特別..好好味!!4. 咖喱雞+薄餅嘻.......呢個咖哩...搞到我地兩個人嗌左兩個薄餅食..=)不過我個人認為個薄餅有改善既空間..可以熱D就會更好!!今餐都真係好好味既一餐不
今日放工二人打算遊下車河...
遊下遊下就黎左話左要試好耐既西沙茶座...
唔揸車都真係唔會去...
星期六既7PM..唔駛等位

佢地既環境格局似係做遊客生意多D...
入到去D waiter又唱歌又跳舞咁...
感受到一種異國風情Feel...

我地坐底冇耐拎起個餐牌..
就已經諗左好多好多野食想嗌..
無奈地我地只有兩個人..
只好忍痛捨棄一D...

最後我地點左:
1. 冬蔭公湯
2. 馬拉盞炒雜菜
3. 炸蝦餅
4. 咖喱雞+薄餅

1. 冬蔭公湯
但係西沙呢D真係我飲過既最好飲!!!!

再加上多數冬蔭公湯入面隻蝦都會唔新鮮..會好"梅"
但係呢度隻蝦竟然係好甜好好食!!
一定唔可以錯過

2. 馬拉盞炒雜菜
呢個我個人就認為偏"咸"左少少..
不過都好OKAY

3. 炸蝦餅
嘩~~~~~~~~~~~
彈牙到不得了!!
真係食完喉嚨痛3日都抵

個sauce又同出面平時食到既唔好..
好特別..好好味!!

4. 咖喱雞+薄餅
嘻.......呢個咖哩...
搞到我地兩個人嗌左兩個薄餅食..=)
不過我個人認為個薄餅有改善既空間..
可以熱D就會更好!!

今餐都真係好好味既一餐

不過順帶一提....
西沙茶座惡蚊橫行.....
一坐低就已經俾蚊圍攻...
下次帶埋蚊怕水著長褲去先得!!

2011-05-14
  • 冬蔭公湯
2011-07-12 210 瀏覽
星期五晚沒甚細藝,一家人揸車去了西沙茶座食飯,超舒服這日一家三口,叫了:冬蔭公湯:因為老公同個仔都唔飲,所以我只係叫了一碗一人份的給自己咖喱雞:為了方便阿仔,叫咗個無咁辣嘅,所以略為淡口,不過夾埋個蒜蓉蘇餅食,又好好味喎!串燒沙嗲:三串豬三串牛,牛略"un"咸魚炒飯;阿仔一定要食飯,咪揀個最common嘅俾佢囉用膳期間,不斷有live band唱歌,超好情調,阿仔仲點唱添,不知幾開心
星期五晚沒甚細藝,一家人揸車去了西沙茶座食飯,超舒服

這日一家三口,叫了:
串燒沙嗲:三串豬三串牛,牛略"un"
咸魚炒飯;阿仔一定要食飯,咪揀個最common嘅俾佢囉
2011-07-08
2011-06-13 52 瀏覽
一行四人下午約5時自駕到西沙近馬鞍山,原本想找間茶餐廳飲杯嘢解熱, 見西沙餐廳有專用車場便隨意駛入泊好車. 隨即有人招呼入有冷氣茶亭坐下. 環境尚算舒適. 打開MENU見有不少喜愛的泰國菜, 雖然未算肚餓, 但被喜愛的菜式吸引, 索性改變主意食一頓預支晚餐。四人各點一些共點了以下十個菜式, 炸蝦餅 (4件) $64 - 蝦餅平平無奇.串燒沙嗲 (6串) $67 - 不夠熱, 並無爐燒感覺, 食落牛及雞肉, 肉質無味夾粗糙泰式春卷 (4件) $64 - 春卷保持泰菜特式, 能保持水準, 但為到$16元一件, 偏貴菠蘿焗飯 $89 - 幾十年來, 食過不少焗飯, 中式炒飯, 從未食過這麽差勁的飯. 首先飯過濕,未有炒散飯團, 一嚿嚿, 最差就是一口勁咸, 因鹽未有炒混, 但又一口甜, 沒有鹽只有糖. 很難入口. 但價錢不平.馬拉盞炒揶菜苗 $68 - 揶菜苗是第一次食,外表不吸引,成碟水,雖有馬拉盞調味但沒感覺其香味。冬蔭功湯 (細) $122 - 此湯濃度合適,差不多每碗湯都配到一隻大蝦。保持到水準。咖喱炒蟹 $219 - 這碟咖

炸蝦餅 (4件) $64
- 蝦餅平平無奇.

串燒沙嗲 (6串) $67

泰式春卷 (4件) $64

菠蘿焗飯 $89

馬拉盞炒揶菜苗 $68

冬蔭功湯 (細) $122
- 此湯濃度合適,差不多每碗湯都配到一隻大蝦。保持到水準。

咖喱炒蟹 $219
- 這碟咖喱炒蟹咖喱特別多,調味還可以,只是糖落得較重而辣味不足。

青芒果辣沙律 $79
- 青芒切絲而長,爽囗帶辣,口感清爽,是夏日不錯之選,惟訂價過高

印式蒜茸烤餅 (約6件) $38
- 烤餅不脆並沒有岀爐感覺,估計是番熱

青檸梳打 $37
- 此飲品主打青檸只得一片,外表亦無特別,$37元太貴。

泰啤 (細瓶) $32
- 剛好夠一杯(中杯)又是收費過高

整體來說,這頓餐每人銷費$250,物非所值。

找數盛惠 $990
2011-06-06
2011-05-10 28 瀏覽
佛誕假期,藍天白雲、陽光普照,決定走遠一點,享受一個有假日感覺的午餐,於是來到西沙露天茶座。可惜,是一個錯誤的決定……由於不太餓,所以只隨意點了一些:- 咖喱羊肉 $89- 蒜蓉烤餅 $38- 珍多冰 $37- 薑啤 $35(只是一罐玉泉薑啤)落單後,才發現枱面不知何時放了一碟花生魚乾小吃,而且花生下「墊」了半碟炸米粉!埋單時知道,小吃盛惠$14。至於$89的咖喱,只是比飯碗大一點,汁是滿滿的,但肉頂多只有半碗。平心而論,食物質素是可以的,價錢不便宜也是意料之內,問題在於服務。我們無論落單、追食物/飲品,以至埋單,都要叫幾次才會有人理會,通常侍應都是應了一句「等等」之後,便無影無蹤。吃完一份烤餅後,由於尚有半碗咖喱,我們再點了一份烤餅,等了約20分鐘,追單,當時怕侍應A聽不清楚,還重覆了兩次!過了15分鐘,全無動靜,再追,5-10分鐘後,侍應B回覆漏了單!頭頂開始冒煙,決定取消,吃完剩下的咖喱,正準備叫埋單之際,侍應C送來一客烤餅,我們告訴她剛才侍應B說漏單時已經取消,她面帶懷疑、提高聲線問:「取消?」我們按捺着火講述經過,最後換來她的黑面並拋下一句:「即係叫咗唔要啦!」豈有此理!是我

由於不太餓,所以只隨意點了一些:
- 咖喱羊肉 $89
- 蒜蓉烤餅 $38
- 珍多冰 $37
- 薑啤 $35(只是一罐玉泉薑啤)

吃完一份烤餅後,由於尚有半碗咖喱,我們再點了一份烤餅,等了約20分鐘,追單,當時怕侍應A聽不清楚,還重覆了兩次!過了15分鐘,全無動靜,再追,5-10分鐘後,侍應B回覆漏了單!頭頂開始冒煙,決定取消,吃完剩下的咖喱,正準備叫埋單之際,侍應C送來一客烤餅,我們告訴她剛才侍應B說漏單時已經取消,她面帶懷疑、提高聲線問:「取消?」我們按捺着火講述經過,最後換來她的黑面並拋下一句:「即係叫咗唔要啦!」豈有此理!是我們錯嗎?

最後,埋單時還要碌錯卡,原本$234.3,卻碌了二百六十多元,雖然我選擇相信他們只是調亂單,不是存心欺騙,但起碼証明餐廳管理一片混亂。
得到如此對待,我們當然不會給一亳子貼士,也別指望會再回來!

2011-05-10
Chicken Noodle = $78 + 10% ( Any 大排檔 could do a better job). Vegi ... below averageService: None. Don't be attracted by the "Free Packing".Please drive the other 15 minutes to have more better food in Sai Kung.
Vegi ... below average

Service: None.

2011-04-03
2011-03-08 68 瀏覽
好食,好新鮮, 有外籍歌手唱歌, 晚上都幾有情調 , 免費泊車一向都愛outdoor餐廳(因為可以smoke)拼盤,可以 串燒正, D沙爹就香印度烤餅 必吃!!!!!!!生蝦,新鮮甜美加哩都幾好食, 唔spicy好夾印度烤餅椰菜苗炒得好嫩ps. 原來西沙露天茶座有網址可以download coupon 88折~~~下次想去時一定要download番~~http://www.saishacafe.com/
好食,好新鮮, 有外籍歌手唱歌, 晚上都幾有情調
, 免費泊車

一向都愛outdoor餐廳(因為可以smoke

拼盤,可以

串燒正, D沙爹就香

印度烤餅 必吃!!!!!!!

生蝦,新鮮甜美

加哩都幾好食, 唔spicy好夾印度烤餅

椰菜苗炒得好嫩

2011-03-05
  • 印度烤餅
2011-03-04 16 瀏覽
星期六女友生日去左西沙食野,因為太耐無去過都驁唔識去,好彩原來都好易去,原路揸車行西貢感覺好relax,重有免費泊車點左香芧鹽燒魚,正,不過等得耐D印度咖哩雞+烤餅,不錯香葉炒碎肉生菜包,正,不過辣最正係我帶左個蛋糕去,切蛋糕個時,重有幾個員工唱生日歌都幾開心下次有朋友生日一定會再來
星期六女友生日去左西沙食野,因為太耐無去過都驁唔識去

點左香芧鹽燒魚,正,不過等得耐D
印度咖哩雞+烤餅,不錯
香葉炒碎肉生菜包,正,不過辣

最正係我帶左個蛋糕去,切蛋糕個時,重有幾個員工唱生日歌
都幾開心

下次有朋友生日一定會再來
2011-03-05
慶祝紀念
生日
  • 烤餅
  • 燒魚
2011-01-24 143 瀏覽
都有好幾年無去過西沙茶座,今次同朋友一齊去下午茶。去到打開MENU,“下午茶餐“的MINIMUM CHARGE 要$58,一杯飲品也要$30,很貴!無諗過一間馬路邊的茶餐廳要這樣的消費!好了,反正來到坐下,本著不防一試的心態點左幾個餐。﹣炒貴刅:好一般!似星州炒河,配料是火腿,雞肉,芽菜。點菜不到五分鐘上到枱,無煱氣,似炒定“畢“上碟﹣青檸梳打:好似叫一杯凍檸茶,但俾一杯倒入杯o既雀檸!搵唔到一片青擰,食咁多“泰國菜”呢杯都算特別差﹣咖喱羊肉包:味道不錯,但係包入面居然有碎骨!!上菜時還發生了一段小插曲:貴刅送來時枱面不夠位,於是侍應要拿開一些餐牌等。因枱較大,下意識幫她遞了餐牌,但她竟失手沒有接著,掉到貴刅上,跟著是聽到的不是“對不起”而是“JEP”了一聲!拿超了餐牌就走了,“高級的服務“啊!
都有好幾年無去過西沙茶座,今次同朋友一齊去下午茶。
好了,反正來到坐下,本著不防一試的心態點左幾個餐。
﹣咖喱羊肉包:味道不錯,但係包入面居然有碎骨!!

2011-01-23
2010-11-24 153 瀏覽
和朋友去完大美督, 回程時決定在西沙路附近晚餐, 隨便選了這間未試過的西沙茶座.餐廳提供免費泊車, 星期一至五也免收開瓶費. 朋友之前就說了要和我慶祝, 所以帶了一支白酒. 免收開瓶費就 very good.星期二晚七點的餐廳人不多. 我們坐在露天有太陽傘的位置 (不知為何待應會問我們: "有遮位好唔好?", 又不是大白天), 桌上放著蠟燭, 感覺舒適. 甫坐下, 待應就向我們推介食物. 我個人不太喜歡這種頗 pushy 的做法, 但待應推介的食物卻剛好符合我們的食量和口味 (也沒有要我們點很貴和過多的菜), 這點加分. 我們二人點了馬拉盞炒芥蘭, 黃咖哩牛腩, 燒豬頸肉和印度薄餅 (naan bread).朋友請待應開酒和拿冰桶, 待應有禮地做妥. 菜很快就上. 黃咖哩正如待應所說的一點不辣, 但稍嫌不夠香; 牛腩很腍也有不少筋, 不錯. 和著吃的牛油naan bread 不太有牛油香味, 但也算烤得不錯, 不會過乾. 馬拉盞炒芥蘭連鐵板上, 芥蘭頗嫩也不苦, 好吃. 反而豬頸肉有點乾硬. 朋友帶來的德國白酒非常好喝. 這麼清甜的白酒還是第一次喝到 (真是一喝上癮!). 邊喝美酒邊聊

朋友帶來的德國白酒非常好喝. 這麼清甜的白酒還是第一次喝到 (真是一喝上癮!). 邊喝美酒邊聊天的感覺真的非常好. 餐廳的位置可看到月亮 (而這天看到的是滿月), 這對喜歡賞月的我們來說是加分位. 除了因為看到月亮而感動, 席間也發生了另一件令我相當感動的事: 話說餐廳有樂手表演, 並會為每枱客人即唱獻唱. 當我和朋友正在想要點什麼歌的時候 (朋友提議 First of May, 因她知我看著月光聽 First of May 會莫名感動), 樂手正好走到鄰桌接受點唱. 我沒聽到身旁的食客點了什麼歌; 但當音樂響起我就呆了! 竟然就是 First of May! 我禁不住拍枱, 而朋友就笑著說: "慢了一步". 那一刻我真的是非常感動的. 感覺好像所有事情早有了安排, 包括我和妳的相遇相知. 能夠在月光下聽著 First of May 和妳分享我們對這一段旅程的感覺, 心裡的感動是無法言喻的.

Dear F, 真的很想對妳說: I am privileged to have you with me on my journey of transformation. 不管日後會如何, 我想可以趁緣還在的時候好好珍惜我們的關係.

也謝謝妳特地為我慶祝. 下次換我請客.
2010-11-23
1K
已3年冇來過, 今日和大豬女友唔知去邊好, 就決定再訪西沙.好熱的一天. 有免費泊車, 慳返少少先~坐在門口的帳篷.3人叫了個pad thai ($76) 及個2人餐 ($274)14蚊的餐前小食有花生, 炸魚仔等; 其實都好貴呢先上的有豬頸肉, 係很不錯, 因本身d肉係半肥瘦, 所以, 除非熟到乾晒,否則都好難出錯!小食拼盤每樣有d, 都係略油; 蝦餅算不錯吧.冬陰公唔太辣, 蝦也不特別大隻, 但肉質爽脆.pad thai 幾正宗, 唔算太油, 有不少紅色的蝦仔, 我最愛食的~食物係不錯了, 但有樣大問題要一定講.要投訴, 每塊玻璃與玻璃之間係有個大隙的, 約一吋的隙, 即係透氣的, 即就算冷氣再凍, 都會流失.仲要係食泰國辣野, 特別辛苦.也略貴. 3人食了四百幾.裝修左我才考慮再會來.
好熱的一天. 有免費泊車, 慳返少少先~

坐在門口的帳篷.
14蚊的餐前小食有花生, 炸魚仔等; 其實都好貴呢

否則都好難出錯!

小食拼盤每樣有d, 都係略油; 蝦餅算不錯吧.
冬陰公唔太辣, 蝦也不特別大隻, 但肉質爽脆.

食物係不錯了, 但有樣大問題要一定講.
仲要係食泰國辣野, 特別辛苦.

也略貴. 3人食了四百幾.

裝修左我才考慮再會來.
豬頸肉略油. 拼盤卻很好
今日我地特登入去食野,我地由旺角出發,入到去都覺得幾遠下,不過地方都唔算難搵,仲有免費泊車,都幾好呀一去到,就見到d環境真係好令,仲有尊四面佛係到,入到去仲有人係到唱歌tim!!!之後坐定定就點餐啦!!!是日點左冬陰公湯(一位用):嘩!!!D湯真係好好味連我呢個唔係太好冬陰公既我,都覺得好易入口好好味!!!!又好多料呀!!呢個真係十分推介!!!馬拉棧炒雜菜:呢個就覺得麻麻地,略嫌佢唔夠味同d茨多左小小,d汁傑左d!!菠蘿"焗"飯<----但佢唔係焗既個飯佢雖然唔係焗,只係一般既菠蘿炒飯,但係我都覺得佢幾好味,d新鮮菠蘿又甜甜酸酸,加上有臘腸,什豆,腰果,提子干......好多好多野一齊炒,但係佢入面d雞肉就........但係除左雞肉要"了"走佢之外,整體上都幾好既!!!!雜錦小食盤(大):佢入面有2個蝦餅,2個魚餅,2個香葉雞,2條春卷同半打沙嗲串燒(雞)炸蝦餅同春卷真係好好味,無得彈呀!!!魚餅我同男朋友都覺得佢好怪,因為好係加左d冬陰公落去,可能食唔慣,所以放棄左佢,香葉雞其實都ok既,但係就真係除左面個d雞肉overcook左小小有d"鞋"脷之外,入面d肉都幾夠味ok既

之後坐定定就點餐啦!!!是日點左
冬陰公湯(一位用)
嘩!!!D湯真係好好味
連我呢個唔係太好冬陰公既我,都覺得好易入口好好味
!!!!又好多料呀
!!呢個真係十分推介!!!

馬拉棧炒雜菜
呢個就覺得麻麻地
,略嫌佢唔夠味同d茨多左小小,d汁傑左d!!

菠蘿"焗"飯<----但佢唔係焗既
d個飯佢雖然唔係焗,只係一般既菠蘿炒飯,但係我都覺得佢幾好味
,但係佢入面d雞肉就

雜錦小食盤(大)
炸蝦餅同春卷真係好好味,無得彈呀!!!
魚餅我同男朋友都覺得佢好怪
,因為好係加左d冬陰公落去,可能食唔慣,所以放棄左佢
,入面d肉都幾夠味ok既
但係d沙嗲雞串就....."鞋"到原全唔想放入口
但d沙嗲味就好香既!!!!!
整體上d野都ok既,下次都會去食過!!!
香檳色既玫瑰
雜錦小食盤
  • 春卷
  • 蝦餅
2010-07-07 67 瀏覽
西貢游完水又想食得特色點, 一於去西沙茶座試一試, 九個人都好滿意首先係炸蝦餅, 好好味, 炸口又唔油膩串燒就普通d青木瓜沙律, 酸酸甜甜, 好開胃炒雜菜, OK喇, 一餐飯一定要食菜菠蘿焗飯, 人人讚好青咖啡鮮魷, Very good, 薄餅就係絕配, 我地食左四客薄餅田雞腿好唔掂, 大家可以免試羊腿肉, 人人讚好, 肉汁豐富, 調味夠香最後既燒牛仔骨就一般了, 可能和羊腿肉太有距離現場還有人奏結他, 好好feeling, 拍住拖都應該係幾好既地方

首先係炸蝦餅, 好好味, 炸口又唔油膩
串燒就普通d
青木瓜沙律, 酸酸甜甜, 好開胃
炒雜菜, OK喇, 一餐飯一定要食菜
菠蘿焗飯, 人人讚好
田雞腿好唔掂, 大家可以免試
羊腿肉, 人人讚好, 肉汁豐富, 調味夠香
最後既燒牛仔骨就一般了, 可能和羊腿肉太有距離

2010-07-01
(非會員)
今日母親節, 打算和老婆及囡囡試試新東西, 駕車到門口, 員工已熱烈招呼. 不幸地, 只限門口, 當我們坐下, 侍應放下清水三杯, 之後侍應便 "人間蒸發" . 幾經艱苦 ( 接近 10 分鐘 ) 才能點菜. 價錢感覺頗貴, 不過想想如果味道好也是值得的. 最後點了一個椰青, 一個青菜, 一客春卷, 一客沙嗲及一個炒飯. 出菜相當慢, 除椰青外, 其他差不多45分鐘後才有. 然而, 那一個炒飯等了又等, 問侍應可否查一查, 誰知她即時回答 : " 差不多了, 等多一陣啦". 然後又招呼其他人客, 並沒有替我去廚房查單. 最後又找另一個侍應, 他5分鐘後向我稱要多等10分鐘. 什麼 ! 一個炒飯要炒一個鐘 !? 最終我們要求取消並結帳離去.今次感受是 : "開開心心去食飯,一肚怨氣地離開" . 不會再光顧 !

2010-05-09
慶祝紀念
母親節
幾好食, 有免費泊車, 有人唱歌, 都幾有情調(但係會有蚊咬..)比起黃珍x 多左d 印度的野食, 不過真係幾貴下~西檸鳥頭同三x 魚, 正!青curry 都幾好食, 唔spicy, 奌印度酵餅最岩~串燒都ok, 唔乾身戶頭海鮮抄飯, 一般..海鮮抄河, 樣就好睇但冇咩味..咖哩蟹, d 蟹肉好滑, 超正!! 珍多冰, e個價錢就覺得細坏左d..唔係好值..甜品餅盤, ok
比起黃珍x 多左d 印度的野食, 不過真係幾貴下~

西檸鳥頭同三x 魚, 正!

青curry 都幾好食, 唔spicy, 奌印度酵餅最岩~
串燒都ok, 唔乾身
戶頭海鮮抄飯, 一般..
海鮮抄河, 樣就好睇但冇咩味..
咖哩蟹, d 蟹肉好滑, 超正!!

珍多冰, e個價錢就覺得細坏左d..唔係好值..
甜品餅盤, ok

• 咖哩蟹
  • 三x 魚
2010-01-02 52 瀏覽
This is a really nice restaurant, but it is a little bit expensive comparing to Kowloon City. We order a raw shrimp, noodle soup, curry. The source and the shrimp were okay. The best was the seafood rice noodle. No surprise to the rest of the foods.
2009-12-29
  • Raw Shrimp and Rice Noodle Soup