2018-01-22 553 瀏覽
今日過黎西貢探朋友,順道黎西沙茶座食晚飯!呢到夜晚會開曬d燈 成間鋪都係五顏六色發晒光好靚佢有得揀坐係出面或者入面,我哋揀咗坐係出面,因為夜晚坐出面氣氛更濃厚只係冬天的話會較為大風了一點必點生蝦刺身 點埋汁食 專登點左客薄餅用黎點咖喱食青咖喱雞 夠曬惹味 d雞又夠嫩滑炸蝦餅 炸到好彈牙 爽口 1⃣️碟有4件大大個椰青 好清甜 飲完仲可以挖啲椰子肉🥥出黎食
只係冬天的話會較為大風了一點

必點生蝦刺身 點埋汁食

專登點左客薄餅用黎點咖喱食

青咖喱雞 夠曬惹味 d雞又夠嫩滑

炸蝦餅 炸到好彈牙 爽口 1⃣️碟有4件

大大個椰青 好清甜 飲完仲可以挖啲椰子肉🥥出黎食
2018-01-11 346 瀏覽
BOXINGDAY放假大日子,最後一天聖誕假,當然去郊外海邊逛逛啦, 決定去泥涌湖景拍照,我們在沙田新城市廣場乘坐299X去到泥涌,落車就見到西沙茶座, 平時經由沙田去西貢,就必路過此店, 每次都放在計畫內,今次終於有機會去茶座坐一下,嘆下.一行二人, 原來茶座主要是泰式餐廳, 下午茶時段, 我們落單一份芒果糯米飯, 一份印度芝士薄餅, 一杯菠蘿特飲,一個椰青.芒果糯米飯,芒果好酸,不知道有否試味,記憶中在泰國食過是相當清甜,今次真的不幸運呢.印度芝士薄餅,很香芝士味,食落就唔見芝士.相信是搓面團的時候已落, 以為是好似PIZZA般,可以拉絲.菠蘿特飲,是新鮮菠蘿肉攪拌而成, 天然果糖,正.椰青夠熟, 今次是清甜味道,有時試過在西貢街上的椰青, 都係偏淡.整體來說,一場來到泥涌,又想食泰國菜,都可以一試.

印度芝士薄餅, 一杯菠蘿特飲,一個椰青.

芒果糯米飯,芒果好酸,不知道有否試味,
記憶中在泰國食過是相當清甜,今次真的不幸運呢.

菠蘿特飲,是新鮮菠蘿肉攪拌而成, 天然果糖,正.

整體來說,一場來到泥涌,又想食泰國菜,都可以一試.
題外話/補充資料: 外觀燈飾很華麗. 由於下午茶時段,侍應較得閒,閒談是工作的一部份呢.
2017-12-26
10 分鐘 (堂食)
  • 菠蘿特飲
2018-01-02 414 瀏覽
昨天經過西沙茶座,便試試茶座的食物。點了炸蝦餅和菠蘿焗飯。坦白說,炸蝦餅還可以,但菠蘿焗飯卻有違商品說明條例之嫌;由下單到上枱等了差不多二十分鐘,但當時並非 full house 喎,只有數枱食客!飯到了,還有點餘溫:要再强調是餘溫,不是焗飯那種熱度!用20分鐘焗一個微溫的飯!菠蘿是有的,就是盛飯那個殼,和我吃了的一小片菠蘿。兩個人吃菠蘿炒飯而只有一個人吃到菠蘿是香港紀錄。客服是零也多給了,除了那位在進場前滿臉笑容的小姐,基本上茶座裏的員工都是木口木面,問多句都覺得煩,也就像欠了他們一樣,價錢卻是酒店價。只有一個字形容今天的茶座 - 「伏」!x 10000000000000000
x 10000000000000000
2017-11-01 731 瀏覽
今夜三五知己四圍遊,半夜揸車入開馬鞍山,路經西沙公路行的《 西沙茶座 》,如揸車的朋友不用擔心,就門口已有泊車位置,所以便選擇了在這店小吃休息聚聚,經過咁多年環境都無太大變化,但不知是時間還是新加的節目,在進食期間有菲律賓歌手表演,可以使我們在進食期間放鬆忘記繁華的緊張的生活,是晚我們便叫了三兩味小食「 冬陰公湯、小食拼盤及生菜包 」,味道還算不錯,只是冬陰公湯辣椒稍為較多變了辣味過濃,其餘兩道小菜味道符合理想。

5 分鐘 (堂食)
$150 (宵夜)
2017-10-29 626 瀏覽
秋天來到,天氣晴朗,最適合去戶外餐廳,也是我最喜歡的。今天選擇了西沙茶座,由沙田火車站乘車去西貢,中途於泥涌站下車,對面便是,非常方便,星期日下午六點到,沒有太多人,環境優美,氣氛好,我們要了香葉雞、炒雜菜、和椰香焗飯,食物很快到,椰青焗飯有很香椰香味,喜歡。近七點就開始多人,然後還有現場音樂,有結他手在彈結他,很有優閒的感覺,可惜我們坐了在露天茶座的左手面,是可以吸煙區,有其他客人在吸煙,我們便走了。
秋天來到,天氣晴朗,最適合去戶外餐廳,
喜歡。近七點就開始多人,然後還有現場
是可以吸煙區,有其他客人在
吸煙,我們便走了。
  • 椰青焗飯
2017-10-26 485 瀏覽
今晚成班fd揸車入左去食呢間西沙茶座,係食印泰菜!一入去環境舒服,尤其係十月尾,涼涼地我地每樣野都嗌左啲,個東陰功湯幾夠味,值得一試。另外,佢個豬頸肉都整得好好味,我地成班人係度爭食😂中段仲有員工彈結他唱歌俾你聽,仲俾你點歌添😛揸車經過既朋友可以一試呢間餐廳!
2017-09-24 643 瀏覽
星期五的氣氛就要休閒一點的,選擇了西沙茶座,位於西沙路,實際較近烏溪沙,往西貢的路上⋯ 自行駕車就最方便,因為餐廳有泊車的位置,或者巴士,我這次由馬鐵線烏溪沙站坐的士去,只跳錶一次,或姐由烏溪沙走路去大約15-20分鐘,不過路上都頗為寧靜,最好就一班朋友一起吃飽,回程當散步消化。門外的裝潢都很顯眼,而且有霓虹燈寫了很大隻的西沙茶座,不會找不到。門外有店員招呼我們,店內位置有分開露天的跟有冷氣的室內,而且室外也有分開吸煙的和禁煙的,很貼心照顧到不同顧客的需要。我地選擇了室內有冷氣的,就像是搭了一個篷,燈光都紫紫藍藍的,很舒服。在看餐牌的時候,看到店內有樂手,彈著結他,唱著懷舊的英文歌曲,他們會在店裡不同位置獻唱,還可以點首你喜歡的英文歌,我點了首英文歌不論歌詞跟樂譜都考不起他們呢。前菜⋯左上($120)泰式鮮蝦柚子沙律,味道清新,把柚子肉拆出來再用一些咸咸辣辣的醬汁伴在一起。右上($123)串燒沙嗲牛柳,一共6串,牛肉配上香濃的沙嗲醬很合襯,而且沙嗲醬特別好吃。左下($83)泰式豬頸肉,豬頸肉很軟,不會燒得連肉都很乾,沾上泰式醬更香口。右下($102)香葉炒豬肉碎生菜包,以香菜炒過的豬肉

前菜⋯左上($120)泰式鮮蝦柚子沙律,味道清新,把柚子肉拆出來再用一些咸咸辣辣的醬汁伴在一起。右上($123)串燒沙嗲牛柳,一共6串,牛肉配上香濃的沙嗲醬很合襯,而且沙嗲醬特別好吃。左下($83)泰式豬頸肉,豬頸肉很軟,不會燒得連肉都很乾,沾上泰式醬更香口。右下($102)香葉炒豬肉碎生菜包,以香菜炒過的豬肉碎很香,而且豬肉吸收了酸酸辣辣的味道,以爽口的生菜包在一起,很開胃。

左上($77)馬拉盞通菜,通菜吸盡了馬拉盞的香味,還有一點點辣味。右上($328)咖哩炒蝦,咖哩很香不過比較重辣味,而蝦確實很大,裡面大約有4隻,頗足料。左下($105/$115)印式咖哩雞、咖哩牛($47/1款)蒜蓉烤餅、牛油烤餅、芝士烤餅,烤燒烤得脹脹的,再沾上咖哩很有風味,自己認為蒜蓉最好味,因為另外兩款都差不多,而咖哩主要都是配烤餅一起食,不過裡面亦有不少肉。右下($230)天多利爐鹽燒魚,賣相可真不錯,吃上去魚肉都很嫩,但表面的鹽分佈不平均,不以為意吃下一口充滿鹽的可真咸,另外配上個醬汁很清新。

左上($218)雜錦拼盤 大,有春卷、魚餅、蝦餅、香葉雞,春卷很脆口,魚餅跟蝦餅也很有口感很彈牙,而香葉雞肉不嫩可是很香。右上($88)香菜碎肉辣炒飯,香葉沒有切到很碎,都會咬到半塊碎肉的味道很濃跟辣的炒飯很特別。左下($112)炒泰國粉,其實就是炒金邊粉,炒得很乾也不會炒到很散很碎,味道也很好有點酸酸辣辣,配料有蝦跟蛋絲。右下($84)濕炒豬肉河,很濃配料很多,河粉底有預先炒過,有風味。

左上($52)碧綠千層糕,很煙韌,椰汁味重,尚算不錯。右上($230)冬陰公湯 大,每人已分好一碗,蝦不夠分的,大約一圍檯有兩三位沒有蝦,湯底較酸和辣,喝上去感覺沒有椰香。左下($52)水晶蜜薯,白色的是椰汁,很甜,黃色的蜜薯就是蕃薯,口感很粉,不太合襯,自己不太喜歡。右下($110)碳燒泰皇雞半隻,除了有少許邊邊的位置有點燒過火燒焦了,整體來說雞很香很嫩。
($44)椰汁芒果冰、($44)珍多冰、($41)菠蘿冰、($44)鮮菠蘿汁七喜、($44)椰青,飲唔價錢亦不便宜,感覺上椰青最抵喝大大個也有椰肉吃,椰青水也雪得夠凍,喝下去透心涼。而另外菠蘿汁也七喜都很好味道,菠蘿跟七喜都很配合,像有汽的菠蘿汁。椰汁芒果汁做得很參差,點了幾杯,有些芒果很多有些很少亦有些芒果在上面⋯ 不過總括都是好味道的。菠蘿汁亦不酸,喝下去都甜的而且不會有菠蘿絲喝到。
2017-09-22
2017-09-24 340 瀏覽
按菜牌點左炭燒魷魚筒,結果上菜後發現從材料組成到顏色都與彩牌的的圖片大不相同。 與侍應瞭解後,一位管理的人過來話,圖片只供參考,唔滿意可以報警。雖然其他菜滿意,但睇唔出餐廳對顧客意見的重視或責任心。以前光顧過多次,今次第一次是不吐不快!..............................

2017-08-03 648 瀏覽
今天是拍拖紀念日 ,想找個浪漫一點既餐廳, 思前想後找到西沙茶座。 從未去過, 但名就聽左好耐, 雖然撞正紅雨, 但紀念日只有硬著頭皮出去慶祝一下。我地駕車, 一去到冇人理我地, 可能太大雨, 真係見裡面一個客到冇, 店員探頭出黎, 當然亦只可探頭, 因為正在暴雨中....西沙茶座以透明帳篷搭成。 我地去到時, 包場咁, 找了一個沒有滴水的位置, 點了個二人餐。二人餐 四百幾蚊, 有前菜主菜 同甜品, 算係幾齊全。頭盤有柚子蝦沙律, 味道頗正宗,蝦新鮮 柚子都算多, 辣味亦合當。主菜有咖哩雞, 都好好食。 唔會硬, 而且咖哩味好似唔似其他地方食既咁。還有, 肉碎菜包, 這個比較著通, 不過都係好食既。甜品,我最欣賞那椰汁薯仔, 以為會好濟, 但食落又好好食。我地六點左右到, 可能太早, 到我地七點差不多食完, 竟然有live band, three men brand ! 係幾好氣氛既, 如果冇大雨既話。
甜品

二人餐 四百幾蚊, 有前菜主菜 同甜品, 算係幾齊全。

還有, 肉碎菜包, 這個比較著通, 不過都係好食既。
甜品,我最欣賞那椰汁薯仔, 以為會好濟, 但食落又好好食。

柚子沙律
2017-07-17
慶祝紀念
紀念日
甜品
柚子沙律
2017-07-30 541 瀏覽
今日同女朋友去左西沙路既西沙茶座食晚飯, 西沙茶座果度有得免費泊車,方便揸車嘅朋友黎幫襯,而西沙茶座有室內冷氣房同戶外俾你揀坐邊。今次叫左泰式炸蝦餅,菠蘿焗飯,魚露生蝦,碳燒皇帝魷筒同空運椰菜苗。出菜速度都幾快,我落左無耐單就已經上菜。泰式炸蝦餅及空運椰菜苗,每次黎都一定會叫,因為真係整得好好食 ; 魚露生蝦個醬汁都做得好出色。唯一失望的是菠蘿焗飯同碳燒皇帝魷筒,真係一般到無可再一般,無咩特色之剩味道也欠奉,而碳燒皇帝魷筒簡直中哂伏,魷魚 D 肉薄到好似薯片咁,而且裏面啲餡又唔好食,最嚴重就係得一小隻,而隔離就俾啲雜菜您,完全係搵笨之作。

2017-05-11 811 瀏覽
假日和朋水帶狗狗去散步,開車去西頁的西沙露天茶座。不知道是否因為下午茶時間的關係,下午5:00pm,服務員都懶懶閒,不願怎樣招待帶位。我們像打憂了員工的休息時間,被安排了一個路口位。 當選好了食物和飲料,打算點菜,向服務員招手。意想不到離10米遠,一位正消閒得很的服務員阿姐,眼睜睜看見我們招了良久的手,她的腳像在地上生了根一樣,望著我們卻是一步也不願走來幫我們落單。叫了在我們身旁經過的服務員幫我們落單。之後該阿姐都只是望著客人,很難得才為我們送上一碟菜。心想,打工皇后啊。串燒豬肉,肉質很淋炸蝦餅,都是叫廠交過來,不是自家制的炒金邊粉,金邊粉的份量好像被人偷吃了一半的樣子老實說,他們這樣的泰國菜質素,在香港不難找到,九龍城,尖沙咀,銅鑼灣,元朗,多的是。價錢亦算貴,唯一仍吸客的原因,可能就是他們的從前積落的名氣吧!
假日和朋水帶狗狗去散步,開車去西頁的西沙露天茶座。

名過甚實的西沙茶座

我們像打憂了員工的休息時間,被安排了一個路口位。

當選好了食物和飲料,打算點菜,向服務員招手。

叫了在我們身旁經過的服務員幫我們落單。

串燒豬肉,肉質很淋

炸蝦餅,都是叫廠交過來,不是自家制的

泰式炒金邊粉
炒金邊粉,金邊粉的份量好像被人偷吃了一半的樣子

2017-05-07
2017-05-09 606 瀏覽
趁著今天天氣好☀️、便驅車帶狗狗🐶到戶外走動一下。我們先到沙田城門河、那裡的長廊可讓🐶🐶盡情奔跑。玩樂一番之後、看看手錶又到食下午茶的時間了於是便驅車前去這個露天茶座、貪其有風味之餘又可比帶寵物入內👏👏👏露天座位環境坐下後、我們先點了飲品、因為天氣真的很熱、要飲杯凍飲才能降溫😝😝朋友1叫的椰青$44朋友2,3和我自己叫的珍多冰$41;雪糕紅豆冰$44;菠蘿冰$41(由左至右)解完渴、梗係要醫肚啦😜串燒沙嗲豬柳(半打)$113(豬肉燒得很嫩、不會很乾)泰式炸蝦餅(4件)$88(炸得很香口、蝦肉新鮮)炒泰國粉$112(酸度適中、正!)同場加影:
趁著今天天氣好☀️、便驅車帶狗狗🐶到戶外走動一下。

我們先到沙田城門河、那裡的長廊可讓🐶🐶盡情奔跑。

玩樂一番之後、看看手錶又到食下午茶的時間了

露天座位環境

朋友1叫的椰青$44

(由左至右)

解完渴、梗係要醫肚啦😜

串燒沙嗲豬柳(半打)$113

(豬肉燒得很嫩、不會很乾)

泰式炸蝦餅(4件)$88

(炸得很香口、蝦肉新鮮)

炒泰國粉$112

(酸度適中、正!)

同場加影:

2017-05-07
下午茶
週日假期與家中小鬼到海星灣暢遊,欣賞完日落美景,順道到毗鄰的西沙茶座享用晚膳。西沙茶座在西沙路的其中一段,除另一間食肆外,附近沒有其他食肆商舖。在這相對隔涉的地段,人流仍然絡繹不絕,實在難得。 筆者之前也曾到訪過西沙茶座,發覺店內的裝潢有挺大的改變。相信因為法規要求,原本室內的冷氣設施被全部移除,現在只剩下露天用餐區。在天氣清涼的日子,問題不大,但炎夏將至,用餐時的舒適感絕對是一個問題。另外,西沙茶座一帶有山有水,蚊蟲特別多,雖然每枱的地下均設有蚊香,也難免要與飛蚊鬥智鬥力。 魚仔喜愛吃雞,這碟泰式海南雞專為她而設。沒有多餘的調味,海南雞的鮮味更易流露出來,加上細嫩的肉質,魚仔也覺得很滿意。 咖喱炒蟹用上大隻的肉蟹,二人分享,份量十足。蟹肉味道鮮甜,蟹鉗肉質結實,但蟹身蟹腳口感稍遜,要扣減少許分數。咖喱一向是泰菜的拿手作品,這道菜用上味道平易近人的甜咖喱,有助提升蟹肉的鮮甜享受。 為了好好善用這碟咖喱汁,特意多配一份印式蒜蓉烤餅。剛烤起的薄餅熱辣酥香,外脆內軟,加入蒜蓉份外惹味。不論空口品嚐或蘸點咖喱汁吃亦佳。 蒜蓉炒椰菜苗是筆者常點的泰式菜蔬,因椰菜苗選材「老身」,水準不

泰式海南雞
印式蒜蓉烤餅
蒜蓉炒椰菜苗是筆者常點的泰式菜蔬,因椰菜苗選材「老身」,水準不太滿意。
蒜蓉炒椰菜苗
薄荷賓治
椰青
整體來說,西沙茶座的泰式食品普遍富一定水準,但因用餐區沒有空調設施,氣溫與蚊蟲很易影響用餐享受。另外,餐廳出菜很慢,服務一般,亦是值得留意的地方。

[30/4/2017; Sun]
題外話/補充資料: 泊車情報:代客泊車。
2017-04-30
泰式海南雞
印式蒜蓉烤餅
2017-03-09 1257 瀏覽
坐低左之後諗住嗌嘢食,點知聽到後邊嗰個男人同個女人講話唔好食仲問返個女人話究竟呢度有啲乜嘢好食好食嗰個有冇食個境嘅咋喎,嗰時候就好擔心想起身走,但係附近零餐廳,唯有硬着頭皮去食。打開個餐牌啲價錢一啲都唔平,但係以佢獨市生意來講就冇得講啦。諗住平平哋食湯粉都要成$70,比平時食貴差唔多一半,究竟有啲咩咁好食?湯我可以選清湯底或者冬陰公湯底,講真佢個冬陰公湯底味道濃度中等啦,有少少酸味,但係話係冬陰公就點都講唔上,唯一覺得要讚嘅就係佢塊豬頸肉,豬頸肉好大塊,勁開有成10幾片,正常人係食唔唒。肉碎生菜包--味道中規中矩,份量都可以,生菜幾新鮮。但價錢要110蚊,有d過份左。食左幾樣嘢,要讚嘅就係拒個印度飛餅我不嬲都鍾意食呢一種餅,但鍾意食甜嘅,但點咖哩又無可能要甜味,儘管菠蘿係有少少嘅甜味哈哈。餅熱辣辣,質感厚而鬆軟,味道好。仲有嘅係拒個咖哩,我好小中意食紅咖哩,可能因為呢個味道偏甜,椰汁味重,吃後仲有微辣的感覺,所以啱我嘅口味。而且我最覺得要讚拒嘅就係佢有個火爐端出嚟,平時食開咖喱都唔會有呢一樣野,我覺得熱住嚟食個感覺真係爭好遠,好好多。埋單午餐要400蚊, 真心係覺得貴如果你俾我講呢個
埋單午餐要400蚊, 真心係覺得貴如果你俾我講呢個質素嘅午餐的話,我個價錢預算大概係$300之內,貴又唔係話貴左好多,但係個感覺就係冇咁抵食,就係爭d。

2017-01-04 1644 瀏覽
之前都黎過西沙公路,不過就冇食野!今次反而冇車先黎食野😝以為有好幾間餐廳可以揀,原來都係得2間,而且2間都係食泰菜😂😂我地隨意入左其中一間,待應問我地想坐室內還是室外,我見依家唔熱而且依度應該出名坐室外,所以揀左露天位!坐底已經黎一碗小食,花生脆,魚仔甜甜地,再加炸粉絲,岩我依d鐘意食脆卜卜的人😋其實望住個餐牌好耐,我都未揀到食咩,因為我唔想食辣,但老公又想食辣!最後,我地揀左個小食拼盤,個蝦餅同魚餅都比較林,我鐘意食d彈牙d!個炸雞乾左少少,旁邊個汁反而有驚喜,似茄汁,唔太辣,岩我😁😁老公揀左個紅咖啡牛肉,咖哩幾香,但唔夠濃,牛肉都幾林,配菜有豆角同泰國茄子,不過唔夠入味...最正都係個烤餅,原先老公想叫飯,但待應推介依度既招牌菜烤餅。佢烤餅都有幾種味,我地揀左芝士味。真係冇介紹錯!好香芝士味,又煙靭😋😋
之前都黎過西沙公路,不過就冇食野!
今次反而冇車先黎食野😝

炸雞乾左少少,旁邊個汁反而有驚喜,似茄汁,唔太辣,岩我😁😁
佢烤餅都有幾種味,我地揀左芝士味。
真係冇介紹錯!好香芝士味,又煙靭😋😋
2017-01-01
  • 芝士烤餅