2020-10-08 141 瀏覽
有名你叫裕‧鵝莊,招牌菜一定是燒鵝,據餐廳所說燒鵝用了清遠黑鬃鵝,而且明火燒烤,全部都是功夫錢。首先這裏是收茶錢$8/位,另外還有加一。滷水鵝肝配意大利黑醋鵝肝入口嫩滑,滷得入味,配上黑醋汁中和油膩感。燒鵝米燒鵝份量都很多,外皮燒至帶脆,皮肉間油脂都不少,肉質鬆化且多肉汁,還帶點炭火香味,配上自家製的酸汁,可減輕油膩感。叉燒拼燒腩飯叉燒燒至旁帶點焦,肉質嫩腍,但肉味略淡;燒腩肥瘦均勻,表皮香脆,肉質保留了肉汁,完全唔乾。百花炸蝦丸蝦丸炸至表面金黃香脆,蝦膠彈牙,中間還有隻爽口蝦仁。懷舊炸鮮奶用了3.6牛乳,所以奶香味突出,而且很滑,外層粉漿又薄。

首先這裏是收茶錢$8/位,另外還有加一。
滷水鵝肝配意大利黑醋
鵝肝入口嫩滑,滷得入味,配上黑醋汁中和油膩感。

燒鵝米

叉燒拼燒腩飯

百花炸蝦丸
蝦丸炸至表面金黃香脆,蝦膠彈牙,中間還有隻爽口蝦仁。

懷舊炸鮮奶
用了3.6牛乳,所以奶香味突出,而且很滑,外層粉漿又薄。
2020-10-08 213 瀏覽
好耐無食燒鵝,又唔想去咁遠,所以就嚟到尖沙咀呢間裕鵝莊。裕鵝莊係由出名既深井燒鵝第三代傳人開既。我地係平日六點鐘左右去,所以到既時候都無乜人。深井燒鵝例牌 📌$160例牌有四份一隻鵝,燒鵝既肉都幾厚身,配埋塊燒鵝皮食好滿足。配埋既醬同平日食既酸梅醬有啲唔同,好似酸梅醬加咗啲是拉差辣醬咁,不過我都係鐘意食傳統酸梅醬多啲。鼓油皇灼鵝腸 📌$138鵝腸好夠味,好爽口唔會好韌,食落有驚喜。鵝莊小炒皇 📌$118小炒皇幾夠鑊氣,入面有幾款唔同既料。有魷魚、腰果、蝦乾之類,用嚟送飯都幾好。黃金蝦多士 📌$78蝦多士有六件,除咗蝦之外仲有咸蛋黃碎,好香口。不過塊麵包比較油,一人食一件就夠喇。除咗燒鵝之外,其他小菜都整得幾好食,可以一試。用埋Openrice訂位有八折就仲抵啦。

我地係平日六點鐘左右去,所以到既時候都無乜人。

深井燒鵝例牌 📌$160

燒鵝例牌

鼓油皇灼鵝腸 📌$138

鵝腸好夠味,好爽口唔會好韌,食落有驚喜。

鼓油皇灼鵝腸

燒鵝例牌
鼓油皇灼鵝腸
鵝莊小炒皇
2020-10-06 122 瀏覽
細細個就聽過好多次深井裕記燒鵝嘅名,印象深刻,但從來都未食過。原來呢間餐廳由裕記的後人所開,咁食燒鵝都唔需要大老遠走入深井喇。來到裕鵝莊,梗係要食下佢嘅燒鵝啦。例牌 $160。雖然例牌咋,食落都好多舊鵝,唔少架。燒鵝咬落皮脆肉嫩,鵝油溢出,散發著鵝獨特的油脂香味,在嘴裡回味。鵝肉入味,上佳作品。鵝的皮下脂肪不多,多吃也不會覺得太油膩。這是我試過最美味的鵝 🦢。另外,也叫了「求其」- 蘆筍百合炒蝦球。蝦球的美味超出我的預期!唔知大家有無食過爽口彈牙但無乜味的蝦球,我成日都食到。但呢間店唔同,蝦球係爽口彈牙兼有鮮味!真係難得!炒熟的蘆筍也很爽口,整道菜感覺清新。咕嚕肉用上新鮮菠蘿作配料,味道屬正常發揮。總括來講,呢餐好滿意 👍🏼

咕嚕肉用上新鮮菠蘿作配料,味道屬正常發揮。

總括來講,呢餐好滿意 👍🏼
2020-10-06 1630 瀏覽
餐廳裝修簡約、時尚, 座位寬敞舒適, 環境寧靜, 主打食燒鵝, 原來是深井裕記燒鵝分店。杏汁菜膽燉豬肺湯$78奶白色的杏汁燉豬肺湯, 賣相吸引,真材實料 , 豬肺同白菜, 十分軟淋香甜 ,入口滿滿杏汁的香氣, 豬肺仲有補肺功效,十分有益,秋冬最適合不過的滋潤湯水。燒鵝瀨$80 燒鵝外皮烤至油光亮麗,香氣四溢,皮脆肉嫩,肉質嫩滑多汁, 十分入味, 瀨粉彈牙,既香且滑 ,啖啖都是幸福的滋味,與燒鵝絕對是黃金拍檔,十分搭配, 將深井燒鵝的風味,重現在舌尖上。鹵水鵝肝配黑醋汁$68鹵水鵝肝火候控制剛好, 外層 光亮, 輕輕咬下去,油香四溢 ,質感嫩滑細緻,入口綿化, 鵝肝的油香在口中綻放, 沾上黑醋汁一起吃 ,鮮味提升,令人齒頰留香。冰鎮芥蘭$48芥蘭放在冰塊上, 色澤翠綠,賣相吸引, 入口爽甜帶嚼勁, 原汁原味,沾上魚生豉油, 啖啖好鮮味,津津回味。百花炸蝦球$118百花炸蝦球外皮炸到金黃色, 大粒圓渾, 熱呼呼, 香噴噴,令人垂涎, 入口甘香酥脆, 咀嚼時啖啖蝦的鮮味,口感彈牙 ,完全不覺油膩,令人停不下來, 一口接一口。椰香鮮奶桃膠$48 椰香鮮奶桃膠,入口滿滿迷人椰香的香甜,配上豐

杏汁菜膽燉豬肺湯$78

燒鵝瀨$80

鹵水鵝肝配黑醋汁$68

冰鎮芥蘭$48

百花炸蝦球$118

椰香鮮奶桃膠$48
椰香鮮奶桃膠,入口滿滿迷人椰香的香甜,配上豐富的滑溜的桃膠,更加吸引,啖啖窩心, 乾涸的秋冬,好滋潤的糖水, 不二之選。
2020-10-06 95 瀏覽
一直以黎食燒鵝都係特登入深井,呢幾年好多深井老字號都開左巿區分店,真係方便左好多食客。坐低緊係叫份例牌燒鵝下庄先✓✦鵝下庄 $190大概2-3人份量,睇到已經流口水,皮脆肉嫩,咬落去啲肉汁流哂出黎,好滿足!中意食燒鵝既朋友真係唔可以錯過。✦味菜豉椒鵝腸 $138鵝腸好爽脆,好有口感,而且都好重豉椒味,夠哂開胃。✦椒鹽茄子 $78茄子條配惹味既椒鹽真係冇得輸既組合,一啲都唔油,夠哂鑊氣,酥香可口。✦杏汁菜膽燉豬肺湯 $78最後忍唔住加多個燉湯,好香杏味,做埋尾的湯水岩岩好有種清熱既感覺。

坐低緊係叫份例牌燒鵝下庄先✓

✦鵝下庄 $190

✦味菜豉椒鵝腸 $138

鵝腸好爽脆,好有口感,而且都好重豉椒味,夠哂開胃。

✦椒鹽茄子 $78

✦杏汁菜膽燉豬肺湯 $78

2020-10-05 119 瀏覽
作為大西北牛牛,周不時都約埋一堆朋友去裕記嗒燒鵝。上上星期誤打誤撞食左裕鵝莊,真係食完先知原來他原來是裕KEE。尖沙咀店以裝備黎講係幾摩登,食飯時聽到兩個呀叔話「嘩我以為去酒樓食飯架咋,哈哈哈哈」。老老豆豆,我覺得卡位真係坐得幾舒服。野食方面我地叫左無甩拖既燒鵝下庄,仲有兩道小菜包括黃金蝦球同干扁肉碎四季豆。作為裕記,燒鵝出色是應該,好彩水準確實是不錯的。燒鵝外皮燒得香,鵝肉味濃、油脂重,再配搭酸梅醬可謂白飯爬多兩啖。好野總想食多幾啖,可惜鵝略瘦,鵝肉不多,很好奇坐隔離的壯男們是否夠食。至於小菜,黃金蝦球做得出色,蝦球大隻爽口,沾滿令人垂言三尺的咸蛋黃,令我非常滿足。干扁肉碎四季豆都不俗,有鑊氣之餘,味道夠,單食有點咸,順利成章成為餸飯炒品。埋單呢餐食左$534,價錢中等,環境服務及食物質素均不俗。

埋單呢餐食左$534,價錢中等,環境服務及食物質素均不俗。
2020-10-05 131 瀏覽
唔係傳統中菜裝修,得一張大圓檯,其他係2人檯嗰啲,雖然位迫咗啲,但環境都幾乾淨,洗手間同樣細同迫,只適合100磅嘅女仔入去🤣🤣,不過都好整潔👍《桃膠時疏》不過不失《燒鵝》(例)例嘅份量都唔細,有脾位,皮燒得香,肉質都幾好😋。《柚子青檸骨》好似得5件,份量就少咗啲,不過幾惹味😎。《炸鮮奶》幾好,個粉唔太厚《滷水雙拼》揀咗海蜇同掌翼,海蜇都幾辣,掌翼都算幾入味。《安格斯炒河》係幼河粉,炒得都幾鹹,麻麻👎埋單有8折,不過原來只限正價單點食品,所有飲品係正價嘅,所以分開咗2張單俾我地,over all 性價唔高。
《桃膠時疏》
不過不失
《燒鵝》(例)
例嘅份量都唔細,有脾位,皮燒得香,肉質都幾好😋。
燒鵝例

《柚子青檸骨》
好似得5件,份量就少咗啲,不過幾惹味😎。
《炸鮮奶》
幾好,個粉唔太厚
《滷水雙拼》
揀咗海蜇同掌翼,海蜇都幾辣,掌翼都算幾入味。
《安格斯炒河》
係幼河粉,炒得都幾鹹,麻麻👎

2020-10-03
裕鵝莊位於海港城附近,地鐵站A1出口行去大概3分鐘到達。裝修有傳統香港風味,侍應服務殷勤,小菜款式亦都有好多選擇。📍金柱伴秋葵$48涼拌小食,調味出色,微酸清新,配合上面炸脆了的瑤柱絲,好開胃📍小炒王$118每次食小菜都一定要叫小炒王,呢間嘅小炒王都好高質,好足料,蝦乾魷魚量多,仲有海蜇同白飯魚!📍松露鯪魚球$108即叫即炸,熱辣辣,鯪魚肉爽口彈牙,外皮超級酥脆,內裏包着黑松露醬,有驚喜!📍豉汁帶子蒸豆腐$128使用布包豆腐,吸汁力極高,帶子鮮甜,送飯一流😉📍凍菠蘿茶$32超級大杯, 580 ml,冰爽清涼,有果肉,酸酸甜甜,好似初戀❤️🤣❤️今次雖然冇叫到佢哋招牌燒鵝,但係佢哋嘅小菜都十分高質,推薦!

📍金柱伴秋葵$48

📍小炒王$118

📍松露鯪魚球$108

📍豉汁帶子蒸豆腐$128
使用布包豆腐,吸汁力極高,帶子鮮甜,送飯一流😉

📍凍菠蘿茶$32

• 小炒王
2020-10-04 66 瀏覽
要想食靚燒鵝,而家唔駛長途跋涉跑去深井了! 因為深井最出名的裕記燒鵝已有分店落戶於尖沙咀。 我們現在想吃的話,十分之方便了!裕 鵝莊店舖裝潢美觀,主打的燒鵝仍然保持一貫的高水準,必點。 鵝肉赤紅、肉汁豐腴、皮脆香口!絕對和老店無異,都是採用清遠的黑鬃鵝,按秘製配方烤製, “色、香、味”都是絕配,真的吃落便知龍與鳳,絕對誇啦啦!我們二人也點了甜薯黑椒安格斯牛粒,上枱時香味撲鼻,賣相誘人! 牛肉粒牛味豐富軟稔,肉身滲入黑椒和青紅椒的香氣,加上安格斯牛肉的鮮甜,別具特色。深井炒麵素材豐富,油麵固之然炒得好吃,沒有油膩的感覺,加上蛋絲、魷魚、大蝦的配料,吃得十分滋味!至於甜品的陳皮紅豆沙桃膠,煮得非常夠火喉,清甜滋潤,桃膠也為紅豆沙增添特色兼養顏。

2020-10-02 68 瀏覽
今日黎左呢到食燒鵝 雖然都深#裕記 但黎到裝修、餐具都感覺好年輕第一樣食既就係例牌燒鵝(下庄)。呢個位比較滑。佢既鵝都比較肥美,食到一層層脂肪,而且個皮好香脆。呢到既燒鵝好滑 而且比出面既大件,應該係燒到岩岩好。另一樣叫既係百合蘆荀炒蝦。佢既蝦好新鮮,食落又大隻又爽。配合埋蔬菜好好味最後一樣就係帶子瑤柱蛋白炒飯。佢用既帶子瑤柱都好多,每一啖都食到有。調味岩岩好, 唔會過鹹,而且D米都分明,唔會痴埋一舊舊。值得稱讚。!~成餐都好滿意,一定會再黎。

成餐都好滿意,一定會再黎。
臨時約中秋節晚飯,當日約也book到早輪,六點半開始食,也幾多人,叫了招牌燒鵝、鹵水鵝肝、黃金蝦球、柚子青檸骨、上湯桃膠時蔬、瑤柱蛋白帶子炒飯、鱷魚燉湯、瀨粉,每樣食物價錢並不便宜,個湯一盅仔要$98未計加一,個湯同青檸骨製作需時,要大約十五至廿十分鐘,味道ok,個燒鵝我們叫例牌,唔係好多肉食,個黃金蝦我覺得唔夠咸蛋黃香,但D蝦也彈牙,整體而言,味道ok,但份量比較少,服務也算ok,不過價錢比較貴.
疫情拖得太久,變成抗疫疲勞,今晚找上好久不見的朋友聚會,問朋友想吃什麼?她回答“求其”“是但”,居然讓我在菜單上找到“求其”這道菜,甚至也有“是蛋”,那就來道“求其”啦。“求其”這道菜名不副其不實,有6隻如湯匙那麼大的蝦,蝦肉很結實。蘆筍翠綠,百合清甜。還有紅蘿蔔,黑木耳和配菜做點綴,一點也不求其。鵝莊的鵝也是出名好吃,所以也是必點的菜。味道清香淡甜,鵝皮脆,肉質細膩,夾在皮和肉之間的脂肪雖然邪惡,但口感卻不能失去它。爽滑海蜇,有陣濃濃麻香味,表面有紅油並不是辣的,吃完一塊鵝肉,再來一口海蜇,是非常合緣的搭配。

2020-10-01 92 瀏覽
抗疫多日,今晚收工後去了食燒鵝,心情很好。餐廳最出名就是燒鵝,當然要試試。什麼都想試下,所以點了燒鵝河粉,份量亦不少,皮薄脆,肉厚多汁,配上滑溜河粉,超正。燒味雙拼飯要了叉燒和燒腩仔,叉燒肥瘦相宜,爽口,燒腩仔就不過不失。鹵水掌翼份量比想像的多,很入味。小炒皇亦是至愛之一,夠獲氣,有蝦乾、魷魚、腰果和韮菜,非常有口感。上湯浸時蔬要了菜心,可以中和了肉的飽濟感。眼闊肚窄,最終要了外賣盒,將鹵水掌翼帶返去做宵夜,配啤酒,正呀!
抗疫多日,今晚收工後去了食燒鵝,心情很好。
餐廳最出名就是燒鵝,當然要試試。

什麼都想試下,所以點了燒鵝河粉
,份量亦不少,皮薄脆,肉厚多汁,配上滑溜河粉,超正。

燒味雙拼飯
要了叉燒和燒腩仔,叉燒肥瘦相宜,爽口,燒腩仔就不過不失。

鹵水掌翼
份量比想像的多,很入味。

上湯浸時蔬要了菜心,可以中和了肉的飽濟感。

2020-09-30 1552 瀏覽
疫情緩和, 是時候恢復和朋友飯聚的日子, 放工在尖沙咀買點東西, 就來亞士厘道搵食, 之前沒留意, 原來有間來自深井的燒鵝餐廳, 很久沒吃鵝的我們, 就選了這間吃飯。燒鵝瀨$80每次吃鵝也不會吃太多, 小食多滋味, 所以叫了燒鵝瀨一起分享, 很幸運的得到了鵝脾, 鵝脾看上去偏瘦, 但肉質咬下去很嫩, 滿有鵝香味, 皮薄帶鵝油香, 這滋味實在迷人, 配上瀨粉是一絕。蝦醬炒西蘭花$80本想蝦醬炒通菜, 通菜沒有了改西蘭花, 西蘭花在家也常吃, 但就是在外吃的比較好吃, 很是爽脆, 可能走過油, 但它也不油膩, 蝦醬味道鹹香滋味。椒鹽白飯魚$108白飯魚細細條, 炸到金黃色, 很香脆, 蘸上椒鹽及醋, 十分有大排檔風味。澳門炒飯$98不知道澳門炒飯是什麼, 因為想吃炒飯就嘗試一下, 原來是鹹魚、蝦乾作為主材料, 鹹鮮的味道反而令我想起大澳, 份量都幾足。竹笙螺頭老雞湯$88一個人住的我, 很缺乏湯水的滋潤, 開始入秋及乾燥, 喝碗燉湯滋補一下, 它如家常靚湯, 足料美味, 無味精的味道。豐富的食物滋養心靈, 裕鵝莊不單只鵝靚, 小菜都很夠鑊氣夠味道, 茶又香, 更有我喜歡的燉湯, 是朋友晚飯

燒鵝瀨$80

蝦醬炒西蘭花$80

椒鹽白飯魚$108

澳門炒飯$98

竹笙螺頭老雞湯$88

豐富的食物滋養心靈, 裕鵝莊不單只鵝靚, 小菜都很夠鑊氣夠味道, 茶又香, 更有我喜歡的燉湯, 是朋友晚飯好去處。
  • 竹笙螺頭老雞湯
  • 燒鵝瀨
2020-09-29 74 瀏覽
超邪惡又好肥美既鵝😍超好食仲有懷舊炸鮮奶,好滑好重奶味 係就貴左dd 間唔中都要食d好西 獎勵自己既😂個鵝有dd濟 我地兩個人咁既份量岩岩好 唔會唔夠飽餐廳仲坐得好舒服 推介~~~
超邪惡又好肥美既鵝😍超好食
仲有懷舊炸鮮奶,好滑好重奶味
係就貴左dd 間唔中都要食d好西 獎勵自己既😂
個鵝有dd濟 我地兩個人咁既份量岩岩好 唔會唔夠飽

餐廳仲坐得好舒服 推介~~~