2017-09-17 122 瀏覽
難得的假期,看完早場電影後與朋友到食肆林立的女人內街食午飯。朋友之前食過覺得味道不錯,遂決定再去食!餐具頗可愛富特色,有別於傳統款式。海苔芝士濃味薯條 - 送上時散發香氣撲鼻的薯味,芝士分開呈上。薯條採用坑紋款,熱騰騰之餘還富有一定口感!芝士不稠身,入口濃郁,點上芝士醬汁別有一番味道喔!卡邦尼河粉 - 大大碗,食完挺飽。賣相不錯,河粉既滑溜又粗身,索汁度高。卡邦尼醬汁味道不稠不濃,口感適中,開胃又易於入口!德國脆皮豬手飯 - 飯粒混圓軟綿!豬手肉質嫩滑香脆,表皮烘得脆卜卜。配上醬汁味道更加出眾!情歌王(西洋菜蜜藍蝶花) - 大大杯!上紫下青的色調,挺漂亮!飲落既解渴外又舒喉得很,味道不會太死甜!
朋友之前食過覺得味道不錯,遂決定再去食!

餐具頗可愛富特色,有別於傳統款式。

芝士不稠身,入口濃郁,點上芝士醬汁別有一番味道喔!

卡邦尼河粉 - 大大碗,食完挺飽。
賣相不錯,河粉既滑溜又粗身,索汁度高。
卡邦尼醬汁味道不稠不濃,口感適中,開胃又易於入口!

德國脆皮豬手飯 - 飯粒混圓軟綿!
豬手肉質嫩滑香脆,表皮烘得脆卜卜。配上醬汁味道更加出眾!

情歌王(西洋菜蜜藍蝶花) - 大大杯!
上紫下青的色調,挺漂亮!
飲落既解渴外又舒喉得很,味道不會太死甜!
2017-09-17 103 瀏覽
很喜歡這間餐廳裝修富有特色,牆上既壁畫充分呈現了香港特色!就連餐廳既食物都中西合併,大玩fuhion ,中西cross over 得黎又幾好味幾有創意!非常有新鮮感呀!這碟大蝦龍龍汁蝦子麵賣相非常吸引!平日食西餐,大蝦唔係配意粉就係意大利飯,反而今次配上蝦子麵,配上鮮甜濃郁既龍蝦湯,再加上蟹子,中西日cross over,賣相吸引之餘仲好好味,好有驚喜呀!蝦子麵本身比較爽口,加上蟹子,口感更加豐富左,入口食到蟹子爆開,口感一流!值得一提既係大蝦開左邊,仲去埋腸,好乾淨!而且最討厭剝蝦殼既問題消失了,開左邊既大蝦,用叉一起蝦肉就吃到了,唔洗怕整污租手!+$38有龍蝦湯同飲品,價錢唔貴!最緊環都係龍蝦湯夠好味,每啖都飲到龍郁既龍蝦味,好飲食緊龍蝦咁呀!

2017-09-15 82 瀏覽
行開mk就嚟通菜街食下呢間主打港式fusion菜嘅舖頭,見格局都幾好,裝修又幾靚就入去啦!夜晚有個2人套餐,主要從main嚟決定價錢嘅。餐湯加左38蚊要南瓜蝦仁湯,比較稀身,蝦仁兩隻,味道偏淡。之後上左apple salad,好細盤,冇食到青蘋果,落左芝麻醬,比較清新。main要左黑毛豬,偏薄身,但幾夠淋身同香黑椒味!薯格就幾硬下而河粉要左龍蝦汁炒河,甜甜地,又係好細盤,亦只有一小塊龍蝦。最後甜品要左阿華田吉士多士,幾特別,d吉士又幾夾個西多士,但太過油膩,一人一件已經好夠!野飲要左驚天動地愛戀過同櫻花樹下,好似核打汔水,幾解渴!

夜晚有個2人套餐,主要從main嚟決定價錢嘅。
餐湯加左38蚊要南瓜蝦仁湯,比較稀身,蝦仁兩隻,味道偏淡。

野飲要左驚天動地愛戀過同櫻花樹下,好似核打汔水,幾解渴!
2017-09-15 99 瀏覽
好耐冇同好姊妹見面,當然要搵個舒服嘅地方食好嘢😁喺OpenRice搵到街坊Cafe,就用OpenRice網上訂位book檯一試。一坐低當然即刻叫返兩杯野飲先啦,呢度嘅飲品賣相同味道都好吸引~食物方面叫咗我好想試嘅 Carbonara河粉,另外仲叫咗一客小食拼盤。Carbonara河粉非常驚喜,醬汁好味之餘,河粉有滑溜口感唔會爛!而小食拼盤都係誠意之作,四款小食都好好味。最後我哋當然叫甜品作結尾,好多款甜品都好想試,今次就試咗Tiramisu吉士雞蛋仔伴雪糕。估唔到雞蛋仔上枱嘅時間都仲係熱,加上半溶狀態的棉花糖,同凍冰冰嘅雪糕一齊食,超級滿足!

2017-06-26
  • Tiramisu吉士法國西多士伴雪糕
2017-09-15 4204 瀏覽
旺角往往俾人一種"喱民"既感覺,尤其女人街更是“走唔甩"!今日身為街坊的我就叫左啲舊同學一齊試下~ 我個男同學最遲放工,所以就跑過來,勁熱,一坐落就要叫杯野飲,佢就叫左杯“動地驚天愛戀過”,裏面有金桔同利賓納,金桔味淡淡然,無cover到利賓納既味,而且唔酸,又幾靚。這店仲特别為飲品s改了流行曲名,例如:我的宣言,換個他,一加一,情歌王,櫻花樹下等,啱矖我地依啲撐香港流行曲既人!朋友見到原隻龍蝦蟹籽蝦子麵就話要食,以為百幾蚊都唔會好大隻,點知都唔係。大過成隻手,presentation都幾得吓,燒香左,朋友話啲肉都幾彈牙!(我無食到,俾啲龍蝦控食矖). 所謂的蝦子麵係日本蟹籽粒舖上傳統撈麵上,配上濃郁的龍蝦汁,近乎每條麵都有龍蝦汁,無龍蝦食都能滿足到,過足癮~ 點知個餐加三十八蚊都可享用龍蝦湯, 依個龍蝦湯如常有幾滴忌廉響面, 但都係覺得勁濃,可能佢打左啲龍蝦款落去,我覺得苦,苦到飲唔到,但兩個龍蝦控就lum lum脷想encore咁款。 燒雞三文魚凱撒沙律(大) $98 煙三文魚有四件剛剛好,凱撒沙律菜非常新鮮,大大盆,4個人一定夠分,上面攦上芝士粉,都好夠味,加埋

煙三文魚有四件剛剛好,凱撒沙律菜非常新鮮,大大盆,4個人一定夠分,上面攦上芝士粉,都好夠味,加埋雞肉同煙三文魚就更加啦~

最後係我最期待的甜品炸法包上舖满紫薯,只係外貌已赢了,你話加埋燒棉花糖同雪糕係咪無敵先,仲要唔太甜。

你知唔知啊,佢地成晚都播方皓玟同薛凱琪d歌,新舊都有,我尤其感動,一來佢地係我女神,二來當個個(無論餐廳定店舖)都播韓歌時,佢地仲播廣東歌,我好想錫啖佢地咁支持本地音樂!!!!!
2017-08-14
2017-09-14 94 瀏覽
因為想食碗仔翅所以尋尋覓覓中搵到街坊cafe,由於我到既時間尚早,唔算多人,餐牌款式亦較多,最後我地都揀咗套餐,有素食碗仔翅、沙律,墨魚汁河粉、扒、雞蛋仔提拉米蘇!素翅入面有素鮑魚同素海參,足料👍🏻墨魚意粉就食得多,今次試下墨魚汁河粉,可能用河粉炒所以感覺上比較油膩,但味道不錯👌扒真係好大塊仲拼埋薯塊夠晒香口😋食完正餐當然唔少得甜品,提拉米蘇雞蛋仔配上綠茶雪糕,二者混為一體,不消一陣我地已經食晒成碟啦!如果打算黎食最好訂位,因為都好Full
2017-09-12 91 瀏覽
Tiramisu 吉士雞蛋仔伴雪糕 $58 @ 街坊cafe熱辣辣既雞蛋仔放係底,上面吱上吉士醬同灑上可可粉🍫,伴有雪糕🍦同棉花糖。雞蛋仔質地較淋身,感覺似蛋糕仔😂;而因為鐵板上既關係,棉花糖被烘得微微溶化,,將雞蛋仔沾上雪糕再加一粒棉花糖同吃,好幸福的滋味喔💕! .
2017-09-11 97 瀏覽
朋友主動話想食呢間,所以睇下app booking有冇優惠,又真係有!因為第一次去食,地點都離地鐵有d遠,不過最後都去到!店內環境唔錯,都幾有特色而且食物都唔差,個碗仔翅幾好食,上菜又快,又唔算貴。下次都會再光顧👉

下次都會再光顧👉
2017-09-10
用餐優惠
優惠券
  • 碗仔翅
2017-09-10 98 瀏覽
飢餓的星期六,係open rice見到街坊餐牌有好多菜式可選,用open rice 訂座可以有5折優惠,環境好似幾舒服5折只適用主餐牌正價菜式&飲品,甜品除外。點了帶子墨魚汁炒河粉+熱情果蝶荳花。-帶子煎得外脆太軟,味道鮮甜-墨魚汁×河粉,體現西式×港式fusion -好好味,而且好有創意-碟荳花熱情果都不錯,但藍/紫顏色不太明顯,份量也略嫌較少-友人的炒海鮮炒蝦子面也好像不錯-碗仔翅配料也很多~-薰衣草咖啡,甜甜的花香&奶泡,甜蜜蜜的味道餐廳負責人&侍應都是年輕人,睇得出佢地好有心經營去創立咁多港式×多國菜式。繼續加油!美中不足---環境: 冷氣好凍…我地安排嘅位置離廚房最遠,但衣服都沾滿油煙味,負責人要考慮下抽風/通風系統改善建議: 甜品賣相好吸引,如果有優惠會令人想落單,正價會卻步!值得再encore

帶子墨魚汁炒河粉

-帶子煎得外脆太軟,味道鮮甜
-墨魚汁×河粉,體現西式×港式fusion
-好好味
,而且好有創意

-碟荳花熱情果都不錯,但藍/紫顏色不太明顯,份量也略嫌較少
-友人的炒海鮮炒蝦子面也好像不錯
-碗仔翅配料也很多~
-薰衣草咖啡,甜甜的花香&奶泡,甜蜜蜜的味道

建議: 甜品賣相好吸引,如果有優惠會令人想落單
,正價會卻步!

值得再encore

帶子墨魚汁炒河粉
2017-09-08 90 瀏覽
好耐無食過一間性價比極高既餐廳,食得出煮既廚師系真心煮俾客人. Set lunch 有骨豬扒大件得黎好入味剛剛好,配菜有盛意,擺設靚! 甜品雞蛋仔都唔錯不過始終街邊小食.... 好難整到100 分! thanks for giving me a nice happy lunch!
2017-09-07 112 瀏覽
旺角多食市,但樣樣都差唔多,諗住是是單單食,見有網上訂枱,又有優惠,仲係即晚都有位就即管一試。地方唔算大,旺角人個個大情大性,所以嘈左少少,可以接受既。個名咁「街坊」以為都係一般茶記,試過就知非一般。港式地道食品夾西餐煮法,唔算太驚喜,但味品唔錯。飲品名,有心思,今晚唔小心就拼左個「女神」「當我想起你」食得幾飽都一定要試甜品,簡直無得輸!服務員個個又有禮貌,上甜品時發現出錯,唔知係落錯單,定係送錯枱,都無夾硬要個客要左佢,要贊唯一敗筆,是晚一部冷氣因爲滴水要閂左,我地又坐近厨房,雖未食到出汗,但又真係熱左d,希望攪攪佢喇。

飲品名,有心思,今晚唔小心就拼左個「女神」「當我想起你」

食得幾飽都一定要試甜品,簡直無得輸!

鮮蝦青蘋果沙律
「女神」,「當我想起你」
五香肉丁焗肉醬意,海鮮龍蝦汁蟹子蝦子麵
阿華田吉士西多雪糕
2017-09-06
用餐優惠
優惠券
「女神」,「當我想起你」
五香肉丁焗肉醬意,海鮮龍蝦汁蟹子蝦子麵
阿華田吉士西多雪糕
  • 阿華田吉士西多士伴雪糕
2017-09-05 144 瀏覽
平時無諗過寫食評,不過食完呢餐覺得要推介下。呢晚訂咗晚上10點,因為open rice 訂枱服務有半價優惠,收工去食剛剛好。一去到,完全唔駛等位。睇完餐牌,我地兩個人決定叫3樣嘢食.呢個磨姑黑松露湯,好飲,夠熱。我覺得叫個細既兩個人share都夠飲。牛排都好食,夠熱。不過正價要成2百幾的話我就未必會叫嚟食仲有牛油雞翼,都係好味最後太肚餓關係,加多了一個德國腸拼盤,不過唔記得影相。埋單半價咗盛惠$370。
平時無諗過寫食評,不過食完呢餐覺得要推介下。
一去到,完全唔駛等位。
睇完餐牌,我地兩個人決定叫3樣嘢食.

牛排都好食,夠熱。不過正價要成2百幾的話我就未必會叫嚟食

仲有牛油雞翼,都係好味

最後太肚餓關係,加多了一個德國腸拼盤,不過唔記得影相。
埋單半價咗盛惠$370。

2017-09-01
2017-09-05 141 瀏覽
今晚和男友經過女人街,見到一間幾靚cafe,男友見到有排据,即刻就入去試試啦!男友點了一份牛排五成熟、一碗素翅湯和一杯名叫驚天動地戀愛過(個名好搞笑~其實係利賓納+金桔〉酸酸甜甜而我點了三文魚牛油果焗+熱玫瑰咖啡首先素翅味道好淡~冇特別之後個排黎到,賣相幾好~但原來得過樣,本身叫五成,黎到變咗全熟😓又鞋又多筋和脂肪~結果得返好少部份食!杯凍飲無乜特色,只係甜和酸~三文魚牛油塘焗飯好香,但一食....中伏!好咸呀~咸到我不停飲水!最後熱玫瑰咖啡~賣相同味道都ok 但是不夠熱,只是微暖!總結~只得一次,下次咪搞!
而我點了三文魚牛油果焗+熱玫瑰咖啡
首先素翅味道好淡~冇特別
杯凍飲無乜特色,只係甜和酸~
三文魚牛油塘焗飯好香,但一食....中伏!
好咸呀~咸到我不停飲水!
最後熱玫瑰咖啡~賣相同味道都ok 但是不夠熱,只是微暖!
總結~只得一次,下次咪搞!
2017-09-04
2017-09-04 1799 瀏覽
今天又要去探望媽媽,來到旺角,想起上次的街坊的食物都可以,想再試試其他。原來兩點後用Openrice 訂位,可以半價,適用散叫,不能用於套餐。我們要了黑醋汁蕃茄上級牛肉沙律($98),皇牌卡邦拿拉沙河粉($88),凍意大利泡沫咖啡($42),我的宣言($48)。意大利泡沫咖啡,咖啡味道都幾濃,泡沫豐富,幾好味。我的宣言,係白桃溝玫瑰,玫瑰味重過桃味,如果桃味重D仲好。皇牌卡邦拿拉沙河粉,沙河粉好煙靱,卡邦拿拉汁好多,味道好香好正,好多磨菇和煙肉,我推介這個👍👍👍黑醋汁蕃茄上級牛肉沙律,牛肉淋身有肉味,黑醋汁份量比較少,如果多些會更好味。飲品份量比較多,而食物份量比較少,希望增加些食物份量。

意大利泡沫咖啡,咖啡味道都幾濃,泡沫豐富,幾好味。
我的宣言,係白桃溝玫瑰,玫瑰味重過桃味,如果桃味重D仲好。
我的宣言(左)意大利泡沫咖啡(右)

皇牌卡邦拿拉沙河粉

黑醋汁蕃茄上級牛肉沙律

飲品份量比較多,而食物份量比較少,希望增加些食物份量。

我的宣言(左)意大利泡沫咖啡(右)
皇牌卡邦拿拉沙河粉
今日放假响旺角行到攰攰地,去到近期大熱餐廳嘅附近,見到唔使等位,就即刻入咗去。一間茶餐廳裏面有着許多香港地道小食,傳統小食加上西式原素,懷舊又創新變成餐廳獨有嘅特色,碗仔翅配上鐵板牛柳,食到童年街邊小食嘅味道,又可以懷勉童年高級享受嘅鐵板扒餐,實在令人勾起好多兒時嘅回憶…… 如果碗仔翅嘅冬菇可以煮稔d就更好啦😅值得讚賞嘅係甜品-傳統雞蛋仔加上tiramisu 吉士棉花糖,新鮮熱辣辣雞蛋仔配上冰冷朱古力雪糕,冷熱交融,由普通地道街邊小食變成高級餐廳甜品嘅享受,大滿足😋其實餐廳仲有好多fusion 菜式,下次同多啲朋友再去試多幾款菜式!
碗仔翅
Tiramisu  吉士雞蛋仔伴雪糕