2016-05-16 1087 瀏覽
黎依度除左為左蠔之外真係唔知仲有咩理由10隻, 可惜應該係季節問題, 今次D蠔比較瘦蜢鬼, size都偏細少入口爽, 味啖 (不是我杯茶), 不過10蚊隻,4個人都食左3打.其他野食都係大配角, 係個pizza突出D, 夠晒薄同脆, 餅味十足
黎依度除左為左蠔之外真係唔知仲有咩理由
10隻, 可惜應該係季節問題,
今次D蠔比較瘦蜢鬼, size都偏細少
2016-03-05
2016-05-09 976 瀏覽
同愛吃牛扒的老公去食lunch, 想點餐牌上的貴價牛扒,服務員說set lunch以外的要等半小時以上……無言……未去過西餐會咁……!迫住叫set lunch的牛扒,牛冇牛味,質感唔得!最後要柸即磨咖啡……稀到……估算是即沖粉!不會再去了
外賣自取
2016-03-27 1163 瀏覽
這間餐廳有好幾間分店,前兩我們去左將軍奧中心嗰間,室內地方不太大,反而室外仲寬敞。佢哋promote 生蠔$10一隻,我哋四個叫左兩打,都唔錯喎😋,跟住叫左Parma ham melon 肉質幾、蜜瓜好甜。另外,叫左four cheese Piza,好香,好食。啤酒薯條,無啤酒味,但炸得幾香,就幾時都咁令人喜愛繼續食。carbonara 煙肉意粉好好味;另外我哋仲叫左墨西哥粟米片好好味!下次多D人再去,可以叫多D不同嘢食😋😙😙

下次多D人再去,可以叫多D不同嘢食😋😙😙
2016-03-23 1229 瀏覽
$10隻蠔好吸引   約埋朋友八個人專登黎將軍奧試下地點唔難搵是日生蠔係澳洲蠔, 味道一般, $10隻算係咁8個人分, 每人6隻啤酒薯條好食紫薯青蘋果沙律都係一般, 但食飯要食下菜先健康火腿伴哈密瓜太多火腿太少哈密瓜墨西哥粟米片點醬好食四式芝士薄餅個樣麻麻地, 但因為中意食芝士味道不過不失意大利飯無生生地果種口感, 但大份抵食蜆肉意粉既蜆肉多, 味道可以牛扒12安士$268唔抵食, 味道無驚喜窩夫$108太貴, 唔鬆軟, 唔係特別好味
$10隻蠔好吸引
  約埋朋友八個人專登黎將軍奧試下
地點唔難搵
是日生蠔係澳洲蠔, 味道一般, $10隻算係咁
8個人分, 每人6隻
啤酒薯條好食
炸啤酒味薯條
紫薯青蘋果沙律都係一般, 但食飯要食下菜先健康
火腿伴哈密瓜太多火腿太少哈密瓜
伊比利亞風乾火腿伴哈密瓜
墨西哥粟米片點醬好食
傳統墨西哥粟米片
四式芝士薄餅個樣麻麻地, 但因為中意食芝士
味道不過不失
四式芝士薄餅
意大利飯無生生地果種口感, 但大份抵食
黑松露野菌意大利飯
蜆肉意粉既蜆肉多, 味道可以
蜆肉意粉
牛扒12安士$268唔抵食, 味道無驚喜
T骨扒
窩夫$108太貴, 唔鬆軟, 唔係特別好味
O.S Waffle
題外話/補充資料: $10隻蠔係最吸引之處, 食物方面只係一般係特別, 唔值呢個價錢
2016-03-19
2016-03-08 943 瀏覽
Beans 及 OS Plus 差不多時間開張, 前者總現人龍, 後者總是冷清清。Beans 早前已經光顧了, 印象不錯。今日終於輪到 OS Plus。餐廳位於將軍澳中心中小巷的盡頭, 位置不太容易找。未知位置是否令餐廳冷清的主因呢? 餐廳門面佈置有些海洋感覺, 但不叫得上吸引。反而最吸引是這個$10隻蠔又沒有上限的優惠。對生蠔控來說確實吸引!OS Plus除室內位置外, 另有室外位置在商場的平台。當日天氣寒冷, 餐廳沒有開放室外。景觀只屬一般, 但當遇上風和日麗的日子可以坐在室外, 氣氛應該不錯。最重要是可以讓小童、小狗有個空間跑跑跳跳。甫入餐廳, oyster bar 及酒吧在當眼位置, 可惜只有幾款而且空空如也, 一點吸引力都沒有。餐廳以黑色為主調, 配上簡約的吊燈, 一貫酒吧餐廳的格局。另外, 餐廳室內以海洋及英倫作佈置, 但筆者認為兩者關係不大, 有些格格不入。另外, 有大型電視不停地播放外國音樂MV, 營造輕鬆的氣氛。午餐選擇不太多, 只有四款 $88~118。午餐包括餐湯、餐包、沙律及甜品。這個價錢在將軍澳區來說, 定價有些高。附近餐廳的午餐大約八十多元而已。期望這裡的食
BeansOS Plus 差不多時間開張, 前者總現人龍, 後者總是冷清清。Beans 早前已經光顧了, 印象不錯。今日終於輪到 OS Plus。餐廳位於將軍澳中心中小巷的盡頭, 位置不太容易找。未知位置是否令餐廳冷清的主因呢? 餐廳門面佈置有些海洋感覺, 但不叫得上吸引。
午餐選擇不太多, 只有四款 $88~118。午餐包括餐湯、餐包、沙律及甜品。這個價錢在將軍澳區來說, 定價有些高。附近餐廳的午餐大約八十多元而已。期望這裡的食物及服務能在沉悶的將軍澳區帶來新驚喜。
筆者是生蠔控, 坐下立即點了3隻。是日特價<$10 生蠔>是來自美國西雅圖。雖然只有3隻生蠔, 但店方用了一個放滿冰的黑碗上, 賣相不俗。筆者一向喜愛美國蠔, 因大大隻又厚身, 而且質感creamy. 雖然同樣來自美國,但這個西雅圖生蠔卻沒有美國pacific rock 大隻又creamy. 反而海水味重有些似法國來的蠔.
是日餐湯: 海鮮忌廉湯。湯的稀洁度合適, 但是湯內沒有任何湯料, 因此這個海鮮湯用什麼食材造成就不得而知。味道似茶餐廳出品, 即是開粉、不是用太多食材烹調而成的質素。牛角包微暖。美味的牛角包應該要夠酥脆, 而且有香濃的牛油香。可是這個牛角包從口感到味道都僅僅合格。
海鮮忌廉湯
是日前菜: 沙律。第一個觀感是十分稀疏。究竟是沙律太少還是碟太大?
<炭燒澳洲肉眼牛肝菌汁配洋蔥圈 $118> 這個炭燒澳洲肉眼扒, 食物擺放隨意, 醬汁蓋過牛扒, 有些似茶餐廳的賣相。肉眼扒份量多, 但質素叫人失望。首先賣相不似一件西餐廳的肉扒, 似四、五十元的茶餐廳据扒差不多。切下去, 用了不少氣力方能切開。咬下去, 感受不到炭燒味, 牛味不重而且肉質嚡口又有渣。食材供應跟大家樂、大快活同等? 另外, 醬汁找不到任何菇菌又沒有牛肝菌的味道, 這個醬汁只能説是普通的肉汁。菜式名稱叫得上洋蔥圏, 但竟然只有兩片, 份量少得令人失望。洋蔥圏粉漿薄, 但是口感油膩又不夠脆口。洋蔥圏內只有一片薄薄的洋蔥絲, 咬下去既沒有口感又沒有洋蔥味。
炭燒澳洲肉眼牛肝菌汁配洋蔥圈
<日式咖哩吉烈炸蝦配白飯 $108> 正宗的日式咖哩不辣, 口感香滑濃稠、味道有蔬果的香甜味。這個咖哩微辣但没有蔬果的甜, 絶不能以日式咖哩自誇。吉列蝦有三隻, 但單看吉烈炸蝦的麵包糠, 感覺不太對辨。麵包糠又碎又散, 估計不是新鮮即製的麵包糠。咬下去外皮脆口, 蝦跟預期的雪藏蝦味道無異。老實説, 筆者覺得這個日式咖哩吉烈炸蝦只值六、七十元。味道不是太多, 比炭燒澳洲肉眼出色。
是日甜品: 這個忌廉蛋卷賣相似是從外購入, 不像店方自家製甜品。蛋卷質感不太鬆軟, 比較實。忌廉多而且偏甜, 難怪我我家女兒吃掉2件。
試完OS PLUS, 終於明白為何餐廳總是冷冷清清。不是位置問題, 而是質素問題。
2016-02-21
今日星期六食set lunch叫左個b餐洋蔥汁豬扒意粉(唔記得個名但係咁上下)加10蚊有隻生蠔叫左2隻先黎沙津同甘荀忌廉湯(應該係除非唔係)同牛角包做餐包沙津個汁幾特別啲菜唔苦好fresh個湯好好飲牛角包好酥化又唔油膩然後生蠔出場唔腥唔鹹唔太重海水味但好新鮮嘅感覺仲脹卜卜岩我口味意粉真係抵食,竟然有2大塊豬扒個洋蔥汁甜甜地好好味環境好正,不停播歌唔會悶又唔嘈仲有高清大電視有室內同室外坐,室外係個小花園(放心有太陽傘)服務好,侍應笑容好仲會主動不停收碟好少可見到餐廳由頭盤到主菜甜品都好味,重點係價錢唔算貴!

加10蚊有隻生蠔

然後生蠔出場

唔腥唔鹹唔太重海水味但好新鮮嘅感覺仲脹卜卜岩我口味

意粉真係抵食,竟然有2大塊豬扒

個洋蔥汁甜甜地好好味

環境好正,不停播歌唔會悶又唔嘈仲有高清大電視

有室內同室外坐,室外係個小花園(放心有太陽傘)

服務好,侍應笑容好仲會主動不停收碟

好少可見到餐廳由頭盤到主菜甜品都好味,重點係價錢唔算貴!
2016-02-20
2016-02-27 622 瀏覽
令人驚嘆的生蠔,標價只是$10一隻, 還要沒有限制數量,生蠔新鮮,有海水味,夠大隻。甜品也不過不失。餐版上的迷你芝士蛋糕圖是由幾件小長方形的芝士蛋糕組成,上台時卻是一件切片蛋糕,旁邊配上士多啤梨粒及藍莓。本以為是普通New York cheese cake,原來是帶有檸檬味的芝士蛋糕,感覺清新又不會覺得膩。

甜品也不過不失。
2016-02-26
2016-01-31 931 瀏覽
很少很少遇到這樣的服務,連最基本的也忘了。有誰能告訴筆者究竟同一個號碼會有多少人拿著?為什麼竟同時兩三人拿著同一個號數,字型不佳其實可以印流水號的輪候票,算了流水號說出來它們都不會明白是甚麼一回事。連待位安排也這麼差,筆者開始在想這一間餐廳是否有誠意和能力在這競爭大的香港立足。事情還沒有完,先是完全沒有預料到筆者只需要等一張四人枱也要等上一小時,或許因為餐廳二人枱比較多吧只怪筆者運氣不夠好,但最令人側目是職員態度和服務,有一職員問筆者是否介意和願意坐擠迫一點,其實迫一點也打緊,但那位職員竟安排一張二人餐桌給筆者仨人,這般大的餐桌教人如何坐三人,是笑話吧?之後走出店舖時職員問筆者是否願意坐吧枱,筆者說不,待了三分鐘又再問同一問題,如果筆者暴躁的可能已揍人了,所以在此極度建議各位食客們如超過三人的不要來,否則分開兩張餐桌坐會好一點。筆者來到之時已七時廿分,只聽到職員跟其他食客說要八時十五分交還餐桌,說真的一小時用餐要求已非常苛刻,還說上菜速度快,眼見很多的食客坐了二十分鐘還沒有完全上菜,即是實際用餐時間四十分鐘也沒有。像其中一位招待的職員充滿懶音,聽到有食客本名為「余生」,但職員稱他做「魚
很少很少遇到這樣的服務,連最基本的也忘了。
事情還沒有完,先是完全沒有預料到筆者只需要等一張四人枱也要等上一小時,或許因為餐廳二人枱比較多吧只怪筆者運氣不夠好,最令人側目職員態度和服務,有一職員問筆者是否介意和願意坐擠迫一點,其實迫一點也打緊,但那位職員竟安排一張二人餐桌給筆者仨人,這般大的餐桌教人如何坐三人,是笑話吧?之後走出店舖時職員問筆者是否願意坐吧枱,筆者說不,待了三分鐘又再問同一問題,如果筆者暴躁的可能已揍人了,所以在此極度建議各位食客們如超過三人的不要來,否則分開兩張餐桌坐會好一點
筆者來到之時已七時廿分只聽到職員跟其他食客說要八時十五分交還餐桌,說真的一小時用餐要求已非常苛刻,還說上菜速度快,眼見很多的食客坐了二十分鐘還沒有完全上菜,即是實際用餐時間四十分鐘也沒有。像其中一位招待的職員充滿懶音聽到有食客本名為「余生」,但職員稱他做「魚生」,就算不是故意也給人不尊重的感覺,而另一位職員像是未睡醒連聲也沒開,少吸煙對身體健康
一肚氣過後還是要吃,因為已待了一小時多,這一次餐廳是新開張有優惠,每組生蠔只售$10,一場來到當然要一試,這裹除了生蠔,還有熟蠔,薄餅及意大利飯供應,選擇其實也很多,價錢走中檔路線,不會太貴。裝潢有一點酒吧的味道,但據說還沒有酒牌,燈光陰暗,但餐廳播的音樂很不配搭,有時播K-Pop有時候是Heavy Metal但也有可能播Better Man,這是細節上不足,能否找到自己路線呢
筆者甚少到這一種蠔吧用膳,大概這是第一次,既然有生蠔優惠當然要先來半打。因價錢的關係本筆者並沒有抱太大的期望,幸好生蠔水準還不俗,蠔帶一點鹹味,有部份蠔較肥美,這個價錢來說很不賴,最後筆者忍不著再點半打。
芝士菠菜忌廉汁焗蠔 (Oyster with Cheese & Spinach Cream Sauce)
有很多朋友不吃生的,這兒也有不少熟蠔選擇,合共五款,來一客芝士菠菜忌廉汁焗蠔 (Oyster with Cheese & Spinach Cream Sauce, $28) 也很不錯,明顯尺寸上跟之前生蠔的來得大,肉質很厚,忌廉汁滿瀉整個蠔殻,經烤焗過芝士味都散發出來,賣相不錯帶一點微燶吃起來很Creamy,性價比頗高。
南美海鮮薄餅 (South America Seafood Pizza)
這兒也帶薄餅供應,合共約五款,還有兩款是為素食者而設,來一個特別的南美海鮮薄餅 (South America Seafood Pizza, $168),這一個薄餅也出奇地比筆者所想像來得好,餅底夠薄夠脆,而且食材蠻多如蝦、魷魚,青口等,薄餅放滿了芝士及芝士粉,帶一點起司感,奈何略覺得整體味道跟之後吃到的米型粉有一點相似 (雖然後者是番茄汁),味道太濃烈,吃起來有一點膩滯但不算太油,筆者較喜歡這個薄餅多於米型粉。
番茄忌廉海鮮燴米型粉 (Orzo with Mixed Seafood & Tomato Cream Sauce)
很少機會吃到米型粉,所以看到也忍不住點了番茄忌廉海鮮燴米型粉 (Orzo with Mixed Seafood & Tomato Cream Sauce, $138) 如不是自己點菜也會被它的外型騙倒,口感真的跟原來的米飯非常相似。口感比米飯腍一點,雖然有點奇怪但味道是不錯的,這個米型粉吃起來會非常開胃,番茄汁略太多令米型粉太濕,讓人感覺像吃意大利飯一樣,既然米型粉是主角但這令它變得不夠突出。
脆炸德國鹹豬手配蜜糖芥末籽醬 (German Pork Knuckle with Honey Mustard Seed Sauce)
最後來一個脆炸德國鹹豬手配蜜糖芥末籽醬 (German Pork Knuckle with Honey Mustard Seed Sauce, $248)作終結。這個鹹豬手是整餐晚飯唯一的亮點,份量夠多,外皮的鹹豬手很脆,肉挺嫩但略嫌偏鹹,配上特製的芥末籽醬非常惹味,如有一點配菜筆者會更喜歡。

整頓晚飯的重點放了在服務質素身上,本身食物沒有很差,但還沒有吃就已經一肚子氣,筆者想這個價錢還有不少的選擇,何以為一餐飯影響心情呢?
將軍澳自從開通港鐵,十二年嚟大量中產新家庭入住,除咗學校商場新樓盤,五花八門嘅食肆都進駐插旗。唯獨蠔吧扒屋就寥寥可數,所以一有新餐廳就要試吓佢實力先。 之前問過店員,暫時不設訂位,可能生意夠唔使做預約。今晚7點到,已經見到全場爆滿,原來餐廳暫時做優惠,每日指定生蠔賣$10/隻,不設上限!!咁震撼嘅推廣,爆場都合情合理。好彩可能天氣不穩,所以露天位仲有枱,加上我哋有人吸煙,反而正中下懷,就享受露天晚餐。 FANNY BAY OYSTER@$10二話不說,即時ORDER 3打生蠔,老細好細心,介紹飲紐西蘭白酒配今晚嘅加拿大FANNY BAY生蠔,白酒質新爽口微酸,生蠔夠新鮮,爽身滑溜,而且開得好乾淨,無碎殻,同枝酒又真係幾夾,唔使15分鐘已經解決晒。 啤酒味薯條$58顧名思義,薯條炸漿混入啤酒,雖然啤酒味唔明顯,但異常鬆脆而且無咁油膩,送酒一流。 紫薯青蘋果沙律$68少見嘅配搭。紫薯烚熟切粒,甘甜軟糯,配爽脆清蘋果沙律,既開胃又清新。 意式芝士生牛肉片$108以為好似日式和牛刺身咁樣,原來完全誤會晒。牛肉切成薄片,乾身實淨,芝士用唧筒舖成網狀,牛肉入口即溶,牛肉足,

加拿大FANNY  BAY  OYSTER

FANNY BAY OYSTER

FANNY BAY OYSTER@$10

啤酒味薯條

啤酒味薯條$58

紫薯青蘋果沙律$68

意式芝士生牛肉片

意式芝士生牛肉片$108

以為好似日式和牛刺身咁樣,原來完全誤會晒。牛肉切成薄片,乾身實淨,芝士用唧筒舖成網狀,牛肉入口即溶,牛肉足,配濃味芝士,又係一道一試難忘下酒菜。
黑松露醬炒野菌

黑松露醬炒野菌$88

野菌用橄欖油快炒,爽身無泥味,滲透黑松露醬,菇味非常特出。

傳統墨西哥粟米片$88

傳統墨西哥小食。肉醬夠JUICY,但略嫌香料味不足,但配合鬆脆粟米片,唔使5分鐘又清一碟!
墨汁魷魚意大利飯

墨汁魷魚意大利飯$128

呢個飯材料簡單但做法唔簡單,今晚就食到個好食嘅。墨汁濃度啱啱好,好CREAMY滑溜,每粒飯都沾滿墨汁,而且飽滿實淨,軟硬適中,配新鮮原隻墨魚仔,正!掛住食幾乎唔記得影相𠻹
香煎鱈魚白蕃茄忌廉汁

香煎鱈魚白蕃茄忌廉汁$218

魚用慢火輕煎慢煮,魚肉保持嫩滑,入口即溶,蕃茄汁好FRESH,食落唔油膩。
加拿大14OZ EXCEL T骨扒

加拿大14OZ EXCEL T骨扒$268

其實牛扒嘅味道,質地同烹調技術各佔一半。塊扒夠JUICY但牛味未見突出,不過炭燒味令食慾大增,配一點點芥末醒神一下,亦係水準之作。
炭燒西班牙極黑豬配青蘋果醬

炭燒西班牙極黑豬配青蘋果醬$278

食完T BONE意猶未盡,估唔到呢份豬扒更加出色!肉質爽,肉味香,同樣食到明顯炭火味,木盤邊一堆我以為係薯茸嘅黃色物體,原來係蘋果醬,夾埋豬扒食無晒油膩感。

今次人多所以試到好多嘢,希望下次嚟試其他

嘢依然有高水準。

P.S.室外位比較無拘無束,仲可以吸煙,因為樓上係住宅,所以要留意聲浪,係唯一美中不足嘅地方。

2015-12-23
10 分鐘 (堂食)
加拿大FANNY  BAY  OYSTER
香煎鱈魚白蕃茄忌廉汁
加拿大14OZ EXCEL T骨扒
炭燒西班牙極黑豬配青蘋果醬
2015-12-20 1009 瀏覽
第一次響開飯寫食評住咗將軍澳廿幾年,除咗坑口村同扒王之王,都好少地方有得正正經經咁鋸扒同食蠔,難得近排將軍澳中心開咗間食蠔同扒嘅餐廳,當然要拉埋阿媽去試啦位置其實唔多覺眼,加上商場裝修緊,所以似乎唔多人知道開咗間餐廳,好快就入到去食,餐廳採用英倫風格,用咗好多英國特色裝飾,聖誕節嚟食一定更加有氣氛餐廳用埋出面平台,無論環境同氣氛都一流!不過餐廳入面有好大碌柱,碌柱的確係餐廳改動唔到嘅地方,但柱旁邊再加咗棟門,令到成個走動空間收窄咗,搞到出入好唔方便,希望可以改進吓啦~好啦講番正題:食!兩母女食唔到好多嘢,所以都係叫咗一個海鮮拼盤,墨魚risotto同蒜蓉包算。海鮮刺身拼盤包括八隻生蠔,兩隻甜蝦,一個扇貝,一個唔記得咩貝,生蠔我揀咗四隻紐西蘭,兩隻蘇格蘭同兩隻美國,紐西蘭非常新鮮,海水味唔會蓋過鮮味,正!美國蠔口感好綿,蘇格蘭就爽口嘅,其他海鮮刺身都相當鮮味,的確值得一試。 海鮮拼盤($420) 食海鮮當然要配紐西蘭白酒($68)至於蒜蓉包,個人認為牛油味太重,對於勁愛蒜蓉味嘅我稍微失望咗啲啦 墨魚汁risotto 牛油味都好濃,落咗幾隻墨魚仔令我覺得佢都幾足料媽媽都好鍾意食,
第一次響開飯寫食評

海鮮拼盤($420)

食海鮮當然要配紐西蘭白酒($68)

媽媽都好鍾意食,不過就嫌risotto「夾生」,可能食唔慣啦
墨魚Risotto($128)

埋單兩人加埋七百幾蚊,香港嚟講唔算貴啦,同埋可能係新餐廳,要催吓先至拎到水呀碟呀之類嘅嘢俾我,希望之後會改進啦,第日有機會希望拉多啲朋友再食過!
2015-12-19
  • 海鮮刺身拼盤