2020-03-18 159 瀏覽
我wtsapp訂枱的時候想order 海鮮拼盤 黎到變個海鮮鍋 黎到講10次 佢都好似覺得同一類野咁已經想走2個侍應好似唔知想點咁 招呼真係衰過茶餐廳可能試天后會比較好 我亦呼籲各位tst呢間 可免則免
我wtsapp訂枱的時候想order 海鮮拼盤
黎到變個海鮮鍋
黎到講10次 佢都好似覺得同一類野咁
已經想走
2個侍應好似唔知想點咁 招呼真係衰過茶餐廳
可能試天后會比較好
我亦呼籲各位tst呢間 可免則免

1K
紀念日一年一次, 必須要保持儀式感, 食餐好d既浪漫下慶祝下, 今次揀左蠔灣, 早兩個星期就打黎訂位! 餐廳原來唔係好大, 燈光昏暗幾寧靜, 望下menu見生蠔真係好多款, 唔係太識揀, 所以叫左老闆幫我地揀左6款, 每款兩隻試下, 建議唔太識揀既都可以咁做, 老闆都好樂意幫忙另外我地自己叫左皇帝蜆, 皇帝蜆好少有, 要睇佢當唔當造, 產量唔多, 唔係時時有得食! 仲有龍蝦刺身, 活赤貝同埋馬糞海膽。成個海鮮盤上枱時真係超吸引, 碎冰底下有LED燈, 盤既下層比你放殼, 依d細節位做得唔錯Honey Point $34South. Africa Roc $33Fine De Claire $36Lambert n2 $42Majestic n2 $42Gillardeau n0 $626款生蠔由淡口食起, 每款都好新鮮, 要數我最中意就係來自法國既Gillardeau n0, 亦都係當中價錢最高既, 蠔肉肥美結實又有彈性, 味道鮮甜得黎有層次, 海水味同香濃蠔味係口腔入面徘徊, 絕對係超高質!皇帝蜆十分有份量, 未試過食咁肉厚既蜆, 鮮甜到不得了! 活赤貝雖然都好新鮮, 但比皇帝蜆搶哂

Honey Point $34
South. Africa Roc $33
Fine De Claire $36
Lambert n2 $42
Majestic n2 $42
Gillardeau n0 $62

皇帝蜆十分有份量, 未試過食咁肉厚既蜆, 鮮甜到不得了! 活赤貝雖然都好新鮮, 但比皇帝蜆搶哂風頭
龍蝦刺身彈牙帶脆口, 馬糞海膽都唔少得, 比左帶鹽既紫菜夾黎食, 正!

鵝肝多士
一上枱已經聞到鵝肝既香氣, 鵝肝厚身過塊多士, 表面光澤, 未放入口已經流哂口水, 咬入去軟綿, 油脂溢出成口充滿甘香, 人間美味!

龍蝦湯
濃而不咸, 濃稠度岩岩好, 飲得出應該有放埋蝦殼打碎再煮再熬製, 如果唔係唔會咁濃郁~

龍蝦意粉
呢碟應該係我暫時食過最好食既龍蝦意粉, 除左拆肉龍蝦肉之外, 煮意粉用既龍蝦汁都用左龍蝦殼熬製, 醬汁濃而不膩, 充滿龍蝦香氣! 唔會係意粉還意粉, 龍蝦還龍蝦, 成件事融合得好好! 超出色!

今晚依餐晚餐我地比滿分, 食材本身質素好Top, 廚師亦煮得用心, 比得起酒店級有餘, 推介!
2020-02-27 1380 瀏覽
本身對蠔既種類唔太熟悉,但又好想去食高質生蠔,係選擇邊種蠔既時候好有疑惑,餐廳經理好樂意去介紹比我地聽唔同蠔既特別之處,最後我嗌左幾種唔同種類既生蠔。餐廳員工建議我由左至右,味道由淡到濃味開始食起。-South Africa RockSouth Africa Rock係南非生蠔蠔肉飽滿,肉質爽口,size比較細一點,係屬於淡味爽口-Fine de claire法國蠔, 它擁有修長的薄殼,有一d榛果香氣,口感甘甜爽脆,有一種好清澈既味道-LambertLambert 又稱法國藍寶石蠔,味道有礦物味,鮮甜可口質地:肉質結實,係我幾鍾意既一個味道-MajesticMajestic係愛爾蘭出產,佢既特點係蠔味夠濃,其帶子位極甜,有強烈的回甘~-La perie noire 又名法國黑珍珠,佢個size明顯比較大隻,蠔味清甜,海水味平衡適中,肉質口感爽脆。-Gillardeau都係法國出產,有人話佢係生蠔界既勞斯萊斯,因為係真係超級大隻,size同一個女仔手掌差唔多,肥美得好誇張~-Scampi紐西蘭深海小龍蝦,經理話因為scampi長期係深海既關係,所以顏色好特別同埋好珍貴,肉質好鮮甜-Ibe

South Africa Rock

Fine de claire

Lambert

Majestic

La perie noire

Gillardeau

Scampi

Iberico Pork Chok
到熱食系列,嚟到賣相已經好吸引,每一塊豬扒上面都淋有濃郁嘅黑松露醬汁,外層焗得啱啱好嘅焦黃香脆,配搭上本身黑毛豬嘅豐富油脂味同肉汁,簡直令人愈食愈滿足啊😋

Prawns Risotto
擺盤睇得出有別出心裁地設計過,原隻大蝦嘅蝦頭同蝦尾上碟,連新鮮嘅飽滿蝦肉切好整齊鋪喺飯上,好有驚喜🤪 食落去好creamy,每粒飯粒都香濃四嗌,蝦肉鮮嫩彈牙,估唔到連收尾嘅呢碟菜式都咁出色😌
2020-02-16
  • 生蠔
  • Iberico  Pork  Chop
  • Prawn  Pisotto
2020-02-19 749 瀏覽
今日去咗間期待好耐嘅餐廳一早已經book定位呢間餐廳喺韓國街嗰度嘅但係今日並唔係食韓國嘢而係食西餐因為聽人講呢間餐廳嘅海鮮同埋扒都好正一坐低店員就好用心咁介紹佢哋今日有咩新鮮嘅海鮮海鮮方面:我哋就揀咗一打生蠔, 北海道帶子,加拿大翡翠螺,地中海紅蝦,牡丹蝦上枱嘅時候,店員好用心咁講解每一款海鮮嘅食法,佢建議先食其他海鮮,最後先至食蠔帶子好鮮甜,翡翠螺螺肉結實,牡丹蝦同紅蝦都好爽口,紅蝦蝦頭入面嘅蝦膏,真係一試難忘,生蠔方面都係由淡味至濃味咁食,店員推介嘅蠔王belon真係極濃味,有濃郁嘅海水味同礦物味,啱晒鍾意食蠔既我安格斯牛扒秘製洋蔥汁拼沙律:呢個極度出色,有大量嘅洋蔥碎鋪喺面,安格斯牛扒煎到啱啱五成熟,上枱已經切成一塊塊,加埋佢嘅秘製醬汁,真係好好食龍蝦忌廉意粉:呢個意粉都做得好好,佢嘅醬汁濃度適中,意粉軟硬度有掌握得好,醬汁掛喺意粉上面,配合埋龍蝦肉仲有蝦膏,真係超夾呢間餐廳嘅食物真係好出色,無論係海鮮嘅新鮮程度,或者係熟食烹調都係好值得推薦
今日去咗間期待好耐嘅餐廳

2020-02-15
  • 生蠔海鮮拼盤
  • 安格斯牛扒拼洋蔥汁
2020-02-13 171 瀏覽
食蠔嘅時候店員教我地由口味較淡的海鮮至濃去品嚐,首先第一樣野一定係食帶子,都幾厚肉,加上Wasabi好味!之後再食紐西蘭深海小龍蝦,呢隻小龍蝦令我大開眼界,發現呢度唔係淨係得蠔夠出色,連呢款小龍蝦都好掂,佢嘅肉晶瑩剔透,食落去有咬口,而且非常鮮甜,仲有蝦頭嘅膏,都可以啜嚟食㗎。蠔原來除了從淡至濃去品嚐,他們的大小也是循序漸進的向上呢!最大隻的Gillardeau,跟我的掌心真的差不多大呢!最後亦都唔可以錯過呢度嘅意大利飯同埋意大利粉,我哋叫咗個蟹肉黑松露意大利飯同埋巴馬火腿意粉🍝,黑松露好香澳門整個意大利飯,飯粒略為堅挺硬身,但又可以容易被我們接受,我亦可以吃得下兩碗。另外意大利粉炒得非常乾身,從前我們覺得意大利粉永遠是軟身會濕潤的,亦會加上不同的調味料如芝士粉和辣椒仔等。但這裏的意大利粉卻不用加任何調味料,味道令我有驚喜,因為他的意粉是扁身的,炒起來很香,不會太油,質地真是不錯的。約下次朋友要我推介意大利餐廳,首選蠔灣!

約下次朋友要我推介意大利餐廳,首選蠔灣!
2020-02-12
30 分鐘 (堂食)
2020-02-13 532 瀏覽
鍾意食蠔嘅朋友真係唔可以錯過呢間位於尖沙咀金巴利道嘅蠔灣,佢雖然望落去店舖唔係太搶眼,係一間小店,但係裏便所帶俾你嘅滿足感絕對唔少!尤其鍾意食蠔嘅我,聽到都流晒口水。今日就等我入去試吓佢哋嘅蠔正唔正先。見到食店裏邊好多人都嗌海鮮拼盤,上面有大大小小嘅蠔再加上唔同嘅海鮮,我都急不及待叫咗一個。全部交由大廚決定,分別係South Africa Rock、lambert、majestic、gillardeau、Cherry Stone仲有Scampi同Hokkaido Scallop。我最欣賞佢嘅南非生蠔,雖然細小,但係食落去味道不錯,都keep到有海水味。食過24隻生蠔仲未滿足,食完生冷野再要叫啲熟食balance下,於是我哋喺店裏面亦都叫咗個龍蝦海鮮鍋。個鍋大到嚇死你!裏面可以分成10碗湯,佢係用蕃茄蓉去淆製而成,仲有好多蔥花同埋西芹,飲落去個胃好舒服。裏面嘅海鮮亦都非常新鮮,有馬刀貝、海、龍蝦、珍珠螺、帶子同青口等等,光是吃這些海鮮,得花上一定的心機和時間呢。

2020-02-12
30 分鐘 (堂食)