餐廳: 蟹仙海鮮蒸氣鍋 (龍崗道)
資訊:

2019-01-12 59 瀏覽
下午同媽媽去完志蓮淨苑,夜晚想搵啲好嘢同佢食下,就嚟咗九龍城搵食,其實九龍城除咗泰國菜仲有好多其他選擇,今次就揀咗黎蟹仙食蒸海鮮,媽媽覺得好新穎食得好開心!! 食蒸海鮮最緊要海鮮新鮮同埋蒸嘅時間要掌握得好好,蟹仙就正正做到左呢兩點! 一坐低店員有過嚟細心講解每個餐嘅分別同埋介紹海鮮來源,佢話呢度嘅海鮮全部都係野生唔係養殖嘅,所以特別新鮮!! 叫咗每人$298嗰個餐,有八款海鮮一個蔬菜籃,最後仲有粥食,食完一定夠飽好滿足! 一開始店員會攞晒啲海鮮過嚟俾你影吓相,最吸引眼球嘅一定係蟹同埋龍蝦,望落好多膏好似好正咁跟住店員就會逐樣海鮮放落個蒸爐到,仲會計時添,一聽到個鐘響就食得,包保唔會蒸到過熟。1. 深海龍躉片 2. 日本大元貝 3. 翡翠九孔鮑魚兩個蒸嘅時間差唔多所以放埋一齊蒸,元貝同鮑魚都大大隻鮮甜爽口,大滿足!! 4. 紐西蘭青口5. 北韓油蚌青口味道正常沒有大驚喜,油蚌嘅肉質同元貝鮑魚相比係比較煙un, 要少少牙力去咬開。提提大家個蓋一打開就要影相,如果唔係張相就會好似下邊呢張咁佈滿蒸氣! 6. 泰國海中蝦蝦肉好鮮甜彈牙爽口,可能我鍾意食蝦覺得好正!! 7. 澳洲青年龍蝦由佢嘅蝦肉

1. 深海龍躉片

2. 日本大元貝

3. 翡翠九孔鮑魚

4. 紐西蘭青口

5. 北韓油蚌

6. 泰國海中蝦

蝦肉好鮮甜彈牙爽口,可能我鍾意食蝦覺得好正!!

7. 澳洲青年龍蝦

由佢嘅蝦肉食得出佢好新鮮,龍蝦來講都算好多膏,一夾成條蝦肉就離殼,質素非常高!!

8. 越南頂角膏蟹

睇個名就知佢多膏, 無論軟膏同梗膏都好多,好邪惡但又要想食,佢唔止啲蟹膏好味,蟹肉都係好鮮甜!!

9. 有機蔬菜籃

看似平平無奇,但食落又係好有蔬菜嘅甜味!!

總括來講呢度嘅海鮮真係好新鮮,冇咩需要點醬油,咁先試到佢嘅原汁原味,最後仲有啖粥落下肚,真心唔錯會推介朋友嚟食!! 因為鋪面唔係好大所以記得book位先來食!!

仲有值得一讚,我坐卡位張枱旁邊拉開有個位俾你放海鮮殼,唔使擺到成枱都係!!

2019-01-05
  • 澳洲青年龍蝦
  • 越南頂角膏蟹
2019-01-11 48 瀏覽
小編今次就去出了名多好西食的九龍城😀,找來一間蟹仙的蒸氣火鍋一試其水準如何~經了解過店主親身嚴選🔥,作為香港海鮮入口商,精挑細選專購深海💫公海捕獲的海鲜,絕非坊間養殖,養殖哥D一般無咩質感霉霉地,而鹹淡水交界哥D就無咁鮮甜,識食一定選深海海鲜食👍✌~!.店主也會細心分享食材產地那裡較優質,點分鮮美層次等等,十分專業~😎店員會幫我地每款海鮮幫手蒸氣,唔洗我地落手整,服務不錯~😍*越南頂角膏蟹 及 *罕有大黃奄蟹-越南頂角膏蟹 一聽「頂角」這些上佳貨色,蟹肉厚膏多,膏較實並充滿蟹蓋,食落膏味很是香濃~!😙-罕有大黃奄蟹 這款處女蟹肉質較嫩滑鲜甜,蟹膏呈黏軟,各有特色~野生蟹就是正~!😜*澳洲青年龍蝦啖啖肉,鮮味爽彈,膏很香濃郁😄*翡翠九孔鮑魚不腥且肉質結實很鮮美香甜☺*日本大元貝 及 紐西蘭大蟶子-大元貝粒粒圓大飽滿,肉質爽滑,味道鮮甜-紐西蘭大蟶子幾大隻,口感較爽口、鮮甜*越南貴妃蚌肉質細膩柔軟,甘脆嫩滑,味道清甜鮮味足*泰國海中蝦海中蝦,公海捉的就是常常運動的質感~!*深海龍躉片龍躉魚肉質美味,營養豐富👍,味道好過一般石斑魚很多很多~!*紐西蘭青口啖啖肉都算大隻*有機蔬菜籃正正常常喇~
店員會幫我地每款海鮮幫手蒸氣,唔洗我地落手整,服務不錯~😍
*越南頂角膏蟹 及 *罕有大黃奄蟹
*澳洲青年龍蝦
啖啖肉,鮮味爽彈,膏很香濃郁😄
*翡翠九孔鮑魚
不腥且肉質結實很鮮美香甜☺
*日本大元貝 及 紐西蘭大蟶子
-大元貝粒粒圓大飽滿,肉質爽滑,味道鮮甜
-紐西蘭大蟶子幾大隻,口感較爽口、鮮甜
*越南貴妃蚌
肉質細膩柔軟,甘脆嫩滑,味道清甜鮮味足
*泰國海中蝦
海中蝦,公海捉的就是常常運動的質感~!
*深海龍躉片
龍躉魚肉質美味,營養豐富👍,味道好過一般石斑魚很多很多~!
*紐西蘭青口
啖啖肉都算大隻
*有機蔬菜籃
正正常常喇~
*粥底
所有海鮮的精華集於一身,粥底呈橙金黃色,'鮮'氣逼人~!👍👍💦💦🌟🌟🌟
這家用心細心的食店用料具質素,4人同行重會每人送1盅椰汁燉燕窩😍,如果和朋友行到累來吃火鍋刺身野和聊天也不錯喔
看到其他upgrade款式其實都吸引,找天要再來試呢~~~
  • 澳洲青年龍蝦
  • 翡翠九孔鮑魚
  • 越南貴妃蚌
  • 日本大元貝
2019-01-09 47 瀏覽
在新蒲崗及元朗做到街知巷聞的這間蟹店,最近於九龍城開分店,今日就約埋三位未食過的朋友光顧,誓要揭開”草帽蒸鍋"的秘密!所謂"草帽蒸鍋",其實是特製的蒸汽火鍋,食材鮮味不會流失,又合符健康原則,而且逐樣海鮮蒸,不似層層叠那樣一啲過熟一啲未夠火喉,還有餐廳老闆是海鮮批發商,每日從一萬隻越南及菲律賓進口青蟹中揀選1,500隻奉客,可以說是萬中挑一食靚蟹。在開動蒸鮮之前,侍應先送上調味醬油……然後將南瓜和肉排放入乾身的鍋底中,不用加湯煮滾,等會兒蒸鍋中海鮮的精華會流入鍋底,變成海鮮粥底。澳洲青年龍蝦 肉質夠彈牙,開邊之後更見中間有很多龍蝦膏,蒸熟後紅卜卜,龍蝦啖啖肉,入口鮮甜彈牙,龍蝦膏又香濃。大王奄蟹 奄仔蟹即是"處女蟹",未受精的蟹膏特別軟嫩,而且濃而不膩,陣陣甘香撲鼻,肉質鮮甜不鬆散,蟹鉗肥大肉厚,連蟹腳都鮮甜飽滿。翡翠九孔鮑魚 火喉適中,鮑魚軟腍唔硬,很彈牙而且能嚐到當中的鮮汁。北韓進口油蚌 蚌身大隻多肉,同樣是很軟身易咬,很鮮美。泰國海中蝦 蝦味鮮甜,肉與爽口。蘇格蘭蟶子 蟶子肉質鮮嫩,夠新鮮所以沒有縮水,入口連汁很美味。紐西蘭青口 蒸鍋火力夠,青口肉肥美鮮味,很嫩。深海龍躉片 大大

大王奄蟹

翡翠九孔鮑魚
火喉適中,鮑魚軟腍唔硬,很彈牙而且能嚐到當中的鮮汁。

北韓進口油蚌
蚌身大隻多肉,同樣是很軟身易咬,很鮮美。

泰國海中蝦
蝦味鮮甜,肉與爽口。

蘇格蘭蟶子
蟶子肉質鮮嫩,夠新鮮所以沒有縮水,入口連汁很美味。

紐西蘭青口
蒸鍋火力夠,青口肉肥美鮮味,很嫩。

深海龍躉片
大大片龍躉肉,仍然幼滑可口。

有機蔬菜籃
蔬菜夠新鮮,有娃娃菜,粟米和生菜,食了咁多海鮮,係時候食番啲菜啦。

海鮮精華粥底
食完咁多海鮮,都唔好唔記得食埋個粥底,這烹粥收集曬之前蒸鮮的精華,融於鍋底,真的不用調味已經好夠味,難得仲幾綿滑。

椰汁官燕燉雪燕
凍食好清甜滋潤,為今餐劃上完美句號。

2019-01-08 143 瀏覽
今次我們來到蟹仙吃蒸海鮮,意想不到的驚喜,亦讓我們回味無窮,主角越南頂角膏蟹的確性價比非常高,而其他海鮮也同樣出色! 餐廳大部份海鮮每日新鮮空運到港,由於海鮮份量以及坐位有限,如果有興趣一試,記得預先訂位!我們選擇了每人$298的套餐!越南頂角膏蟹(2人一隻)越南頂角膏蟹的蟹膏份量驚人! 整個蟹蓋,以至蟹身都裝滿了蟹膏!越南頂角膏蟹的蟹膏為硬膏,蟹膏呈深橙紅,味道極濃厚,蟹膏的味道留在口腔內久久不散,真的太美妙了!蟹肉肥美多肉,超鮮甜,超讚!這是一隻非常高質的蟹!澳洲青年龍蝦(2人一隻)龍蝦肉量多,爽口彈牙,鮮味非常重,而且帶一點點膏,十分美味!紐西蘭大蟶子好大隻! 不可能一口吃下! 入口嫩滑,鮮甜爽口,而且沒有沙! 紐西蘭青口紐西蘭青口好肥厚又新鮮!越南貴妃蚌蚌肉豐滿肥美,蒸煮的時間剛剛好,保持嫩滑多汁!深海龍躉頭腩深海龍躉頭腩魚肉嫩滑,魚皮帶有膠質,滿滿的骨膠原!翡翠九孔鮑魚九孔鮑魚彈牙,而且已經清理乾淨,再沾小小鼓油,鮮味更能提升!泰國海中蝦大大隻! 好鮮甜,蝦味濃郁,非常新鮮!有機蔬菜籃蒸熟吃完所有美味海鮮,吃點蔬菜,好健康!排骨粥底粥底吸收了以上所有海鮮的精華,味道鮮甜,綿綿

我們選擇了每人$298的套餐!

越南頂角膏蟹(2人一隻)
越南頂角膏蟹的蟹膏份量驚人!
整個蟹蓋,以至蟹身都裝滿了蟹膏!

蟹肉肥美多肉,超鮮甜,超讚!這是一隻非常高質的蟹!

澳洲青年龍蝦(2人一隻)

紐西蘭大蟶子

紐西蘭青口
紐西蘭青口好肥厚又新鮮!

越南貴妃蚌
蚌肉豐滿肥美,蒸煮的時間剛剛好,保持嫩滑多汁!

深海龍躉頭腩
深海龍躉頭腩魚肉嫩滑,魚皮帶有膠質,滿滿的骨膠原!

泰國海中蝦
大大隻! 好鮮甜,蝦味濃郁,非常新鮮!

有機蔬菜籃蒸熟
吃完所有美味海鮮,吃點蔬菜,好健康!

排骨粥底
粥底吸收了以上所有海鮮的精華,味道鮮甜,綿綿軟滑又飽肚!

椰汁燉官燕(送)
 有淡淡的椰汁香味,不會過甜,感覺滋補養顏!
2019-01-08 37 瀏覽
早排終於去試咗蒸氣石鍋一直都想試啦今次就去咗九龍城嘅蟹先食完覺得超級唔錯🤣🤣🤣..........我哋叫咗呢個$298海鮮餐1越南頂角膏蟹 (2人一隻)2澳洲青年龍蝦 (2人一隻)3紐西蘭青口4紐西蘭蟶子皇5貴妃蚌或象拔蚌仔6深海龍躉片7鮑魚8海蝦9蔬菜籃.........!就咁睇已經覺得好豐富!一開始食咗蝦、蟶子同青口果D已經覺得好新鮮完全唔腥🥰🥰然後一路蒸一路海鮮D汁就會流落下面嘅粥所以佢個粥超級鮮甜,好重海鮮味☺️☺️之後就到戲肉!就係龍蝦同膏蟹🧡🧡龍蝦同平時食嗰啲好唔同!!非常彈牙而且好鮮甜🧡🧡🧡而蟹就超級多膏🤣🤣而且仲要好大隻!見到都流口水🤤食落就更加不得了好鮮甜超好食!!超級推薦👍🏻👍🏻👍🏻..........另外值得一讚嘅係店員會幫你落海鮮蒸仲會計時令到啲海鮮唔會蒸得太耐保持海鮮鮮度👍🏻👍🏻而且聽老闆講佢所有海鮮都係野生唔係養殖嘅所以同出面嗰啲好唔同,新鮮好多🧡..........蟹仙九龍城龍崗道2-4號地下(麥當勞旁邊)
早排終於去試咗蒸氣石鍋
一直都想試啦
今次就去咗九龍城嘅蟹先
食完覺得超級唔錯🤣🤣🤣
我哋叫咗呢個$298海鮮餐
1越南頂角膏蟹 (2人一隻)
2澳洲青年龍蝦 (2人一隻)
3紐西蘭青口
4紐西蘭蟶子皇
5貴妃蚌或象拔蚌仔
6深海龍躉片
7鮑魚
8海蝦
9蔬菜籃
.........!
就咁睇已經覺得好豐富!

一開始食咗蝦、蟶子同青口果D
已經覺得好新鮮完全唔腥🥰🥰
然後一路蒸一路海鮮D汁就會流落下面嘅粥
所以佢個粥超級鮮甜,好重海鮮味☺️☺️
之後就到戲肉!就係龍蝦同膏蟹🧡🧡
龍蝦同平時食嗰啲好唔同!!
非常彈牙而且好鮮甜🧡🧡🧡

仲會計時令到啲海鮮唔會蒸得太耐
保持海鮮鮮度👍🏻👍🏻
而且聽老闆講佢所有海鮮都係野生
唔係養殖嘅
所以同出面嗰啲好唔同,新鮮好多🧡

蟹仙
九龍城龍崗道2-4號地下(麥當勞旁邊)
2019-01-08 41 瀏覽
海鲜一直是媽咪的至愛, 但要食到香, 鮮, 甜的海鮮絕對是一個難題, 之前食過位於新蒲崗的"蟹仙", 覺得好"正", 這裏是用蒸氣火鍋的煮法, 海鮮鮮味十足, 完全保持海鮮的原味, 做到平靚正海鮮的原則!知道"蟹仙"在九龍城開了新分店, 今晚帶同媽咪試試!食店很是細心同有誠意, 每樣海鮮會跟著所需的時閒分開來蒸, 一來每次食到新鮮的海鮮, 而且還熱辣辣添!首先上桌有罕見大黃奄天然海蟹~超大隻, 而且充滿含有蛋白質的蟹膏, 一上桌巳經赢晒, 吸睛程度爆燈! 蒸熟後還脹卜卜, 飽滿非常, 鮮甜多汁, 口中爆滿蟹肉,蟹膏豐腴甘美, 令人一試後念念不忘!嘴裡很久還留下蟹香!跟着是澳洲野生青年龍蝦~好多膏呀, 蒸熟後還鮮味十足, 彈口無比, 有不少蝦肉, 食罷後滿足到不得了!接着有翡翠九孔鮑魚~大大隻, 蒸後還保持一定的份量, 軟彈鮮甜, 食完一隻都還想再食!還有纽西蘭大蟶子同北韓油蚌~肉質爽口彈牙, 滋味無窮!跟住有泰國海中蝦~都算大隻, 肉質彈牙鮮甜!還有深海龍躉片~口感嫩滑, 魚香大足!纽西蘭青口~原汁原味, 充滿新鮮感!有機蔬菜籃~有清新怡人的南瓜, 清甜粟米, 新鮮的娃娃菜同唐生菜!鍋
知道"蟹仙"在九龍城開了新分店, 今晚帶同媽咪試試!

還有纽西蘭大蟶子同北韓油蚌~肉質爽口彈牙, 滋味無窮!

跟住有泰國海中蝦~都算大隻, 肉質彈牙鮮甜!

還有深海龍躉片~口感嫩滑, 魚香大足!
纽西蘭青口~原汁原味, 充滿新鮮感!
鍋底還有充滿海鮮精華的南瓜豬骨粥底!

最後還有椰汁官燕燉雪燕~很天然清潤, 帶有淡淡的椰香, 養颜滋補!
這餐海鲜餐令我們滿足到不得了, 吃不釋口!
2019-01-07 254 瀏覽
Weekend又開始轉涼,經朋友推薦黎食下個蒸氣火鍋,同一班友人一齊黎朝聖一下!由於時間尚早,我地係第一圍入去間餐廳!店員安排左卡位比我地坐,仲好窩心咁介紹新鮮既食物來源同埋點樣既食法最為鮮美,咁梗係蒸啦!蒸出最正既鮮味來!所有食物來源都係野生係深海捕捉,所以同出面食既質感不太一樣!我地睇完menu後就揀左$298/位既set黎食:1。越南頂角膏蟹/罕有大黃奄蟹:我地叫左每樣一隻,蒸完之後發現越南蟹女真係超爆多膏,連手手腳腳都佈滿左d膏,所以我留左少少要黎送粥!而大黃奄蟹就冇咁多膏,肉質較嫩滑,十分爽甜!2。澳洲青年龍蝦🦞:肉質好爽甜同超鮮味,都唔洗點任何醬料,真係深海捉既係唔同d!3。日本大元貝:日本大元貝好大隻,蒸既時間岩岩好,唔會太un, 超甜美!4。越南貴妃蚌:呢個蒸既時間耐左少少,就熟左d,所以變得較un, 要有牙力才可咬碎!不過都好鮮甜!5。泰國海中蝦:唔好睇佢細細隻,原來剝完殻個蝦肉好彈牙爽口!6。翡翠九孔鮑魚:爽口彈牙,帶有鮮味而不腥!7。深海龍躉片:魚肉唔夠厚身,薄薄的一片驚完骨膠質好香濃,食完會唸住個口既感覺!8。紐西蘭青口:充滿住海水🌊既鮮味,而唔會太咸,營養品質

6。翡翠九孔鮑魚:爽口彈牙,帶有鮮味而不腥!

8。紐西蘭青口:充滿住海水🌊既鮮味,而唔會太咸,營養品質豐富!

9。有機蔬菜籃:第一次食蒸菜,鮮味浸晒係d菜上面,粟米都一樣咁鮮甜,甜到噴汁!

而店員每一道菜都會代蒸同放上碟,服務態度唔錯!最後就係個精華海鮮粥底!有豬骨香味,我將之前食剩既蟹膏,仲有可加少許蔥放落d 粥度味道更加鮮味十足!😋😋😋

+++++++++++++++
2019-01-06
之前吃過不同餐廳的蒸氣火鍋,食過返尋味,今天一行四人到了新開的九龍城蟹仙,早時段去到未有太多客人,店主細心解釋食材產地,又會幫我地逐款海鮮蒸,服務好好。海鮮食材新鮮,不用調味料,原汁原味。我們四人點了九款$298一位的套餐,我們每款海鮮也想試,店主安排了兩款蟹,每款一隻,一次滿足兩個願望。越南頂角膏蟹和罕有大黃奄蟹的分別是,膏蟹的膏是實的,顏色呈橙色,簡直是爆膏,多到我們放到粥內吃更美味。奄蟹的膏是黏黏的,就像大閘蟹的公,我自己比較喜歡奄蟹,蟹味較香。澳洲青年龍蝦,一人半隻,啖啖肉,不像平時實實的肉,這個好爽口,龍蝦蝦膏也超鮮甜。日本大元貝,店員在蒸的時候會在元貝上打十字,不會蒸不熟。深海龍躉片,蒸完有好多魚油,好香。紐西蘭大蟶子,這個比較淡味,配以豉油較惹味。越南貴妃蚌,餐沒有價錢平的蜆,但有蚌,提供最好的食材予食客。翡翠九孔鮑魚,肥美。泰國海中蝦,店員有表示養殖的蝦好多激素,不要吃蝦頭。這款海蝦不是養殖的,肉質結實,蝦膏鮮甜,可以安心食用有機蔬菜藍,有生菜、紹菜、粟米和南瓜,粟米好甜。最後食埋個粥,充滿鮮味。店老闆是做海鮮直銷批發的,會每天自行選海鮮,這個蒸氣石鍋的海鮮選材的確不錯

越南頂角膏蟹和罕有大黃奄蟹

澳洲青年龍蝦

日本大元貝,店員在蒸的時候會在元貝上打十字,不會蒸不熟。

深海龍躉片、紐西蘭大蟶子

越南貴妃蚌

翡翠九孔鮑魚,肥美。

泰國海中蝦

有機蔬菜藍,有生菜、紹菜、粟米和南瓜,粟米好甜。
有機蔬菜藍

最後食埋個粥,充滿鮮味。

店老闆是做海鮮直銷批發的,會每天自行選海鮮,這個蒸氣石鍋的海鮮選材的確不錯,每款海鮮也好鮮甜!
2019-01-06
越南頂角膏蟹和罕有大黃奄蟹
深海龍躉片、紐西蘭大蟶子
  • 越南頂角膏蟹
  • 罕有大黃奄蟹
2019-01-05 111 瀏覽
298套餐只有半隻龍蝦,半隻蟹,而餐牌上是沒有說明的,如果想一人一隻的朋友要點498套餐或以上了,那個括弧表示一隻的才有一隻,入座等了一個多小時沒上齊東西,服務員說因爲很多人突然沒上班,還有什麼醬油費、加一服務費、假期前附加費,點下飲品埋單每人差唔多四百了,打開門做生意有些事先跟客人說明會比較好吧,感覺有點取巧。食物質量還好吧,但298套餐的數量就吃完可以再吃一個麥當勞套餐,吃到一肚子氣也懶得點其他食物,不會再光顧。

2019-01-05 813 瀏覽
做人、做事都好,最怕就喺先入為主,睇嘢有偏頗,對人不對事。不過,講到食嘢,啲食材就梗喺越新鮮越好啦,而海鮮,唔新鮮嘅就不如平平哋食番冰鮮啦。由元朗開到出嚟市區嘅「蟹仙」喺老友嘅近期推介,佢話值得專程嚟幫襯,對小弟而言,就真喺要專程過嚟架。餐廳都屬小店格局,睇落座位唔多,枱與枱之間有少少逼,最好喺入面啲卡位。鋪面、鋪內都放置唔少大玻璃缸,養住唔少生猛海鮮。而後來聽啲店員嘅對話先知,仲有二樓,不過,就唔知環境喺點。點解友人極力推介,原來店主本身做咗幾十年海鮮批發,揀手海鮮嘅貨源一定足。此外,餐廳主要做蒸氣鍋,4種唔同價位嘅套餐,起跳價都喺$298(星期五、六、日及公眾假期額外加$28),已包8款高質素海鮮,性價比高。其次,仲有$398、$498、$688嘅價位,正所謂豐儉由人。若然擔心套餐嘅嘢食唔夠飽,又或有其他火鍋嘢想試,佢哋仲有一大堆配料可以散點加配。而飲品方面,汽水、啤酒自然有得嗌,但紅白餐酒一樣有得供應!醬油費 $10翻睇返個餐牌都唔覺有寫,都喺事後晌張單先見,感覺唔喺幾好,再者,醬油其實只喺得豉油、蒜蓉及辣椒碎而已。我哋都哋平平哋揀$298個餐,隨即,捧上兩大份海鮮,包括越南頂角
,對小弟而言,就真喺要專程過嚟架。
而飲品方面,汽水、啤酒自然有得嗌,但紅白餐酒一樣有得供應!
醬油費 $10

我哋都哋平平哋揀$298個餐,隨即,捧上兩大份海鮮,包括越南頂角膏蟹、澳洲青年龍蝦、翡翠九孔鮑魚、日本大元貝、越南貴妃蚌、泰國海中蝦、深海龍躉片及紐西蘭青口,非常有氣勢。店員仲話啲海鮮喺新鮮劏,有落單先劏,唔會為減省時間一早劏定。
$298套餐
$298套餐
蒸汽鍋呢個玩法唔使我再多介紹啦,晌香港都已經興咗一段長時間,而呢度就逐樣蒸,由店員專人負責幫你放食物去蒸、計時,基本上全程就淨喺食。由於佢哋無提供一個建議蒸食物時間表俾客人,除非,你好有信心知啲嘢食蒸幾耐,否則都喺要等佢嚟搞,個人就覺得煩到佢哋,又嘥咗我時間等。
一開波,例牌搞定個粥底先,好快已見店只將米粒、南瓜粒、排骨放晌鍋底,等啲蒸汽慢慢熬。
紐西蘭青口、泰國海中蝦

相信咁多款海鮮,以青口喺最平嘢,不過,都喺每個客人得一隻,略嫌唔夠大方。但掉轉講,相信好多人對食青口都喺可有可無(除非比利時或法國青口),俾少啲都唔介意。其實,啲青口都唔差,蒸熟之後唔會好似擦紙膠咁韌,亦有啲鮮味。中蝦每人「配給」兩隻,蝦頭有唔少膏,而啲肉亦鮮甜爽口,雖然只得兩隻,當喺少食多滋味,反正靚海鮮陸續有嚟。
深海龍躉片

雖然龍躉片喺貴價貨,不過,我哋得兩個人,放兩片魚片落去蒸,有啲失勢。講番啲龍躉片,入口確喺嫩滑,魚味濃,唯可惜一片真喺唔夠喉。
日本大元貝

由於店員話今日嘅大蟶子返貨唔靚,所以,只供應大元貝。啲元貝果然好大隻,色澤睇落都好新鮮,唔會瘀瘀黑黑。味道真喺唔錯,好鮮甜,帶子位好彈牙。
越南貴妃蚌

輪到貴妃蚌,阿姐就教我哋將蚌內嘅海鮮汁倒埋落啲粥度,等個粥更鮮甜,我哋就倒是半,就咁飲另一半,咁先真正嗒到嗰份鮮。蚌肉蒸得啱啱好,所以,柔韌有咬口,無過火。
翡翠九孔鮑魚

啲九孔鮑唔喺好大隻,但勝在都夠鮮,亦有鮑味,口感咬落有韌勁之餘,亦有彈牙感,沾少少豉油味道更鮮。
澳洲青年龍蝦

亮點之一出場,店長就話佢哋啲澳龍喺野生貨色,老實講,小弟就唔喺好識分,但睇到啲肉晶瑩有光澤,覺得都唔會喺下價嘢。啲龍蝦肉唔止鮮爽,又厚肉,更有唔少蝦膏,拆起啲蝦肉大啖放入口,真喺爽呀。
越南頂角膏蟹

專登將店名改為「蟹仙」,蟹就梗喺佢哋嘅賣點,我哋就壓軸先嚟食佢。講到蟹,店長就有好多蟹知識分享,讓小弟長唔少知識。
越南頂角膏蟹
我哋兩個都想試頂角膏蟹,其實,可以膏蟹、奄仔一樣一隻都得。其實,呢啲頂角膏蟹喺蟹乸嚟,所以,一定爆晒膏,不過,相對啲奄仔嘅膏,就會實淨啲,卻喺別有一番滋味。此外,白滑嘅蟹肉就實在鮮甜,蟹嘅質素確喺高質。
有機蔬菜籃

食完晒啲海鮮,店員就奉上一蔬菜籃,有南瓜、粟米、娃娃菜及生菜,南瓜同粟米就最正,前者夠粉香,後者好清甜。
南瓜排骨粥

最後,就以南瓜排骨粥作結,雖然唔算好綿,仲要補多少少上湯煮多陣,但算集合上述海鮮滴下嘅精華,所以,個味道真喺無得點輸。
椰汁燉雪燕

食完晒所有嘢,尤其最後一人頂兩碗粥,夠晒飽,點知同場加映送糖水,唔喺紅豆、綠豆,食落似喺椰汁雪燕,夠晒誠意啦,如果熱啲就仲好。
椰汁燉雪燕
整體嚟講,有多款海鮮都食得出具質素,用料亦有番咁上下,此外,起跳價屬低位,連加一都喺三百頭,就已經食到8款海鮮,絕對玩得過啦。溫馨提示,餐廳暫時只收現金,將來會唔會加其他支付方式就唔知喇。
2019-01-04 24 瀏覽
依幾日天氣咁凍,除咗打邊爐另一選擇就係蒸氣火鍋啦🤤..其實之前已經介紹過蟹仙,今次再去食一次,海鮮質素依舊咁好,始終老闆做海鮮批發,所以價錢亦比其他海鮮酒家更優惠👍🏻..呢個set $298位有粥底丶爆膏越南頂角蟹丶龍蝦丶貴妃蚌 丶帶子丶龍躉片丶翡翠九孔鮑魚丶蝦丶青口及蔬菜籃😌越南頂角膏蟹或大黃奄 (2人一隻)
澳洲青年龍蝦 (2人一隻)日本廣島蠔或紐西蘭青口泰國海中蝦
日本大元貝或紐西蘭大蟶子
翡翠九孔鮑魚片或深海龍躉頭腩
深海龍躉頭腩
有機蔬菜籃 之後呢個澳洲青年龍蝦正到飛起,肉質嫰而爽口,好彈牙,新鮮既程凌爆燈‧重磅推介越南頂角膏蟹,真係爆晒膏。膏入口香濃,軟膏比較滑,而硬膏彈牙,齒頰留香。其他的海鮮好新鮮,依個價錢同質素係鯉魚門、三聖村一定食唔到。 老闆娘好健談,逐一介紹海鮮來源。仲送左椰汁官燕俾我地一家試,見佢真係好努力同用心做好依間餐廳。我諗依度會成為我地一個新既飯堂。因為我地一家都好鍾意食海鮮的!! 提提你去之前一定要book定位先,因為老闆娘話大部份海鮮每日都會由多個地方新鮮空運到港,而且每日既份量以及坐位都限,貿貿然去到真係有機會無得食!
依幾日天氣咁凍,除咗打邊爐另一選擇就係蒸氣火鍋啦🤤.

越南頂角膏蟹或大黃奄 (2人一隻)
澳洲青年龍蝦 (2人一隻)
日本廣島蠔或紐西蘭青口
日本大元貝或紐西蘭大蟶子
翡翠九孔鮑魚片或深海龍躉頭腩

2019-01-02 38 瀏覽
呢度有幾個價位既套餐揀。近排食太多大餐,所以食個海鮮套餐 $298/位套餐有 $298 $398 $498 $688今日為大家介紹一下性價比之王既$298餐總共8款海鮮 + 有機蔬菜籃 ,當然唔少得個粥底1. 越南頂角膏蟹/罕有大黃奄:超大隻,仲要同時好多肉,爆晒膏。紅色硬膏同黃色軟膏都有,係野生蟹先會咁厚實多肉!2. 澳洲青年龍蝦:蟹同龍蝦都係即叫即開,新鮮到仲見到個鰓呼吸緊。龍蝦無蟹咁爆膏,但啲肉好飽滿。唔似自助餐啲龍蝦,啲肉好細條,肉同殼中間有好多空隙。3. 紐西蘭大蟶子/日本大元貝:無靚蟶子,建議食大元貝。一蒸好大元貝出左好多汁,腸位好肥大。元貝唔算大粒,但亦係好鮮。4. 越南貴妃蚌:Size 都算大隻。爽脆,鮮甜。元貝位堅脆。5. 翡翠九孔鮑魚:肉質幾結實,所有貝類都已經清理左唔食得既部位,好細心同方便食。6. 泰國海中蝦:唔係勁大隻,但超多膏係個頭度。好新鮮,D肉好爽脆!7. 深海龍躉頭腩:好鮮味,肉質。附帶既膠質邊位好好嚼。8. 韓國慶南蠔/紐西蘭青口:不時唔太特別鍾意食青口,估唔到新鮮蒸出黎既完全唔同,又甜又飽滿多汁。唔使加牛油,唔使落酒,就係好味。9. 有機蔬菜藍:估
呢度有幾個價位既套餐揀。
近排食太多大餐,所以食個

海鮮套餐 $298/位
套餐有 $298 $398 $498 $688
今日為大家介紹一下性價比之王既$298餐
總共8款海鮮 + 有機蔬菜籃 ,當然唔少得個粥底
紅色硬膏同黃色軟膏都有,係野生蟹先會咁厚實多肉!
龍蝦無蟹咁爆膏,但啲肉好飽滿。
唔似自助餐啲龍蝦,啲肉好細條,肉同殼中間有好多空隙。
3. 紐西蘭大蟶子/日本大元貝:無靚蟶子,建議食大元貝。
一蒸好大元貝出左好多汁,腸位好肥大。
元貝唔算大粒,但亦係好鮮。
7. 深海龍躉頭腩:好鮮味,肉質。附帶既膠質邊位好好嚼。
8. 韓國慶南蠔/紐西蘭青口:
唔使加牛油,唔使落酒,就係好味。
9. 有機蔬菜藍:估唔到除左海鮮靚,連D菜都咁靚。
粟米係脆既,南瓜好甜。
蒸菜既維他命又唔會走晒
10. 粥底:唔食埋個粥底都唔好話食左蒸氣火鍋,D精華喺晒入面!
不過建議起碼4個人黎食,個粥多啲海鮮汁會香好多,而且4人同行重會每人送1盅椰汁雪燕燉官燕。

有機會記得試埋個炸魚皮。
好明顯食得出現炸,好脆好薄仲一D都唔油。
用餐優惠
優惠券
2018-12-30 36 瀏覽
因為朋友某日經過九龍城,影左呢張相,啲套餐好似幾抵食,我哋好快就決定訂位,冬至嚟食。 今日一行四人去左食蒸氣鍋,海鮮最好食就係清蒸,原汁原味,唔駛落任何調味料,咁就係最正。店員介紹$298同$398餐,長老揀左四個$298餐,其實可以混搭套餐嘅,不過既然長老決定,唯有遵命。等左陣,兩碟海鮮終於出場,陣容鼎盛。泰國海中蝦睇顏色就知好新鮮,個頭滿晒膏,夠晒滋味。深海龍躉片嫩滑之中帶點彈牙,魚味濃,睇個魚皮厚度就知係大魚👍🏻。翡翠九孔鮑魚同日本大元貝,水潤多汁,冇縮水喎。龍蝦係超大隻,肥美到連個頭同觸角位都爆晒肉,果然係野生。 熟左都冇半點縮水,好難得! 顏色雪白,入口仲極之彈牙啖啖肉。越南頂角膏蟹或罕有大黃奄蟹揀一款?即係硬膏或軟膏嘅蟹揀,我地揀左軟膏,鍾意多到漏油嘅感覺。 除左爆瀉嘅蟹膏,蟹身亦都好厚肉,鮮甜味美。有機蔬菜用蒸嘅方法烹調,保持原來甜味,絕對唔可以放過!仲爭少少先夠飽?食個精華南瓜排骨靚粥暖暖胃啦。一大鍋四個人都食唔晒添!四人同行仲送椰汁燉燕窩呀,正!呢餐做冬真係好正,唔駛次次去酒樓食嘅!咁正嘅海鮮餐,酒樓邊食到呀

等左陣,兩碟海鮮終於出場,陣容鼎盛。

泰國海中蝦睇顏色就知好新鮮,個頭滿晒膏,夠晒滋味。

翡翠九孔鮑魚同日本大元貝,水潤多汁,冇縮水喎。

有機蔬菜用蒸嘅方法烹調,保持原來甜味,絕對唔可以放過!

四人同行仲送椰汁燉燕窩呀,正!

「蟹仙」,剩係個名已經夠晒霸氣點解敢做「蟹仙」? 原因係佢地大老闆係香港最大海鮮入口商以超過30年既揀青蟹經驗,每日精選新鮮空運到港既第一手最高質青蟹來源地係一年四季都當造既越南及菲律賓,保証隻隻野生.「蟹仙」有新浦崗總站同元朗分店,都比較多人唔想等咁耐,可以去試試今個月11號新開既九龍城分店______________________________🔹海鮮套餐 $298/位套餐有 $298 $398 $498 $688今日為大家介紹一下性價比之王既$298餐總共8款海鮮 + 有機蔬菜籃 ,當然唔少得個粥底.1⃣越南頂角膏蟹/罕有大黃奄超大隻,仲要同時好多肉,爆晒膏紅色硬膏同黃色軟膏都有係野生蟹先會咁厚實多肉!.2⃣澳洲青年龍蝦蟹同龍蝦都係即叫即開,新鮮到仲見到個鰓呼吸緊😱龍蝦無蟹咁爆膏,但啲肉好飽滿唔似自助餐啲龍蝦,啲肉好細條,肉同殼中間有好多空隙.3⃣紐西蘭大蟶子/日本大元貝今晚無靚蟶子,建議我地食大元貝一蒸好大元貝出左好多汁腸位好肥大元貝唔算大粒,但亦係好鮮.4⃣越南貴妃蚌Size 都算大隻爽脆,鮮甜元貝位堅脆.5⃣翡翠九孔鮑魚肉質幾結實所有貝類都已經清理左唔食得既部位好細心同方便食.6⃣泰
「蟹仙」,剩係個名已經夠晒霸氣
點解敢做「蟹仙」? 原因係佢地大老闆係香港最大海鮮入口商
來源地係一年四季都當造既越南及菲律賓,保証隻隻野生
「蟹仙」有新浦崗總站同元朗分店,都比較多人
唔想等咁耐,可以去試試今個月11號新開既九龍城分店
🔹海鮮套餐 $298/位
套餐有 $298 $398 $498 $688
今日為大家介紹一下性價比之王既$298餐
總共8款海鮮 + 有機蔬菜籃 ,當然唔少得個粥底
1⃣越南頂角膏蟹/罕有大黃奄

超大隻,仲要同時好多肉,爆晒膏
紅色硬膏同黃色軟膏都有

係野生蟹先會咁厚實多肉!
2⃣澳洲青年龍蝦
蟹同龍蝦都係即叫即開,新鮮到仲見到個鰓呼吸緊😱
龍蝦無蟹咁爆膏,但啲肉好飽滿
唔似自助餐啲龍蝦,啲肉好細條,肉同殼中間有好多空隙
3⃣紐西蘭大蟶子/日本大元貝
今晚無靚蟶子,建議我地食大元貝
一蒸好大元貝出左好多汁
腸位好肥大
元貝唔算大粒,但亦係好鮮
4⃣越南貴妃蚌
唔係勁大隻
但超多膏係個頭度
好新鮮,啲肉好爽脆
7⃣深海龍躉頭腩
嫌煩都要講多次,好鮮味,肉質
附帶既膠質邊位好好嚼
8⃣韓國慶南蠔/紐西蘭青口
平時唔太特別鍾意食青口
估唔到新鮮蒸出黎既完全唔同
又甜又飽滿多汁
唔使加牛油,唔使落酒,就係好味
9⃣有機蔬菜藍
估唔到除左海鮮靚,連啲菜都咁靚
粟米係脆既,南瓜好甜
蒸菜既維他命又唔會走晒
🔟粥底
唔食埋個粥底都唔好話食左蒸氣火鍋
啲精華喺晒入面
不過建議起碼4個人黎食,個粥多啲海鮮汁會香好多
而且4人同行重會每人送1盅椰汁雪燕燉官燕
有機會記得試埋個炸魚皮
好明顯食得出現炸,好脆好薄仲一啲都唔油
2018-12-15
九龍塘一街都係火鍋唔同都真係間間都咁正咩?上次試完隔兩條街既同撈同煲,覺得不錯!今次又試下另一間,實行試勻九龍城火鍋🍲伏同唔伏,睇我地就知🤘🏻食咩套餐真係豐儉由人由$298-$698都有架!今次就揀左十款海鮮粥底套餐 $398/位淨係睇menu都知有幾豐富有蝦🦐有蟹🦀有龍蝦🦞有魚🐟有貝類🐚逐款上枱個陣更加係流晒口水!絕對無欺場,龍蝦同蟹都長過大過隻手呀!要數咁多款最正,真係隻蟹呀啲黃羔睇到人欲罷不能🤤不槐係蟹仙其次貝殻類都好鮮👍🏻鮑魚元貝,特別係隻貴妃蚌🖐🏻手掌咁大呀!你以為樣樣一舊咁食落唔會飽?咁就錯啦,食下食下去到尾連個粥底都唔係好食得落呀🤣總括黎講海鮮好鮮好正喲!!好味指數:
九龍塘一街都係火鍋
唔同都真係間間都咁正咩?
上次試完隔兩條街既同撈同煲,覺得不錯!
今次又試下另一間,實行試勻九龍城火鍋🍲
伏同唔伏,睇我地就知🤘🏻

食咩套餐真係豐儉由人
由$298-$698都有架!
今次就揀左十款海鮮粥底套餐 $398/位
淨係睇menu都知有幾豐富

有蝦🦐有蟹🦀有龍蝦🦞有魚🐟有貝類🐚
逐款上枱個陣更加係流晒口水!

絕對無欺場,龍蝦同蟹都長過大過隻手呀!

要數咁多款最正,真係隻蟹呀
啲黃羔睇到人欲罷不能🤤不槐係蟹仙

其次貝殻類都好鮮👍🏻

鮑魚元貝,特別係隻貴妃蚌🖐🏻手掌咁大呀!

你以為樣樣一舊咁食落唔會飽?
咁就錯啦,食下食下去到尾
連個粥底都唔係好食得落呀🤣
總括黎講海鮮好鮮好正喲!!

好味指數:
2018-12-20
5 分鐘 (堂食)