2022-09-29 19 瀏覽
呢間新開嘅居酒屋造型非常特別餐廳門面用鐵通造成有別於一般居酒屋裝潢因為平時居酒屋裝潢主要以木系為主而呢間居酒屋卻一反傳統室內牆身係水泥牆好岩同朋友食串燒飲翻兩杯🥃🔸豬耳XO醬炒 $68🔸洋蔥煙肉蠔 $88🔸明太子雞翼 $58🔸蒜香帆立貝 $78🔸西班牙黑毛豬肉眼 $228🔸極級玄米茶 $48豬耳以鐵板形式上菜,份量非常多,每片珠豬耳都沾上XO醬,香濃又爽口,因為用鐵板上仲熱辣辣。新鮮生蠔🦪焗完再配上煙肉及洋蔥喺面,煙肉非常脆口,生蠔Creamy鮮甜👍🏼明太子🍗雞翼咬開每啖都食到爆多嘅明太子呀😍 帆立貝 大大粒,彈牙鮮甜☺️西班牙黑毛豬🐷肉眼煮得啱啱好,唔會好韌,因為用咗黑毛豬,肉質仲好特別香甜滑口👍🏼仲鎖住肉汁好juicy☺️
呢間新開嘅居酒屋造型非常特別

🔸西班牙黑毛豬肉眼 $228

🔸極級玄米茶 $48

2022-09-18
2022-09-28 24 瀏覽
尖沙咀區原來新開了一間挺隱蔽的日式燒物小店主打串燒燒物料理類,地方雖小但五臟俱全餐廳亦提供不同酒類飲品,配燒物一流食物整體味道偏鹹,建議配酒吃就剛剛好串燒燒物方面烹調得不錯,火候好好特別推介燒蠔,鮮甜好吃,吃完一份忍不住再叫一份煎鵝肝煎得外層帶點脆,肝肥美可口配菠蘿和沙律菜剛好解解膩XO醬炒豬耳份量挺多,辣辣的很惹味!送酒一流開邊縞花魚啖啖肉,店員說是一夜干,但依然偏鹹配酒或者會較好,整體都算好吃
尖沙咀區原來新開了一間挺隱蔽的日式燒物小店

主打串燒燒物料理類,地方雖小但五臟俱全
餐廳亦提供不同酒類飲品,配燒物一流
食物整體味道偏鹹,建議配酒吃就剛剛好
串燒燒物方面烹調得不錯,火候好好
特別推介燒蠔,鮮甜好吃,吃完一份忍不住再叫一份

煎鵝肝煎得外層帶點脆,肝肥美可口
配菠蘿和沙律菜剛好解解膩

XO醬炒豬耳份量挺多,辣辣的很惹味!送酒一流

開邊縞花魚啖啖肉,店員說是一夜干,但依然偏鹹

配酒或者會較好,整體都算好吃
2022-09-28 28 瀏覽
新開日式串燒居酒屋🏮日式裝潢超舒服~~店內樓底夠高!每一串都超用心燒🤩牛脷厚切🐮超厚勁大件🤩🤩入口軟腍仲好入味~~配埋唔同嘅鹽食落更香!雞肉🐥食落啖啖肉,超嫩口!!仲有香蔥配搭帆立貝蒜香🧄係我最愛嘅帆立貝!!好彈牙香口,配埋蒜香更入味原條魷魚 🦑呢個超大條!!燒得啱啱好食落甜甜地,魷魚好彈牙鮮甜!羊架紐西蘭🐏超juicy!!好有油香唔會太乾,食落好入味,又好腍!📍 螢火蟲 (尖沙咀)尖沙咀柯士甸路14號僑豐大廈地下西號舖#尖沙咀美食 #香港美食 #串燒控 #串燒達人 #串燒 #日式居酒屋 #日本料理

新開日式串燒居酒屋🏮
日式裝潢超舒服~~店內樓底夠高!
每一串都超用心燒🤩

牛脷厚切🐮
超厚勁大件🤩🤩入口軟腍
仲好入味~~配埋唔同嘅鹽食落更香!

雞肉🐥
食落啖啖肉,超嫩口!!仲有香蔥配搭

帆立貝蒜香🧄
係我最愛嘅帆立貝!!
好彈牙香口,配埋蒜香更入味

原條魷魚 🦑
呢個超大條!!燒得啱啱好
食落甜甜地,魷魚好彈牙鮮甜!

羊架紐西蘭🐏
超juicy!!好有油香
唔會太乾,食落好入味,又好腍!

📍 螢火蟲 (尖沙咀)
尖沙咀柯士甸路14號僑豐大廈地下西號舖

2022-09-28 10 瀏覽
發現屋企附近開咗一間新嘅日式居酒屋,經過咗好多次,今日決定去試吓😆門口俾人一種好神秘嘅感覺,入到去裝修大部份都係木調,真係好似去咗日本嘅小型居酒屋一樣,入面裝修簡單,但係餐具同埋擺設睇得出係有心思的。餐牌上面分別有漬物,佐酒小食,炸物,串燒,燒物同主食,另外仲有一個清酒餐牌,不過朋友唔飲酒,所以冇嗌到。雞泡魚乾擺盤非常靚,廚師好用心將雞泡魚乾疊起,燒得啱啱好,另外店員仲為我哋介紹三款鹽,分別係紫菜芝麻、Rosemary同Pepper berry ,可以因應個人嘅口味去點,好特別!雞皮餃子超級出色,全部嘢食都係即點即燒,雞皮好香脆,入面就好juicy,係我食過近期最好食嘅雞皮餃子!雞軟骨用上黑椒同鹽燒,脆得來一啲都唔乾身,好食!蒜香帆立貝好大隻好新鮮,配上醬汁同埋蔥花,回味無窮!白鱔好厚肉,食落去又香四溢,肉質嫩滑而有彈性, 十分推薦!厚切牛脷配上醬汁同埋芝麻,好有口感!食物全部都係即點即做,感覺到師傅嘅用心,嘢食同埋服務都好好,同埋仲要唔收+1服務費,期待下次再嚟過💙

雞軟骨用上黑椒同鹽燒,脆得來一啲都唔乾身,好食!

蒜香帆立貝好大隻好新鮮,配上醬汁同埋蔥花,回味無窮!

白鱔好厚肉,食落去又香四溢,肉質嫩滑而有彈性, 十分推薦!

厚切牛脷配上醬汁同埋芝麻,好有口感!

位於柯士甸路新開咗一間日式居酒屋小店「螢火蟲」 🎉無論食物定環境都唔錯😉.輕烤麵豉漬三文魚🐟三文魚經麵豉漬醃後輕烤👨🏻‍🍳三文魚嫩且肥美😌加入櫻花蝦昆布湯中🦐並加上木魚塊🐠好味道💯.軟殼蟹🦀炸到超級香脆😙近蟹肉、蟹膏位置一咬爆汁😱仲要鮮味十足😋點蜜糖芥末醬都幾特別🍯仲有份小沙律🥗同紅薑漬❤️.帆立貝蒜香🐚帆立貝好大隻😍而且燒到啱啱好👍🏻食落肉質鮮嫩多汁,加埋大量香濃蒜蓉🧄無得輸‼️.雞肉🐓主要係食翻原汁原味嘅雞肉,肉質又嫩滑帶肉汁😗如果覺得味道多d🤔可以加餐廳所提供嘅紫菜芝麻海鹽🖤Rosemary海鹽🌿Pepperberry 海鹽🧂.豬耳XO醬炒🐷上枱鐵板熱辣辣🔥XO醬鹹香,配埋豬耳、蝦仔🦐爽脆滋味🤤佐酒食就啱曬🍻.明太子雞翼🍗雞皮位燒到脆卜卜😆入面裝滿鹹辣明太子🌶非常足料
明太子雞翼🍗雞皮位燒到脆卜卜😆入面裝滿鹹辣明太子🌶非常足料
  • 輕烤麵豉漬三文魚
  • 軟殼蟹
  • 帆立貝蒜香
  • 豬耳XO醬炒
2022-09-22 26 瀏覽
柯士甸路係我搵嘢食嘅秘密花園,對比行出大街嘅大品牌,依度有更多有心特色小店。就好似我依日黃昏收工見到嘅螢火蟲。佢門口以不鏽鋼片打做而成,好有大隱隱於市嘅感覺,但打開門就見水泥牆加林架綠植天花,別有一番風味。日式居酒屋係為放鬆心情而設,一杯酒加上美味小食,將工作煩惱帶走。在晚餐前調整好心情,係分搳工作與生活的重要一環。係螢火蟲行出嚟嘅一刻,我就已經忘記晒工作上嘅不瞞。腦海中只有美食。蕃茄 凍漬 $68涼快口感,酸甜味道,多汁肉茄係洗走悶熱嘅正確答案竹炭包 小食 $38手掌大嘅外脆內軟麵包,為吸入酒精打個底牛脷厚切 串燒 $884大厚片牛脷,香軟又惹味多汁。點上三色salt ,又變化出不同的味道。明太子雞翼 燒物 $58咸香鮮味令我要續杯油甘魚鮫 燒物 $128鮮美魚油香,加上燒得香脆嘅外皮,作為主菜都唔失禮紐西蘭羊架 燒物 $128兩大支羊架,香濃多汁肉嫩,係同友人分享煩惱時嘅分享美食。

蕃茄 凍漬 $68
涼快口感,酸甜味道,多汁肉茄係洗走悶熱嘅正確答案

竹炭包 小食 $38
手掌大嘅外脆內軟麵包,為吸入酒精打個底

牛脷厚切 串燒 $88
4大厚片牛脷,香軟又惹味多汁。
點上三色salt ,又變化出不同的味道。

明太子雞翼 燒物 $58
咸香鮮味令我要續杯

油甘魚鮫 燒物 $128
鮮美魚油香,加上燒得香脆嘅外皮,作為主菜都唔失禮

紐西蘭羊架 燒物 $128
兩大支羊架,香濃多汁肉嫩,係同友人分享煩惱時嘅分享美食。
  • 牛脷厚切
  • 油甘魚鮫
2022-09-21 250 瀏覽
收工去咗尖沙咀柯士甸路「Hotaru螢火蟲」吃晚餐,係一間新開嘅日式串燒居酒屋餐廳🍴店內樓底高,以高腳櫈為主,空間感充裕枝豆每條枝豆都好飽滿,表面撒了幼鹽粒,微微鹹,作為佐酒小食一流竹炭包翻熱後的竹炭包熱烘烘,外面微脆,口感鬆軟,內裏塗抹了橄欖醬,好特別哦燒多春魚一客有兩條,多春魚以簡單的鹽燒至脆脆的,更能突出本身的魚鮮味串燒雞肉雞肉已經去皮去骨,啖啖肉,鮮雞味濃,幾好食牛脷厚切厚切牛脷勁大塊,入口軟腍,味道濃郁,鹹香滋味波特菇切成一小塊的Portobello Mushroom,新鮮又juicy,富含纖維,健康美味輕烤麵豉漬三文魚三文魚扒以日本麵豉醬醃過,然後輕輕烤至七成熟,外脆內軟,魚肉好鮮嫩多汁!底下係木魚花清湯,鮮甜味美,好正呀

枝豆

每條枝豆都好飽滿,表面撒了幼鹽粒,微微鹹,作為佐酒小食一流

竹炭包

燒多春魚

串燒雞肉

雞肉已經去皮去骨,啖啖肉,鮮雞味濃,幾好食

牛脷厚切

厚切牛脷勁大塊,入口軟腍,味道濃郁,鹹香滋味

波特菇

輕烤麵豉漬三文魚

2022-09-18 31 瀏覽
好耐無返過家鄉-日本啦,好懷念日本嘅居酒屋!一直搵唔到又有氣氛、食物質素又好嘅香港居酒屋,點知終於比我喺尖沙咀遇到螢火蟲,佢嘅出現簡直令我驚豔,雖然店仔細細,店面都唔係太起眼,但係野食一啲都唔馬虎!三色鹽已經好有心思,漬物、佐酒小食、炸物、串燒同主食好多款式,我叫左嘅軟殼蟹非常香、墨魚咀好大粒又彈牙、雞軟骨燒得剛剛好,點一點調味料就好好味,明太子雞翼非常足料、塞滿左明太子,最令我驚豔嘅係素天婦羅,芋頭、南瓜都炸得啱啱好,食完簡直唔夠喉,仲有壓軸嘅羊架,我真係好鍾意佢嘅羊蘇味,仲要入口即溶!呢間餐廳我真係要再encore,每件串燒都燒得juicy 又新鮮!

2022-09-15 35 瀏覽
最近試咗呢間新開嘅日式居酒屋小店, 位置比較偏僻, 門面都幾隱蔽同埋低調~ 室內燈光暗暗地, 氣氛同環境都唔錯, 好適合放工同朋友嚟飲下酒、邊食串燒邊傾計~餐廳主打唔同類型嘅酒、凍漬物、佐酒小食、炸物、串燒、燒物同主食, 款式選擇都好多! 餐廳本身唔會提供水或茶, 所以如果想飲嘢就要喺餐牌上叫嘢飲, 我哋就叫咗一瓶玄米茶Share~店員會遞上3款海鹽, 包括有: 紫菜芝麻海鹽、Rosemary 海鹽、Pepperberry 海鹽, 食串燒時可以用作調味《厚切牛脷》一客有兩串, 牛脷大大件, 亦相當厚身! 牛脷外層燒至焦香, 肉質軟腍, 帶煙韌嘅質感《輕烤麵豉漬三文魚》用咗麵豉漬醃三文魚扒, 再輕烤, 最後加入昆布湯。三文魚肉質好嫩滑, 又肥美, 調味剛剛好《墨魚咀》即叫即炸, 好適合做佐酒小食, 會配上芥末沙律醬《油甘魚鮫》燒得啱啱好, 魚肉有彈性, 脂肪含量適中

《厚切牛脷》

《輕烤麵豉漬三文魚》

《墨魚咀》
即叫即炸, 好適合做佐酒小食, 會配上芥末沙律醬

《油甘魚鮫》
燒得啱啱好, 魚肉有彈性, 脂肪含量適中

2022-09-15
2022-09-13 55 瀏覽
呢間居酒屋位於佐敦同尖沙咀之間,近住俗稱第二條韓國街附近😂舖面無一個大大嘅乙招牌,如果想容易啲搵到,就認住鐵通造型門口!.我地今次叫左串燒同燒物各四,各有特色,餐廳會提供唔同自家製醬料去配搭食物,算係幾有心思啦👍🏻.多春魚/雞軟骨/雞皮/牛脷厚切串燒唔會燒得乾,仲保留住juicy同鮮味,雞皮最為surprise,雞皮唔同坊間乾爭爭嘅脆雞皮,係照燒汁燒,又唔會好油膩,好邪惡好正!牛脷如其名係真厚切,先用紅酒燴過,牛味都好重。大家可以根據自己口味配搭三式海鹽食,小編就覺得本身串燒調味都足夠。.帆立貝/明太子雞翼/白鱔/原條魷魚大大粒帆立貝鮮甜juicy,仲要爆蒜,超級惹味!原條魷魚燒得啱啱好,面頭係焦香效果,唔會太韌,配埋個橄欖mayo sauce,越食越開胃🤤明太子雞翼無偷工減料,滿滿辣辣地嘅明太子🔥白鱔配埋自家黑橄欖醬,出奇地夾又唔腥。.餐廳唔算大,但裝修得好溫馨,收工去飲返杯夠曬relax,小編認為都好啱private party😎.餐廳:螢火蟲HOTARU評分:8/10人均:$300地區:尖沙咀
多春魚/雞軟骨/雞皮/牛脷厚切
帆立貝/明太子雞翼/白鱔/原條魷魚
餐廳:螢火蟲HOTARU
評分:8/10
人均:$300
地區:尖沙咀
2022-09-08 306 瀏覽
🍴雞皮餃子78 蚊🥟外表好靚 有新鮮菜同車厘茄做拌碟 雞皮包得好靚好肥美 餃子入面既豬肉夠 juicy食 d酸薑 或者點 d柚子蓉都唔錯🍴豬耳 xo醬炒68 蚊鐵板 xo醬熱辣辣 帶 d咸香 xo. 醬好足料 有 d葱花調味 豬耳好爽脆又多 好食 🍴墨魚咀68 蚊🦑墨魚咀大大粒 出面香脆。入面墨魚彈牙 點 d wasabi沙律醬好 match 🍴雞軟骨48 蚊🐥雞軟骨比較大粒 好香脆 雞味香濃 唔洗點汁都好味🍴油甘魚鮫128 蚊🐟油甘魚鮫都算大舊 個皮燒得好香 難得係成舊魚燒得好平均 整體魚肉都好滑 魚味香濃 點 d檸檬汁同酸汁都好好食🍴明太子雞翼58 蚊🐥明太子足料 雞翼大隻 雞皮燒得夠香 好飽滿 正#日本菜 #串燒 #雞翼 #明太子 #油甘魚 #雞翼 #墨魚咀 #豬耳Score 平均分 <8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#螢火蟲尖沙咀柯士甸路14 號僑

🍴雞皮餃子78 蚊🥟

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#螢火蟲
尖沙咀柯士甸路14 號僑豐大廈地下西號鋪
~~~~~~~~~~~~
2022-09-08
2022-09-08 32 瀏覽
最近試咗呢間新開張嘅日式居酒屋 #螢火蟲 ,餐廳坐落於繁忙嘅尖沙咀鬧市當中,雖然店家既門面係極其不起眼,但一推門卻係燈光柔和,氣氛同環境都好舒適☺️相信就好似同餐廳店名既寓意一樣,無論係咩地方,漆黑中嘅螢火蟲去到邊都會發光發亮,咁就更加要試吓呢度嘅食物質素好唔好🤓餐廳主打係係唔同類型嘅酒、凍漬物、炸物、佐口小食、串燒同燒物等等,我哋首先叫咗XO醬炒豬耳($68),香氣四溢既豬耳用鐵板呈上,落咗XO醬炒既豬耳勁惹味,豬耳口感煙靭爽身,食唔停口🤤主食方面,叫咗一份西班牙黑毛豬肉眼($228),黑毛豬肉質軟腍,面頭舖上精製過嘅車厘茄,酸酸甜甜,食落同黑毛豬配搭起嚟好夾👍🏻小食方面我地order左雞軟骨($48)、牛脷厚切($88)及明太子雞翼($58),串燒味道正常發揮,雞翼鮮嫩多汁啖啖肉,配酒更加一流!整體來講,呢間小店質素不俗,好適合三五知己收咗工過嚟happy hour 飲下酒食吓嘢,同埋見到promotion做緊紅白酒買一送一優惠,經過都不妨試下🤓👌🏻

1K
2022-09-05 272 瀏覽
新開,位於佐敦同尖沙咀之間。小店日式裝潢幾舒服。幾鐘意佢有d 細節位,例如每個碟都印有唔同未句,或者每個茶杯有唔同pattern.薯餅 $78之前睇相覺得幾特別,呢塊薯片由好多切幼幼既薯條砌成餅狀再炸,好花心機. 口感好香脆,要快熱食凍左就差d. 薯餅上面有sour cream 微酸同奶香略減低左油膩感雞軟骨 $48每位客會有3色鹽,分別係加左pepper. rosemary, 最後有款唔記得咗, 但帶一點微酸. 略加左係串燒有唔同風味帆立貝蒜香 $78上面堆左香濃蒜蓉,配上燒得剛好鮮嫩帆立貝幾惹味油甘魚鮫 $128呢個推薦,燒至魚皮外層金黃微脆,而燒時間岩岩好,魚肉保持嫩滑帶有魚脂香味齒頰留香. 夾起大啖肉好滿足蠔洋蔥煙肉 $88呢個都正,蠔juicy 上面加左炒過嘅煙肉洋蔥咸香厚切牛脷 $88咸咸哋好大片厚身,我自己就鐘意口感再彈牙d 嘅. 不過呢串就真係可以啖啖肉咁

薯餅 $78

雞軟骨 $48

帆立貝蒜香 $78
上面堆左香濃蒜蓉,配上燒得剛好鮮嫩帆立貝幾惹味

油甘魚鮫 $128

蠔洋蔥煙肉 $88
呢個都正,蠔juicy 上面加左炒過嘅煙肉洋蔥咸香

厚切牛脷 $88

• 油甘魚鮫
2022-09-04 36 瀏覽
讚1 幾好既小店 xo醬豬耳超惹味 串燒雞皮係難得地有油脂香味果種 唔係成塊薯片差 木魚水三文魚生熟度剛好 嫩滑入味 整體樣樣都唔錯2 環境唔大但幾骨子彈1 明太子雞翼既肉有啲雪味2 等菜式上檯係耐既 要有耐性

2 環境唔大但幾骨子

1 明太子雞翼既肉有啲雪味
2 等菜式上檯係耐既 要有耐性
尖沙咀柯士甸路近三角公廁小巷開了新的串燒小店螢火蟲門面比較隱蔽也比較低調,但憑著師傅的功力和熱誠,好幾個周末都滿座了,超難book 的說🥲就只好book 職工頭圍用膳的時間吧~也可以享受me time 呢~-帆立貝蒜香燒得剛剛好,帆立貝鮮甜嘅肉汁被鎖得緊緊!加上香濃蒜蓉,啖啖香甜彈牙。-西蘭花西蘭花超清甜,配自家製xo醬夠晒惹味。-多春魚燒得香,肉也嫰。-明太子雞翼燒得金黃,肉嫰也juicy, 而且入面的明太子也爆晒明太子,大愛😍😍-順帶一提, 若覺得食物唔夠味可以再點點店家自製的調味鹽, 包有驚喜~~
尖沙咀柯士甸路近三角公廁小巷開了新的串燒小店螢火蟲

門面比較隱蔽也比較低調,

但憑著師傅的功力和熱誠,
好幾個周末都滿座了,超難book 的說🥲
帆立貝蒜香

燒得剛剛好,帆立貝鮮甜嘅肉汁被鎖得緊緊!

加上香濃蒜蓉,啖啖香甜彈牙。
西蘭花

西蘭花超清甜,配自家製xo醬夠晒惹味。
多春魚

燒得香,肉也嫰。
明太子雞翼

燒得金黃,肉嫰也juicy,

而且入面的明太子也爆晒明太子,大愛😍😍