2017-01-01 450 瀏覽
今日係特別節日, 所以選擇了日本師傅發板的. 坐起師傅前, 可以睇住師傅準備食材...閒時又可以與師傅閒談, 都幾有趣.首先係上一D日式前菜, 沙律跟豆腐青瓜都較常見的。 而第一個白色晶瑩通透 ... 看似是粉絲的, 原來係蘿蔔絲, 師傅說是浸咗冰水才有呢個效果, 好細緻呀. 師傅準備了一陣, 開始有美味嘅剌身. 登登登登 ... 先出場係 ... 左口魚左口魚邊. 滑滑甜美.岩鹽加青檸北海道帆立貝秋刀魚深海池魚 ... 新鮮可口.梅酒梳打池魚他他 ... 加咗蔥有清新嘅感覺.下面個舊係肥啲嘅拖羅 自己浸嘅酸薑 ... 切得很薄, 浸得很好味, 師傅話開始上壽司就會給客人 ... 食唔停口. 正薑!!!銀鱈魚西京燒 ... 甜甜地, 好滑.立魚壽司 ... 張張地, 有口感.石垣貝壽司 ... 師傅包完壽司拍一拍後, 條尾就申起咗, 有趣... 當然係新鮮啦.牡丹蝦壽 ... 壽司上加了牡丹蝦膏 ... 更加濃味, 正!!!赤鯥魚壽司 ... 清新甜美.三文魚子壽司卷 ... 大大粒, 脹卜卜.馬糞海膽軍艦 ... 好甜美, 海膽都幾飽滿.大拖羅壽司 ... 入口即容, 唔錯.木魚 .

首先係上一D日式前菜, 沙律跟豆腐青瓜都較常見的。
師傅準備了一陣, 開始有美味嘅剌身.

岩鹽加青檸北海道帆立貝

秋刀魚
深海池魚 ... 新鮮可口.
梅酒梳打
池魚他他 ... 加咗蔥有清新嘅感覺.
下面個舊係肥啲嘅拖羅
銀鱈魚西京燒 ... 甜甜地, 好滑.
立魚壽司 ... 張張地, 有口感.
赤鯥魚壽司 ... 清新甜美.
三文魚子壽司卷 ... 大大粒, 脹卜卜.
馬糞海膽軍艦 ... 好甜美, 海膽都幾飽滿.
大拖羅壽司 ... 入口即容, 唔錯.
木魚 ... 之前較為少食, 肉身較實而比較重魚味.
菊花豆腐湯 ... 用豆腐切成花, 好細緻.
最後係甜品, 綠茶紅豆奶凍 ... 清新, 不算甜, 幾好味.
食材新鮮!!!
2016-11-16 220 瀏覽
改menu後,可選菜色異常少,新menu又異常貴,服務,食材跟味道只屬一般,份量也小,一個set是不足夠一個成年人食(那次2女1男,3個set, 2000幾埋單),同區同樣價錢有更好選擇,不會再光顧
2016-11-11 652 瀏覽
日日返工對住電腦做到有氣無掟抖,個腦實晒好鬼攰,咁辛苦做野一定要獎勵下自己。今晚訂咗螢壽司去食「おまかせ」料理  。之前來食晚飯只是普通ORDER檯,覺得質素很不錯。Omakase原來以前只有熟客才能享用這服務,客人因為經常幫襯,與廚師建立互信關係,當沒有頭緒時,就會交由師傅發辦,後來慢慢演變成現今的「Omakase」。Omakase 是師傅為客人選取最優質、當造食材的日本料理。企著的準備就緒,坐著的滿心期待   我不用看餐牌不用點菜也不需要問吃甚麼,這一頓飯,由選材、烹調、氣氛,全由廚師即席作主。看著放在面前的碟子,似蘿蔔絲但又唔似蘿蔔絲,因為實在太晶瑩剔透;原來師傅切絲後放在冰櫃冰鎮過,所以會有此效果雖然Omakase是由師傅發辦,但師傅也會先聽取我們喜好才動手。另外,品嘗Omakase有序,就是由前菜、刺身,壽司、燒物或串物、味噌湯到甜品,而吃刺身及壽司時記得要由淡至濃,才能吃出每款的獨特味道,別浪費了師傅的精心安排。第一樣就係沙律,清新一下味蕾          前菜有煮得很入味的牛舌      左口魚和左口魚邊  喜馬拉雅山岩鹽加青檸汁的北海道帆立貝 10月又是吃秋刀時

今晚訂咗螢壽司去食「おまかせ」料理  。
之前來食晚飯只是普通ORDER檯,覺得質素很不錯。
企著的準備就緒,坐著的滿心期待

雖然Omakase是由師傅發辦,但師傅也會先聽取我們喜好才動手。另外,品嘗Omakase有序,就是由前菜、刺身壽司、燒物或串物、味噌湯到甜品,而吃刺身壽司時記得要由淡至濃,才能吃出每款的獨特味道,別浪費了師傅的精心安排。
第一樣就係沙律,清新一下味蕾

前菜有煮得很入味的牛舌

左口魚和左口魚邊
 喜馬拉雅山岩鹽加青檸汁的北海道帆立貝
10月又是吃秋刀時

秋刀

深海池魚

池魚他他 ~ 加咗日本青蔥,更添清新

トロ

木魚 ~ 平時接觸到既木魚係乾身薄薄透透的放在章魚燒上的,新鮮的倒時第一次見

銀鱈魚西京燒     ~ 這個是全晚失色的一道, 賣相不吸引之餘,唔夠香滑

同師傅講D薑好好味,原來這兒的酸薑是店中自家浸制

當我吃完,細心的師傅又再為我加添,唔覺唔覺我可能食咗幾舊薑落肚

可以坐在BAR檯,一邊近隔離看著師傅們的手技,絕對是一種享受。

師傅們會為我們揀選時令食材製作料理
立魚壽司

石垣貝壽司 ~ 真係唔講唔知,原來新鮮既石垣貝好得意,師傅最尾有一下會拍一下片石垣貝,貝即是反彈撓起,要係新鮮既先會有依個效果
  牡丹蝦膏牡丹蝦壽司

赤鯥魚壽司

三文魚子軍艦

馬糞海膽 軍艦

大拖羅壽司

湯是豆腐菊花湯,菊花絕對考刀工,菊花在湯内自然散開,望見都開心,湯很鮮甜,如果可以飲多碗就好了。

尾聲了.....     綠茶紅豆奶凍

滑嘟嘟

最後,師傅還問夠唔夠,師傅話如果唔夠可以整多個烏冬.... 嘩.... 已經好滿足了 !

偶爾食一餐豪既真係好值得呀 !

2016-11-10 489 瀏覽
辛苦工作都係為左食餐好,今日同兩位朋友相約食Omakase,可以邊食邊傾,爽!銅鑼灣都有好多日本料理,最後搵到螢壽司,因為一星期會有兩日的飛機貨,要食就要食好點。我地點了中上價錢的廚師發辦套餐,有五款刺身,五件壽司,湯,熟食,天婦羅及甜品,自己就食到好飽,但隔離兩個大食妹妹就唔飽,哈~坐低師傅會問有什麼不吃,之後就送上前菜。首塊刺身是白身魚-金目錭,粉嫩透徹,魚味一如白身魚,口感爽口魚味較淡。第二種是北海道帆立貝,帆立貝口感柔軟,師傅加上柚子汁及岩鹽輕輕調味,品嚐到海水味柚子的酸甜及岩鹽的味道,層次豐富好好味呢。第三種是魚油豐富的深海池魚 ,上台時已經以自家製木魚花醬調味,不過卻沒有搶去刺身的鮮味,刺身入口即溶,加上醬汁更顥錦上添花!第四五種是拖羅 ,是最肥美的部分,脂肪滿佈,作為刺身小小的一件剛剛好,不會太膩但又有幸福感。而燒過拖羅的油脂香更特岀更有層次,好正。之後就是小休,送上熱食,油甘魚鮫以煎的方式調製,不要看它好像很多骨,其實魚肉是蠻多的,魚肉扎實口感滑嫩,只是有點略油。天婦羅 包括 海蝦,白身魚,青椒,南瓜。海蝦超大隻肉質彈牙,而且粉漿不厚不油膩,正呀。接著就是壽司時間,師傅

坐低師傅會問有什麼不吃,之後就送上前菜。

金目錭
北海道帆立貝
油甘魚鮫
天婦羅 包括 海蝦,白身魚,青椒,南瓜。

海蝦超大隻肉質彈牙,而且粉漿不厚不油膩,正呀。
天婦羅
接著就是壽司時間,師傅好細心留意到我之前也全沒沾過山葵,估計我應該是不吃的,但都有再三細問。我用的手握壽司都沒有加山葵~
先來的是淡味的左口魚壽司,塗上適量的醬油,飯握得剛好不易散開,口感爽爽的。
左口魚壽司
三文魚子以紫菜軍艦的形式,粒粒圓潤通透顏色奪目,一咬即破,鮮味中滲出濃濃酒味,平時不愛酒的都覺得好好吃。
三文魚子
極美味的海膽壽司,橙黃色的海膽夠Creamy,味濃不腥,正!
海膽壽司
秋天,當然要吃當造的秋刀魚,以蔥花蒜提味,魚味極濃又肥美,有點魚腥,不時不食永遠係最正的。下個月無得食,哈哈!
秋刀魚
結尾的是魚油最多的燒拖羅壽司,火燒後油脂湧出,香到不得了。
拖羅
壽司後還有湯品及甜品,其實已經好飽了,

雪白色的濃魚湯,唔腥又有膠質,飲完覺得自己皮膚都靚左,必飲!
魚湯
最後仲有甜品-抹茶奶凍,柔滑細膩的奶凍加入椰子水,吃著多了一份清甜,面層的濃香抹茶醬,不會太甜膩,其實食到咁飽也不想甜品太膩,這個剛好用來畫下句號。
甜品
三文魚子
海膽壽司
魚湯
甜品
年多前和娘子來到螢壽司試過這裡的二人套餐,當時已經被這裡的食物質素和份量留下了深刻的印象,但遲遲都未有機會再回來再度用心品嘗,最大的原因就是銅鑼灣實在有太多不同國家又好味道的食肆… 今晚放工時間,娘子身在銅鑼灣邊逛街邊等Step放工,但Step因為一個緊急的TC,結果差不多到9點左右才能到銅鑼灣匯合娘子。 『已經9點了,有甚麼想吃呢?』娘子問Step。 『Step很想吃日本菜,但不想吃放題、火鍋、烤肉…最近因為朋友和同事的聚會吃了很多次,有點膩了。』Step皺著眉頭。 『很久沒有再去螢壽司用膳了,不如今晚去吖!!』 娘子邊說邊拖著Step往京都廣場方向行過去!! 螢壽司就是在駱克道京都廣場6樓… ------------------------------ 到了螢壽司,已經有不少人客在等待著,Step和娘子等了大約15分鐘左右,便可以進入餐廳內安座。 ~裝修擺設~ 整體來說,螢壽司裝修充滿著和式風格裝修,除了在門口放了不少日式擺切外,還放了一個日式盤景流水在另一邊,喻意生意財源滾滾來; 牆上放了一塊水松板,上面放了不少雜誌食評介紹,還有不少明星相片釘在板上; 門口的天花還掛了

『已經9點了,有甚麼想吃呢?』娘子問Step。

『Step很想吃日本菜,但不想吃放題火鍋、烤肉…最近因為朋友和同事的聚會吃了很多次,有點膩了。』Step皺著眉頭

『很久沒有再去螢壽司用膳了,不如今晚去吖!!

娘子邊說邊拖著Step往京都廣場方向行過去!!

壽司就是在駱克道京都廣場6樓

~裝修擺設~

門口的天花還掛了一行螢壽司紅色燈籠,和風味十足;

而餐廳周圍掛著不同的黑板寫著不少當日的廚師推介和新鮮食材

(優惠價錢會隨時間而改變,餐廳有最終的決定權)

周圍也掛了不少精美和式油畫

除了4人架位可以邊望街景邊用膳,店內還有2間VIP房間,可以和家人朋友一起在私隱度高的空間用膳,但最好還是先打來預約…

牆上設有大大小小的酒架,放了不少日本知名的酒水佳釀,可供食客選擇…

~美食~

原板海膽刺身($168) (9♥/10♥)

看到Menu上有原板海膽刺身,原價168元,但看到有限時優惠價錢,加上每晚提供的數量有限,所以便和娘子一人Order一板來慢慢品嘗

Waiter送來時,真真正正的原板海膽放在Step和娘子的面前,實在令Step和娘子非常興奮
!!
圖中所見,Step和娘子的原板海膽都有一個白飯和一個手卷付上,原因只需要加10元即可,實在非常實惠;如果選擇手卷的話,師傅會將部份海膽放入手卷裡面,所以板上的海膽會少了1/3…

海膽一片片金黃色放在木盤上,Step急不及待起動,海膽非常新鮮,入口時一點異味也沒有,取而代之就是鮮甜甘香的味道,油油的就像奶油般的口感,輕綿綿在口中慢慢地融化,加上帶點海水味道,實在令Step和娘子愛不惜口

老實說,海膽軍艦、刺身Step都食得多,但以一板板的份量來吃,Step實在沒有太多的經驗,這麼好味道的新鮮海膽刺身幸好是一板的份量,否則只是幾片海膽實在難令Step和娘子吃得足夠呢!!

手卷紫菜香脆可口,加上珍珠米的飯香,再配上鮮甜甘香口感綿綿的海膽,味道美味不在話下,而口感層次一樣捧,娘子食得笑逐顏開!!

四色窩巴($88) (9♥/10♥)

在Menu上看到一個非常有創意的刺身米餅,這味菜式名叫四色窩巴

四色窩巴由4種不同的刺生,包括飛魚子三魚茸、原隻磯煮鮑魚、海膽帆立貝和碎蔥吞拿魚腩茸,而所有的刺身都放在一塊大大的米餅上面…

三文魚脂肪紋理平均,入口時口感綿綿韌韌,也有點油油的感覺,入口時有慢慢在舌上融化之感,鮮味不俗,加上飛魚子,令口感提升了不少

磯煮鮑魚size有如一個木制匙羹般大,Step要2口才可以食完,鮑魚味道香濃,入口時因磯煮開係,鮑魚表面帶點甜味,口感煙韌彈牙,咀嚼感十足,非常好味!!

帆立貝size一樣不少,味道鮮味十足,清甜爽口,配上甘香口感綿綿的海膽,一濃一啖異常匹配,娘子最為喜愛這個海膽帆立貝

師傅將吞拿魚腩打得碎碎,但入口時還會食到一粒粒吞拿魚腩肉口感;看到吞拿魚腩茸有不少脂肪夾雜在裡面,入口時吞拿魚腩鮮味一流,加上一粒粒魚肉,在口腔中一樣有種慢慢地在舌頭上散開的油潤感覺,Yummy…

不得不提就是米餅又香又脆,配上任何一個海鮮刺身都一樣好味香脆可口,正!!

燒牛舌($48) (8♥/10♥)

最近愛上吃牛舌,Step當然要order一串燒牛舌;牛舌有一定的厚度,燒時師傅加了一點鹽和黑椒,令牛舌變得更為美味

入口時牛脷非常新鮮,一點異味也沒有,牛味十足,口感爽口彈牙,咀嚼時也是煙韌肉汁不少,味道非常好,實在令Step和娘子愛不惜口!!

特選蟹味噌濃湯手打烏冬 ($128) (8.5♥/10♥)

Step order時以為這個烏冬是以湯碗上的,但Waiter送上時,才驚嚇原來用上一整鍋來承載上檯!!

這個烏冬令Step和娘子更為驚嚇的,就是師傅用上了整個膏蟹來泡製湯底,令蟹膏也融在湯中,黏在手打烏冬之上

Step先喝一口湯,這個味噌濃湯非常清甜,而且還有濃郁的蟹味,細問Waiter才知道這個味噌湯是由師傅用精選毛蟹專程淆制,原因只用一只膏蟹是不能令這鍋湯有著濃郁的味道;手打烏冬口感煙韌滑溜,而不粒粒金黃色的蟹膏黏在烏冬之上,令烏冬的味道與格調立即升格不少,口感非常棒

加上湯中還有糖心蛋、木耳、素翅等配料在裡面,令這鍋烏冬不不會太單調…Step和娘子連湯也一滴不漏地喝清光!!

炸紫薯餅($48) (8.5♥/10♥)

這個炸紫薯餅,由娘子order;

外面炸得金黃香脆,而裡面紫芯蕃薯蓉夾雜著不少紫芯蕃薯粒,味道甜而不膩,口感不俗,用來當作飯後甜品最適合不過

最後結帳每人大約要250元,Step令次和娘子是第二次來螢壽司,發現了食物質素不但沒有退步,反而好像比之前來食時更有進步;今次在8點半後入座,發現了螢壽司提供不少特價優惠來回饋顧客(特別是原板海膽刺身
),對於Step來說,實在是價格實惠;四色窩巴更是令Step和娘子感到驚喜的菜色,感覺和平時食的日本菜有點不同,加了一點創作新意,同時美味依然,正!!

而螢壽司現在更推出了Omakase,即是食物由師傅拍板,令Step和娘子都感到很有興趣,待下次weekend再來螢壽司試試這個Omakase新Menu吧!!

壽司

地址:銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場6樓

味道: 8.5♥/10♥

環境: 8♥/10♥

服務: 8♥/10♥

衛生: 8.5♥/10♥

抵食: 8.5♥/10♥

整體評價: 8.5♥/10♥

是次消費: HKD500 (連加一) (人均消費HKD250)
  • 原板海膽刺身
  • 四色窩巴
  • 燒牛舌
  • 炸紫薯餅
  • 特選蟹味噌濃湯手打烏冬
2016-11-04 127 瀏覽
又走去食 Omakase,食 Omakase 既感覺其實好舒服,任由師傅決定,唔洗煩食咩,另一方面都會感受到師傅既誠意,今次既 Omakase 包括有 5 件刺身,6 件壽司,2 款熟食,湯同甜品,刺身有比較爽口既金木鯛刺身,然後有柚子味既北海道帆立貝,有自家醬汁既深海池魚壽司,然後就係圖中既生同熟拖羅,熟拖羅真係香到一個點,深深徘徊係我記憶之中,壽司方面有蟹子、秋刀魚、左口魚等等,熟食方面有雜錦天婦羅同油金魚鮫,各方面都取得平衡唔錯唔錯!
又走去食 Omakase,食 Omakase 既感覺其實好舒服,任由師傅決定,唔洗煩食咩,另一方面都會感受到師傅既誠意,今次既 Omakase 包括有 5 件刺身,6 件壽司,2 款熟食,湯同甜品刺身有比較爽口既金木鯛刺身,然後有柚子味既北海道帆立貝,有自家醬汁既深海池魚壽司,然後就係圖中既生同熟拖羅,熟拖羅真係香到一個點,深深徘徊係我記憶之中,壽司方面有蟹子、秋刀魚、左口魚等等,熟食方面有雜錦天婦羅同油金魚鮫,各方面都取得平衡唔錯唔錯!
2K
2016-11-04 290 瀏覽
友人認為本港的政局混亂而且赤化嚴重 , 於是放棄高薪厚職 , 返加拿大生活 , 就在離港前的一晚請我吃這餐道別飯 .... Menu ~雜錦魚生盛 ( 三文魚、帶子、甜蝦、鰹魚、間八 ) 看上去已經極具吸引力 , 剌身很是新鮮 , 師傅把刺身切得厚簿適中 , 海鮮味道豐盈鮮美 ~ 辣汁吞拿魚卷  製法獨到 , 吞拿魚配牛油果 , 壽司飯握得軟硬適中 , 壽司飯面上有芝麻 , 辣汁的味道頗突出 ~ 原條鰈魚天婦羅 炸漿夠薄 , 仍可保持鰈魚的鮮嫩肉質 , 廚師果然夠功夫~串燒牛舌 大件厚切 , 牛舌味濃郁又軟腍入味 , 香口又不會過鹹 ~ 本篇完 ~

Menu ~
雜錦魚生盛

( 三文魚、帶子、甜蝦、鰹魚、間八 )

原條鰈魚天婦羅

炸漿夠薄 , 仍可保持鰈魚的鮮嫩肉質 , 廚師果然夠功夫~
串燒牛舌

大件厚切 , 牛舌味濃郁又軟腍入味 , 香口又不會過鹹 ~

本篇完 ~
想食日本野,但又怕左食放題,所以朋友介紹呢間螢壽司。行上去本身見到價錢貴貴地都唔太想食,不過又真係懶得再搵第二間,所以都係入左去食。坐低之後發現價錢又好似可接受,加上見到隔離檯個啲賣相同份量都係吸引,所以放心哂。先黎左刺身,最搶眼當然係超級厚切三文魚,入口肥美,之後仲有鮮甜的鯛魚。而最好味係軟綿甜蝦,食落甘甜,後尾再追加一份甜蝦。呢個燒香鱔好正,肉質彈牙爽口,入口完全唔會有泥味,燒完之後外脆內軟,魚肉仍然Juicy多汁,襯清酒一流!呢個幾得意,將蕃茄挖空左,然後放入滿瀉的肉醬,側邊有冷麵同豬肉片,賣相方面的確幾吸引。個肉醬好豐富,食到蕃茄的天然酸甜,加埋肉醬粒粒,口感提升左。個麵值得一讚,唔會糊成一Pat野,夾起依然條條分明,非常難得。最後點多個素翅烏冬,即時成個人暖笠笠,朋友大讚烏冬入口軟滑,湯汁稠度適中,作為ending非常okay。
2016-10-14 1845 瀏覽
食廚師發板既菜色小妹都係第一次食今次特登同媽媽黎食師父都好好傾不停為我地介紹我地檯上既材料 先食「漬蘿蔔」,分別係白蘿蔔、黃蘿蔔陣陣柚子味,先為個胃醒一醒神之後就有「金目立魚」(來自東京),大部份北海道入口,食落好滑身,油份多,食完齒頰留香「北海道帶子」帶子表面曬上岩鹽、柚皮,咬落唔易散、好新鮮 「深海池魚配木魚花醬」本身已經有醬汁,唔需要蘸汁都好夠味 「天婦羅」蕃薯,切得好薄,唔錯 蝦,好大隻,好軟身唔韌 青椒,唔算太辣,炸到唔會好乾身 「汁煮魚胶」 魚胶好入味,肉質嫩滑 淡淡既牛蒡味道,感覺好養生 茄子、菇、蘿蔔 煮得好稔好入味 「秋都魚」切碎上碟,加左麵豉,薑,蔥,食落唔會覺得好咸 中拖羅「ちゅうトロ」 前面肥啲 入口即融既感覺 之後開始食壽司「碪八壽司」:好好味,魚唔腥 「三文魚壽司」:經醃製過,所以較creamy,配埋蔥食落好香 「牡丹蝦壽司」:上面加蝦膏食落有啲漿口,蝦味好濃 「三文魚籽壽司」:滿滿既三文魚籽,配埋柚子皮,一啲都唔腥,甜甜的好好味 「海膽壽司」:好鮮甜,一啲腥味都無 「左口魚邊壽司」:左口魚經過燒過後,油脂更加融化,食落更加惹味 「大拖羅-おおトロ」:
廚師發板既菜色小妹都係第一次食
今次特登同媽媽黎食

師父都好好傾

不停為我地介紹我地檯上既材料
先食「漬蘿蔔」,分別係白蘿蔔、黃蘿蔔

「北海道帶子」帶子表面曬上岩鹽、柚皮,咬落唔易散、好新鮮

「深海池魚配木魚花醬」本身已經有醬汁,唔需要蘸汁都好夠味

「天婦羅」

蕃薯,切得好薄,唔錯

蝦,好大隻,好軟身唔韌

青椒,唔算太辣,炸到唔會好乾身

「汁煮魚胶」

魚胶好入味,肉質嫩滑

淡淡既牛蒡味道,感覺好養生

茄子、菇、蘿蔔 煮得好稔好入味
「秋都魚」切碎上碟,加左麵豉,薑,蔥,食落唔會覺得好咸
中拖羅「ちゅうトロ」

前面肥啲 入口即融既感覺

之後開始食壽司
「碪八壽司」:好好味,魚唔腥

「牡丹蝦壽司」:上面加蝦膏食落有啲漿口,蝦味好濃

「海膽壽司」:好鮮甜,一啲腥味都無

「大拖羅-おおトロ」:肥美得黎食落有少少根,好味唔捨得吞落去
食到飽飽再飲個暖笠笠滑菇湯同雪糕作終結,大滿足
2016-09-20
2016-10-13 1267 瀏覽
朋友說想吃日本菜, 聽說最近有一家樓上日本菜是師傅發板的日本菜所以便前去試試。 店舖並不大但裝修很有日本風情味道。 由於我們吃師傅拍板的菜餚,於是便選擇了吧檯。 坐吧檯的好處是能與師傅直接溝通對話, 還可以親眼看見他們如何製作壽司, 欣賞他們的刀工。 980 餐包括 六種刺身, 一款熱食及八款壽司, 還有湯及甜品我發現這位師傅是非常愛整潔, 每一次把刺身切完他也把砧板抹得乾淨, 連我們碟上的一點是由也不許存在。輕微鮮甜中間肉質鮮嫩,點汁提鮮。北海道凡立任何野都不用點,吃其鮮。肉質輕爽,秋刀魚肥美,油脂味重。深海池魚木魚花醬輕辛 甜,肉質不同普通池魚齒夾留香,最後不捨得食。拖羅肥美,油脂味重燒銀雪魚雪白肉身,多油,肉甜,皮脆肉豆腐菊花湯豆腐滑,非常精工 石垣貝牡丹蝦蝦蝦膏牡丹蝦爽甜鮮味, 師父還在刺身上加上 蝦膏, 讓整個 壽司味道提升更為鮮甜。赤睦魚 味道鮮甜, 而且肉質幼滑三文魚子壽司三文魚子滿滿的遍佈在壽司飯上, 顏色奪目, 放進口裏一口品嚐, 如此在口中爆開先甜美美極了,我從沒有試過這樣甜的三文魚子 北海道馬糞海膽 看見師傅把一盤北海道海膽 放在壽司飯上海膽非常新鮮顏色 深味隆海

輕微鮮甜

中間肉質鮮嫩,點汁提鮮。

北海道凡立
任何野都不用點,吃其鮮。

肉質輕爽,
秋刀魚肥美,油脂味重。

深海池魚
木魚花醬輕辛 甜,肉質不同普通池魚

齒夾留香,最後不捨得食。

肥美,油脂味重

燒銀雪魚
雪白肉身,多油,肉甜,皮脆肉

豆腐菊花湯
豆腐滑,非常精工

石垣貝
牡丹蝦蝦蝦膏

赤睦魚

味道鮮甜, 而且肉質幼滑

三文魚子壽司

北海道馬糞海膽
 看見師傅把一盤北海道海膽 放在壽司飯上海膽非常新鮮顏色 深味隆海水味極濃, 軟滑香口。

目魚 鰹魚
魚肉鮮紅,肉味很濃
師父聽說我是不太吃辛辣, 然後叫我試試他們手磨的芥辣, 他們守我的芥辣的確和平日吃的有所不同, 聽日吃的是十分工比 但他們所無制的卻沒有這種感覺, 少許的刺鼻感增加了刺激的感覺。 初是師父還沒有把解辣方駿壽司裡, 但他開始見我接受戒辣然後把壽司中偷偷放進芥蘭我吃蟹的時候才知道但卻接受了這種味道, 吃到鰹魚的時候, 我還跟他說 芥辣不太足夠, 這是我發覺自己竟然開始接受吃芥辣這種味道。

這趟晚飯美食讓我非常滿足, 能夠使是不同的刺身與美食,而且師傅非常幽默, 整個過程有講有笑非常融融洽快樂。
北海道凡立
銅鑼灣是日本料理的集中地, 很多餐廳隱藏在樓上店舖, 靠著口碑突圍而出, 螢壽司就是其中一間。最近得知風評不錯的螢壽司推出了omakase, 跟愛吃的朋友說要獎勵自己辛苦工作, 約好了時間, 便滿心歡喜來這裡吃我最喜歡的omakase了。 螢壽司店舖裝潢甚有日本風, 尤如置身日本晚餐, 它漸漸在區內闖出名氣, 即使平日晚上, 也幾乎滿座。這張相是因我們早到, 人潮未到來時拍的。 坐上這壽司吧枱前的位置, 吃著廚師發辦的omakase, 享受師傅準備的時令食材, 邊吃邊跟師傅互動聊天, 看他們利落的刀功, 純熟的手藝, 提升享受的層次。 Omakase分了四個款式, 價錢分$520、$780、$990, 人一世物一世, 今晚來個極緻豐盛的晚餐吧, 選了$990的chef omakase course, 包括有: 八款刺身、一款熱盤、六款壽司、湯及甜品。 日式雜菜沙律 沙律菜和車厘茄微微冰涼, 口感爽脆, 水份十足, 伴上份量剛好的和風醬, 酸酸甜甜好醒胃, 給我們味蕾帶來一道清泉。 自家製青瓜牛舌漬物 青瓜清甜爽口, 醬料有微辣芝麻粒調味, 牛舌醃得入味, 口感爽腍。 左口魚

日式雜菜沙律

自家製青瓜牛舌漬物

左口魚刺身

魚肉白中帶通透, 口感軟潤, 滲出淡淡魚香, 師傅提供小小一碟酸汁可加上蔥, 以魚肉蘸上此醬汁, 味道酸醒惹味, 和鯛魚超搭的!

北海道帶子刺身

師傅已預加了少許岩鹽和檸汁, 可提升其鮮味, 帶子口感清爽入口十分鮮甜, 帶著檸汁的清香味道, 富有彈性, 不像雪了很久的急凍刺身那麼軟腍。

梅酒 $48

刺身壽司總想喝點小酒, 把自己陶碎在食物裡, 這杯梅酒甜甜的, 梅味香純濃郁, 酒味很易入口。

秋刀魚刺身

秋刀魚是我比較怕的魚, 因它的外貌實在太魚, 令人覺得它會腥, 而且我的印象是它骨很多, 但吃刺身的好處是, 魚骨都會被細心除下一條不漏, 可以放心咀嚼。這件秋刀魚, 被掃上甜豉油, 質感很滑, 有香濃魚味卻是很討好的那種味道, 顛覆我對秋刀魚的感覺。

深海池魚刺身

在外吃刺身, 很少會先被掃上豉油, 通常都由客人自行添加, 這裡的深海池鮮卻是被大剌剌的掃上不少豉油和加上木花魚醬, 卻不得不佩服它沒搶去刺身的鮮味, 反而帶給我們前所未有的驚喜, 深海池魚魚油豐富, 入口即溶, 醬汁和它是絕配!

池魚他他

池魚被切成小塊, 加入薑和蔥粒和豉油, 甚有魚香, 我本不愛薑味, 這薑亦算易入口, 有薑的出現, 通常代表魚味較重, 或有腥味, 而我卻不覺這池魚腥。

中拖羅(Chu toro)、大拖羅(Otoro) 刺身

較深色的是中拖羅, 是腹肉部分, 其脂肪中等, 質感是軟軟嫩嫩的, 油潤中帶點吞拿魚的獨特甘香甜美; 大拖羅是腩肉部分, 其淺粉紅色的肉質, 脂肪分佈均勻, 油份較多, 入口即化, 豐腴甘美! 兩件拖羅沒有被掃上豉油, 師傅建議我們自行添加豉油和wasabi。

京燒銀雪魚

切開銀雪魚, 已見到好多汁, 不會燒得乾, 咬下去魚皮很脆, 索索聲, 肉質嫩, 但卻未夠印象中銀雪魚的滑, 稍稍扣點分數。旁邊的沙律菜不只是陪襯, 是新鮮貨色, 可以一同吃下呢。

吃完刺身和熱食, 到壽司部分, 每一件壽司, 都是師傅即時捏飯團, 放入wasabi, 再放壽司在上, 部分會由師傅掃上豉油。壽司的飯不會捏得太死實, 卻又不鬆散, 是剛剛好的, 帶點醋香味, 如不吃wasabi, 可先同師傅溝通啊。

立魚壽司

立魚又叫真鯛, 魚肉呈半透明, 裡面藏著爽脆的日本蔥粒, 立魚肉質甜味十足, 口感柔中帶韌。

石垣貝壽司

上桌前見師傅拍一拍讓其捲曲, 看起來很生猛, 為了影相漂亮, 我又將它反下來。

石垣貝肉質肥美鮮甜, 外脆內嫩, 口感一流, 令人一試難忘。

牡丹蝦壽司

晶瑩光澤半透狀的牡丹蝦煞是迷人, 味道出奇地鮮甜, 肉質有彈性有脆感, 膠質重, 最特別的是師傅掃上的不是豉油, 而是蝦膏, 這雙重鮮味, 在口腔中徘徊不散, 齒頰留香。

赤睦魚壽司

赤鯥輕輕以爐火炙過, 令其有微微焦香, 魚肉晶瑩剔透, 口感軟潤, 在眾多刺身中, 這赤睦魚之鮮甜度, 可數一數二了。

三文魚籽壽司

粒粒晶瑩通透, 外皮一咬即破, 有脆感, 有別於其他地方吃到的三文魚籽帶咸味, 這裡的是鮮甜味呢, 仔細逐粒品嚐了幾粒後, 將餘下的連飯和紫菜一次吞併, 紫菜仍脆口, 三文魚子在口裡接連爆破, 甜味勁爆發, 感動得難以形容。

北海道馬糞海膽壽司

海膽呈完美的橙黃色, 片片分明, 師傅放了少許岩鹽, 入口柔潤甜美中亦帶少少海洋咸味, 頗為特別, 鮮甜滋味在口腔融化, 後勁是wasabi味, 這亦是較大膽的做法, 風味別樹一格。

中拖羅壽司

之前已吃過刺身, 這時再來壽司板本, 它被切開坑紋, 很有立體感, 掃上豉油, 而wasabi放在頂, 我可自行減輕份量, 拖羅口感油潤, 味道鮮甜。

豆腐菊花湯

吃omakase見到熱湯的出現, 亦即是尾聲時間了, 吃了很多涼的壽司刺身, 熱湯暖一暖胃感覺舒服。這個叫豆腐菊花湯, 並不是真的有菊花在, 只是豆腐被切成麵條般幼細, 在湯中飛舞, 甚有視覺效果, 湯底是海鮮的鮮味, 喝著見到一隻蜆, 原來是蜆湯呢, 而豆腐方面, 豆味很濃香, 相信是來自日本。

抹茶紅豆奶凍

濃香幼滑的抹茶醬, 甘香純厚, 而奶凍柔滑細膩, 入口奶味被椰香蓋過, 椰奶凍味道稍甜, 但整體是出色的, 最後才吃下一粒軟綿的紅豆, 滿心滿足。

這一餐omakase給我們很大的驚喜, 由頭到尾傻傻的不斷讚嘆好好味好鮮甜。很多餐廳都會說刺身是每日從日本空運到來, 但味道卻不一定理想, 螢壽司店如其名, 如漆黑中的螢火蟲, 在同類型的餐廳中, 是出類拔萃的, 全部刺身壽司都非常優質, 鮮味無窮, 師傅更細心調配醬汁味道, 融合食材發揮最大效益, 令人印象難忘, 螢壽司絕對會放在我的心上, 期待下次再來。
  • 中拖羅壽司
  • 秋刀魚刺身
  • 北海道帶子刺身
  • 左口魚刺身
2016-10-08 242 瀏覽
Omakase,日語意謂廚師發辦,是品嘗日本料理的最高境界。大師傅會為你選最優質、當造的食材, 今次我第一次食OMAKASE, 心情特別興奮先黎個日式雜菜沙律, 配上醬油米醋汁,既清涼又健康, 酸酸甜甜刺激食欲漬物有自家製青瓜牛舌, 口感爽脆, 牛舌幾入味, 有口感之后刺身開動, 先食左口魚剌身, 薄切, 點醬汁黎食, 又幾鮮味甘香再食個北海道帶子, 顏色雪白透亮,師傅落左岩鹽同青檸汁, 肉質飽滿彈牙且鮮甜可口第三味係秋刀魚剌身, 師傅話而家當做, 做剌身最岩, 食一啖, 口感甘腴豐美,肉質爽脆無比第4道係深海池魚, 深海池魚上有木魚花醬, 口感挺清爽又獨特第5味係池魚他他, 池魚細切把池魚切成小粒, 和薑蔥混埋一齊, 感受其豐滿的脂香,仲有那爽脆的魚肉口感第6味係Chu toro, 顏 色 粉 紅, 味道清甜, 魚肉入口己呈半融化狀態, 正食完魚生, 師傅安排左我地食個熟食, 就係香煎銀鱈魚, 銀鱈魚入口即化,肉質非常細膩,有獨特既清香, 之后師傅安排我地食SUSHI, 真鯛魚壽司, 肉身白裏透紅,肉質細嫩、味道清爽甘美、口感帶脆, 石垣貝係活生生既!! 咬口好Q彈, AMAZING

漬物有自家製青瓜牛舌, 口感爽脆, 牛舌幾入味, 有口感
石垣貝係活生生既!! 咬口好Q彈, AMAZING
牡丹蝦肉質甘甜綿密細緻, 面頭有少少蝦膏, 帶出鮮味咸香
赤睦魚面頭輕輕燒過, 帶出陣陣焦香
三文魚子軍艦, 入面加左味醂醬, 魚香迸發
師傅又安排左秋天最當做既--- 北海道馬糞海胆, 海膽味較濃郁,口感較豐腴, 正
之后再食埋個 CHU TORO, 大橫紋好清晰, 肉質鮮美, BIG LOVE
差不多飽之時, 師傅送上一個豆腐菊花湯, 個豆腐切成個菊花咁, 師傅手勢好勁!! 味道清甜, 讚
最后黎個甜品綠茶奶凍, 好香好滑, 大滿足!!!
2016-10-07 635 瀏覽
前排小弟係臉書見到朋友係銅鑼灣食咗個用花膠做湯底嘅烏冬,心郁郁就上網search下,原來呢間餐廳叫螢壽司,係銅鑼灣港鐵站C出口對面嘅京都廣場,於是我就搵咗個大學同學同我一齊試下新野。是日係星期二,我地約咗食七點,上到去見到餐廳都唔算好爆,侍應比咗個近開放廚房嘅位我地,侍應姐姐就話今日推介係串燒同手打烏冬。我地研究咗餐牌一陣之後,決定叫個冷盤、刺身同熟食。冷盤我地想試下日本豆腐沙律,刺身我地叫咗三文魚、八爪魚、鯛魚、油甘魚;熟食就有鹽燒厚切牛舌、什錦天婦羅、鹽燒手羽,當然唔少得個花膠雞絲濃湯手打烏冬啦!飲品方面,我地就飲得健康d,飲鮮榨果汁。夏日熱辣辣,梗係要食番d冷盤啦,個豆腐沙律好開胃,胡麻醬配豆腐好夾,一個人食哂成碟都唔怕肥呀!食日本菜,刺身一定唔少得,三文魚係必食嘅,呢度標榜用挪威三文魚,所以極鮮甜;八爪魚唔算好韌,可以接受;綢魚同油甘魚唔腥,都幾爽口,整體都算高質素。到熟食啦,燒牛舌切得厚薄岩岩好,所以一食落去唔會覺得好韌,仲有好香燒烤同黑椒味;什錦天婦羅個炸蝦好新鮮,蝦肉爽口,一d都唔霉;炸冬菇同炸茄子都唔會好乾好硬,推介!仲有個燒雞翼,燒到個雞皮脆卜卜,又夠鹹,入面d肉都算

到熟食啦,燒牛舌切得厚薄岩岩好,所以一食落去唔會覺得好韌,仲有好香燒烤同黑椒味;什錦天婦羅個炸蝦好新鮮,蝦肉爽口,一d都唔霉;炸冬菇同炸茄子都唔會好乾好硬,推介!仲有個燒雞翼,燒到個雞皮脆卜卜,又夠鹹,入面d肉都算嫩,大家不妨試試。
今次個主角出場啦,就係花膠雞絲濃湯手打烏冬啦,當我第一眼見到個烏冬果陣,個湯底咁稠,就已經知道係好野,因為媽咪話煲到d花膠熔哂,個湯底先會咁稠架,仲有個烏冬好足料,有幾多雞絲,仲有隻溏心蛋,我仲食到有d魚唇係入面,大家宜加唔好再食魚翅啦,又貴又唔環保,食魚唇都得架,唔講以為食緊魚翅添呀,再加埋烏冬,濃濃嘅湯汁掛哂上烏冬,其他粉麵係做唔到架!
今次黎呢間螢壽司真係令我好難忘,尤其係個花膠烏冬,大家一定要試下呢個招牌菜呀!
2016-09-25
2016-10-06 204 瀏覽
樣樣有d.味道一般,份量極少,侍應反應過慢,食物出得慢,環境都ok, 餐牌上沒有什麼好的食物,樣樣好少,價錢比較貴,有好多日本酒,不過好少人落單,結帳時侍應話經營模式轉了。
生日
Meh
2016-10-05 237 瀏覽
We arrived for dinner at 6:30pm to an empty restaurant but was given the 'oh you don't have a reservation we only have the bar' speech. Throughout the night the restaurant remained less than 50pc capacity. The menu was changed recently and a la carte was written by pen. Which they only had two copies between all the customers. Food was overpriced with the lack of quality. Halfway through our meal the food just stopped coming meanwhile all the other 4 tables were being served in a timely manner. The chef was busy flirting with two girls at the bar and continually drinking alcohol with them. Totally unprofessional. Finally got our food courses on the move again and the hand roll looked like an uncut maki... Told the waiter and he explained maybe other chefs have different styles.... Manager was slightly seedy in nature and unaware of his own menu.

Only good thing was the sake.

To summerise, just another overpriced, underskilled Hong Kong sushi restaurant.
2016-10-05
生日