2019-02-21 635 瀏覽
渡船街一向都好多餐廳,媽媽就對串燒類唔大興趣,反而想打邊爐 食肉飲湯,行過見到蛙蝦蝦好吸引 湯底好特別,所以就去咗蛙蝦蝦打邊爐。因為媽媽唔太食得辣,所以叫咗個唔辣嘅花膠豬肚雞鍋,飲落好甜 無味精 打邊爐一流。雞件食落好嫩滑 啖啖肉,放入湯內煮 越煮越濃味。牛肉拼盤 牛肉肥瘦均勻,食落肉味濃郁 肉質嫩滑,非常新鮮。四寶丸 應該係自家手打,粒粒都好彈牙 好濃味,最好食墨魚丸 超級彈又有墨魚粒,真材實料。蔬菜好新鮮 樣樣都唔苦,好甜好爽脆。甜品仲有個冰粉,食完又滿足又透心涼。
渡船街一向都好多餐廳,
媽媽就對串燒類唔大興趣,
反而想打邊爐 食肉飲湯,
行過見到蛙蝦蝦好吸引 湯底好特別,
所以就去咗蛙蝦蝦打邊爐。

因為媽媽唔太食得辣,
所以叫咗個唔辣嘅花膠豬肚雞鍋,
飲落好甜 無味精 打邊爐一流。

雞件食落好嫩滑 啖啖肉,
放入湯內煮 越煮越濃味。

牛肉拼盤 牛肉肥瘦均勻,
食落肉味濃郁 肉質嫩滑,
非常新鮮。

四寶丸 應該係自家手打,
粒粒都好彈牙 好濃味,
最好食墨魚丸 超級彈又有墨魚粒,
真材實料。

蔬菜好新鮮 樣樣都唔苦,
好甜好爽脆。

甜品仲有個冰粉,
食完又滿足又透心涼。

2018-11-05
2018-12-24 336 瀏覽
朋友響佐敦返工,發現新麻辣火鍋... 佢話啱哂我,仲要係蛙同蝦... 不得了,一定要試~先嚟調料盤,蔥、蒜、辣椒絲、芫荽齊備~🥰蛙蛙🐸蝦蝦🦐都滑及彈牙~手切安格斯牛,牛肉味香濃,肥瘦均勻,夠淋、又有咬口~自製四色手打丸,貴花蝦丸、珊瑚墨丸、香菇鯪魚丸、芝士牛丸,芝士同牛丸好夾,又彈牙、又好味... 其中珊瑚蚌夾埋墨魚丸,桂花蚌夾蝦丸,原來可以咁得意~蔬菜籃,生菜🥬白菜冬、冬瓜、粟米、娃娃菜菜都新鮮~可口可樂夠冰凍🥶冰火相融~😆夠冰的還有這一碗冰粉,甜甜滑滑,正好解辣~
先嚟調料盤,蔥、蒜、辣椒絲、芫荽齊備~🥰
蛙蛙🐸蝦蝦🦐都滑及彈牙~

手切安格斯牛,牛肉味香濃,肥瘦均勻,夠淋、又有咬口~

蔬菜籃,生菜🥬白菜冬、冬瓜、粟米、娃娃菜菜都新鮮~

可口可樂夠冰凍🥶冰火相融~😆

夠冰的還有這一碗冰粉,甜甜滑滑,正好解辣~
2018-11-23 606 瀏覽
黎到渡船街呢邊咁多野食揀,我同媽咪又中意辣又中意田雞又想打邊爐,最後揀左呢間蛙蝦蝦一次過滿足哂咁多要求都幾full場,要坐出面等等下次來要book定位十五分鐘左右終於入得去睇menu都有好多鍋底揀不過我一定係叫招牌麻辣蛙蝦蝦鍋上鍋後既食法同我原先諗既唔同 我以為好似雞煲咁 食哂田雞同蝦先加水打邊爐 原來一開始就已經係鍋底蝦同田雞仲要大大隻食得啦麻辣湯底夠香夠辣都算甜 唔會好麻,田雞肉嫩 啖啖雞脾肉好好味蝦唔會霉,爽口彈牙冇點錯鍋底最緊要呀媽都食得開心火鍋配料唔小得肥牛薄薄地加上辣底,十幾秒都食得入哂辣味 咬咬下牛味十足 唔錯兩個人叫一碟都夠再加左四寶手打丸、雜菜藍同埋炸魚皮四款丸都大大粒 勁彈牙滾起來仲要發脹再大粒 好正菜同魚皮都入哂辣味 慢慢食都好辣了好過癮所以湯底是好重要最後叫左兩款甜品我揀左桂花黑糖冰粉,呀媽揀左特製嬭茶冰粉兩款都各有特色 桂花黑糖相對起冇咁甜 好香桂花味 岩女仔食嬭茶冰粉是招牌,加了可可片,食起來比較甜小小,男女老幼都岩食整體來說,食物質素好,環境唔錯,價錢都唔算貴,性價比相當高
一次過滿足哂咁多要求

都幾full場,要坐出面等等
下次來要book定位

蝦唔會霉,爽口彈牙
冇點錯鍋底
最緊要呀媽都食得開心

火鍋配料唔小得肥牛
薄薄地加上辣底,十幾秒都食得
入哂辣味 咬咬下牛味十足 唔錯
兩個人叫一碟都夠

再加左四寶手打丸、雜菜藍同埋炸魚皮

四款丸都大大粒 勁彈牙
滾起來仲要發脹再大粒 好正
菜同魚皮都入哂辣味 慢慢食都好辣了
好過癮
所以湯底是好重要

最後叫左兩款甜品
我揀左桂花黑糖冰粉,呀媽揀左特製嬭茶冰粉
兩款都各有特色 桂花黑糖相對起冇咁甜 好香桂花味 岩女仔食

整體來說,食物質素好,環境唔錯,價錢都唔算貴,性價比相當高

15 分鐘 (堂食)
  • 冰粉
  • 蛙蝦蝦麻辣鍋
  • 肥牛
  • 手打四寶丸
  • 炸魚皮
2018-11-21 256 瀏覽
招牌麻辣娃蝦蝦鍋呢個麻辣湯底十足,又唔會真係辣到食唔到,仲要個湯食落唔會有味精加上配料新鮮,有豬肉、海鮮、丸,吸收哂湯既精華,咬落去d食物到每淡都享受到食物既鮮味 同時 又好似飲緊個湯底。李滷味牛肉鍋湯底正就不在話下,初頭以為好淡味道,點知原來個湯底都幾濃味,而且有芫荽去調一調個味道,成個湯底正哂。最值得一讚係靚牛肉片,每件紋理分文、亦唔會有大量血水,浸落去又唔會有好多泡泡出黎,證明唔係雪左好耐,所有食樣材新鮮。
招牌麻辣娃蝦蝦鍋

李滷味牛肉鍋
2018-11-11 196 瀏覽
天氣涼兩地,最適合就係食麻辣火鍋啦,今日朋友帶咗我嚟呢間冇落味精嘅正宗原味麻辣火鍋,等我講下個湯底先。佢哋嘅火鍋好有特色就連裝住嘅都有一個龍頭因為有人唔係好食得辣,所以我哋都叫咗個鴛鴦湯底,麻辣火鍋嘅湯底係佢哋嘅招牌蛙蝦蝦。有好多田雞比,食落都唔錯,比平時嘅嗰種爽口彈牙,而且仲會有哈哈,果然稱得上係哇哈哈,我哋越食越開心😃醬料方面唔算好多,但係勝在夠晒新鮮豬肉嘅份量都好充足,色澤鮮紅,放落個湯底度烚一烚,入口好爽口,而且唔會覺得好油膩,配上馬勒湯底嘅香氣,簡直係一絕。蔬菜果盆,勝在夠晒新鮮,放左啲菜落個湯底度吸收左湯底嘅精華,入口更勝一籌。呢一個桂花味嘅冰凍白涼粉,絕對係必食嘅推介,因為當你食到辣辣地嘅時候食咗呢個涼份解難真係一流,而且淡淡都充滿桂花嘅香味,味道令人回味
佢哋嘅火鍋好有特色就連裝住嘅都有一個龍頭
醬料方面唔算好多,但係勝在夠晒新鮮
2018-11-11 128 瀏覽
佐敦多嘢食就係人都知嫁啦,朋友今日帶咗我哋特別有特色嘅麻辣火鍋餐廳,吾試吾知,實在令我一試難。店內唔算好多位置,所以好彩朋友一早就book定位,適逢食飯時間真係爆曬場。一入門口就已經覺得佢嘅裝修好有特色,就連調味料都別樹一格。品種雖然唔係好多,但係勝在夠光鮮,企理又乾淨。主角出場啦,今日我哋叫咗嘅係招牌哇蝦蝦火鍋,單單淨係個鑊都已經好有特色,極具氣派,竟然有個龍頭。都未食就已經覺得好辣啦,花椒八角同埋辣椒嘅香氣飄逸喺室內每一個空間,紅紅嘅一鍋油,感覺好似正在接受挑戰。裏面嘅田雞好新鮮爽口又彈牙,而且唔會好鞋颯颯,而且份量有多好多,蝦肉好新鮮,爽脆又清甜,配上呢個馬勒嘅湯底,味道別具一格。手工肉丸,分別有墨魚丸,蝦丸,魚丸,同埋牛肉丸。全部都自家製,新鮮得來爽口彈牙,粒粒都好似乒乓波咁大粒,認真抵食。豬肉唔會太肥,而且充滿濃厚嘅豬肉香氣,放落個湯底度六兩六就食得,充滿麻辣嘅香氣簡直係絕配。生果覽雖然冇咩特別,但係最特別嘅地方就係佢夠新鮮。你一個甜品真係不可不吃,奶茶白涼粉,佢嘅特色已經好別具一格,奶茶味嘅白涼粉都真係第一次食,用嚟解辣簡直一流
生果覽雖然冇咩特別,但係最特別嘅地方就係佢夠新鮮。
2018-11-07 78 瀏覽
涼涼地最鐘意同兄弟去洽洽下😝🍲呢間蛙蝦蝦睇落門面好靚,食落湯底+湯料非常出色!呢排敏感唔食得辣...好彩有花膠豬肚雞鍋😋😋一開頭以為會落哂鍋一次過上,點知佢湯底同湯料分開上,望住一大碟新鮮材料,自己滾落湯到,感覺更足料🤩清楚個鍋有d咩食材😋😋雞件非常嫩滑,唔係一般貨色豬肚都好企理好新鮮👍🏻花膠爽滑彈牙!一路食一路覺得好滋補😋😋未落花膠豬肚雞前的清湯火鍋配料都好唔錯,d丸彈牙起膠,睇相就知,不多講😋食飽飽仲送上桂花冰粉🤩陣陣花香+透心涼好有心思留意到鋪頭陳設同餐具都有用心挑選😆出色雖然呢間專門食麻辣火鍋,但唔辣既鍋都非常出色,用料新鮮、服務又好🧗🏻‍♂️值得讚賞既心思火鍋小店😝

呢排敏感唔食得辣...好彩有花膠豬肚雞鍋😋😋

豬肚都好企理好新鮮👍🏻花膠爽滑彈牙!
一路食一路覺得好滋補😋😋

未落花膠豬肚雞前的清湯

火鍋配料都好唔錯,d丸彈牙起膠,睇相就知,不多講😋

食飽飽仲送上桂花冰粉🤩陣陣花香+透心涼
好有心思

留意到鋪頭陳設同餐具都有用心挑選😆出色

同朋友去完2日1夜的大陸小旅行後,坐了程高鐵從柯士甸站出口出,出到黎差唔多八點有d肚餓,經過這店娃蝦蝦,舖名幾得意,原來是四川火鍋。火煱醬料好簡單只有四款,包括莞茜、香蒜,香蔥和辣椒粒。先叫了竹䉀茅根水,甜甜的很冰涼,感覺冇咁熱氣。另外,餐廳先送上前菜2碟,陳醋黑木耳及手拍青瓜,味道酸酸甜甜都幾好食。我地揀左花膠豬肚雞鍋,店員先送上節瓜豆腐清湯,之後就送上花膠豬肚雞鍋讓我地落在湯底裡面,隻雞啖啖肉,而且好滑,旁邊有幾片花膠,幾滋補而且很彈牙,胡椒豬肚落在湯底裡好入味,飲落好暖胃,就咁食豬肚又唔覺得很辣。蔬菜籃的蔬菜幾新鮮,要食得健健dd。美國肥牛,望落有少少肥,但食落去都感覺唔錯的。四寶手打丸,包括有墨魚丸、鯪魚丸、牛丸和蝦丸,每款都彈牙,幾有水準。最後甜品叫左冰粉,有桂花冰粉和奶茶冰粉,桂花冰粉清清甜甜,而且桂花味都幾特出。奶茶冰粉幾創新,而且有朱古力脆片,味道甜甜地。

火煱醬料好簡單只有四款,包括莞茜、香蒜,香蔥和辣椒粒。

美國肥牛,望落有少少肥,但食落去都感覺唔錯的。

2018-11-01
2018-11-04 431 瀏覽
我和M間唔中都會到渡船街食雞煲和重慶串燒,今晚和M慶祝生日,不期然又想去渡船街揾野食,行下行下,俾我哋發現有一間食麻辣田雞煲的舖頭,M和我都好開心,因為我哋都好喜愛食麻辣和田雞,就呢間la因為開業只有個多月的緣故,所以裝修還很新和乾淨,牆上的熊貓壁畫好得意呀!即時令我想起在四川見過的熊貓BB盛放調味的配料架和碗碟都充滿中國色彩先來2個涼伴前菜~手拍青瓜和涼伴木耳,酸酸辣辣,味蕾即時打開自製夏枯草~淡淡的夏枯草味,不算甜,飲完感覺無咁熱氣,放心繼續食麻辣嘢"娃蝦蝦"的鍋底共有八款,Signature的有4款: 招牌麻辣娃蝦蝦鍋,花膠豬肚雞鍋,麻辣雞鍋和李滷味鮮香鍋,真係樣樣都想試,最後我哋決定揀美蛙魚頭鍋,因為店長話會俾2個大魚頭我哋。湯底用新鮮豬骨淆製,再加入正宗川味佐料和多種香料配搭,來突出魚頭的鮮和蝦肉的嫩,初初感覺微辣,但食耐少少麻辣味便停衝擊着味蕾,又辣又惹味但真係好辣呀!真係一邊食一邊流着汗💦魚頭算大個,肉質嫩滑,一人一個唔使爭田雞肉又嫩又肥美,肉質彈牙,仲有好多萵筍和蓮藕在湯底中,索哂D麻辣湯汁真的好惹味雪花肥牛和牛頸脊~牛頸脊肉質比較腍,牛味濃鹵水鍋配料拼盤~包括有豬肚

見過的熊貓BB

盛放調味的配料架和碗碟都充滿中國色彩

但真係好辣呀!真係一邊食一邊流着汗💦

魚頭算大個,肉質嫩滑,一人一個唔使爭

雪花肥牛和牛頸脊~牛頸脊肉質比較腍,牛味濃

鹵水鍋配料拼盤~包括有豬肚,豬紅,牛柏葉,鵝腸,墨魚仔,所有食材都好新鮮,尤以豬肚,鵝腸和豬紅最美味

手打四寶丸~有鯪魚丸,蝦丸,墨丸和牛丸,尤以蝦丸和墨丸最彈牙最鮮味,鯪魚也不錯

蔬菜籃有冬瓜,紹菜,白菜,粟米和唐生菜,好新鮮

最後食埋特制奶茶冰粉(淡淡的奶茶香味加上朱古力脆脆)和桂花芝麻冰粉(桂花香味加上炒香的白芝麻),冰粉係由豆粉製成,四川人叫它透明豆腐花,果真清涼降火,冰涼香甜,嫩滑爽口,爽哂!
絕對是食完麻辣火鍋後的一道必吃甜品

最後不得不提是店員和店長的服務態度,真是又親切又熱誠又有禮貌,喜愛吃麻辣火煱的朋友,真的值得一試啊!

2018-10-20
  • 鹵水鍋配料拼盤
  • 手打四宝丸
  • 美蛙魚頭鍋
2018-10-31 73 瀏覽
去左朋友屋企附近打邊爐,天氣都開始轉涼,諗住食辣最好不過。位置吾算易搵,但住系附近既就好方便啦。鋪頭吾算好大,所以要預早book枱,平日都算爆的。店主親自招乎,介紹食田雞,但吾系個個接受到,所以揀返啲正常食物—水煮魚! 用水煮魚打邊爐真系第一次! 麻辣湯底依然夠辣,魚系另外放入湯底去煮的,雖然小了煮油的部分的都好夠味,湯底一流。呢個二人套餐包一碟牛及四寶丸,雜菜拼盤同甜品,兩個人食啱啱好。牛嘅分量唔算多,但勝在夠新鮮,肉味亦都好夠。四寶丸加埋湯底,非常入味。但菜類煮得太耐,辣到飛起最後有水晶粉,淡淡地中和返頭先食過嘅辣,完美完成今晚飯局!
去左朋友屋企附近打邊爐,天氣都開始轉涼,諗住食辣最好不過。
最後有水晶粉,淡淡地中和返頭先食過嘅辣,完美完成今晚飯局!
2018-10-30 56 瀏覽
湯底好特別 - 平時水煮魚食得多 但係未試過用水煮魚湯打邊爐,感覺好新鮮。而且條魚仲係店長親自养嘅 d肉特別嫩滑!牛肉亦都比其他火鍋店多種類選擇,比普通肥牛好食,絕對推介再嚟!價錢尚算中等,唔係特別平不過用嘅食材絕對值得呢個性價比!個人特別喜歡食丸,好開心見到啲丸全部都係邊一邊親自手打嘅,而且個象拔蚌丸真係好好食!甜品方面,個冰粉好清甜!食完麻辣湯底,個冰粉剛好可以清一清味覺同喉嚨。用水煮魚湯底建議唔好煮蔬菜因為真係好麻辣!店主話水煮魚湯底必須要成條魚落 所以唔可以用鴛鴦鍋,下次一定會再嚟試吓其他湯底!
2018-10-29 48 瀏覽
今日同朋友仔咁啱行經佐敦見到有間鋪頭個名好搞笑 叫蛙蝦蝦所以就同朋友入去試下我哋就叫咗個麻辣雞煲一對都發現個雞煲同平時嘅唔同平時嘅雞煲都係辣炒雞但佢呢個呢就係 麻辣湯底 入面有啲雞不過其實咁樣都幾好嘅 冇咁熱氣又冇咁油啱晒減肥嘅我之後我哋就叫咗啲肥牛老闆話新開張所以換咗一部份肥牛做安格斯俾我哋試吓安格斯果然唔同 啲肉質真係滑好多除此之外我哋仲食咗四寶丸四寶丸果然係手打全部都彈牙之後仲食咗菜攬啲菜都幾新鮮最後我哋就食咗個薯粉作結最後老闆仲送咗奶茶冰粉 同埋黑糖冰粉俾我哋 食完真係成個人都好清涼 熱氣都即刻少咗
今日同朋友仔咁啱行經佐敦

之後仲食咗菜攬
啲菜都幾新鮮
最後我哋就食咗個薯粉作結

2018-10-19 230 瀏覽
放咗工去佐敦探老友,吹吓水,肚餓要揾野食,佢就介紹我去佢最新至愛飯堂,蛙蝦蝦!個名咩料呀👀好期待咁行過去🤨去到佢飯堂,見到環境乾淨,裝修古色古鄉中國風🤙🏽坐位闊落,冷氣夠,就知唔會一路烚一路滴汗,二個字舒服!🤙🏽叫左個招牌菜娃蝦蝦湯底,真心有D緊張話晒第一次食田雞,但係好快就知道咩叫正嘢!🐸個鍋一上真係霸氣出左來,成隻龍頭🐲望住我,見到個紅紅既麻辣湯我口水都流了四川麻辣娃蝦蝦湯底,啲田雞好大舊,啖啖肉,鮮甜無比,D肉嫩到不得了,超正!蝦新鮮爽甜!湯底料已經太豐富,食湯料已飽左一半!調味料架都同佢既鍋、裝修互相輝映,走中國風🤙🏽非常有心思!肥牛肉只要烚三秒就已經食得,牛肉味出哂黎,肉嫩同焾,手打四寶丸,人手整,心機嘢好彈,好好味,最重要梗係有我至愛既脆肉鯇,堅大塊,烚一烚拖一拖,就已經食得,脆到呢!!仲有甜品呀個餐!一人一個冰粉呢個奶茶味既勁得意,仲有啲脆脆,中西合璧🤙🏽埋單都係300幾好抵食環境又好坐,呢間新野做得唔錯,會推介比朋友黎試下!

蝦新鮮爽甜!湯底料已經太豐富,食湯料已飽左一半!

調味料架都同佢既鍋、裝修互相輝映,走中國風🤙🏽非常有心思!

仲有甜品呀個餐!一人一個冰粉
奶茶冰粉

奶茶冰粉
2018-10-19 107 瀏覽
今天去旺角做完針炙,要多些運動,所以由旺角行到佐敦,在網路上知道這裡新開了一個麻辣火鍋,便來到了。這裡大部分是四人枱,另有一間貴賓房。可能今晚有夜馬,人客不多,所以可以坐得很舒服。要了鴛鴦鍋,麻辣娃蝦蝦鍋配麻辣雞鍋。麻辣娃蝦蝦鍋原來是田雞和蝦,內𥚃還有萵筍、藕片。我不吃田雞,不過我老公覺得很好味。因為蝦經過走油,所以蝦肉不太辣,還彈牙。而麻辣雞鍋的雞件走過油,所以不會吸收太多麻辣味。這倆個鍋辣度可以接受,反而香麻的味道比較濃郁,我覺得很適合自己。美國肥牛,這個牛肉有點偏肥,不過吃落算不錯。四寶手打丸,是墨魚丸、蝦丸、鯪魚丸、牛丸,其中以墨魚丸、蝦丸最為爽口彈牙。最後以雜菜籃,來平衡一下多肉少菜的罪惡感。因為辣得太過癮,要了一個奶茶冰粉和芝麻冰粉來解辣。我比較喜歡芝麻冰粉,因為芝麻味香,解辣一流。

要了鴛鴦鍋,麻辣娃蝦蝦鍋配麻辣雞鍋。

而麻辣雞鍋的雞件走過油,所以不會吸收太多麻辣味。

美國肥牛,這個牛肉有點偏肥,不過吃落算不錯。

最後以雜菜籃,來平衡一下多肉少菜的罪惡感。

因為辣得太過癮,要了一個奶茶冰粉和芝麻冰粉來解辣。
我比較喜歡芝麻冰粉,因為芝麻味香,解辣一流。
2018-10-14 199 瀏覽
好耐無過來「八文樓」呢邊食嘢,原來附近高鐵站開通之後,帶旺左這區很多,經過呢間餐廳,就比佢個招牌吸引左「娃蝦蝦」,就入去試下原來新開無幾耐,見佢都好旺場,睇落應該唔錯餐牌有幾種煱底選擇,蛙即青蛙🐸,於是馬上落單㨂番個「美蛙魚頭鍋」,話哂係招牌嘢一上枱,望落好似好辣咁,心諗,唔係嘛,我唔多食得辣喎研究下個湯底先,大大個魚頭,足料無呃秤,有圖有真相鍋底內的蛙肉也不少,足夠二人份量,胃口不大的應該足夠再Order左牛肉和四寶丸,好快就送上,又可飽吃一頓之後仲有自家製冰粉糖水潤喉解辣
原來新開無幾耐,見佢都好旺場,睇落應該唔錯
美蛙魚頭鍋
一上枱,望落好似好辣咁,心諗,唔係嘛,我唔多食得辣喎
美蛙魚頭鍋
研究下個湯底先,大大個魚頭,足料無呃秤,有圖有真相
鍋底內的蛙肉也不少,足夠二人份量,胃口不大的應該足夠
再Order左牛肉和四寶丸,好快就送上,又可飽吃一頓
之後仲有自家製冰粉糖水潤喉解辣
15 分鐘 (堂食)