2024-05-11 55 瀏覽
Good food without soul. A good looking restaurant not giving it all to impress eaters. Cool staff and a cooler chef. Omekasan is a food enjoying and relationship building event with the chef however the chef introduced with flat tone all the way. Don’t think about any conversation. After paying the bill they all disappeared and we opened the door ourselves and say bye to the air. That really impressed me. Unlikely to visit again.
Good food without soul.

2023-10-19 187 瀏覽
元朗高質Omakase|虎餐廳時尚優雅,當中有老虎嘅小擺設,樓底亦相當高,空間感大😃Omakase Set 「虎」一共21品,當中有前菜、刺身、壽司、炸物、煮物等等…😝前菜松葉蟹果凍配甘橘汁、千切大根絲、文甲魷魚小松菜刺身北海道真蠔、秋刀魚、赤水母配沖繩海葡萄、鮟鱇魚肝、磯煮飽魚壽司北海道帆立貝、新鮮青魚、金目雕、新鮮銀鱈魚、牡丹蝦壽司、海膽壽司、大拖羅、海鰻炸物燒鰈魚卷煮物香魚甘露煮呢個set,每款食物都有驚喜,而且份量相當充足,最尾仲有茶碗蒸、魚湯、甜品!😚而印象深刻有北海道真蠔,來自兵庫,爽身質感,加上柚子醋、辣蘿蔔蓉,提升鮮味😊鮟鱇魚肝,用蔬菜汁浸熟,幼滑口感,配搭內良漬、洋蔥食,更滋味😆新鮮銀鱈魚壽司,爽軟香滑,超重油膩甘香味道,加左練梅醬,中和油膩感😌牡丹蝦壽司,用蝦膏、自家特製蝦油,製成蝦醬,入口爆發超濃蝦味,正!😍大拖羅,熟成12日,師傳灑上淡雪鹽,製造飄雪效果,記得打卡喔!😎虎 📍元朗安興街59-67號安泰樓地下6號舖☎️91649899
元朗高質Omakase|虎

餐廳時尚優雅,當中有老虎嘅小擺設,樓底亦相當高,空間感大😃

Omakase Set 「虎」
一共21品,當中有前菜、刺身壽司、炸物、煮物等等…😝

前菜
松葉蟹果凍配甘橘汁、千切大根絲、文甲魷魚小松菜

刺身
北海道真蠔、秋刀魚、赤水母配沖繩海葡萄、鮟鱇魚肝、磯煮飽魚

炸物
燒鰈魚卷

煮物
香魚甘露煮

📍元朗安興街59-67號安泰樓地下6號舖
☎️91649899
2023-10-11 160 瀏覽
元朗精心打造Omakase|虎餐廳老闆中意老虎🐯餐廳每一個角落都搵到虎嘅裝修、精品連omakase set都以虎命名😄就一於揀「虎」🤗共21品前菜🥢松葉蟹果凍配甘橘汁🥢千切大根絲🥢文甲魷魚小松菜刺身🥢北海道真蠔🥢秋刀魚🥢赤水母配沖繩海葡萄🥢鮟鱇魚肝🥢磯煮飽魚壽司🥢北海道帆立貝🥢新鮮青魚🥢金目雕🥢新鮮銀鱈魚🥢牡丹蝦壽司🥢海膽壽司🥢大拖羅🥢海鰻炸物🥢燒鰈魚卷煮物🥢香魚甘露煮🥢茶碗蒸🥢魚湯🥢甜品師傅精湛手藝👍🏻每款都新鮮美味😃用心炮製最深刻有刺身嘅秋刀魚,時令之選,獨特鮮魚味,入口肥美甘鮮😚磯煮飽魚,巨型南非鮑魚,經過3日3夜煮成,散發濃烈鮑魚味道😌海膽壽司,當中有香味濃嘅赤海膽配搭回甘白海膽,兩者夾埋超鮮鮮鮮☺️大拖羅壽司,熟成12日,師傅灑上淡雪鹽,飄雪效果,勁有視覺效果,食落鮮美帶鹹香😋不得不讚魚湯,熬製4小時,啖啖湯都甘鮮美味最後以日本蜜瓜、白酒啫喱畫上完美句號😘
元朗精心打造Omakase|虎

餐廳老闆中意老虎🐯餐廳每一個角落都搵到虎嘅裝修、精品

🥢松葉蟹果凍配甘橘汁

🥢茶碗蒸
🥢魚湯
🥢甜品

師傅精湛手藝👍🏻每款都新鮮美味😃用心炮製
最深刻有刺身嘅秋刀魚,時令之選,獨特鮮魚味,入口肥美甘鮮😚
不得不讚魚湯,熬製4小時,啖啖湯都甘鮮美味
最後以日本蜜瓜、白酒啫喱畫上完美句號😘
元朗的鮨店寥寥可數,引致「虎 Akitora] 虎視眈眈、添多一間!因為位置偏離市中心一點,現正推廣晚市指定廚師發辦買一送一優惠,我們自然把握良機,兩款發辦中挑了最豐富的「虎-21品廚師發辦」,原價每位 $1680,項目之多,心機炮製,食材及手藝皆不俗,加上折後埋單每人只需$1008享用,CP值真心高!全程由老闆兼主廚「安師傅」一人主理,周二晚頗寧靜,身為客人的我們更高興。據說店子取名「虎」有三大原因,首先他們在虎年即去年啟業,其次是安師傅的名字有一個虎字,再加上 Alitora 是日本「安藝虎」清酒品牌。「虎 Akitora] 的佈置新穎,融合和式木系及時尚之風格,店之中央只有壽司吧一張,最矚目是四處皆虎虎生威!欣賞安師傅的編排,刺身不只是生魚片,更配伴了湯或煮物;這個餐吃到炆、煮、燒、炸等菜餚,別富點點烹割的影子。先付三款獨立上菜,首先是「櫻花蝦冬瓜」,冬瓜湯汁非常清甜,脆脆的櫻花蝦添層次。然後是「日本大豆芽.銀魚仔」,真是很多銀魚仔,大豆芽與銀魚仔想不到合拍,汁有少少辣是醒神的。「汁煮日本磯粒貝」充滿味醂之鹹甜味道。刺身5品:「北海道活八爪魚」爽口非常,簡單蘸少少日本芥辣吃便可以
櫻花蝦冬瓜
日本大豆芽.銀魚仔
汁煮日本磯粒貝」充滿味醂之鹹甜味道。
刺身5品:
北海道活八爪魚」爽口非常,簡單蘸少少日本芥辣吃便可以。
北海道活八爪魚
鰤魚」肥美鮮甜,見到豐富的脂肪分佈未吃已垂涎欲滴!
鰤魚
秋鰹」配蒜蓉柚子汁及洋蔥,喜歡秋鰹是新鮮沒有以醋醃漬過,全部材料混合一起吃,口感鮮美富層次。
秋鰹
鱈魚白子配魚湯」再加上柚子皮,正好平衡,湯甜白子鮮,想不到可以這樣配搭,好吃!
鱈魚白子配魚湯
鮟鱇魚肝」以雜菜湯煮過,奈良漬點綴,奈良漬是木瓜加酒而製的。
鮟鱇魚肝
鮟鱇魚肝非常厚大,味道帶甜,濃郁的味醂香,完全冇膩感,很滋味!
鮟鱇魚肝
自製漬物非常好吃,酸甜度平衡溫和。
自製漬物
壽司8品,全部已經調味:
帆立貝」以金橘仔的汁吊出鮮味,果然不俗。
帆立貝壽司
時令秋刀魚」未到最肥美的季節,但都唔錯,肉質幼滑富魚味。
時令秋刀魚壽司
新鮮鯖魚壽司」以紫菜包着,配蔥蒜及彩子,集鮮、脆、香、軟於一身。
新鮮鯖魚壽司
新鮮銀鱈魚壽司」,以一點紅色煉梅醬吊出鮮味。
新鮮銀鱈魚壽司
北海道赤牡丹壽司」面頭鋪上無懈可擊的蝦膏,再炙熱之後蝦香四溢,極度鮮美。
北海道赤牡丹壽司
北海道赤海膽壽司」無比甘香豐腴。
北海道赤海膽
北海道赤海膽壽司
燒大根拖羅」很有心思,原來拖羅的根是最有油香的,但因為難以咀嚼,所以一般壽司長都會把它切掉,安師傅刻意選取,把大根以火槍燒熱,發出響亮的卜卜聲非常令人期待,高溫把更筋便可以食用,以紫菜包着,肥美與乾脆對比,口感極佳。
燒大根拖羅
高潮不至,「拖羅手卷」的做法是用燙熱的拖羅油爆蔥,以至蔥香撲鼻,似我們的蔥油麵的蔥油香,然後加炸過的脆米、碎拖羅及紫菜包成手卷,口感比一般的吞拿魚手卷優勝,今晚又學了新課。
拖羅手卷
揚物「金鯛立鱗燒」皮脆肉嫩。
金鯛立鱗燒
強肴「燒銀鱈魚魚頭」肥美香滑。
燒銀鱈魚魚頭
茶碗蒸是「銀魚仔茶碗蒸」。
銀魚仔茶碗蒸
呈橙色的濃郁「魚湯」久熬至醇厚味濃,魚味香肉郁而沒有魚腥味。
魚湯
甜品足「赤肉蜜瓜配白酒啫喱果凍」,先吃超甜的蜜瓜,然後以果凍清洗味蕾。
赤肉蜜瓜配白酒啫喱果凍
非常滿意的大餐,心水推薦。
2023-09-26
櫻花蝦冬瓜
自製漬物
北海道赤海膽壽司
魚湯
赤肉蜜瓜配白酒啫喱果凍
2023-09-28 289 瀏覽
期間限定Omakase 指定午市套餐二人同行一人半價,四人同行一人免費,指定晚市套餐則買一送一,今晚我哋二人就揀咗「虎」!前菜 (3款)1️⃣樱花蝦煮成冬瓜2️⃣大豆芽銀魚仔 - 食時撈勻,汁帶點辣3️⃣汁煮日本磯粒貝 - 爽口刺身(5 款)1️⃣北海道活八爪魚 - 食時放wasabi 在上面先點豉油食2️⃣鰤魚 - 夠厚身又鮮甜3️⃣秋鰹魚 - 蒜蓉柚子做汁,連洋蔥一齊食4️⃣魚湯雪魚白子 - 上面係柚子皮5️⃣雜菜湯煮安康魚肝奈良漬(即係木瓜)壽司(8 件)1️⃣北海道帆立貝 - 上面有日本甘桔汁,不像青檸那麽酸,吊起鮮味2️⃣時令秋刀魚 - 魚味好濃3️⃣新鮮鯖魚 - 炙燒帶出油份4️⃣新鮮銀鱈魚 - 上面是練梅醬,咸咸地酸酸地,用來中和魚的油膩5️⃣北海道赤牡丹蝦 - 上面係蝦膏,仲有自家製蝦油6️⃣北海道赤海膽 - 同紫菜一齊食7️⃣大根拖羅 - 原來根嘅油味係最重,所以炙燒迫出油份,加沙律菜同洋蔥一起食,減低油膩感8️⃣蔥拖罹手卷 - 加咗炒米,口感更豐富銀魚仔茶碗蒸熱食1️⃣燒銀鱈魚魚頭2️⃣金雕立鱗燒湯熬足4個鐘的魚湯,十分濃郁甜品1️⃣赤肉蜜瓜2️⃣白酒啫喱果凍整體很滿意,材料新鮮,性價比高,師傅細心,其他員工服務態度也很好!
期間限定Omakase 指定午市套餐二人同行一人半價,四人同行一人免費,指定晚市套餐則買一送一,今晚我哋二人就揀咗「」!
前菜 (3款)
1️⃣樱花蝦煮成冬瓜
2️⃣大豆芽銀魚仔 - 食時撈勻,汁帶點辣
3️⃣汁煮日本磯粒貝 - 爽口
刺身(5 款)
2️⃣鰤魚 - 夠厚身又鮮甜
3️⃣秋鰹魚 - 蒜蓉柚子做汁,連洋蔥一齊食
4️⃣魚湯雪魚白子 - 上面係柚子皮
5️⃣雜菜湯煮安康魚肝奈良漬(即係木瓜)
壽司(8 件)

熬足4個鐘的魚湯,十分濃郁
1️⃣赤肉蜜瓜2️⃣白酒啫喱果凍
2023-09-26
2023-09-26 63 瀏覽
虎Akitora位於元朗比較偏僻位置,內外的裝修都以老虎為主,簡約又有氣勢。今次揀咗21品 Dinner setAppetiser煮大根 - 清甜大根配搭日式麵鼓醬。雞腳筋 - 用辣椒絲點綴的雞腳筋,辣 味又爽口。油甘魚 - 油甘魚配南蠻漬,口感酸酸哋,是道開胃前菜。Sashimi 5 kinds北海道真蠔  - 肉身肥厚、質地滑口的生蠔,讓人回味無窮 。池魚他他  - 池魚肉質紮實而富有彈性,加上薑茸及蔥花,清新的感覺又不會搶走池魚本身的味道。磯煮鮑魚 - 經3日3夜的烹煮熟後,鮑魚切成薄片配白飯,以紫蘇葉花點綴,肉質鮮嫩彈牙,湯汁濃郁。松葉蟹 - 原隻松葉蟹拆肉配蟹膏拌勻,加紫菜一齊食。蟹肉鮮甜,膏味濃厚,絕配生醃天使蝦 - 蝦肉清甜爽口。 伴青檸汁讓人胃口大開。廚師說蝦頭都可以食。Sushi 8 pcs北海道帆立貝 - 貝的味道鮮甜,配上青橘汁,感覺將貝的原味完全激發出來。太刀魚天婦羅 - 炸得香脆,肉質嫩滑肥美。新鮮銀雪魚 - 廚師輕灸魚皮,帶出魚脂香味,上面加少許練梅醬可以中和油膩感。新鮮鯖魚 - 用岩鹽燒,帶出濃郁香味。赤牡丹蝦 - 牡丹蝦上面是蝦膏,經火灸後,濃濃鹹鮮味,
今次揀咗21品 Dinner set
Appetiser

煮大根 - 清甜大根配搭日式麵鼓醬。
雞腳筋 - 用辣椒絲點綴的雞腳筋,辣 味又爽口。
油甘魚 - 油甘魚配南蠻漬,口感酸酸哋,是道開胃前菜。
Sashimi 5 kinds

Sushi 8 pcs

太刀魚天婦羅 - 炸得香脆,肉質嫩滑肥美。
新鮮鯖魚 - 用岩鹽燒,帶出濃郁香味。
赤牡丹蝦 - 牡丹蝦上面是蝦膏,經火灸後,濃濃鹹鮮味,非常邪惡。
北海道海膽 - 海膽鮮甜,口感滑溜。
熟成大拖羅 - 魚肉在熟成過程中會產生天然味素增加味道,同時分解蛋白質,令口感更軟腍。這道是熟成12日。
碎蔥拖羅手卷 - 拖羅肉的脂肪加上炒過的蔥及碎米,味道更濃厚。
Fried food

鮑魚春卷配柚子醋汁 - 香脆鮑魚春卷配搭酸酸甜甜柚子醋汁,層次感豐富。
Simmered food

吉列鮪魚 - 口感鬆脆,加上清香木之芽味噌,是完美的配搭。
Chawanmushi茶碗蒸 - 蛋細膩滑嫩,銀魚脆香。
Seasonal soup

魚湯 - 用4個鐘烹煮後的魚湯,味道鮮甜。廚師叮囑要趁熱飲,以免凍咗會有腥味。
Dessert

赤肉蜜瓜、自家製香桃果凍 - 密瓜清甜、果凍清涼。
總體而言,廚師用心製作,食材新鮮,是不容錯過的Omakase.
2023-09-01
2023-09-24 56 瀏覽
上個月去左元朗劇院睇表演,經開呢間食omakasa餐廳,比佢店舖名大大隻虎字吸引左,亦都比佢個餐牌吸引住,因為晚市買一送一😍😍咁就即刻約閨蜜出來食飯😝食店樓底高,木系裝潢,大酒櫃放滿各式酒類,既然買一送一,當然同閨蜜揀了總共21品既虎😋前菜水雲漬:加入醋調味又清爽,作為開胃小菜一流👍🏻櫻花蝦冬瓜:一個鮮甜一個清淡,兩者合起來都幾夾😋汁煮機粒貝: 爽口鮮味,師傅亦好細心,我只需拎起就食得,配合大根爽甜😋北海道厚岸生蠔 : 無得頂,肉質肥厚飽滿creamy,濃濃蠔香於齒頰間久久不散😍Sushi 8貫😍帆立貝壽司: 肉身肥厚,味鮮爽口😋蜜柑鯛壽司: 師傅加入少少柚子皮及海鹽,食落清新d😋金線鯛壽司: 師傅話即香港人俗稱既紅衫魚,魚皮上的紅黃花紋,不只賣相吸引,依家做左刺身壽司,更能突出金線鯛清淡柔軟既特色,師傅加上柚子醋,令魚香更上一層樓😋新鮮鯖魚壽司: 油脂含量恰到好處,魚皮滑順柔軟脆口😋鱸魚壽司: 肉質純白既魚, 軟嫩甘甜.牡丹蝦壽司: 上面係蝦頭既蝦膏,香濃鮮味😋牡丹蝦 壽司 : 上面係蝦頭既蝦膏,香濃鮮味😋北海道白海膽壽司: 呢個不得了,係壽司中的精髓,每瓣海膽都完整飽滿,味道清甜😋
前菜
水雲漬:加入醋調味又清爽,作為開胃小菜一流👍🏻
櫻花蝦冬瓜:一個鮮甜一個清淡,兩者合起來都幾夾😋
Sushi 8貫😍
帆立貝壽司: 肉身肥厚,味鮮爽口😋
蜜柑鯛壽司: 師傅加入少少柚子皮及海鹽,食落清新d😋
新鮮鯖魚壽司: 油脂含量恰到好處,魚皮滑順柔軟脆口😋

牡丹蝦 壽司 : 上面係蝦頭既蝦膏,香濃鮮味😋

拖羅壽司: 熟成左40幾日,灑上少少淡雪鹽,帶出拖羅既鮮甜味😋
原隻松葉蟹:
師傅拆肉加入蟹膏,蟹肉滑嫩鮮甜,加入蟹膏捲紫菜食,就好似食緊甲羅燒一樣😍
磯煮鮑魚 :
超大隻,師傅話呢隻鮑魚煮左3日3夜,肉質保持鮮嫩彈牙,師傅仲話個汁先係精華,超濃郁👍🏻
安康魚魚肝 : 口感綿密滑順,油脂柔嫩香醇👍🏻
池魚他他: 肉質緊實爽口、略帶油香,味道鮮甜😍
白魚仔茶碗蒸:  師傅一打開,就聞到好香濃蛋香,每啖都好滑溜,入口又鹹鮮,味道濃郁👍🏻
魚湯: 足足熬咗4個鐘,奶白色的魚湯,濃郁鮮甜👍🏻
黑松魚: 啖啖魚肉好香口😋
汁煮鹿兒島芋豚: 肉質甘甜多汁,而且口感柔軟有彈性😋
甜品
清甜蜜瓜配上酒香啫喱,大家都覺得呢餐好滿足👍🏻
2023-09-12
2023-09-24 54 瀏覽
在元朗食Omakase較為少見,  加上朋友食過推介我, 所以今晚就同閨蜜訂了呢間。我們選左<虎>版omakase$1680+10%, 呢家晚市仲有買一送一優惠, 個餐有齊前菜、刺身、壽司、和食、魚湯同埋甜品,值得一讚師傅佢好細心幫我哋準備食物, 等我地慢慢食完, 一件一件咁上首先前菜有幾款:【水雲】口感爽脆, 入口酸酸甜甜咁, 好特別【汁煮大根】蝦肉爽口, 大根煮得入味又腍【磯粒貝】日本直送的磯粒貝, 肉彈鮮甜, 爽口柔靱跟住到另一環節, 味道由淺到濃 先食「北海道生蠔」蠔算大隻肥美鮮甜, 入口細膩creamy, 令人回味【池魚他他】池魚油脂豐富, 入口質感爽脆還透着淡淡的鮮甜 【鵝肝】口感軟綿綿 【磯煮鮑魚 】師傳話鮑魚經過三日三夜炆浸而成 , 讓醬汁精華緊緊鎖在鮑魚內, 味甜帶海鮮香。入口質感彈牙爽口, 好正好滿足【松葉蟹肉蟹膏】蟹膏蟹肉帶出左兩種唔同口感, 蟹肉絲清爽鮮嫩、蟹膏既稠密濃厚, 蟹味好出, 配上紫菜包住食口感層次豐富之後清一清味蕾, 漬物有脆口的黃蘿蔔;爽口無渣的牛蒡條;爽脆微酸的蕎頭, 各具特色終於到壽司拼盤:【北海道帶子】色澤亮白, 肉厚肥美,
在元朗食Omakase較為少見,  加上朋友食過推介我, 所以今晚就同閨蜜訂了呢間。我們選左<虎>版omakase$1680+10%, 呢家晚市仲有買一送一優惠, 個餐有齊前菜、刺身壽司、和食、魚湯同埋甜品,值得一讚師傅佢好細心幫我哋準備食物, 等我地慢慢食完, 一件一件咁上
首先前菜有幾款:
【水雲】口感爽脆, 入口酸酸甜甜咁, 好特別
【汁煮大根】蝦肉爽口, 大根煮得入味又腍
【磯粒貝】日本直送的磯粒貝, 肉彈鮮甜, 爽口柔靱
跟住到另一環節, 味道由淺到濃
【池魚他他】池魚油脂豐富, 入口質感爽脆還透着淡淡的鮮甜
【鵝肝】口感軟綿綿
終於到壽司拼盤:
【北海道帶子】色澤亮白, 肉厚肥美, 柔軟中帶微爽, 不需任何添加, 嚐出清新鮮味
【蜜柚鯛】魚肉晶瑩剔透, 入口豐腴, 不僅沒有魚腥味, 還帶淡淡果香
【金線鯛】即係日本嘅紅衫魚,輕輕燒過後,再加少少醬油,口感結實
【鯖魚】魚油份較重, 魚味香濃
【新鮮銀鱈魚】白肉魚厚切, 爽口鮮甜, 油份相當豐富, 充滿魚油香
【牡丹蝦】蝦膏是來自蝦身配以牡丹蝦肉上, 蝦膏經燒過。最特別是牡丹蝦肉配原身既蝦膏, 好有創意, 而且味道濃郁
【北海道海膽 】入口味道濃郁, 甘甜度好高, 淡淡嘅鮮香又唔會好漏
【拖羅】富天然魚油脂的甘香, 入口即溶
【白魚仔茶碗蒸】蒸蛋控制既時間岩岩好, 蛋食落好滑溜, 配埋白魚仔唔會咁單調, 反而味道鮮甜
【赤燒黑槽魚】魚肉煎得香滑嫩口, 外皮焦香而魚肉好juicy, 配上沙律醬, 完美帶出魚嘅鮮甜味, 正
【汁煮鹿兒島黑豚】油脂分層明顯, 脂肪部分較多, 入口綿密, 食得多都唔會膩
【魚湯】味道十分濃郁, 聼師傅說這個湯需要熬製4小時!最後食埋【日本赤玉蜜瓜配白酒啫喱】, 整體很滿足!所有的材料也非常新鮮, 性價比高!值得再來
2023-09-12
2023-09-15 65 瀏覽
慶生食omakase 先夠開心同fd 食到好滿意嘅一餐!!喜歡師傅詳細講解同用左唔同烹調製法多元化最吸引當然係$1680買一送一嘅晚市價錢前菜:蟹膏豆腐 用柑橘醬調味 有玫瑰花瓣裝飾汁煮哈哈螺 基笠貝還有汁煮大根南蠻油甘漬(酸酸)肥美油甘酸酸甜甜挺開胃北海道厚岸生蠔 簡單配上酸蘿蔔蓉,味道勁creamy 鮮甜池魚他他 已調好味配上香氣突出紫蘇花同薑好鮮味磯煮鮑魚  已經炆煮左3天3夜,鮑魚汁撈飯精華所在松葉蟹 原隻拆肉再將蟹膏秘煮後淋上蟹肉及灑上菊花碎拌勻包紫菜食,超正生醃天使蝦 蓮芋芋頭莖好爽甜,配上刺身天使蝦肉漬物牛蒡/蒜頭/日本米茄子/薑壽司帆立貝 先𠝹花淋上青桔汁 突顯貝嘅鮮甜油甘魚bb 野生捕獲魚肉更軟滑鯖魚新鮮挪威鯖魚魚油豐富且肥美用岩鹽炙燒過皮脆肉軟滑金目鯛 因皮下脂肪厚經輕輕火炙魚皮可逼出油份新鮮銀鱈魚 輕輕火炙魚油更豐富配梅醬建膩牡丹蝦 牡丹蝦膏加入自家蝦油煮香再放番牡丹蝦刺身鮮味十足赤海膽現今好興嘅 海膽熱狗 鮮味creamy大拖羅 熟成12日 經脫水後魚味更濃郁灑上淡雪鹽 (用米造)櫻花蝦茶碗蒸滑溜溜好香櫻花蝦味新鮮活海鰻 即燒彈牙!煮物:酒盗魚腸薯餅 香脆配了
慶生食omakase 先夠開心同fd
食到好滿意嘅一餐!!
喜歡師傅詳細講解同用左唔同烹調製法多元化
最吸引當然係$1680買一送一嘅晚市價錢
前菜:
蟹膏豆腐
用柑橘醬調味 有玫瑰花瓣裝飾
汁煮哈哈螺 基笠貝
還有汁煮大根
南蠻油甘漬(酸酸)
肥美油甘酸酸甜甜挺開胃
北海道厚岸生蠔
簡單配上酸蘿蔔蓉,味道勁creamy 鮮甜
池魚他他

松葉蟹
原隻拆肉再將蟹膏秘煮後淋上蟹肉及灑上菊花碎
拌勻包紫菜食,超正

生醃天使蝦
蓮芋芋頭莖好爽甜,配上刺身天使蝦肉
漬物

赤海膽
現今好興嘅 海膽熱狗 鮮味creamy
大拖羅
熟成12日 經脫水後魚味更濃郁
灑上淡雪鹽 (用米造)

櫻花蝦茶碗蒸

日本蜜瓜 配蜜瓜啫喱
生日
  • 北海道厚岸生蠔
2023-09-14 52 瀏覽
午市同晚市omakase套餐而家買一送一呀🤩,仲有好多野食!前菜有清切大根,配上蒟蒻、牛蒡、甘荀,口感豐富,集合左脆、腍、爽3重口感然後係日式煮大豆芽配上炸脆既銀魚乾,帶有少少辣味,銀魚乾同時為大豆芽增添一層鮮味日式汁煮磯粒貝 - 已經好細心將肉拎左出黎,爽口入味北海道真蠔 - 配上柚子酸汁更能提升蠔既鮮味,真蠔大大隻又肥美池魚他他 - 加入薑蔥令到味道更豐富沖繩赤水母及海葡萄 - 口感可以用1個字形容 「脆」,整體酸酸甜甜好開胃磯煮鮑魚 - 用日本醬油同味醂慢煮3日3夜,鮑魚好入味而且煮得夠腍,成個醬汁都係濃郁既鮑魚味原隻松葉蟹拆肉加蟹膏配紫菜 - 香濃蟹膏加上鮮味啖啖蟹肉,每一口都係幸福滋味之後就到壽司啦!分別有帆立貝、深海池魚、金目調、新鮮鯖魚、牡丹蝦同熟成12日中拖羅,我就比較鍾意以下幾款帆立貝加上青橘汁青骨汁,可以提升鮮味之餘又唔會太酸同嗆喉深海池魚 - 口感爽口,魚油香味香牡丹蝦 - 將蝦頭既蝦膏用超過200個蝦頭製成既自家製蝦油抄香再加上蝦肉上面,蝦味更濃郁然後就係鐵板龍蝦同薯餅,個龍蝦好鮮又彈牙,薯餅熱辣辣同埋入面好creamy最後仲有赤肉蜜瓜做甜品,整體黎講質素唔錯,

日式汁煮磯粒貝 - 已經好細心將肉拎左出黎,爽口入味

池魚他他 - 加入薑蔥令到味道更豐富

帆立貝加上青橘汁青骨汁,可以提升鮮味之餘又唔會太酸同嗆喉

深海池魚 - 口感爽口,魚油香味香

最後仲有赤肉蜜瓜做甜品,整體黎講質素唔錯,折完大概$1000/位,相對其他omakase黎講價錢好
2023-09-12 43 瀏覽
這家餐廳以豐富多樣的日本料理聞名,廚師精湛的手藝讓人驚艷。首先推薦的是日式雞腳筋,口感彈牙而不膩,入口後散發出濃郁的雞香味。油甘魚南蠻漬則展現了獨特的酸甜風味,配上新鮮的油甘魚,愉悅了味蕾。北海道真蠔的鮮美也值得一試,鮮嫩多汁的蠔肉令人回味無窮。池魚他他和原隻松葉蟹手撕蟹肉都是絕佳的選擇,鮮味十足,口感豐富。若喜歡刺身壽司,這裡也有多款精緻可口的選項。生醃日本天使蝦是其中之一,嫩滑的蝦肉搭配微酸的醃料,帶來獨特的口感。北海道帆立貝加青橘汁的組合則令人驚豔,帆立貝的鮮甜和橘汁的清新融合在一起,令人愉悅。太刀魚天婦羅壽司、深海金目鯛、鯖魚壽司、銀鱈魚壽司、牡丹蝦壽司以及赤海膽壽司也都各具特色,選擇多樣。最後,不要錯過鮮魚湯,這道湯品濃郁的鮮味與滋補的功效完美結合,讓人心滿意足。這家餐廳提供了一個令人愉悅的用餐體驗,無論是品質精良的料理還是舒適的用餐環境,都能讓人流連忘返。如果你是日本料理的愛好者,這絕對是一個值得光顧的地方。#foodie #food #美食 #美食推薦 #美食日記 #美食日常 #hkfoodie #foodpic #foodphoto #yum #yummy #delic
這家餐廳以豐富多樣的日本料理聞名,
廚師精湛的手藝讓人驚艷。

首先推薦的是日式雞腳筋,
口感彈牙而不膩,入口後散發出濃郁的雞香味。

油甘魚南蠻漬則展現了獨特的酸甜風味,
配上新鮮的油甘魚,愉悅了味蕾。

北海道真蠔的鮮美也值得一試,
鮮嫩多汁的蠔肉令人回味無窮。

池魚他他和原隻松葉蟹手撕蟹肉
都是絕佳的選擇,鮮味十足,口感豐富。

若喜歡刺身壽司,這裡也有多款精緻可口的選項。
生醃日本天使蝦是其中之一,嫩滑的蝦肉搭配微酸的醃料,
帶來獨特的口感。

北海道帆立貝加青橘汁的組合則令人驚豔,
帆立貝的鮮甜和橘汁的清新融合在一起,令人愉悅。

太刀魚天婦羅壽司、深海金目鯛、
鯖魚壽司、銀鱈魚壽司
牡丹蝦壽司以及赤海膽壽司也都各具特色,選擇多樣。

#foodie #food #美食 #美食推薦 #美食日記 #美食日常 #hkfoodie #foodpic #foodphoto #yum #yummy #delicious #tasty #相機食先 #手機食先 #hkfood #香港美食 #美食 #hkig #ighk #虎 #元朗 #元朗美食 #廚師發辦
上次經過見到呢間已經話想食,發現佢而家買一送一好抵,朋友生日就同佢食呢間慶祝好有驚喜嘅一間,對我來講一間有質素嘅一定係食材新鮮之餘同師傅有互動,而呢間真係可以話色香味俱全前菜蟹膏豆腐  金橘+食用玫瑰花瓣佢比起其他地方特別之處竟然用咗金橘做調味,估佢唔到又幾夾,酸酸甜甜嘅感覺日式汁煮哈哈螺哈哈螺=基笠貝,味道鮮甜配上大根成個感覺冇唯和感南蠻漬油甘魚 第一次咁樣食油甘魚,酸酸地幾開胃 生蠔北海道生蠔厚岸+酸汁 食落去厚肉,味道creamy👍👍 池魚他他+紫蘇花自家調味嘅他他,配合埋紫蘇花帶出池魚嘅香味磯煮鮑魚 用3日3夜時間炆,汁係精華佢嘅鮑魚超級大隻,鮑魚配合左少量飯而且好多嘅汁混合埋一齊好好食😋食完會覺得佢調嘅汁真係令到個鮑魚更出色👍蟹肉蟹膏新鮮嘅蟹肉即日拆殼師傅將蟹膏加熱淋上蟹肉蟹肉本身凍配合熱嘅蟹膏,迫出蟹肉既鮮味將兩樣嘢混合埋一齊包係紫菜食,感覺係好好食😍😍我唔夠紫菜師傅仲幫我添加,第一次覺得好好服務天使蝦超大隻嘅天使蝦配合芋頭莖芋頭莖爽口,天使蝦又好爽有口感好好食壽司前當然有漬物牛蒡,蒜,薑,日本米茄子最為特別嘅一定係日本米茄子🍆其實我係睇佢唔到,朋友好聰明地知道我睇佢唔到🤣

蟹膏豆腐
金橘+食用玫瑰花瓣

日式汁煮哈哈螺
哈哈螺=基笠貝,味道鮮甜
配上大根成個感覺冇唯和感

南蠻漬油甘魚
第一次咁樣食油甘魚,酸酸地幾開胃

生蠔
北海道生蠔厚岸+酸汁
食落去厚肉,味道creamy👍👍

池魚他他+紫蘇花
自家調味嘅他他,配合埋紫蘇花帶出池魚嘅香味

磯煮鮑魚
用3日3夜時間炆,汁係精華
食完會覺得佢調嘅汁真係令到個鮑魚更出色👍

蟹肉蟹膏
新鮮嘅蟹肉即日拆殼
師傅將蟹膏加熱淋上蟹肉
蟹肉本身凍配合熱嘅蟹膏,迫出蟹肉既鮮味
將兩樣嘢混合埋一齊包係紫菜食,感覺係好好食😍😍
我唔夠紫菜師傅仲幫我添加,第一次覺得好好服務

天使蝦
超大隻嘅天使蝦配合芋頭莖
芋頭莖爽口,天使蝦又好爽有口感好好食

壽司前當然有漬物
牛蒡,蒜,薑,日本米茄子
最為特別嘅一定係日本米茄子🍆
其實我係睇佢唔到,朋友好聰明地知道我睇佢唔到🤣
第一次見咁特別嘅茄子

🔸日本帆立貝
日本青橘帶出貝類鮮味,而且唔會酸

🔸油甘魚bb
野生魚,唔同平時油甘魚,相對於滑

🔸新鮮鯖魚
第一次食新鮮嘅挪威鯖魚
用左岩鹽燒,食落好肥美
唔sd,油份充足😋

🔸金目鯛
火燒皮下令佢逼出油份

🔸新鮮銀鱈魚
紅色臉梅醬
紫蘇+梅醬打成 減油
夠油又滑
師傅仲話平視我哋坊間食嘅係黑雪魚係多油/係鱸魚,果然新鮮嘅銀鱈魚係唔同

🔸牡丹蝦
用本身蝦頭嘅蝦膏,好香
加入自家制蝦油,令到蝦味嘅鮮味更濃郁

🔸赤海膽
當食呢個嘅時候就諗起而家內地好流行嘅海膽熱狗
紫菜香脆,配搭左份量唔少嘅赤海膽
完全令我無法抵抗,要一口放晒佢落口😛

🔸熟成12日既大拖羅
熟成嘅意思係12日不停脫水 完成後令到味道更濃郁而且唔會咁油膩,肉質更有彈性
師傅喺我哋面前加入淡雪鹽,原來正宗嘅陀螺係唔應該加豉油,因為拖羅屬於鐵質比較重嘅魚,配豉油嘅話會令到佢變酸,而用淡雪鹽調味就唔會令拖羅變酸
小知識:鐵質重所以魚會呈紅色
吞拿魚係食原條油甘魚,所以肥美
鯖魚同吞拿魚係同一類別

🔸櫻花蝦茶碗蒸
香蝦味,超級多嘅櫻花蝦,份量都好多😂

🔸活海鰻
彈牙,爽口
燒完即刻出嚟熱辣辣好好味

🔸酒盜魚腸薯餅
自家製酒盜芝士混合薯仔做成嘅薯餅
好有心思,大部份嘅薯餅都係攞現貨,佢自家製已經加分,即炸嘅關係食落去好熱好香脆,配搭左平日日式豬扒醬,雖然炸物,但唔會好油膩👍

🔸帶子麵豉湯
蜆好大隻而且鮮甜

🔸甜點
蜜瓜jelly+赤肉蜜瓜
第一次食蜜瓜啫喱,師傅教先食蜜瓜然後食啫喱
食落去啫喱幾特別,蜜瓜就好甜

最後飽到我傻咗,朋友同埋師傅都笑我😂😂
買一送一性價比真係好高,而且第一次食就連壽司都可以厚過刺身同大片過刺身,真係好過份,唔比like佢都唔得
  • 活海鰻
  • 蟹肉蟹膏
  • 天使蝦
  • 生蠔
2023-09-08 42 瀏覽
打風前夕,去到元朗一間日式餐廳食晚飯,餐廳叫做「虎」,主打食厨師發辦,而且而家做緊特價,買一送一,真係超級抵食👍🏻餐廳環境設計都唔錯,厨師一邊準備食物時,都會同客人互動,感覺非常親切😊前菜 - 由日本大根切絲加上蒟蒻、牛蒡及腐皮撈埋一齊,口感非常豐富,配上特製醬汁,食完好開胃。另一個前菜我都好鍾意,係日式汁煮磯粒貝,大大粒貝肉,好爽甜🐚北海道真.蠔 - 隻蠔🦪好大隻,差唔多有手掌咁大,蠔肉好厚身,有鮮味。厨師加入丁酸汁,減去了海水的咸味,令蠔更加好食👍🏻 池魚他他 及 赤水母 - 池魚有豐富的魚油,將佢切碎嚟食,更突顯池魚的味道👅赤水母來自有明海,加上沖繩島海葡萄,口感爽爽的。赤水母啖落去魚味之外,好似食薯片一樣咁爽口,海葡萄吸收了醬汁,更加好味🥗機煮鮑魚 - 厨師用了三日三夜時間烹調鮑魚,非常入味。鮑魚汁是精華所在,切片的鮑魚加上醬汁,甜甜的,好好味。另外,鮑魚汁會配上一口飯團,飯團🍙充份吸收了鮑魚汁的精華,真係一試難忘👍🏻👍🏻壽司 - 厨師用了多款新食材做出壽司,當中最令我難忘的,是蝦壽司及海膽壽司。蝦壽司除了鮮味之外,更加入蝦醬汁,厨師用了200多隻蝦頭造成蝦汁,非常濃味,帶出了

壽司 - 厨師用了多款新食材做出壽司,當中最令我難忘的,是蝦壽司及海膽壽司。蝦壽司除了鮮味之外,更加入蝦醬汁,厨師用了200多隻蝦頭造成蝦汁,非常濃味,帶出了蝦的鮮味味。
海膽壽司放滿新鮮的海膽,海膽控絕對不能錯過的。

櫻花蝦茶碗蒸 - 蒸蛋非常滑溜,加上櫻花蝦,增添幾分鮮味😊

鐵板龍蝦 - 龍蝦肉🦞爽口,一啖食落肚,非常滿足

最後品嘗埋甜品,成餐厨師發辦畫上完美的句號。埋單更是驚喜,買一送一真係非常之抵👍🏻👍🏻大家都大可以去試吓,唔錯的選擇👍🏻
2023-08-30
2023-09-07 36 瀏覽
趁日本放輻射水落海前,當然要去享受一餐精緻的omakase。無意發現元朗這間小店,無論味道和份量都十分滿意,推介!  前菜3道: 日式煮大根,搭配香濃的日式麵豉醬,口感鮮嫩。香辣的雞腳根上灑滿辣椒絲,帶有一絲刺激的辣味。油甘魚以南蠻漬調味,酸酸開胃,為餐前菜肴增添了美味。 刺身5道: 北海道新鮮真蠔搭配柚子酸汁、蘿蔔蓉和蔥絲,入口creamy,真想多吃一個!池魚他他,擺盤精美,入唔鮮甜。經過三天三夜煮熟的磯煮鮑魚,搭配切片飯和紫蘇葉花,鮮美的汁液是這道菜的精髓。原隻松葉蟹拆肉,配蟹膏醬和菊花裝飾,將煮熱的蟹膏與蟹肉完美結合,配上紫菜一同享用。生醃的天使蝦搭配青檸汁,蝦頭和蝦膏都能品嚐到,香濃無比。 壽司8款: 帆立貝壽司以青桔汁調味,帶有微妙的酸味,將鮮美的帆立貝呈現得剛剛好。太刀魚天婦羅,肉質軟嫩多汁,保留了肉汁的鮮美。新鮮銀雪魚油脂豐富,上面搭配練梅醬,中和了油膩感。新鮮鯖魚以岩鹽調味,炙燒過再加上芝麻調味,凸顯出魚肉的油脂口感。赤牡丹蝦配上蝦油和蝦膏,師傅煮時已聞到陣陣蝦香,非常喜愛這香濃的口感。北海道海膽,其鮮味入口充滿著我的口腔,滿足。經過12天熟成的大拖羅搭配淡雪鹽,使用米

前菜3道:

日式煮大根,搭配香濃的日式麵豉醬,口感鮮嫩。
香辣的雞腳根上灑滿辣椒絲,帶有一絲刺激的辣味。
油甘魚以南蠻漬調味,酸酸開胃,為餐前菜肴增添了美味。
刺身5道:

池魚他他,擺盤精美,入唔鮮甜。
生醃的天使蝦搭配青檸汁,蝦頭和蝦膏都能品嚐到,香濃無比。
壽司8款:

太刀魚天婦羅,肉質軟嫩多汁,保留了肉汁的鮮美。
新鮮銀雪魚油脂豐富,上面搭配練梅醬,中和了油膩感。

北海道海膽,其鮮味入口充滿著我的口腔,滿足。
經過12天熟成的大拖羅搭配淡雪鹽,使用米漿和鹽做成,口感淡雅,蛋白質分解使得魚味和油脂更加濃郁。

碎葱拖羅手卷以拖羅油爆香葱為基底,蔥味濃郁,加入碎米增添口感,份量十足。
炸物:
鮑魚春卷配上柚子醋汁,香脆可口。 。
熟食:
吉列鮪魚(即吞拿魚)搭配木之芽調製的麵豉醬,展現了豐富的口味層次。
銀魚茶碗蒸,味道濃郁,散發出濃濃的魚香。
甜品
作為結尾的甜品是赤肉蜜瓜配上自家制的香桃果凍,清爽的蜜瓜與香桃果凍的結合,為整餐提供了完美的結束。
能看出虎餐廳的師傅對每一道菜的調味和搭配都下了很大的心思。我很高興享受了一場美味的日本料理饗宴,值得推介!
2023-09-07 22 瀏覽
最近姐姐搬到新家,如此厲害等能夠自己買房子,當然要慶祝一下啦。不想去太遠吃飯,在網上找阿找,發現這間開對不久的廚師發辦餐廳 虎🐅!餐廳用虎做主題,好多虎圖案和公仔,好威猛呀! 晚市有兩款廚師發辦,我們一場來到,試試21品的出品。師傅已有10多年的經驗,好厲害呀! 虎廚師發辦的21品,有前菜、刺身、壽司、炸物、煮物、蒸蛋、湯和甜品,我們吃完飽到不行😂。 煮茄子 大荳芽 汁煮粒貝 前菜有三款,粒貝煮得腍,蘿白好入味,好食呀。 左口魚薄切 池魚他他 有名水母 磯煮鮑魚 毛蟹 刺身有五款,我最愛薄切的左口魚,魚肉好彈牙,蘸酸汁好好食。水母第一次試,又爽又脆。 新鮮帆立貝 油甘魚bb 剝皮魚 金目鯛 醬油漬吞拿魚 牡丹蝦 白海膽 拖羅 壽司有8件,件件都好有特色。吞拿魚好滑身,牡丹蝦加了自家製燒過的蝦頭膏都不錯,白海膽好鮮甜,拖羅加了配料後更有口感。 炸春卷 汁煮豚肉 蟹肉蒸蛋 春卷好大塊,其實我已經頗飽了。豚肉好入味又腍嫩,極級好食! 最後有赤肉蜜瓜和啫喱,超完美又滿足,要推介給大家!

師傅已有10多年的經驗,好厲害呀!

廚師發辦的21品,有前菜、刺身壽司、炸物、煮物、蒸蛋、湯和甜品,我們吃完飽到不行😂。

煮茄子 大荳芽 汁煮粒貝

前菜有三款,粒貝煮得腍,蘿白好入味,好食呀。

左口魚薄切 池魚他他 有名水母 磯煮鮑魚 毛蟹

炸春卷 汁煮豚肉 蟹肉蒸蛋

春卷好大塊,其實我已經頗飽了。豚肉好入味又腍嫩,極級好食!

最後有赤肉蜜瓜和啫喱,超完美又滿足,要推介給大家!
2023-09-06