2008-03-09 17 瀏覽
今日下午茶同女朋友去過,感覺都係一般之嘛。等候時間:一般,大概十分鐘到,還可以接受。食物:叫左凍熱奶茶各一杯,加央西多同豬扒飽各一份。評語:凍奶茶並無茶冰,可能禮拜日人多,存貨無咁多啦。味道只係一杯唔差既奶茶,並唔覺得有其他人講得咁好飲。熱奶茶亦一樣,唔算差,但並唔係十分香滑。西多,又係一般……而且中間既架央已經凍左,唔覺特別。豬扒飽,味道一般,不過塊豬扒就幾好食,至少唔覺得佢地用鬆肉粉搞到塊豬無曬肉味。整體黎講……一般啦,唔駛特登再去。要飲好味既奶茶,我都係會提議去油麻地麗都。
今日下午茶同女朋友去過,感覺都係一般之嘛。

等候時間:一般,大概十分鐘到,還可以接受。
食物:叫左凍熱奶茶各一杯,加央西多同豬扒飽各一份。

西多,又係一般……而且中間既架央已經凍左,唔覺特別。

整體黎講……一般啦,唔駛特登再去。
要飲好味既奶茶,我都係會提議去油麻地麗都。
2008-02-21 10 瀏覽
黃昏時份去蘭芳園食下午茶,點左杯奶茶冰冰。轉頭阿姐送來一枝枝裝奶茶(類似太興的枝裝奶茶),我即時同阿姐講我係點奶茶冰冰。阿姐同一個阿哥同事話:一樣架,同奶茶冰冰一樣架,一樣咁好味。吓!?「奶茶冰冰」同「無冰奶茶」點會係同一樣嘢呀!

吓!?「奶茶冰冰」同「無冰奶茶」點會係同一樣嘢呀!
2008-02-19 3 瀏覽
先來吃個午餐,才出發到淺水灣。點了一個豬扒包、肉丁通+厚多士+凍檸茶。豬扒包︰男友吃的,他覺得沒有勝香園的脆脆更好吃。他說豬扒也沒有特別好吃的。肉丁通︰普通的茶餐廳水準,也是沒有特別。厚多士︰真的很厚,也很鬆軟。加上烘過,又熱騰騰的,好吃。凍奶茶︰茶味夠,不會太甜,算是不錯。地方都算光猛,但食物不算特別好吃,都是試過就算了﹗
先來吃個午餐,才出發到淺水灣。

點了一個豬扒包、肉丁通+厚多士+凍檸茶。

肉丁通︰普通的茶餐廳水準,也是沒有特別。

厚多士︰真的很厚,也很鬆軟。加上烘過,又熱騰騰的,好吃。

凍奶茶︰茶味夠,不會太甜,算是不錯。
地方都算光猛,但食物不算特別好吃,都是試過就算了﹗
2008-02-18 5 瀏覽
2008年1月30日,蘭芳園。本來以為去法國鵝肝專門店吃下午茶,點知而家唔賣下午茶,唯有去吃蘭芳園。為了試奶茶冰冰,所以去了新店。蔥油雞扒撈丁+奶茶冰冰:雞扒好正,外皮脆,又香口,無雪味。好!茶冰只有兩小塊,好有味,吃完了覺得杯奶茶好似淡,無咁有味,但比熱的好喝。麵可以再爽D。芝麻牛包+檸茶:芝麻牛包又好好食呀,牛好腍好香口,雖然個包好細,都幾貴,但真係好食呀!薯仔鮮茄湯底豬扒煎蛋通粉+熱杏仁霜(32元):老實說,份量好少,32元咁細,有D失望,但個湯好甜,薯仔鮮茄湯味道勝香園的番茄牛通個湯感覺自(天)然,豬扒都OK,成個粉好有水準。杏仁霜夠濃夠滑。皇牌厚身花生醬多士:好一般。另一半不吃奶,所以我問夥記可否另外比少少練奶我,我自己加上去。可惜一口被拒絕,我解釋原因,也只要求一點點而已,但夥記說“無得分開上喎”。每一所餐廳都有它的做法,但我認為我的要求一點都沒有難度,也不會對件多士素質有影響,這樣拒絕客人,感覺是有點“無人情味”。另外客人本來興奮的吃,黯然的離去,何苦呢?
2008年1月30日,蘭芳園。

為了試奶茶冰冰,所以去了新店。

皇牌厚身花生醬多士:好一般。

2008-02-18 3 瀏覽
蔥油雞扒撈丁, 白汁牛脷撈丁, 心多多撈丁都好好味. 一般響出面食嘅撈丁都偏醎同硬, 但依度就剛剛好. 而且d 雞扒皮脆肉嫩, 牛脷夠軟滑, 心多多撈丁夠特別
2008-01-24 4 瀏覽
這是我第二次來光顧的,上一次是在中午時段往舊舖,食了心多多撈丁、熱奶茶及鮮油多,今次在晚上與家中老闆二人往新舖,是晚點了:-蔥油雞扒撈丁賣相不甚吸引,先試一口撈丁,丁麵入口涼涼的,上一次食心多多撈丁,麵條是熱的,但可惜今次是凍,影響了口感,另外醬汁不足,而味道亦不足,將蔥及薑撈勻,依然欠味,可能我喜歡濃味食物之故,最後下了大量辣椒油才較為好食,還有雞扒亦稍為乾身,今次的撈丁真是令我有點兒失望;喇沙豬肋湯米豬肋應是豬軟骨來的,口感尚算鬆軟,但味道一般,雖叫做喇沙,但湯底並沒有應有的惹味,整體水準一般;鮮油多及奶油脆豬仔包鮮油多口感鬆軟,麵包不會烤到過硬,不過靈魂始終是兩塊鮮牛油,兩者加埋一起,真是完美的配搭;奶油脆豬仔包是跟餐\的,豬仔包亦是口感鬆軟,奶油充足;熱奶茶始終來這兒,最主要都是飲這一杯熱奶茶,香濃幼滑,整晚最滿足的就是能享用這杯奶茶,真的令我回味無窮;麵包與茶保持水準,撈丁可能因為期望過高,導致有點兒失望,不過不應該一次就判死刑,下次要再食一次。雖然麵食水準一般,但一杯香滑奶茶,已能夠挽回一切,回家過後,仍然不斷在回味奶茶的滋味呢!

蔥油雞扒撈丁

喇沙豬肋湯米

鮮油多及奶油脆豬仔包

熱奶茶

鮮油多
蔥油雞扒撈丁
今日終於可以試到蘭芳園喇!已經係12:30 p.m.前到,但己經坐滿人,我哋要坐神枱隔離,哈哈!1)蔥油雞扒撈丁配熱飲一杯($36)嘩!啲醬油好好味,公仔麵好爽口,雞扒好大塊、煎得好香口,唔錯!2) 薯仔蕃茄湯底配豬扒煎蛋通粉+ 熱飲一杯($32)食完先發現冇薯仔,算喇!但個蕃茄湯底真係幾得,豬扒幾鬆化。但實在太多人,坐得好迫,大家要有心理準備!侍應做嘢爽手,抵讚!

1)蔥油雞扒撈丁配熱飲一杯($36)

2) 薯仔蕃茄湯底配豬扒煎蛋通粉+ 熱飲一杯($32)
食完先發現冇薯仔,算喇!但個蕃茄湯底真係幾得,豬扒幾鬆化。

但實在太多人,坐得好迫,大家要有心理準備!
侍應做嘢爽手,抵讚!
2008-01-18 1 瀏覽
在中瓖返左一個月工,同同事開始熟落,一起午飯多了..講真,我公司既同事都較內向…不過今次howard同我講去蘭芳園食晏,仲話佢請,咁我梗係唔客氣啦!我今次食既係雞扒撈出前一丁,最特別既地方係有埋食切雞飯既蔥油一起溝埋嚟食,幾野味!雞扒今次炸得燶左少少,但係味道唔錯!個麵唔係太乾身,所以食得無咁辛苦!食完,結果係…我俾錢,因為俾錢前佢話出去食枝煙!!!

食完,結果係…我俾錢,因為俾錢前佢話出去食枝煙!!!
2007-12-28 2 瀏覽
平安夜下午三時,見新店有許多位不用排隊,第一次入去叫了個下午茶餐包括招牌豬扒包及凍奶茶.很快送來食物. 凍奶茶-沒有奶茶做的冰冰,奶茶偏淡茶味,很失望!以為自己去錯鋪頭,細看牆上介紹的報紙雜誌,確定自己沒有去錯,上面寫著新店新推出用奶茶做冰的奶茶冰冰,為何身在新店的我沒有試到此新出品?再看看店內其他食客飲的凍奶茶一樣是普通水做的冰.早知道如此,會叫熱奶茶. 招牌豬扒包-包是嘉頓有芝麻面的漢寶包,內藏只有半個包大小而由超薄的豬扒,很失望!包面香脆脆的,比較薄沒有包的質感.那片豬扒嚴格來說不是扒,因為太細及太薄,好似兩三片火腿的厚度.此包怎能說是招牌豬扒包呢?簡直要拆招牌啦!!! 雖然,沒有試其他出品如雞扒公仔面,我想不會有下次機會了. 受騙了,唔會再去!!
很快送來食物.

雖然,沒有試其他出品如雞扒公仔面,我想不會有下次機會了.

受騙了,唔會再去!!
不是我主觀,無論說新店或舊店,從來也不太喜歡這裡,真的覺得沒有什麼好吃的。吃了這裡多年,聽聞近年這裡發明了一些叫「茶冰」的東西,即將奶茶雪成冰,再放凍奶茶,那未凍奶茶便不會越喝越淡,可以保持茶香云云。是日平安夜,在公司來中環街市買點菜,見這裡不用排隊,大把位,就來試試這個「奶茶冰冰」也好。清楚的說我要「奶茶冰冰」,轉頭凍奶茶便來了,一看之下,還不是用普通冰的凍奶茶?再問阿姐,佢話「呢個係啦」。其實如果沒有,可以照講。當然佢咁講,我亦會照飲,14蚊亦要照比,而一個「喊面」,亦唔慳得。不過說回來,佢杯凍奶茶又係幾香茶味的,不過要飲快一點,因為會有「溶冰效果」囉!難為佢平日仲有長長的人龍,香港人,也很喜歡排隊的。

難為佢平日仲有長長的人龍,香港人,也很喜歡排隊的。
2007-11-29 5 瀏覽
推介奶茶、雞扒、香草白菌汁石斑意粉。冇味精!1:00pm lunch時間整理的waiters及老板都好惡...but對熟客就好d。有一個4眼哥哥waiter好好人...佢好好態度落order...我個friend諗食咩諗得耐...佢笑住咁話"慢慢諗,我轉頭再落order"...要任何餐都可以配自己鍾意的汁。但係個老板就唔畀轉汁...如果可以轉野..就唔高興!
推介奶茶、雞扒、香草白菌汁石斑意粉。冇味精!

2K
2007-10-22 15 瀏覽
都有半年無0黎, 好掛住佢d 奶茶... 為0左避開呢度平日lunch hour 長到離晒譜的人龍, 今日12:00noon 都未夠0黎個early lunch / very late breakfast.一如以往叫心多多撈丁(圖下)... 從賣相到食味, 我0既第一個反應都係"乜求其0左咁多!?!?" -- 公仔麵腍得很, 完全唔係之前食過0既彈牙質感; 荷包蛋煎得熟透, 同之前食過的溏心蛋無得比; 好彩鹵水雞翼同回鍋肉無驚無險.平日飲開熱奶茶, 見今日咁熱要了個凍的(圖上)... 無了奶茶冰, 無所謂, 但飲落係太甜, 算幾滑但茶味完全唔夠, 比起之前飲過覺得好50/50 比例0既奶茶, 差了一截. 睇0黎下次都係叫返熱0既穩陣d!環境亦比以前污糟, 我逗留的15 分鐘內, 鋪入面有2, 3 隻烏蠅0係我視線範圍內飛來飛去, 都幾困擾. 好在招呼好, 比一般茶記有禮貌好多.埋單$36... 0黎過咁多次都係咁上下價錢, 不過今日... 第一次覺得好肉赤.呢度出名已久, 長龍無可厚非(上0黎Openrice 先知原來呢幾個星期忽然又多人0左好多, 又係因為蘇施黃!), 不過點解佢

呢度出名已久, 長龍無可厚非(上0黎Openrice 先知原來呢幾個星期忽然又多人0左好多, 又係因為蘇施黃!), 不過點解佢連奶茶都差0左咁多, 一個謎之餘亦令人擔心-- 連呢度都唔掂的話, 飲奶茶仲可以去邊度(灣仔金鳳除外)?
蘭芳園