2008-10-14 21 瀏覽
朋友介紹老店果間好好味..奶茶既冰都係用奶茶整既..一於今日去試下...但期望越大失望越大...因為老店要裝修, 就去左新店..好多人排隊,..d位迫唔在講....仲要d侍應好似趕客咁...叫左個叉燒汁豬x兜撈, 雞扒撈, 西多士, 奶茶..叉燒汁果個撈唔錯....依間奶茶d冰唔係用冰整既 >.<西多士都唔錯..d咖央醬幾好味但要$37 一個餐略貴左少少囉...
但期望越大失望越大...

叫左個叉燒汁豬x兜撈, 雞扒撈, 西多士, 奶茶..

叉燒汁果個撈唔錯....
依間奶茶d冰唔係用冰整既 >.<
西多士都唔錯..d咖央醬幾好味

但要$37 一個餐略貴左少少囉...
2008-10-07 18 瀏覽
今日本來諗住去蓮香飲茶,點知人勁多,仲要俾D茶客兜口兜面鬧,激氣得濟走人,行下行下就去左蘭芳園,本身以為出名,點知原來出名0既係老店...唔怪之麻麻啦人好多,要排一陣隊,入面都坐得好迫,連厠所都要封埋俾人坐門口我地一家叫左:叉燒通粉+厚多士+奶茶($36):叉燒好韌,唔好味,厚多士加奶,超好味,因為有好多奶同多士夠脆夠厚,好彩加$3去轉咋!磨菇奄列+豬扒包+奶茶($37):奄列煎得太老,又乾增增,同D磨菇一D融合0既感覺都無,仲話係馳名,真係令人失望!豬扒包:原來唔係豬仔包...係一般0既漢堡包,有沙律醬同蕃茄,焗到個包面燶燶地,都可以啦,不過見隔離個奶豬好似正好多...我本來極期待佢個奶茶,點知原來都係樓下茶餐廳質素...好彩無叫凍,加$2得黎仲要超mini size,咁0既餐要成差唔多$40,真係好唔抵囉!下次都唔會再去...老店...考慮下先啦

我地一家叫左:
  • 厚多士
2008-10-07 23 瀏覽
西多士-叫舊式,有加央係中間,但係查得太少無乜香味同唔甜問佢哋羅糖漿,佢哋先來一句: 有架央啦喎,甜啦喎......哎, 夠味夠甜我就唔洗羅糖漿啦呢個真係唔好食,非常失望熱狗-麵包焊得幾香,個醬好似有啲mustard,但唔辣,唔會正係得啲奇妙漿咁悶幾好食,唔錯.又唔會太'漏'
西多士-叫舊式,有加央係中間,但係查得太少
無乜香味同唔甜
呢個真係唔好食,非常失望

幾好食,唔錯.又唔會太'漏'
差,唔洗試 >.<
唔錯 :)
  • 熱狗
2008-09-29 19 瀏覽
Last Friday lunch I went there with my little sister, it spend around 10 mins to wait for the seat. As many people said it was crowed and you have to make the order right after sit down. I ate the '沙嗲牛肉麵' & hot '奶茶', the 奶茶 wasn't that silky and I felt too much 'tea'. The noodle doesn't got any satay taste. My sister ate '蔥油雞扒撈丁' & '凍奶茶', we didn't found the 'tea ice' at the begining because it was cover with the 'normal ice', only got one piece of 'tea ice. The 撈丁 also not so great, just 'so so

I ate the '沙嗲牛肉麵' & hot '奶茶', the 奶茶 wasn't that silky and I felt too much 'tea'. The noodle doesn't got any satay taste. My sister ate '蔥油雞扒撈丁' & '凍奶茶', we didn't found the 'tea ice' at the begining because it was cover with the 'normal ice', only got one piece of 'tea ice. The 撈丁 also not so great, just 'so so'....

(非會員)
2008-09-18 21 瀏覽
又貴又唔好食!食物好麻麻呀!奶茶原來只有一、兩粒係奶茶冰!仲以為成杯都係!又貴,又唔係特別好食!唔會再去!
又貴又唔好食!

食物好麻麻呀!

奶茶原來只有一、兩粒係奶茶冰!仲以為成杯都係!

又貴,又唔係特別好食!

唔會再去!
2008-09-14 10 瀏覽
今日同gf 去試最出名的豬扒包整件豬扒都是"根", 咬唔開之餘, 仲要杯"出名"的凍奶茶都甜得很漏而所謂好味的"豬仔包"亦令人失望口感得一個 "脆" 字, 做唔到皮脆包軟的層次, 而且練奶同牛油不均而gf 杯凍檸茶又係太甜唔會再幫襯!

今日同gf 去試最出名的豬扒包

而所謂好味的"豬仔包"亦令人失望

而gf 杯凍檸茶又係太甜

唔會再幫襯!
2008-09-09 60 瀏覽
我本來想去對面的ABC餅店買它的山東月餅和鳥結糖的, 所以一早便上了來結志街。只是我來的太早,鳥結糖還未有得賣,此時最好先去蘭芳園吃個早餐了。老店星期日不開, 只好去新店。我想吃蔥油雞扒撈丁, 但阿姐明言此時只有早餐吃, 但見不少人都吃薯仔鮮茄火腿通粉早餐 ($23) 我也要了一個。跟餐有厚身多士或香脆奶油豬仔包、咖啡或茶, 我未吃過豬仔包於是就揀了它; 當然此時我也要和咖啡講再見, 一朝咁多啦, 為的是蘭芳園的馳名奶茶啦。香脆奶油豬仔包果然是這兒的名物之一, 極脆口的硬豬配上牛油的油香和煉奶的濃甜, 無以尚之, 不枉我冒死叫來吃。未食過勝香園的檸蜜脆脆, 但我想是各自各精彩吧。通粉不是什麼突出的貨色, 蕃茄湯沒什麼茄肉, 應該像茄膏開水, 有點失望, 不過有一大件薯仔, 都算係咁了。奶茶嘛, 也夠香滑, 不過好像奶味多過茶味, 但好在奶多得來不會太涸喉, 算不上是驚天動地的貨色。話雖如此, 在中環區可以廿多元吃個飽飽的早餐,也真的不錯啦。招呼就是熟客比生客好,阿姐當然記得熟客愛吃什麼啦,對其他人就是一般茶餐廳員工的直腸直肚囉。

$23 (早餐)
  • 香脆奶油豬仔包
2008-09-01 3 瀏覽
早前同個fd去左蔡生推介既蘭芳園~我地又唔識~搵左好耐~所以就揀左間有冷氣嫁啦~叫左個聞名已久既凍奶茶,咖央西多仲有心多多撈丁~點知~失望啦~得一粒奶茶冰~西多普通~就係一件西多加牛油走花生醬~心多多撈丁=冇味雞翼+荷包蛋+五香肉丁+丁that is
早前同個fd去左蔡生推介既蘭芳園~
我地又唔識~搵左好耐~所以就揀左間有冷氣嫁啦~
叫左個聞名已久既凍奶茶,咖央西多仲有心多多撈丁~
點知~失望啦~得一粒奶茶冰~
西多普通~就係一件西多加牛油走花生醬~
心多多撈丁=冇味雞翼+荷包蛋+五香肉丁+丁that is

2008-08-29
我一路都好鍾意食蘭芳園的蕃茄薯仔湯通粉因為佢d蕃茄薯仔湯真係用新鮮蕃茄薯仔煲出黎好香, 食到粉粉地的薯仔好耐冇黎過但今次黎到食oh no!!! 個湯完全冇薯仔, 好稀, 仲好淡唔似用新鮮蕃茄薯仔煲出黎好失望 /..\ 仲30幾蚊咁貴
我一路都好鍾意食蘭芳園的蕃茄薯仔湯通粉
因為佢d蕃茄薯仔湯真係用新鮮蕃茄薯仔煲出黎
好香, 食到粉粉地的薯仔

好耐冇黎過
但今次黎到食
oh no!!! 個湯完全冇薯仔, 好稀, 仲好淡
唔似用新鮮蕃茄薯仔煲出黎

好失望 /..\ 仲30幾蚊咁貴
雞扒 lo 丁
蕃茄薯仔湯通粉
2008-08-17 6 瀏覽
大熱天時係中環行都幾係野因為要預留定個肚去勝香園, 所以只是湊夠每人最低消費算星期天老鋪不開, 即使開都因為太熱去新鋪要了蔥油雞扒撈丁, 心多多撈丁, 咖央西多想叫奶茶冰冰點知賣曬, 失望, 還好地要了熱奶茶這裡的丁麵話說係用豬骨湯煮熟的不過我覺得這兩個撈丁簡單到不得了, 因為d好簡單, 煎雞扒蔥油(蔥油好不足); 五香肉丁, 蛋和雞翼至少我有信心煮得到這個要成$37?! 真係名不符實!! 講埋個西多先, 維記的咖央醬比這裡出色, 較香甜和份量較多雖然無左奶茶冰, 要飲滑的奶茶當然要熱啦! 這裡首創的絲襪奶茶真係幾滑, 入口質感好好唔較口, 茶味都ok的總括, 每人最低$20消費吃這些, 除了奶茶之外係不值的
大熱天時係中環行都幾係野
因為要預留定個肚去勝香園, 所以只是湊夠每人最低消費算
星期天老鋪不開, 即使開都因為太熱去新鋪
要了蔥油雞扒撈丁, 心多多撈丁, 咖央西多
想叫奶茶冰冰點知賣曬, 失望, 還好地要了熱奶茶
這裡的丁麵話說係用豬骨湯煮熟的
不過我覺得這兩個撈丁簡單到不得了,
至少我有信心煮得到
這個要成$37?! 真係名不符實!!

講埋個西多先, 維記的咖央醬比這裡出色, 較香甜和份量較多
雖然無左奶茶冰, 要飲滑的奶茶當然要熱啦!

總括, 每人最低$20消費吃這些, 除了奶茶之外係不值的
2008-08-14 19 瀏覽
終於同BF去食咗傳說中嘅蘭芳園。由於去嘅時候係星期日,老店休息,所以只好去到旁邊嘅新店試試。可能因為時間比較早,所以鋪頭裡比想像少人。一坐低就點咗2杯奶茶(一凍一熱),2件厚多士。飲第一啖奶茶嘅果種香味。。。簡直無法形容!茶同奶MATCH得好好!!!簡直PERFECT~!無得頂!厚多士又脆又香,有D金黃色,都好有味!不過將我果杯凍奶茶同熱奶茶相比,我哋都比較終於熱果杯。因為真係好滑好香!凍果杯要淡少少~~~下次一定去試試老店~哈哈
終於同BF去食咗傳說中嘅蘭芳園。
可能因為時間比較早,所以鋪頭裡比想像少人。
一坐低就點咗2杯奶茶(一凍一熱),2件厚多士。
厚多士又脆又香,有D金黃色,都好有味!

下次一定去試試老店~哈哈
$20 (早餐)
  • 奶茶(熱),厚多士
2008-08-12 8 瀏覽
去蘭芳園(新店)找朋友,但找不到最後還是要麻煩別人來接..=p當然要吃西多士從北京回來香港之後老是想吃西多但總沒機會今次看到它蠻出名的, 不可放過可是我覺得普普通通的...我比較喜歡西多的餡是花生醬, 而且愈多愈好可是它的餡...是練奶嗎?不大吃得出, 也不夠甜還是要自己加糖漿...凍奶茶也只是不過不失...
去蘭芳園(新店)找朋友,但找不到
最後還是要麻煩別人來接..=p

當然要吃西多士
從北京回來香港之後老是想吃西多但總沒機會
今次看到它蠻出名的, 不可放過

可是我覺得普普通通的...
我比較喜歡西多的餡是花生醬, 而且愈多愈好
可是它的餡...是練奶嗎?不大吃得出, 也不夠甜
還是要自己加糖漿...

凍奶茶也只是不過不失...
普通啦...
2008-07-25
星期四o向中環見完客,約男友和他的同事到此吃lunch.他們受到最近蔡-san的影響,要盡試蔡-san介紹過的食店.由於大家的到達時間不同,和人數眾多(10個),有女同事在烈日當空下等了半個鐘,齊晒人先可以進入.我們匆忙地點了吃的.男友說撈丁是出名的.我點了心多多撈丁.但我根本吃不出它是個丁麫,只是個公仔麫.幸好卥水雞翼夠入味.凍奶茶不是全用奶茶冰,溝了普通冰...男友點了雞扒撈丁.ok.最慘的是男友被阿姐淋了熱奶茶!幸好是少量但白恤衫染了奶茶漬...價錢不便宜.平均每人$40.沒有下次了.

價錢不便宜.平均每人$40.沒有下次了.
2008-07-22
由於老店被電視台佔據著,便來新店吃,起碼坐得冇咁逼。點了磨菇燒汁豬扒撈丁,個燒汁有磨菇味,不過味道不太夾撈丁,始乎還是蔥油撈丁最對味。西多士水準普通,可能不是賣點吧?如果牛油多一點會更好。最好的依然是茶走,飲略茶味足和順喉,而且奶的份量落得剛好,不會出現過甜的情況!下次來Encore蔥油撈丁和茶走就Perfect了!
由於老店被電視台佔據著,便來新店吃,起碼坐得冇咁逼。

下次來Encore蔥油撈丁和茶走就Perfect了!
聞名而來,本應想試一下撈丁。奈何五臟廟晌起交響樂之際,(4:30PM 先食LUNCH)眼前一望。What is "鬼佬鴛鴦飯"?就試下啦!跟餐梗係叫招牌奶茶.呷一口,茶與奶MATCH得好好.可能我唔PREFER茶太濃嗰種苦澀.本人十分之欣賞.到MAIN COURSE 個飯就........意想不到咁好味,YUMMY.下次有交易!!!!!!!!!!
聞名而來,本應想試一下撈丁。
奈何五臟廟晌起交響樂之際,(4:30PM 先食LUNCH)

眼前一望。What is "鬼佬鴛鴦飯"?
就試下啦!
跟餐梗係叫招牌奶茶.
呷一口,茶與奶MATCH得好好.
可能我唔PREFER茶太濃嗰種苦澀.
本人十分之欣賞.

到MAIN COURSE 個飯就........
意想不到咁好味,
YUMMY.
下次有交易!!!!!!!!!!
白汁野菌雞柳+鮮茄肉醬
白汁野菌雞柳+鮮茄肉醬