2023-06-09 48 瀏覽
天氣咁熱,好想食啲惹味菜式,感受開胃啲。嚟到長沙灣發現呢間蘇山雞飯食星馬菜,唔太貴裝修又幾靚,一於食到盡!🐓星洲叻沙海南雞摻海南雞好滑,皮夠爽脆,雞醬酸辣層次分明。叻沙湯底幾濃味,而且蝦味好突出,會令人一啖又一啖咁飲落去,配料仲有魚蛋、魚片,豆卜及雞蛋等,好足料!🐓Susan豬手飯豬手好大份,經過長時間的熬煮,肉質軟嫩多汁,入口即化,充滿濃郁嘅肉香,今人垂涎欲滴,食指大動!🐓沙嗲串豬牛雞各二。即叫即燒,肉質鬆軟彈牙,而且非常夠味,唔需要點任何醬汁已經好好食,食晚餐用優惠價加配實在超抵食!🐓輕怡排骨茶貪食嘅肥仔又想試埋肉骨茶,呢碗細細地就咁晒喇!雖然細細碗但都有兩舊排骨!肉骨茶輕輕有藥材味,但極重胡椒,似獅城口味多啲。🐓摩摩喳喳拌雪糕夏天有個甜點作結,呢一餐就真係完美了。摩摩喳喳以椰奶作為基底,搭配紅綠豆沙等豐富材料,令人一種沁涼冰爽的感覺,喺炎熱的夏天來一碗絕對可以讓人暑氣全消!

🐓星洲叻沙海南雞摻

🐓Susan豬手飯

🐓沙嗲串

🐓輕怡排骨茶

🐓摩摩喳喳拌雪糕

2023-06-04 38 瀏覽
素聞長沙灣一帶有間出色的海南雞飯,這天下班後懶得自己煮飯就決定去一嚐。點了一客招牌海南雞飯,份量不少。在白飯和油飯中選了油飯,飯粒粒粒分明,吃下去頗有嚼勁,咸香味十足。去骨海南雞肉質嫩滑,每一口都充滿美味口感,果然是很出色。跟配三種經典醬汁,當然我還是比較愛姜蔥呢。吃完覺得很滿意,所以另外點了一個鮮奶油咖央多士試試。多士烘得超香脆,冰凍奶油加上熱多士,感覺十分特別。吃下去滿是香濃奶油味,真的超級好吃呢!

點了一客招牌海南雞飯,份量不少。
在白飯和油飯中選了油飯,飯粒粒粒分明,
吃下去頗有嚼勁,咸香味十足。
去骨海南雞肉質嫩滑,每一口都充滿美味口感,果然是很出色。
跟配三種經典醬汁,當然我還是比較愛姜蔥呢。

吃完覺得很滿意,所以另外點了一個鮮奶油咖央多士試試。
多士烘得超香脆,冰凍奶油加上熱多士,感覺十分特別。
吃下去滿是香濃奶油味,真的超級好吃呢!
  • 招牌海南雞飯
  • 鮮油咖央多士
  • 龍蝦喇沙摻摻
2023-06-01 67 瀏覽
今日就試咗長沙灣呢間 蘇山雞飯!😍呢度環境坐得舒服,分咗兩邊空間感都大☺️舒適!叫咗例牌海南雞飯,有得揀冬瓜湯或者肉骨茶,本身諗住試埋肉骨茶掂唔掂,但當晚想清清地,所以飲咗冬瓜湯,好味!海南雞件件都嫩滑,有時好怕啲雞太生,呢度完全係啱啱好熟無見紅,啖啖都係肉!而且我都好講究雞皮靚唔靚仔同完唔完整,呢度嘅雞皮又滑又大塊!!!!😍😍😍😍加咗呢個串燒小食,非常抵食!!只係$40但大大串!雞肉串特別滋味。☺️
今日就試咗長沙灣呢間 蘇山雞飯!😍

呢度環境坐得舒服,
分咗兩邊空間感都大☺️舒適!

叫咗例牌海南雞飯,
有得揀冬瓜湯或者肉骨茶,
本身諗住試埋肉骨茶掂唔掂,但當晚想清清地,
所以飲咗冬瓜湯,好味!
海南雞件件都嫩滑,
有時好怕啲雞太生,呢度完全係啱啱好熟無見紅,
啖啖都係肉!
而且我都好講究雞皮靚唔靚仔同完唔完整,
呢度嘅雞皮又滑又大塊!!!!😍😍😍😍

加咗呢個串燒小食,非常抵食!!
只係$40但大大串!雞肉串特別滋味。☺️

2023-05-27 3290 瀏覽
而家香港海南雞兩大巨頭就一定係勇記同全日雞感覺其他都好似唔入流咁咁都想試下仲有無邊間可以貼近到佢地見過有間蘇山雞飯都幾多人提起就去會下佢佢地而家同勇記一樣都開左分店咁當然去番總店呢條元州街除左蘇山雞仲有間雞仔都多人講但係食過下午茶只係一般般見到有d阿姐下午茶時間都特登叫個正價飯食唔知係咪會有唔同呢蘇山雞環境就比起雞仔舒服既星期六下午茶時間黎到舖頭就無乜人咁我毒L都可以坐到四人卡位手機落單下午茶就真係唔算平都有實體餐牌單點仲貴咁我就叫左個下午茶招牌海南雞飯坡式既三色醬佢寫話加十蚊可以轉排骨茶無咩興趣就照飲冬瓜湯碗湯都大碗最特別係入面有雞賢幾滑同爽口不過胡椒味勁重隻雞都話係用三黃雞但賣相同色水都無兩巨頭咁靚呢間就唔覺話有得轉脾咁其中就有雞翼同雞翼尖呢隻雞就唔算滑肉味都係一般個飯亦都無全日雞咁香不過以下午茶份量同正常差唔多都好夠飽但食完係油到痴L左線凍飲加三蚊下午茶埋單都要六十三蚊其實都幾貴唔難食但無咩驚喜同兩巨頭真係無得比而且上網真係見好多cmopenrice又全部都係高級食家仲要幾百個正評太子分店仲又裝修到好光鮮價錢就應該係用係呢幾樣野身上咁我寧願再去試下其他靚雞好過
而家香港海南雞兩大巨頭就一定係勇記同全日雞

價錢就應該係用係呢幾樣野身上
咁我寧願再去試下其他靚雞好過
2022-10-15
雞雜冬瓜湯
喺住宅區搵到一間隱世星馬菜小店 經濟得黎非常地道😍真係推介大家要試試佢🙌🏻==============================𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌🥬馬拉盞椰菜苗 即叫即炒 係有鑊氣嘅🔥🥪鮮油咖央多士 見到佢厚厚嘅牛油就好想攞把間尺出嚟度下😳邪惡程度爆曬燈😈牛油配kaya醬係天下間將match嘅組合😍🐣娘惹咖喱炸雞配椰漿飯 份量出奇地多 特別想讚吓個椰飯真係好好食好出色🥥🍚炸雞都做到非常之外脆內滑🥰🍢仲可以優惠價配小食 我哋揀咗特色小食拼盤雞翼🥠泰式魚餅🍘脆炸鳳尾蝦春卷🍤豬肉串🍡每樣有兩件可以樣樣都試吓😍少食多滋味🙌🏻🥥冰凍椰青 食完咁多熱野 最尾飲返個椰青真係爽晒🧘🏻‍♀️清甜解渴🏝️
𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌
🥬馬拉盞椰菜苗 即叫即炒 係有鑊氣嘅🔥

5月22日揾食肥華和靚媽,專誠到呢間以海南鷄飯,作為招牌賣點嘅餐廳一試,呢個鎮店名物係咪真係,值得坊間多位食評家,俾咁高嘅評價,肥華知道此店下午茶時段,食物較正價時段抵食,所以就在此時段去光顧此店,並點了兩個飯餐,先講個鎮店名物,招牌海南鷄飯,鷄肉夠嫩滑,再配上三款,點鷄肉醬料可說是天仙配,呢個組合值A++評分,至於碗油飯則比坊間一般餐廳優勝,但同七八十年代嘅賣馬來食品,飯店嘅油飯仍有一段距離,其餘個豬手飯及個㗎央鮮油多,都有A級水準,用下午茶收費價錢,食呢幾款食品,絕對超值👍👍👍
2023-05-22 67 瀏覽
Ooo長沙灣招牌海南雞飯餐廳ooO室內裝修拼色地磚帶點懷舊風格,亦有傳統舊式卡座,晚飯時段全店滿坐,亦見到外賣不絕,相信此店很受區內街坊歡迎。OooooO招牌海南雞配油飯+冬瓜雞雜湯 $85海南雞雞肉嫩滑,配上3款醬汁,個人喜歡黑色的甜醬油汁。油飯一定要推介,佢既雞飯唔會太油而且味道好豐富,餐廳話雞飯用上特定份量電飯煲煮飯,令令每粒飯都可以吸收到雞油和斑蘭嘅香味,怪不得跟坊間的雞飯不同!冬瓜雞雜湯配油飯濕濕地幾好,都好足料見到有粒粒冬瓜及雞雜,襯佢有少少暖快D 飲會好少少,凍左雞雜味會較出個人覺得未必太好。OooooO參巴醬通菜 (跟餐+$20)通菜份量幾多,醬汁夠濃 又唔會太辣。OooooO娘惹咖喱牛筋腩烤餅 $90咖喱味道是唔辣的那款咖哩,牛筋份量好多,牛腩亦有入味,質量唔錯,個人喜歡配烤餅食!OooooO泰式魚餅 (4件) $38魚餅充滿泰式香草味,魚肉彈牙,配了魚露更惹味,提提大家佢個汁好辣,少少已經好足夠。
Ooo長沙灣招牌海南雞飯餐廳ooO

招牌海南雞配油飯+冬瓜雞雜湯 $85

OooooO
參巴醬通菜 (跟餐+$20)
通菜份量幾多,醬汁夠濃 又唔會太辣。

娘惹咖喱牛筋腩烤餅 $90

泰式魚餅 (4件) $38

2023-05-13 112 瀏覽
早兩日陪朋友去D2 Plaza閒逛,重煩惱緊個晚晚餐食D乜,突然醒起附近有間蘇山雞飯,立即Gogogo 。坐定後,見到餐牌比之前多左選擇。我地各自點左一份招牌雞飯,一份為醬油三寶飯,會跟醬油雞、豬手和滷蛋,跟餐會配上油飯和冬瓜雞雜湯,但我地都係肉骨茶愛好者,所以+10轉配輕怡肉骨茶。難得黎到當然要食埋佢嘅鮮油咖央多士,邪惡得黎,極之美味。另一份招牌雞飯點了黑白雞飯,裡面會跟海南雞和醬油雞,輕怡肉骨茶,唔係淨係食肉咁油膩,另外加左馬拉盞椰菜苗一齊,夠晒惹味。飲品選了特飲仙草椰奶冰和我必飲嘅超冰凍椰青,椰子好靚,除入口勁清甜,食果肉也不廢任何功夫。

坐定後,見到餐牌比之前多左選擇。

時隔半年,我們終於又吃新加坡菜了!做資料搜集時完全被其豪華版龍蝦喇沙吸引,本著很大的期望拜訪了!餐廳主打蘇山雞飯 (即海南雞)、豬手飯、肉骨茶、喇沙等菜式,而招牌海南雞飯標榜一份有半隻雞,我們分別點了黑白雞飯、龍蝦喇沙及3份小吃  ᐅ 黑白雞飯 $93 海南雞加上醬油雞為黑白兩雞,兩雞嫩滑彈牙,而醬油雞更加出色!餐廳的醬油汁調味鮮香可口,色澤比起一般的醬油雞深一些;最特別的是它的油飯,經過翻炒的工序,粒粒分明并帶有焦香味,十分香口 ᐅ 雞雜冬瓜湯 +$0 味道鮮美可口,雞雜分量很多 ᐅ 醬油拼盤 +$39 拼盤包括雞脚、豬手及蛋,以醬油汁熬煮,味道濃郁;豬手充滿膠原成分,皮腍肉軟,我們離座時看到其他客人都會點豬手飯,看來大家都被他的魅力吸引!比較可惜的是雞脚並沒有預想中軟腍,需要更長時間燜煮 ᐅ 鮮油咖央多 $30 超邪惡多士,牛油有一個手指尾般厚,一口咬下爲在吃雪糕!咖央的味道不重 ᐅ 恐龍美祿 +$18 朱古力香味大爆發,十分解暑  ᐅ 龍蝦喇沙摻摻 $110 一上菜被龍蝦的外貌震驚了!龍蝦有半隻,有一隻大蟹鉗,猜想龍蝦烹飪時間較長,以至於口感偏硬;店家有嘗試敲碎蟹鉗,可惜牙力還是

[推薦菜品]
ᐅ 黑白雞飯 $93
油飯

ᐅ 雞雜冬瓜湯 +$0
味道鮮美可口,雞雜分量很多

ᐅ 醬油拼盤 +$39
醬油拼盤

ᐅ 鮮油咖央多 $30
鮮油咖央多

ᐅ 恐龍美祿 +$18
朱古力香味大爆發,十分解暑
恐龍美祿

[Others]
ᐅ 龍蝦喇沙摻摻 $110
一上菜被龍蝦的外貌震驚了!龍蝦有半隻,有一隻大蟹鉗,猜想龍蝦烹飪時間較長,以至於口感偏硬;店家有嘗試敲碎蟹鉗,可惜牙力還是不夠,最後唯有放棄😢叻沙湯底偏淡不辣,適合淡口味的朋友,另外還有魚蛋、魚片、蛋等配菜,是豪華版份量的配置
龍蝦喇沙摻摻
龍蝦喇沙摻摻

ᐅ 馬拉盞椰菜苗 +$29 馬拉盞的味道被調淡了且偏油,并沒有預期的鹹香味
ᐅ 雪糕斑蘭奶茶 +$18 奶茶的茶味不重,同樣地較淡
2023-05-10
油飯
醬油拼盤
鮮油咖央多
恐龍美祿
過左Lunch Hour去食,唔洗等位環境闊落,一排長卡位同將張圓枱睇餐牌都幾多選擇,有幾款都想試,下次下次🔴招牌海南雞飯配冬瓜湯 $70套餐有湯有飯,一份定食盤上枱,餐具都係一Set,都幾吸精主角海南雞食落好滑嘟嘟,好淋,雞味唔算重,不過點埋醬汁有好Match,好難唔一啖一啖飯啪落肚油飯都算乾身,唔會過多油,好食😋冬瓜湯都幾多料,食完飯飲埋解膩岩岩好🟠Susan豬手飯 $65豬手煮得好淋,咬口好似夾住左層啫喱咁,再點埋個醬,食落去酸酸甜甜幾開胃,則邊仲有酸菜花生,整個份量都算大份🟡鮮油咖咉多士 $18兩塊厚厚牛油🧈 麵包烘底因為我地遲左食,應該上枱即食熱辣辣會仲正,不過我覺得好似無乜咖咉味,呢個失色左小小✔️整體評分75/100😋可以再食
過左Lunch Hour去食,唔洗等位
環境闊落,一排長卡位同將張圓枱
睇餐牌都幾多選擇,有幾款都想試,下次下次
🔴招牌海南雞飯配冬瓜湯 $70
套餐有湯有飯,一份定食盤上枱,餐具都係一Set,都幾吸精
油飯都算乾身,唔會過多油,好食😋
冬瓜湯都幾多料,食完飯飲埋解膩岩岩好
🟠Susan豬手飯 $65
則邊仲有酸菜花生,整個份量都算大份
🟡鮮油咖咉多士 $18
兩塊厚厚牛油🧈 麵包烘底

✔️整體評分75/100
😋可以再食
2023-05-08
  • 招牌海南雞飯配冬瓜湯
呢間係本人幾愛嘅馬拉菜餐廳,比起上次好像又換了裝修~好中意佢地食物配搭好多樣化,點左主菜加錢食小食係平一半,超抵!龍蝦叻沙摻摻 (1人份量) $110 除龍蝦外,仲有豆卜、魚片、魚蛋、芽菜、通菜、雞蛋等豐富配料! 另可轉配其他麵條,我就揀左老鼠粉~~+配麻辣玻璃魷魚通選辣/唔辣,水魷唔多機會食到,通菜份量都幾多黑白雞飯(海南雞+醬油雞)一次可以食晒海南雞+醬油雞兩款醬油雞肉質比海南雞更嫩滑!配:輕怡肉骨茶+$10 濃郁胡椒味帶少少藥材甜味,附一字骨兩條!特色小食拼盤有雞翼、泰式魚餅、脆炸鳳尾蝦春卷、豬肉串 4款主食加埋拼盤甘豐富合共$152個人最喜愛都係佢地招牌豬肉串,嚼勁有油香!冰爽檸檬茶 $12正常水準!

呢間係本人幾愛嘅馬拉菜餐廳,比起上次好像又換了裝修~

龍蝦叻沙摻摻 (1人份量)

我就揀左老鼠粉~~

黑白雞飯
(海南雞+醬油雞)

一次可以食晒海南雞+醬油雞兩款

醬油雞肉質比海南雞更嫩滑!

配:輕怡肉骨茶+$10
濃郁胡椒味帶少少藥材甜味,
附一字骨兩條!

特色小食拼盤
有雞翼、泰式魚餅、脆炸鳳尾
蝦春卷、豬肉串 4款
主食加埋拼盤甘豐富合共$152
個人最喜愛都係佢地招牌豬肉串,嚼勁有油香!

冰爽檸檬茶 $12
正常水準!
2023-05-05
  • 肉骨茶
  • 麻辣玻璃魷魚通菜
  • 龍蝦叻沙摻摻
良心食評, 同餐廳無仇, 食完好嬲同激氣, 所以留下食評一行四人用餐, 我們都覺得不好食, 沒有下次圖片是我們所點的食物, 最出名的黑白雞飯, 飯是完全無味,果3款醬料都可以神奇地無味...-.-排骨湯唔熱......又油又無味龍蝦喇沙貴都算, 湯底完全無味, 龍蝦老到無人食, 食唔晒咖吷多士是凍的軟的, 一點也不脆最後個串燒先誇張, 超級咸, 又老又乾, 同事形容系醃左好耐好耐無人食, 然後拎來燒, 燒到乾晒無人食, 再食落口既感覺-.- 嘔整體真系3個字''超難食''....最唔明系點解openrice有咁多好評....
良心食評, 同餐廳無仇, 食完好嬲同激氣, 所以留下食評

一行四人用餐, 我們都覺得不好食, 沒有下次

排骨湯唔熱......又油又無味

龍蝦喇沙貴都算, 湯底完全無味, 龍蝦老到無人食, 食唔晒

咖吷多士是凍的軟的, 一點也不脆

2023-04-28
2023-05-05 71 瀏覽
今日放工甘岩係長沙灣區,朋友介紹話附近有間食海南雞好出色既餐廳,所以走左去試下🫶🏻——————🐽 獅城芽菜走地雞飯用左走雞製成,食落雞皮會比較爽口,雞肉亦都好滑嫩,油飯好香雞油同乾蔥味道,食落亦都唔會好油膩。雞雜冬瓜湯都好鮮甜,好適合配埋飯食。🐽 招牌海南雞飯用左三黃雞製成,食落雞皮油脂感會比較足,好適合中意食雞油味比較重既朋友除咗海南雞之外,呢度嘅順化豬肉串都係一定要試下。豬肉串烤得啱啱好,肉質鮮嫩多汁,令人咬落去都好有口感。馬拉盞椰菜苗都好好味,加埋啲辣椒醬一齊食,真係好惹味🥺

——————

🐽 獅城芽菜走地雞飯

🐽 招牌海南雞飯

2023-05-03 265 瀏覽
買完戲票之後在附近看看, 最後決定在這裡吃, 這次是二次到訪, 味道也不錯的。餐廳轉了手機點餐, 比之前方便。由於外面正在維修, 所以只拍到‘’蘇山雞飯‘’的招牌。正值下午時段, 餐廳都滿座, 可能因為維修問題, 外面等候的客人不多。新加坡白胡椒排骨茶配白飯 + 油條 $68肉滑茶略帶胡椒味, 加點蔥花, 可能個人口味比較重, 認為胡椒味再多一點會更好。排骨肉很淋, 骨與肉幾乎已經分開了, 反而豆卜比較硬。油條本身不是脆口, 單吃的話雖然不覺得油膩, 但不好吃, 所以一定要浸在肉骨茶才能把味道昇華。飯雖然很多, 但湯的份量剛剛好, 絕對可以一口飯配一匙湯。招牌海南雞飯 $70雞肉依然十分嫩滑, 配有三個醬汁, 鼓油和薑蓉會比酸甜醬出色, 油飯香口而不油膩, 吃完會想立刻再吃一口, 十分滋味。另外還送上一碗冬瓜湯, 味道非常清淡。鮮油咖央多士 $15午餐追加小食可以享有半價優惠, 多士暖暖的, 中間夾心一層極級厚的牛油, 非常邪惡!!! 咬一口大量牛油溜入口中相當滿足, 多士兩邊抹上咖央醬會多一種滋味, 咖央本身帶有甜味, 像蜜糖一樣。這隻咖央不會太甜, 與牛油簡直是絕配, 是必叫之選!

新加坡白胡椒排骨茶配白飯 + 油條 $68
新加坡白胡椒排骨茶配白飯油條
招牌海南雞飯 $70
鮮油咖央多士 $15
鮮油咖央多士
2023-05-01
10 分鐘 (堂食)
新加坡白胡椒排骨茶配白飯油條
鮮油咖央多士
2023-04-30 77 瀏覽
鮮油咖吔多士-完全無孤寒既牛油,面包外脆內軟,就算凍左都唔會好似有d舖咁乾硬身左,值得一試雞飯滑溜,油飯香,晚市套餐配上白胡椒排骨茶,有三條排骨,岩岩好一人一條,一咬就食到,唔會煮到硬哂。摻摻-有食開既都知佢係粗面溝米粉,唔鐘意兩溝,都可以俾你轉其他面或一種面。如果掛湯比較既就會係米粉,始終質地較掛到湯。魷魚通菜-面頭會有層辣醬,唔係好食到辣既建議唔係溝勻啦, 輕輕掂少少就好。 魷魚軟身爽口, 箍緊牙都食得輕鬆。雞翼— 全翼三隻,炸得脆身,唔會油淋淋,滿口油。飲品方面,貫徹星馬風格,偏甜,甜度亦固定,但可少冰。 用左d遮仔裝飾,滿滿懷舊感。𓍔雪糕斑斕奶茶幾特別,斑斕同奶茶味,你都會飲到,唔會互搶或蓋過,外間比較少地方有,如果大家係斑斕愛好者就一定要試吓啦⠒̫⃝整體黎講推介ദ്ദി˶ー̀֊ー́ )最後賣單,三個人一人100,抵食
鮮油咖吔多士-

摻摻-有食開既都知佢係粗面溝米粉,
唔鐘意兩溝,都可以俾你轉其他面或一種面。
如果掛湯比較既就會係米粉,始終質地較掛到湯。

雞翼— 全翼三隻,炸得脆身,唔會油淋淋,滿口油。

飲品方面,貫徹星馬風格,偏甜,
甜度亦固定,但可少冰。 用左d遮仔裝飾,滿滿懷舊感。

𓍔雪糕斑斕奶茶幾特別,斑斕同奶茶味,你都會飲到,

整體黎講推介ദ്ദി˶ー̀֊ー́ )
最後賣單,三個人一人100,抵食
  • 鮮油咖吔多士