2022-05-12 154 瀏覽
個間專賣蕃茄濃湯的食店。味道總會唔同。有的是酸有的是甜,有的似是加了奶。理解到蕃茄應該係酸酸地先岩,但係個人喜歡甜甜地的蕃茄湯🙈這間是同樣愛好蕃茄湯的朋友介紹,今日放假,便來試試。下午一點多,店面滿坐,不過無人等位,所以好快有位。自助點餐,點了餐約8分鐘左右便上菜了。雞扒上海麵。麵份量唔多,嚴格來說,唔係好夠飽😅而且麵比較硬身。雞扒嫩滑,蕃茄湯係少少酸既,即係不太合我口味,但都可以既。最值得一讚係好熱好熱。性價比唔高,為試而試,一次就夠,因為價錢偏貴,而且無服務都算,職員無表情,另外係枱都未抹乾淨就俾客人坐。感覺有點差
個間專賣蕃茄濃湯的食店。味道總會唔同。
有的是酸有的是甜,有的似是加了奶。
理解到蕃茄應該係酸酸地先岩,但係個人喜歡甜甜地的蕃茄湯🙈

這間是同樣愛好蕃茄湯的朋友介紹,今日放假,便來試試。

雞扒上海麵。
麵份量唔多,嚴格來說,唔係好夠飽😅
而且麵比較硬身。

2022-05-12
2022-05-06 108 瀏覽
前年跟朋友試過銅鑼灣總店的蕃茄仔,今天在九龍灣試了她們開張了一段時間的分店。選址在九龍灣的分店因主要客源都在家工作,所以餐廳裡都有大量空位任我們選擇。上次食過幼身的上海麵,今次點秘製豬扒蕃茄湯刀削麵($68)。秘製豬扒的外表吸引,表面煎得稍為帶焦的應該是本身拍在豬扒上的粉,並不是直接煎焦豬扒的表面。這方法可帶出豬肉的香氣又令人感覺好像沒有那麼熱氣,肉質軟淋有肉味,份量亦慷慨。招牌的蕃茄湯底質地十分稠,味道濃郁偏酸,最初開始食的時候都是開胃的,但吃著吃著就變得飽膩,亦感覺到製作時加入了不少的牛油;加上我今次配了比較粗厚、質感較粉的刀削麵,蕃茄湯掛在麵上的感覺就會更膩了。還記得之前跟配過她們的上海麵,幼身的麵配著濃厚的湯底沒有如刀削麵那般膩,但相對上麵會更容易浸得太淋甚或斷裂,吸收了更多湯底之後感覺有點似糊仔;兩款基本跟配的麵都各有長處、短處,大家要自己衡量或者可以加錢升級其他麵類。這裡的蕃茄湯麵份量是足夠的,但湯底屬飽膩,特別是細食的朋友應該會吃不完,若店家可以改良一下湯底更加。聽說椒麻伴麵都幾受歡迎,希望有機會試試。
秘製豬扒蕃茄湯刀削麵

2022-04-18 177 瀏覽
因為繁忙時段所以外賣app落單送貨,外賣App本身都貴過門市,咁我見到咁多人都話好食,咪打算試下。叫左個特級安格斯牛肩胛刀削麵,再加了三隻雲吞,點知呢個餐實在太難食,湯底淡而無味像好似冇加鹽嘅羅宋湯,冇番茄味之餘程漿糊狀,刀削麵亦太硬,食完胃痛,最後連送貨Total134蚊,食餐咁嘅嘢真係唔抵。至于牛就不過不失,冇乜嘢牛味但至少都叫食得落。利申我係劣食L,人地話好難食我都覺得好好食果種,但今次真係覺得好難食好難食好難食呀!

外賣送餐
2022-04-15 105 瀏覽
同事話好食,試吓。覺得蕃茄湯底同刀削麵吾系甘夾,冇混和一體嘅口感同味道。蕃茄湯底普通,刀削麵普通,豚三寶味道也普通,冇特別驚喜。So far 覺得冇乜特別,吾會介紹俾朋友。
同事話好食,試吓。
覺得蕃茄湯底同刀削麵吾系甘夾,冇混和一體嘅口感同味道。
蕃茄湯底普通,刀削麵普通,豚三寶味道也普通,冇特別驚喜。
So far 覺得冇乜特別,吾會介紹俾朋友。
豚三寶刀削麵
提起蕃茄湯專門店,時不時都會諗起呢間蕃茄仔。餐廳我都唔洗多介紹,銅鑼灣店有日三點幾去到都要排隊。最高峰試過3:00就買曬,非常之熱門。 最近佢又喺九龍灣工業區開咗分店,喺正大渣哥樓上,做成同一個路口中黃店之一(仲有光榮/時代/渣哥/享樂)。 呢間餐廳由80後老闆打理,原本只係間位於小西灣嘅小食店叫「滑蛋仔」,主打多款滑蛋蓋飯。睇完兩間餐廳後,先發現雙方嘅招牌都好相似,都係非常之可愛嘅。 其後喺20年六月疫市開設番茄仔,亦成為銅鑼灣嘅熱門店。 喺eastmark呢個大廈上一層,呢個咁唔起眼嘅地方都見到有超多間小店聚首一堂。其中有D街坊小食店都黎到呢度開檔。呢度嘅蕃茄仔比起銅鑼灣店當然就寬闊得多,偏向開放式設計。大大個光到爆嘅霓「紅」燈引人注目。 睇吓餐牌,佢比起銅鑼灣店仲多咗幾款餸菜,有齊豬牛鴨雞。同樣以蕃茄湯同多款麵條做基底,而呢度就更主打拌麵。飲品有花茶/奶茶...,可能呢D野飲就唔太為意,但最令我深刻嘅係個價錢。就咁睇,所有食物都貴咗$3-$1x,但有D又平咗(可能係用料有變啦)。喺原店最平一碗麵+飲品要$68,到呢度就要$78。(p.s.當日係週末,平日係會平D嘅。 )蕃茄湯底:

蕃茄湯底:

炭烤風味雞扒

湯底每日以30斤新鮮蕃茄,加上豬骨同大量蔬菜,洋蔥,西芹,蒜頭等多款香料,熬足4個鐘,仲要用blender磨粹再隔渣。其工序煩複,嘥力嘥時間,加上可能嗰度舖租貴,貴D可能係正常事情。

淡湯飲落已經唔係蕃茄湯,而係番茄蓉,每一淡都充滿著茄蓉,質感非常之細膩,creamy又厚身。 味道酸甜,溫和,既有豬骨同牛油嘅脂香感,又有少少香草,檸檬葉,炸蔥蒜同蔥花嘅點綴。 一滴不剩,超好飲。

餸菜:
炭烤風味雞扒$68

雞扒算係幾大塊,排得齊齊整整,外皮見到好似用火鎗燒過咁,而且食落爽脆誘人,充滿焦香。雞肉唔會太瘦,厚度良好,水嫩多汁,品質相對地非常之唔錯 。

牛魔王(雙拼牛展,牛肩胛)$90

牛魔王(雙拼牛展,牛肩胛)

牛展牛肩就各兩片,size正常。牛展筋位份佈均勻,肉味極為濃厚,軟嫰香口,筋位微帶嚼勁,有D似啫喱咁。

牛肩肉冇辨認錯嘅就係top blade嘅部位,因為有條筋位喺中間,雖然話呢個部位本身都冇乜脂肪,但都煎得唔韌,同樣係充滿肉味,但缺點都係得兩片真係唔夠過癮。

慢火豬手$78

慢火豬手

豬手多到嚼都有排你嚼。豬手炆得好腍,豬皮爽彈,入面嘅肥膏都唔少架,亦有少少豉油/滷水味,連舊骨都好入味。 但就食到有少少豬毛未清走,有改進空間。

麵條:

麻香惹味拌麵

唔加錢嘅都有得揀兩款麵條,上海麵就相對可以掛得多D湯,感覺比較多層次。刀削麵就主要食佢煙韌嘅咬口,兩者都可以一試,隨你所好。

麻香惹味拌麵
牛肩胛麻香惹味拌麵

拌麵我就揀咗要上海麵。拌麵香油就偏向麻多過辣,而佢麻都唔講得笑,我條脷係震著黎食,而基底都係夠味嘅,配上炸䓤蒜/海量嘅木魚絲/白芝麻,聽到都覺得夠哂香啦。

炭烤風味雞扒
牛魔王(雙拼牛展,牛肩胛)
慢火豬手
2022-04-09 131 瀏覽
銅鑼灣大排長龍嘅蕃茄仔前排係開左分店,選址係附近係商廈區嘅九龍灣,所以食lunch嘅話就預左一定好多人排隊,反而晚餐時間人流就相對少啲🙌🏻**********<牛摩王> $88因為係第一次食嘅關係,叫左牛摩王同埋豚三寶,咁就可以試曬咁多款配料🤪牛摩王配料係特級安格斯牛肩胛及慢火澳洲和牛𦟌,牛肩胛雖然薄薄一片但牛味好濃,而炆牛𦟌亦唔會過淋🐮**********<豚三寶> $85而豚三寶就係秘製豬扒、慢火無骨豬手粒及無激素加拿大豚肉片,豬扒經過香煎後肉質勁軟淋,絕對係加分位,下次可以叫淨秘製豬扒咁就抵食啲💯不過略嫌豚肉片有少少羶味,配埋濃郁鮮茄湯底一齊食會比較好🐗

**********
<牛摩王> $88

**********
<豚三寶> $85
2022-03-29 206 瀏覽
蕃茄仔 Red Objects 顧名思義主打番茄湯 ( 正字係「番」 )食過幾次同朋友一致認同佢哋嘅麻香拌麵更具特色 😎 之前喺九龍灣返工,Lunch 起碼排半個鐘以上,選擇較少、價錢亦唔算平,但味道好同埋 Toppings 份量肉多到食唔晒,良心小店能夠保持高水準,難怪人氣旺盛 😆‣ 輕煎三味鴨.麻香惹味拌刀削麵|$88 鴨胸煎得酥脆,將外皮油分完全逼出,皮脆肉厚十分滿足 😍 拌麵鋪上大量炸乾蔥酥及木魚花,與帶甜醬汁拌勻後香氣四溢、麻得帶勁,嗜辣嘅朋友可另外灑上鬼椒辣粉,更添風味 🔥 鬼椒出名辣得直接,記住輕手啲唔好嗆親 🤣秘製豬扒都唔錯,入口鬆化毫無雪味,可見店主選料上乘,值得稱讚 👍🏻食素嘅朋友可向工作人員查詢,店內有隱藏菜單將肉類轉成 3 種蔬菜,考慮周到 🥒🥕🥬‣ 慢火澳洲和牛𦟌.自家鮮茄濃湯上海麵|$83厚切和牛𦟌與番茄湯同煮,牛肉揀得好自然好味 🥩 軟、滑、腍之餘連筋膜都煮得彈牙,用筷子輕輕一夾即可分開 🥢 ( 圖八 ) 番茄濃湯呈橙紅色,有別坊間加入大量茄膏調味嘅湯底,可以想像係屋企煲嘅番茄薯仔湯打成蓉咁,味道較清淡及 Authentic 🍅 能夠嚐出食材清甜原味,滑溜

‣ 輕煎三味鴨.麻香惹味拌刀削麵|$88

‣ 慢火澳洲和牛𦟌.自家鮮茄濃湯上海麵|$83
厚切和牛𦟌與番茄湯同煮,牛肉揀得好自然好味 🥩 軟、滑、腍之餘連筋膜都煮得彈牙,用筷子輕輕一夾即可分開 🥢 ( 圖八 ) 番茄濃湯呈橙紅色,有別坊間加入大量茄膏調味嘅湯底,可以想像係屋企煲嘅番茄薯仔湯打成蓉咁,味道較清淡及 Authentic 🍅 能夠嚐出食材清甜原味,滑溜嘅上海麵掛滿湯汁,有種家常嘅味道 🏡

🚫 需要提點嘅係忙亂間服務未算周到,出菜速度都幾慢。

有次同事加咗萵筍同山藥,每款 +$12 但只有薄薄 3 片 ( 圖九 ) 🥲 上菜嗰吓大家都呆咗,問返店員只係好冷淡咁話規矩係咁,無論加咩餸都係得 3 片,過百蚊一碗麵,咁嘅「規矩」都令人幾錯愕 🤷🏽‍♀️

📍 蕃茄仔
九龍灣常悅道 21 號 EASTMARK 1 樓 7 號舖
銅鑼灣希雲街 5 號地舖
2021-07-20
  • 麻香惹味拌麵
2022-03-18 218 瀏覽
已經食第5定6次,因為實在搵唔到一間比佢更濃的蕃茄湯底。第一次食係銅鑼灣店,排曬長龍。之後就多數叫外賣。特級牛魔王(牛肩胛,和牛𦟌,和牛肉丸,牛骨髓)真係會有半邊牛骨髓俾埋你架!第一次見個陣真係嚇親🙈仲會附上一隻小匙羹方便將骨髓刮出黎食。每一啖麵加少少,牛的油香味令成件事更上一層樓😋每一樣餸亦都好味,肉質好腍,和牛味好濃,牛丸夠彈牙。麵底次次麵揀葛絲因為係最索湯,不過就要食快少少,如果唔係發晒就會愈食愈多咁😂豚三寶(豬扒,豬手,豚肉片)我地次次都係叫一牛一豬可以share黎食。最特別係豬手,又係好腍好入味。豬扒煎得香之餘又唔韌。必叫::米制通粉拌櫻花蝦第一次食就愛上!好有咬口而且超掛湯,加埋櫻花蝦成個麵即刻變得更香,櫻蝦真係咩麵都夾👍🏻麻辣牛脷超級厚的牛脷,非常腍!唔算好辣,有淡淡的麻香,有少少偏咸。媽媽手工雲吞菜肉餡料好足,正常水準。

特級牛魔王(牛肩胛,和牛𦟌,和牛肉丸,牛骨髓)

每一樣餸亦都好味,肉質好腍,和牛味好濃,牛丸夠彈牙。

豚三寶(豬扒,豬手,豚肉片)

必叫::米制通粉拌櫻花蝦

麻辣牛脷
超級厚的牛脷,非常腍!唔算好辣,有淡淡的麻香,有少少偏咸。

媽媽手工雲吞
菜肉餡料好足,正常水準。
嚐過滑蛋仔後,一直對蕃茄仔也很有興趣,今晚終於嚐到了!雖然是外賣,但質素也很好,非常滿足的晚餐!點了炭燒雞扒刀削麵及特級牛魔王葛絲,湯底當然是蕃茄濃湯!外賣碗是湯及麵餸分隔的那種,不會怕麵被熱湯浸淋。炭燒雞扒果然是No.1熱賣款,沒有誇張,一打開蓋子已經聞到炭烤的香味。入口是很juicy嫩口的雞肉。特級牛魔王的賣點相信那碌大大的牛骨髓,我比較少嚐到這種食物,不懂作評論,但用匙羹刮着骨髓來吃也是非常有趣的用餐體驗。另外有牛丸、肥牛片、牛𦟌各兩片,非常足料,肥牛片及牛𦟌食落都係靚料,唔會係好韌咬唔開嗰種。牛丸就正正常常。到呢家店嘅招牌:蕃茄湯!亦都係驅使我打呢篇食評嘅原因,因為真係好鍾意佢嘅蕃茄湯。本身我唔係話蕃茄湯超級愛好者,可能係因為係出面嚐過太多罐頭味蕃茄湯。但呢個湯底真係刷新我嘅印象。首先蕃茄湯是非常濃郁的,比起沾麵的湯更濃,但你可以觀察到佢係由新鮮蕃茄煮成,可以望到一粒粒蕃茄蓉。另外要讚就係調味不會話好鹹好重味精,出面食飯我成日食完都會好口渴,但呢餐之後完全無。口感和味蕾都很清爽,有酸甜平衡嘅蕃茄味! 其實食完麵之後已經好飽,但忍唔住還是飲曬成碗湯!刀削麵的麵質也不錯,係我鍾意嘅

點了炭燒雞扒刀削麵及特級牛魔王葛絲,湯底當然是蕃茄濃湯!

外賣碗是湯及麵餸分隔的那種,不會怕麵被熱湯浸淋。

刀削麵的麵質也不錯,係我鍾意嘅厚重彈牙口感。葛絲原來係類似韓式粉絲嘅麵,不過佢就太幼,係濃濃嘅蕃茄湯中幾乎不是太嚐到佢嘅口感。

當晚的收銀妹妹都非常有禮貌及笑容,落單時會細心問要唔要走葱,俾錢嘅時候我現金不足,佢又好好咁話幫我落咗單先,等我拎咗錢先返嚟拎嘢食,見我匆忙咁跑仲同我講唔駛急!

希望小店可以捱過疫市!蕃茄仔同滑蛋仔都要加油!
外賣自取
2022-02-27 140 瀏覽
今次係屋企附近睇下有咩好食點知發現左間 之前得cwb有既蕃茄仔🍅九龍灣人今次真係有口福🤤平時好鍾意食🍅既我見到即試————————————————————🍴鮮茄濃湯特級安格斯牛肩胛($78)佢地每款都可以揀麵底🍜上海麵or刀削麵我就揀左刀削麵🤤食落幾有咬口👍🏼而且仲要係粗麵湯底方面 真係超濃蕃茄味入面直程係有蕃茄蓉😆真係無得輸而且味道上唔會話好酸證明無落茄膏❌增加酸味所以真係好原汁原味☺️牛肩胛都幾香牛味🐮不過得4塊左右整體份量唔算勁大碗怕唔夠飽可以加底🤣
今次係屋企附近睇下有咩好食
點知發現左間 之前得cwb有既蕃茄仔🍅
九龍灣人今次真係有口福🤤
平時好鍾意食🍅既我見到即試
————————————————————
🍴鮮茄濃湯特級安格斯牛肩胛($78)

佢地每款都可以揀麵底🍜上海麵or刀削麵
怕唔夠飽可以加底🤣
鮮茄濃湯特級安格斯牛肩胛
鮮茄濃湯特級安格斯牛肩胛
2022-02-24 88 瀏覽
相信對於一個蕃茄愛好者來講,呢一間餐廳真係一定要試吓啦,呢一度可以食得到超濃味嘅蕃茄湯底!鮮蕃茄濃湯底炭烤風味雞扒刀削麵!一上枱嘅時候就已經問得到蕃茄湯底嘅味道啦,呢一度嘅蕃茄湯真係好好飲!超級足料嘅蕃茄,而且呢度嘅雞扒亦都係好好食,雞扒非常之大件,好味到流晒口水

小店不算大,座位之間有點逼夾,是快餐類的格局。鮮茄濃湯-炭烤風味雞扒 ($68) + 葛絲 ($6) + 翡翠萵筍 ($12)• 湯底是名乎其實的蕃茄濃湯,味道自然、充滿蕃茄的香甜味,亦帶點微酸;質感偏向稠杰,卻又不會漿口。• 雞扒的表面烤得香口惹味,口感緊緻,咀嚼起來帶點咬口;炭烤味道濃郁,跟湯底形成對比。• 萵筍的確非常爽脆清甜,保留了最鮮嫩的部分。• 葛絲口感滑溜煙韌而且十分掛湯,湯汁充分依附在葛絲之間。• 份量頗多,作為午餐絕對飽肚。
小店不算大,座位之間有點逼夾,是快餐類的格局。
翡翠萵筍
葛絲

• 萵筍的確非常爽脆清甜,保留了最鮮嫩的部分。

• 葛絲口感滑溜煙韌而且十分掛湯,湯汁充分依附在葛絲之間。

• 份量頗多,作為午餐絕對飽肚。
鮮茄濃湯-炭烤風味雞扒
早排約咗朋友喺九龍灣食晏,搵咗呢間餐廳,喺大渣哥隔離個商場有條電梯上,坦白講平時唔會經過呢個位,不過好彩個位置都唔難搵。12點幾去到,啱啱好唔使等位。環境上唔算好多位,同埋都坐得有啲迫。點餐係scan QR code自己落單,我哋嗌咗雞扒鮮茄濃湯麵,同埋雞柳麻香拌麵,兩樣都好惹味😋價格平均$80 一碗左右,唔算好貴不過都唔係平🤣1. 炭烤風味雞扒鮮茄濃湯麵雞扒煎到啱啱好,外皮好香口,味道亦唔錯!不得不提嘅係,佢個茄湯好濃好香,質地偏向濃稠,唔會水汪汪。雖然真材實料,但唔會一味得個酸字,調味啱啱好,推介⭐️⭐️⭐️唯一係份量偏少,男仔可能要加底先夠飽2. 雞柳麻香拌麵以為佢只係茄底出色,但原來麻香都有驚喜🤩雞柳好嫩口,完全唔會「鞋」,麻香亦都好出色,麻香味好開胃,愈食愈想追住食😋唔覺唔覺就食晒留意返,餐廳只收現金同payme 唔收信用卡,記得㩒定錢啦!

1. 炭烤風味雞扒鮮茄濃湯麵

2. 雞柳麻香拌麵

💛蕃茄仔 Red Object @九龍灣📍九龍灣常悅道21號EASTMARK1樓7號舖講起蕃茄湯既野🍅真係幾時都唔會抗拒🤓好耐之前已經試過銅鑼灣店既蕃茄仔 果間店舖座位較少所以都排左差唔多一個鐘先食到😣 依家就多左九龍灣分店👏🏻 當日星期六中午唔洗排隊就直接入得 環境比起銅鑼灣店大d坐得闊落d~✨🐔炭烤風味雞扒上海麵 $65🌟呢度既招牌蕃茄湯底係由新鮮蕃茄熬成 湯底質感比較杰身稍為有少少漿口🧐 我個人就中意食開稀d既茄湯既~ 不過呢個湯底入口係會食到幼細既蕃茄蓉🍅味道唔似出面嘅舖頭番茄湯會落味精 而係食到新鮮蕃茄味雞扒肉質嫩滑😋 雞皮烤到金黃色😍食落好香脆 有少少焦燶更香口 仲要唔油膩✨而上海麵比起一般嘅麵條較幼身 似拉麵多d差咁啲口感 如果鍾意食麵要有咬口嘅人就可能會有啲失望喇~🐷無激素加拿大豚肉片刀削麵 $80湯面仲加左炸蒜同蔥 更加惹味💫 豚肉片煮得幾出色較為薄身 刀削麵反而就幾有咬口 而且都幾掛湯🤤👅好味:3.8/5💲價錢:3.9/5🌟性價比:3.8/5👀環境:3.6/5👥服務:3.5/5

💛蕃茄仔 Red Object @九龍灣

🌟性價比:3.8/5
👀環境:3.6/5
👥服務:3.5/5
2022-01-30 83 瀏覽
星期日1pm左右嚟到蕃茄仔,想試吓佢自家製特濃蕃茄湯麵究竟有幾濃,要咗雞扒刀削麵,雞扒煎得幾香同埋真係幾好食,刀削麵同上海麵先唔使加錢,烏冬要加$8😵,一開始連埋刀削麵一齊食嘅時候覺得個番茄湯都唔係好濃,最後食晒啲麵飲嘅蕃茄湯就飲到蕃茄味了。另外喺湯麵度加咗三隻自家製雲吞$24,味道一般大家可以唔使試。男朋友就叫咗麻香汁拌麵,一樣都係雞扒刀削麵,我哋兩個都認為呢個拌麵較吸引同惹味,麵條好吸汁,食落去有麻但係唔辣。最後差唔多$200買單都幾貴

最後差唔多$200買單都幾貴

2022-01-30