2020-06-22 257 瀏覽
大熱天時要排半個鐘,喺為左愛地係責任?喺為💛美食呀!呢到嘅車仔麵之所以要等,原因係1. 鋪面細 2. 老闆慢工出細貨 3. 多人食!呢碗有新鮮花甲(賣完即止)、菜譜煎蛋、蠔仔煎蛋同埋冬菇,你見到啲餸堆到幾高就知佢真係非常足料,湯底因為👩唔食辣就要左番茄薯仔湯,飲落好有屋企味道,花甲大隻鮮甜冇沙,真係好食!麵底揀咗呢到嘅招牌蒙麵,口感似烏冬 X上海面,腍滑口感好食!而👨因為好辣,就食左辣魷魚,蠔仔煎蛋同埋牛腩,配上自製辣醬,香辣刺激十足,令人大汗淋漓,牛腩炆得入味又軟腍,蠔仔煎蛋食到粒粒蠔仔,真材實料架喎!最後我地仲試埋即燒叉燒,甜蜜、燶邊、食到肉味,要等廿分鐘都值! 最後飲埋支裝麥精,埋單每人$80。其實呢到食麵唔可以用車仔麵嚟形容,應該話係食一份對食物精益求精嘅堅持💛💛老板同香港人一樣,要繼續撐下去
花甲蠔仔煎蛋蒙面

菜圃煎蛋牛腩辣魷魚蒙麵

花甲蠔仔煎蛋蒙面
菜圃煎蛋牛腩辣魷魚蒙麵
2020-06-15 169 瀏覽
今次為大家介紹的黃店是蒙麵。這間蒙麵算是我吃過最好吃的車仔麵之一。據同行好友說,座落在POLY附近的蒙麵,在午餐晚餐時候是必定有長龍的,而這次也不例外,等了6張檯才到我們入座。店面非常非常小,坐得也是相當辛苦,大概只有兩個人坐在一張中學書檯吃飯的空間🤭。
這次點了最出名的蕃茄薯仔湯底配油麵,而同行好友點了麻辣湯底也是配油麵。配菜方面我點了牛腩、多春魚🐟和韭菜餃🥟,而好友則點了滷溏心蛋🥚、陳皮魚蛋和蠔仔煎蛋,另外我們也加點了一份蜜汁叉燒串。
一上菜便嚇倒了🤯,蒙麵的麵份量普通女生是吃不完的,更別說湯底還有很足料的薯仔🥔和蕃茄呢🍅。在等上菜的時候做了一點research,原來老闆每天都親自去街市挑選蕃茄,一鍋蕃茄湯底用了十幾斤蕃茄去熬製。一喝湯,果然不負期望,香濃鮮甜的蕃茄味配合入味的薯仔,是我嚐過最好的車仔麵湯底之一😍。煲得溶溶爛爛的薯仔也令湯底更易掛上麵條,每一口麵都帶濃厚的蕃茄香。油麵軟硬適中,掛湯也不錯,不過就被這出色的湯底給比下去了。

再說說配菜,多春魚🐟炸的火候掌握很好,外脆內軟,老闆的選料很不錯,多春魚肉質非常飽滿而且沒腥味;韭菜餃🥟每隻都非常巨大,咬下去也是滿滿的韭菜香,不過稍嫌外皮比較厚;牛腩燜得非常入味,肉質用筷子便能夾散而不失肉香,當天給的坑腩位置不錯,肥瘦適中,比不少粉麵檔做得還要好。
至於蜜汁叉燒🤤($22),果然對得住招牌之名,外層焦脆的蜜汁剛好包覆住彈牙的厚切半肥瘦叉燒,入口同時帶著燒烤的香氣、肉香、油香和麥芽糖的香氣,叉燒的瘦肉部份非常細嫩且完全沒有乾柴的感覺。不過有一點挑剔是,叉燒外層的油脂不太有入口即溶的質感,令口感扣了一點分。整體而言,單是這串叉燒已經有再來的理由。

另外我也嚐了些好友點的東西。好友點的麻辣湯底相對普通,花椒及其他香料的香氣很足,但鹹味是偏向「死鹹」的那種😢,味道層次不太足夠,如果用骨頭熬點鮮味進去會好得多。配菜的陳皮魚蛋和蠔仔煎蛋不錯😍,陳皮魚蛋的口感結實,陳皮和魚肉的味道都很香。蠔仔煎蛋是家常的那種全熟蛋角,蠔仔很足料,吸滿湯後吃又是另一風味🤔。溏心蛋則是非常好吃,熟度剛好,蛋香亦非常濃厚,不過稍嫌不夠入味🤭,淋點碟上的滷水在蛋黃上再吃會較好。
整體來說,蒙麵真的是「周身刀張張利」的代表,一間車仔麵店可以把不少品項做到如此出色也是大開眼界👀。叉燒和溏心蛋算是必點的、蕃茄薯仔湯也是必配的湯底,不少配菜也有驚喜,值得再光顧試試其他菜色。
P.S. 記得要加辣菜圃!!! (免費的hehe)
2020-05-28
35 分鐘 (堂食)
  • 溏心鹵蛋
  • 蕃茄薯仔湯
2020-06-14 131 瀏覽
蒙麵由以前舊鋪開始就食到宜家,老闆係個十分有性格既人,對做每樣食物都好有要求。每次食蒙麵我都只會叫同一個湯底,就係蕃茄湯,佢既蕃茄湯真係每次都會令人記得,十分足料,有大大粒既蕃茄同薯仔,而且完全食唔到味精,係天然既調味。車仔麵既餸都有驚喜,下午茶時間食最抵,可以平啲食雞翼。佢既燒叉燒都好出名,每次去都必叫,佢有少少貴,但絕對真材實料,物有所值!另外,今次第一次試左個限定既花甲,都係有少少貴,但非常鮮甜好食!肉厚而且份量足!下次如果有都會再叫。

2020-04-10
2020-06-09 172 瀏覽
難得去紅磡,個腦就飄左蒙麵出黎,餐廳開12點半,去到時1點4,已經排緊隊,都等左3個字。🍴喇沙湯底+油麵+大花甲+韭菜餃+蘿蔔+辣味魷魚一上台,被個size嚇親,好彩因為食左早餐,兩個人share,唔係一定食唔曬。花甲有鮮味帶甜,必食;辣菜圃夠爽脆;蘿蔔大塊無渣;辣味魷魚就普通,可以唔叫;韭菜餃自己包,皮薄菜多,唔錯;湯底無想像中咁出色,層次感唔夠豐富,下次會想試蕃茄。🍴蜜汁叉燒即叫即燒,好食啊,如果燒得再燶少少更正。

🍴喇沙湯底+油麵+大花甲+韭菜餃+蘿蔔+辣味魷魚

🍴蜜汁叉燒

即叫即燒,好食啊,如果燒得再燶少少更正。

2020-06-05 178 瀏覽
早兩晚到麵店堂食,座位少,客人之間互相距離偏接近,坐無虛席,店外亦須排隊等候。入店前,並沒有什麼量度體溫安排,這其實都不大問題,但負責煮食嘅店長,將口罩長時間置於下巴位置,並沒戴上,喺現時抗疫時間,實在有點欠穩妥。反而另外兩位女工則有戴好。整體嘢食其實都幾好食,包括蠔仔煎蛋,陳皮魚旦,牛筋,牛肚...等等,另外,唔食麵嘅亦可選擇菜底,菜嘅份量都幾足(另見圖片)。希望食店,能多注意衛生情況,尤其現時香港疫情仍未退。定必常再來。🙂

入店前,並沒有什麼量度體溫安排,這其實都不大問題,

15 分鐘 (堂食)
2020-06-05 126 瀏覽
蒙麵係我最鍾意嘅車仔麵店,沒有之一😝自從比某youtuber介紹過之後,呢排晚晚都排長龍,不過我對佢嘅愛係值得我排一個鐘㗎😂每次來都係食蕃茄薯仔湯底,食得出有好多茄蓉,真材實料,食完亦唔會口渴證明冇味精。另外值得一讚,呢度除咗面底仲可以選擇菜底!好多時為咗飲晒成碗蕃茄薯仔湯,再加最少嗌三個餸,食完已經會好飽,但菜底對女仔來講啱啱好👍🏼 出邊食車仔麵$10叫個菜可能都係得三四條,呢度係滿一個湯碗啊!另外佢好多餸都好正,排名不分先後:陳皮魚蛋同細個食嘅味道口感一樣好懷念😛菜脯煎蛋好香韭菜餃皮薄而且好足料炆冬菇超大隻又香糖心蛋係用鴨旦比較香同大隻如果食完車仔麵都未夠喉,一定要試埋即叫即燒嘅叉燒。上面有滿滿嘅麥芽糖,熱辣辣食落又夠𣺉😋
蒙麵係我最鍾意嘅車仔麵店,沒有之一😝

另外佢好多餸都好正,排名不分先後:
陳皮魚蛋同細個食嘅味道口感一樣好懷念😛
菜脯煎蛋好香
韭菜餃皮薄而且好足料
炆冬菇超大隻又香
糖心蛋係用鴨旦比較香同大隻

2020-05-30
50 分鐘 (堂食)
  • 蕃茄薯仔湯底
2020-05-22 209 瀏覽
呢間蒙麵屹立左好耐,一直都無咩動力去試,既然黃店榜上有名,趁住Home office 去食個lunch啦!排左10分鐘左右有人走就有位店內大約10個座位店裡店外好多招積囂張嘅紙仔「規定」例如「唔等得唔好食」;「幾平唔好食都無用」之類。。etc 我地被安排到比較好坐的卡位(4人檯)搭檯對面坐左一位食左30% 點好餸就等食第一樣咖哩魷魚🦑嚟到有個洗碗阿姐拎過嚟,手指插哂落去咁滯佢戴左手套戴左口罩又食餅又洗碗又serve人咁囉 擔心之際由另一個女人拎我地兩碗麵過嚟..Ok 相機食先!睇下有咩咁巴閉😎準備食之時女人叫我地轉檯,轉出近門口位因為出面有4人等緊😮😮😮😮😮 又話「唔等得唔好食嘅」??咁點解唔由得佢地等下?轉檯,熱,煩,心煩,氣躁咖哩魷魚 :淋,唔辣,份量ok 牛丸:普通豬大腸:普通,無臭味雞翼尖:普通韮菜餃:ok 豬大腸:普通 總結:谷住氣咁食無隔1.5米都算食物質素好普通無服務唔明點解咁招積食完味精敏感即刻過對面買可樂飲頭痛左成日😢😢😢不可一不可再黃店都要保持應有的質素完

排左10分鐘左右有人走就有位
店內大約10個座位
店裡店外好多招積囂張嘅紙仔「規定」
例如「唔等得唔好食」;「幾平唔好食都無用」之類。。etc

我地被安排到比較好坐的卡位(4人檯)搭檯
對面坐左一位食左30%
點好餸就等食

第一樣咖哩魷魚🦑嚟到
有個洗碗阿姐拎過嚟,手指插哂落去咁滯

佢戴左手套戴左口罩又食餅又洗碗又serve人咁囉

擔心之際由另一個女人拎我地兩碗麵過嚟..
Ok 相機食先!睇下有咩咁巴閉😎

準備食之時
咁點解唔由得佢地等下?

轉檯,熱,煩,心煩,氣躁

咖哩魷魚 :淋,唔辣,份量ok
牛丸:普通
豬大腸:普通,無臭味

牛丸豬大腸咖喱魷魚

食完味精敏感即刻過對面買可樂飲
頭痛左成日😢😢😢
不可一不可再
黃店都要保持應有的質素
麵底揀左「蒙麵」,好有驚喜。麵條最外層口感同賣相有d似紅薯粉,有d煙韌同晶瑩通透,但食落又比紅薯粉爽口彈牙,下次再黎都會揀「蒙麵」麵底。黎之前對招牌蜜汁叉燒串已經好有期望,而佢完全無令我失望!!真係好好食,值得等20分鐘。比我想像既大串好多,最神奇係外層既蜜汁竟然做到脆脆地既口感,係20分鐘烹調過程入面見到師傅不停係叉燒串上蘸汁,應該係不停蘸上蜜汁令層叉燒串外層有少少變左蜜糖脆皮咁,真係不愧為招牌最後,糖心蛋我都係抱住期望黎試,不過就正常發揮吧,無前兩樣合乎期望之餘仲咁有驚喜
「蒙麵」麵底

「蒙麵」麵底
招牌蜜汁叉燒串
食車仔麵—一直認為係將所有野加埋一齊係一個好普通嘅湯底。但呢一間紅磡嘅車仔麵店—「蒙麵」簡直係顛覆左我對車仔麵嘅認知!仲要係黃店!仲要係好多foodie私心介紹!一定要食!💛·幾蚊對十零蚊可以揀一個餸,配埋你諗到都有嘅麵條,同一個湯底就大功告成。·識揀就一定係揀佢哋嘅星級湯底先:我地就揀咗特濃蕃茄薯仔湯、馬來喇沙湯底。賣相超吸引呀!特濃蕃茄薯仔湯一啲味精味都冇,反而有好香濃嘅蕃茄味,鮮甜呢。質地就有少少杰身,仲有好多粒薯仔🥔,貨真價實🍅😻!!馬來喇沙湯底就偏向辣同重椰香,又係另外一種享受,好似去咗食馬拉菜咁🤗~·配料方面特別推介係佢哋大大份嘅韭菜餃、陳皮魚蛋、雞翼。豬紅就偏鹹,我麻麻~(記得要揀佢哋免費嘅辣菜甫,辣辣地開胃呀!)·招牌蜜汁叉燒串定係即叫即燒,蜜糖仲係熱辣辣會辣親口㗎!識落質感都幾得意,好似食緊蜜糖豬肉串咁~但又同平時啲叉燒有啲出入,可以叫一串試吓🥓·腐乳西洋菜好味,仲係青綠色!(諗返起之前其他鋪頭食嗰個霉晒嘅通菜就覺得🥱🥱)·整體來講,絕對值得一試。唔知點解店內報紙會用串串地去形容呢間鋪頭🤔。係我眼中,佢哋非常之有親和力。原本我哋想叫花甲賣晒,結果佢哋送咗最後剩返果一兩

郊外油菜

整體來講,絕對值得一試。唔知點解店內報紙會用串串地去形容呢間鋪頭🤔。係我眼中,佢哋非常之有親和力。原本我哋想叫花甲賣晒,結果佢哋送咗最後剩返果一兩隻俾我哋食,呢啲就係人情味💕下次再嚟要叫花甲配蕃茄薯仔湯啊💪🏻💛
三餸車仔麵|$53/51
招牌蜜汁叉燒串|$22
郊外油菜|$18
蒙麵 (紅磡)
紅磡差館里9-15號協輝大廈地下1號舖
郊外油菜
  • 三餸車仔麵(蕃茄湯底)
2020-04-02 390 瀏覽
//#黃店地圖系列間野叫:蒙麵邊度黎:紅磡差館里9-15號協輝大廈地下1號舖環境點:牆上貼滿報紙雜誌的報導同名人合照 夠曬把炮🌝:店主曾於蘋果訪問中表示是政府無能導致社會撕裂▪三餸車仔麵 $配料6-12蚊不等7.5分一上檯見到份量十足 米粉勁多 仲貼心搭左條生菜添 南乳豬手($11/ 7.5分)夠入味 豬紅($7/ 7分) 表現正常 辣味魷魚($12/ 6.5分)係另上的 可惜咖哩味只停留於表面 相比起孖寶個魷魚 後者明顯略勝一籌 菜脯蛋角($9/ 7.2分) 蠔仔煎蛋($10/7分)煎得好乾身 住家飯的味道 不過不失 壓軸出場係鹵水豆腐($8/8.5分) 係全場車仔麵餸嘅mvp 十分入味 比佢連環口爆都濟啊 另外要留意個招牌辣汁 唔食得好辣 千萬唔好架 禾表示頂唔緊 鍾意食辣可以加香辣菜圃▪招牌蜜汁叉燒 $22/串 $42/2串8.5分呢個犀利啦 叉燒厚切又多汁 肉質爽滑 即叫即燒 熱辣辣 帶微微焦香 蜜汁一路食一路滴 極度推薦▪香草烤雞翼 $22/3隻7.5分香草味好勁 可惜犯賤嘅我 覺得香草味太勁 個口食完涼涼地 雞翼燒得剛剛好 汁汁仲保留係入面
#黃店地圖系列

鹵水豆腐
招牌蜜汁叉燒
香草烤雞翼
2020-04-01 344 瀏覽
以霸氣為賣點的餐廳在香港並不罕見澳牛, 九記等等都是大家耳熟能詳的名字這些餐廳服務態度雖然充滿霸氣但是多年來仍能屹立不倒背後總是有其原因的今次來到的蒙麵也可算是霸氣十足從店內和桌上的告示便可見一斑既然店主說得對食物有如此高的要求就試一試到底孰真孰假點了一個三餸蒙麵蒙麵的質感大概就是薯粉的外表和烏冬的芯算是頗有特色時菜是通菜分量多+爽口不錯另外的一個餸是蠔仔蛋角正正常常沙爹魷魚份量算是充足桌上有不少廣告也是介紹這沙嗲魷魚的可是枱上的這碟明顯示過淋完全失去了魷魚的爽口和彈性可算是有點失色總括而言質素只是不過不失餐牌上的小食好像較為吸引多點人來吃試一些小食或許分數會更高吧
以霸氣為賣點的餐廳

多點人來吃
試一些小食
或許分數會更高吧
2020-03-26 218 瀏覽
讀poly嘅我已經好耐冇黎過紅磡呢頭食嘢啦。今日舊地重遊,決定食返以前好鍾意嘅蒙麵。而且佢仲係黃店添😋香菇貢丸、魚皮餃、柱侯牛腩、幼麵 、腩汁($42)✨加咗腩汁嘅車仔麵一向都係我至愛,味道又香,食物吸咗少少汁又會變得更入味😋其實我一向唔係特別鍾意食丸類嘅嘢,因為覺得唔健康。但呢個香菇貢丸隔離有隻手指公(餐廳推薦)而且仲係最平嘅餸之一,一於試吓佢。果然名不虛傳,佢好彈牙,而且菇味好香,正!魚皮餃就係我打邊爐嘅至愛,一定唔會有錯😛牛腩都係我食麵通常會叫嘅嘢。蒙面嘅牛腩煮到好淋好入味,都係可以encore嘅😋今次好開心拾回返讀書時嘅味道,希望下次黎仲食到啦😙

香菇貢丸、魚皮餃、柱侯牛腩、幼麵 、腩汁($42)✨
魚皮餃就係我打邊爐嘅至愛,一定唔會有錯😛

今次好開心拾回返讀書時嘅味道,希望下次黎仲食到啦😙
2020-03-24 241 瀏覽
今日接女朋友收工,佢話要帶我去食一間佢幫襯左好多年的車仔麵,佢仲話「世界級」包我一試難忘😯😂呢間餐廳就係坐落於紅磡一間名叫「蒙面」的店鋪。呢間鋪店坐位唔算多,大約坐得十多名客人,所以我地都要係門口等十五分鐘先入得去。我今次叫左車仔面必點的蘿蔔😋,老闆推薦的陳皮魚旦😼,同女朋友食開推薦的蛋角。湯底就加左十元轉那沙湯底,麵底就選左油面。客人仲可以免費加兩辣汁同菜鋪。👏另外,我地見老闆係牆內寫左張左「叉燒好食,唔等得唔好食」😂咁把炮所以額外叫左兩串燒叉燒試試佢。終於有得食了,呢碗車仔面果然冇令我失望。湯底椰汁味雖較小,但味道非常香濃再配以老闆特制的辣汁,而且配料十分足,有大量芽菜,豆卜等,十分美味😍😍😍👍👍👍再講陳皮魚旦雖細細粒,但陳皮味出哂來👍蘿蔔就琳身麵又好甜,蛋角就大大塊內面麵有小量配料,蛋精岩哂🙌最後梗係打大佬食燒叉燒😆四大舊叉燒個面雖然多左小小焦,但蜜汁味好足又熱辣辣,非常好味😛下次一定要再幫襯佢🤓
下次一定要再幫襯佢🤓

2020-03-16 265 瀏覽
前日(14-3-2020 Sat)同老公食完勝利美食嘅嘢後,繼續向探老公朋友M嘅方向行,知道M唔會搵美食食,於是提議喺呢喥買兩串叉燒去佢喥食,呢間依然繼續佢有性格嘅風格,我哋等咗起碼15分鐘,叉燒至燒好。兩串叉燒索價$42.00,今次外賣唔係用紙袋,而係膠盒,打開睇,重有生菜墊底,熱騰騰,我同老公食一串,叉燒又厚又大件,蜜味啱啱好,juicy同彈牙。抵食係2.8分上次食評: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E5%9A%B4%E5%B7%B1%E5%9A%B4%E4%BA%BA-e3120278
我哋等咗起碼15分鐘,叉燒至燒好。

抵食係2.8分

2020-03-14
20 分鐘 (堂食)
2020-03-02 210 瀏覽
#支持良心餐廳特濃蕃茄薯仔湯 蠔仔煎蛋+黑椒牛筋丸+紫菜 蒙麵$56呢間bkmark左好耐 終於去左食!老闆勁有性格 寫到明唔等得唔好食嗰啲😅不過好彩入去叫完餐都唔係等好耐幾鍾意佢個湯系因為有好多舊薯仔 佢嘅蕃茄都冇乜點溝糖 飲落係天然酸酸地 同埋啲薯仔好吸啲蕃茄味 正👍🏻蠔仔煎蛋我覺得份量都幾大舊 蛋係偏淡味 啱我 又唔會太油 所以平時唔鍾意食蠔仔煎餅嘅我都覺得很可以~ 黑椒牛筋丸我就覺得中規中矩啦 黑椒味出 但牛筋丸又未去到我最鍾意嗰種口感😯 之後一定要講一講佢嘅招牌蒙麵!呢個我係諗咗好耐揀唔揀好 因為熟我嘅都知我係口感控係極之鍾意揀啲有口感 ie彈牙嘅東東 所以我掙扎左好耐揀急凍烏冬定揀佢好 但係難得一場嚟到梗係要試一試佢個招牌麵~望落個樣有少少似烏冬 不過食落係似水晶粉咁 有啲q彈感覺 幾得意嘅😂總括黎講份量算幾多 價錢又唔算好貴 食物質素都唔錯👍🏻👍🏻👍🏻
#支持良心餐廳

特濃蕃茄薯仔湯
蠔仔煎蛋+黑椒牛筋丸+紫菜
蒙麵$56

呢間bkmark左好耐 終於去左食!
老闆勁有性格 寫到明唔等得唔好食嗰啲😅
不過好彩入去叫完餐都唔係等好耐