ღ Tʜᴇ $100 Cᴀʀᴛ Nᴏᴏᴅʟᴇ ღThis little joint in Hung Hom #蒙麵 has long been hailed as ᴏɴᴇ ᴏꜰ ᴛʜᴇ ʙᴇsᴛ, ᴀɴᴅ ᴍᴏsᴛ ᴇxᴘᴇɴsɪᴠᴇ, ᴘʟᴀᴄᴇs ꜰᴏʀ ᴄᴀʀᴛ ɴᴏᴏᴅʟᴇs in 🇭🇰 Even on a rainy weekday, 𝘆𝗼𝘂’𝗹𝗹 𝗳𝗶𝗻𝗱 𝗮 𝗹𝗶𝗻𝗲 𝗼𝗳 𝗰𝘂𝘀𝘁𝗼𝗺𝗲𝗿𝘀 𝗼𝘂𝘁𝘀𝗶𝗱𝗲 𝘁𝗵𝗲 𝗷𝗼𝗶𝗻𝘁 𝗮𝘄𝗮𝗶𝘁𝗶𝗻𝗴 𝗶𝘁𝘀 𝗼𝗽𝗲𝗻𝗶𝗻𝗴 😳 On first impression - it 𝘭𝘰𝘰𝘬𝘴 𝘭𝘪𝘬𝘦 𝘺𝘰𝘶𝘳 𝘢𝘷𝘦𝘳𝘢𝘨𝘦 𝘱𝘭𝘢𝘤𝘦 𝘧𝘰𝘳 𝘤𝘢𝘳𝘵 𝘯𝘰𝘰𝘥𝘭𝘦𝘴 ; you’ll be 𝘴𝘲𝘶𝘪𝘴𝘩𝘦𝘥 𝘯𝘦𝘹𝘵 𝘵𝘰 𝘰𝘵𝘩𝘦𝘳 𝘤𝘶𝘴𝘵𝘰𝘮𝘦𝘳𝘴 𝘪𝘯 𝘢 𝘤𝘳𝘢𝘮𝘱𝘦𝘥 𝘭𝘪𝘵𝘵𝘭𝘦 𝘣𝘰𝘰𝘵𝘩 and expected to adhere to a quick dining pace for higher turnover rates 🏃‍♂️What’s different tho is that 𝘵𝘩𝘦𝘺 𝘵
ღ Tʜᴇ $100 Cᴀʀᴛ Nᴏᴏᴅʟᴇ ღ

招牌蜜汁叉燒串

What’s different tho is that 𝘵𝘩𝘦𝘺 𝘵𝘢𝘬𝘦 𝘵𝘩𝘦𝘪𝘳 𝘵𝘪𝘮𝘦 𝘮𝘢𝘬𝘪𝘯𝘨 𝘵𝘩𝘦 𝘥𝘪𝘴𝘩𝘦𝘴, and they’re particularly known for their 𝐶ℎ𝑎𝑟 𝑆𝑖𝑢 that’s 𝘴𝘭𝘰𝘸 𝘳𝘰𝘢𝘴𝘵𝘦𝘥 𝘰𝘯 𝘢 𝘣𝘢𝘳𝘣𝘦𝘤𝘶𝘦 🍖 it 𝘁𝗮𝗸𝗲𝘀 ~𝟭𝟱-𝟮𝟬𝗺𝗶𝗻 𝗼𝗳 𝘄𝗮𝗶𝘁 𝗳𝗼𝗿 𝘁𝗵𝗶𝘀 𝘀𝗸𝗲𝘄𝗲𝗿 & 𝗱𝗲𝗳 𝘄𝗼𝗿𝘁𝗵 𝘁𝗵𝗲 𝘄𝗮𝗶𝘁 🤤

Another of their 𝘀𝗶𝗴𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗲𝘀 is their 𝐶𝑙𝑎𝑚𝑠, one of the 𝘱𝘳𝘪𝘤𝘪𝘦𝘴𝘵 𝘵𝘰𝘱𝘱𝘪𝘯𝘨𝘴 𝘰𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘮𝘦𝘯𝘶, as well as the 𝑇𝑜𝑚𝑎𝑡𝑜 & 𝑃𝑜𝑡𝑎𝑡𝑜 𝑆𝑜𝑢𝑝-𝑏𝑎𝑠𝑒 that’s 𝘳𝘦𝘮𝘪𝘯𝘪𝘴𝘤𝘦𝘯𝘵 𝘰𝘧 𝘵𝘩𝘦 𝘰𝘯𝘦𝘴 𝘩𝘰𝘮𝘦 𝘤𝘰𝘰𝘬𝘦𝘥 𝘣𝘺 𝘢 𝘯𝘶𝘳𝘵𝘶𝘳𝘪𝘯𝘨 𝘨𝘳𝘢𝘯𝘥𝘮𝘢 🥣 clams are a bit over-hyped imo, 𝘮𝘶𝘤𝘩 𝘱𝘳𝘦𝘧𝘦𝘳𝘳𝘦𝘥 𝘰𝘵𝘩𝘦𝘳 𝘵𝘰𝘱𝘱𝘪𝘯𝘨𝘴 like the 𝑆𝑜𝑓𝑡-𝑏𝑜𝑖𝑙𝑒𝑑 𝐷𝑢𝑐𝑘 𝐸𝑔𝑔 (creamy af🥰) & the 𝐶ℎ𝑖𝑣𝑒 𝐷𝑢𝑚𝑝𝑙𝑖𝑛𝑔𝑠 🥟 really liked their homemade 蒙麵 - an udon-like type of noodles they created that’s squishier and great for holding broth 👏🏻
花甲
花甲

ⵊs ɪᴛ ᴡᴏʀᴛʜ ᴛʜᴇ ʜʏᴘᴇ & ᴛʜᴇ ᴘʀɪᴄᴇ ? Long story short, 𝘢𝘥𝘮𝘪𝘳𝘦 𝘵𝘩𝘦 𝘥𝘦𝘥𝘪𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯 & 𝘦𝘧𝘧𝘰𝘳𝘵 𝘣𝘦𝘩𝘪𝘯𝘥 𝘦𝘷𝘦𝘳𝘺 𝘦𝘭𝘦𝘮𝘦𝘯𝘵, from the noodles to the soup base to the toppings. 𝘗𝘳𝘪𝘤𝘦 𝘪𝘴 𝘢 𝘣𝘪𝘵 𝘴𝘵𝘦𝘦𝘱 𝘨𝘪𝘷𝘦𝘯 𝘪𝘵’𝘴 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯, 𝘴𝘵𝘪𝘭𝘭 𝘸𝘰𝘳𝘵𝘩 𝘢 𝘵𝘳𝘺 𝘢𝘯𝘥 𝘮𝘪𝘨𝘩𝘵 𝘦𝘷𝘦𝘯 𝘳𝘦𝘷𝘪𝘴𝘪𝘵 𝘪𝘧 𝘪𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘢𝘳𝘦𝘢.
番茄薯仔濃湯

蠔仔煎蛋

• • • ✎ • • •
𓍯 ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ 𓂃
𝙼𝚒𝚗 𝟹 𝚝𝚘𝚙𝚙𝚒𝚗𝚐𝚜 𝚙𝚎𝚛 𝚘𝚛𝚍𝚎𝚛
✧ 𝑆𝑖𝑔𝑛𝑎𝑡𝑢𝑟𝑒 𝐻𝑜𝑛𝑒𝑦-𝑅𝑜𝑎𝑠𝑡𝑒𝑑 𝐶ℎ𝑎𝑟 𝑆𝑖𝑢 ($𝟸𝟼)
✧ 𝐹𝑟𝑒𝑠ℎ 𝐶𝑙𝑎𝑚𝑠 ($𝟹𝟹)
✧ 𝑇𝑜𝑚𝑎𝑡𝑜 & 𝑃𝑜𝑡𝑎𝑡𝑜 𝑆𝑜𝑢𝑝-𝑏𝑎𝑠𝑒 ($𝟷𝟹)
✧ 𝐶ℎ𝑖𝑣𝑒 𝐷𝑢𝑚𝑝𝑙𝑖𝑛𝑔𝑠 ($𝟷𝟸)
✧ 𝑂𝑦𝑠𝑡𝑒𝑟 𝑂𝑚𝑙𝑒𝑡𝑡𝑒 ($𝟷𝟹)
✧ 𝑆𝑖𝑔𝑛𝑎𝑡𝑢𝑟𝑒 𝑁𝑜𝑜𝑑𝑙𝑒𝑠 蒙麵 ($𝟷𝟿)
✧ 𝐹𝑖𝑠ℎ𝑏𝑎𝑙𝑙𝑠 ($𝟿)
✧ 𝐿𝑒𝑚𝑜𝑛𝑔𝑟𝑎𝑠𝑠 𝐹𝑖𝑠ℎ𝑐𝑎𝑘𝑒𝑠 ($11)
✧ 𝐵𝑒𝑒𝑓 𝐵𝑟𝑖𝑠𝑘𝑒𝑡($𝟷𝟺)
𖤥 蒙麵
2022-06-10
番茄薯仔濃湯
  • 溏心鹵蛋
  • 韭菜餃
  • 蒙麵
2022-06-23 92 瀏覽
今日專程走入紅磡搵好野食,揀左人氣車仔麵,排隊足足排左差不多一個鐘。不過蒙麵都不負我嘅預期,好食係值得等。🍅首先講湯底,我揀左番茄薯仔湯,似係屋企媽媽煲既住家湯feel,又係足料,除左番茄薯仔都有兩三舊,但揀左河粉,好吸湯,同埋個河粉碎左d。🐚之後一定要講就係花甲,鮮甜、size唔算好大,但厚肉,而且足料,唔係得幾隻hea你,食完有一細碗殼。🍡陳皮魚蛋又係推介,一放入口就食到陳皮味,唔算好重,魚蛋又有口感,而且都有成5粒之多。🐮柱口牛腩就正正常常,唔算太特別。🐟脆香多春魚,脆既……但好似未夠香。🦑辣味魷魚,個辣汁好出色,又唔會太搶味,魷魚又煮得啱啱好,但如果可以暖暖地就重好。🍢食車仔麵,蘿蔔係我必點,煮得好幾耐,入味夠淋,但果日既蘿蔔唔係最靚,唔夠甜,重有好少好少既苦,可惜。🍥滷水豆腐,個size啱啱好,唔會好大,可以一舊放入口,feel到晒滷水汁,因為有時出去食大大舊,咬開左中間無汁,真係食清豆腐咁😂每碗重有兩條生菜🥬不過如果辛辛苦苦排到,又想咩都試,就不如揀菜底,因為個河粉都好似跟返隻碗一樣咁多,我估男人都未必食得晒蕃茄湯底個碗車仔麵。🐷重有小食,當然試埋招牌蜜汁叉燒串,真係即叫即

不過蒙麵都不負我嘅預期,好食係值得等。

🐮柱口牛腩就正正常常,唔算太特別。

🐟脆香多春魚,脆既……但好似未夠香。

🐷重有小食,當然試埋招牌蜜汁叉燒串,真係即叫即燒,上枱香味飄晒出嚟,個蜜汁包晒成串肉,係揀用梅頭,肥瘦啱啱好,又係必食推介。

🍹叫多杯凍檸茶,超滿足既晚餐,完本重想係紅磡食糖水,但搞唔掂,唯有下次再黎。

2022-06-22
  • 花甲
  • 陳皮魚蛋
2022-06-13 471 瀏覽
📍紅磡《蒙麵》#黃埔性格車仔麵脆香多春魚 韮菜餃 芝士腸 河粉$𝟏𝟐+$𝟏𝟐+$𝟗+$𝟏𝟐蘿蔔 韮菜餃 溏心鹵蛋 油麵$𝟗+$𝟏𝟐+$𝟏𝟑+$𝟏𝟐招牌蜜汁叉燒串 $𝟐𝟔.「不買食評,讚好,唔賣廣告」,門口多張標語絕對睇得出係有性格既小店,作為馳名既車仔麵,蒙麵都經常會係香港車仔麵排行榜上榜。兩碗麵都係腩汁,有機會應該要試埋佢既特濃蕃茄薯仔湯,試咗幾款餸,必食叉燒好大串!塊塊叉燒都係厚切大大嚿,甜甜哋嘅燶邊又香口,咬落爽口𝐣𝐮𝐢𝐜𝐲多汁,的確幾出眾🤤 不過有一兩舊肉質較韌,但唔影響整體表現😗多春魚脆炸多春魚真係好香口 食到係外皮好脆入邊勁多春😇而韮菜餃韮菜都足料,香口,味道有𝐝似專用黎氣炸既「韮王」🥬蘿蔔無渣但未至於清甜,有些少失望,溏心蛋蛋黃軟糯,但無預期嘅蛋黃香,相對普通,而且鹵水汁仲會有少少搶左溏心蛋既味。😵‍💫 整體而言,都算係好味既車仔麵,但未至於要神化既地步🙈溫馨提示: 鋪頭座位唔多所以都要排隊先入得去食,記得預留時間先好黎食🤤味道:𝟕/𝟏𝟎性價比: 𝟕/𝟏𝟎
📍紅磡《蒙麵》

2022-04-17
溏心鹵蛋
  • 脆香多春魚
2022-06-13 324 瀏覽
想試想左好耐,的起心肝去,想像中既人龍,晏晝食唔到唯有等晚餐,雖然一樣有人龍,但決心要試,排下都要。計計埋埋排左一個鐘,有唔少人排排下屈服離開,但以冇落雨,又唔太熱既天氣下都唔排,再熱d真係唔駛諗住自己有動力去排。作為咁忙既鋪頭,入去前自然睇定餐牌,雖然只係一張主菜,一張小食,但好似樣樣都好正,好難選擇。繼續兩個人既選擇,叉燒一定唔少得,難得夜晚仲有花甲,一定要試。叉燒:好食,肉質好,始終標榜係梅頭,預計之內既好食。麻辣雞翼:相比之下比較普通,麻辣味好似譚仔既麻辣湯底,還算入味。麵:牛肚,韮菜餃,魚蛋,花甲,蒙麵蒙麵:口感幾特別,爽口幼滑韮菜餃:成隻餃子十分實淨,用料充足新鮮牛肚:爽口牛味重,可惜揀左蕃茄湯底,可能蓋過左金錢肚既味道魚蛋:陳皮魚蛋,香口彈牙,陳皮味重花甲:新鮮鮮甜,價錢同份量亦合理,絕對值得一試蕃茄薯仔湯底:蕃茄味重,薯仔亦好味,如果配合枝竹,豆卜一類可以索到湯既餸,個湯底一流麵:滷水豆腐,辣味魷魚,滷水大腸滷水豆腐:豆腐入味,口感唔錯滷水大腸:同樣入味,而且好乾淨,咬感好好辣味魷魚:爽口彈牙,而且辣味足兩個人食左二百幾,車仔麵嚟講係會覺得貴,但佢既食物對我嚟講,我唔會

叉燒:好食,肉質好,始終標榜係梅頭,預計之內既好食。

麵:牛肚,韮菜餃,魚蛋,花甲,蒙麵
蒙麵:口感幾特別,爽口幼滑
韮菜餃:成隻餃子十分實淨,用料充足新鮮
牛肚:爽口牛味重,可惜揀左蕃茄湯底,可能蓋過左金錢肚既味道
魚蛋:陳皮魚蛋,香口彈牙,陳皮味重
花甲:新鮮鮮甜,價錢同份量亦合理,絕對值得一試

麵:滷水豆腐,辣味魷魚,滷水大腸
滷水豆腐:豆腐入味,口感唔錯
滷水大腸:同樣入味,而且好乾淨,咬感好好
辣味魷魚:爽口彈牙,而且辣味足

兩個人食左二百幾,車仔麵嚟講係會覺得貴,但佢既食物對我嚟講,我唔會以車仔麵去定義佢,無論食材品質,食物質素同味道,甚至係可選擇既食物,都唔係一般車仔麵店可能提供既選擇,所以唔可以以依個標準去評價佢既平貴。

有人話餐廳員工禮貌唔好,又或者話老細好串咀,但其實有冇禮貌真係人對人,自問收order 阿姐好好人,就算要拎開放袋既凳都會唔該前唔該後,仲會另外搬多張凳俾放袋,坦白講,人地鋪頭細細,一心做好食物,唔係出黎賣笑,我覺得佢既食物絕對對得住價錢,如果人地帶你入座,或者上菜既時候,甚或人地拎左凳俾你放野,你肯尊重人講多句唔該,識得互相尊重,唔好當自己拎少少錢幫襯人就當自己大爺,其實人地一樣會俾返同樣尊重你。

臨走去到門口俾錢,老細響入面煮緊野既時候咁岩抬頭打個照面,大家互相點頭,俾左個笑容(雖然有口罩),但大家一個眼神都明白咩意思,佢知你欣賞佢既食物,你亦都知佢多謝你既光臨,有禮貌同有修養,係要相同既人先會明白。

至於會唔會翻食?我只能講真係機會唔大,因為實在好多人排隊,希望老細生意興隆,可以繼續做好既食物俾識得欣賞嘅人。

叉燒
麻辣雞翼
花甲,韮菜餃,牛肚,魚蛋,蒙面
  • 花甲
2022-05-25 1426 瀏覽
三顧草廬屢敗屢戰,今次好好彩一點準時到達,成為最後一個入座,好感動啊~最出名係蒙麵($19) 同特濃番茄薯仔湯底($13) 所以try try,餸方面揀左柱侯牛腩($14)、辣味魷魚($14)、香茅魚餅($11)。食過嘅朋友個個都話必食招牌蜜汁叉燒串($26),逐串逐串燒所以要等比較耐,難得嚟到又點可以錯過呢~等左十分鐘蒙麵就到了,大大碗好足料~ 番茄薯仔湯好鮮甜,番茄味好出,薯仔都好出色好粉,大大舊薯仔飽肚感十足。蒙麵滑嘟嘟,有d似烏冬,有口感兼同番茄薯仔湯好夾。三款餸裡面我最鐘意另外用碗上嘅辣味魷魚,小小辣幾過癮。柱侯牛腩燜得好淋好入味,香茅魚餅就一般般。食完個蒙麵蜜汁叉燒串就駕到~ 一食真係不得了,烤得外面脆脆地,叉燒超厚身彈牙,coat滿蜜汁甜度啱啱好又唔會太鹹,真係冇介紹錯~ 本來食完個蒙麵已經好飽,食埋個蜜汁叉燒串簡直飽到上心口,超滿足~ 期待下一次到訪~

2022-05-20
2022-05-24 868 瀏覽
住開港島,好少去九龍難得約左朋友去黃埔,終於有機會去試吓蒙麵6點30分左右已經到,不過門口已經排緊隊門口有好多報導,都知道即燒叉燒串好出名門口有紙仔可以喺排隊期間揀定叉燒$26,覺得價錢都貴,但既然咁出名,所以同朋友都叫咗一串試吓排左大約30分鐘就入得啦湯底揀左蕃茄濃湯底,湯好濃味都好足料,薯仔好好味。餸就叫左牛肚,豬紅同貢丸,全部餸都好普通成碗麵最好就係個湯至於朋友就揀咗腩汁底,餸叫左紅腸,紫菜,豬大腸同九菜餃湯底好淡,紅腸有輕輕炸過正正常常,無咩特別,豬大腸唔入味,有啲失望。九菜餃好大隻,好足料。至於串叉燒,燒得好靚,望落個感覺好好,但食左入口覺得真係好一般,絕對唔值26蚊整體個人感覺,係比正常車仔麵好,但又無驚喜,所以個人應該唔會特登再去食lu
住開港島,好少去九龍
難得約左朋友去黃埔,終於有機會去試吓蒙麵
6點30分左右已經到,不過門口已經排緊隊
門口有好多報導,都知道即燒叉燒串好出名
門口有紙仔可以喺排隊期間揀定
排左大約30分鐘就入得啦
湯底揀左蕃茄濃湯底,湯好濃味都好足料,薯仔好好味。
餸就叫左牛肚,豬紅同貢丸,全部餸都好普通

成碗麵最好就係個湯
至於朋友就揀咗腩汁底,餸叫左紅腸,紫菜,豬大腸同九菜餃

2022-05-23 635 瀏覽
蕃茄湯底超正 必點!!仲有辣菜圃!!!! 叫咗花甲 好鮮!👍🏻紫菜加咗落去 會令個湯再升華咗🤤魚餅都好食 值得一試星期六6:30pm 等到7:00就有位高質!!!!!!
蕃茄湯底超正 必點!!
仲有辣菜圃!!!!
叫咗花甲 好鮮!👍🏻
紫菜加咗落去 會令個湯再升華咗🤤
魚餅都好食 值得一試
星期六6:30pm 等到7:00就有位
高質!!!!!!
2022-05-18 642 瀏覽
菜餃大大舊,好多料,正,好味.配豬紅一流!叫左蒙麵,幾得意,都好味.陳皮魚蛋,我個人覺得一般.多春魚(好似係)都幾特別,無話特別好食或唔好食.魚皮餃正常。加沙爹汁,但唔係加左好多,被湯沖淡曬.聞到燒叉燒好香,下次先試.叫左燒雞翼蒜香2隻,都好食!不過略嫌小貴 XD
菜餃大大舊,好多料,正,好味.
配豬紅一流!
叫左蒙麵,幾得意,都好味.
陳皮魚蛋,我個人覺得一般.
多春魚(好似係)都幾特別,無話特別好食或唔好食.
魚皮餃正常。
加沙爹汁,但唔係加左好多,被湯沖淡曬.
聞到燒叉燒好香,下次先試.
叫左燒雞翼蒜香2隻,都好食!
不過略嫌小貴 XD
店主好有性格 1點先開門🥸 我1245去到已經排緊隊🚶🏻‍♀️🚶🏻🚶🏻‍♂️🚶🏻‍♀️究竟值唔值得排隊呢? 佢又串唔串得起呢?😎▪️自選車仔麵 (三餸起) 1️⃣🥢麵底🥢 必點招牌既蒙麵😎 蒙麵其實係Q彈版烏冬, 煙煙韌韌, 幾得意, 可以一試🤣2️⃣🍲湯底🍲 免費湯底係滷水湯底, 好清甜😋想滋味D既話可以加$12轉蕃茄薯仔湯底🍅 好有屋企既味道, 好濃, 真材實料, 仲有蕃茄蓉係度添😍正👍🏻3️⃣🥟餸🥟新鮮花甲($33): 份量都算多, 而且鮮甜😋溏心蛋 ($13): 用鴨蛋, 所以大粒D, 醬汁微甜, 唔錯😉韭菜餃 ($12): 勁大粒!!成舊都係菜, 無肉, 但好香🤣其他滷水既餸都好入味, 除左牛腩有D肥之外😮▪️招牌蜜汁叉燒串 ($26) ‼️必點‼️佢由好耐以前既$6一串, 加到而家$26一串, 幾鬼串‼️😎不過我都覺得佢真心串得起🤣🤣👍🏻👍🏻串燒即叫即燒, 燒到好焦香🔥蜜汁唔會過甜 而且好入味😋半肥瘦既叉燒食落唔覺得好肥, 而且比我想像中大舊, 超正🤩🤩‼️車仔麵來講真係唔錯, 絕對唔係求其一碗拿渣麵咁🤣加上佢個叉燒又真係好鬼正, 所以真係串得起😎👍🏻評分: ⭐️⭐️⭐️⭐️
店主好有性格 1點先開門🥸
我1245去到已經排緊隊🚶🏻‍♀️🚶🏻🚶🏻‍♂️🚶🏻‍♀️
究竟值唔值得排隊呢? 佢又串唔串得起呢?😎

▪️自選車仔麵 (三餸起)
1️⃣🥢麵底🥢
必點招牌既蒙麵😎
蒙麵其實係Q彈版烏冬, 煙煙韌韌,
幾得意, 可以一試🤣
2️⃣🍲湯底🍲
免費湯底係滷水湯底, 好清甜😋
想滋味D既話可以加$12轉蕃茄薯仔湯底🍅
好有屋企既味道, 好濃, 真材實料,
仲有蕃茄蓉係度添😍正👍🏻
蒙麵

3️⃣🥟餸🥟
新鮮花甲($33): 份量都算多, 而且鮮甜😋
其他滷水既餸都好入味, 除左牛腩有D肥之外😮
自選車仔麵

▪️招牌蜜汁叉燒串 ($26) ‼️必點‼️
佢由好耐以前既$6一串, 加到而家$26一串,
幾鬼串‼️😎
不過我都覺得佢真心串得起🤣🤣👍🏻👍🏻
串燒即叫即燒, 燒到好焦香🔥
蜜汁唔會過甜 而且好入味😋
半肥瘦既叉燒食落唔覺得好肥,
而且比我想像中大舊, 超正🤩🤩‼️
蜜汁叉燒串

車仔麵來講真係唔錯, 絕對唔係求其一碗拿渣麵咁🤣
加上佢個叉燒又真係好鬼正, 所以真係串得起😎👍🏻
評分: ⭐️⭐️⭐️⭐️
蒙麵
自選車仔麵
蜜汁叉燒串
幫襯勁買💛Cart Noodles 蒙麵 🎩@蒙麵 見餐廳門外寫住營業時間由中午12點(盡量)到夜晚10點(一定準時),已經感受到老闆嘅霸氣✂️🧵🧶 🖌🖍「好食是應該的」「天道酬勤」「廢話少講 專注出品 多做事 少說話」「醒少少寫枱號 走葱早響」原來餐廳嘅白底紅藍字小巴牌🪢同手寫告示都係來自老闆開業至今嘅親身經歷,每汲取新教訓之後就會貼多一張係餐廳📄 加埋牆身貼滿充滿時代感嘅舊報導,見證左餐廳如何走過一年又一年📜三餸牛腩汁米線🐚 $74新鮮花甲|柱侯牛腩|蠔仔煎蛋呢三款餸都係餐廳嘅得意之作🎖花甲肉厚冇沙,花甲亦煮得岩岩好好,彈嫩鮮甜,更重要嘅係令湯底提鮮🌊花椒八角香味濃郁,牛腩燜得入味又夠軟腍✴️蛋香十足,食到粒粒蠔仔,不過第一次煎蛋放湯,個人都係鍾意酥脆嘅口感多啲🙊三餸牛腩汁油麵🌱 $49金錢牛肚|韮菜餃|豬紅牛肚調味同牛腩相近,爽口唔腥💫三角形嘅韮菜餃好似手掌咁大,菜多肉少📐落單嗰陣聽到有人黎嗌淨豬紅外賣,所以決定跟機,豬紅正正方方,又嫩又滑🟥網上見好多人都大讚呢到嘅蕃茄薯仔湯底🍅🥔不過覺得車仔麵總係要食腩汁湯底,所以就留返下次先試啦🤪招牌蜜汁叉燒串🍖 $26即叫即燒,需時15-20分
幫襯勁買💛

Cart Noodles 蒙麵 🎩
@蒙麵

🧵🧶 🖌🖍
「好食是應該的」
「天道酬勤」
「廢話少講 專注出品 多做事 少說話」
「醒少少寫枱號 走葱早響」

三餸牛腩汁米線🐚 $74
新鮮花甲|柱侯牛腩|蠔仔煎蛋

新鮮花甲柱侯牛腩蠔仔煎蛋牛腩汁米線

呢三款餸都係餐廳嘅得意之作🎖
花椒八角香味濃郁,牛腩燜得入味又夠軟腍✴️

三餸牛腩汁油麵🌱 $49
金錢牛肚|韮菜餃|豬紅

金錢牛肚韮菜餃豬紅牛腩汁油麵

牛肚調味同牛腩相近,爽口唔腥💫
三角形嘅韮菜餃好似手掌咁大,菜多肉少📐

招牌蜜汁叉燒串🍖 $26

即叫即燒,需時15-20分鐘,不設加單✏️
一舊舊半肥瘦叉燒,啖啖肉,配上香甜嘅蜜汁同埋焦香嘅燶邊,非常惹味🍯

呢到一碗車仔麵的價錢,足以同一碗日本拉麵匹敵🇯🇵 但大家對港式食物嘅價錢接受程度普遍都比其他嘅低,反而覺得只要係有質素嘅出品,就係好菜🥦

雖然見好多人都用「串嘴」嚟形容老闆,不過用餐期間只見老闆默默做,無乜出聲,以行動說話對食物嘅堅持✊

支持良心小店💛
新鮮花甲柱侯牛腩蠔仔煎蛋牛腩汁米線
金錢牛肚韮菜餃豬紅牛腩汁油麵
2022-05-14 269 瀏覽
蕃茄湯底正常但唔算係頂瓜瓜。晚上8點才到,排隊4人大概5分鐘有位坐。已經沒有魷魚和花甲,非常可惜。叉燒很好吃食材用料上乘。比錢時跟老細說了叉燒好好味,他禮貌回覆說好食是應該的
义燒
义燒
2022-05-02 519 瀏覽
無論午飯定下午茶時段都爆滿,因為店主堅持每樣野都即叫即整,黎得食真係要預左要排半個鐘左右。生炸雞翼$25即叫即炸,入面醃得夠味好嫩滑,冇沾炸粉直接生炸,所以個皮好薄脆車仔麵面底都有8種選擇,今次揀咗河粉,夠薄夠滑好吸汁,辣味魷魚個辣汁超正,多到可以淋埋落個面韭菜餃應該係自家製,入面超多韭菜,同埋好乾爽好嫩綠,(如果有得買生餃返屋企就perfect)花甲$33/份都有成20隻,粒粒超大粒飽滿,平時就咁去街市買一斤要$60up花甲真心推介,同埋想食嘅話建議早啲去食(當日大約3點半就賣哂)蜜汁叉燒串食麵食到大半就差唔多會上,因為即叫即燒需時,啱啱上枱熱到辣嘴
無論午飯定下午茶時段都爆滿,
因為店主堅持每樣野都即叫即整,
黎得食真係要預左要排半個鐘左右。

炸雞翼$25
即叫即炸,入面醃得夠味好嫩滑,
冇沾炸粉直接生炸,
所以個皮好薄脆
生炸雞翼

車仔麵面底都有8種選擇,
今次揀咗河粉,夠薄夠滑好吸汁,

辣味魷魚
個辣汁超正,多到可以淋埋落個面

韭菜餃
應該係自家製,入面超多韭菜,
同埋好乾爽好嫩綠,
(如果有得買生餃返屋企就perfect)

花甲$33/份
都有成20隻,粒粒超大粒飽滿,
平時就咁去街市買一斤要$60up
花甲真心推介,
同埋想食嘅話建議早啲去食
(當日大約3點半就賣哂)
花甲粉

蜜汁叉燒串
食麵食到大半就差唔多會上,
因為即叫即燒需時,

花甲粉
蜜汁燒叉燒串
  • 蒜香生炸雞翼
2022-04-26 345 瀏覽
依間野想食好耐但係因為佢個位置有啲遠平時唔順路所以冇食尋日終於經過!但係見佢內部好迫所以都係叫外賣即刻試咗我想試好耐嘅蕃茄薯仔湯佢個湯真係超級濃郁😍一路食貓貓一路望實😂😂啲薯仔仲要煲到好淋 好入味叫咗牛筋大腸金菇俾咗勁多牛筋🥰🥰完全冇諗過會咁飽佢仲有三樣配料揀我揀咗辣醬 菜甫 仲有一樣唔記得咗😂不過一句講晒係好食嘅喺出邊食唔到嘅味 好特別飲湯嘅時候食到有洋蔥應該係爆香左啲洋蔥再煲湯好優秀 叫外賣都影響唔到佢嘅美味🤣🤣下次經過可以再食
依間野想食好耐
應該係爆香左啲洋蔥再煲湯
好優秀 叫外賣都影響唔到佢嘅美味🤣🤣
下次經過可以再食
2022-04-14 453 瀏覽
-{黃埔性格車仔麵😍}食過蒙面好多次今次再出po讚下個湯底☺️排左大半個鐘先入倒🤧🤤喇沙湯底(+$12) 配蒙麵 (+20)🤤喇沙湯底個椰汁味偏重另外再加豆卜同埋好多芽菜😜想介紹埋另一個餸就係多春魚脆炸多春魚真係好香口 食到係外皮極脆入邊勁多春😇👖褲評: 8/10啲餸同埋湯底仍然咁好食😍不過叉燒串加咗價🥺性價比: 8.6/10服務: 7/10環境: 7/10🚩蒙麵🚩地址: 紅磡差館里9-15號協輝大廈地下1號舖
{黃埔性格車仔麵😍}

服務: 7/10
環境: 7/10

🚩蒙麵🚩
地址: 紅磡差館里9-15號協輝大廈地下1號舖
喇沙湯底(+$12) 配蒙麵 (+20)
喇沙湯底(+$12) 配蒙麵 (+20)
一直都想試蒙麵,但無奈次次去到都未開門。今次行過終於見到佢開,目測前面仲有6/7個排緊,所以就買外賣返去食😤-🥢招牌蜜汁叉燒串$23/串(兩串抵食啲)|好在拎到返去都仲係熱辣辣,叉燒入味啖啖肉🤩有少少肥,但唔會咬到反胃。望落賣相係有啲燶,不過麵叫可以接受,反而仲有啲焦香😋難怪成為招牌之一。講到明即叫即整,要等15-20分鐘係ok嘅(反正都等緊碗麵😌)-🥢車仔麵每碗三個餸起:特濃蕃茄薯仔湯 $12、鹵水豆腐 $9、溏心鹵蛋 $12、辣味魷魚 $13、油麵$14|配料都揀咗👍🏻推介,辣味魷魚爽口入味,但辣汁撈埋番薯仔湯,就唔太食到湯底原味🙈湯底附有三大嚿薯仔🥔同生菜🥬;溏心蛋🥚熟度啱啱好,蛋黃部分都係流心的~🤩-雖然加加埋埋,價錢同喺附近食拉麵差唔多,但配料選擇多,份量十足,飽肚感UP!💯餐廳舖仔細細,座位唔多,要唔趕時間先好去試。下次有機會再去堂食先~

外賣自取