2014-02-26 12193 瀏覽
其實萬麗既餐廳除左中菜外,都食過好幾次今次入黎打算食個輕食,雖然最後都係勁食以酒店餐廳來講,呢度既MENU係十分罕有地少選擇,直覺話比我聽,選擇少,通常都好食,因為比較專(但普遍男性既直覺係比較差)檸茶SIZE比較細杯,好輕易飲幾口就用哂來解辣麵包中只食了左面個條,芝士和煙肉,OLIVE之類既餡,很RICH和香$108 龍蝦湯,份量十足,龍蝦味強勁,不太咸,仲有唔少龍蝦肉係入面,龍蝦肉很爽.絕對係貨真價實既龍蝦湯夠CREAMY,而且最喜歡既一點係帶少少燒焦香氣,比起好多地方優勝$118 香辣意大利粉,份量也是巨型,意粉AL DENTE,蒜頭是比較粗粒帶口感,辣椒味十份出位,加上OLIVE OIL撈一撈後,增加油潤口感.香芹味就完全被辣椒和蒜頭覆蓋,仲好我唔太好.但要注意係真係幾辣,我都算食得辣都食到勁飲檸茶.BY THE WAY 咁先好食檸茶SIZE比較細杯,好輕易飲幾口就用哂來解辣.最後飲左2杯,服務員見到我咁痛苦仲主動FREE左我一杯,好感動味道,服務都滿意,比起上次LUNCH BUFFET經驗更佳
其實萬麗既餐廳除左中菜外,都食過好幾次

今次入黎打算食個輕食,雖然最後都係勁食

(但普遍男性既直覺係比較差)
檸茶SIZE比較細杯,好輕易飲幾口就用哂來解辣
龍蝦湯

辣椒蒜頭意粉

食得辣都食到勁飲檸茶.BY THE WAY 咁先好食

好感動

味道,服務都滿意,比起上次LUNCH BUFFET經驗更佳
2013-10-23
龍蝦湯
辣椒蒜頭意粉
2014-01-13 11378 瀏覽
想與家人吃自助午餐聖誕大餐,經過精挑細選,最後決定這間餐廳(之前問過很多餐廳,尤其酒店,近聖誕節加價超過20%,有些更要$588),價錢只比平日貴少少,$238一位。準時12:15pm到達,已見七成滿,而且很多公司team lunch,比較嘈雜。食物方面,熱食種類不算太多,而且比較普通,有羊扒、燒牛肉(很老)、白汁煮魚、炸魚柳、咖哩雞等等,味道一般前菜有凍肉、芝士、沙律,但沒有品嘗,因刺身凍海鮮甜品更吸引。刺身海鮮最受歡迎,需排隊取食物,但職員refill食物速度很快。三文魚刺身很厚身肥美,蟹腳鮮甜又多肉。甜品更吸引,種類很多,由蛋糕、布甸、生果至雪榚。其中拿破倫最出色,拿破倫有自己一個counter,由師傅即製,有芒果及士多啤梨,自己可再加toppings,由於即製,皮依然香脆而且暖暖的,吉士香滑跟芒果很夾。另生果tart及tiramisu 都很美味。很滿足的聖誕大餐!

很滿足的聖誕大餐!
2013-12-23
1K
2013-12-10 10371 瀏覽
老公帶我到此吃一頓生日飯~~~因為我很想吃生蠔!!吃完之後感覺大滿足!!這裡的海鮮吧很吸引!!!先說生蠔,,,逐批逐批即開,,會轉來源地對此沒太大研究~~~不是每批都很肥美,,,但每批都很鮮甜有一round的蠔肥美不特止,,,擠檸檬汁上去時,,隻蠔仲識郁架與老公每人吃了十多隻!!刺身也很肥美鮮甜!!另外,,,每人有兩隻大閘蟹蟹膏豐腴甘香!!!正!!!長腳蟹及藍青口也很好吃!螺也吃得過~~但龍蝦質素一般,,,可能其他海鮮的鮮甜味已蓋過了牠/3\我只吃了一點點熟食,,蝦片醮牛肉咖喱汁吃!牛肉咖喱帶點甜味的,,對我胃口老公則吃了海鮮咖喱飯,,他說這個也好味!燉湯很甜很潤,,夠火喉!!沒吃沙律,,吃了甜品有些不太對我口味macaron甜得像吃了一啖砂糖芝士餅的餅皮很大陣奶酥味幸好tiramisu不錯!!!但挽回不了甜品失色的分數!!最後,,,,首推海鮮!!!
老公帶我到此吃一頓生日飯~~~
因為我很想吃生蠔!!吃完之後感覺大滿足!!
這裡的海鮮吧很吸引!!!
先說生蠔,,,逐批逐批即開,,會轉來源地
對此沒太大研究~~~
不是每批都很肥美,,,但每批都很鮮甜
生蠔

與老公每人吃了十多隻!!

刺身也很肥美鮮甜!!
大閘蟹
另外,,,每人有兩隻大閘蟹
蟹膏豐腴甘香!!!正!!!
翡翠螺
長腳蟹及藍青口也很好吃!螺也吃得過~~
龍蝦
但龍蝦質素一般,,,可能其他海鮮的鮮甜味已蓋過了牠/3\

我只吃了一點點熟食,,蝦片醮牛肉咖喱汁吃!
牛肉咖喱帶點甜味的,,對我胃口
老公則吃了海鮮咖喱飯,,他說這個也好味!
燉湯很甜很潤,,夠火喉!!

沒吃沙律,,吃了甜品
有些不太對我口味
macaron甜得像吃了一啖砂糖
芝士餅的餅皮很大陣奶酥味
幸好tiramisu不錯!!!但挽回不了甜品失色的分數!!

最後,,,,首推海鮮!!!
2013-11-27
大閘蟹
2013-09-28 8217 瀏覽
每年生日正日都係同屋企人食飯,今年當然都唔例外!家姐用公司訂有折,所以今年就去咗主打生蠔、海鮮嘅萬麗!無論係爸媽、家姐、阿妹、定係我自己都鍾意食海鮮,咁當然係一致通過啦~雖然都有好多嘢食,不過基本上大部份人都係食海鮮為主當然,燒牛肉都係食酒店自助餐嘅一個好選擇!即開生蠔&不停補充嘅龍蝦、螺、長腳蟹等,質素並無因為任食而降低(不過應該會係愈早嘅愈靚吧?)海鮮盤:生蠔&龍蝦&螺&長腳蟹食海鮮,最緊要新鮮!萬麗響呢方面做得都算唔錯,雖然係有半邊龍蝦無乜味,同埋試過有一隻半隻蠔有啲沙(7個人加埋食咗N隻),不過食材都好新鮮,質素基本上都有80分以上!阿妹當晚一個人都食咗N隻生蠔,真係估佢唔到...當晚因為明知有生日蛋糕,所以無乜點食太多嘢,呢個排骨&燒牛肉都幾好排骨唔似某啲連鎖店咁燒到又乾又硬,相反好稔好易切開而燒牛肉我個人好喜歡,因為唔鍾意太熟,佢剛剛好之餘又多肉汁~正!萬麗必要:燉湯!剛好當日係我最愛之一嘅蘋果雪耳,好甜,非常好味>3<好多人都會 MISS 咗佢,因為佢無什麼特別展示,要問湯粉麵嘅職員先有架!如果講甜品方面,焦糖燉蛋、朱古力慕思?(同燉蛋一齊)、老婆餅(被我
每年生日正日都係同屋企人食飯,今年當然都唔例外!
家姐用公司訂有折,所以今年就去咗主打生蠔、海鮮嘅萬麗!
雖然都有好多嘢食,不過基本上大部份人都係食海鮮為主
當然,燒牛肉都係食酒店自助餐嘅一個好選擇!
海鮮
海鮮盤:生蠔&龍蝦&螺&長腳蟹
食海鮮,最緊要新鮮!
生蠔
阿妹當晚一個人都食咗N隻生蠔,真係估佢唔到...
排骨&燒牛肉
排骨唔似某啲連鎖店咁燒到又乾又硬,相反好稔好易切開
燉湯:蘋果雪耳
甜品
如果講甜品方面,焦糖燉蛋、朱古力慕思?(同燉蛋一齊)、老婆餅(被我列入甜品類)都非常好!
其他唔係唔好食,不過比較普通~
燉蛋嘅話,可以叫佢唔整焦糖,因為個蛋好香、好滑、好重蛋味,所以我特登叫佢唔整焦糖,俾我就咁食(食過加咗焦糖嘅,我覺得太甜)
而果個疑似朱古力慕思嘅甜品係同燉蛋一齊,職員會響俾你之前加糖霜,朱古力味非常地濃,但一樣係好香好滑,值得一試!
最後要講嘅就係老婆餅,家姐教,叮20秒先食,香軟煙 UN ~!可以一試!
2013-09-15
海鮮
排骨&燒牛肉
燉湯:蘋果雪耳
2013-09-08 4807 瀏覽
Dinner buffet... 地方寬敞,環境都好靚。一黎就梗係唔放過冷盤生蠔長腳蟹.即使好長條龍都照排。開頭生蠔即開,肥啲大啲嘅俾人拎晒,唯有等。出啲肥啲啲嘅先攞(好衰,後面嘅人要排耐啲)生蠔一般,唔係太新鮮。食左total4隻就冇食><長腳蟹都算唔錯。好有肉地,幾鮮!龍蝦唔好食。肉好硬,冇鮮味。唔知食左啲咩咁><螺一般,我食果粒有沙!生文魚好好味,好新鮮。推介食!不過師傅好菇寒,每次得3粒。要排幾次先食得夠喉。之後就食左左兩轉沙律,啲菜好新鮮,佢有樣野好嘅就係有好多一支支嘅olive oil and vinegar..仲有埋個盤方便mix salad(不過我懶,冇用)跟住就食甜品,啲一杯杯嘅果凍好好味。尤其是綠茶,超好食。好creamy,好強綠茶味。仲試左fd ge strawberry,好甜仲比綠茶更creamy,同埋試左芝麻味。不過都係綠茶好味啲。試左榴槤蛋糕,唔好食。淨係cream,冇乜榴槤味。😔😔😔有芒果飯,都ok,有泰國風味!最正係有haggan dazs ice cream...  食左兩個雲尼拿同朱古力。好好味😙😙😙本人好少食自助餐食熟食,所以分享唔到。因為book
Dinner buffet...
地方寬敞,環境都好靚。
一黎就梗係唔放過冷盤生蠔長腳蟹.
即使好長條龍都照排。
開頭生蠔即開,肥啲大啲嘅俾人拎晒,唯有等。
出啲肥啲啲嘅先攞(好衰,後面嘅人要排耐啲)
生蠔一般,唔係太新鮮。食左total4隻就冇食><
長腳蟹都算唔錯。好有肉地,幾鮮!

龍蝦唔好食。肉好硬,冇鮮味。唔知食左啲咩咁><

螺一般,我食果粒有沙!

本人好少食自助餐食熟食,所以分享唔到。

因為book jor room free jor 2dinner buffet...
所以都抵食,三百幾蚊。
2013-08-31
  • 長腳蟹
  • Haggan
睇標題就知依次喺有大食大,公司年年週年飯,雖然食親都喺好嘢貴嘢,但同事都唔多想去食,皆因一堆老細在旁,豈能食得開懷。今年卒之爭取到撇甩老細嘅良機,同事自行食番餐,可以如此盡興,當然要喪食,為免喜好不一諗食乜咁麻煩,自助餐實為不二之選,最後,鐵定晌灣仔嘅萬麗咖啡室,一行4人,一收工即趕赴現場,一於上演場「四傻喪食」。自助晚餐成人收$458,另加一,不過指定信用卡有85折,實為$428一位,包果汁汽水任飲(侍應會自動添加,飲到你唔想飲),另外臨尾仲餐茶1杯,如果喜歡飲餐酒,有個優惠就喺+$120餐酒任飲。用餐區分幾個部份,對正入面門靠牆嘅一組較闊落,跟住轉左直入有多組枱橩,我哋被安排去到餐廳近尾嘅4人枱,也許距離食物區位置稍餐,但相反就較為靜局,啱我哋吱吱喳喳、嘈喧巴閉、唔停喪影、唔停喪食喇。其實一入門口轉左一列就喺食物區,順序有海鮮吧、魚生壽司吧、麵檔、咖喱、熱盤、日式薄餅檔,而中間一字長枱就放有中西餐湯、麵包籃、沙律、芝士、肉腸,以及睇到眼傻嘅甜品、糖果、曲奇、生果……等等!總之,食物種類甚多,各款種類睇落都甚具質素,有啲目不暇給嘅感覺,預咗無可能試晒,巡完一次場,影好晒相,就已心裡有

其實一入門口轉左一列就喺食物區,順序有海鮮吧、魚生壽司吧、麵檔、咖喱、熱盤、日式薄餅檔,而中間一字長枱就放有中西餐湯、麵包籃、沙律、芝士、肉腸,以及睇到眼傻嘅甜品、糖果、曲奇、生果……等等!總之,食物種類甚多,各款種類睇落都甚具質素,有啲目不暇給嘅感覺,預咗無可能試晒,巡完一次場,影好晒相,就已心裡有數今晚個攻略喺點
,想知?下面即該去片!

餐湯

中湯代表喺西湖牛肉羹,而西湯代表喺野菌忌廉湯,味道本應西湯佔優,菌味十足又夠柔滑;點知原來麵檔「兼營」燉湯,實在好易走漏眼,一盅燉湯「杞子圓肉黨參燉牛展」,清甜滋補,即時令中湯輕易取勝
野菌忌廉湯、杞子圓肉黨參燉牛展
麵包籃.芝士

麵包籃款式絕無欺場,款式多多,數吓數吓都有成10款咁多,並以歐陸包居多,而且附有多士焗爐可供翻熱。同事中亦有好包包之人,大家對住咁多款式麵包亦都心動,所以,索性砌一大碟「麵包拼盤」一齊享用
。塗牛油又得,伴芝士都得,因為芝士質素都好有水準,店方提供3款芝士:哥達芝士(Gouda)、丹麥藍芝士(Danish Blue)、金銀畢芝士(Camembert),各有韻味
沙律.風乾肉.生果

沙律算得上陣容鼎盛,調製好嘅沙律都已經有近10款,如雜豆中東米沙律、雜豆沙律、沙葛沙律、西班牙薯仔沙律、紅菜頭果仁蘋果沙律、越式鮮蝦沙律……等等
,好幾款嘅配搭都頗特別;另一邊,大型自助沙律吧亦唔弱,5種沙律菜加埋10多款配料、4款醬汁,最厲害就喺有5支唔同味道嘅橄欖油
,真喺撈沙律都開心呀!「齋菜」可能過於單一,見佢有啲風乾肉,就加多片風乾牛肉、風乾豬肉腸落去,再添少少生果粒,咁就成為小弟獨有嘅極上版沙律
。順帶一提,生果嘅種類都唔少,包括鮮菠蘿、西瓜、蜜瓜、哈蜜瓜、火龍果、番石榴,所以,臨尾都不得不再整多碟生果盤伴雪糕,滿足晒我鍾意食沙律、食生果嘅興致。
海鮮精選

講到海鮮,一踏入餐廳區就即該見到個海鮮吧,當中一列海鮮排開,非常養眼,計有紐西蘭青口、龍蝦仔、翡翠螺、甜蝦、生蠔、開邊龍蝦、長蟹腳,亦喺長期人龍嘅檔口。小弟當然都唔執輸,捧番碟海鮮精選拼盤埋位慢慢嘆。生蠔及龍蝦就最得我歡心
,前者鹹鮮有致,後者肉爽膏多,若非仲有好多嘢想試,一定追加呀!
魚生、壽司
魚生共有6款,如北寄貝、吞拿魚、鮑片、三文魚……等,另外仲有多款即制壽司壽司卷,並非唔好魚生,只喺自助餐嘅魚生、壽司一般唔喺必然選擇,所以,相就影咗當參考,食就無試唔多講。
魚生、壽司吧
麵檔
除非麵食好有特色,例如有啲特別湯底,又或配料夠晒精挑,否則太大路就都唔多會幫襯。依度個麵檔望落極之普通,可以自動略過。好彩,都因為會影相留記錄,否則就無發現而錯過上文提到嘅燉湯。
麵檔
咖喱精選
自助餐提供咖喱唔出奇,但自成一檔就少有啲。店方供應3款咖喱菜式:薯仔咖喱雞、馬來西亞咖喱雜菜、咖喱牛腩,以及數款佐料,想配飯、配印度烤餅都可隨你心意。馬來西亞咖喱雜菜香料味紛陳,咖喱牛腩亦炆得鬆化,咖喱菜式做得實屬不俗
咖喱精選
熱盤

再入啲位置,就放有十數款熱盤,相片記錄中概略有炒牛蒡雞絲、翡翠釀瓜環、菜湯浸蝦球、脆炸魚柳、龍脷卷配紅花忌廉汁、扒羊扒、韓式牛仔骨、燒牛柳、西檸雞、炒齋菜、茄子肉碎炆伊麵、泰式炒飯……等等。睇中咗較嘅扒羊扒同燒牛柳晌下面再講,而其他熱盤好隨意試咗數款,炒牛蒡雞絲口感幾特別,龍脷卷配紅花忌廉汁滑嫩好食,韓式牛仔骨帶點辛辣惹味。
熱盤
日式薄餅
即喺日式燒餅,客人自由選料,註場師傅即時煎製,小弟都幾想試架,可惜同事們無人有興趣,一個人真喺頂唔晒成件燒餅,只好打消一試嘅念頭
日式薄餅
即切烤肉

食唔成日式燒餅都唔緊要,因為仲有樣好嘢等緊我,就喺個自成一角嘅「燒肉」檔,是夜供應喺燒牛肉及燒羊脾,睇見都流口水。除咗兩款燒肉外觀吸引外,另一亮點就喺配醬超多
,最抵死佢連醬料嘅原樽都放埋出嚟等你知喺咩品牌
,此外,仲「花臣」到有埋伴菜:香燒薯仔,香燒時蔬。既然佢哋咁花心思,無理由我陪埋一齊癲架,所以搵埋熱盤嘅扒羊扒、燒牛柳,加埋依度嘅燒牛肉、燒羊脾,再晌兩邊都夾啲伴菜,配啲心水醬料,噔噔噔噔!賣相唔差嘅雜扒精選即時誕生
,好老實,4款扒都好食,無論肉質、味道、生熟度都具質素,感覺難分高下,份扒食得令人心情暢快
雜扒精選
甜品

以花多眼亂嚟形容都無乜點錯,綿花糖、橡皮糖、朱古力豆、牛油曲奇、全麥曲奇、香濃朱古力曲奇、綠茶、朱古力、香橙馬卡龍、紅菜頭啫喱、燴紅果、綠茶泡芙、椰汁紅豆糕、胡桃蛋糕(pecan Cake)、榛子布甸伴白蘭地汁、檸檬麥芯蛋糕(polenta & lemon cake)、椰子蛋糕、意式芝士蛋糕、朱古力松露蛋糕、美國芝士餅、芒果慕絲蛋糕、紅豆綠茶蛋糕、藍莓芝士餅、意式奶凍、白朱古力士多啤梨……等等
,加埋5款Haagen-Dazs雪糕(曲奇雲呢拿、咖啡、士多啤梨、朱古力、雲呢拿),喺咪聽落都心郁呢
?未計雪糕,小弟盡試都已經有13樣嘢,滋味難以盡錄,只用一句總結,甜蜜在肚中,滿足在心頭
!加埋一口氣試咗4款HD雪糕,點可以唔捧肚款吖。話咗我哋四傻喪食,其他同事都擦得一樣厲害,單睇雪糕,最後我哋一共砌低咗13杯HD,絕對有晒交待喇。
甜品
雖然晏咗半個鐘到,但就一直食到收場,完全喺老細出錢我哋出盡力,希望明年嘅週年飯都有此安排,等我哋再次四傻喪食。
野菌忌廉湯、杞子圓肉黨參燉牛展
雜扒精選
2013-07-08 2956 瀏覽
平時好少食Buffet,因為自己本身太過為食,如果太多款式比我選擇,我會好難取捨!今次同事話一齊去食呢間,咁諗住大家聚會就是但啦!點知去到真係有驚喜喎!入到去就會發現食物種類唔係太多,呢樣我就好鍾意啦,講真呀~~邊樹有咁大個胃食咁多嘢呀!一坐落位,立刻有waiter埋嚟問我哋飲咩,服務都幾好!咁我緊係第一時間走去冷盤度夾嘢食啦,一行到去發現唔駛排隊就覺得好奇怪,因為冷盤有龍蝦、長腳蟹、生蠔等貴價食物,咁我夾完先發現原來冷盤果度有個人企咗係入面,一睇冷盤的食物少咗就會立即加上,所以長攞長有!返埋位開始食嘢,發覺冷盤好新鮮,簡直係勁正啦!之後就開始食熟食,咁就發現有即切的牛扒(唔知係咪咁叫,即係好大舊牛肉,而又有個人企係度切果d),呢樣比起冷盤我更愛食牛扒,立刻去切咗兩塊嚟食啦!食落唔會太熟,而且唔韌超好味,我緊係有再去食多次啦!其他熟食我都有試少少,個羊架都好好味!最後就係食甜品,我就食咗Tiramisu同Häagen-Dazs雪糕,雪糕就唔駛講啦,但個Tiramisu真係好好味,我仲翻兜咗一次!我一定會再嚟食過!
今次同事話一齊去食呢間,咁諗住大家聚會就是但啦!
點知去到真係有驚喜喎!
一坐落位,立刻有waiter埋嚟問我哋飲咩,服務都幾好!
返埋位開始食嘢,發覺冷盤好新鮮,簡直係勁正啦!
食落唔會太熟,而且唔韌超好味,我緊係有再去食多次啦!
其他熟食我都有試少少,個羊架都好好味!
我一定會再嚟食過!
長腳蟹、龍蝦
題外話/補充資料: HSBC白金咭有8折
2013-07-05
長腳蟹、龍蝦
朋友生日就請佢食個爽歪LUNCH咁我簡左呢間野因為環境靚囉咁就咩都試下啦.熱盤方面就真係好似食屎咁,樣樣都係咩扒咩肉仲要係差唔多味,呢樣野真係灰哂可以SKIP哂佢地熱盤湯就係蕃茄湯,加左D青口龍蝦,但係海鮮味不太突出,蕃茄味重D,有點失望.但你當佢係蕃茄湯都OK既.不要當係龍蝦湯冷海鮮就非常好,好新鮮,魚生同埋蝦呀蟹腳都很鮮味!呢個滿意的甜品很多款但係我唔食的,見到有MACARON就拎左幾粒麻麻地,整得個味好單調又做唔到外脆內軟既感覺!SALAD都很新鮮!生果首選波羅酸酸甜甜飲品得一杯.都唔明好多BUFFET都伙得一杯唔明點解要咁做叫左COFFEE非常香,但飲落又唔會太濃,比佢呃左無記錯要成260左右1位可能係近聖誕!熱盤理應改善!
朋友生日就請佢食個爽歪LUNCH

咁我簡左呢間野因為環境靚囉

可以SKIP哂佢地熱盤

SALAD都很新鮮!生果首選波羅酸酸甜甜

飲品得一杯.都唔明好多BUFFET都伙得一杯唔明點解要咁做

叫左COFFEE非常香,但飲落又唔會太濃,比佢呃左

無記錯要成260左右1位可能係近聖誕!

熱盤理應改善!
2012-12-19
2012-12-28 1617 瀏覽
公司聖誔party選了萬麗自助晚餐一入到去就比個甜品屋給引住當然眼看口忽動氣水或果汁無限飲正即開生蠔有四款,當然比不上生蠔店的味道,算係多口味,當中France比較好龍蝦有膏,肉都新鮮唔錯, 蝦好食, 青口普通蟹腳都鮮甜,殻有膏不過要手快魚生普通,勝在種類多, 帶子唔錯西班牙火腿有两款選擇,沙律麻麻地羊架皮燒到脆肉夠淋超好食有三種魚子蟹子可選幾得意燒牛肉和雞,牛肉有牛味夠淋正燒豬手又係必食皮脆肉軟甜品多,我覺得普通可能太飽雪梨獤湯飲完成個人熱了,幾甜潤喉今時今日仲有自助餐五佰有找, 類選擇多野食都唔太差, 正
公司聖誔party選了萬麗自助晚餐

一入到去就比個甜品屋給引住當然眼看口忽動
氣水或果汁無限飲正
龍蝦有膏,肉都新鮮唔錯, 蝦好食, 青口普通
蟹腳都鮮甜,殻有膏不過要手快
魚生普通,勝在種類多, 帶子唔錯
西班牙火腿有两款選擇,沙律麻麻地
羊架皮燒到脆肉夠淋超好食
有三種魚子蟹子可選幾得意
燒牛肉和雞,牛肉有牛味夠淋正
燒豬手又係必食皮脆肉軟
甜品多,我覺得普通可能太飽
雪梨獤湯飲完成個人熱了,幾甜潤喉

今時今日仲有自助餐五佰有找, 類選擇多野食都唔太差, 正
2012-12-14
聖誕節
  • 羊扒
2012-12-25 918 瀏覽
近聖誕節,周圍都無位,幾乎絕望之際,竟然訂到香港萬麗。從未試過這一間,而且當間間也爆滿,這兒卻有位….所以無甚期望…..餐廳雖不豪華,但坐位闊落,舒適,全場不爆滿,更覺寬敞。海鮮冷盤有開邊龍蝦、翡翠螺、麵包蟹、長腳蟹、青口、大蝦,全都肉厚爽甜,麵包蟹和龍蝦好多羔,長腳蟹段段也剪開,食得方便,十分細心..生蠔有4款任揀,不停供應。雖然較為細隻,但各式其式,讚!刺身有三文魚、魚、吞拿魚、甜蝦、鮑片、北寄貝,仲有多款即制壽司,有一款尤魚鬢壽司,尤其好味!燒咸豬手,皮脆肉嫩。金沙蝦、燒肉眼扒、羊架都好有肉味,生生地,好啱我,想多食兩件,但太飽….仲有炒菜和其他熱葷,但無食到…忘記了….有燉湯,係瘦肉燉雪梨,好清甜。仲有羊腩煲、燉豬手。仲有一淥麵檔。沙律吧蔬菜全爽脆乾身,又有風乾牛肉。甜品好多款式,樣樣的的色色,可試多幾款,另外仲有macaron、tiramisu,tiramisu唔太甜,好味雪糕係杯裝haagen-dazs,有多款味道。生果有蜜瓜、西瓜、菠蘿、提子。最好係橙汁、罐裝百事可樂、雪碧任飲,而餐後一樣有一杯餐飲。HSBC白金卡有85折,ok la..

餐廳雖不豪華,但坐位闊落,舒適,全場不爆滿,更覺寬敞。

4款生蠔任揀
長腳蟹段段也剪開,食得方便,十分細心..

生蠔有4款任揀,不停供應。雖然較為細隻,但各式其式,讚!

仲有炒菜和其他熱葷,但無食到…忘記了….

沙律吧蔬菜全爽脆乾身,又有風乾牛肉。

最好係橙汁、罐裝百事可樂、雪碧任飲,而餐後一樣有一杯餐飲。

HSBC白金卡有85折,ok la..
羊架醬汁一流
  • 羊扒
  • 長腳蟹
  • 生蠔
2012-11-29 885 瀏覽
今日,成班同事一齊出去食飯歡送同事升職調走,萬麗海景自助餐係我哋不二的選擇。第一轉:攞左鮮甜爽脆的沙律,沙律菜、醬汁及配料選擇勁多;肥美、脂肪分佈平均的三文魚及鮮甜鮑片刺身;凍蝦肥美鮮甜;翡翠螺夠厚身,但肉質唔夠爽滑;煙三文魚香滑,有香草味且鹹度適中。第二轉:再攞沙律、三文魚及鮑片刺身;雞翼一般,可以唔試;白汁海鮮長通粉夠彈牙好味;炸魚手指香脆可口。 第三轉:麵包超硬,咬左一口啃唔落;皮蛋芫茜魚肉羹料多好味,小妹再加其他自選粥配料就更頂呱呱兼有口感;三色杏仁餅唔算太甜,幾好味,但三色味道無咩分別;焦糖燉蛋超滑溜、蛋味香,底部仲有芝麻碎,簡直係極品;芒果布甸好香芒果味,夠滑嫩;奶凍味道偏淡,質感頗滑。第四轉:焦糖燉蛋係小妹至愛,一小杯豈能滿足我,再攞三小杯品嚐;Haagen-Dasz雪糕有草莓、雲呢嗱、Oreo、朱古力及咖啡味,小妹試左前三款,Oreo淋左,唔脆口;朱古力慕絲有香濃朱古力味,輕盈幼滑,配合白朱古力薄片,更具口感。小妹最近眼闊肚窄,食左四轉已超飽,無力再試其他熱葷及甜品。同事話d即淥麵食、南瓜湯都幾好味,惜小妹已後繼無力了,惟有下次努力﹗佢哋d甜品款式多,的的骰骰,仲不斷有
第一轉:
第二轉:
再攞沙律、三文魚及鮑片刺身
第三轉:
麵包超硬,咬左一口啃唔落
;三色杏仁餅唔算太甜,幾好味,但三色味道無咩分別
第四轉:
小妹最近眼闊肚窄,食左四轉已超飽,無力再試其他熱葷及甜品。同事話d即淥麵食、南瓜湯都幾好味,惜小妹已後繼無力了,惟有下次努力﹗佢哋d甜品款式多,的的骰骰,仲不斷有新款更換添,值得一讚﹗
2012-11-28
2012-11-07 552 瀏覽
聽朋友講質數好左,所以11月2號打去book今日5號Monday去食.4款新鮮即開生蠔(法國,奥洲,愛爾蘭同蘇格蘭).波士頓龍蝦原原不絕供應.刺身有吞那,三文魚,北寄貝,亦貝,鮑片&象拨蚌仔...樣樣都好新鮮當我今曰食得開心埋單又令我極度不開心了.過月前先食過,朋友亦上星期食過價錢係$398x1.1x0.85恆生credit card=$371/per one.但今日埋單卻是$438x1.1x0.85,沒有通知下加了每位$40.我覺得好似被人屈的感覺囉.打去book的時侯唔講加左價.正正由今日5號先加又吾出聲.黑店.
聽朋友講質數好左,
所以11月2號打去book今日5號Monday去食.
4款新鮮即開生蠔(法國,奥洲,愛爾蘭同蘇格蘭).
波士頓龍蝦原原不絕供應.
當我今曰食得開心埋單又令我極度不開心了.

我覺得好似被人屈的感覺囉.

打去book的時侯唔講加左價.

正正由今日5號先加又吾出聲.

黑店.
2012-11-05
2012-08-30 361 瀏覽
男朋友 Birthday, 諗呢諗去都唔知食咩, 最後揀返再去萬麗食BUFFET,八月份仲做緊東南亞美食, 另外又貪佢多海鮮, 同想像中一樣咁好, 好正!!!!!長腳蟹 ---- D蟹腳, 好大隻, 好有鮮味波士頓半邊龍蝦---- 全晚不停供應,好大隻又有鮮味生蠔 ---- 雖然唔係即開, 但都幾大隻蝦 ---- 新鮮而又幾彈牙, 唔錯翡翠螺 ---- 新鮮龍蝦仔 ---- 我只試左一隻,都OK壽司 ---- 三文魚吞拿魚都新鮮, 好明顯, 因為睇色澤已知道刺身 ---- 好新鮮熱食只係試左炭燒肉眼扒, 同羊架, 已經好正好好味先講牛, 大約6-7熟, 肉幾淋, 有肉味, 唔錯, 到個羊, 我本身對食羊麻麻地, 好彩冇咩羊酥味, 正,其他熱食如有炒蚧,焗扇貝,印度咖哩就有好多款式⋯麵檔款式又多甜品雪糕全部都係HAAGENDASZ,再加多款東南亞甜品,加我至愛既cheese cake 又多款,食落唔會太甜OVERALL, service 好,又有禮貌,一入門口就有人帶位,唔使等,食物選擇多, 海鮮又得, 汽水橙汁任飲Renaissance 收咁既價錢加食物素質,出面唔會再搵到一間甘平既

長腳蟹 ---- D蟹腳, 好大隻, 好有鮮味
波士頓半邊龍蝦---- 全晚不停供應,好大隻又有鮮味

生蠔 ---- 雖然唔係即開, 但都幾大隻
蝦 ---- 新鮮而又幾彈牙, 唔錯

翡翠螺 ---- 新鮮
龍蝦仔 ---- 我只試左一隻,都OK
刺身 ---- 好新鮮

熱食
只係試左炭燒肉眼扒, 同羊架, 已經好正好好味
先講牛, 大約6-7熟, 肉幾淋, 有肉味, 唔錯,
到個羊, 我本身對食羊麻麻地, 好彩冇咩羊酥味, 正
其他熱食如有炒蚧,焗扇貝,印度咖哩就有好多款式⋯
麵檔款式又多

甜品
雪糕全部都係HAAGENDASZ,再加多款東南亞甜品
加我至愛既cheese cake 又多款,食落唔會太甜

Renaissance 收咁既價錢加食物素質,出面唔會再搵到一間甘平既五星級酒店食buffet
用普通恆生咭就已經有85折,超抵⋯
2012-08-16
2012-08-15 405 瀏覽
上年去過一次覺得OK,今年再去一次,今次真係唔多掂我地5個人成晩只得1個人攞到開邊龍蝦食即係話開邊龍蝦唔係無限量供應生蠔一隻有蠔味一隻無味長腳蟹,完全無味其它食品都OK但有心比客食就唔該大方D.
上年去過一次覺得OK,今年再去一次,今次真係唔多掂

我地5個人成晩只得1個人攞到開邊龍蝦食

即係話開邊龍蝦唔係無限量供應

生蠔一隻有蠔味一隻無味

長腳蟹,完全無味

其它食品都OK

但有心比客食就唔該大方D.
2012-08-09
其他
2012-06-11 393 瀏覽
是日部門第二季生日午餐,一到食飯時間已經同同事立即出發~一去到先拿了熟食,有咸豬手﹑燒豬仔骨﹑焗雜菜薯仔﹑鴨胸﹑豬柳﹑酸辣魚柳﹑白汁魚柳﹑吉烈魚柳。特別推介係咸豬手好脆之後想再拿已經沒有了,鴨胸亦不錯感覺不是雪藏貨,其實所有都好好味。第二轉拿了壽司﹑刺身﹑青口﹑蝦﹑翡翠螺﹑煙三文魚。壽司刺身的確很新鮮最好是三文魚,而青口﹑蝦﹑翡翠螺都不錯,煙三文魚普普通通但香草味就太咸了。第三轉先去拿冷盤,有露筍﹑磨菇﹑風乾火腿﹑風乾牛肉﹑合核芝士﹑磨菇湯。所有都不錯特別係個磨菇湯好香好好味,其實有其他冷盤但已經有八成飽食唔到咁多。仲試了海鮮濃湯,以為會係類似龍蝦湯味道點知係蕃茄湯少少酸味,覺得不太啱自己胃口反而磨菇湯更好飲。最後一轉當然係甜品,自己唔係款款甜品都食所以只拿了豆腐芝麻布甸﹑綠茶布甸﹑芒果布甸﹑焦糖燉蛋﹑tiramisu﹑芝士蛋糕﹑雪糕及一些生果。我所拿的甜品全部味道也不錯不萛太甜,比較突出是芝士蛋糕但布甸應該冷藏住會比較好,質感有一點溶。今季有六位同事生日唔使比錢埋單其他人每人HK$278,以一個午餐來計的確很貴但食物的確是物有所值。
是日部門第二季生日午餐,一到食飯時間已經同同事立即出發~

第二轉拿了壽司刺身﹑青口﹑蝦﹑翡翠螺﹑煙三文魚。
2012-06-08