2009-02-27 20 瀏覽
2008/10/4早餐上次(唔記得幾時)去買個武大郎吃,好好味,昨天經過此地就買一個燒米餅和淑女餅作為今早的早餐。<買0個陣見佢地好細個所以一次買兩款來吃<--其實係自己為食>家中沒有微波爐焗爐同多士爐,平時就用平底鑊””煎””熱任何包點<當然不落油>記得阿姐向我說燒米餅是新出品,拎上手先知原來是層皮用料不同,好似糯米滋呢,煎到它暖暖後,糯米皮即時回復它的軟滑和煙UN,不過無味道,夾埋粟米粒和豬肉的餡就好好多。淑女餅的餡料是炸菜和豬肉(買之前問過阿姐),可能豬肉量多,吃不出有炸菜來,餅皮則用上酥皮,本身麻麻地呢家野(怕很油),這個一層一層建起來的酥皮很鬆化,最緊要沒有平時在外吃到的那種油淋淋,好耶﹗兩個豬肉餡味道均是甜甜地,不會乾淨淨。吃完兩個豐富內涵的餅食,夠哂飽肚呀。
2008/10/4早餐

<當然不落油>

淑女餅的餡料是炸菜和豬肉(買之前問過阿姐)
,好耶﹗

前面:燒米餅;後面:淑女餅
$10 (早餐)
前面:燒米餅;後面:淑女餅
2009-02-26 10 瀏覽
買完輕鬆飲,走過隔十間舖倒既燒餅皇~要左個武大郎($10)同牙刷蘇($5)~我覺得武大郎咸左少少,朕味有d似菜肉飽.但係媽媽就話幾好味,同覺得舊肉好大舊,好抵!!!牙刷蘇係d紅豆蓉,但係又唔係好似燒餅果隻,比較硬,覺得麻麻~ps.個老闆好有禮貌,值得一讚
買完輕鬆飲,走過隔十間舖倒既燒餅皇~

要左個武大郎($10)同牙刷蘇($5)~

我覺得武大郎咸左少少,朕味有d似菜肉飽.
但係媽媽就話幾好味,同覺得舊肉好大舊,好抵!!!

ps.個老闆好有禮貌,值得一讚
$7.5 (其他)
2009-02-23 3 瀏覽
平時經過都會食佢的燒餅皇,但今次想試吓新野,於是就睇咗一陣,俾我發現佢唔係放在櫃裹的一串金蓮,個造型好似一串三隻的沙翁再加沙律醬同芝麻,個樣幾靚但配答上有點怪,抱住一試無妨的心態買了一串,給果卻十分令人驚喜,一咬落去個包的質地唔似沙翁咁軟,而係煙煙韌韌果隻,跟住沙律醬的酸味中和咗沙糖的甜味,令到整體無咁漏,再加上芝麻的香味,真係極之好味,下次必定再食
2009-02-22 7 瀏覽
$10燒餅皇:店員會將圓的大餅切開一半,圓形的餅中央有豬肉和蔥花,好香好惹味$10武大郎:微的紅腐乳味,但我吃不出,內餡是豬肉和菜脯,大舊肉好多肉汁,不油膩$5淑女餅:大堆豬肉、炸菜,皆因有細細粒的炸菜,所以幾爽口$8胡椒餅:餡同個皮都好好味好重肉味同胡椒味,好大舊肉餡肉餅,夠晒熱辣、勁厚、豐富肉汁肉味濃、辣得過癮,加上又有蔥粒,所以吃時會有陣陣蔥香$5蘿蔔炒米餅:呢個都好味,個餅皮少許煙un,足料,內裡有蘿蔔絲、蝦米,而餅面就鋪上白芝麻粒,香口,但略嫌唔夠un,如可再un d就好啦,岩我呢d鐘意食煙un糯米製品之人$5牙擦酥:形狀似棚牙,酥皮好鬆化,豆蓉餡料多,豆沙屬乾身,很愛它味道,因為甜味岩,剛好不太甜,吃上不覺漏此店出品皆是豬肉,舊肉仲厚過手掌,其實就像是成大堆肉餅,食完會好飽,岩晒食肉獸

2009-02-22 1 瀏覽
同朋友無意中經過...俾佢d 野食吸引住..就算之後會dinner..都唔理食左先.. 我地叫左個燒餅皇share!佢都好好人咁同我地cut開2份,用2個包入起!食落好香! 好yummy!!! 但就比較薄d....早知應該食武大郎!好似大個好多厚好多.!但真係唔錯.$10個,, 抵食過面包仔...
同朋友無意中經過...
俾佢d 野食吸引住..
就算之後會dinner..
都唔理食左先..

我地叫左個燒餅皇share!
佢都好好人咁同我地cut開2份,
用2個包入起!

食落好香! 好yummy!!!
但就比較薄d....

早知應該食武大郎!
好似大個好多厚好多.!

但真係唔錯.
$10個,, 抵食過面包仔...
$10 (其他)
2009-02-20 12 瀏覽
到旺角附近有點事辦,與女朋友一起辦過正事後,又是為食旅途的開始,首先吃過些中東食物後,就來拜訪武大郎。雖是首次見到武大郎的真人,也像一見如顧,也豐富的內涵及渾身是肉的身體,真的……使我一口咬下,熱騰騰的,內藏大量肉汁,爽着很多蔥,咀嚼着肉及包時,蔥的香味不斷在口中散播及回盪,妙極!三串金蓮,其實是三團冬甩,再在面上加上酸酸的沙律醬及黑芝麻,給我的感覺是像串燒3兄弟的,怎地跟潘金蓮扯上任何關係呢?創意十足,但包身是冷的,跟潘金蓮的熱情如火是隔隔不入的,所以草草吃完罷了。這個笑臉,是純粹俾面武大郎的,對潘金蓮我簡直是不值一顧,下次來旺角會試試其他的。

正!琳瑯滿目的選擇
正!有內涵的武大郎
$8 (其他)
正!琳瑯滿目的選擇
正!有內涵的武大郎
2009-02-18 2 瀏覽
同朋友share左一個武大郎$10— 剛出爐 ,個餅好熱— 個餅既size夠晒大— 外皮又薄又脆 (但我覺得厚d仲好)— 好大舊肉餡 總括:幾好味又好抵食!不過一個人食晒成個既話應該會幾"漏",同人share就最好喇
同朋友share左一個武大郎$10

— 剛出爐 ,個餅好熱
— 個餅既size夠晒大
— 外皮又薄又脆 (但我覺得厚d仲好)
— 好大舊肉餡

總括:幾好味又好抵食!
2009-02-17 5 瀏覽
早排同友人去旺角掃街經openrice推介o來呢度試下燒餅結果果然名不虛傳,我同友人叫左武大郎,燒餅王一個字"正"!d餡同個皮都好好味,咬落口o個下d肉味已經散發出o來.......雖然d餡胡椒味重左d,但係好正廿蚊已經填飽左個肚5成......有機會再食~
早排同友人去旺角掃街
經openrice推介o來呢度試下燒餅
結果果然名不虛傳,我同友人叫左武大郎,燒餅王
一個字"正"!
雖然d餡胡椒味重左d,但係好正
廿蚊已經填飽左個肚5成......
有機會再食~
  • 燒餅王
2009-02-17 5 瀏覽
今日下午逛MK,有點餓,便到萬家燒餅皇,買了一個「武大郎」。初看餅的size不是十分大,心想為何訐多食評都寫到此餅可充飢、當一個午餐??????但食完後,便明白了,真的抵食又頂肚。飽:微暖、外微脆內軟、飽內混和肉汁,好味!肉餅:熱辣辣、勁厚、多汁、味濃、有點辣,好醒胃!包裝:雖然是紙袋包裝,但吃完飽後,才有數點油漬,不會吃到雙手油膩。GOOD!服務:有禮貌
??????但食完後,便明白了,真的抵食又頂肚。

飽:微暖、外微脆內軟、飽內混和肉汁,好味!

肉餅:熱辣辣、勁厚、多汁、味濃、有點辣,好醒胃!

服務:有禮貌
2009-02-16 2 瀏覽
第二次來這兒,樣樣都想試燒餅皇--好好味,好多肉,個餅夠厚,一定要試!胡椒餅--料好多,有菜有肉,我略嫌太辣蘿蔔炒米餅--呢個都好好味,皮煙煙unun,又多料,裡面係蘿蔔,出面有類似芝麻呢度樣樣都好味,又抵,值得推介!
第二次來這兒,樣樣都想試
燒餅皇--好好味,好多肉,個餅夠厚,一定要試!
胡椒餅--料好多,有菜有肉,我略嫌太辣

呢度樣樣都好味,又抵,值得推介!
2009-02-14 9 瀏覽
之前一路都有食開燒餅王, 但睇呢度d 食評好似武大郎比較好食, 於是昨晚走去試下. 唔知係咪放左好耐, 個武大郎嘅餅身只係微微暖,外層一啲都唔鬆脆,但勝在餡料夠多,足有一寸厚 (比起燒餅王厚很多播!), 而且因為餅身包住餡料的關係, 所以食落好夠熱! 味道方面,其實同燒餅王差唔多, 只係比起燒餅王濃味一點, 不過都好好味! 值得一提的係他們的服務態度, 我們一行兩人叫了燒餅王同武大郎, 他們很細心地問我們需唔需要分開袋裝一人一半燒餅王同武大郎, 呢種服務態度係街邊檔好少見
,但勝在餡料夠多,足有一寸厚
  • 燒餅王
2009-02-14 8 瀏覽
第一次食呢間野就食武大郎, 但係自從發現原來燒餅皇仲好味之後, 每次黎到MK都好期望可以食到!!平時成日都覺得d 包類野係要熱辣辣先好食, 但係佢雖然唔係熱辣辣咁, 但係都超好味, d 肉又好味, 個包都好好味~~~不過, 如果佢可以 heat 住所有野, 等 d 野熱就更好 lar~~~$10 一個都好抵~~~
$10 一個都好抵~~~

$10 (其他)
  • 燒餅皇
2009-02-12 5 瀏覽
去旺角掃街,見到有幾多人食緊呢喥嘅燒餅,於是都買咗件胡椒餅試吓。可能佢哋就收工,個胡椒餅嘅餅身只係微微暖,外層一啲都唔鬆脆,勝在餡料夠多,不過只係菜多,胡椒味唔夠,比起八喜嘅真係差好遠,不過價錢都唔同啲啦,真係一分錢一分貨!

• 胡椒餅
2009-02-11 5 瀏覽
作為MK路痴,要係MK搵一間指定食肆對我黎講係有很高難度的,今日同朋友行MK,佢本來想去潮流特區,點知行錯路,反而誤打誤撞俾我見到一直都好想試的萬家燒餅王!真係好Lucky!好彩係紅蔥頭無乜食野,仲可以容納到其他食物姐要左一個牙擦酥同燒餅王,燒餅王太大個,我自知一定食唔晒,所以買返去俾媽媽聽日做早餐(老闆話可以留到聽日食!),自己係淑女餅同牙擦酥之間掙扎左一陣,都係決定要甜的牙擦酥!牙擦酥雖然唔熱,但係酥皮好鬆化,一路食一路有酥皮跌出黎,有D狼狽,不過好正!豆沙餡好多,一口酥一口豆沙,同酥皮好match,可能因為自己嗜甜啦,都係覺得酥皮同甜餡襯D!因為我成日覺得豬肉餡會搞到個口好大味如果佢係熱辣辣的,我一定會俾5分佢嫁!仲有好多款,全部都想試,尤其係三寸金蓮(因為好耐無食過沙翁喇!)早知係咁就唔食飯啦!老闆好好人,我問佢淑女餅係咩味,佢好nice咁答左之後,我決定要牙擦酥,佢好親切咁問我知唔知牙擦酥係豆沙餡的,好好人呢!下次去MK必定encore!

如果佢係熱辣辣的,我一定會俾5分佢嫁!
下次去MK必定encore!
2009-02-08 2 瀏覽
迷你包好好味~琴日去旺角見到佢新鮮出爐既迷你包唔使講野即刻買左黎食好軟熟同好好味d十蚊大包,皮薄肉多~~勁抵食~~新鮮出爐一定要買黎試下~包痴可以試下~~
迷你包好好味~
琴日去旺角
見到佢新鮮出爐既迷你包
唔使講野即刻買左黎食
好軟熟同好好味
d十蚊大包,皮薄肉多~~勁抵食~~
新鮮出爐一定要買黎試下~
包痴可以試下~~