餐廳: 華星冰室 (克街)
資訊:

2011-08-14 33 瀏覽
看見這冰室好評如潮,於是在下午茶時間便跟媽媽及老婆到此一試其虛實。這裏的裝修格局以懷舊作主題,牆上掛上了明星海報及簽名板。但最令我印象深刻的是由我偶像eason送出的掛牆鏡,上面寫著"單春迅贈"haha 至於食物方面,我們一行三人點選了炸雞翼及咖咉西多士。飲品方面我則選了比較特別的忌廉溝鮮奶,而媽媽跟老婆則分別點選了熱奶茶及凍檸檬茶。炸雞翼是雞全翼,顏色炸至金黃色,賣相相當吸引!唯一美中不足的只是嫌雞味不夠~咖咉西多士賣相與一般西多士一樣,只是餡料不同,而味道亦只屬一般。忌簾溝鮮奶是用北海道鮮奶,奶味相當香濃!值得回味。整體水準算是不錯,但收費只嫌比較昂貴。

這裏的裝修格局以懷舊作主題,牆上掛上了明星海報及簽名板。

至於食物方面,我們一行三人點選了炸雞翼及咖咉西多士。

忌簾溝鮮奶是用北海道鮮奶,奶味相當香濃!值得回味。

整體水準算是不錯,但收費只嫌比較昂貴。
2011-08-13 119 瀏覽
由以前早餐二十蚊有找, 到而家接近午餐價錢, 可想而知早餐起香港人心目中已佔一個好重要既地位, 唔知係大家已經改變咗唔食早餐既概念, 定還是現時既早餐越黎越吸引, 越黎越會包裝呢? 炒蛋多士配通粉加飲品已經唔使朝早11點前趕頭趕命入去問"仲有冇早餐?"先可以食到了, 午餐, 下午茶都有得咁食. 當然如果你可以11點前去食的話, 就可以慳番幾蚊! 不過我認為都係早餐岩feel啲, 下午茶還是當晚餐食總係有點怪. 一早起身就係為咗去一年一度前世未迫過既動漫節, 準備入去迫之前, 都係嘆番個早晨全餐叉足電先. 去開灣仔, 就梗係搵番間又係起灣仔既餐廳啦, 橫樹又未食過, 離地鐵站都唔算遠, 就揀華星冰室. 起我領導之下, 就算幾隔攝, 都難唔到我既又無我想像中咁多人, 唔係處於繁忙階段, 環境尚算舒服. 大少諗到華星的命名會唔會同華星唱片有關係, 唔講都唔知, 聽落有啲似! 周圍有歌手明星既poster, 又有一塊簽滿名既board, 係都唔出奇呢!食早餐有樣好, 唔使多揀! "炒蛋多士, 火腿通粉, 熱奶茶丫唔該"炒蛋多士炒蛋好滑, 多士烘有少許脆口, 牛油在剛烘起的多士的餘溫上溶化

炒蛋多士
炒蛋好滑, 多士烘有少許脆口, 牛油在剛烘起的多士的餘溫上溶化, 多士夠厚, 夠企身, 夠承托力可以將炒蛋放在多士上, 一啖咬落去, 非常豐富.

火腿通粉
火腿有少許鞋, 相對地較硬, 同通粉質地唔夠融洽, 食落去口感唔係太夾, 味道尚算可以.

熱奶茶
我喱排越飲越濃, 反而唔鐘意太多奶味, 不過通常第一次飲都唔會叫少奶, 唔知師父落手重唔重. 無少奶既情況下, 我都飲到夠茶味, 不過可能我重口味, 都係覺得奶味少許重.

唔會有一個完美既早餐, 你可能會鐘意喱度既炒蛋, 鐘意隔離既通粉, 鐘意對面既奶茶, 鐘意斜對面既環境, 每間餐廳都有佢獨有之處, 唔一定要每樣做得好先得你芳心, 只要有一樣野係令你回味無窮, 唔只係食物, 環境或者係一份感情都可以吸引到你, 就算其他做得唔算太出色, 你仍然會對此店念念不忘, 喱啲就係每間餐廳獨有既生存之道.

食飽飽, 出發去迫喇!

2011-07-30
2011-08-03 169 瀏覽
每次跟朋友吃飯之後行去搭車都會經過的冰室, 每次都話試又唔記得, 今次終於記得一試~~~~可能是平日關係, 所以唔算太多人, 但都有一半客人已在內...入內就見到d posters及好大塊很多明星簽晒名的板, 朋友就選擇了坐這裡的卡位...來這裡都是吃那些餐的, 所以就叫了~~~~~雖然店內是茶餐廳feel, 但服務很好~~~雖然哥哥仔們都很年青, 但你會覺得他們很喜歡這份工作及很nice的對客人...叫食物的時候我們問侍應問題, 他都很有禮貌及樂意的一一回答...常餐全相, 其實都ok full的~~~~~很久沒有喝過咖啡, 這裡出名凍奶茶, 但我不喝, 所以就選了咖啡, 很滑很濃的味道~~good!!很大舊的厚多士, 脆脆的好味~~~~炒蛋juicy, 滑滑的, 正!!!雖然通粉略覺得不太林, 但很入味, 叉燒就好林, 都幾多同埋好味...雖然都八成飽, 但仍然跟朋友叫多隻"奶油豬" share~~~~~上時熱熱的, d奶油真係好味啊~~~~個包外脆內暖, 雖然有點硬, 但都ok...咁樣食都唔駛四十~~~~~雖然是茶餐廳, 但無論食物及服務都很好, 喜歡!!!^^ 我們由7點坐到

常餐
常餐-火腿炒蛋及厚多士
常餐-叉燒通粉
奶油豬

咁樣食都唔駛四十~~~~~雖然是茶餐廳, 但無論食物及服務都很好, 喜歡!!!^^ 我們由7點坐到成9點~~~隔離位都轉了幾次人, 哈哈!!!
下次再幫襯!!!!

2011-07-25
常餐-火腿炒蛋及厚多士
常餐-叉燒通粉
奶油豬
常餐
2011-08-03 71 瀏覽
上次外帶蛋治給一眾美人後,大家對華星冰室也甚感興趣,決定打開通勝擇個好日子來個堂食。平日的下雨晚上人客不算多,等候不足二分鐘,笑容不錯的侍應已告知有位,原來安排我們坐最近廚房的桌子,也是另一片名人簽名板的所在,近距離的看到一眾名人龍飛鳳舞的簽名中,很快就找到想看到的那位簽名啦。一早決定今次要狠心的放棄美味常餐,我要點其他沒試過的晚間限定!! 沒試過華星的朋友們繼續點其經典常餐,這款常餐果真吸引!鮮茄豬扒會意粉真的很多鮮茄在意粉上,那種茄汁酸香令人垂涎三尺沒花假!除了新鮮蕃茄還有洋蔥及韮菜,配料方面已夠豐富。意粉如平時湯意般煮得未算很彈牙,但絕不是沒牙阿公也吃得沒難道那種軟淋淋貨色,而且真的先以一點茄汁炒過意粉再澆以濃濃茄汁,做法比只以白烚意粉淋上芡汁的多了誠意。濃稠剛好的茄汁煮得夠香及偏少少甜,這味道沒有令我失望,非常對味! 豬扒基本是啖啖肉的沒有太多骨,稍沾粟粉來煎不會流失肉汁,可是肉質有點偏軟,調味不過不失,要是改為牛肉或叉燒應更美味。 要求另上的炒蛋保持一貫水準,嫩滑有蛋汁還有點蛋香,不過朋友們常餐的炒蛋似乎更形滑溜,又來隔離飯香了。放棄奶茶改飲不是太多餐廳有供應的凍唂咕,這杯的
十居其九也認不出的簽名
是日目標
鮮茄豬扒會意粉
鎮店之寶--滑滑炒蛋
凍唂咕
放棄奶茶改飲不是太多餐廳有供應的凍唂咕,這杯的朱古力味還算可以,再濃一點更為精彩,畢竟飲唂咕就希望有那種濃濃的甘苦味,現在跟一般凍朱古力分別不大,下次還是飲回奶茶較好。
沒可能難吃的炸薯條
炸薯條灑上點點淮鹽加添鹹味,波浪薯條炸得通透外脆內軟的,雖然勁熱氣卻是一眾小孩們的至愛!

另一款常餐以外是鹹牛肉蛋餅一丁,如碟子般大的鹹牛肉蛋餅煎得金黃,遠看像蠔餅的蛋餅表面香脆中間部份不會過老, 嫩滑程度當不可跟炒蛋相比,如芙蓉蛋的較香口食法;份佈均勻的鹹牛肉鹹鹹軟軟配雞蛋的確一絕,一丁湯底很香,原裝麻油另上,這才是正宗的一丁麵味道。
五彩繽紛大菜蛋
懷舊彩蛋大菜糕儍儍的以為以一隻為單位,還跟侍應說要2隻! 哈...誰知來了二碗冰鎮大菜蛋!色彩繽紛的塑膠蛋極玩具feel, 打開蛋殼就是晶瑩剔透的大菜蛋,多少年沒玩過這玩意?! 一眾八十後朋友對其很有興趣!!
真得像假
彈彈真如塑膠的大菜糕沒有蛋花在內,清澈的大菜糕只有砂糖原味,簡單得很的味道,是玩樂感大於味道的食品,沒試過的一試無妨!

臨近開放式廚房,絕對是近廚得食,不過油煙味又會比其他位置影響大,爆香蒜茸味、茄汁味、炒意粉味不時從身後傳來,勁索呀!!!!
2 分鐘 (堂食)
十居其九也認不出的簽名
五彩繽紛大菜蛋
  • 會意粉
  • 炸薯條
2011-07-29 22 瀏覽
行完書展,會展出口有D路封咗唔俾行,我地唯有兜路行返出去,點知行吓行吓,行到去電車路,唸起附近有間華星,自不然掛住佢D炒蛋以茶餐廳嚟講,佢真係算好乾淨,waiter D態度都好好,唔會黑面/語氣差,都算係咁啦....叉燒通粉: 都OK大碟,叉燒有六/七塊,但偏瘦,所以有少少鞋鞋地.....通粉OK彈牙,無煮得太林.......湯底略嫌淡咗少少,但比起其他茶餐廳既味精湯,我寧願要佢.....火腿炒蛋多士: 火腿係水煮既,無特別.....主角既炒蛋,好有奶香,好滑....我鍾意將D炒蛋鋪係塊厚多上面食...今次塊厚多搽足牛油先拎去烘,烘到有些少金黃色,食落唔會太林或太硬.....外脆內軟既多士加滑溜溜既炒蛋...牛油香加蛋香.....呢份餐我絕對可以一次食兩個.....

2011-07-24
2011-07-25 7 瀏覽
到灣仔辦理證件,便早一點到達灣仔,走到克街吃華星冰室.當時正是office lunch hour,人龍頗長,等了差不多十分鐘才有位,而且要「搭抬」.點了個常餐,喝熱檸水.$30吃一個lunch,這價在灣仔來說算是十分相宜.叉燒通粉和火腿炒蛋多士相繼送上,份量也不少.先評叉燒通粉,叉燒是瘦叉燒,口感沒有半肥瘦叉燒那樣豐富和滋味.通粉是無坑通粉,但柆粒飽滿,咬下彈牙,有咬口,整體來說水準一般.火腿炒蛋多士就很美味.半生熟的炒蛋十分滑,有蛋香.多士頗厚,但有點淋身,塗上牛油令多士美味多了,夾著火腿吃味道咸咸香香的,味道不錯.這個常餐是以份量取勝的吧!資素方面就普通了,和人氣不成正比.
到灣仔辦理證件,便早一點到達灣仔,走到克街吃華星冰室.

叉燒通粉火腿炒蛋多士相繼送上,份量也不少.
2011-06-07
10 分鐘 (堂食)
2011-07-25 13 瀏覽
去完書展, 就黎左e 間食下午茶 !!嗌左個常餐-------叉燒通粉+多士+奶茶, 另外再嗌左個豬仔包=)樣樣野都好有水準, 最值得一試係個豬仔包, 好好食 仲要係熱架!! 正 !!叉燒通粉d 叉燒都好正架,好有味 !!多士係厚多士, 外脆內軟e 間野我俾十個good 佢 ...哈哈食物有水準之餘, 服務態度都好好,好有禮貌架..有時仲會搞下笑=) 大家真係值得去試下!!
去完書展, 就黎左e 間食下午茶 !!
樣樣野都好有水準, 最值得一試係個豬仔包, 好好食
仲要係熱架!! 正 !!
叉燒通粉d 叉燒都好正架,好有味 !!
多士係厚多士, 外脆內軟

e 間野我俾十個good 佢 ...哈哈

大家真係值得去試下!!
2011-07-24
  • 奶油豬
  • 常餐
2011-07-22 20 瀏覽
今日做野慶慶地,因為已經多野搞,仲要一路做野一路同人嘈。最后0係媽媽聲既情況下提早收工去紋身紋完身去左書展,一來有朋友係到,二來因為要買韓寒新書9點買完就去食飯,諗緊去邊個陣華星呢個名閃過,所以就行去個到食去到唔多人,但都有7成滿。唔使等就有位,GOOD去親都係食大路野,今次去試吓佢地個炒意粉,先去相味道接受到,唔算特別OK不過D豬扒都真係幾大舊食左一半已經飽呢間野吸引我去既原因其實我覺得同澳牛冇咩大分別唯一既分別係員工既年齡層比較輕同態度好得多,而且唔趕人走TIM下次經開再黎食過

紋完身去左書展,一來有朋友係到,二來因為要買韓寒新書

去到唔多人,但都有7成滿。唔使等就有位,GOOD

去親都係食大路野,今次去試吓佢地個炒意粉,先去相
味道接受到,唔算特別OK

不過D豬扒都真係幾大舊

食左一半已經飽

呢間野吸引我去既原因

其實我覺得同澳牛冇咩大分別

下次經開再黎食過
2011-07-21
第一次寫食評 多多指教;d尋日朝早見得閒想去食早餐先番學第一時間就諗起華星因為個朋友講左六億次話幾正幾正 搞到我都心郁郁服務方面:唔錯因為我地三丁友 兩個遲到 搞到早到個個坐左十幾分鐘都冇嗌野佢地都冇催佢非常好整體上幾好既但係對於我地學生價錢就貴左小小囉睇番以前d食評 其實加價都加幾多下不過下次有機會都會再黎如果到時有學生優惠就好喇
第一次寫食評 多多指教;d

唔錯

因為我地三丁友 兩個遲到 搞到早到個個坐左十幾分鐘都冇嗌野

佢地都冇催佢

非常好
夠滑唔會澀 ! 我自己本身麻麻地中意奶茶 不過呢杯又真係幾好味
通粉軟硬適中 不過我覺得細左少少 幾啖食曬
多士好厚好香牛油 正 ! 個蛋好滑 不過唔知係咪落左奶 好濟-_-
整體上幾好既

但係對於我地學生價錢就貴左小小囉

睇番以前d食評 其實加價都加幾多下

不過下次有機會都會再黎

如果到時有學生優惠就好喇
2011-07-08
$26 (早餐)
通粉軟硬適中 不過我覺得細左少少 幾啖食曬
  • 熱奶茶
2011-07-05 18 瀏覽
每早定番吃麥當勞麥芝旦包, 今天特意不吃, 預備晚上吃華星, 以免吃太多旦膽固醇超標.裝修很多人已說過了, 不用再提. 集中說服務和食物. 服務生都是後生仔, 但頗有禮貌的. 可是,食物令我頗失望的, 炒蛋不是理想的香滑, 選的牛肉通是幾片零碎的梳打牛, 通粉比較細粒, 碟子小, 湯也少. 味道也是SO SO的. 奶茶一般茶餐廳水準,因不太喜歡飲奶茶所以就不細評了。我不確定自己是不是已不知不覺地拿這兒跟澳牛比, 但是吃過澳牛的又確實很難不比較。 澳牛縱然服務沒那麼好,但是頗會令人回味再臨。 而華星在我來說, 是不能去澳牛之下的止咳水。

2011-07-05
2011-06-25 88 瀏覽
會展Concert前先來個EARLY BIRD DINNER, 一早鎖定有新出炒意粉的華星冰室,週日下午六時也全院滿座,場內最後一個卡座也被剛好讓我們坐下,壽頭也有點運氣。一入門口見到牆上仍是大量Leslie黑膠唱片封套展覽著,真開心耶! 座位上的兩張不算得上拍得leslie最靚仔的封套, 不過已教這個曾是粉絲的月巴人大喜了。一心打算試其炒意粉或會意粉,但見其他客人那厚多士及炒蛋後決定改變主意了,結果四個常餐放滿一桌。叉燒通粉以厚身瓷碟送上, 整碟好有重量! 沒坑通粉煮得比一般餐廳的軟身通粉有嚼勁,但又不是彈力十足的AL DENTE水準啦,這種軟硬度足可以收貨; 湯底本來有點淡味,加了一點古月粉後味道有了變化, 微辣帶香的湯底即時惹味得多; 偏瘦叉燒大部份躲在碟底,其實份量真不少,叉燒看似瘦削但一點也不乾韌,還明顯嚐到一點蜜味,浸在湯裡一段時間可令湯底更形甜美。 兩個星期沒吃蛋的我,見到這盤滑如半凝結的炒蛋已大樂, 娘親教落:生日吃個蛋=有黃管, 今年一於自己管自己好了! 是日炒蛋無論外型及味道也極對辦, 半凝狀態未吃已知道其定必滑溜,炒得不太油之餘更有點蛋香,連曾在這裡吃過死實炒蛋午
my super idol
叉燒通粉
無敵常餐組合
兩個星期沒吃蛋的我,見到這盤滑如半凝結的炒蛋已大樂, 娘親教落:生日吃個蛋=有黃管, 今年一於自己管自己好了! 是日炒蛋無論外型及味道也極對辦, 半凝狀態未吃已知道其定必滑溜,炒得不太油之餘更有點蛋香,連曾在這裡吃過死實炒蛋午餐的姑姐hon也對今次的炒蛋水準滿意,一改之前的不佳印象;烘得金黃內裡鬆軟的厚多士抹上充足牛油後本已是妙極!配合濕潤炒蛋更是絕對好吃,今次沒特別加砂糖作油砂多又是另一風味;洋火腿就是洋火腿,以其粉紅色看來也知道相當新鮮,畢竟流量極大嘛。
前冷後熱正奶茶
凍奶茶那個金屬保溫杯保溫一流, 整杯喝到最後也極清涼!凍奶茶加了不少冰塊後仍感到紅茶相當濃郁夠厚,茶味也明顯得很,沒有因為有冰塊而沖淡;朋友們的熱奶茶更有掛杯狀態,多濃郁的奶茶哦!不過到現時為止也搞不清楚,究竟這裡是用北海道牛奶還是黑白奶來沖奶茶呢??

侍應哥哥看似酷酷但有趣得很,每當幾位朋友個別的問: 常餐可以轉火腿嗎? (當然可以!) 可以轉牛肉嗎??( 當然無問題!!)可以轉意粉嗎???(梗得啦!!!)期間絕無表現不耐煩,就算我和姑姐hon等候朋友時,未即時點菜也不會催促,這方面的確比澳牛優勝。

時間關係還沒有嘗試原來想試的炒意粉、會意粉,決定跟今天未能一起堂食的honhon擇日重賽!還有兒時小吃大菜蛋,等我!!

以新玩具拍的食物照, 真的比以前的漂亮,哈哈~~
第一次試機
前冷後熱正奶茶
無敵常餐組合
  • 奶茶
2011-06-16 154 瀏覽
我有時都會偷懶,遲起身,但又想食個早餐,看看手錶,11點半,心裡歎息餐廳的餐牌都轉了午餐了。突然間,因上次Spoil Cafe而被拋棄的華星在腦海中閃過,令身在灣仔的我想起還有港島的澳牛! 我以為華星的門面會好似澳牛一樣十分光鮮,很容易便會認出,誰知我在克街來回走了一遍才發現她! 幸好,即使迷路,到達時還是11點49分,我仍可以食個早餐 可能今日是閒日,尚有不少空位,基本上,跟在澳牛一樣,沒有怎樣看過餐牌就要︰多士走油、火腿通、熱奶茶﹗幫我下單的侍應真的有時面善,難道是從澳牛挖角過來的嗎﹖環觀四周的牆,果然貼了不少明星的相或演唱會海報,聽聞陳奕迅有份投資華星,所以你的演唱會海報貼在最搶眼的位置??!!短短2分鐘,熱奶茶首先送上。華星其中一個gimmick是用北海道3.6牛乳,不過同時我見水吧有一罐罐的黑白淡奶,我面前的奶茶,應該是用黑白淡奶吧! 奶茶不算十分outstanding,但茶味香濃,帶有微微的澀味,滑口,比澳牛優勝。再來的是火腿通,我非常喜愛食茶餐廳的火腿通,特別是那種厚身通粉。輕輕灼過的火腿絲沒有令我失望;可惜通粉卻好像還未煮熟般,有點硬和半生熟的粉味,不合格主角果然是最後
陳奕迅演唱會海報
短短2分鐘,
火腿通未熟?!
再來的是
炒蛋多士
主角果然是最後才登場﹗我立即棄通拿叉,試一口新鮮炒起的
滑蛋﹗澳牛的炒蛋是全熟的,而華星的是還帶點點蛋汁。華星的炒蛋也是水準之作,不用怎樣嘴嚼,它經已滑到我喉嚨去了,感覺上還是澳牛的炒得較滑、更有層次;蛋味亦比不上澳牛,可能澳牛用上嘉美雞蛋,可能華星加入3.6牛乳(對味道牛奶有點敏感的我吃不出牛奶味),華星始終不及老大哥。多士卻比澳牛來得鬆軟有彈性,亦是近年來一片最好的厚多士,配上炒蛋確實一流﹗

在華星,雖然整份早餐在5分鐘之內到齊,但完全沒有澳牛那快速忽忙的感覺。其他食客悠閒地看報用餐,但我可能習憤澳牛9秒9,不自覺吃得很快
將來又懶惰時,再來過!
陳奕迅演唱會海報
2011-06-15 14 瀏覽
星期六,一個人下午到灣仔做公事,先到附近「華星冰室」開餐。裡面的伙記大多是年輕的男士,有活力、有禮貌、細心招呼,值得一讚。我主要想食炒蛋,但火腿炒蛋竟要$28,不如叫一個常餐$30,抵食好多。叉燒通粉,不過不失。火腿炒蛋配烘牛油多士炒蛋好香,懷疑加入北海道牛奶炒。多士很軟熟,好吃。似乎是用北海道奶沖的奶茶,好香。一個人吃這個餐,實在很飽,但很滿足。
星期六,一個人下午到灣仔做公事,先到附近「華星冰室」開餐。
叉燒通粉,不過不失。
火腿炒蛋配烘牛油多士
炒蛋好香,懷疑加入北海道牛奶炒。
多士很軟熟,好吃。
似乎是用北海道奶沖的奶茶,好香。
一個人吃這個餐,實在很飽,但很滿足。
2011-06-14 19 瀏覽
已經食過兩三次, 今次中午時間食, 唔太多人~叫左常餐, 通常d人都係揀呢個架啦~有幾個配搭揀~1) 牛肉或叉燒 配 意粉或通粉2) 炒蛋或煎蛋3) 凍飲另加$2我叫左牛肉通粉+多士炒蛋+熱檸茶好食~其實味道同澳洲牛奶公司差唔多, 份量都係差唔多,不過澳洲牛奶公司多d台, 多d客, 所以好似打仗咁~華星少d台, 所以無咁打仗Feel,大家無論落單和送餐的速度都好快手呀!
已經食過兩三次, 今次中午時間食, 唔太多人~
叫左常餐, 通常d人都係揀呢個架啦~

有幾個配搭揀~
1) 牛肉或叉燒 配 意粉或通粉
2) 炒蛋或煎蛋
3) 凍飲另加$2

我叫左牛肉通粉+多士炒蛋+熱檸茶
好食~

其實味道同澳洲牛奶公司差唔多, 份量都係差唔多,
不過澳洲牛奶公司多d台, 多d客, 所以好似打仗咁~
華星少d台, 所以無咁打仗Feel,

大家無論落單和送餐的速度都好快手呀!
2011-06-12
經過灣仔, 唸住試下e間冰室~由於未到晚飯時間, 所以唔洗排隊,去到就有位, 入到去, 覺得裝修光猛, 同埋都算乾淨, 坐低之後就欣賞下四周gei佈置, 果然同店名好配合~唸左陣, 叫左個常餐, 一個火腿通粉同炒蛋多士, 加個熱奶茶, 我想試下佢同"澳牛"有咩分別~落單果陣已經搵到第1個分別,我覺得伙記d態度比"澳牛"好好多,至少有番d笑容, 同埋肯答你野~ 送餐速度同"澳牛"差唔多, 味道呢?炒蛋都好滑, 火腿通粉d通粉略嫌硬左少少, 而熱奶茶味道就唔錯~食完成個餐之後, 我自己覺得如果同"澳牛"比較, 各有千秋,重點係"服務"同"食品質素"~對我黎講, 總算試過e間冰室, 亦都冇黎錯, 下次會再黎食野~
經過灣仔, 唸住試下e間冰室~

由於未到晚飯時間, 所以唔洗排隊,
去到就有位, 入到去, 覺得裝修光猛,
同埋都算乾淨, 坐低之後就欣賞下
四周gei佈置, 果然同店名好配合~

唸左陣, 叫左個常餐, 一個火腿通粉
同炒蛋多士, 加個熱奶茶, 我想試下
佢同"澳牛"有咩分別~

落單果陣已經搵到第1個分別,
我覺得伙記d態度比"澳牛"好好多,
至少有番d笑容, 同埋肯答你野~

送餐速度同"澳牛"差唔多, 味道呢?
炒蛋都好滑, 火腿通粉d通粉略嫌
硬左少少, 而熱奶茶味道就唔錯~

食完成個餐之後, 我自己覺得
如果同"澳牛"比較, 各有千秋,
重點係"服務"同"食品質素"~

對我黎講, 總算試過e間冰室,
亦都冇黎錯, 下次會再黎食野~
2011-06-03