餐廳: 華星冰室 (克街)
資訊:

2015-07-22 2810 瀏覽
好多人鍾意食炒滑蛋嘅朋友都知道去澳牛食,食嘅唔只係味道,仲有快、狠、凖嘅服務,但佢哋個通粉同意粉真係麻麻,相反華聲冰室除滑蛋做得也不錯外,通粉是做得比較好的。行完書展,手持一大袋戰利品,經過見到華聲無人排隊,即入,侍應示意我去一張三人枱,我坐二人位置那邊,點了中午十二點後供應的常餐,义燒意粉,火腿煎蛋,牛油多士,咖啡或茶($38,凍飲加$32),落單時,侍應會問食意粉通粉?煎蛋炒蛋?最後決定义燒通粉、火腿炒蛋、牛油多士、凍檸茶,更點多個魔鬼潛艇($23)。先來火腿炒蛋,牛油多士,單看炒蛋顏色與質感已見嫩滑,食過後還是澳牛好少少,但已經很不錯,火腿屬來貨,微微加熱過,無特別,牛油多士是用厚多士,烘得夠乾身,如果多啲牛油更好;义燒通粉,通粉不會煮到過腍,有咬口,配湯一齊食很不錯,义燒也有5-6塊,味道也是不錯的,整體好過澳牛好多;魔鬼潛艇,是用長潛艇熱狗,再夾着一條切開咗嘅大香腸,加上相信係秘製沙律醬,再一分為二,加一塊青瓜、一塊番茄伴碟,潛艇包同腸都只是暖的,其實只不過是大份量之熱狗,味道不過不失;而飲品當然繼續點較早前從網上得知「甜飲全球每年殺18萬人,凍檸茶是兇手之一」成日害人不淺嘅

先來火腿炒蛋,牛油多士,單看炒蛋顏色與質感已見嫩滑,食過後還是澳牛好少少,但已經很不錯,火腿屬來貨,微微加熱過,無特別,牛油多士是用厚多士,烘得夠乾身,如果多啲牛油更好;义燒通粉,通粉不會煮到過腍,有咬口,配湯一齊食很不錯,义燒也有5-6塊,味道也是不錯的,整體好過澳牛好多;魔鬼潛艇,是用長潛艇熱狗,再夾着一條切開咗嘅大香腸,加上相信係秘製沙律醬,再一分為二,加一塊青瓜、一塊番茄伴碟,潛艇包同腸都只是暖的,其實只不過是大份量之熱狗,味道不過不失;而飲品當然繼續點較早前從網上得知「甜飲全球每年殺18萬人,凍檸茶是兇手之一」成日害人不淺嘅兇手凍「檸茶」,今次呢杯飲料夠凍,合格!

茶餐廳同冰室經常要因入座人數被調位而配合,而值得一讚是侍應見我有兩大袋,叫我不用調,最後安排咗一人坐我對面;另一樣宣傳技巧做得好是枱上放了同集團但不同品牌之特色餐牌菜式連食物相,令我有衝動好想去試!

魔鬼潛艇
义燒通粉
火腿炒蛋,牛油多士
凍「檸茶」
2015-07-18
义燒通粉
火腿炒蛋,牛油多士
2015-07-05 3215 瀏覽
很久沒有光顧了; 因有台灣好友來訪, 要求想吃炒蛋!好友住的酒店於灣仔區, 是夜到華星冰室架位 - 竟然用上 LEVI'S牛仔褲布!原來同 LEVI'S 合作...常餐 $38牛油多士 + 火腿炒蛋 好友說: 好香的炒蛋!叉燒意粉 好友說: 好味的叉燒!凍檸檬茶!特色豬扒包 $20包烤得脆口; 豬扒煎得軟腍校長多士 $25 香噴噴...黑松露醬配上芝士等了二十多分鐘...也值得!留待下次再試!華星冰室 總結: 值得一試!
很久沒有光顧了; 因有台灣好友來訪, 要求想吃炒蛋!
好友住的酒店於灣仔區, 是夜到華星冰室
架位 - 竟然用上 LEVI'S牛仔褲布!
原來同 LEVI'S 合作...
常餐 $38
牛油多士 + 火腿炒蛋
好友說: 好香的炒蛋!
叉燒意粉
好友說: 好味的叉燒!
凍檸檬茶!
特色豬扒包 $20
包烤得脆口; 豬扒煎得軟腍
校長多士 $25
香噴噴...黑松露醬配上芝士
等了二十多分鐘...也值得!
留待下次再試!
華星冰室 總結: 值得一試!
2015-03-20
2015-07-02 2665 瀏覽
是日見完工同男朋友去灣仔食晚飯目標就係去華星冰室好中意懷舊既地方 好掛住以前每人一個營養餐 加一杯奶茶遠近馳名既炒蛋真係好滑好好味同埋佢地既多士個面好脆裡面好軟!杯奶茶好香好滑好夠奶味叫多左個奶醬多 多士真係好好味好脆環境:懷舊風港式味道 好多打工仔 服務:夥記幾Nice 好有本土feel衛生:一般啦冇咩特別抵食:多士抵食 其他就一般
是日見完工同男朋友去灣仔食晚飯
目標就係去華星冰室
好中意懷舊既地方 好掛住以前
每人一個營養餐 加一杯奶茶
遠近馳名既炒蛋真係好滑好好味

同埋佢地既多士個面好脆裡面好軟!

杯奶茶好香好滑好夠奶味

衛生:一般啦冇咩特別
抵食:多士抵食 其他就一般

2015-06-26
奶油多
 六月,香港正值炎夏,偶遇風球過境,不時零星小雨,但一出境走到機場外,係熱情的陽光迎接我們。和同行的好友一起搭機場巴士,到我們位於灣仔的旅館,一路上欣賞窗外景色,聊著天,轉眼便到達灣仔。下了車,走一小段路先到飯店卸下行李,辦理入住,等待和一早專程由內地來香港見面約會的好友們!整理番行李,好友們安全到達與我們一起會合,一起見面聊天好開心,但已是下午時分還未用餐的我們都有點餓了,我們一起決定在晚餐前先去食點東西。上OpenRice App查詢,發現我們附近有評價不錯的華星冰室!一群好友由飯店走了約五分鐘路,終於到達!好幸運的我們不用排隊,一入店就有熱情夥計招呼我們入位。在客人絡繹不絕的店內,多謝我們熟悉點餐的好友幫忙,介紹我們選擇需要的餐點,用流利的廣東話幫我們快速點餐!還幫我們埋單(真係好多謝又不好意思!)店家速度不慢,不一會便送上我們的餐點。我食的餐是牛油西多士加炒蛋火腿,還有熱奶茶。熱熱的餐點一上桌,就傳來濃濃食物香氣!先嚐一口好滑嫩柔軟的炒蛋,一入口濃濃的蛋香,滑順不膩的好滋味,搭配烤的外酥內軟的牛油西多士,真係好好味的口感!好滿足!溫熱的奶茶,濃郁的奶味伴隨茶香,加一些糖更順口好

炒蛋+火腿+牛油西多士

一群好友由飯店走了約五分鐘路,終於到達!
好幸運的我們不用排隊,一入店就有熱情夥計招呼我們入位。

店家速度不慢,不一會便送上我們的餐點。

我食的餐是牛油西多士加炒蛋火腿,還有熱奶茶。
熱熱的餐點一上桌,就傳來濃濃食物香氣!
溫熱的奶茶,濃郁的奶味伴隨茶香,加一些糖更順口好喝。

朋友點的豬扒包也說好好味!

店內簡單明亮的裝潢,還掛滿貼著好多知名藝人的簽名和留言!
感覺很棒的地方!
因為晚上六點還有預訂餐廳和好友們一起食晚餐,所以沒能多嚐一些東西…
期待下次一起在來品嘗更多美味餐點!
熱檸茶
2015-06-22
下午茶
炒蛋+火腿+牛油西多士
  • 炒蛋
2015-06-21 2537 瀏覽
近來掀起一輪復古茶餐廳熱潮, 好多冰室林立, 但係你話食唔食得番以前細路0個陣0既感情, 我始終覺得差D, 人不同, 食物為左迎合而家口味, 已經有所變化叫左個常餐, 叉燒通粉普通, 屋企都煮到, 火腿炒蛋厚多士 (其實以前好少用厚多士, 牛油方包多, 最多烘底), 個蛋唔夠香, 始終澳牛無敵, 甚至本人覺得, 大快活都好過華星, 不過價錢相宜, 店員算有禮, 趕時間要醫肚, 不失為好選擇

2015-06-20
2015-06-20 2551 瀏覽
今天是端午節,我吃過糭子後,我再一次到香港灣仔分店「華星冰室Capital Café 」,放縱自己,讓自己放任一天,大吃一餐!其實之前去吃過,當時已經是去年的事了。不少明星也是這裡的常客,真的不得不去的巨星雲集食店。不少人都像我一樣,專成來到這裡光顧一次。而我就是去年吃過一次之後,就吃上癮了。可惜,因為太遠,今天藉著端午節假期,又再專成來再吃一次去年吃過的,真的很好吃呀!只是服務效率太高,所有東西都來得快,吃得快,食客也離開得快。清真牛肉沙嗲通心粉;牛肉很新鮮,因為是用上了清真牛肉,所以價錢較其他食店昂貴。而我最愛的食物,就是牛肉沙嗲通心粉,每次去茶餐廳吃,我都會點這個。日本北海道3.6牛乳冰震鮮牛奶;看到餐牌,得知道是日本北海道3.6牛乳製造,所以便品嚐一下,真的比其他食店的鮮牛奶香滑好喝,所以價錢較其他食店昂貴。黑松露炒蛋多士;這個是這裡獨一無二的,其他食店沒有,來這裡光顧一定要試這個,黑松露好新鮮,蛋也很香滑,是即點即做,所以要久等。校長多士;這個也是這裡獨一無二的,其他食店沒有,來這裡光顧一定也要試這個,黑松露好新鮮,麵包很香脆可口,都是即點即做,所以要久等。

清真牛肉沙嗲通心粉
日本北海道3.6牛乳冰震鮮牛奶
黑松露炒蛋多士
校長多士
題外話/補充資料: 由於人流太多,所以如果不想久等,就要早點到。
2015-06-20
10 分鐘 (堂食)
清真牛肉沙嗲通心粉
日本北海道3.6牛乳冰震鮮牛奶
黑松露炒蛋多士
2015-06-18 1790 瀏覽
朝早入去,唔算太多人排隊,等一陣就有位。餐牌得幾個餐選擇,叫左火腿通加炒蛋多士。火腿通似一般茶餐廳水準...最主要都係想食個炒蛋,真係好滑,同澳牛有得比,服務態度仲比較好!夾埋厚烘到岩岩金黃既厚多士一齊食,最好不過。
2015-06-04
10 分鐘 (堂食)
$40 (早餐)
2015-06-11 2362 瀏覽
一年前在附近實習時,同事推薦我來這裡用餐我還是拒絕的。很多年前第一次來香港,那碗36元的速食麵真是給我幼小的心靈留下了創傷。不過就在這一年的時間裡,越來越會欣賞和接受香港的這一面。至少他們不是被改得面目全非的其他地方的菜,至少在這麼多鄰里街坊監督下本土菜不會太差。於是here I am,華星冰室。和朋友一人一份常餐,share一份校長多士。常餐裡比較出彩的是炒蛋、通粉的湯底,及那幾片叉燒。私以為多士烤得太脆,不過配合牛油和炒蛋入口還是不錯。叉燒肥瘦合適,不柴不膩,相當入味。對於年年廿五的校長多士,女孩子最好還是四個人share吧,好吃,風味獨特,但真是有些油膩。我叫了一杯茶走,但是沒有攪勻,只能說茶味不錯。。不吐嘈自己了吃到一半抬頭一看,頭頂是哥哥的照片,心臟漏跳一拍。不過又不敢明目張膽拍照,怕被當作土包子服務必須說一下。我們問了一下Levi’s Toast是什麼,侍應居然短短一句不知道就走開了。大家自己感受一下我們當時什麼感覺吧
常餐
校长多士

2015-06-08
2015-05-18 2606 瀏覽
排隊的人很多,但服務員態度都還算可以。牛肉醃列的肉末感覺有點怪,不是太好吃。但黑鬆露多士炒蛋確實物有所值,蛋滑嫩,入口融,多士烘焙得恰到好處,軟硬度剛好,與黑鬆露味的炒蛋天生一對! 多士烘得好!融入其中的黃油香而不膩。牛奶麥皮的口感也不錯,鮮奶濃濃。但菜單上蔬菜選擇太少,如果黃瓜跟番茄多幾片該多好。😁😁😁😁
黑鬆露蛋多士
鮮奶麥皮
鮮奶
黑鬆露蛋多士
鮮奶麥皮
鮮奶
2015-05-14 2471 瀏覽
同朋友係Sogo行街行到天昏地暗,到十點都未食晚飯。想飲杯香濃奶茶,二個人就行去灣仔方向既華星冰室。其實我最愛就是他們餐廳的卡位,很有特色,用舊時香港人很喜歡的 Levi' s 牛仔褲的圖案作椅子背的裝飾。我們點了不少的特色小食我推介一定要點的熱奶茶($19),又香又滑,茶味香濃。我們也點了熱杏霜($19),正正常常都算香濃,但唔會話好味到極點。繼而上枱的小食是炸雞翼($17)睇返之前食評話唔推介,炸得好乾。但係我又覺得ok 啵,香口又炸得啱啱好。一定要點的還有校長多士($25)年年25的校長多士,永不加價是它的特色。很香的黑松露配上香噴噴既芝士,真係正!二個人一份,啱啱好!最後叫左豬扒包($23)包皮很脆,但對我來說略為硬了一點。入面既豬扒炸得好香,重點是有肉汁的!同澳門既豬扒包有得比。

同朋友係Sogo行街行到天昏地暗,
到十點都未食晚飯。

想飲杯香濃奶茶,二個人就行去灣仔方向既華星冰室。

我們點了不少的特色小食
我推介一定要點的熱奶茶($19),又香又滑,茶味香濃。

熱奶茶

繼而上枱的小食是炸雞翼($17)

炸雞翼

一定要點的還有校長多士($25)

校長多士

年年25的校長多士,永不加價是它的特色。
很香的黑松露配上香噴噴既芝士,真係正!
二個人一份,啱啱好!

最後叫左豬扒包($23)

包皮很脆,但對我來說略為硬了一點。

豬扒包

入面既豬扒炸得好香,重點是有肉汁的!
同澳門既豬扒包有得比。

2015-05-13
$50 (宵夜)
炸雞翼
  • 奶茶
7點來食晚餐,星期2晚,人不多,不用排隊。 1) 常餐,叉燒通粉,炒蛋火腿,牛油多士,凍檸茶,$40。叉燒肉質不錯,有叉燒香味,炒蛋好香,但偏油,配埋牛油多士,火腿一齊食,又香又豐富。8分。2)炸雞脾炸得太硬,5分。蓮子紅豆冰的蓮子太硬!。但紅豆好香,令成杯紅豆冰都好香紅豆味同奶味。7分 3)豬扒意粉,豬扒份量多,而且厚,但味道可以再好啲。因為不夠酒香,如果肉類加些少酒會令肉質更軟身同增加香味。8分。4)校長多士(即黑松露芝士多士),好香黑松露味,味道不錯。8分。令胃氣全是黑松露味。
正。全部$149

8分。

滑蛋最正,但油偏多。多士有牛油香脆

2)炸雞脾炸得太硬,5分。
蓮子紅豆冰的蓮子太硬!
。但紅豆好香,令成杯紅豆冰都好香紅豆味同奶味。
7分

蓮子紅豆冰,蓮子太硬。。

豬扒意粉,豬扒多,但味道一般,中上分數

炸雞脾炸得太硬。not good

校長多士$25,好香黑松露味加芝士

2015-05-05
正。全部$149
滑蛋最正,但油偏多。多士有牛油香脆
校長多士$25,好香黑松露味加芝士
2015-05-02 1566 瀏覽
一早聽過呢間餐廳大名 終於有機會黎一試經朋友介紹之下 叫左一個常餐個餐都幾豐富 一個經典既港式茶記常餐牛油多士配火腿蛋 可以選擇煎蛋同炒蛋再加碟叉燒通粉/意粉送埋熱飲成個餐只係30幾 十分經濟又實惠牛油方包烘得外脆內軟 牛油亦都搽得好均勻炒蛋炒得好滑 應該落左奶先炒火腿就普普通通不過將火腿炒蛋夾落去牛油方包 當三文治咁食就真係一流叉燒通粉用左豬骨湯底 煮到d通粉好入味食到我"雪雪"聲 好想飲埋碗湯佢不過我就嫌叉燒有d老 咬唔開整體味道唔錯 唔怪得咁出名同咁多名人幫襯今次冇機會試其他菜式 下次一定會再黎
一早聽過呢間餐廳大名 終於有機會黎一試

不過我就嫌叉燒有d老 咬唔開
整體味道唔錯 唔怪得咁出名同咁多名人幫襯
今次冇機會試其他菜式 下次一定會再黎
2015-05-01 3819 瀏覽
This restaurant is not only famous due to its traditional Hong Kong styled food but also with the fame at its aspect with the popularity given by the pop singers. Many signatures and the album cover photo of the famous pop stars in Hong Kong can be found there. The food served especially the spaghetti souped with the barbecued pork and the bread with butter really symbolize the eating style of the Hong Kong citizens, and it really reminds me the days gone of Hong Kong.
2015-04-09 1860 瀏覽
4/4 復活公眾假期第二日~ 1:30pm 唸住公假又lunch 一定要排隊~~😮 竟然唔駛排👯👯我們叫兩個午餐炒旦👍👍👍好滑旦好香奶茶: 茶味略濃~都好滑👍通粉煮得剛好(最怕食林食),湯底唔咸👌👍多士👍👍👍 烘得外脆內軟厚身口感一流椅套和侍應也套上Levi's ~ 年輕又潮了👍👍👍總結: 唔駛多講👍👍👍 正!😆
😮 竟然唔駛排👯👯

我們叫兩個午餐

炒旦👍👍👍好滑旦好香
奶茶: 茶味略濃~都好滑👍

通粉煮得剛好(最怕食林食),湯底唔咸👌👍
多士👍👍👍 烘得外脆內軟
厚身口感一流

椅套和侍應也套上Levi's ~ 年輕又潮了👍👍👍

總結: 唔駛多講👍👍👍 正!😆
2015-04-04
2015-04-02 1782 瀏覽
太子果間華星我成日去,仲撞過“狄意達”,灣仔真係第一次去,我仲以為質素應該一樣,但真係唔同,一開始以為我心理作用,但同行既fd個個都咁講!我好中意食佢個常餐,食親都係炒蛋+叉燒通粉,太子同灣仔既分別在於通粉個湯底,灣仔濃味d。我推薦食常餐既朋友,多士中間可以試落少許糖(唔喜歡糖者免試),叉通可落糊椒粉(好多fd話呢招好得),好味好多!可惜我唔近灣仔呢間,繼續食太子冇咁濃味既