2007-11-09 13 瀏覽
昨天在這裡晚餐開飯~最簡單二人叫了一個黑醋烤鴨胸冷麵及香芒燒雞胸紅米飯。反而今個食評值得我讚的是...竟然係set meal中的餐湯!咩傢伙咁巴閉要令到主角通通要讓路耶!?yeah...西洋菜忌廉湯是也。適逢十月時節除了芥菜得令,當然亦不會少了西洋菜的一份兒啦!普通白色忌廉湯當然人人都食慣亦冇咩烹調難度...(我估)!但西洋菜出名唔夠靚時食就會愜口兼入口苦苦。至於今天的西洋菜忌廉湯不但沒有上述的流弊,而且入口清新鮮甜沒臭青味~更會食到很真的西洋菜味!可口極了。恰巧又讓我昨天星期四於此店遇正它的set meal定了西洋菜忌廉湯作為餐湯實在係緣份的福氣...^^當時那一刻我真的有衝動想問有冇得添湯~嘻曾經在上星期晚巿幫趁時亦飲了一個甘荀或南瓜忌廉湯(我估+睇到像南瓜咁上下顏色而推斷)...當時那一刻都覺得這款餐湯很美味~但原來我喜歡的專欄作家說得對;"更好的可能在前面"!yup~個西洋菜忌廉湯做得更有水準。sorry~湯沒照相!因為飲得很忙...同埋看色澤都似係DIY的了(像豆蓉色)。一來暫且我沒有見過西洋菜的罐頭湯;二來早陣子媽媽親自做了西洋菜湯餃來招待我那位ex來我家食飯…而當天DIY

適逢十月時節除了芥菜得令,當然亦不會少了西洋菜的一份兒啦!

一來暫且我沒有見過西洋菜的罐頭湯;二來早陣子媽媽親自做了西洋菜湯餃來招待我那位ex來我家食飯…而當天DIY用的西洋菜真的不錯~亦因為季節性而美味所以我那位ex在我中三時來我家食過x太的DIY菜餃後亦念念不忘到月前值得佢開口想再encore...這個十、十一月時份的菜心、栗子、蕃薯及瓜菜等真的不妨多吃~好食囉!

今天同行叫的黑醋冷麵真的幾好食~夏天我會encore!而且當中的鴨胸又煙得ok...原來這裡都唔一定只係烹調素食才了得的。

至於我叫的紅米原來並唔係我最愛~我原來喜歡食糙米多一點!XD因為個咬口較為適合我。而且猶幸今次個醬汁亦用上了黑醋,加上芒果滲出的芒果汁其實整個飯食落係開胃兼減低了雞胸肉的飽膩感!個雞肉就去晒皮的了~普通貨式我都沒甚麼要求...係咁易約略燒一燒上枱俾我都算交足貨的了。最叻係個廚子沒將個青瓜切片~反而開半截粗略燒一燒上枱...因為這樣才最保持瓜汁!

我都g我食到被職員認得的了。事實託賴對我的服務不錯...

或者飲食與工作到伴侶、家人到朋友都一樣,即使未算完美無瑕,適合自己就是最好,何必艷羨別人。

今餐二人$128

菓一道健康餐廳
2007-11-03 18 瀏覽
近期都幾常去呢間餐廳,因為它真的做到「健康」的原則: 有機糙米、多菜、素食、以白肉為主、少油(橄欖油)、少鹽及調味。好多餐廳話自己喺健康餐廳,但根本用的烹調方法就已經嚇死人:勁多油、勁味精,食物入口便騙不了人。但呢到唔喺架! 所以男友覺得佢D嘢太淡,唔夠味,不過我就好喜愛。去過尖沙咀同沙田兩間,meun一樣,但份量好似尖咀嘅足料同大D(同埋嘈D),但沙田就好味同夠熱D。因本人在茹素轉接期,平日九成食的餐數都是素食,近期最愛: 焗茄子蕃茄雜菜紅糙米飯,份量夠,很足料,大大塊嘅茄子同蕃茄,跟一大堆椰菜、西蘭花、椰菜花、洋蔥、青紅椒絲(有時仲有金菇),放在紅糙米飯上,用茄汁(帶有茄蓉)焗到熱辣辣,面頭帶微焦,真喺好好食。可能因為用紅糙米,雖然喺素食,食完都會十分飽肚。都有試過其他款的素食,都好味,如南瓜蛋白炒飯、西班牙雜菜炒意粉、素翅薯仔泡飯(其實喺薯仔汁底嘅risotto) 等等。試過一款維也納素肉腸紅糙米飯,好味但唔夠熱。有肉的主菜只試過漢堡雞肉紅糙米飯,雞扒大大塊,無混入肥肉,只是微煎,沒有炸,跟一堆菜同適量清淡嘅汁上,都好好味。(呢到d食物嘅汁唔會太多,健康d)仲有,跟餐湯(日日都唔

仲有,跟餐湯(日日都唔同架,都喺磨蓉嘅濃湯,有蕃茄、南瓜、青豆、甘筍等)的提子walnut bread烘到熱辣辣脆卜卜,好好味。

不過,都有嘢可以改善: 如能減少以炒嘅款式(通常為飯或意粉類),則更佳;黑豆漿雖夠熱,但唔夠豆味;待應有D有禮貌,但做嘢同落單「論盡」,有D好醒目,但又唔夠禮貌喎。

不過,整體我都好鍾意黎呢到!! 繼續努力呀,菓一度!!

2007-10-02
國慶長假連續兩天在家煮飯,第三天終於忍不住要外出用膳。新城市廣場人多得可怕,西田這邊卻空空如也,正好帶男友到這家一直想來的餐廳一試。環境以白色為主調,光線充足,感覺清潔整齊。Menu只有一張A4紙,食物旁註有卡路里,有蒜的話亦會標上,正合不吃蒜的我。其中一半主菜為素菜。分別點了兩個主菜為冷熱黑豆漿各一杯。煙三文魚帶子炒飯--用糙米飯炒,炒得有少少燶,但糙米飯有咬口,比平日濕濕的炒飯好味。白酒莧菜雜菌天使麵(素)--除了菌類莧菜,亦有三色椒絲,色彩豐富之除亦營養十足。黑豆漿--熱豆漿由顧客自己加糖,喜歡原味的我當然不加糖,呷著淡淡無味的豆漿亦是一種享受。埋單$116,坐得舒服,服務員亦親切有笑容。比起坊間大量扮肉食又油膩的素食店,菓一道雖然不標榜素食,但更健康,味道亦勝一籌。
國慶長假連續兩天在家煮飯,第三天終於忍不住要外出用膳。

環境以白色為主調,光線充足,感覺清潔整齊。

分別點了兩個主菜為冷熱黑豆漿各一杯。

埋單$116,坐得舒服,服務員亦親切有笑容。
2007-09-25
  星期一同男朋友行沙田跟住見到呢間健康餐廳幾吸引,所以決定去試下  入到去有個經理帶位,跟住睇個餐牌,都幾多野食,睇岩左就叫女侍應落單,個女侍應個樣好細個,所以就同佢傾下計,我男朋友問下佢有咩小食推介,之後男朋友見佢個樣咁細個就諗住玩下佢,係咁問佢野,但佢都好樂意咁解答,之後佢就幫我落左單,佢介紹o的野都ok,全程都食得幾開心,侍應服務態度唔錯!下次有機會會再去食!

2007/9/22今日下午一個人行下新城市廣場,去之前已經上網搵定食店,行左一輪終於到左呢度~3點鐘,響門口企左陣,呀經理淨係拎午餐牌介紹,唔知點解冇下午茶牌,費時問而且見d午餐都合心意,就入來試下。幾個月前響葵芳RELAXING食過人生第一次墨魚麵後,從此就愛上。今次試試呢間出品如何?蟹肉海皇魷魚燴湯墨魚麵(4XX卡路里)&凍石榴茶。幾分鐘食物便到。先說果茶,一拎上手是熱的(?!),待冰溶咁d,先至飲得落口,味道是不錯不過覺得甜左d。再說下個主菜,材料除左個麵名包含0個d之外,仲有大量5顏6色0既瓜菜^^未食已經知道很健康(哈哈)麵條很彈牙﹑燴得很入味。他們的湯燴原來不是將麵條全浸在湯中,只不過是幾啖湯在麵底而已,當汁撈來食是另一番風味。十分鐘已經消化整碟麵,也幾飽肚的。當,再度飲那杯果茶時...發現有隻蚊在內!!(第一啖飲唔發覺><)立即叫店員拎走,重新弄一杯新來。不過此杯更甜,加了整杯清水才可以飲下~埋了單,找了經理來投訴,除了蚊子外,所用的叉有條食剩0既菜...乾呢!只見經理手舞足動背著我解釋,心火又起了不少!他竟然可以說:”其實隔離檯的人都投訴杯豆漿有蚊,d蚊係自己飛落去0架
2007/9/22

他竟然可以說:”其實隔離檯的人都投訴杯豆漿有蚊,d蚊係自己飛落去0架,我地都唔知呢!”
我:”d餐具唔衛生”
佢:我地用自動洗碗碟機0架”
我:”0野食好食都冇用,出現左呢d情況真係唔會有人再來幫襯架”
佢:”咁我叫廚房留意下喇,唔好意思呀”

我想,咁都可以洗到有菜剩,部自動洗碗機掉左佢把喇!出左道氣立即閃人去也~

OK臉是畀碟麵,真係好好食﹗
2007-09-14 14 瀏覽
o尋日下午來去了新城市廣場行街, 見口渴於是入左呢度去搵o野食.叫了沙爹肉碎香茜蔬菜湯蕎麥麵+ 熱黑芝麻豆漿, 同芝士蕃茄飛碟+ 熱蜂蜜奶茶.沙爹肉碎唔似係豬肉, 反而似雞肉, 可能豬肉貴啦! 整體都叫ok. 但係個芝士蕃茄飛碟就等到碗麵食左一半都未到! 結果要催先至到!! 個飛碟冇咩芝士同蕃茄, 又烘得太耐, 好硬!實在唔多滿意, 所以俾一般!

實在唔多滿意, 所以俾一般!
2007-08-30 4 瀏覽
一早已想來這食肆試試,因為貪其食物健康。一行二人來到,已經八時半,店內仍然坐滿八成半人,而且仍不斷有客進入。我們分別叫了雞胸排三色飯及龍脷柳天使麵,各跟餐。餐湯唔錯,一點點的酸味,雖然沒有湯料,但配微熱的提子麥包,都幾開胃。至於飯及天使麵,值得一讚是配菜及汁料,有很多蔬菜及瓜,在街吃飯很少有這個分量,而汁料沒有加「師傅」,好好味,又不太杰。飲品是輕甜的綠茶及紅棗茶,不過就普普通通。整體不錯,既健康又好味,而且選擇亦不少。有機會一定會再食。
一早已想來這食肆試試,因為貪其食物健康。
整體不錯,既健康又好味,而且選擇亦不少。有機會一定會再食。
2007-06-30 3 瀏覽
傻鬼左..夜晚又黎食多次..白酒莧菜蕎麥麵...將天使麵轉左蕎麥麵..個waitress話唔洗加錢..叫左佢少汁都少到汁..唔錯唔錯
傻鬼左..夜晚又黎食多次..

2007-06-30 7 瀏覽
lunch黎呢度食..又係食番鮮茄香菇雜菜焗紅糙米飯..都係好好味..又係清哂碟..餐湯係甘荀西芹蘋果湯..ok不過甜左d..其實而家有d覺得個飯好似有好多成都係白米咁既?!我想要多d紅米糙米果d=)因為著校服所以8折..32蚊!
lunch黎呢度食..又係食番鮮茄香菇雜菜焗紅糙米飯..

因為著校服所以8折..32蚊!
2007-06-28 3 瀏覽
係呢間野度食過4次..第1次係食果個西班牙雜菜炒天使麵:好多雜菜..好好味又唔多油.黑芝麻豆漿唔太甜幾正第2次係食山野菜素肉茄子炒野糙米飯+餐湯:湯係米茸南瓜湯..好正..甜甜地咁碟飯就相對少d菜..但係炒得好好味..另外仲加叫左個芝麻炒雜菜..28蚊都幾貴..不過都係好好味第3次係食番西班牙雜菜果個..不過轉左紅糙米飯..唔夠飯叫佢添..免費呀好抵!但係唔知點解d菜下面有好多油..黃色1個個圈好似雞油..好恐怖..而今次就係食蕃茄香菇焗紅糙米飯$40..好好味呀!最好味係呢個..個汁酸酸甜甜..有d茄子..蕃茄..西蘭花椰菜花..菇..不過份量可以再多d..好味到我我食哂成碟呀!總括黎講..呢間野d食物全部都好好味!紅糙米飯好岩我!雖然價錢都幾貴..另外..d侍應大部份都好好service..每次我都叫佢汁另上..同埋特別要提係1個比較老d果個(嬸嬸/婆婆)..好有笑容又有禮貌..我成日問好多問題佢都好樂意答我..good!就係因為咁..我成日去沙田都一定係黎呢度食..有時仲會心思思想特登由上水搭車出黎食添!ps:著校服有8折架!
係呢間野度食過4次..

第1次係食果個西班牙雜菜炒天使麵:
好多雜菜..好好味又唔多油.黑芝麻豆漿唔太甜幾正

第2次係食山野菜素肉茄子炒野糙米飯+餐湯:
湯係米茸南瓜湯..好正..甜甜地咁

第3次係食番西班牙雜菜果個..不過轉左紅糙米飯..

ps:著校服有8折架!
2007-05-14 4 瀏覽
05/13/2007 8:00PM此行主要係到“玩具反斗城”買玩具比bf表弟, 晚餐早已唸到去”果一道”.母親節提早做了, 以為正日會好多人食, 點知唔係, 兩人去到都唔洗等位. 可能個個去晒d酒樓啦.都有成年無食過果一道( foodcourt express除外) 餐牌都變左, 我地望左menu10分鐘都唔知食乜, 因為樣樣都想食呀! 最後比d圖片吸引左, 叫左”龍蝦汁大蝦封煎魚柳配黑米薯蓉”($58).bf要”法式田螺帶子炒三色意粉”($48), 兩個都再加$18要set.Set包括餐包, 餐湯, 飲品同甜品. 等了10分鐘, 餐包同餐湯齊上, 餐包好香, 並唔係一般牛油餐包, 係合桃提子麥包仔, 佢係焗熱既, 所以面頭燶燶地, 脆脆地, 撕開後塗上牛油, 滋味極了. 我雖不食提子包, 都吃了一丁點, 其餘就由bf包辦.餐湯: 係蕃茄湯, 酸酸的, 無任何配料, 飲罷胃也開了~龍蝦汁大蝦封煎魚柳配黑米薯蓉( 約490 kcal) 賣相真美(見圖), 將每樣食物都堆砌得標緻, 而且有先後次序, 最頂係薯蓉, 有個雪糕球般大, 其實放入紫米而已, 一般. 中間係兩塊魚柳, 可惜咸左d
05/13/2007 8:00PM

餐湯: 係蕃茄湯, 酸酸的, 無任何配料, 飲罷胃也開了~

龍蝦汁大蝦封煎魚柳配黑米薯蓉( 約490 kcal) 賣相真美(見圖), 將每樣食物都堆砌得標緻, 而且有先後次序, 最頂係薯蓉, 有個雪糕球般大, 其實放入紫米而已, 一般. 中間係兩塊魚柳, 可惜咸左d呀! 周圍有3隻大蝦, 肉質爽, 不錯. 龍蝦汁說真的, 無咩龍蝦味, 綽頭而已. 最底下既配菜其多, 有翠玉瓜, 椰菜花, 絲瓜, 全部都係我鐘意既蔬菜, 多到差d食唔晒.

法式田螺帶子炒三色意粉: 份量一般, 炒得夠香, 因見有蒜蓉同炒. 三色意粉係菠菜, 普通意粉同(可能係)甘荀意粉.. 食味其實差不多, 口感則做到al dente效果, 好好. 法式田螺做得幾好, 又淋又入味, 不過一碟裡面唔多, 好似得5, 6, 粒. 帶子切得薄薄的, 同樣鮮味. 配菜都幾多, 當中既紅椒好甜, 整體而言很好.

飲品: 一杯熱蜂蜜綠茶同紅棗茶, 無咩特別, 都無濃縮開水.

甜品有: 番石榴果凍同紅豆雪糕, 果凍裡沒有果肉, 淡淡的. 如果面頭加d花奶應該好得多. 紅豆雪糕相比之下甜得多, 但紅豆不太淋, 影響口感.

P.s : 鐘意佢個menu 寫明每樣食物(even餐包/ 湯..)既卡路里, 岩晒我呢d食乜都睇左卡路里先既人.. 哈哈!
2007-02-23
隆隆鑼鼓響遍新城市,多隻醒獅走遍新城市,吸引不少市民圍觀/跟尾...肚餓了,就在商場內搵食...見呢度的下午茶唔算貴,就入左去食...下午餐有多款選擇,每款都寫明含有幾多卡路里...點了沙爹肉碎香茜蔬菜湯蕎麥麵+凍檸水...因為係下午茶,所以份量唔算多...肉碎頗入味,不過唔似沙爹味,但都幾好食...菜係椰菜...蕎麥麵有點被湯浸腍,但仍可接受...至於個湯,飲唔到香茜蔬菜味,反而似肉碎的醬汁味...鑼鼓聲漸近,店員將生菜掛在閘上,不久醒獅黎到...自己一路食,一路睇醒獅採青,一路影...全場人客店員都睇住醒獅採青,有其他人客都拿相機出黎影相...氣氛唔錯...埋單唔算貴,只係比食快餐貴幾蚊...見果日心情好,比個笑面...

情人節因趕買生日禮物回禮俾第二日嗰位先生, 咁順便同屋企人嚟咗呢度食飯...( 因屋企個老太腸胃出了點小毛病唔食得肥膩嘢, 咁所以唯有嚟呢度食啦!)well, 情人節真係商家的金礦! 度度都唔例外, 座地起價....呢間嘢對我嚟講係食齋咁食, 咁當然, 想清清地少d 油少d 肥膩感的時候, 我係會揀呢度食架! 但88 蚊一個set din ~ ( 有一個餐\包, 糙米飯/麵, 餐\湯, 金盞花茶, 乒乓波大小小的雪糕球)其實個糙米同麵係平日menu 食開嗰 d 嚟, 但都算啦! 係最令我意外連呢間都有情人節二人套餐\, 估唔到真係會有人喺度影相收花呀, 成棚人等位呀......雖然職員做到踢晒腳冇停過, 但服務態度仍很好呀!雖然我上面都話咗佢\嗰張特製的情人節menu 裡面的set din 同平日menu 有d 一樣什至換湯不換藥, 但因節日的關係真係煮得比平時差左d 呀!因為有個set din 我平日成日叫, 所以就算唔係情人節, 平時的大小節日去食飯我點都會做定心理準備係會貨不對版/價格名不副實....做到死咁忙, 仲邊會用heart 煮吖!? 今餐\當然唔抵啦!兩人共194(已加

兩人共194(已加一)

2007-02-11 6 瀏覽
倉促溫書,雖說進度不俗,但臨考還是有一點緊張。趁有時間讓自己坐下來,吃個tea放鬆一下! 點的是最簡單的花生醬厚提子多士,厚多士真的極厚!味道就一般,除有花生醬的地方較香,其餘都是又乾又無味,故食剩不少。 飲品是熱檸水,咕嚕咕嚕的喝下去後,感覺似乎稍為安寧了。 是時間回校接受挑戰了!

飲品是熱檸水,咕嚕咕嚕的喝下去後,感覺似乎稍為安寧了。

是時間回校接受挑戰了!
掃了十間店子的門前,仍吸引不到我內進,走到這裡,肚子跟我說︰「我不想再行了......」,為免他有做反的理由,還未看得及餐牌寫著什麼,就走了入內。 下午茶餐共有十數款之多,點了一個鮮菜雞肉雲吞蕎麥麵,不要預計麵質有彈性具麥味,總之不會煮得偏腍已可收貨,雲吞三大粒,看外表很機械式樣,餡料有肉有菜,略嫌鹹了一點點,還有餐牌上註明用橄欖油煎的美國雞蛋,不知是否太耐沒吃煎蛋,吃入口時特別覺得美味。 餐飲的咖啡最有驚喜,熱度夠燙口,連除灌下半杯,即感如吞下一個暖包,整個胃子也是熱騰騰的。咖啡味道香而不澀,雖然也有丁丁點的酸,但也可接受。 值得一提的是,雖然麵上有煎蛋,但發覺湯上真的少油得出奇,油份控制得宜也隔得清,雖然此碗麵不是人間極品,但廿大元吃得飽飽又入得口的下午茶,真的可以說是值回票價的了。