2018-08-06 72 瀏覽
上個月黎食過一次,覺得幾好食而且又唔食好貴,但上次就因為電話冇晒電所以影唔到相寫食評,今次經開荃灣見冇咩人排隊就決定再黎食過順便就再影過相寫第一味嘅頭盤就係冰爽酒糟蟶子呢一個冷盤岩晒而家天時暑熱食,微甜嘅酒味令到人食完一隻又一隻,食完個冷盤之後即刻就開胃晒蟶子肉相當飽滿,大隻到就黎要破殼而出咁百秒黃花魚肉質鮮甜嫩滑,配合埋上湯味道就好似活捉即煮,鐘意食魚嘅朋友呢道菜係必點嘅鐵板鹽焗蟶子係用鹽黎帶出蟶子本身嘅鮮甜味美,食落味道與之前嘅酒糟蟶子截然不同興化米粉炒到好乾身唔會好油,如果鐘意嘅朋友就可是加埋辣椒油撈黎食,咁就會變得仲更香更好味

第一味嘅頭盤就係冰爽酒糟蟶子

蟶子肉相當飽滿,大隻到就黎要破殼而出咁

2018-08-04
2018-07-31 1179 瀏覽
今日和朋友在荃灣約咗睇戲,睇戲前醫咗個肚先,這個商場好多嘢食,我和友人行咗一陣,揀了這間閩菜餐廳。試下新菜式,餐廳用藍綠色為主,感覺舒服,一入門口,已經見到個推廣,哆頭蟶節,品味八變。正值當做,而且有好多個做法。有而家做推廣,叫兩款唔同味道都係198。每張枱都有相對的距離,坐得舒服,店員嘅服務都很親切。餐牌用彩色印制,每個餸都好吸引我們叫了冰爽酒糟蟶子和鐵板鹽焗蟶子。另外,還叫了百秒黃花魚和興化炒米粉 。首先講下蟶子,冰爽酒糟蟶子,這個是冷盤 用酒糟浸滿了蟶子,每隻蟶子的大小均一,所以吸收酒的多少都均等。食下去就好似醉雞一樣,好香醇的酒味,肉質爽口,好新鮮。鹽焗蟶子,用鐵板送上時還有個蓋冚住的,一打開,見到用了很多鹽冚著蟶子,仲熱辣辣,等了一會才食,用手取來吃,點知都是很熱,因為用鹽冚住,所以保温得很耐。這個焗的蟶子較為香口和乾身,有鮮味。所以我較喜歡這個味道。正。另外,叫了得獎名菜,百秒黃花魚。則是用100秒來烹調。好期待。這道菜用魚湯浸住黃花魚,只見到用羗和葱來烹調,魚雖然不是太大,但魚肉好滑,魚湯好鮮味,唔腥。一人一條都不為過。食咗兩樣海鮮,叫番個主糧。興化炒米粉,這個米粉比較幼

每張枱都有相對的距離,坐得舒服,店員嘅服務都很親切。

餐牌用彩色印制,每個餸都好吸引

百秒黃花魚

食咗兩樣海鮮,叫番個主糧。興化炒米粉,這個米粉比較幼身,仲有蝦,花生,冬菇,菜 ,配料很多。食落同平時啲炒米有點不同。這個在太陽下自然曬乾嘅米粉,果然米香味好濃,味道唔錯,食完啱啱好。
興化炒米粉

見原到餐牌還有很多其他菜式,買相好吸引,可以下次再試。
2018-07-31 88 瀏覽
莆田PUTIEN。清新純樸嘅農家菜| TSxLife |莆田PUTIEN位於荃灣廣場,今次去主要吃有新派感覺的農家菜。一看餐牌,食物種類多得很,菜式包括黃金荷葉包,興化米粉~新加坡美食多元化,而且它們比香港更早推出Michelin Guide。莆田也是在該範疇連續兩年獲得一星肯定,而且它每個小菜之價錢合理,顛覆傳統星級餐廳價格高不可攀的印象,在當地已更吸引不少台灣、星馬藝人及名人到訪,在台灣成立了3家分店。每一個季節,這店都有不同的食物以配合天氣,可以說是不時不吃呢。春季四月天,莆田以時令春筍入菜,搭配豬五花慢火燒製「春筍燜五花」。可惜,這個時間就不可以吃這一道菜。天氣炎熱且令人不想吃得太飽,故叫的小新菜考驗主廚功夫和心思,「百秒黃花魚」以自製的鮮甜上湯再以黃花魚做主菜,搭配「家鄉感情興化米粉」同樣以當地出名食材作主食,很吸引呢。不能不提為下午茶的小格仔,每一個格的食物都很好吃,一次過吃光也不用八十元,非常抵吃呢~原來,莆田這個名字是其實源自中國福建省之沿海城市,主打當地清新純樸嘅農家菜,因此這店環境也令人覺得清新,以確保地道風味。
[EAT IN TSUEN WAN。食] 莆田PUTIEN。清新純樸嘅農家菜| TSxLife |

2018-07-30 226 瀏覽
前兩個星期,和屋企的老人家來過這裡吃午飯,他們都覺這裡的中午頭等餐唔錯,抵食,之後,還說要帶埋姨媽來吃一餐,當為同佢食餐生日飯。今日真的約了姨媽來吃午飯。因為有七人吃飯,所以一個6人餐是不夠吃的,所以加了三個餸。老豆記得上次是吃了B餐,所以今次轉食C餐。加了一個九轉小腸、冰爽酒糟蟶子和蒜蓉蒸蟶子。小食、冷盤先上,分別是脆紫菜、冰鎮苦瓜、蝦苗拌頭水紫菜、阿元香草雞和九轉小腸。頭三款菜上次已講過,今次不再多講。【阿元香草雞】雞切得細細件的,皮好薄,唔肥。有香草味和酒味。【九轉小腸】原來真係有九個轉架喎,好爽彈,而且入味。【傳統扁肉湯】肉湯正。小雲吞皮薄,聽說粉皮是有用豬肉作材了,所以口感較特別。【軟煎黃花魚】三條小黃花魚的皮煎得金黃香脆,魚肉肉質幼細。不過,我們不大欣賞個茨汁。【自製滑豆腐】不愧叫作滑豆腐,果然很滑。還有就係個厚冬菇,好好食。【砂鍋紅糟雞】好重南乳味,所以唔係個個都鐘意食。之不過,雞肉其實係好嫩滑的。【馬來風光】原來係馬拉盞炒通菜。通菜炒得爽脆,馬拉盞都好多,所以好惹味。【冰爽酒糟蟶子】蟶子經煮熟後,再用花雕酒浸住。蟶子嗦了酒香,食落除了有蟶子的鮮甜味之餘,還有酒香。【蒜蓉

【阿元香草雞】
雞切得細細件的,皮好薄,唔肥。有香草味和酒味。

【九轉小腸】
九轉小腸
原來真係有九個轉架喎,好爽彈,而且入味。

【傳統扁肉湯】

【軟煎黃花魚】

【自製滑豆腐】
不愧叫作滑豆腐,果然很滑。還有就係個厚冬菇,好好食。

【砂鍋紅糟雞】

【馬來風光】

【冰爽酒糟蟶子】

【蒜蓉蒸蟶子】
這個做法較傳統,老人家較喜歡這個做法。蒜香味加蟶子鮮甜味,就是滋味。

【興化炒米粉】
米粉好幼細,比一般平時食開嗰種米粉起碼幼一半,所以個口感較細緻。配料多,有海鮮、花生、雜菜。味道調得剛剛好。

【花生湯圓】
這個甜品較少吃,味道不太甜。但係啲湯圓好似熟唔透,有少少怪。

姨媽其實食得好開心,仲話生日正日會請我哋去食自助餐添。

埋單$912,老豆問點解上次食一個套餐只是故$598 (全包),今次只是加多三個餸,點解貴咗咁多? 原來佢計漏咗三個餸和第七位的茶位係要加一收費。
2018-07-28
午餐
九轉小腸
2018-07-30 151 瀏覽
為食小ss同🐎🐎成日都會戴我到處食野🤤今次去到荃灣,佢地2個係呢度既地頭蟲!佢地話莆田近排有個叫「哆頭蟶節」,戴我黎食下😆門口係Tiffany blue既顏色,小胖子很喜歡這個顏色!鐵板鹽焗蟶子呢個鹽焗蟶子好惹味呀💛,鐵板佈滿了粗鹽和花椒八角,鹽焗令蟶子嘅鮮味出曬黎🤤。蟶子又熱又嫩,食既時候要用手先打開到!鐵板嘅熱力令到啲鹽保持住熱既溫度令蟶子都好熱🌡蒜蓉蒸蟶子第二味蟶子就係蒜蓉蒸蟶子,聞到好香蒜蓉和香蔥味!感覺上比鹽焗更肥美。小ss食左2舊都有沙,而我食唔到有沙😎百秒黃花魚好奇點解個會叫百秒黃花魚,食飽飽睇海報發現原來係用100秒蒸熟左條魚👏🏼👏🏼厲害呀❗️用左上湯同薑粒黎浸熟黃花魚,魚肉好滑😍興化米粉呢個興化米粉我以為係普通野,食第一啖呢個米粉真係令我驚喜😍...米粉既口感好綿又鬆化,而且米粉仲好幼細,無也油份‼️配料好豐富,有蜆、蝦、花生、豬肉、生菜、紫菜等等,味道好香口😆朋友🐎🐎提我要加埋 ‘自家製辣媽醬’會更加惹味,佢話次次食都一定會落。

蒜蓉蒸蟶子

小ss食左2舊都有沙,而我食唔到有沙😎

百秒黃花魚

用左上湯同薑粒黎浸熟黃花魚,魚肉好滑😍

興化米粉
米粉既口感好綿又鬆化,而且米粉仲好幼細,無也油份‼️

2018-07-21
2018-07-30 107 瀏覽
久仰大名,終於的起心肝黎試一次,福建果身啲野食真係唔太識,咁啱朋友福建出身,有幸得到一邊食一邊講解的機會見到佢menu大堆緊蟶子,枱枱都叫當然我都唔執輸!鹽焗成個鐵板上,熱辣辣勁入味,一啲都唔會太咸,好快就清晒~酒糟蟶子就完全地食到佢個鮮味!酒味不會很重,隻隻蟶子都很肥美,而且可以中和鹽焗的咸。正餐叫了黃花魚,因為是朋友堆介的,肉果真很滑~不需要太多調味,清湯、薑絲就已經很好味了呢~另一個必點的絶對係興化米粉,啲粉真係幼到呢~雖然係咁但好有咬口,仲有菜係上面,均衡營養~

鐵板鹽焗聖子

酒糟蟶子

黃花魚

鐵板鹽焗聖子
酒糟蟶子
黃花魚
2018-07-27 63 瀏覽
約了朋友今晚去荃灣「蒲田 亅食飯,這飯店的招牌菜是扁蟶子,原來有八種不同烹調的方法, 煮出不同款式美味的蟶子,今次先試了兩種味,下次會再試埋其它的味道。百秒黃花魚,都是第一次食咁大條黃花魚,煮得剛剛熟,皮嫩肉滑,連湯都很鮮味清甜。冰爽酒糟蟶子$198兩份,帶有花雕酒味,肉質鮮甜又爽口的蟶子,食上時啖啖肉十分滿足。興化米粉,這款是福建家鄉炒米粉,配料有,炸紫菜,花生,香菜等等, 米粉不會炒得好乾身,而係炒到好煙韌,口感十分好。

2018-07-24 97 瀏覽
莆田 - 中國福建省下轄的城市。莆田餐廳 - 享譽新加坡的福建菜。蟬聯新加坡2016、2017新加坡米芝蓮指南一星殊榮。也曾榮獲新加坡最佳餐館Top 50。第一次幫襯 Let’s check it out! 冰爽酒槽哆頭蟶子 + 鐵板鹽焗哆頭蟶子 = $198原來福建莆田有條村叫哆頭村,佢被稱為中國最好嘅蟶子養殖地。哆頭村河灘係罕見嘅純黑泥,養分豐富。蟶子肉質肥厚,長度可以有6釐米。冰爽酒槽哆頭蟶子,做法類似醉雞,食落有微微酒香。凍食蟶令子口感爽脆。微微酒香亦帶出蟶子鮮味。鐵板鹽焗哆頭蟶子,沒有任何醬料調味,以熱力把粗鹽的鹹香直焗接進蟶子肉,令食物的原味更加突出。百秒黃花魚 $69據說這道菜是某息影女影星最愛的一道菜。每條魚的重量大小嚴格控制在特定範圍,才能在精準的百秒時間,讓魚肉剛剛蒸熟,以保持完完整整的鮮味。興化炒米粉 $82莆田的著名土特產,又是中國最早的快餐之一(湯煮只需30秒)。由十多種配料 (蝦球、蜆、芹菜、豆卜、花生...)、配以上等濃湯燜炒,米粉鬆韌。餐廳建議一定要搭配 “莆田辣媽醬” 同食。可惜當天喉嚨有一點點不適,下次一定要試下。
莆田 - 中國福建省下轄的城市。

第一次幫襯 Let’s check it out!

冰爽酒槽哆頭蟶子 + 鐵板鹽焗哆頭蟶子 = $198

百秒黃花魚 $69

興化炒米粉 $82

2018-07-23
2018-07-24 95 瀏覽
This is a big NEWS from Singapore,(莆田)在新加坡已大有來頭,而在港的各分店更獲授米芝連一星榮譽。最近用來自福建哆頭村的扁蟶子作招牌,以八種烹調的方法,做出品味八變的食法。今天準備賞試鐵板鹽焗蟶子和冰爽酒糟聖子鐵板鹽焗蟶子$198/2份,第一次食蟶子用鐵板上,蟶子用鹽焗放鐵板,可將其溫度保持,蟶子肉焦脆甘香,非常鎖汁,肉汁豐富。冰爽酒糟蟶子$198/2份,肉質鮮甜爽口,少許花雕酒味,紙醉「甘」迷的感覺便如此。百秒黃花魚,魚肉只得百秒焯熟,肉質滑溜無腥味,魚皮魚頭位置也鮮嫩,非常棒的質感。興化米粉,這款家鄉炒米粉,用上蝦、炸紫菜、花生、香菜等配料,將幼細絲苗米粉炒得煙韌惹味。

今天準備賞試鐵板鹽焗蟶子和冰爽酒糟聖子

2018-07-17
蟶旨有好多種,QT見最多係細細長長超薄殼同大大長長嘅蟶旨皇,我都係第一次見外型甘可愛嘅蟶旨😝肥又短但又卜卜肉甘,原來依種蟶旨係莆田嘅特產「哆頭蟶」,因為地理環境因素而養成其特別短小但超級肥美!肉身係比一段嘅多肉厚身。而且平時食開都係豉椒炒或者蒸溶清蒸!QT都係第一次食好似花雕醉雞翼甘做法嘅蟶旨🤯 意想不到地融和同好味!熱食就食得多喇,估唔到以涼碟甘整甘食係正話熱食,我一個人食20隻都冇問題🤣 我想講呢依間餐廳對煮蟶旨都有一手!有成6法方式去煮,種種都令QT眼界大開👍🏻 不得不提仲有一種食煮、就係鹽焗蟶旨,口感會由爽身帶汁因爲鹽嘅關係轉為干身而且梅香😍食落會有dd 似食淡口咸魚或金蠔嘅feel! 除左蟶旨大家都要try try 佢地嘅黃花魚!看似簡單卻不簡單,要知蒸魚浸魚一向係一門難控制嘅學問,要蒸浸到魚肉岩岩好熟,微微痴骨就係最好食!皮肉不散而嫩滑!以最平凡嘅薑片煮~ 去除左腥味又不覆蓋魚本來嘅鮮味!入口有溶掉之感👍🏻最後黎碟飽肚嘅,你以為佢係普通米粉?錯喇 !同樣係莆田得產!企出晒夠米簡味重!滑而絲絲幻細!米粉好都要煮得好先唔浪費食材!當中炒米粉係油!火!水嘅控制的確考功夫,要炒到夠

最後黎碟飽肚嘅,你以為佢係普通米粉?錯喇 !同樣係莆田得產!企出晒夠米簡味重!滑而絲絲幻細!米粉好都要煮得好先唔浪費食材!當中炒米粉係油!火!水嘅控制的確考功夫,要炒到夠香不油!不糊!仲要配料炒得均勻!依間餐廳就正正做到!

2018-07-17
15 分鐘 (堂食)
  • 酒糟蟶旨
2018-07-22 74 瀏覽
雖然等位時間有d長 阿妹心情很差 不過入去服務員道歉了 仲送了扁肉湯 即時醫肚~開開心心開始點餐顧著食沒有拍照...不過評一下點左的~點了聖子兩道:鐵板那款很鮮甜、冰爽酒糟的就酒味有d重。椒鹽豬手絕對係必點!非常酥 不會卡牙 撕一下就骨都掉 點辣椒醬吃非常好吃九轉小腸平常不食 不過因為老公推薦 試了一塊。滷面雖然看openrice沒怎麼推薦 不過真的很好吃 很鮮~ 剩下的燜豆腐 鹹香黃魚我覺得普通 不過阿爸 阿妹都覺得好食最後埋單前阿妹話想吃dessert 門口接待的服務員話我們等位那麼久 送了芋圓花生糖水 香茅凍整個吃飯過程都非常開心!已經plan緊同朋友來聚餐了
整個吃飯過程都非常開心!已經plan緊同朋友來聚餐了

• 九轉小腸
  • 莆田扁肉湯
  • 椒鹽豬手
2018-07-19 894 瀏覽
莆田出名都係一D特色菜,好多都好特別,一入門口已經有盤新鮮蟶子,俾大家見到有幾Fresh,唔知食落會唔會好鮮甜呢?今次就黎試下呢間有米之蓮之稱既莆田啦~餐廳主推蟶子人仲要有優惠,咁當然不能夠唔食喇冰爽酒糟蟶子 $198 /2 份凍冰冰既蟶子有一陣陣花鵰酒味,肉質爽口而且都幾入味,仲要蟶子啖啖肉,一D沙都無。酒味唔會好濃郁但係就岩岩好,因為唔係好多人喜歡花鵰酒味。一碟都有1X隻,2個人好夠食,所以想食花鵰酒但怕太濃味既,呢款都可以試下鐵板鹽焗蟶子 $198 /2 份鐵板蟶子小妹之前未聽過當然亦未食過啦,估唔到今次俾左個驚喜我。鐵板上除左有大量粗鹽仲有花椒,蟶子整齊排好,熱辣辣出爐。不過要小心,因為蟶子好熱比較難開,估唔到鐵板都可以整到咁鮮甜仲Keep住蟶子既水分,同樣啖啖肉,小妹至Like興化米粉呢款米粉應該係家鄉米粉,好有傳統風味,調味簡單但唔會覺得唔好味米粉有蝦、花生、炸紫菜等等既配料但當中既賣點一定係個米粉,呢到既米粉好幼細不過都有少少煙韌既口感,相信無論小朋友定老人家都好岩食總括,小妹覺得莆田所出產既食物都有水準而且服務都好好。現場仲有好多特色食品,下次小妹一定會再去
莆田出名都係一D特色菜,

冰爽酒糟蟶子 $198 /2 份

凍冰冰既蟶子有一陣陣花鵰酒味,

鐵板鹽焗蟶子 $198 /2 份

鐵板蟶子小妹之前未聽過當然亦未食過啦,
熱辣辣出爐。不過要小心,因為蟶子好熱比較難開,

興化米粉

呢款米粉應該係家鄉米粉,
好有傳統風味,調味簡單但唔會覺得唔好味

相信無論小朋友定老人家都好岩食
興化米粉

總括,小妹覺得莆田所出產既食物都有水準而且服務都好好。
現場仲有好多特色食品,下次小妹一定會再去
2018-07-18 636 瀏覽
近來對福建菜多左認知, 原因係有個朋友近期返左鄉下帶左D家鄉手信比我, 但係從來未食過褔建菜嘅我又點識整.所以就黎左對莆田食下, 希望食完之後返去可以識得整黎食,入面都幾多位,岩哂同屋企人食飯一入去就已經被細細隻活生生嘅蟶子吸引住我嘅眼球, 而且而家仲做緊PROMO, 所以我就簡左2款蟶子食, 分別係冰爽酒糟蟶子同埋鐵板鹽焗蟶子.入面仲有好多我未曾食過既菜式作為前菜嘅冰爽酒糟蟶子,大概有13隻,咬入口散發啖啖嘅酒香味,有d似食醉雞既味道,而且蟶子夠哂冰凍,而肉就淋過平時既肉,但夠哂肥美,好鬼juicy蟶子打開後就又白又滑,一d沙都冇鐵板鹽焗蟶子係利用鹽嘅熱力將蟶子焗熟,食落味道鮮甜,但又唔會過咸,可以充分食得出本身蟶子嘅鮮味,令人食完一隻又一隻黃花魚魚肉好滑溜,火路真係控制得岩岩好,骨唔太多,主要係有一條大骨,d魚湯簡直係精華,鮮味無窮最後就係興化米粉, 幼如絲嘅米粉每一條都充斥淡淡嘅米香味, 再加上唔同嘅配料, 例如蜆肉,蝦,冬菇等, 令簡簡單單嘅炒米粉變得不平凡鍾意食辣既朋友,可以試下加個秘製辣醬,可以令米粉錦上添花

入面仲有好多我未曾食過既菜式

冰爽酒糟蟶子
蟶子打開後就又白又滑,一d沙都冇

興化炒米粉
鍾意食辣既朋友,可以試下加個秘製辣醬,可以令米粉錦上添花
2018-07-17 385 瀏覽
以前經常去荃灣廣場行街睇戲食飯, 自從工作較忙碌以後 ,已經一段時間冇去了, 今日因為約了朋友而舊地重遊,感覺這商場變化真大,無論裝修和這裏的店舖,都令人煥然一新嘅感覺。尤其是食飯的餐廳,選擇非常多, 更難得是這裏有一間拿了米芝蓮的新加坡蒲田餐廳, 因為味道確實唔錯,所以吸引很多人在門外排隊等你好, 我和朋友足足等了30分鐘才能成功進入。見蒲田店舖前放了很多活生生嘅蟶子, 配上不同嘅烹調方法 ,食物賣相常吸引, 就分別點了鐵板鹽焗蟶子和冰爽酒糟蟶子, 味道各具特色, 尤其意鐵板鹽焗蟶子更佳, 估唔到蟶子放在熱騰騰嘅粗鹽上,蟶子內還保持到好多汁,鮮甜得嚟帶點鹹香味,好正!而冰爽酒糟蟶子, 微微嘅酒香氣味, 涼涼的冷盤又是別一番滋味。還點了百秒黃花魚, 來自福建嘅黃花魚, 雖然不是特別大條,但細細條的味道又零舍鮮味, 肉質又好嫩滑,口感超正。最後點了泡菜飯,口感濕濕地嘅感覺有點像福建炒飯, 味道特別濃香,很快已被秒剎,有點不夠喉的感覺。總括而言,這摘星的米芝蓮餐廳,價錢又不算貴,感覺非常大眾化, 味道方面又好好食, 加上間唔中有不同嘅主題菜色,為食客帶來新口味。

2018-07-14
30 分鐘 (堂食)
2018-07-15 483 瀏覽
和老人家去午飯,多數都係去飲茶,因為佢哋唔慣食西式或其他地方嘢食。又因為,佢哋係要有茶和飯落肚,先至覺得舒服。不過,我始終唔多鍾意去飲茶,因為大多數酒樓都好嘈,服務員招呼又唔好,茶芥收費往往每人收廿蚊,仲要加一,三個字講完: 唔值囉!今日決定破破格,轉下口味,接埋班老人家去荃灣廣場呢間主打福建菜的菜館食午飯,希望可以改收變佢哋嘅思想,出家食飯唔一定要去酒樓。菜館設在商場4/F,環境闊落開揚,樓底又高,傾計講嘢唔怕嘈。坐6人圓檯仲有落地玻璃 view 添,老人家不知幾開心。老人家出街食飯另一要求係要大件夾抵食。呢種想法,唔係因為荷包無錢,而係節儉係美德,係 built-in 咗入DNA,唔易改變。節儉呢家嘢我都曉,DNA 嚟㗎嘛,遺傳晒俾我啦。所以食個6人頭等午市套餐,$598,連埋兩個小食合共有12樣嘢,包茶水,免加一,合晒你合尺啦,老豆!先來5個前菜小食。【1: 脆紫菜】係送的。好香脆。【2: 酸辣椒、木耳】木耳爽口,青辣椒仔經醃過,所以有少少酸味,加上有檸檬絲,整個小食非常開胃。【3: 水晶豬蹄凍】有豐富骨膠原,老人家多數有關節毛病,這個小食啱晒佢造哋。造成一粒粒立方體,挾起來都好

先來5個前菜小食。

【1: 脆紫菜】
係送的。好香脆。

【2: 酸辣椒、木耳】

【3: 水晶豬蹄凍】
有豐富骨膠原,老人家多數有關節毛病,這個小食啱晒佢造哋。

造成一粒粒立方體,挾起來都好方便,配埋菊花茶都幾夾。

【4: 蝦苗拌頭水紫菜】
薄青瓜捆住一大團水紫菜,內裡還有些蝦皮,賣相好精緻。水紫菜好爽口,加上蝦皮的鮮味,又是一道好涼菜。

【5: 冰浸苦瓜】
冰浸苦瓜
苦瓜刨成長形薄片,堆砌成花球狀,好巧手! 以冰鎮住苦瓜,可保持其清涼感。

點些蜜糖水,原本帶少少苦的苦瓜便多了一重蜜甜味,又爽又甘又甜,好正!

如果嫌唔夠味,可以點些自家製辣椒 “辣媽醬”,包你胃口大增。

【6: 大白菜燉大軟豆腐】
大白菜燉大軟豆腐
一鍋可以分到8碗,超乎老豆預期。湯味非常鮮甜,原因係有大白菜、中芹、乾瑤柱、蝦米等食材。老豆話: 大軟豆腐咪即是我哋平時食開嗰啲豆卜,只不過大件啲,嗦起湯嚟會多啲囉,食起嚟咪會更好味囉。

咦,原來湯裡面仲有6cm 長嘅哆頭蟶子,賺咗!

【7: 風味松鼠魚】
風味松鼠魚
這個菜式好似在上海菜館食嗰啲松子魚,都係將條魚炸脆,然後淋個酸甜汁醬,當然唔少得係有松子啦。

侍應好好人,知我哋有老人家,怕骨,便幫我哋拎條魚入去廚房起埋骨,真窩心!

松鼠魚外皮係脆,肉裡魚肉係好鮮嫩的,個汁醬味都唔錯。

【8: 脆皮蒜香雞】
半隻雞佈滿香蒜,係幾香口。不過,老人家嫌佢炸得太乾。

我就獨愛雞翼尖,入晒味。

【9: 風味燜苦瓜】
味道唔多特出,只是普通的燜苦瓜。

通常我哋食煮苦瓜係會去苦瓜籽的,這個菜較為特別,係連苦瓜籽都一齊燜,這就是風味。

【10: 黃金荷葉包】
黃金荷葉包
是6個熱辣辣的芝麻包和一碗香炒洋蔥肉絲。

芝麻包好香脆,感覺好似上海菜的炸銀絲卷。將個包劏開。

然後,將肉絲填入包內來食,滋味無窮,老人家讚不絕口。

【11: 包菜飯】
係一個撈飯,主要係由花生粒、菜粒、蔥粒和特別醬汁撈成嘅飯。有飯落肚,老人家自然開心。

【12: 蓮子銀耳湯】
蓮子銀耳湯
即係雪耳蓮子紅棗糖水,都好清潤。

老豆又發功: 如果出街食,6碗起碼都收你$90,呢個餐12樣嘢,樣樣都有水準,都只係收 $598,非常抵食。仲話下次可以叫埋姨媽一家人嚟開餐。
午餐
冰浸苦瓜