2018-10-03
呢排個人食得多肥膩野,個人呆呆地,想搵啲清啲既中菜食下。莆田好耐之前同媽媽生日時食過,又話哂係米芝蓮餐廳,當時食完評價不錯,今日再去試味!.莆田自己有個廚師推介叫莆田十醉____________________________🔹蝦苗伴頭水紫菜 $52莆田十醉之一。上枱個樣同menu張圖唔太一樣,放到好似法國菜咁😂好在幾好味。紫菜應該用陳醋醃過,酸酸地,但唔會好勁,略帶甜味,幾開胃。紫菜偏薄身,淋得黎略帶咬感。.🔹百秒黃花魚 $69同樣係莆田十醉之一,傳說100秒就蒸好既魚。.幾乎乜調味都無加,相當清淡,只有好少好少既鹹味,但同時佢亦無腥味, 真係食到魚鮮味。.肉質未去到好滑,但都ok,但比較易散開,有點難夾。.🔹酥炒芋芯 $89又係莆田十醉之一。外面用焦糖煎封,聞起黎好香甜外皮硬脆,入面唔係芋蓉,採用既係芋心,糯得黎較實。份量相當多,而且好飽,建議起碼3~4人先好叫.🔹莆田滷麵 $82都係莆田十醉之一,但個人直頭覺得係十醉第一,最喜歡食呢個。.湯底好濃郁海鮮鮮味,但又唔會過咸,而且幾稠身,好足料,有蝦,蜆,菜,冬菇等等.麵煮得偏軟偏淋,對於我呢啲中意食軟麵既人,都覺得真係糊左少少,不過
莆田自己有個廚師推介叫莆田十醉
____________________________
🔹蝦苗伴頭水紫菜 $52
莆田十醉之一。
紫菜應該用陳醋醃過,酸酸地,但唔會好勁,略帶甜味,幾開胃。
紫菜偏薄身,淋得黎略帶咬感。
同樣係莆田十醉之一,傳說100秒就蒸好既魚。
肉質未去到好滑,但都ok,但比較易散開,有點難夾。
又係莆田十醉之一。
外面用焦糖煎封,聞起黎好香甜
外皮硬脆,入面唔係芋蓉,採用既係芋心,糯得黎較實。
份量相當多,而且好飽,建議起碼3~4人先好叫
都係莆田十醉之一,但個人直頭覺得係十醉第一,最喜歡食呢個。
麵煮得偏軟偏淋,對於我呢啲中意食軟麵既人,都覺得真係糊左少少,不過尚可接受
莆田近期力推既紅菇系列。採用生於海拔1000-1500野生紅菇,帶天然紅色素,煮出黎既野都會變晒紅色,傳說越紅越鮮。
除左紅菇,重加入干貝,蟶干,蝦干,豆腐,豆皮。紅菇都大粒,食落幾鮮幾爽口。
成兜野力sell 鮮味,無乜加其他調味料。
食得多重口味野,偶然食下鮮味素菜,清清地都幾舒服。