餐廳: 莆田
優惠: 食飯都有得賺里數? 仲唔即刻訂枱?
條款及細則:
須受其他「亞洲萬里通」條款及細則約束。
須受其他「亞洲萬里通」條款及細則約束
2018-10-01 204 瀏覽
中秋做節梗係唔只得一家, 呢餐中秋節晚飯係我今年嘅第3餐。 今次揀咗去莆田, 貪佢都係中國菜, 唔會話食唔慣, 又可以試下新嘢。 餐廳環境都幾大都坐得舒適有落地大玻璃, 亦都有一列嘅梳化, 同埋圓枱, 方便不同數量的客人入座。紅菇燉土雞紅菇矜貴之處就係佢冇辦法人工種植全靠天生天養, 而且只能夠限時採摘, 今次食到紅菇燉土雞, 感覺珍貴。 土雞以文火燉成, 唯一美中不足的是油份有少少多, 但陣陣的紅菇香氣卻是滋補養顏。蝦苗拌頭水紫菜這道菜最矜貴之處就是頭水熱菜, 就如頭抽一樣,頭水紫菜其實係第一次成長並採摘的紫菜。 蝦苗與紫菜的鹹水味相得益彰, 而且又加入了香醋入口帶少少酸少少鹹香, 是道非常醒胃的菜。酥炸芋芯芋頭外面炸得香脆而且也有少少甜, 而裏頭很粉, 非常好吃, 忍不住一口接一口。百秒黃花魚黃花魚係來自台灣海峽的深海魚種, 魚肉嫩滑鮮甜, 特別就是以明火分100秒後即時上桌, 黃花魚的鮮味因而能夠充分體現.莆田滷麵米芝蓮一星的滷麵,湯底配料非常十足, 有蝦有蜆有聖子亦都有肉碎, 以文火烹調出來的濃湯味道十分濃郁。

紅菇燉土雞

但陣陣的紅菇香氣卻是滋補養顏。

蝦苗拌頭水紫菜

這道菜最矜貴之處就是頭水熱菜,
蝦苗拌頭水紫菜

就如頭抽一樣,頭水紫菜其實係第一次成長並採摘的紫菜。

酥炸芋芯

芋頭外面炸得香脆而且也有少少甜,
酥炸芋芯

而裏頭很粉, 非常好吃,
酥炸芋芯

忍不住一口接一口。

百秒黃花魚

黃花魚係來自台灣海峽的深海魚種, 魚肉嫩滑鮮甜,

特別就是以明火分100秒後即時上桌,
百秒黃花魚

黃花魚的鮮味因而能夠充分體現.

莆田滷麵

米芝蓮一星的滷麵,湯底配料非常十足,
莆田滷麵

有蝦有蜆有聖子亦都有肉碎,
莆田滷麵

以文火烹調出來的濃湯味道十分濃郁。