2022-02-08 47 瀏覽
以為星期日四點過黎唔會好FULL點知....都好多人呀裡面FULL晒要坐吧檯呀而家改左SCAN CODE落單點左~ALL DAY BREAKFAST朋友點既賣相超級吸引呀朋友食到津津有味咁下次我都要試下呀~欖油大蜆辣椒炒扁意粉食左一啖都幾辣下但就好開胃好惹味呀蜆真係幾大隻下肉質都肥既而且都多有成6-8隻呀呢個都好滿意~超級水果茶可以揀甜度適合全部人口味呀水果份量都唔少呀飲到唔夠喉添**小插曲在放餐具盒裡面見到隻小小強活生生地行走真係好影響呀希望呢樣可以改善下呀
以為星期日四點過黎唔會好FULL

活生生地行走
真係好影響呀
希望呢樣可以改善下呀
2022-02-06
1 分鐘 (堂食)
2022-02-08 127 瀏覽
最近終於捱過咗工作嘅peak😭🥺趁有得早放就約埋喺附近返工嘅同行朋友食個lunch😋之前嚟過一次覺得茶聊Tearapy質素唔錯,所以今次再encore👏🏻雖然我喺平日嘅晏晝2pm嚟,但係都已經坐得好滿,用餐時間唔算好長🙈另外我哋二人枱真係太細張,唔太夠位放嘢食,同埋可惜食物上菜時已經有啲涼🥲📍飲品髒髒黑糖珍珠鮮奶🧋 (跟餐+$16)特登由飲品開始講起,因為每次嚟都keep到水準😙第一眼睇真係好「髒」🤣黑糖珍珠鮮奶上舖滿晒可可粉,旁邊望層層分明,打卡一流!📸超邪惡但好飲😍飲落甜度啱啱好,用咗Meiji奶令鮮奶飲落更滑,珍珠彈牙唔會太「膠」,絕對唔會失色於大型台式飲品舖出品嘅黑糖珍奶!🔥📍主菜經典黑椒肉眼牛扒配香滑薯蓉及精選時蔬 ($128)比想像中大塊,叫咗五成熟稍為熟咗少少,不過都可以接受😛特登叫咗多汁,燒汁配牛肉永遠都係絕配🤤旁邊仲有唔少雜菜同埋薯條 (本身以為係薯蓉所以先另外再加黑松露薯條😶),以呢個價錢來講都幾抵食😆櫻花蝦靈芝菇卡邦尼意粉 ($78) 係超級creamy嘅carbonara,味道唔錯夠晒「芝」味,不過食幾啖已經好膩😶值得一讚嘅係櫻花蝦為呢碟carbonara增色不
最近終於捱過咗工作嘅peak😭🥺
趁有得早放就約埋喺附近返工嘅同行朋友食個lunch😋

📍飲品
髒髒黑糖珍珠鮮奶🧋 (跟餐+$16)
髒髒黑糖珍珠鮮奶

📍主菜
經典黑椒肉眼牛扒配香滑薯蓉及精選時蔬 ($128)
經典黑椒肉眼牛扒配香滑薯蓉及精選時蔬

櫻花蝦靈芝菇卡邦尼意粉 ($78)
係超級creamy嘅carbonara,味道唔錯夠晒「芝」味,不過食幾啖已經好膩😶值得一讚嘅係櫻花蝦為呢碟carbonara增色不少,濃烈嘅蝦味令到意粉嘅味道更加獨特👍🏻
櫻花蝦靈芝菇卡邦尼意粉

黑松露薯條🍟 (跟餐+ $28)
不過不失,開頭以為有黑松露醬,但其實係直接將黑松露粉灑上薯條,黑松露味道唔算好濃🥲
黑松露薯條
髒髒黑糖珍珠鮮奶
2022-02-07 61 瀏覽
難得閒日放假,所以嚟咗想食好耐嘅茶聊。🥳今次叫咗個午餐set,紐約芝士汁大蝦意大利燴飯,配餐湯(餐湯係磨菇湯)同飲品。好想讚下呢度嘅大蝦係新鮮蝦,好彈牙,而且廚師煎得好香,又唔會過熟👍🏼而飯都係軟硬適中,份量都好大份,男仔食都唔會唔夠😚另外加配咗飲品做芝芝蜜瓜(走甜)💓呢個真係好好飲,有好清甜嘅哈密瓜味,上面層芝士亦都好厚,唔會飲幾啖就無晒👍🏼呢間野中午性價比好高,$104就食到以上嘅野💓
難得閒日放假,所以嚟咗想食好耐嘅茶聊。🥳

呢間野中午性價比好高,$104就食到以上嘅野💓
  • 芝芝哈密瓜
2022-02-06 2170 瀏覽
又要去迪卡儂入貨,shopping完朋友話想食個下午茶,帶咗我去一間打卡 able的餐廳☺.除咗裝飾用心擺設值得一影,餐廳走工業風的裝修,令我哋2個地盤妹感到非常有興趣仲一齊研究😆讚嘆下用扎鐵鐵枝組成的吊架及牆身💯 除咗裝修,食物都值得推介呢✨.🟥流心海膽溶岩魚餅酸辣天使湯麵🍜🟧外面係帶少許香茅味的魚餅,內裏係海膽丸的餡😂 配上酸辣湯又別具東南亞風味喎。平時食開米線,但天使麵與酸辣湯都好夾的!意粉一樣索味但同樣保持到 al dante嚼口,鍾意佢亦有酸菜。.順帶一提,有5種辛辣度。我哋叫BB辣就帶麻香及小小辣,不過愈食就真係愈辣😂套餐仲包涼拌木耳,酸酸的,夠爽脆開胃。.🟨美式煙肉蛋漢堡配凱撒沙律 🍔 $78🟩溶岩般的芝士流出,炒蛋非常滑溜,加入青葱更帶香氣。本身唔太鍾意食煙肉,好彩呢度煙肉唔會炸到又燶又硬又乾,煎得夠焦香還軟身,鹹香惹味。雖然材料有 d似快餐店早餐,但食落非常滿足☺.🟦飲品 🍹🟪 飲品一定係餐廳打卡之作!叫咗2杯髒髒飲品,都好靚好ig-able😎 睇得又飲得.✨髒髒紫薯鮮奶 $44飲落有粒粒紫薯真材實料😍飲得出係天然紫薯味唔係糖水味。最 surprise係可以揀甜度😂當

🟥流心海膽溶岩魚餅酸辣天使湯麵🍜🟧
🟨美式煙肉蛋漢堡配凱撒沙律 🍔 $78🟩
🟦飲品 🍹🟪
✨髒髒紫薯鮮奶 $44
飲落有粒粒紫薯真材實料😍飲得出係天然紫薯味唔係糖水味。最 surprise係可以揀甜度😂當然"少甜"整體會淡 dd, 而凍飲偏向似沙冰,但我哋影耐咗相,溶冰都唔會令紫薯味淡好多,可回頭之作☺
✨髒髒黑糖珍珠鮮奶 $44
面層有可可粉,波霸珍珠 Q彈甜度適中,而鮮奶亦夠綿滑☺
  • 髒髒紫薯鮮奶(沙冰)
2022-01-28 44 瀏覽
今次同親故去左旺角一間𝖼𝖺𝖿𝖾 𝗁𝗂𝗀𝗁 𝗍𝖾𝖺,餐廳夠哂寬落,仲有bar位坐,一個人去都唔緊要。-•軟殼蟹漢堡配凱撒沙拉薯條軟殼蟹食落口脆卜卜,但食多幾啖就有啲油膩,蟹膏味係幾突出,但包就有d乾,薯條有調過味夠哂脆口。-•美式煙肉漢堡配凱撒沙律賣相幾吸引,煙肉都有5塊左右,而且有流心蛋同芝士,呢個食落去無咁膩,cp值較高。-3.髒髒黑糖珍珠鮮奶打卡必叫,側邊有啲可可粉配合,個虎紋都幾突出,牛奶都幾順滑。
•軟殼蟹漢堡配凱撒沙拉薯條

•美式煙肉漢堡配凱撒沙律

3.髒髒黑糖珍珠鮮奶
2022-01-27 48 瀏覽
旺角不嬲都有好多唔同種類嘅嘢食想要突圍而出 除咗食物之外店舖嘅環境同埋店員嘅禮貌都好重要最近去咗男朋友介紹嘅茶聊舖頭嘅地點好近朗豪坊 同男朋友仲有媽咪都分別去過食嘢擺碟同埋環境都好靚一入去非常之寬敞 要自己嗌嘢食再返埋位等嘢食等咗大概10分鐘已經有份量適中唔會唔夠食 感覺上比起其他Cafe更加抵食生日唔想男朋友大費周章都特登揀去呢間食店員幾好禮貌 仲會主動詢問使唔使幫手影相打卡一定要去!最好趁唔係繁忙時間去如果唔係要等位
旺角不嬲都有好多唔同種類嘅嘢食

店員幾好禮貌 仲會主動詢問使唔使幫手影相

打卡一定要去!
最好趁唔係繁忙時間去如果唔係要等位

2021-09-17
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
  • 髒髒黑糖珍珠鮮奶
  • 布蕾黑糖珍珠鮮奶
  • 炸軟殼蟹牛油果包
2022-01-26 51 瀏覽
呢一間喺旺角超有名氣嘅茶聊😻 今日終於都嚟到試吓🥰 今日叫左兩個Lunch🤍辣味雞汁欖油香蒜炒蜆意粉🍝$88最近鍾意左炒意粉,口感較清爽而且香口惹味,充滿蒜香🧄軟硬適中,蜆肉份量都唔少😻 隻隻都幾厚肉美式煙肉蛋堡;配凱撒沙律$78好有早餐嘅風味😻 漢堡包非常軟熟 配上煙肉同埋炒滑蛋 好似食緊早餐錦又飽肚芝芝抹茶(沙冰)$16抹茶味濃郁❤️茶味清香有茶味有回甘,唔會太甜 奶蓋夠滑香荔西西茉莉(沙冰)$17非常清新嘅一杯飲品 😻 荔枝同埋西瓜味好夾

辣味雞汁欖油香蒜炒蜆意粉🍝

美式煙肉蛋堡;配凱撒沙律

芝芝抹茶(沙冰)

抹茶味濃郁❤️茶味清香有茶味有回甘,唔會太甜 奶蓋夠滑

香荔西西茉莉(沙冰)

非常清新嘅一杯飲品 😻 荔枝同埋西瓜味好夾
今日就同朋友仔去左旺角食下午茶,餐廳裏面都幾寬敞,不會有壓迫感,適合邊食野邊傾計,我地分別叫左四款食物☁️-1.軟殼蟹漢堡配凱撒沙拉薯條首先軟殼蟹係有炸過,因此食落去好酥脆,蟹肉同蟹膏就好飽滿,個人就配合埋沙律菜一齊食,清新啲冇咁膩:)薯條分量又多又好脆口,仲加用胡椒同鹽調味。-2.美式煙肉漢堡配凱撒沙律🥗首先個Beacon好爽口配搭濃郁嘅芝士及滑蛋,而且個包身都幾厚實,好有口感。-3.髒髒黑糖珍珠鮮奶買相超靚,打卡必叫,仲有一層可可粉,珍珠用左波霸,飲落去超滿足(///∇//)-4.芝芝抹茶🍵奶蓋用了鹹奶蓋且厚實,茶底香濃,適合行完街補充體力之選,清清涼涼。

1.軟殼蟹漢堡配凱撒沙拉薯條

2.美式煙肉漢堡配凱撒沙律🥗

3.髒髒黑糖珍珠鮮奶

4.芝芝抹茶🍵
食物定價偏貴 星期日冇LUNCH MENU 今次叫嘅Burger & 飯都$158/1 🙈質素麻麻哋 食物唔係好熱(今次~5MINS影完 所以唔關我影相事BURGER都OKAY 但唔熱好扣分軟殼蟹飯就真係麻麻隻蟹唔脆 個飯好淡味 $158真係好貴飲品係全餐最好 係足料又好飯嘅服務質素麻麻哋 節奏有啲快 好似想趕客咁🙈個人覺得可以SKIP呢間 我都唔會ENCORE🙈
食物定價偏貴 星期日冇LUNCH MENU

飲品係全餐最好 係足料又好飯嘅

服務質素麻麻哋 節奏有啲快 好似想趕客咁🙈
個人覺得可以SKIP呢間 我都唔會ENCORE🙈
2022-01-23 18 瀏覽
The food and drinks are definitely aesthetically pleasing and most probably why most people come here. I ordered the Meiji milk with cacao with brown sugar pearls. It was nice and sweet but mostly milky. We also got the soufflé. The portion was quite big so I would recommend you to share it with one or two others. Depending how much you like your soufflé to taste like, this was definitely more on the eggy side .
Meiji  milk with cacao with brown sugar  pearls
2022-01-23 52 瀏覽
早幾日同朋友去左旺角人氣cafe, 好多人都話好食所以就去試下😋一去到見到啲裝潢好新好靚,門口有好多嘅打卡位🤩呢間餐廳以「茶」為主題,有好多唔同嘅茶飲,但原來食物都好多選擇,唔同種類嘅麵、burger、soufflé等乜都有😜🔻▪️軟殼蟹漢堡配凱薩沙律薯條 $138呢個係店員推介嘅,個漢堡好貼心咁開左兩半,入面有好脆嘅軟殼蟹、生菜蕃茄,食落又唔會覺得好乾👍🏼啲薯條炸到超脆🤩仲有caesar salad 都係好好食😸🔻▫️流心海膽溶岩魚餅酸辣天使湯麵 $68呢個係佢嘅下午茶餐,價錢唔貴,而且有前菜- 涼拌雲耳,再加杯飲品,好抵食👍🏼個天使湯麵可以揀唔同嘅辣度🌶(BB辣去到黐線咁辣😂)果個魚餅雖然唔係好流心,不過入面都係滿滿嘅海膽🤩🔻只於飲品方面就揀左芝芝巨峰葡萄🍇($48/凍)同埋紫薯鮮奶($43/熱)個人比較中意芝士奶蓋嘅飲品🤤巨峰葡萄果個底下仲有啲提子粒!😍
▪️軟殼蟹漢堡配凱薩沙律薯條 $138
▫️流心海膽溶岩魚餅酸辣天使湯麵 $68
2022-01-18
下午茶
美美的打卡Cafe(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)食物賣相好吸引 味道同樣good(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)會回頭吃的休閑Cafe~~~必點🔸髒髒紫薯鮮奶(凍) $44賣相超靚(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)可選甜度 適合怕甜的我淡淡奶香加上超香紫薯100分好喝( ̀⌄ ́)是天然冇添加的紫薯不是溝粉 也沒有額外加糖( ̀⌄ ́)凍紫薯鮮奶是偏向沙冰的口感喔🔸紫薯鮮奶(熱) $43🔸布蕾黑糖珍珠鮮奶(凍) $44固定甜度 黑糖味很香很重但真係太太太甜(。 ́︿ ̀。)珍珠同樣重黑糖味 珍珠好咬口 香甜軟糯 🔸黃金流沙軟殼蟹龍蝦汁意大利燴飯 $158燴飯很掛汁(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)龍蝦汁很creamy軟殻蟹即炸 又熱又香脆 必吃(´▽`)🔸北美煙腩肉雞油微辣香蒜炒鮮蜆闊條麵 $128怕辣人仕也可吃( ̀⌄ ́)非常微的辣略嫌太少汁 闊條麵微硬不夠掛汁蜆肉很新鮮大粒 無沙(´▽`)🔸勁爆芝士牛肉漢堡配薯條 $148漢堡有驚喜(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)牛肉漢堡扒煎香 咬下去有肉汁完全不會煎到過乾 牛肉入口嫩口 不韌♪(´ε` )芝士半溶 配牛肉漢堡扒非常正( ̀⌄ ́)🔸忌廉芝士蘑菇釀雞翼 $78 四隻蘑菇味香忌廉芝士偏向甜味 不是咸的跟雞翼有點不夾(。 ́︿ ̀。)🔸
美美的打卡Cafe(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
食物賣相好吸引 味道同樣good(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
會回頭吃的休閑Cafe~~~

必點
🔸髒髒紫薯鮮奶(凍) $44
賣相超靚(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
可選甜度 適合怕甜的我
淡淡奶香加上超香紫薯
100分好喝( ̀⌄ ́)

是天然冇添加的紫薯
不是溝粉 也沒有額外加糖( ̀⌄ ́)
凍紫薯鮮奶是偏向沙冰的口感喔

🔸紫薯鮮奶(熱) $43

熱髒髒紫薯鮮奶(右)

布蕾黑糖珍珠鮮奶(凍)

🔸布蕾黑糖珍珠鮮奶(凍) $44
固定甜度 黑糖味很香很重
但真係太太太甜(。 ́︿ ̀。)

珍珠同樣重黑糖味
珍珠好咬口 香甜軟糯

黃金流沙軟殼蟹龍蝦汁意大利燴飯

🔸黃金流沙軟殼蟹龍蝦汁意大利燴飯 $158
燴飯很掛汁(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)龍蝦汁很creamy
軟殻蟹即炸 又熱又香脆 必吃(´▽`)

北美煙腩肉雞油微辣香蒜炒鮮蜆闊條麵

🔸北美煙腩肉雞油微辣香蒜炒鮮蜆闊條麵 $128
怕辣人仕也可吃( ̀⌄ ́)非常微的辣
略嫌太少汁 闊條麵微硬不夠掛汁
蜆肉很新鮮大粒 無沙(´▽`)

勁爆芝士牛肉漢堡配薯條

🔸勁爆芝士牛肉漢堡配薯條 $148
漢堡有驚喜(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
牛肉漢堡扒煎香 咬下去有肉汁
完全不會煎到過乾
牛肉入口嫩口 不韌♪(´ε` )
芝士半溶 配牛肉漢堡扒非常正( ̀⌄ ́)

忌廉芝士蘑菇釀雞翼

🔸忌廉芝士蘑菇釀雞翼 $78 四隻
蘑菇味香
忌廉芝士偏向甜味 不是咸的
跟雞翼有點不夾(。 ́︿ ̀。)

炸水牛芝士條

🔸炸水牛芝士條 $68
芝士味淡 口感較實和韌
不推介

🔸四季春芝士奶蓋(熱) $39
茶味香濃

主食好吃 小食則一般般♪(´ε` )
職員友善有禮貌
主動幫我們合照 So sweet(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

髒髒紫薯鮮奶(凍)
熱髒髒紫薯鮮奶(右)
黃金流沙軟殼蟹龍蝦汁意大利燴飯
勁爆芝士牛肉漢堡配薯條
  • 勁爆芝士牛肉漢堡
如果以食物質素來說,我會評價為可以一試。但並非特別突出,因為不論all day breakfast 定burger,我會評價為保持一定水準。座位上四人位比較好坐,二人坐位的桌子有點太小了,窗台位置可能更好,可能因為枱太細,沒有很寫意既感覺。吸引我再嚟係台式飲品,髒髒珍珠奶茶,另有紫薯選擇,唔想太heavy 有其他茶類,芝士奶蓋。不過如果叫得就唔好內疚,享受一下飲甜品既滋味,餐牌有burger,意粉,扒同all day breakfast。鐘意選擇多既朋友不妨一試。Cost: 100-200Taste: okEnvironment: ok 評價:可以一試IG NAME: gourmet_stalker_hk
不過如果叫得就唔好內疚,享受一下飲甜品既滋味,
Cost: 100-200

髒髒紫薯.鮮奶
薯餅
煙肉炒蛋漢堡
  • 髒髒黑糖珍珠鮮奶
搵到旺角呢間超人氣餐廳,又嚟享受返個美味午餐Lunch Set 款式好啱食揀咗👇🏻「紐約芝士汁大蝦意大利燴飯」熱辣辣,即叫即製。大蝦爽口,吃得出的新鮮飯有口感配上new york cheese醬汁,夠Creamy, 仲好濃郁芝士味,加上火箭菜.洋蔥同翠玉瓜粒,好有份量餐湯加入薯蓉,令口感更豐富,好好味呀「超級水果茶」跟餐+$17 好抵足料.健康.大大杯,隔住個屏幕都見到水果有幾Fresh餐廳門口英式佈置裡面座向寬敞唔壓迫,下次都會再嚟
搵到旺角呢間超人氣餐廳,又嚟享受返個美味午餐

Lunch Set 款式好啱食
揀咗👇🏻
「紐約芝士汁大蝦意大利燴飯」

熱辣辣,即叫即製。
大蝦爽口,吃得出的新鮮

飯有口感

餐湯加入薯蓉,令口感更豐富,好好味呀

「超級水果茶」

跟餐+$17 好抵
足料.健康.大大杯,隔住個屏幕都見到水果有幾Fresh

餐廳門口英式佈置
裡面座向寬敞唔壓迫,下次都會再嚟
2022-01-13
午餐
  • 超級水果茶
  • 紐約芝士汁大蝦意大利燴飯
2022-01-12 45 瀏覽
茶聊 Tearapy旺角砵蘭街189號1樓朋友推介的優質樓上Cafe,環境舒適,食物和飲品都很出色,還會再來。😉美式煙肉蛋堡配凱撒沙律漢堡的麵包很鬆軟,即煎的煙肉香氣四溢,漢堡內的蛋製作十分認真,又香又滑,牛油味濃。洋蔥的汁調配得剛剛好,香濃芝士溶入口中。凱撒沙律的沙律菜超級新鮮,醬汁不油膩,必食!😍👍慢煮里約熱內盧牛肋條配藜麥牛油香苗份量十足的牛肋條,肉汁香濃,口感煙韌,不會太硬,啖啖肉。酸酸甜甜的醬汁很開胃,配健康軟熟的藜麥飯,大滿足。😋超級水果茶豐富的水果茶有鳳梨、士多啤梨、青檸、熱情果、菠蘿、蘋果。味道調配得剛剛好,喝完喉嚨很舒服,推薦!😄👍鳳梨香茅檸檬茶新鮮的香茅和鳳梨,每一啖也充滿清新的味道,酸酸甜甜的,好正。😃🍻
茶聊 Tearapy

旺角砵蘭街189號1樓