2018-02-23 231 瀏覽
成日返大陸飲喜茶,返到香港都好想搵類似嘅野飮下。同朋友係尖沙咀食完飯,想搵糖水食,但周圍都好多人。見到呢間新開嘅台式飲品,價錢都唔錯,而且有我最鍾意嘅奶蓋於是就試吓啦。首先價錢方面其實都算公道,比起喜茶一啲都唔貴,全部飲品都唔過$30。我點左個香芋鮮奶芋圓,朋友叫咗個雲頂奶蓋。我個香芋鮮奶芋圓味道正常,呢度好似平時幾香芋珍珠奶茶,由於食得太飽嘅關係,飲奶實在有啲滯。所以最後都飲唔晒。朋友杯雲頂奶蓋就實在非常驚喜,茶味香濃,而且奶蓋上面有焦糖,成個配搭不錯。

2018-02-21
10 分鐘 (堂食)
$25 (宵夜)
2018-02-21 244 瀏覽
同好耐冇見嘅food blogger食完一人一鍋好似食咗陣風咁🌪又有啲口渴就嚟揾嘢飲😳但涼涼地嘅天氣真係完全冇意欲飲凍嘢😩唯有食個麻糬暖下個身🔥見到麻糬本身一舊長方形,然後燒到脹卜卜,再比店員噤扁真係好得意🤣講下個麻糬先😳一開頭食落去煙煙韌韌,側邊有啲位係脆卜卜咖😆#日式沖繩烤麻糬 ($15)😋好味指數:(7/10)有抹茶、黑糖、可可同煉乳4種口味選擇#可可 食落去朱古力味唔算好重🍫不過同麻糬係幾夾😆.#煉乳其實都係普通煉奶味🤔🍼.⭐溫馨小提示📌有機會要等10-15分鐘
講下個麻糬先😳一開頭食落去煙煙韌韌,側邊有啲位係脆卜卜咖😆

#日式沖繩烤麻糬 ($15)
😋好味指數:(7/10)
有抹茶、黑糖、可可同煉乳4種口味選擇
#可可
食落去朱古力味唔算好重🍫不過同麻糬係幾夾😆
#煉乳
其實都係普通煉奶味🤔🍼
⭐溫馨小提示
📌有機會要等10-15分鐘

2018-02-20 473 瀏覽
三次光顧,排隊潮還未過,是實力的象徵吧。開業首月,初訪,閘門半開。店舖、ig卻沒任何告示,沒有任何人可詢問,猜想是準備中吧。既然特意來到,不想失望而回,在附近逛了一小時多後回來。還好,真的開舖了。看過介紹,點了杯木瓜鮮乳小芋圓。小芋圓是真,芋,圓。大小一致,可吃到芋粒,口感煙韌,粒粒分明,不會一堆膠著一起。木瓜鮮乳是以木瓜混合牛奶,可喝到少量木瓜粒,不是喝沖粉的感覺。在一個寒冬黃昏,再訪。隊伍長得誇張,隊尾在文具店,目測人龍約50人。友人堅持要喝,姐捨命陪君子,感覺世界停頓了一個多小時。再加上飲料製作時間,足足兩小時。那天天氣很冷,喝熱的士多啤梨鮮乳小芋圓,像喝士多啤梨醬。小芋圓有點黏在一起,或許是熱飲的緣故。選擇熱飲/去冰的話,會以紙杯盛上,不能欣賞美美的分層。由於是以不透明的紙杯盛著,沒有拍照。對比下,士多啤梨較甜。不過甜度可自行調整,很人性化,沒法客觀的評論味道。新年期間,再三訪。也是黃昏時分抵達,隊伍沒上次那誇張,隊尾在隔壁的小食店。這次又是喝鮮乳小芋圓,在蜜瓜和藍莓兩者中,選了前者,因這配搭較獨有。這天的小芋圓有點失色,只吃到膠著的粉團,再沒有想當年的芋頭粒。膠杯也換裝了,配
三次光顧,排隊潮還未過,是實力的象徵吧。
開業首月,初訪,閘門半開。
店舖、ig卻沒任何告示,沒有任何人可詢問,猜想是準備中吧。
看過介紹,點了杯木瓜鮮乳小芋圓。
木瓜鮮乳小芋圓

小芋圓是真,芋,圓。

在一個寒冬黃昏,再訪。
隊伍長得誇張,隊尾在文具店,目測人龍約50人。
友人堅持要喝,姐捨命陪君子,感覺世界停頓了一個多小時。
再加上飲料製作時間,足足兩小時。
那天天氣很冷,喝熱的士多啤梨鮮乳小芋圓,像喝士多啤梨醬。
小芋圓有點黏在一起,或許是熱飲的緣故。
選擇熱飲/去冰的話,會以紙杯盛上,不能欣賞美美的分層。
由於是以不透明的紙杯盛著,沒有拍照。
對比下,士多啤梨較甜。
不過甜度可自行調整,很人性化,沒法客觀的評論味道。

新年期間,再三訪。
也是黃昏時分抵達,隊伍沒上次那誇張,隊尾在隔壁的小食店。
蜜瓜鮮乳小芋圓
膠杯也換裝了,配上旋轉杯蓋,方便吃芋圓,避免喝到底也吃不到芋圓。
Menu中其他奶茶、冷泡茶、果茶的配搭也是獨特的,喝膩了奶也可一嚐。
60 分鐘 (堂食)
木瓜鮮乳小芋圓
見到facebook好多呢間鋪ge廣告, 就一心諗住去尖沙咀試, 揀左網上推介的芋香鮮乳芋圓, 等左十五分鐘, 哇! 真係出左事,好難飲, 真係唔可以用筆墨所能形容,呢杯芋香飲品味道好假,味道似足雀X芋頭味雪糕融左個陣味,難飲到嬲, 芋圓好硬, 咬唔開, 鮮乳味好甜, 又唔match芋香味, 成杯野九唔搭八, 杯野又唔係平! 好嬲, 已經叫身邊朋友唔好去呢間鋪, 廢事中伏!!!
芋香鮮乳芋圓
2018-01-11
2018-02-07 366 瀏覽
話說我為左芋香鮮乳小芋圓已經嚟左排幾次haha我實在太愛佢呢杯野飲我嚟咗幾次平均大概都要等15分鐘但係實在太值得芋香鮮乳小芋圓($26)佢同出面手調飲品店飲到嘅超級唔同首先佢嘅芋頭味超香完全同出面用香精嘅唔一樣而且佢入面仲有一粒粒嘅芋頭蓉好有口感芋圓方面非常之彈牙 而且係透明好吸引同其他店舖最唔同嘅係就算自己飲晒一杯都唔會覺得好漏而且漸變好吸睛!另外都試左佢地既煉奶麻糬($15)麻糬本身冇乜味 主要都係靠煉奶不過佢笑得外脆內軟 好軟糯不過食得多就會漏
話說我為左芋香鮮乳小芋圓
已經嚟左排幾次haha
我實在太愛佢呢杯野飲
我嚟咗幾次平均大概都要等15分鐘
但係實在太值得
芋香鮮乳小芋圓($26)
芋香鮮奶小芋圓

佢同出面手調飲品店飲到嘅超級唔同
首先佢嘅芋頭味超香完全同出面用香精嘅唔一樣
而且佢入面仲有一粒粒嘅芋頭蓉好有口感
芋圓方面非常之彈牙 而且係透明好吸引
同其他店舖最唔同嘅係就算自己飲晒一杯都唔會覺得好漏
而且漸變好吸睛!
另外都試左佢地既煉奶麻糬($15)

麻糬本身冇乜味 主要都係靠煉奶
不過佢笑得外脆內軟 好軟糯
不過食得多就會漏
芋香鮮奶小芋圓
2018-02-05 438 瀏覽
去到都唔算係好多人排隊之後落左單之後等等下就有一大堆人我同女朋友兩個人叫左杯木瓜鮮乳小芋圓成惠$26個大洋見到新假期有介紹過呢間野就懷住興奮既心情去飲見有芋圓咁特別就一於叫杯台灣名物木瓜鮮奶襯托下其實杯野好清晰有三層底層:芋圓中層:鮮乳頂層:鮮搾木瓜顏色黎講呢就十分搶眼三種顏色雖然無預先夾到,但卻形成強烈既對比,畀人一種鮮明既感覺飲第一啖,呢種感覺好特別先有特別既奶味,奶味方面有別於一般鮮奶,因為好似唔多新鮮,有異味然後木瓜,飲得出係剛剛打出黎,唔係太甜既木瓜味(有細粒木瓜碎可供咀嚼)再然後就係好好咬口既芋圓,芋圓無芋味,同台灣食到既芋圓好大出入,西米唔似西米,芋圓唔似芋圓,珍珠唔似珍珠咬落有渣,有啲唔熟既感覺,因為有粉粒我同女朋友叫左一杯一齊飲,由舖頭行到去尖沙咀碼頭就啱啱飲完之後落船行去大有廣場方向去到稅局果條天橋果陣,女朋友話有啲肚痛,之後過左無耐,我都開始黎料我地急急腳行去大有廣場搵廁所過程十分艱辛,正值放工時間,天橋上人潮湧湧,要左穿右插,又要控制括約肌唔能夠放鬆我果刻感受到有一千隻大笨象奔馳既感覺好不容易先去到大有廣場,一坐低既刻好似開左消防水喉咁
去到都唔算係好多人排隊

底層:芋圓
中層:鮮乳
頂層:鮮搾木瓜

顏色黎講呢就十分搶眼

飲第一啖,呢種感覺好特別
咬落有渣,有啲唔熟既感覺,因為有粉粒

我同女朋友叫左一杯一齊飲,由舖頭行到去尖沙咀碼頭就啱啱飲完
之後落船行去大有廣場方向

我地急急腳行去大有廣場搵廁所
我果刻感受到有一千隻大笨象奔馳既感覺
好不容易先去到大有廣場,一坐低既刻好似開左消防水喉咁
2018-01-26
10 分鐘 (外賣自取)
2018-02-05 354 瀏覽
網上見到呢個新開賣珍珠奶茶同麻糬既小店,一直都好想試~個日同朋友經過,見到長長既人龍真係想放棄唔排,好彩我既朋友都中意食煙靭既野,最後就一齊排,一人食一枝~燒麻糬 $15對煙煙靭靭既野食完全冇抗拒既理由😍麻糬有4款醬汁揀,分別係煉乳、抹茶、可可同黑糖~~我同朋友都覺得醬汁都比較稀同少呀,是為敗筆之處。再者,麻糬外層有啲硬😩,有D痴牙,唔夠香脆,同想像中既口感有好多出入,入面都算煙靭,算係過下口癮啦,但回頭率都係偏低☺️☺️

燒麻糬 $15

對煙煙靭靭既野食完全冇抗拒既理由😍
麻糬有4款醬汁揀,分別係煉乳、抹茶、可可同黑糖~~
我同朋友都覺得醬汁都比較稀同少呀,是為敗筆之處。
入面都算煙靭,算係過下口癮啦,但回頭率都係偏低☺️☺️

見識少的我, 以為全世界只有珍珠奶茶, 原來有芋圓奶茶架!! 當我們星期六下午2時45走到厚福街這小巷, SY說:「未開門喎!! E~爸爸...我哋係咪之前嚟過食串燒呀?」 這位小朋友的記性也不錯, 我們真年半前來吃「捌拾胡同」的串燒, 原來霎眼間已結業. 阿太:「愈嚟愈多人喎」 隔離酸辣粉阿姐大叫:「你哋唔好排我門口, 排另一邊呀!」而茶店亦正正3時開業. 因為我們早來了15分鐘, 所以排第三, 我點單想要流心蛋糕 + 班戟梳乎厘, 店員答:「小食只有麻糬,周末暫時無得賣其他」 很失望!!但有麻糬也好過沒有... 阿太點了人氣 Top 2 : 琥珀白玉奶茶 $19 ; SY就要可可鮮乳小芋圓 $20 飲品大約只需約5分鐘便完成....第一次飲芋圓的特飲, 煙煙韌韌又有芋頭味, 原來好飲過珍珠很多的. 阿太:「我杯真係好足料, 啖啖都係珍珠」, SY:「我好鍾意我杯朱古力, 仲有一粒粒芋圓, 好飲」 麻糬是即烤的, 所以要等大約15分鐘, 我問店員:「其實麻糬係咩嚟呢?」店員:「純糯米, 我哋要燒到佢漲囉」 其實, 麻糬應該沒有味道, 要有味就要靠漿汁...清清涼涼的上星期六, 吃一支

其實, 麻糬應該沒有味道, 要有味就要靠漿汁...清清涼涼的上星期六, 吃一支熱騰騰的麻糬, 確實不錯.

阿太:「燒得好脆口, 入面又煙煙韌, 真係幾得意」 SY:「好夠甜好好味, 凍凍地食好暖呀!」(其實我想買埋其他味...但係條人龍已經穿過了後面, 好驚人)

相關網誌: 【尖沙咀小店串燒】 $10 玻璃豬‧ 好食到停唔到口 (現址前身)

茶理史
地址 : 尖沙咀厚福街9號豪華閣地下B號舖
時間 : 15:00-22:30

2018-01-27
  • 芋圓可可奶
2018-02-03 334 瀏覽
近期知道公司附近開左一間好特別的飲品店!平時多數都係珍珠奶茶個D,今次呢間就唔同啦!入面不是珍珠,而係新鮮芋頭整出來的小芋圓勁吸引,因為本身都好鍾意食芋圓!聽閒要排半個鐘以上,但都要去排下!今日去到又唔係話好多人!可能因為呢排太凍!我就叫左個蜜瓜鮮乳小芋圓!我都只係等左三四個字到,就有得飲啦!見到入面製作,是真係用新鮮水果去打成果汁的,同埋是用鮮牛奶!小芋頭口感好煙韌彈牙,係細粒左少少!如果大粒少少會開心D杯飲品出來的效果,好靚好吸引!
近期知道公司附近開左一間好特別的飲品店!
平時多數都係珍珠奶茶個D,今次呢間就唔同啦!
入面不是珍珠,而係新鮮芋頭整出來的小芋圓

勁吸引,因為本身都好鍾意食芋圓!
聽閒要排半個鐘以上,但都要去排下!
今日去到又唔係話好多人!可能因為呢排太凍!
我就叫左個蜜瓜鮮乳小芋圓!

我都只係等左三四個字到,就有得飲啦!
見到入面製作,是真係用新鮮水果去打成果汁的,
同埋是用鮮牛奶!

小芋頭口感好煙韌彈牙,係細粒左少少!
如果大粒少少會開心D

杯飲品出來的效果,好靚好吸引!

外賣自取
2018-02-01 275 瀏覽
上星期行過見到是日精選係:❤︎牛油果🥑鮮乳小芋圓❤︎好似好吸引咁,於是買左黎試😊仲買埋烤麻糬(黑糖醬)。。。。。。。。。。。。。首先講下杯飲品第一啖飲落奶味好重完全忘記左🥑嘅存在飲飲下覺得似飲緊維他奶飲到底先開始出番🥑味(可能因為有少少🥑肉嘅關係)芋圓比較細粒,芋頭味淡淡的,煙韌度普普通通啦😊。。。。。。。。。。。。。烤麻糬個皮好痴牙,食到炆炆地,個黑糖醬都幾稀下,味道都係淡淡的,有點伏🙊
上星期行過見到是日精選係:
❤︎牛油果🥑鮮乳小芋圓❤︎
好似好吸引咁,於是買左黎試😊
仲買埋烤麻糬(黑糖醬)
。。。。。。。。。。。。。
首先講下杯飲品
第一啖飲落奶味好重
完全忘記左🥑嘅存在
飲飲下覺得似飲緊維他奶
飲到底先開始出番🥑味
(可能因為有少少🥑肉嘅關係)
芋圓比較細粒,芋頭味淡淡的,煙韌度普普通通啦😊
。。。。。。。。。。。。。
2018-01-31 358 瀏覽
Facebook效應,而且係附近番工,所以lunch過黎試下。本來打算買烤麻薯,不過要等10-16分鐘,所以放棄左。最後買左芋頭鮮奶小芋圓,正常甜,小冰,呢間既正常甜係可接受,而且食到有粉粉的芋頭肉,驚喜係小芋圓煙un而且有芋頭肉,唔錯喎。小提議:放工時間見到人龍,lunch就等5分鐘左右。
本來打算買烤麻薯,不過要等10-16分鐘,所以放棄左。
小提議:放工時間見到人龍,lunch就等5分鐘左右。
2018-01-27 326 瀏覽
.木瓜鮮乳小芋圓 $26.我叫左無糖,微冰。雖然無糖,但其實都微甜。木瓜份量好足夠👍🏻,佢無完全攪爛d木瓜,所以食落會有小小木瓜粒;之後呢d鮮乳就無咩奶味,應該係用奶精去整;而d芋圓好細粒,未去到好Q,搓得唔夠滑,feel到種有d粉。份量方面,雖然睇落好大杯,但其實個杯勁幼,好快就會飲完。所以試一次,影下相就夠lu。.我個時3點幾去,無咩人。但4:00之後,d學生放學,就開始排大長龍,所以最好唔好係人流旺嘅時候去😂
木瓜鮮乳小芋圓 $26
2018-01-27
2018-01-18 950 瀏覽
因為小陣仗老細好中意食芋圓所以就要去依間試試厚福街條行仲要直行到最入轉左就會見到一去到已經見到有人龍 排隊買一條等拎又有一條小人龍Manu好仔細 連幾份糖 微五微冰都分得好仔細有埋圖睇雖然係人都知圖只供參考五通張圖微冰有兩粒冰 小冰有四粒冰 佢真係數住落咩但係將微冰 小冰 中等 多冰 都畫得清清楚楚又令到我個心多一份踏實wor🤡不過五好意思五記得影排左陣架喇去到話明等二十至三十分鐘 等人有預算 五錯飲品方面叫左蘋果烏龍茶小芋圓半糖小冰蘋果係普通個種紅蘋果 啲皮有啲梗茶我覺得好有茶味 🧐好廢話但係姐係五似係七仔拎枝烏龍茶甘feel 五知佢點整喇但我飲落覺得似真係沖茶個種茶味本想叫個麻糬 但係望落好五新鮮甘 死魚甘放左係爐上面 所以未有比機會條麻糬bb小陣仗
因為小陣仗老細好中意食芋圓所以就要去依間試試

本想叫個麻糬 但係望落好五新鮮甘
死魚甘放左係爐上面 所以未有比機會條麻糬bb

小陣仗
2018-01-17 691 瀏覽
遠遠已經見到長長人龍,排隊到拎得飲品大約用左半個鍾,不過我覺得值得既!本以為呢到主打小芋圓,所以對飲品既期望都唔太大,不過飲完真係明白點解呢間野會咁紅!草莓鮮乳小芋圓($28)加雲頂($5)第一啖飲落去好香鮮奶味,飲多幾啖就發現原來有加入新鮮草莓蓉,鮮窄草莓好清新!即刻覺得成件事好健康牙!當然小芋圓無令我失望,非常彈牙,不過就唔太食到芋頭味,可能係飲品蓋過左啦!另外我覺得其實叫奶類飲品唔洗加雲蓋,雲蓋姐係奶蓋,佢呢隻奶蓋仲要唔係cream狀係液體,所以其實落左都唔多覺,下次要試下飲茶先!

草莓鮮乳小芋圓($28)加雲頂($5)
芋香鮮乳小芋圓 (HKD 26)近期大熱就一定要數尖沙咀新台式飲品舖茶理史,今次就試芋香鮮乳小芋圓!三層漸變色好靚,尤係紫色果層😍😍,飲落去既芋頭味就唔係話好濃,最驚喜既係飲到芋頭粒,而下面既芋圓軟硬度適中,唔會咬到咀軟都未爛,但我明明叫微冰但都勁多冰……///星期日黎試多人到嘔,由買到拎到杯野飲足足等左半個鐘,建議大家平日黎,同埋星期日可能人多做唔切,茶食暫停😭😭😭..想試麻糬呀……///整體評分:6.5地址:尖沙咀厚福街9號
[香港尖沙咀 - 茶理史]

芋香鮮乳小芋圓 (HKD 26)

///
///
整體評分:6.5
地址:尖沙咀厚福街9號
2018-01-14
30 分鐘 (外賣自取)