呢間茶理史喺厚福裏面嘅小巷度,要鑽入去先見到,但係值得入去嘅🤤 今次叫左琥珀白玉奶茶加龍珠寒天($23+6) 其實睇中英文名都唔知實質係咩,但係見佢係初嚐必選就揀左佢。出到嚟見佢咁紅都有奇,心諗唔通係港式奶茶,但飲落原來係thai tea,大家都知thai tea出名甜,所以佢都的確比普通奶茶甜,即使我地叫嘅係半糖,但不過我好鍾意。 佢配料比得好足,兩種配料加埋都差唔多半杯。白玉嘅質地比平時嘅珍珠比較煙韌有咬口,而寒天就比較爽口,兩樣同時啜入口就會有唔同嘅層次🧋比起附近ChaTraMue,我會揀呢間cp值高啲嘅🤤

2022-07-30 493 瀏覽
本身諗住幫個朋友買一杯嘢飲,所以大熱天時都專程行過嚟買。一行埋去個女店員已經勁唔耐煩咁樣講「冇喎,嗰個係舊menu嚟」。然後揀咗另外一杯,佢全程都勁黑面,好似我一行埋去嗰下已經得罪咗佢咁⋯⋯俾錢嗰陣時用八達通,我發現收多咗錢,佢先望一望自己個mon,原來真係佢撳錯咗,先勁唔耐煩咁樣拎返$6現金出嚟俾我。利申我自問真係由頭到尾都好好態度,反而係我唔該前唔該後。而杯嘢飲無論係賣相定係味道都一般,如果唔係朋友話想飲,我真係唔會幫襯,好似欠咗佢咁🤷🏻‍♂️ 老實講附近大把手搖飲品可以選擇,連最簡單嘅服務質素都冇辦法取勝,真係自求多福喇👋🏻
本身諗住幫個朋友買一杯嘢飲,所以大熱天時都專程行過嚟買。

2022-07-29
2022-07-02 387 瀏覽
最近上緊迷你兵團2,睇戲送咗個小Otto比我😍 所以呢幾餐飯都會見到小Otto嘅蹤影😜 第一站就帶佢去飲茶理史😎🧋 自從買咗奶茶套之後就用少咗好多手搖飲品嘅膠袋,不過支開咗嘅飲管會長期暴露空氣中,成日掂到啲嘢就少煩😥💛芋香鮮乳地瓜小芋園 ($32)由我第一次幫襯到而家,我都係嗌緊呢一杯🌝 好少有嘢飲係芋香陣味唔假🍠 佢芋頭同奶個比例我都覺得好好,兩邊都飲到👍🏻 而且仲有好多料❣️ 我飲完杯嘢之後淨低啲配料好Otto仔一樣高😳同埋佢個杯嘅包裝應該改咗嚟,極容易撕開,方便我食埋入面啲配料🤣 (不過我好耐冇飲,都唔知幾時轉)💛海鹽雲頂芒芒 ($36)幾香芒果味🥭 入面有好多果肉粒😋 有冇人知雲頂姐係乜?我哋睇Openrice啲人話佢係奶蓋,但唔知係咪有咩特別所以先叫雲頂😂 🐡:佢陣味唔係平時啲奶蓋嚟,佢似溝稀咗嘅奶蓋味,再加啲海鹽🧂 由於佢啲芒果唔算好重芒果汁嘅味,所以本身冇話特別濃地,再配埋好light嘅雲頂,呢個組合會好過配濃濃嘅芝士奶蓋👌🏻

💛芋香鮮乳地瓜小芋園 ($32)

💛海鹽雲頂芒芒 ($36)
  • 芋香鮮乳地瓜小芋圓
2022-05-21 312 瀏覽
小朋友口喝,入去買支冷泡茶,真的不知有什麼味道⋯⋯純粹一問,帶帽長髪、目無表情、不發一言、不屑一顧只指一指個位置,示意就係這裡!毫無禮貌!賣野賣到無靈魂⋯生不如死!無下次⋯普通茶$26太貴、咀臉太猙獰帶住口罩都feel到~
帶住口罩都feel到~
2022-05-19
2021-11-24 481 瀏覽
在尖沙咀吃過午飯後,打算周圍逛逛,每次吃個飯後總覺得意猶未盡,要不吃個甜品,要不就買杯手調飲品一邊走著一邊喝,也是一種享受。本想找一間經常光顧的手調店,但走著走著發現轉角有間茶理史台式飲品店,於是就試一試別的吧!每次去台式手調店,珍珠奶茶都是我必點的,於是點了一杯重培烏龍白玉奶茶,天氣有點涼,所以點了少冰和半甜。入口茶底不是太濃,吃到淡淡的奶味,白玉是珍珠的口感,煙煙韌韌,但沒有珍珠自身帶著的甜,由於半甜的關係,喝上去不是太甜,反而每喝完一口覺得有種淡淡的烏龍茶香留在齒腔。

2021-11-20
2021-10-08 326 瀏覽
本身今日約左幾個同事一起買d嘢飲,正常叫杯嘢飲,明明叫左四杯嘢飲,同事堅持話我地叫左五杯,仲要叫埋隔離同事過來,好似審犯咁,其實只係買杯飲品皆,d態度唔需要咁咯!以後唔會再去哩度買咯!
2021-09-19 270 瀏覽
武漢肺炎搞到日日戴口罩, 掃街食嘢都唔方便, 但係行到口渴都要買嘢飲架啦, 唔通口渴死我咩......響TST 行, 想飲嘢就梗係去厚福街呢幾間鋪啦~ 唔同FD 想飲唔同嘢都得, FOODCOURT 咁, 想飲邊間就邊間, 唔駛夾埋買一間~ 我今次就揀咗茶理史, 叫咗佢既乳酸激檸龍珠~ 好好飲呀真係~ 有益力多味又有茶味, MIX 得好好,  龍珠又好好食喎~ 最SURPRISE 係佢既激檸, 係用新鮮檸檬架~ 好大舊檸檬響杯入面, 佢手渣晒D 汁出黎, 正呀~ 飲落D檸檬味有好FRESH 既感覺, 但係又唔會酸喎, 同D 益力多味中和咗, 真係好好飲~ 幾時先可以唔駛戴口罩, 可以響街邊飲邊食呀..... 武漢肺炎, 你乖乖地留響你老家, 唔好再周圍去喇, 知唔知呀~

乳酸激檸龍珠
2021-08-31
乳酸激檸龍珠
2021-08-25 314 瀏覽
試盡台式飲品➖茶理史🍵又口痕想飲嘢 今次就試下佢💜💜💜〰️芋香鮮乳地瓜小芋圓 $28🧋💜✨有真正新鮮芋頭 細細粒 大小適中芋香飲到係好明顯嘅人工香味 姐係有少少似香芋雪米糍果種😂但可惜鮮奶味好重 蓋過左芋香🥺飲到後尾啲冰融左就淨係飲緊奶咁😢✨芋圓有啲好軟 有啲又硬硬地幾煙韌 個人就唔太介意 覺得配搭上嚟幾好食👅呢個價錢除左有得飲 仲可以食到芋圓 我覺得超值 不過如果可以加重返啲芋香味就會好啲👉🏻👈🏻💰 $28 (1人)食物質數 ⭐️⭐️⭐️⭐️環境舒適 ⭐️⭐️⭐️抵食指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️推介指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️#hkcp_尖沙咀 #hkcp_黃店➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖📍茶理史尖沙咀厚福街9號豪華閣地下B號鋪
試盡台式飲品➖茶理史🍵
又口痕想飲嘢 今次就試下佢💜💜💜

〰️芋香鮮乳地瓜小芋圓 $28🧋💜
✨有真正新鮮芋頭 細細粒 大小適中

💰 $28 (1人)
食物質數 ⭐️⭐️⭐️⭐️

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
📍茶理史
尖沙咀厚福街9號豪華閣地下B號鋪

2021-08-13 321 瀏覽
行街行到熱熱地,就想買杯肥肥飲品飲下,即刻諗起呢間茶理史,成日都幫襯無一次係令我失望。我最鍾意買呢杯芋香鮮乳地瓜小芋圓(微糖及微冰),呢杯真係差唔多都次次必嗌,性價比十分高。飲品內有芋頭粒同返蕃薯粒,岩晒我呢啲無澱粉不歡既人,又有啲野咬下咁,有野食又有野飲;另外仲有好多既小芋圓,小芋圓夠晒煙靭又有嚼口,十分好味。而且飲品係用新鮮牛奶沖泡而成,比起其他茶飲店用既奶精好唔同,飲落得而且確係有分別,同埋心入面都會覺得比較健康(減低左少少飲呢啲野飲既罪惡感haha)推薦大家飲!

推薦大家飲!
2021-08-05 252 瀏覽
有茶味,我揀左微甜,其他分店都有飲過,覺得尖沙咀最有茶味。珍珠就有d硬,我揀左少冰(冇冇冰呢個選項),珍珠今日食就麻麻間鋪我以為係厚福街條路,搵左一陣都見到,原來要行到盡,再轉彎,佢係橫行
有茶味,我揀左微甜,其他分店都有飲過,覺得尖沙咀最有茶味。
2021-07-31 206 瀏覽
係茶里史我最中意佢既小芋圓系列,有一排中意芋圓仲多過珍珠🤣🧋芋香鮮乳地瓜小芋圓 $28同大家推薦我既最愛😎 成杯野都好芋香味🤤唔洗講紫色真係令成杯野都感覺好靚!佢地啲小芋圓唔係得粉味,真係會食到芋頭同地瓜味🤤細細粒好似珍珠咁,好QQ🥰下次有機會再同大家推薦茶里史既飲品🥲
係茶里史我最中意佢既小芋圓系列,有一排中意芋圓仲多過珍珠🤣

🧋芋香鮮乳地瓜小芋圓 $28
同大家推薦我既最愛😎 成杯野都好芋香味🤤
唔洗講紫色真係令成杯野都感覺好靚!
佢地啲小芋圓唔係得粉味,真係會食到芋頭同地瓜味🤤
細細粒好似珍珠咁,好QQ🥰

下次有機會再同大家推薦茶里史既飲品🥲
芋香鮮乳地瓜小芋圓
食完午餐飲左罐汽水都唔係好夠喉,不如喺附近買埋杯手搖番公司一路做一路飲啦。喺厚福街橫巷有間黃店茶理史,見好多人拎住我就從未試過,今日一於試下啦!睇睇餐牌,茶理史主打小芋圓、海鹽奶蓋同鮮萃果茶,比較怕膩同頂肚嘅我當然揀解渴之選嘅果茶啦~============================== 荔枝松柏烏龍 + 龍珠寒天 (走甜) $32首先加埋配料黎講$32算幾抵飲,叫左走甜嘅原因係知道本身用新鮮荔枝已經會帶甜,如果額外再加糖會超甜,所以走甜絕對係好選擇!飲落荔枝同烏龍味道非常夾,我諗除左白桃烏龍外最夾就係荔枝烏龍啦,正!茶理史📍尖沙咀厚福街9號豪華閣地下B號舖
荔枝松柏烏龍 + 龍珠寒天 (走甜) $32

茶理史
📍尖沙咀厚福街9號豪華閣地下B號舖
2021-04-27 512 瀏覽
今天行尖沙咀經過厚福街,逛了一回, 短短一條細巷有數間手調飲料。最後還是決定了喝茶理史,靜悄悄跟大家說,這間尖沙咀的茶理史比起旺角那間分店好太多了 旺角那間茶理史的味道很淡很水,很難喝的。而尖沙咀分店的,飲料味道也濃郁可口的。今次我點了琥珀白玉奶茶,我以前很喜愛吃茶理史的白玉所以決定點它懷念下味道。它的奶茶味香滑,而白玉煙韌彈牙,咬起上來很有口感,讓人想不斷的咬下去。我點了走甜,不過喝起上來仍然是有點甜甜的感覺。比起賞茶的手調飲料,走甜後感覺上賞茶較健康 😂😂
今天行尖沙咀經過厚福街,
逛了一回, 短短一條細巷有數間手調飲料。
最後還是決定了喝茶理史,
靜悄悄跟大家說,
這間尖沙咀的茶理史比起旺角那間分店好太多了
旺角那間茶理史的味道很淡很水,很難喝的。

而尖沙咀分店的,飲料味道也濃郁可口的。

今次我點了琥珀白玉奶茶,
我以前很喜愛吃茶理史的白玉

所以決定點它懷念下味道。

它的奶茶味香滑,而白玉煙韌彈牙,
咬起上來很有口感,
讓人想不斷的咬下去。

我點了走甜,不過喝起上來仍然是有點甜甜的感覺。
比起賞茶的手調飲料,走甜後感覺上賞茶較健康 😂😂

其實買野飲收取膠袋徵費都算, 支持環保丫麻! 但係你地野飲裏面連用膠紙密封都無張,直接杯蓋, 膠袋都無個。 知唔知依個設計有幾容易倒瀉丫? 咁多間珍珠奶茶店你地間唔係密封飲品之如仲要收取膠袋徵費? 貴公司飲品有幾好飲都無用啦!無密封野飲貴公司連考慮衛生問題都無!大家想清腸胃可以考慮依間! 仲有去買當日間野都算勁, 要乜無乜, 要木瓜無木瓜,要抹茶無抹茶。間野未倒閉都算勁👏🏻👍🏻真係難怪無客去。 職員成班有幾hea ? 坐埋一齊禁電話👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 無下次。 祝貴公司生意興隆
其實買野飲收取膠袋徵費都算, 支持環保丫麻!

茶理史係厚福街都開左段時間,特別之處係佢地用左台灣出產茶葉,平時珍珠亦換成小芋圓,粒粒都每日新鮮製造,飲品方面有冷泡茶、奶茶、養生茶、特調鮮乳等等,除左飲品,佢地仲有即燒日式麻糬,非常少見😋------古法黑糖鮮薑奶見天氣凍凍地叫返杯薑既飲品就最好不過👍🏻最上層係奶蓋,都幾厚,不過唔算好順滑,中間就飲到薑味,唔會好辣好搶味最底層有自家製小芋圓,外型同普通珍珠差不多,比起一般珍珠更煙韌,但芋香唔太濃,同埋浸左係黑糖之間,非常之甜🙈
------
古法黑糖鮮薑奶