這是我在香港吃過最難吃的台式餐廳,我不懂為什麼這種東西可以在香港開那麽多分店。吃個「半筋半牛肉」,正常半筋半肉是:一塊牛肉裡一半是筋,一半是瘦肉,但這間的是一碗裡面一半是筋,一半是肥牛片,簡直是惡搞到極致,然後收你68元;點個「櫻花蝦娃娃菜」,就只是水煮娃娃菜再丟幾粒蝦意思意思,連調味都沒有,這樣好意思收你62元。吃完我真的覺得香港人很可憐,只能被迫接受這種大集團開的連鎖垃圾餐廳,別吃了讓他們收一收吧!
櫻花蝦娃娃菜
半筋半牛肉撈麵
2020-06-03
2020-06-03 525 瀏覽
收工同朋友瘋狂shopping 完之後就去左差唔多成年都冇黎過嘅茶木!太肚餓,3個人 叫左4個餐😂😂台式麻辣半筋半牛肉配麻辣鴨血同椒麻伴麵 - $68 😋麵好彈牙,入口感覺有啲辣,但食落又唔覺太辣 ! 牛筋 超淋超入味,柑桔醬鱸魚柳玉龍果 $68 ~ 酸酸甜甜好特別,好少會見到人哋用火龍果做配料,😂😂! d魚柳一啲都唔腥!台式滷味拼盤 $75 ~ 有半隻糖心蛋,兩隻滷水雞翼,兩舊豆腐,牛肚,腩肉,牛展,雞腎⋯⋯全部都好..。香煎沙朗肉操飯 $75 ~牛肉好淋好入味,仲有好多塊添⋯⋯肉燥更加唔使講啦,食台灣野冇可能唔食!另外套餐可以追加$30,包一杯指定嘅嘢飲,如果飲啲特別野只需補回差價;一碗麵或白飯;甜品或者沙律(甜品可以揀鳳梨酥)因為好似叫得太多野咁,所以落單嗰陣問店員啲鳳梨酥可唔可以拎走,個店員好好人,鳳梨酥全部外賣😂😂😂😂😂

..。

柑桔醬鱸魚柳玉龍果
士多啤梨水果茶
  • 水果茶
2020-05-19 367 瀏覽
這店新開張時食過幾次飯,覺得都是連鎖餐廳食物質素沒什麼特別。最近再次幫襯,竟有意外驚喜。首先menu中有很多不同類型套餐選擇,有麻辣係列,我選了微辣肥牛椒麻伴麵,十分醒胃。也叫了一個紅燒牛肉麵套餐,牛肉牛筋腩分配平均,而且炆得好唔錯,既有香濃牛肉味也容易入口。還再加一個黑松露魚柳飯套餐,黑松露mustard醬加上炸魚柳,味道雖然ok,但mustard味已蓋過黑松露香味。每個餐都配有特式飮品。總括而言,這次覺得食物味道和種類比以前豐富很多。
2020-04-19 345 瀏覽
作為牛迷的熊貓,當然唔會放過任何一個吃牛肉的機會啦,今次嚟到黃埔茶木,梗係要食牛肉麵啦。作為台式餐廳,牛肉麵一定是一個很重要的菜式。可是今次在茶木食這個牛肉麵,我認為有點失水準。首先他的牛肉湯實在太鹹了,一路食就一路很想飲冰凍的東西。而且份量方面,牛肉份量真的不夠。不過牛肉的味道還可以,但未至於非常好吃好吃。以這個價錢,吃這個份量和質素的牛肉麵,實在有點兒偏貴。所以如果下次要吃牛肉麵,我想我不會選擇來茶木。

2019-11-09 704 瀏覽
今日系Aeon買完野,想食啲湯面類嘅就就黎左茶木啦第一次食牛肉麵系台灣花蓮,果陣系覺得牛肉麵真系好好食。叫左個牛肉麵,湯底還可以吧,麵嘅口感唔錯,牛根就滿着滿滿骨膠原.整體感覺唔錯,
今日系Aeon買完野,想食啲湯面類嘅
就就黎左茶木啦

第一次食牛肉麵系台灣花蓮,果陣系覺得牛肉麵真系好好食。

整體感覺唔錯,
紅燒牛肉麵
2019-11-08
紅燒牛肉麵
2019-09-27 575 瀏覽
原來細妹未食過茶木(竟然),茶木又要多人先食到甜品,今次三個人可以食啦!呢間分店唔多人,星期六一點多,等十五分鐘有位,可能太多食肆在旁~茶木我地必食腸腸,去到四周圍食完始終都係覺得茶木最好味!其實固定on menu已經冇需要講,要講其實係期間限定!門口寫住新飲品,薑味系列,芒果薑,淡淡薑味都幾新鮮,未至於好好飲,可以一試啦!跟住有set三食,加少少錢配飲品,抵啊!拌麵好香好食,如果多d就好啦!另外果兩款麻辣食品,唔洗驚佢辣,因為根本冇味,唔掂...一款好味兩款冇味,你話點叫好落單時我地話後上,佢話要整好耐唔建議,最後人地都未食晒主食就黎左,搞到溶晒,懷疑佢地懶得幫你搞咁多野囉
雞扒
2019-08-15 417 瀏覽
與伏伏哥點左個新嘢飲-薑桃茉莉茶。哇!好伏~無下次就可以總結全部。叫左個面,碗面一舊舊,好唔得唔值果個價。可能哩間分店不算多人,啲嘢食唔會去得好快,唔夠其他地方分店多人,食物去得快會保持食物相對較新鮮。食左差不多一個鐘,出面排隊人唔多,店舖人流亦唔多。(純屬個人口感與感受,不代表全部人)
2019-08-14
2019-07-24 440 瀏覽
由中學已經開始食茶木,以前冇咁多雪糕多士,覺得幾新鮮,兩樣自己鐘意既野夾埋一齊,真係無得頂,再加埋啲蜜糖👅👅👅但而家味道好似越黎越麻麻,而且份量少左好多!!!牛肉麵嗰啲份量都唔多,味道一般。仲要經常排長龍,可能因為真係好忙,無論落單、等野食同買單都等好耐🤢🤢🤢🤢今次有朋友生日,諗住用個雪糕多士做蛋糕,點知等左好耐都未黎,再問先發現冇落單,又等一輪!千辛萬苦終於等到,點知黎到冇耐,就開放催我地買單。。。。。
2019-02-21 996 瀏覽
媽咪去完旅行回來,我和夫君同佢係附近食個快飯!平時大排長龍的茶木今日竟然唔洗等位。點了香辣牛肉麵,酥炸排骨麵,花枝麻醬拌麵以及蒜香麻辣牛肚!牛肉麵的牛腩及牛筋以及配菜白和紅蘿蔔都炆得好淋好入味,麵質Q彈!排骨麵的麵份量較少,排骨和炸粉亦有一點分離。第一次嘗試花枝麻醬麵,送來的麻醬汁睇落似蟹膏。😜花枝份量不多,這個沒什麼特別,索加70多元,CP值不高!😓小食方面,蒜香麻辣牛肚是新推出的,這個反而有驚喜。牛肚爽口,麻辣味十足,夠辣,有花生和青瓜拌菜,不錯!
媽咪去完旅行回來,我和夫君同佢係附近食個快飯!

平時大排長龍的茶木今日竟然唔洗等位。

點了香辣牛肉麵,酥炸排骨麵,花枝麻醬拌麵以及蒜香麻辣牛肚!

排骨麵的麵份量較少,排骨和炸粉亦有一點分離。

2019-02-20
2019-02-17 572 瀏覽
今次好好彩,只是排了一陣隊便可以入座!三人同行可以坐四人枱,可以舒服一點!我們各自order一個午餐才share一起食,一邊食,一邊細聲講大聲笑😆,我有少少擔心騷擾隣坐😅本想order「熱」紅豆薏米水,但只有「凍」飲,希望未來會能夠提供「熱飲」,因為女士們不宜時常飲涷飲,乃「養生之道」!我最欣賞自選套餐的「芝麻醬手撕雞」,雖然仍有不少雞皮,但份量真的已經不少,如果去上海xx,細細碟已經$5x!地瓜新竹米粉:感覺好得意,平時吃地瓜,通常是吃糖水或甜品!鳯梨柑桔里肌:只是👀已經好吸引,吃配菜已經有點滿足!紅燒牛肉手作麵:如果有二片牛肉會好一點!酥炸雞排麵:滿足喜歡吃「炸雞」的朋友!
今次好好彩,只是排了一陣隊便可以入座!
三人同行可以坐四人枱,可以舒服一點!

地瓜新竹米粉:感覺好得意,平時吃地瓜,通常是吃糖水甜品

鳯梨柑桔里肌:只是👀已經好吸引,吃配菜已經有點滿足!

紅燒牛肉手作麵:如果有二片牛肉會好一點!

炸雞排麵:滿足喜歡吃「炸雞」的朋友!

2019-01-30 383 瀏覽
今晚好想食麵,但係又唔想食車仔麵/米線/雲吞麵果類,突然就癮起發作想食台灣既手作麵,專登搭車出黃埔食茶木🤣禮拜日晚排隊排咗一陣🙈 我叫咗豬軟骨麵,男友叫左半筋半腩牛肚麵兩個麵嘅湯底都好濃郁,我嘅豬軟骨炆得好淋又入味😍 麵質彈牙,配啲芫茜仲香😋男友嘅牛筋,牛腩同白紅蘿蔔都炆得好淋,牛肚唔韌, 湯底有好香濃嘅牛味😃 麵都同樣彈牙因為諗住之後去買糖水所以費事叫小食食到咁飽,不過其實一碗麵既份量都夠😀 茶木係我地間唔中就想去既餐廳黎,會繼續支持😁
茶木係我地間唔中就想去既餐廳黎,會繼續支持😁
豬軟骨麵
半筋半腩牛肚麵
2019-01-27
20 分鐘 (堂食)
2018-11-01 598 瀏覽
今日去睇Supper Moment演唱會,我哋知道如果去都會商場食嘢一定好多人,所以我同熊貓朋友就決定去黃埔嗰邊食嘢。平時茶木都好多人排隊,可能因為今日我哋早左到,所以就唔駛等位。因為我哋時間唔多嘅關係,所以我哋叫嗰啲比較快嘅食物。首先介紹這牛三寶麵,入邊有牛筋牛腩和牛肚。味道一般般,湯底偏鹹。就連我食開咸野嘅熊貓都覺得好鹹。第二介紹就係菠蘿蛋糕。作為飯後甜品嘅蛋糕,個蛋糕唔會太肥膩,而且都幾好食。順帶一提,而家茶木做緊小丸子嘅主題。鍾意小丸子嘅朋友不妨一試。

因為我哋時間唔多嘅關係,所以我哋叫嗰啲比較快嘅食物。

2018-10-22 420 瀏覽
長期排隊的餐廳,多謝有同事作出犧牲,早少少去揾位,讓我可以一到餐廳就可以立即有位坐下!坐位設計與台式一般的餐廳一樣,雖然簡簡單單,但有一種舒適休閒的感覺!只是二人坐位的枱真的比較細小!看了餐牌很久,最後決定order了兩個 set lunch!由於已經入秋,所以叫了熱的綜合鮮果茶(用蠟燭🕯️保持溫暖)有幾款新鮮水果,所以味道帶點酸,十分開胃是同事介紹!等了大約30分鐘才送上午餐,不知道厨房是否真的咁busy? 但我只知道我不可以慢慢細嚼,否則一定遲回公司!午餐份量看似很細份,但也十分飽肚!肉燥手作麵的湯底味道很濃,而鮑菇三杯雞,雞翼的小部分很少肉(可能隻雞太瘦)😅

是同事介紹!
綜合鲜果茶

鮑菇三杯雞

咖哩炸海鱸魚
綜合鲜果茶
2018-08-21 646 瀏覽
好多人對茶木嘅印象就係食蜜糖吐司我最中意食既呢就係草莓蜜糖吐司蜜糖吐司金黃香脆 撈埋士多啤梨雪糕同cream有雙重口感 食咗咁多次都覺得好好食 推介👍🏻另外,食咗幾次佢嘅台式嘢食覺得其實都唔錯 尤其係牛肉麵同滷肉飯好似呢個滷肉飯 份量夠 汁味香濃滷肉既飯同汁 流入飯裹面用嚟撈飯食一流 好香 惹味至於酸菜則爽口開胃 另外糖心蛋就不過不失啦 不過都幾滑再加多杯珍珠奶茶 味道都ok 珍珠亦算彈牙呢個價錢 性價比算高 午市之選👍🏻
好多人對茶木嘅印象就係食蜜糖吐司
我最中意食既呢就係草莓蜜糖吐司
蜜糖吐司金黃香脆 撈埋士多啤梨雪糕同cream
有雙重口感 食咗咁多次都覺得好好食 推介👍🏻
另外,食咗幾次佢嘅台式嘢食
覺得其實都唔錯 尤其係牛肉麵同滷肉飯

另外糖心蛋就不過不失啦 不過都幾滑
再加多杯珍珠奶茶 味道都ok 珍珠亦算彈牙
呢個價錢 性價比算高 午市之選👍🏻
2018-06-16 834 瀏覽
有段時間好喜歡來茶木,喜歡台式風味,喜歡這裡的水果茶,喜歡這裡的小茶木劇院,更喜歡這裡的肉燥飯。但唔記得幾時開始,茶木停止供應飯類,我就無來光顧了!今次本想來吃個麵,於是早點出門口,希望趕及上班人士午飯時間前入座。喜歡這裡坐位舒適,很多卡位。有驚喜:原來有肉燥飯供應!實在太好了!肉燥飯!肉燥飯!肉燥飯!(重要嘅事,要講三次!)當然也有麵餐供應。黑油雞翅肉燥飯古早滷水蛋+芝麻醬手撕雞+古早肉燥手作麵酥炸雞排麵美中不足係,跟餐飲品少選擇,唔岩口味!

但唔記得幾時開始,茶木停止供應飯類,我就無來光顧了!

喜歡這裡坐位舒適,很多卡位。

有驚喜:原來有肉燥飯供應!

實在太好了!肉燥飯!肉燥飯!肉燥飯!
(重要嘅事,要講三次!)

當然也有麵餐供應。

黑油雞翅肉燥飯

古早滷水蛋+芝麻醬手撕雞+古早肉燥手作麵

炸雞排麵

美中不足係,跟餐飲品少選擇,唔岩口味!
2018-06-01
午餐