2015-09-03 2339 瀏覽
暑假放假 緊係同朋友仔去食甜品但呢個選擇係錯嘅暑假學生實在太多 排隊排死姐姐4個女人 叫兩個甜品有朱古力味 同芒果味嘅蜜糖吐司我偏愛芒果味 有少少酸酸地中和返個雪糕同啲吐司 唔會太甜太滯而朱古力就比較滯朱古力醬配雪糕再加埋棉花糖 甜到一個點但朋友同妹妹都好喜歡其實配返個水果茶係啱啱好嘅水果茶本身好fresh 但有粒類似酸梅喺入面唔係個個都鐘意嗰隻味 酸酸甜甜咁
暑假放假 緊係同朋友仔去食甜品
其實配返個水果茶係啱啱好嘅
水果茶本身好fresh 但有粒類似酸梅喺入面
唔係個個都鐘意嗰隻味 酸酸甜甜咁
2015-08-31 2152 瀏覽
同朋友四條友食完飯行左陣,又唔想返屋企,最後就去左茶木飲杯野吹吹水,等左一輪終於入到去,叫左水果冰紅茶、凍巧克力咖啡、熱胚芽奶茶等飲品,其他我唔多講,淨係講返我點個杯胚芽奶茶,唔熱之餘,個樣勁衰,黎到時倒到個杯外圍仲好黏立立,胚芽好少,飲落一d都唔香,完全感覺到係求其沖俾你,飲多2啖已經唔想飲,講真係咁失望,雖然杯野唔算好貴,但又唔算勁平啫,又要人等位,俾d咁既水平出黎,真係火火地囉!
未達水平!
2015-07-01
2015-08-25 2061 瀏覽
同朋友仔食完飯行完街仲想搵地方食甜品吹吹水,最後就揀左去茶木,要等是常識,不過幾個人邊吹水邊等都ok既,之後入到去就叫左個朱古力香草蜜糖磚塊一齊食,送黎時個樣同海報個樣都似,食落雪糕都好香朱古力味,士多啤梨唔會好酸,多士就外脆內軟,仲暖暖地咁,將多士塊沾上朱古力雪糕同加埋士多啤梨一齊食真係好好味,好有層次感,又唔會好膩同好甜,不知不覺就會係咁食晒,好滿足到鍾意食甜品既我!
朱古力香草蜜糖磚塊
2015-08-16
20 分鐘 (堂食)
宵夜
朱古力香草蜜糖磚塊
2015-08-24 1826 瀏覽
第一次食茶木,同朋友食完飯,就去食甜品,茶木地方大,座位舒服,我叫左杯士多啤梨沙冰,入口香濃士多啤梨汁味,同有好重奶味,甜度適中,連我唔太嗜甜都覺得ok,加埋清涼沙冰,好消暑,杯底仲見到少少士多啤梨肉,唔會好似其甜品鋪得士多啤梨汁咁求其,過左愉快的一晚!
2015-08-17 2450 瀏覽
一向好喜歡茶木的麵包塼,同埋水果飲料。我們7點來到,還是要等位,前面有10來個在等,大概等了10分鐘便可以入位,都不算等很久。今次點了個炸豬扒臺灣面,很喜歡這裡的豬扒,粉不厚,而且不會有豬扒沒豬肉只有粉的感覺。還有湯底濃郁而且不會鹹。麵是粗麵但很爽口滑,口感是彈牙的。芒果香草蜜糖磚塊-之前也試過其他口味的磚塊,這次特意試下這個熱門的口味。上面的雪糕不會很快就溶掉,蜜糖和磚塊的搭配使硬厚的麵包塼更容易入口,雖然厚多士表層有烤過,但其實中間部分的麵包是軟嫩的,加上蜜糖后也不會說過甜。吃下去是又脆又香的。
一向好喜歡茶木的麵包塼,同埋水果飲料。
10 分鐘 (堂食)
2015-08-08 3069 瀏覽
好耐無食過茶木了,今日係旺角唔知食乜好,經過瓊華見到茶木,一於上去試下其它野食。。上到去人9乜人,好快入得去坐。兩個人被安排在小桌子吃。。。由於夜晚早食飯,所以只叫了一杯薰衣草,一碗辣味牛肉麵。一個奶油酥吐司.最先來的是飲品,薰衣草奶茶$29,覺得同平日珍珠奶茶味道差唔多,茶味唔夠,奶味過夤,珍珠倒幾煙韌,帶甜微甜不俗。Teawood香辣牛肉麵:$66麵條份量唔多,也煮得未夠淋。牛肉反為有驚喜,鬆化加香濃牛肉味。牛筋得一件。炆淋些更好。配料的紅蘿白頭,白蘿蔔清甜可口。湯底雖說辣,可我這不吃 辣的人也接受到,相信嗜辣的人會失望啦!奶油酥吐司:$32,只可說味道平平無奇,唔算好食,我覺得如果有果jam或奶類比較好些。本人唔太喜歡吃太乾食物啦!另外雖然脆,但唔夠熱....總結:牛肉麵仍然美味,66元絕對吃得過。其餘2樣下次唔會叫了服務:都無乜只係執下碟。環境:舒適,絕對適合 hea。90分鐘2人足夠.冷氣稍大,宜穿外套

牛肉麵

服務:都無乜只係執下碟。

2015-08-06
2015-08-02 2754 瀏覽
今日同同事係瓊華teawood食lunch ,原來呢度重新裝修過,座位比之前寬濶,環境好舒服及新裝飾令人覺得好特別,以後我地食lunch又有多個地方揀啦! 好彩有同事一早排隊等位,如果唔係就有排等啦!Teawood 既餐牌會每季轉換,令顧客常常惠顧也有新鮮感。我地6個人點了6款食物再後加甜品,食物款色選擇多,好有質素,大家食到抱住個肚走。 柚子少少酸,南瓜好甜,開胃之選! 麻辣豬耳,少少辣幾野味! 好濃郁既酸甜醬配上嗒嗒既肉,正! 蕃茄濃湯配上軟嫩菜苗 油嫩鴨好入味 好香濃墨汁味,加上花枝丸及油油奶油麵,不過食到成口黑麻麻! 甜品有新的Tiramisu 層層酥,好濃Tiramisu雪糕加上鬆化酥批底,配搭出色! 另再試多兩款口味蛋糕都好好味呀! 最後飲杯拉花咖啡(配上脆脆果仁餅),好完味的lunch呀!
柚子南瓜茸沙拉
柚子少少酸,南瓜好甜,開胃之選!
蒜香麻辣豬耳朵
麻辣豬耳,少少辣幾野味!
鳳梨甜酸肉
好濃郁既酸甜醬配上嗒嗒既肉,正!
蕃茄濃湯菜遠
蕃茄濃湯配上軟嫩菜苗
紅蔥醬油嫩鴨
油嫩鴨好入味
墨汁奶油花枝手作麵
好香濃墨汁味,加上花枝丸及油油奶油麵,不過食到成口黑麻麻!
Tiramisu 層層酥
小茶木劇院 籃莓起司蛋糕
另再試多兩款口味蛋糕都好好味呀!
Cappuccino
最後飲杯拉花咖啡(配上脆脆果仁餅),好完味的lunch呀!
2015-07-27
Tiramisu 層層酥
小茶木劇院 籃莓起司蛋糕
Cappuccino
2015-07-29 2508 瀏覽
難得放假終於可以同fd去食茶木,點幾去到,無乜人…由於我地未食野,所以我地嗌set lunch食,58蚊,好抵,份量都適中,唔會話得好少…前菜叫左個蟹子丸,好食👍🏻👍🏻主菜就叫左個應該係最無死嘅粟米魚塊同肉躁飯…點知個魚塊嘅炸粉太多,就節咬開啲炸粉,啲魚肉都唔係太新鮮…😕😕😕
難得放假終於可以同fd去食茶木,點幾去到,無乜人…
2015-07-24 2448 瀏覽
同朋友去食下午茶 等位大約等左20分鐘今次食草莓蜜糖磚 同埋一人一杯飲品飲品係覆盤沙冰同埋水果茶值得推介的是覆盤沙冰賣相靚之餘同埋味道都好好.可以一試但水果茶的味道都好似怪怪地咁.等了大約30分鐘 草莓蜜糖磚終於來到賣相係靚的 味道都唔錯但唔覺有蜜糖的?其實食完個蜜糖磚 飲埋杯野飲其實都好飽下.環境方面都算寧靜同朋友傾下計都係唔錯既選擇.
同朋友去食下午茶 等位大約等左20分鐘
今次食草莓蜜糖磚 同埋一人一杯飲品
飲品係覆盤沙冰同埋水果茶
值得推介的是覆盤沙冰
賣相靚之餘同埋味道都好好.
可以一試
但水果茶的味道都好似怪怪地咁.
等了大約30分鐘 草莓蜜糖磚終於來到
賣相係靚的 味道都唔錯
但唔覺有蜜糖的?
其實食完個蜜糖磚 飲埋杯野飲
其實都好飽下.
環境方面都算寧靜

同朋友傾下計都係唔錯既選擇.
20 分鐘 (堂食)
2015-07-23 2348 瀏覽
其實我都幾鐘意茶木,唔止有甜品仲有咸食;有時想食肉燥飯就會諗起茶木。今次去剛剛裝修完的旺角瓊華分店,裝修後,空間感更大而且環境舒服。柑橘鴨胸芥末奶油手作麵:俾手作麵吸引,好彈牙,又夠creamy。糖心蛋肉燥飯:好食,至愛之選。煙三文魚沙律:喜歡沙律醬酸甜再配新鮮蔬菜,麵包粒鬆脆。
糖心蛋肉燥飯:好食,至愛之選。
煙三文魚沙律:喜歡沙律醬酸甜再配新鮮蔬菜,麵包粒鬆脆。
2015-07-15
  • 糖心蛋肉燥飯
2015-07-17 2551 瀏覽
今天出來吃個下午茶,聽說茶木甜品好吃,所以今天必來一試,又真係好吃喎!!***************************這裏沒有訂坐,要來到取位,取票後還要人齊才可以入坐,最後我們等了差不多1小時才可以安排了3人坐,真是很多人來吃的。雖然沒有窗口位,但這裏環境也不錯。我要了一杯綜合水果茶,HKD32。和朋友一樣要了綜合水果茶。朋友說台灣的水果茶比這裏好飲,我沒試過,但我個人覺得這杯生果茶不算好好飲,總是欠了些什麼味道似的。另一朋友要了香蕉巧克力冰淇淋飲品,說味道普通, 比較淡。我們要了一份香脆大排雞,HKD46。這大排雞調味香濃入味,外皮真的香脆,好吃,三個人吃也不會太多。酥炸呵嗲,HKD56。這個酥炸呵嗲和台灣吃的有點不一樣,脆漿真的很香脆,有點像潮洲蠔餅,好吃。最終於來了最想吃的甜品,芒果香脆磚塊蜜糖吐司,HKD68。我試過很多不同的店所做的蜜糖吐司,但真的沒有這個芒果香脆磚塊蜜糖吐司好吃。那吐司可以做到外脆內軟又香蜜糖味。這個價錢還比其他地方要平,無論雪糕和芒果配料也很多,3個人也能吃得很飽,值得推介。

***************************

雖然沒有窗口位,但這裏環境也不錯。
我要了一杯綜合水果茶,HKD32。
另一朋友要了香蕉巧克力冰淇淋飲品,說味道普通, 比較淡。
最終於來了最想吃的甜品,芒果香脆磚塊蜜糖吐司,HKD68。
60 分鐘 (堂食)
2015-07-11 2748 瀏覽
茶木分店愈來愈多, 但一如以往門口都係好多人我和男朋友都大約等左半個鐘先有位餐廳環境舒服整潔, 座位闊落光猛一坐低我地2個餓鬼已經急不及待落單了首先推介我既最愛, 溏心蛋雞扒肉燥飯, 雞扒絕對足料, 有我半塊面甘大, 外皮炸得很酥很脆, 雞扒肉質鮮嫩多汁而且有咬口, 溏心蛋流心效果不俗,蛋黃香甜細膩, 口感很正, 而配料肉燥鬆軟不油膩再黎點左好耐無叫的煎蠔餅, 莞茜味道清香, 不過餅中蠔肉太少麵粉太多, 整體脆槳太厚, 而且食落偏油, 吸油紙吸到濕晒, 口感比以前遜色  跟餐的甜品係綠茶紅荳蛋糕, 綠茶味濃, 紅荳香甜淋身, 不過蛋糕略為乾身一咬就好易散開, 一般是晚壓軸甜品有"芒果香草蜜糖磚塊", 因為未食過所以男友揀左依隻味, 雪糕唔會太甜且散發淡淡的芒果清香, 士多啤梨大大粒都尚算清甜, 而多士外層有烤過, 中間部分的麵包切粒加上一層薄薄的蜜糖, 再點上幼滑的鮮忌廉, 食落外脆內軟, 真係好食到停吾到口...由於食左二個正餐, 所以甜品依個環節, 我只係食左1/3就將個重任交比男友, 因為真係太飽喇
茶木分店愈來愈多, 但一如以往門口都係好多人
我和男朋友都大約等左半個鐘先有位
餐廳環境舒服整潔, 座位闊落光猛
一坐低我地2個餓鬼已經急不及待落單了

• 芒果香草蜜糖磚塊
2015-06-27 3620 瀏覽
今日又去試茶木之前食waffle覺得太大份所以今次就靜係試左飲品叫左個果茶同芒果沙冰果茶入面有士多啤梨佢一路煲熱啲茶keep住啲茶味十分香一飲啲果味好香 好香生果味感覺好似飲緊生果茶而芒果沙冰啲芒果味好濃郁而且好冰涼夏天飲簡直一流透心涼
今日又去試茶木
而芒果沙冰啲芒果味好濃郁
而且好冰涼
夏天飲簡直一流透心涼
2015-06-13 3944 瀏覽
久聞茶木大名,話好多人排隊,必定是好嘢。今次咁啱來到兆萬,決定一試。原來星期六下午咁多人,取飛後等了25分鐘才有枱。叫了綜合水果茶及百香果慕斯。慕斯賣相ok,但食落無乜果香味,好人工味,得個甜字,冇驚喜。水果茶要小冰走甜。飲落只有水果味,完全無茶味,份量又小,我覺得唔夠喉,有D失望。下次會再來試其他食物,希望會滿意啦。😰😰
25 分鐘 (堂食)
2015-06-12 3704 瀏覽
和朋友們即興的約會!因為很想念茶木的味道我們去了旺角店,好多人!不過因為是瓊華10樓全層的關係,所以都很大,只是在走廊等位時會比較迫,但都不算是等太久就有位了。有卡位坐,很鬆動啊!感覺不錯的環境。朋友們點了水果茶,很大樽啊!而且看樣子是很足料的,有很多水果。她們都說味道不錯,很fresh呢!食品方面我們叫了溏心蛋,不咸但很夠味,而且還有幾片青瓜,所以不會有很膩的感覺。個人覺得味道很不錯呢,推介!除了溏心蛋之外,我們還叫了鹽穌雞。這個很香口啊,味道都不會咸,很好味!很小巧的一顆令我停不了口呢(笑)難怪這個會成為招牌小食之一啊!我們點了2個小食1個甜品,來到茶木又怎麼可能不吃甜品呢(笑)因為大家都沒有聽過朱古力味的厚多士的comment,所以就決定要試試看了!味道都不錯的,不過朱古力味和平日接觸的味道有點不同呢,不算是太好吃但又不算是難吃的啦,都可以的。另外照片旁邊的飲品是我點的,是雜莓沙冰!!!很消暑很好喝啊!我真的很喜歡一些莓味的飲品呢(笑)很容易滿足啊,吃完已經覺得很幸福了!近年茶木開了很多分店,真的很方便呢~
和朋友們即興的約會!因為很想念茶木的味道
只是在走廊等位時會比較迫,但都不算是等太久就有位了。
水果茶
有卡位坐,很鬆動啊!感覺不錯的環境。
朋友們點了水果茶,很大樽啊!
而且看樣子是很足料的,有很多水果。
她們都說味道不錯,很fresh呢!
溏心蛋
食品方面我們叫了溏心蛋,不咸但很夠味,
而且還有幾片青瓜,所以不會有很膩的感覺。
個人覺得味道很不錯呢,推介!
鹽穌雞
除了溏心蛋之外,我們還叫了鹽穌雞。
這個很香口啊,味道都不會咸,很好味!
很小巧的一顆令我停不了口呢(笑)
難怪這個會成為招牌小食之一啊!
我們點了2個小食1個甜品
來到茶木又怎麼可能不吃甜品呢(笑)
因為大家都沒有聽過朱古力味的厚多士的comment,
所以就決定要試試看了!
味道都不錯的,不過朱古力味和平日接觸的味道有點不同呢,
不算是太好吃但又不算是難吃的啦,都可以的。
另外照片旁邊的飲品是我點的,
是雜莓沙冰!!!很消暑很好喝啊!
我真的很喜歡一些莓味的飲品呢(笑)
很容易滿足啊,吃完已經覺得很幸福了!
近年茶木開了很多分店,真的很方便呢~
2014-08-10
15 分鐘 (堂食)
溏心蛋
鹽穌雞