2018-07-25 148 瀏覽
為了節省時間首要嘅原則, 日本流行的便當速食文化要跟住節奏社會變遷款式不但要豐富精緻嘅菜餚亦需平衡健康營養,有肉有菜有主糧口味非凡色彩鮮豔相當飽足, 選擇冷和重複加熱輕鬆又自在無論上班、下班及閒聊空閒時間外送給朋友享用食材相當方便便於攜帶 啱曬一眾打工仔忙碌懶煮食地區的每一個你!茶屋町新開業經營的價格味道、口味價格便宜,每盒便當只售$60至78蚊左右,樣樣齊全相當滋美不禁令人津津樂道廚師精工細緻製作花巧食落也變得滿懷開心, 難怪店內翻桌座位經常高朋滿座!百呎店內服務員非常充足、環境舒適態度親切, 燈光氣氛佳,看見店內佈置已車廂型式設計高富有創意,位置地點相當就腳我叫了店舖主打茶屋明太子意粉,有沙律伴三文魚/漬淮山/明太子意粉/蕃薯/綠茶蕨餅/玉子燒拌海帶,口感各有不同,明太子意粉一道平民美食套餐甘香拌匀醬汁捏得鬆緊恰當而且嚴格的便當堅持即叫即製少油少鹽絕對合乎健康飲食的概念和文化而且五格的便當堅持 即叫即製少油少鹽絕對合乎健康飲食的概念和文化薈萃、
 啱曬一眾打工仔忙碌懶煮食地區的每一個你!

而且五格的便當堅持 即叫即製少油少鹽絕對合乎健康飲食的概念和文化薈萃、[贊]

2018-07-19
5 分鐘 (堂食)
  • 茶屋明太子意粉
2018-07-24 226 瀏覽
一個人快閃晚餐,早幾日行過深水埗,見平時賣衫既長沙灣道開左幾間餐廳,見到間茶屋町好似唔錯,就入去試下,果時7點左右已經得番bar枱,舒適就真係中規中距,不過都係快食一餐,無所謂啦,睇餐牌都幾多野揀,最後叫左個吉列芝士黑豚配咖喱飯,首先黎個湯,有豆卜係面,飲落都唔錯,鐘意濃味既應該會幾鐘意,跟住黎主菜,賣相想當豐富,右手邊有3粒番薯仔,食落有少少甜,至於豚肉係我最欣賞,充滿左芝士,佢地仲好細心中間切開,入面點滿芝士,炸粉唔厚食落有咬口,至於飯上面飯素,就咁食都好唔錯。咖喱好香,我就攞黎點豚肉食,呢個價錢68蚊我就覺得真心抵,食完已經飽哂,睇住職員好比心機整甜品,賣相好吸引,唯有留番下次再食過。
舒適就真係中規中距,不過都係快食一餐,無所謂啦,
睇餐牌都幾多野揀,
最後叫左個吉列芝士黑豚配咖喱飯,
跟住黎主菜,賣相想當豐富,
右手邊有3粒番薯仔,食落有少少甜,
2018-07-23 166 瀏覽
深水埗高質和食店 汁燒秋刀 HKD78。 成個套餐食材好新鮮 味道一流 令我印象最深刻嘅經驗係白飯。圓潤嘅白飯粒 米味突出 明顯嘅煙韌韌嘅口感 微微黏口 用文字唔可以盡錄嗰種感覺。呢一刻我終於都明白點解日本有銀飯的存在 我以為只不過係gimmick去吸引遊客 我發現我是錯的!原來將飯煮得好食真係會好好食!好驚喜!。埋單嘅時候我同侍應講👧你哋啲飯好好食呀👦咦 你都覺得好食呀?我哋舖頭專用新米 係來自北海道嘅 er唔記得咗咩縣 啲米由收割到煮唔會超過14日。後來我上網睇返佢哋係用北海道產10割珍珠米 鋪頭會直接向米農進口 所以先維持到新鮮度。秋刀魚如圖真係幾大條 完全可以一啖白飯一啖魚。醬汁味道偏甜 反而魚已經吸收咗醬汁味道 所以就唔係太食得出佢自身嘅味道 不過口感嚟講吖係幾結實嘅 冇骨啖啖肉。左手邊仲有綠茶糯米糍 玉子 同埋昆布 就連昆布都食得唔止得一種 驟眼睇起碼都有三四種。玉子甜甜地 明顯係平時日本人都會放落便當嘅必備食材呢。糯米糍軟林林 好似食緊蕨餅咁 唔錯。上網亦都見到佢哋聲稱多種食材用日本貨 亦都見到有啲網絡會話用日本貨係咪特別馨香。um 唔同產地嘅收成物出嚟嘅質素亦都唔同 加
深水埗高質和食店 汁燒秋刀 HKD78
。埋單嘅時候我同侍應
👧你哋啲飯好好食呀
。秋刀魚如圖真係幾大條 完全可以一啖白飯一啖魚
。玉子甜甜地 明顯係平時日本人都會放落便當嘅必備食材呢
。糯米糍軟林林 好似食緊蕨餅咁 唔錯
。um 唔同產地嘅收成物出嚟嘅質素亦都唔同 加上唔同季節氣候都係影響因素 個人唔係特別崇日本貨 你都唔一定代表用咗日本貨會特別好 香港大把鋪頭聲稱用日本食材都可以煮得好難食 但係用日本貨點都係一個信心嘅保證嚟嘅 至少當地冇乜爆炸事件又未聽過有地溝油
。btw我諗將啲個飯帶返去中環尖
沙咀 都可以賣成百幾二百蚊
。寫寫下突然間又好想買嚟食了
茶屋町🏠深水埗長沙灣道217號
2018-07-23 142 瀏覽
朋友帶我來深水埗食日本便當,我以為是一間超級小店做外賣的,原來是一間地鋪,鋪面都約大,可以坐二十多人,店外貼了很多甜品選擇,如抹茶雪糕,甜品等⋯價錢又合理! 見到都好想食,低首先要食左正餐先,畢境我好肚餓! 店內餐單都是便當為主,都是那些紅黑盒裝飯和配料,我思量後選了吉列芝士黑豚$68,沒到便當前桌上有茶可以飲,我飲了幾口後已經上了面士湯了,有豆下係入面,配了特別多,同平時飲既得湯同海帶好五同,多了豆下豆腐口感特別豐富! 我好快就飲完湯了,我的吉列芝士黑豚便當終於來了,我見到有好多配菜,都是好健康同好開胃的,我急不可待食我的便當了,吉列芝士黑豚真係炸皮入面有好多芝士,食落個口有種入口即溶的感覺,肉食中間,上下左右都有芝士,鐘意食芝士既人會覺得好正! 便當入面都有六舊吉列芝士黑豚,所以慢慢食,再加埋配菜已經好夠同好飽!我清了整個便當,想食甜品肚子都沒有空位了,下次我會再來試一試甜品,尤其是雪糕!今次試不到了,因為真係好飽!
2018-07-20 215 瀏覽
今晚嚟到呢度試吓新嘢,雖然店子細細,但坐得都幾舒適,而且服務員落力有禮推介,即試啦!先嚟個麵豉湯(免費) ,鹹味相宜,唔似第二啲溝水嗰種死鹹,而且豆卜富豆味,白蘿蔔粒微甜,已經即刻要畀印象分。叫咗個煙三文魚海帶沙律$32,鹹香煙三文魚中仲有細細粒三文魚子,口感豐富。綠茶梳打$22,綠茶味相當濃郁,配合梳打水,仲有濃濃糯米粉味嘅白玉同綠茶凍粒粒,微甜解渴。白芝士吉列黑豚扒便當$68,第一啖係咖喱汁,好似仲有薯蓉溶咗喺個咖喱汁度,配合軟糯日本飯相得益彰。吉列黑豚扒厚薄得宜,薄薄嘅麵包糠又唔會食到個嘴嚡烚烚同好熱氣,而且黑豚扒個豬味都幾濃郁吓,中間加上流心芝士,真係要講個正字呀!另外仲有醃漬牛蒡﹑紫薯仔同甜甜玉子燒嘅配菜,簡直係錦上添花!甜品方面我選擇咗綠茶蕨餅$29,出面綠茶味黃豆粉包住煙煙靭靭綠茶味嘅蕨餅,真係大滿足到爆呀!

2018-07-20
2018-07-20 151 瀏覽
吃完旁邊的黑岩拉麵,竟然有茶屋町的買一送一雪糕優惠,本身非常喜歡吃抹茶雪糕,當然要一試!這次點了兩個也是混合味雪糕(抹茶加奶油),雪糕質地不算滑,能吃得出有點冰塊,但味道不錯!抹茶味道挺香濃,比奶油味出色!原價22元價錢算良心,但買一送一更值得一試!有機會想試試堂食鐵路便當,因車廂裝修非常特別!
混合雪糕

有機會想試試堂食鐵路便當,因車廂裝修非常特別!
2018-06-16
外賣自取
混合雪糕
2018-07-20 118 瀏覽
After i have finished buying computer stuffs at Golden Centre, it was already dinner time thus i just walked around to hunt for food. After awhile, i walked past Chayamachi, which was opened not long ago. It was located couple of minutes walk from Sham Shui Po MTR.They offered bento sets, appetizers, drinks and desserts etc. For their bento sets, it came with alot of side dishes. Grape soda - It was very refreshing and gassy, with light grape sweetness taste. It was perfect during this hot weath

Grape soda - It was very refreshing and gassy, with light grape sweetness taste. It was perfect during this hot weather.

Soup was tasty and clear, with tofu, beancurd and radish in it. It was soft and smooth.

Pork cutlet with curry set - The serving was quite huge, with pork cutlet, curry sauce, tamago, seaweed and mini sweet potato. Pork cutlet was fried till crispy and juicy, and mixed with curry, it was tasty. Curry was thick in texture, and not that spicy. Sweet potato was soft and sweet as well.
2018-07-19 65 瀏覽
今日到左深水埗食飯,經朋友介紹去茶屋町食晚飯。一入到舖頭雖然舖位不大但是仍然坐得舒適,而我們一行二人被安排坐在吧枱那邊。我點了一個咖哩吉列牛肉漢堡便當,一開始便來了一碗麵豉湯,湯料挺豐富的,有炸豆腐,豆腐,紫菜,蘿蔔粒,湯的味道挺濃郁的,我很少喝味濃的湯,但是搭上了豆腐蘿蔔等湯料中和一下,還不錯的。等了一會,熱呼呼的便當就端上了枱。端上枱時便當還是蓋著的,打開時的熱煙還挺好看,便當裡面裝著一些伴菜,爽爽脆脆,吃下的感覺挺清新的。有幾顆小粒的紫薯,很甜而又很濃郁紫薯的味道,咬下像咬暖暖的紫薯雪糕。有幾條醃過的人參(?),但是我不太肯定這是人參,因為很爽脆,有點酸但又有點人參的甘苦味。還有一件玉子,甜味適中。白飯上面有一點飯素來調味,讓白飯多些味道。咖哩是很香的,辣味非常輕,伴著飯一起吃的時候咖哩的香味很不錯,而飯素加在一起吃的話會令味道變得有點苦澀,但撇開飯素吃的話便十分的香。而主菜當然是吉列牛肉漢堡,表面炸得不錯,不會有油膩感,很香脆,裡面的牛肉漢堡很厚,雖然看上去有點乾但肉汁依然鎖了在裡面,咬下去肉汁沒有很多,但有牛肉味及肉的甜味,很不錯!
今日到左深水埗食飯,經朋友介紹去茶屋町食晚飯。

等了一會,熱呼呼的便當就端上了枱。

還有一件玉子,甜味適中。
白飯上面有一點飯素來調味,讓白飯多些味道。

2018-07-17 144 瀏覽
最近因參加教會活動,多了到深水埗覓食。這天晚上,和朋友到了長沙灣道的「茶屋町」試試。一開始,是被menu左上角的甜品總匯吸引了,只可惜它是限時供應,晚上已經沒有了。其他甜點看似也不錯~🍡🍦🍧我們點了兩個便當來share, 分別是(1) 海膽松葉蟹肉意粉 $78(2) 鰻魚定食 $88每個餐都附上麵豉湯: 鰻魚定食: 🍱值得讚的,是鰻魚都幾厚身,也算大條~ 除了鰻魚飯,定食還包括了玉子、前菜海帶、甜品大福。味道尚好,如果可以的話,大福另上會更好。因為它放在海帶上,有被少少沾濕了,混上海帶味的大福自然扣了不少分。😥海膽松葉蟹肉意粉: 🍝蟹肉加上薯蓉放在蟹蓋上,把意粉混上海膽汁,還有三粒甜薯。坦白說,意粉的味道怪怪的,口感也膩了一點,相比起鰻魚,蟹肉的份量真的好少。個人不太喜歡這客定食。是日惠顧總共$166憑票到旁邊的「麵屋黑岩」食拉麵可有9折~不過食到咁飽,已經再裝不到一碗拉麵了~
最近因參加教會活動,多了到深水埗覓食。

這天晚上,和朋友到了長沙灣道的「茶屋町」試試。

其他甜點看似也不錯~🍡🍦🍧

我們點了兩個便當來share, 分別是
(1) 海膽松葉蟹肉意粉 $78
(2) 鰻魚定食 $88

每個餐都附上麵豉湯:

鰻魚定食: 🍱
值得讚的,是鰻魚都幾厚身,也算大條~

海膽松葉蟹肉意粉: 🍝

是日惠顧總共$166
憑票到旁邊的「麵屋黑岩」食拉麵可有9折~
不過食到咁飽,已經再裝不到一碗拉麵了~

2018-07-17 125 瀏覽
未去過大阪茶屋町都聽過佢既大名,經過深水步都見到一間食店叫茶屋町可惜此町不同彼町! 但都吸引左我入黎一試店內都係木色設計,由台到櫈都係實木顏色,顯得較樸素牆身做左唔少車窗,望入去都係一日本列車既手辦,增加左唔少鐵路風格坐低就送上熱茶,茶葉頗多,味道帶甘餐廳都係做日式定食同便當,種類都好多比較有趣既係佢除左飯會有意粉! 日本定食同便當會有意粉嗎!?未去過食過既我真係唔知了~除左定食,仲有甜品! 一入門口都見佢有一部雪糕機,雪糕都應該係餐廳自己整既午市套餐幾抵食,有湯有飯仲送雪糕,一於要套餐~湯有外賣感覺,都頗大既一個膠碗,賣相幾新鮮打開聞到好香既湯,湯料都非常豐富豆腐蘿蔔豆卜昆布,比較少見日式湯有蘿蔔豆卜飲落味噌較淡,但甜味突出,令我覺得加左鏗魚湯! 唔錯~便當大約等左十分鐘左右~ 一打開都好豐富飯量同餸量相約,唔似中式飯,好多時都係多飯少餸最鍾意中間既漬淮山!!咬落爽脆又好味前菜幾有趣,都係一堆有咬口既野,微微帶酸,幾開胃另外有三粒日本蕃薯,非常香甜,味道仲好似加左蜜糖咁跟飯仲有少少咖喱,薯仔煮到溶哂,有粉粒既質感超正! 微微偏甜香而不辣平時日式定食都加紫菜碎同芝麻,呢度另外加左鏗魚碎
可惜此町不同彼町! 但都吸引左我入黎一試

店內都係木色設計,由台到櫈都係實木顏色,顯得較樸素

坐低就送上熱茶,茶葉頗多,味道帶甘

餐廳都係做日式定食同便當,種類都好多
未去過食過既我真係唔知了~

午市套餐幾抵食,有湯有飯仲送雪糕,一於要套餐~

湯有外賣感覺,都頗大既一個膠碗,賣相幾新鮮

打開聞到好香既湯,湯料都非常豐富
豆腐蘿蔔豆卜昆布,比較少見日式湯有蘿蔔豆卜
飲落味噌較淡,但甜味突出,令我覺得加左鏗魚湯! 唔錯~

便當大約等左十分鐘左右~ 一打開都好豐富
飯量同餸量相約,唔似中式飯,好多時都係多飯少餸
最鍾意中間既漬淮山!!咬落爽脆又好味

前菜幾有趣,都係一堆有咬口既野,微微帶酸,幾開胃
另外有三粒日本蕃薯,非常香甜,味道仲好似加左蜜糖咁

平時日式定食都加紫菜碎同芝麻,呢度另外加左鏗魚碎,食落更香!,如果可以鋪滿成個飯面就好了
點左吉列漢堡扒,四大塊厚切既漢堡扒,超正!
漢堡扒我都係第一次試吉列既做法,因為漢堡扒最好食既係佢既肉汁!
炸完都幾驚佢變乾身,但原來入口都仲好juicy,牛味唔算重,調味適中,味道同質感唔似係來貨野
外層既炸粉唔厚,咬落仲脆卜卜,如果都係覺得乾既可以加咖喱一齊食

ごちそうさまでした!!!
飯雖然睇落少,但整份便當食哂都好飽,如果唔係特別大食,男仔都一定夠飽!
2018-07-16 126 瀏覽
午飯時在長沙灣道覓食,見到間和式風味的日本餐廳,便與友人嘗一嘗。裏面地方不大,餐廳裝潢簡約,設有巴檯,富有日本風味。餐牌上款式選擇不多,主要是定食和意粉。我選了茶屋茄汁明太子意粉,煙三文魚大大塊,魚質嫩滑,內裡鮮嫩, 至於醬汁,味道濃厚,帶點點辣味,味道不錯,意粉煙韌,頗有驚喜。最值得我欣賞的是午飯後會有雪糕甜品免費送贈,還是我最喜歡的綠茶雪糕呢!味道太好了,好久沒有吃過正宗的的綠茶味雪糕,味道帶有少少苦澀味,不是個個人喜歡。雪糕是日本直送,每日限定,十分矜貴。

試後活動期間沒有平日那麽忙,友好同事們建議去深水埗午膳,一位號稱女食神的師姐帶我們一行四人在燦爛陽光底下從石硤尾 步行十幾分鐘, 到了一間名為茶屋町的日本餐廳,我們馬上走進充滿冷氣的餐廳內, 當時是正午十二時許, 餐廳已經差不多坐滿人,好在還有幾個吧檯位, 我們不加思索便馬上坐下來點餐。 一位同事點了吉列 芝士黑豚飯定食, 我本身不吃芝士, 但從目測看到惹味黑豚是日式吉列炸豬扒, 差點兒忘了有芝士在內, 想偷吃一口。麵豉湯用了亦都非常足夠, 有豆粕喎日本蘿蔔, 新鮮煮的以非開粉做的麵豉湯,可說是真材實料。而我和另外兩位同事點了茶町屋明太子意粉定食。 明太子意粉有紫菜絲鋪面, 吃辣口感非常之乾爽亦有彈性,還配上三文魚片和椰菜絲造的沙律,很適合夏天的胃口。 還有幾塊日本甜蕃薯,綠茶味的小甜品。 在香港也吃到非常地道的日本口味。 好似提醒我暑假快到了,快訂機票去日本旅遊一趟。還有一塊日式甜蛋和幾塊日式綠茶味蕨餅, 我很喜歡吃日式甜蛋,今次更愛上煙韌的日式蕨餅, 口感上有少少煙韌,淡淡的綠茶 甜美,恰到好處。最後還有非常綠茶味的綠茶軟雪糕,綠茶味道非常濃,帶微微綠茶的澀味,不會太甜, 非常日本

最後還有非常綠茶味的綠茶軟雪糕,綠茶味道非常濃,帶微微綠茶的澀味,不會太甜, 非常日本的地道口味,環配上可食用材料做的小蝴蝶,色香味俱全。

我們點的定食港幣68蚊一位, 天氣太熱我們忍不住加了罐裝凍飲 ,加12蚊,80蚊落樓,既能消暑,也能品嘗傳統日本美味定食, 為我們試後活動期間增加了點色彩, 加快驅走平日教學的勞累。
午餐
有一日行深水埗覺得好肚餓見到呢間舖好多人排隊於是就入咗去啦之後先知原來啲人排隊係為咗食一個甜品set嘅入到嚟見到好似好正咁但我又好肚餓所以就揀咗個丼嚟食個飯未黎就黎左碗湯先有豆腐卜覺得好驚喜個湯不太咸岩哂中意飲湯既我個飯終於黎啦好肚餓我叫左個吉列芝士黑豚黑豚好香脆可口有豬既鮮味有一舊玉子,海帶,咖哩汁同日式小紫薯加飯好豐富咖哩汁送飯一流海帶味道也不錯最後要讚既就係小紫薯煮得好林同甜味適中為呢一餐寫下完美既句號下次我要黎試個甜品set
有一日行深水埗

好肚餓
我叫左個吉列芝士黑豚
黑豚好香脆可口
有豬既鮮味
有一舊玉子,海帶,咖哩汁同日式小紫薯加飯
好豐富
咖哩汁送飯一流
海帶味道也不錯
最後要讚既就係小紫薯
煮得好林同甜味適中
為呢一餐寫下完美既句號
下次我要黎試個甜品set
2018-07-13 61 瀏覽
好耐無黎西九龍,過開黎呢邊,見到日式餐又唔貴,所以就食下。Menu自己填,款式唔算多,但都令人心大心細,又想食吉列雞,又想食吉列牛肉漢堡,要食炸野黎慶祝傷風感冒終於好左一半😂 最後都係揀左牛,因為人地話傷風唔好食雞🐔 仲多口要左罐提子梳打,試下偏方飲汽水會唔會飲完即刻傷風好返😂😂😂 我就係忍唔到口咁為食。跟餐原來有湯,湯好多料,又豆卜,又冬瓜,又海帶,唔會過咸算清淡。便當上枱,好大盒,閊埋蓋好神秘。一打開,好大塊吉列牛肉漢堡,而飯量啱啱好,仲有好多唔同配菜。配菜有醃海帶雪耳,爽爽地。有厚厚既玉子、三粒甜到令人難以相信既小薯,同埋醃牛榜。另外仲有一兜咖哩,係日式咖哩既味道,所以唔辣,仲有好多薯仔粒粒,撈飯食😋汽水有特式,平時超市唔覺有賣。一飲勾起童年回憶,係提子糖既味 😆 因為地方淺窄,坐單行bar枱,然後揹住背囊都唔知可以放去邊。侍應哥仔見到,就好好心咁話我知,枱底有勾可以掛袋,好好人。掛起個袋無咁重,唔洗揹住咁辛苦 😃
好耐無黎西九龍,過開黎呢邊,見到日式餐又唔貴,所以就食下。

2018-07-13
2018-07-12 2537 瀏覽
今天放工沒約朋友,一落車便見屋企附近新開的🇯🇵餐廳。以日本鐵路為主題,甚具特色,加上又是我喜歡的日式🍱,即入去Dinner~一坐下,便送上清涼的蕎麥🍵喝喝,一消悶熱感~😚餐牌選擇滿多,最後點了茄汁明太子三文魚籽🍝,酸酸甜甜,很適合夏天的菜式~麵豉湯,配料豐富,有豆卜、豆腐、白蘿蔔粒及海帶,温熱順口,淡雅細緻~茄汁松葉蟹腳三文魚子意粉 (該天以蟹腳取代明太子),麵條幼滑,沾滿🍅及千島醬,酸香醒胃,配上細緻鮮美的松葉🦀腳及清甜爆汁的三文魚子,口味絕佳~醃漬🐂蒡,清新爽脆,香味獨特。厚切玉子,鬆軟可口,香甜味美; 昆布,鹹香鮮味,再混合🍊醋,清新酸香,非常醒胃~抹茶大福,口感軟糯,入口即化,醇厚甘甜,帶點高級感的🍵味; 日本番🥔仔,香軟煙韌,味道清甜~蜜瓜梳打,充滿清新香甜🍈味的梳打水,冰涼透心,消暑解渴,夏天必點!🇯🇵鐵道便當簡單輕盈,優質味美~ 其中抹茶大福更令人回味,下次一定抽空再吃各款🍦甜品呢~😋

今天放工沒約朋友,一落車便見屋企附近新開的🇯🇵餐廳。

一坐下,便送上清涼的蕎麥🍵喝喝,一消悶熱感~😚

醃漬🐂蒡,清新爽脆,香味獨特。

2018-07-06