2018-07-17 125 瀏覽
未去過大阪茶屋町都聽過佢既大名,經過深水步都見到一間食店叫茶屋町可惜此町不同彼町! 但都吸引左我入黎一試店內都係木色設計,由台到櫈都係實木顏色,顯得較樸素牆身做左唔少車窗,望入去都係一日本列車既手辦,增加左唔少鐵路風格坐低就送上熱茶,茶葉頗多,味道帶甘餐廳都係做日式定食同便當,種類都好多比較有趣既係佢除左飯會有意粉! 日本定食同便當會有意粉嗎!?未去過食過既我真係唔知了~除左定食,仲有甜品! 一入門口都見佢有一部雪糕機,雪糕都應該係餐廳自己整既午市套餐幾抵食,有湯有飯仲送雪糕,一於要套餐~湯有外賣感覺,都頗大既一個膠碗,賣相幾新鮮打開聞到好香既湯,湯料都非常豐富豆腐蘿蔔豆卜昆布,比較少見日式湯有蘿蔔豆卜飲落味噌較淡,但甜味突出,令我覺得加左鏗魚湯! 唔錯~便當大約等左十分鐘左右~ 一打開都好豐富飯量同餸量相約,唔似中式飯,好多時都係多飯少餸最鍾意中間既漬淮山!!咬落爽脆又好味前菜幾有趣,都係一堆有咬口既野,微微帶酸,幾開胃另外有三粒日本蕃薯,非常香甜,味道仲好似加左蜜糖咁跟飯仲有少少咖喱,薯仔煮到溶哂,有粉粒既質感超正! 微微偏甜香而不辣平時日式定食都加紫菜碎同芝麻,呢度另外加左鏗魚碎
可惜此町不同彼町! 但都吸引左我入黎一試

店內都係木色設計,由台到櫈都係實木顏色,顯得較樸素

坐低就送上熱茶,茶葉頗多,味道帶甘

餐廳都係做日式定食同便當,種類都好多
未去過食過既我真係唔知了~

午市套餐幾抵食,有湯有飯仲送雪糕,一於要套餐~

湯有外賣感覺,都頗大既一個膠碗,賣相幾新鮮

打開聞到好香既湯,湯料都非常豐富
豆腐蘿蔔豆卜昆布,比較少見日式湯有蘿蔔豆卜
飲落味噌較淡,但甜味突出,令我覺得加左鏗魚湯! 唔錯~

便當大約等左十分鐘左右~ 一打開都好豐富
飯量同餸量相約,唔似中式飯,好多時都係多飯少餸
最鍾意中間既漬淮山!!咬落爽脆又好味

前菜幾有趣,都係一堆有咬口既野,微微帶酸,幾開胃
另外有三粒日本蕃薯,非常香甜,味道仲好似加左蜜糖咁

平時日式定食都加紫菜碎同芝麻,呢度另外加左鏗魚碎,食落更香!,如果可以鋪滿成個飯面就好了
點左吉列漢堡扒,四大塊厚切既漢堡扒,超正!
漢堡扒我都係第一次試吉列既做法,因為漢堡扒最好食既係佢既肉汁!
炸完都幾驚佢變乾身,但原來入口都仲好juicy,牛味唔算重,調味適中,味道同質感唔似係來貨野
外層既炸粉唔厚,咬落仲脆卜卜,如果都係覺得乾既可以加咖喱一齊食

ごちそうさまでした!!!
飯雖然睇落少,但整份便當食哂都好飽,如果唔係特別大食,男仔都一定夠飽!