2020-10-09 71 瀏覽
😋味道:4/5📸打卡:5/5✨🗣服務:4/5🏡環境:4/5💵人均:$30-60💰性價比:3.5/5👍🏻推薦度:4.5/5🏃🏻‍♀️回頭率:70%.🥤麻糬芝麻烏龍鮮奶茶 $39 (8/10)好特別!平時飲呢啲台式飲品好少飲黑芝麻味🤣佢係黑芝麻再加奶😋會飲到粒粒芝麻粉 黑芝麻同鮮奶嘅平衡做得幾好 又唔甜😚然後麻糬我比💯!好煙韌好好咬😍而且同平時食嘅珍珠芋圓又有啲唔同 多咗一陣牛奶味😆.🐼見到呢間好有特色想飲好耐🥳以佢嘅招牌就係呢杯黑芝麻鮮奶麻薯!😋好有新鮮感 麻薯食落都好有驚喜🤩原本仲想試吓佢嘅食物 但好少位冇得堂食🥺會再encore!!
😋味道:4/5
📸打卡:5/5✨
🗣服務:4/5
🏡環境:4/5
💵人均:$30-60
💰性價比:3.5/5
👍🏻推薦度:4.5/5
🏃🏻‍♀️回頭率:70%
🥤麻糬芝麻烏龍鮮奶茶 $39 (8/10)

2020-10-09 55 瀏覽
今晚嚟到尖沙咀The One食飯後甜品😆呢間係一間黃店😍鋪面擺咗好多反送中嘅公仔🤣有幾隻連豬公仔好得意💕餐廳有唔同款式嘅蛋糕選擇🥰同埋有唔同款式嘅嘢飲㗎☺️有水墨畫風系列嘅飲品同埋沙冰gelato等等😋全部都好吸引🤗我哋買咗一件蛋糕同兩杯嘢飲,就喺店舖入邊坐低品嚐~紫薯鮮奶熱$34見到紫薯鮮奶幾吸引😍同埋天氣有啲凍🙈就揀咗一杯熱嘅同埋少甜🤣一嚟就好大杯~飲落幾暖☺️少甜嘅甜度適中👍🏻有好香嘅奶香味😋仲飲到紫薯細粒🥰幾易入口~黑糖珍珠鮮奶鐵觀音$36叫咗一杯走黑糖走冰走cream🤣感覺好健康嘅茶飲😂飲落好純正嘅鐵觀音味😋完全冇糖😆珍珠幾煙韌幾有咬口👍🏻如果係叫少黑糖應該會更好味🙈榛子朱古力蛋糕$28切件嘅朱古力蛋糕~有好濃郁嘅榛子朱古力味🥰幾香甜同埋鬆軟☺️食落好滋味😋

紫薯鮮奶熱$34

黑糖珍珠鮮奶鐵觀音$36

榛子朱古力蛋糕$28
榛子朱古力蛋糕
紫薯鮮奶
黑糖珍珠鮮奶鐵觀音
2020-10-08
$50 (宵夜)
榛子朱古力蛋糕
紫薯鮮奶
黑糖珍珠鮮奶鐵觀音
💡職員提醒飲之前要攪勻💡**********人氣水墨畫茶飲掛杯係幾特別,打卡就OK兩杯都叫咗少甜少冰**********麻糬芝麻烏龍鮮奶茶($39)芝麻味濃郁,第一啖飲落係幾似飲緊芝麻糊,好大啖芝麻醬。之後再攪耐d就真係勻啦...味道剛剛好烏龍茶味唔算濃,麻糬都幾煙韌軟糯**********黑糖珍珠鮮奶鐵觀音($36)鐵觀音嘅茶味唔算濃,奶味偏重黑糖味唔夠,珍珠正常**********麻糬好食過珍珠🤪試一次就夠了~
💡職員提醒飲之前要攪勻💡
人氣水墨畫茶飲
掛杯係幾特別,打卡就OK
兩杯都叫咗少甜少冰
**********

麻糬芝麻烏龍鮮奶茶($39)
烏龍茶味唔算濃,麻糬都幾煙韌軟糯
**********

黑糖珍珠鮮奶鐵觀音($36)
鐵觀音嘅茶味唔算濃,奶味偏重
黑糖味唔夠,珍珠正常
麻糬好食過珍珠🤪
試一次就夠了~
2020-09-27
10 分鐘 (堂食)
2020-10-07 71 瀏覽
今日有同事生日🎂晏晝同佢一齊去左公司附近既茶墨飲下野同食件cake😋呢間茶墨我已經飲過幾次 好睇又好飲‼️好啱下午茶去chill下架🥰我地叫左一件cake 同兩杯野飲 嘆左一個下晝😛我就揀左🍫🍦特濃朱古力雪糕奶昔($48)超級濃既朱古力味、唔會死甜店員話佢地最近轉左隻無咁甜既朱古力好欣賞佢地不斷進步既精神呀🥰讚!另外我叫左個日式奶茶蛋糕🍰($28)比朋友呢件切餅買野飲加錢好抵買又精緻好味😋好值得一試架奶茶味唔算好濃 但就清新唔膩🥰啱晒怕肥既女仔朋友都叫左杯野飲 係🥭🍼黑糖珍珠芒果鮮奶($39)佢最鍾意飲芒果 但就未試過黑糖加芒果🥭酸酸甜甜咁好開胃架🥰呢杯飲品又大杯又足料真心好抵!而且仲有水墨風畫既杯身 打卡度爆燈😎📸呢個下午茶真係好enjoy呀😚
今日有同事生日🎂
晏晝同佢一齊去左公司附近既茶墨飲下野同食件cake😋
呢間茶墨我已經飲過幾次 好睇又好飲‼️
好啱下午茶去chill下架🥰
我地叫左一件cake 同兩杯野飲 嘆左一個下晝😛
特濃朱古力雪糕奶昔

我就揀左🍫🍦特濃朱古力雪糕奶昔($48)
超級濃既朱古力味、唔會死甜
店員話佢地最近轉左隻無咁甜既朱古力
好欣賞佢地不斷進步既精神呀🥰讚!
日式奶茶蛋糕

另外我叫左個日式奶茶蛋糕🍰($28)比朋友
呢件切餅買野飲加錢好抵買
又精緻好味😋好值得一試架
奶茶味唔算好濃 但就清新唔膩🥰啱晒怕肥既女仔
黑糖珍珠芒果鮮奶

朋友都叫左杯野飲 係🥭🍼黑糖珍珠芒果鮮奶($39)
佢最鍾意飲芒果 但就未試過黑糖加芒果🥭
酸酸甜甜咁好開胃架🥰
呢杯飲品又大杯又足料真心好抵!
而且仲有水墨風畫既杯身 打卡度爆燈😎📸

呢個下午茶真係好enjoy呀😚
2020-10-07
10 分鐘 (堂食)
特濃朱古力雪糕奶昔
日式奶茶蛋糕
黑糖珍珠芒果鮮奶
近日限聚令稍為放寬咗少少,戲院🎬、健身室都重開返,小妹就相約友人去the one 睇戲啦,見仲有少少時間就諗住搵間cafe 坐一陣先。睇商場水牌發現原來the one 入面有間茶飲店「茶墨」,店面以白色為主加上少量植物嘅裝飾,文青感大增呀!兩位「偽文青」就急不及待去揀野飲啦,店員推薦下試咗貴店人氣皇牌產品-水墨畫風嘅手搖杯。水墨風系列有4種味道,小妹就揀咗最高人氣嘅麻糬芝麻烏龍鮮奶茶,嘩嘩嘩,淨係賣相就已經非常igable ,第一啖飲落去就已經係滿滿香濃嘅黑芝麻味,鐘意食芝麻糊嘅你就一定要試下,平時珍珠就食得多啦,麻糬加手搖杯我就第一次試啦,麻糬口感煙煙韌韌好有咬口👍友人就被雪糕奶昔所吸引到,身為抹茶控嘅佢就毫無疑問地揀咗抹茶雪糕奶昔😋😋「茶墨」除咗有賣手搖杯,仲有低脂gelato 同cake 賣嘅,友人話佢個杯gelato shake 嘅抹茶味好rich ,同埋佢係用gelato 打出嚟嘅milk shake,口感就更香滑更creamy 😎

2020-10-06 9 瀏覽
行到The One攰攰地想搵個地方嘆杯台式茶飲呢間茶店有得坐叫咗一杯焦糖奶蓋玫瑰茉莉花茶🤩奶蓋好厚身🥛而且帶有香香嘅焦糖味茶底亦都好濃 帶有陣彈嘅玫瑰花同茉莉清香兩者好夾
行到The One攰攰地

而且帶有香香嘅焦糖味
茶底亦都好濃 帶有陣彈嘅玫瑰花同茉莉清香
兩者好夾
2020-10-04 16 瀏覽
🍵日式和風飲品🍵不論冬夏秋冬,男男女女拎住一人一杯飲品既熱潮永遠都停不下來似的😅黑糖珍珠更加係磅首,如果飲慣左一般既珍珠系列,加入左和式既風味又想試下喔🥭芒果黑糖珍珠鮮奶🥭芒果汁帶一點清新,加上彈口唔太甜既黑糖珍珠,配埋鮮奶,幾樣野mix埋出奇地match ,亦唔係想像中咁膩。題外話,如果唔要鮮奶,你亦都可以轉豆奶,一樣咁好味😋店舖仲有好多其他和式元素,例如芝麻烏龍麻糬、紫薯鐵觀音等等...
🍵日式和風飲品🍵

🥭芒果黑糖珍珠鮮奶🥭
黑糖珍珠芒果鮮榨
黑糖珍珠芒果鮮榨
2020-10-04 18 瀏覽
台式茶類飲品其實在香港地真的開到成行成市,店舖品牌要在此市況下突圍而出,必須要有其獨特性及多新鮮配搭才可以吸引人客過嚟幫襯。位於The One呢間店名叫做茶墨既茶飲專門店,除了提供飲品外,還有各類甜點,有蛋糕,Tart, 仲有雪糕提供添。有選擇困難症嘅我,當天被佢地既林林種種甜品及茶飲吸引,最後揀選左以下食品:黑糖珍珠鮮奶鐵觀音(少甜)- 茶㡳好香滑,放上面前既cream好幼滑,唔太甜,一粒粒黑色珍珠煮得剛剛好,不似坊間有時煮得過熟會好淋,煮得唔夠時間會好硬日向夏橙芝士蛋糕 - 不是硬身那隻蛋糕,淡淡橙味,又加上不太濃既芝士蛋糕底,口感清新草莓乳酪意式雪糕 - 好香滑,士多啤梨味好重抹茶雪糕奶昔 - 抹茶控既人一定喜歡,飲完整杯口內充滿綠茶味道

草莓乳酪意式雪糕 - 好香滑,士多啤梨味好重

2020-10-02 29 瀏覽
杯上很像水墨畫很特別,我一直很想嘗試,這裡的座位不太多,如果只飲一杯飲品,可以選擇外帶⚫ 麻糬 芝麻烏龍鮮奶茶 $39芝麻糊味很重,甚至有一點點“行”味,烏龍茶味比較淡,少甜只加25%糖,基本上嚐不出甜味,這點我是欣賞的,最喜愛是煙韌的小麻糬,平時少吃芝麻糊的朋友要留意,芝麻糊本身輕微滑腸,當晚的腸道會比較暢通🍠 麻糬 芋泥苿莉鮮奶綠 $39甜味只來自芋泥,茉莉花茶香味濃,但我只聯想到tempo的苿莉花紙巾,個人不太喜歡

麻糬 芝麻烏龍鮮奶茶

⚫ 麻糬 芝麻烏龍鮮奶茶 $39

🍠 麻糬 芋泥苿莉鮮奶綠 $39
2020-09-29
外賣自取
麻糬 芝麻烏龍鮮奶茶
  • 麻糬芋泥茉莉鮮奶綠
2020-10-01 11 瀏覽
而家疫情好轉,終於可以約朋友出嚟食飯聚一聚!今日就約咗朋友去The One食日本嘢,沿途經過呢間珍珠奶茶,見到個樣好似好特別咁,好似水墨畫,好有意境!所以決定食完中午飯之後買黎試試先😋裝修簡潔,今日都有唔少人黎排隊買野飲😁呢度珍珠奶茶好特別,水墨風style 👍🏻👍🏻令人驚喜萬分!今日叫咗兩杯飲品,第一杯係麻糬芋泥茉莉鮮奶綠,麻糬煙韌,好香濃芋頭味,亦有淡淡嘅茉莉茶香,仲有一層忌廉係上面,超正!另一杯係麻糬芝麻烏龍鮮奶茶,杯野飲好似水墨畫咁靚,吸睛度極高,好香芝麻和烏龍茶味,兩樣mix and match 簡直絕配👍🏻👍🏻除咗飲品外,還有不少甜品選擇🍰🍰🍰買咗件芝士蛋糕返屋企食😋😋日向夏橙芝士蛋糕🍰,濃郁的芝士配上香橙,口感清新唔會太heavy 👍🏻總結:呢間小店除咗珍珠奶茶之外,仲有好多唔同嘅飲品,下次有機會會試埋其他呢😃

裝修簡潔,今日都有唔少人黎排隊買野飲😁

除咗飲品外,還有不少甜品選擇🍰🍰🍰

買咗件芝士蛋糕返屋企食😋😋

2020-09-28 7 瀏覽
反正今日都係喺尖沙咀,所以試埋茶墨!我試咗佢哋嘅招牌麻薯芝麻烏龍奶茶,就三十九蚊。我嗌左少冰少甜,但係我都覺得好甜,不過啲麻薯真係好好食,食極都食唔晒!見到好多人都話芝麻味出啲,但我反而覺得個茶味勁啲~總括來講我都幾推介㗎!
2020-09-27 15 瀏覽
最近真係好少幫襯飲品店🙈每次諗起戴口罩要拉低嚟飲又會覺得有少少唔衛生同麻煩🤯不過呢間超黃💛手搖飲品店可以坐喺度慢慢飲😌如果好肚餓嘅話仲可以加錢叫件蛋糕食添麻糬芝麻烏龍茶鮮奶🥤$39賣相幾靚😆芝麻味好香濃😋好多小麻糬 飽肚感十足🤣嗌咗小甜之後甜度啱啱好!

麻糬芝麻烏龍茶鮮奶🥤$39
外賣自取
  • 麻糬芝麻烏龍鮮奶茶
星期日,來到位於尖沙咀 THE ONE 的茶墨。先說裝潢,茶墨明顯主打清新少女風,相信如果各位帶女朋友去打卡影相,必定會十分討她歡心。由飲品、甜品到顏色配襯,都是少女最愛的風格。至於飲品方面,今次我點了一個招牌的墨水芝麻烏龍,裡面的小丸子一粒粒十分軟Q。美中不足的是,飲品偏淡,即使我叫了正常糖份比例,卻有點像半糖甚至無糖。如果是愛清淡的女生,就會比較喜愛。然後,甜品選了一個豆腐味GELATO,是我個人的大愛。味道十分特別,是素食雪糕,豆味很濃,十分推介。
星期日,來到位於尖沙咀 THE ONE 的茶墨。

2020-09-21 17 瀏覽
一直未有機會飲呢度嘅水墨風系列,今日終於黎試下。麻糬芝麻烏龍鮮奶茶,呢個水墨畫風嘅飲品,就係將芝麻掃係杯邊,好似畫筆咁。麻糬粒感覺比湯丸韌,啱啱好fit到粗飲管。味道係好重芝麻香同奶味,茶味就真係唔太重。係芝麻味奶較為新奇,有少少沙沙地嘅口感。柚子乳酪意式雪糕,幾鬆軟嘅雪糕,唔會係好實嘅感覺,甜度唔算好強烈,柚子味幾清新,有粒粒柚子添。正因為唔係好甜,飲埋杯甜飲品都無問題啊。作為行街休息嘅地方的確唔錯。
一直未有機會飲呢度嘅水墨風系列,今日終於黎試下。

作為行街休息嘅地方的確唔錯。
下午茶
2020-09-20 23 瀏覽
話説成日行過the One 都見到一間啲人成日打卡嘅飲品鋪 啲飲品同個店名一樣都好好有藝術感 間店叫做 茶墨 所以我今日終於同個friend 去左買黎試下 唉唷 不錯哦!我地叫左:1. 麻薯芝麻烏龍鮮奶茶(少甜) - $392. 麻薯芋泥茉莉鮮奶綠 (少甜)- $39 +$28 點了豆腐味Gelato 芝麻烏龍味道不錯 很香芝麻糊的味道 賣相十分漂亮 唯mochi略硬 係食froyo上面topping 個啲mochi芋泥茉莉十分清新 但飲品內滿是芋頭粒 size小一點會更好 較易飲用🤔而mochi也是略硬 但還可以豆腐味Gelato為是日驚喜 口感厚實軟綿 富有牛奶味 十分好吃 下次會想再食整體來説也不錯 飲品的賣相像水墨畫 的確適合打卡 難怪這麼多人介紹我到這裏來~~ happy^^

我地叫左:

1. 麻薯芝麻烏龍鮮奶茶(少甜) - $39