2021-03-03 25 瀏覽
不嬲都知the one 呢邊有間岀名既中國水墨風既茶飲料,今晚經過想買外賣,門面裝修好光猛,都有少量位置可以堂食。我地叫左兩杯飲品,一杯係招牌既水墨風茶飲,麻糬芋泥茉莉鮮奶綠,影相打卡一流,可以見到漸變既水墨風。建議先搞暈杯飲品,因為底層有好足料既麻薯同芋泥,估唔到口感咁夾,變左好似食新鮮芋圓咁,煙煙韌韌。再配上淡香既茉莉奶綠,甜度剛好,又飽肚。另杯就試焦糖芝士奶蓋鐵觀音,店員有叫我地用口直接飲用,咁可一同品嘗芝士奶蓋既咸香,配上濃濃既鐵觀音,反而會清而不膩,配搭一流。原來呢間仲有cake或雪糕可選,都好多款式,我地要左個set 加配富士蘋果芝士蛋糕,細細件配上茶飲岩岩好,個cake 好清新,內有啖啖蘋果肉,正!價錢相宜,下次再來!
2021-03-03 45 瀏覽
趁着限聚令放鬆,小胖當然要約朋友出嚟見面傾吓計,但女生聊天一般一傾就好幾個鐘,所以小胖就選擇和友人去野餐,難得黎尖沙咀野餐,小胖就想搵下附近有冇好食的食物同飲品可以野餐時食,小胖友人就推介呢間商場內的茶飲店呢間茶飲店有好多唔同的茶,養生茶,奶昔,奶茶,芝士奶蓋,純茶都有,比一般台式茶飲店的選擇要多,而且佢仲有水墨風的飲品,好靚除咗飲品佢亦都有小蛋糕賣,最重要的係佢竟然有gelato賣😍 佢的水墨風飲品唔係淨係得個樣,可謂內外兼備,可以比港女打卡又可以比愛美食的人享受到食物的美味,視覺和味覺雙重享受。小胖和友人分別叫了麻糬芝麻烏龍鮮奶茶同麻糬芋泥鮮奶綠,少糖,小胖貪心d,叫多咗一個小蛋糕,八女抹茶蒙布朗。 佢嘅飲品用料十足,可以飲到濃濃的芝麻味同埋食到一粒粒嘅芋頭,佢的麻糬亦十分煙韌有咬感。佢的奶味唔會過濃而茶味亦都突出,唔會因為芋頭或者芝麻的香味而掩蓋了茶本身的清香,而且因為用料多,又頗大杯,所以一杯飲落去好飽😂佢的小蛋糕膏體軟熟而且唔會過甜都不錯。 店舖整體設計風格都係以小清新為主,佢設有企位或者係坐位可以俾你外賣或者店內食,價錢中等。

• 麻糬芝麻烏龍鮮奶茶
  • 麻糬芋泥茉莉鮮奶綠
2021-03-02 24 瀏覽
放假去The One 行吓,想坐低慢慢飲杯嘢休息下,我哋揀咗「茶墨」😊麻薯芝麻烏龍鮮奶茶 $39水墨風嘅飲品賣相特別,加上係芝麻飲品,更加似水墨畫咁~ 店員提醒要搞均先飲,味道方面,好香芝麻味,烏龍茶的茶味都好香,加上鮮奶,口感幼滑~特濃朱古力雪糕奶昔$48哩杯係特濃朱古力,真係好濃朱古力味👍🏻 雪糕奶昔,好厚身,唔會好快變水狀,證明真材實料,唔會太多冰,所以味道先可以咁濃😋開心果意式雪糕 $39好香開心果味,口感好幼滑,正👍🏻

麻薯芝麻烏龍鮮奶茶 $39

特濃朱古力雪糕奶昔$48

開心果意式雪糕 $39
好香開心果味,口感好幼滑,正👍🏻

2021-03-02 18 瀏覽
茶墨位於The One商場,位置唔算好起眼,行過好容易miss左🙈 我地都係咁岩停低,見到啲飲品幾吸引,所以幫襯 🤣🤣佢比較出名嘅係水墨風飲品,我當然要試下😙叫左杯熱麻糬芝麻烏龍鮮奶茶😋 原來因為係熱飲,唔係用透明膠杯,所以睇唔到佢嘅水墨風🤭 味道方面,同熱芝麻糊有90%相似🤣香濃好飲😛😛此外,仲叫咗抹茶鮮奶,同加錢要左杯鐵觀音茶雪糕😋😋由於係低脂,所以感覺上好健康🤪 亦可以中和芝麻糊既濃味🤣如果大家食完晚飯後,想叫杯飲品或者食埋雪糕/cake,呢間甜品店就可以一次過滿足你兩個要求喇!😎

味道方面,同熱芝麻糊有90%相似🤣香濃好飲😛😛

2021-03-02 21 瀏覽
情人節當日好想行尖沙咀去海旁浪漫一下,日頭就當然去附近商場行下行左咁耐,好口乾記起之前朋友推介The one商場入面間茶墨,有適合減肥人士嘅意式低脂雪糕有各款精美既CAKE有各式各樣茶類型既飲品仲設有堂食坐位,可以比客人坐係度慢慢享用麻薯芝麻烏龍鮮奶茶 $39麻薯係一粒粒日本白玉,食落好煙韌,好有咬勁,再加埋芝麻,好似食緊芝麻湯丸咁店舖主打四杯特式飲品以水墨畫做主題沖出嚟嘅效果真係好有層次感,而店舖嘅名字都叫茶墨
行左咁耐,好口乾
有各款精美既CAKE
有各式各樣茶類型既飲品
仲設有堂食坐位,可以比客人坐係度慢慢享用

麻薯芝麻烏龍鮮奶茶 $39

店舖主打四杯特式飲品以水墨畫做主題
沖出嚟嘅效果真係好有層次感,而店舖嘅名字都叫茶墨
2021-02-26
  • 麻糬芝麻烏龍鮮奶茶
2021-03-01 12 瀏覽
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️出名既良心飲品店 連杜生都介紹過🎗唔止外觀文青 又真係幾高質喎👻❶麻薯芝麻烏龍鮮奶茶🥤 $39每一杯茶飲都係用上芝麻醬作畫 🎨👩🏻‍🎨就好似一幅水墨畫咁 獨1️⃣無2️⃣芝麻味香濃 口感順滑 有啲似偏淡芝麻糊🥣茶底味唔算太突出 🌿麻薯好煙韌同有咬口同埋甜度剛好 真係健康又飽肚👍🏻
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️

茶底味唔算太突出 🌿
麻薯好煙韌同有咬口
同埋甜度剛好 真係健康又飽肚👍🏻
2021-02-28 19 瀏覽
在The One 4樓有一間珍珠奶茶店因為喝了茶會睡不着覺,但發現原來沒有黑糖鮮奶珍珠詢問之下可以叫一個珍珠奶茶,之後走茶底$36一杯價錢中規中矩味道正正常常,有忌廉在上,也見到有少少筆墨風加$10換了一個奶茶
2021-02-25 33 瀏覽
💛麻糬芋泥茉莉鮮奶綠💰$39茶墨既signature被稱為飲得既水墨畫🏞黎到緊係要試試佢😽老實講一開頭見到又麻糬又芋泥o(*゚▽゚*)o 心諗一定會飽到嘔又會好濟😂但係呢杯係四隻色入面最靚ʕ •ᴥ•ʔ 所以都係抵受唔住誘惑叫咗佢🤤飲落去比我想像中清香同埋唔漏(。・ω・。) 茉莉嘅味道好出🍃配料份量好充足☻ 芋泥好順滑~仲有少少芋頭粒粒~食得出店鋪真材實料✨麻糬細細粒煙煙韌韌🥰不知不覺飲得曬成杯🤭飽得黎唔濟胃👅推薦👍🏻推薦程度:🔆🔆🔆🔆(5個🔆為滿分;🔅係半分)

💛麻糬芋泥茉莉鮮奶綠
💰$39

推薦程度:🔆🔆🔆🔆
(5個🔆為滿分;🔅係半分)

2021-02-25 32 瀏覽
在尖沙咀The ONE的「茶墨」把日式和風特色注入台式飲品中,為大家炮製別樹一格的新派飲品。主打飲品用上水墨筆刷的效果點綴杯身,每杯飲品都是獨一無二的藝術品,賞心悅目。一般茶飲都未必滿足、香港真係好多台式飲品!普遍大家都係飲珍珠奶茶、黑糖珍珠鮮奶、芝士奶蓋 等等⋯⋯我地今次試特別少少!雪糕奶昔🥛🍦 🍫特濃朱古力雪糕奶昔 朱古力味超濃 但唔會太甜、奶昔順滑!飲到尾都唔會溶到變水🍓 士多啤梨雪糕奶昔 呢杯我自己覺得似芭菲、本身奶昔口感似溶化左既雪糕、呢杯奶味濃郁、草莓清甜而且有果肉💕整體黎講 有驚喜既、首先草莓係甜唔酸已經加分!!朱古力超濃又加分、口感更似可以飲既雪糕🍦、我地邊飲邊傾計都有令佢變水 抵讚👍🏻👍🏻 不過一杯要$48 CP值又唔算高!見到店鋪有雪糕賣、如果有雪糕味道既奶昔都會想試!有伯爵茶🥰🥰🥰

我地今次試特別少少!雪糕奶昔🥛🍦

建議: The One 近九龍公園既商場入口,扶手電梯上4樓就到👍茶墨一直都好想試,一黎芝麻茶飲好少,掛杯好靚😌 二黎 地點方便,行完donki 就可以過隔離飲番杯今次試左:麻糬芝麻烏龍鮮奶茶 HK$39 (走冰走甜走Cream)麻糬原來係白玉👍 飲落好似芝麻湯圓。唔知係咪走甜既關係,所以烏龍鮮奶茶比較淡。反而芝麻味幾出。黎緊元宵(26 Feb) 想食湯圓又多一個選擇喇🤣 平時路過以為得茶飲,今日等拎飲品個時,睇真啲,原來仲有蛋糕同雪糕🍦有伯爵茶、抹茶😋 下次再黎試下。

今次試左:
麻糬芝麻烏龍鮮奶茶 HK$39 (走冰走甜走Cream)

外賣自取
終於晚上開放堂食了,難得來到尖沙咀,自然要來我喜歡的茶墨。這次和朋友分享了麻薯芝麻烏龍鮮奶茶和焦糖芝士茉莉花茶,還配上一件小蛋糕,幸福。💕麻薯芝麻烏龍鮮奶茶芝麻醬非常濃厚,充滿芝麻香,配上烏龍茶的清香和鮮奶的綿滑,又是另一番滋味。最欣賞是店家獨有的麻薯,煙煙韌韌,配上芝麻來吃,就像甜品一樣,是我的最愛。焦糖芝士玫瑰茉莉花茶這配搭非常新穎,想不到玫瑰茉莉花和焦糖芝士是這麼配的。玫瑰茉莉花味香,而且焦糖芝士層厚厚的,先呷一口芝士,享受濃厚芝士❤️❤️然後再將芝士慢慢攪拌並與玫瑰茉莉花混合在一起,味道又是另一層次。富士蘋果芝士味蛋糕喝茶必定要配件小蛋糕吧,這富士蘋果味的芝士蛋糕又是新的配搭。淡淡的蘋果香配上綿滑的芝士蛋糕,棒棒👍🏼👍🏼

麻薯芝麻烏龍鮮奶茶

焦糖芝士玫瑰茉莉花茶

富士蘋果芝士味蛋糕

2021-02-21 23 瀏覽
呢間位於the one 嘅良心茶飲店相信好多人都唔會陌生!以水墨風茶飲為主打,係飲得到嘅藝術品呢😆而且仲有gelato同蛋糕食喔!-🥤麻糬芋泥茉莉鮮奶綠($39,微甜)掛杯嘅芋泥非常吸引呀📸啖啖都食到有芋泥粒配上牛奶,更加帶出芋泥香呢💕後勁就有茉莉茶香味道層次夠哂豐富呀!除咗芋泥,仲有麻糬...口感同樣豐富喔🤤麻糬口感好煙韌有啲似食緊小丸子呀😆飲哂成杯飲品,超有飽足感喔!🥤朱古力伯爵茶($36)呢個組合係港女我嘅至愛呀🍫☕️估唔到mix出嚟...係超夾嘅呢💯伯爵茶佛手柑香味超❣️強❣️烈❣️而當中又不失出朱古力嘅醇香強烈推薦鍾意伯爵茶嘅購友仔必試呀!🍦伯爵茶意式雪糕($28)雪糕口感細滑😋富佛手柑香味...但又未至於杯飲品咁濃烈喔!📌茶墨 尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖
呢間位於the one 嘅良心茶飲店
相信好多人都唔會陌生!
以水墨風茶飲為主打,係飲得到嘅藝術品呢😆
而且仲有gelato同蛋糕食喔!
🥤麻糬芋泥茉莉鮮奶綠($39,微甜)
掛杯嘅芋泥非常吸引呀📸
啖啖都食到有芋泥粒
配上牛奶,更加帶出芋泥香呢💕
後勁就有茉莉茶香
味道層次夠哂豐富呀!
除咗芋泥,仲有麻糬...
口感同樣豐富喔🤤
麻糬口感好煙韌
有啲似食緊小丸子呀😆
飲哂成杯飲品,超有飽足感喔!

🥤朱古力伯爵茶($36)
呢個組合係港女我嘅至愛呀🍫☕️
估唔到mix出嚟...
係超夾嘅呢💯
伯爵茶佛手柑香味超❣️強❣️烈❣️
而當中又不失出朱古力嘅醇香
強烈推薦鍾意伯爵茶嘅購友仔必試呀!

🍦伯爵茶意式雪糕($28)
雪糕口感細滑😋
富佛手柑香味...
但又未至於杯飲品咁濃烈喔!

📌茶墨
尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖
2021-02-21 1308 瀏覽
趁仍是假期便一早去尖沙咀學整麵包,用了不少氣力當然要吃返啲甜嘢加力。完全是藉口,哈! 想吃便吃吧! 最緊要是開心和不要過量。在The One見到一間開放式的茶店,環境光猛,以白色為主調,裝潢簡約,感覺挺舒服,看到其中一邊的牆身鑲上一幅幅大型的產品海報,看來很吸引。大家可選擇堂食或外賣,用膳區分左右兩邊,但座位唔多,只有數張二人枱和一排單人企位。另外,還設有開放式的泡茶區和意大利雪糕區,下單處旁還有一個小小的餅櫃。細閱各份menu,飲品有八大系列,有水墨風、雪糕奶昔、經典奶茶、乳香茗茶、焦糖芝士、冰搖茶、精選純茶和養生茶。雖然四款水墨風賣相好吸引,但我卻看中了熱朱古力鮮奶伯爵茶 Chocolate Earl Grey Milk Tea ($34)。店員好細心,叮囑飲品較熱,要小心呀!。待一會,呷一口,入口暖笠笠,剛好!原來這杯飲品沒有添加糖份,故不用指定少甜,果然一點也不甜膩,啖啖伯爵茶的甘香,茶味相當突出,反而欠了一點朱古力味,相信是伯爵茶迷的首選。凡購買正價飲品便可以優惠價追加甜品,可選蛋糕、蒙布朗或意大利雪糕。見今日低脂意式雪糕口味好吸引,本想吃開心果和鐵觀音茶味,可惜剛剛唔食得凍
熱朱古力鮮奶伯爵茶
熱朱古力鮮奶伯爵茶
以優惠價追加甜品,有得飲又有得食
凡購買正價飲品便可以優惠價追加甜品,可選蛋糕、蒙布朗或意大利雪糕。見今日低脂意式雪糕口味好吸引,本想吃開心果和鐵觀音茶味,可惜剛剛唔食得凍野,為了身體好就要聽話,下次先再吃吧!
日式奶茶蛋糕
轉考慮蛋糕,有數款選擇,來得茶店,當然繼續吃茶,就吃日式奶茶蛋糕Japanese Milk Tea Cake(+$28),其size 細細,岩晒一次不能吃得太多的人,正是我,哈!賣相挺不錯,忌廉和蛋糕相間,共有六層,頂層唧了些焦糖和灑了些果仁碎。忌廉挺甜滑,而糕身質感都算鬆軟,唯獨是糕底乾了一點。啖啖吃到淡茶香,不算好濃,甜度又適中,吃完都不覺甜膩,不錯!
-----------------------------
今日所飲所吃都是以茶為主,雖有伯爵茶和日式奶茶,但都未夠滿足,還想吃埋抹茶岩燒蜂蜜蛋糕、鐵觀音茶意大利雪糕,飲埋養生茶,還有…..不過,都是一次不能太多,分次吧!
2021-02-19
5 分鐘 (堂食)
2021-02-15 35 瀏覽
茶墨 📍 尖沙嘴 The One L4|🥤焦糖芝士芒芒茶$43 🥭🧊(簡單嚟講即係焦糖芝士奶蓋芒果沙冰)-今個新年由黃色開始。好耐之前就已經試過佢哋嘅招牌水墨畫款 - 黑芝麻麻糬,所以今次回頭就試吓呢款芒果沙冰。-呢杯芒芒茶面層嘅焦糖芝士奶蓋飲落鹹鹹哋之中又帶有焦糖甜味,相較普通芝士奶蓋嘅層次更豐富;底層芒果沙冰,齋飲都唔算太甜。再撈埋奶蓋一齊飲就更加正!-堂食有企位、坐位-雖然打卡度無水墨畫掛杯咁高,不過近排去尖沙嘴都覺得似夏天咁係熱辣辣,去飲杯沙冰就最好不過~
堂食有企位、坐位
2021-02-13
3 分鐘 (堂食)
#尖沙咀 #theone #茶墨 都係等肚餓先飲佢地嘅signature drinks我試咗個#焦糖芝士奶蓋玫瑰苿莉花茶,個#奶蓋 好唔得,可能個焦糖不似我預期,#玫瑰苿莉花茶 無咩玫瑰味,啲玫瑰花瓣糝係奶蓋上面,又乾,飲到最後會哽喉嚨#芒果沙冰走奶蓋 之前問咗店員會唔會有太多茶,可唔可以走茶/茶淡,佢話已經好少茶,另外啲超大粒冰,都唔可以話係沙冰,係凍飲,係多冰凍飲味道: 6/10味精: 0/10價錢: 6/10環境: 7/10服務: 7/10#vinaintst #vinadrink #bubbletea #mangoshake #芒果沙冰 #caramelcheesemilkfoam #蕉糖芝士奶蓋 #roseandjasminetea #foodporn #foodie #hkfoodie #f4follow #f4f #likesforlike #l4l #l4likes

味道: 6/10
味精: 0/10