2021-02-14 92 瀏覽
很有特色的茶飲店🥰在The ONE 商場裡,主打充滿文藝氣息的水墨風飲品,感覺好有文藝Feel 喔!喜歡這茶飲店居然有座位,雖然不太多,只有幾張枱,但是可以坐下來慢慢品茶,真的特別舒心~🥰我點了一杯「黑糖珍珠芒果鮮奶」~充滿芒果香而珍珠Q彈軟糯,唔太甜,挺好!另外點了杯「麻糬芝麻烏龍鮮奶茶」,滿滿芝麻香,而茶味也挺濃的~麻糬口感煙煙韌韌,口感唔錯!

黑糖珍珠芒果鮮奶

麻糬芝麻烏龍鮮奶茶
黑糖珍珠芒果鮮奶
麻糬芝麻烏龍鮮奶茶
2021-02-11 26 瀏覽
一直都見呢間cafe好多好評,今日黎開呢頭行街,終於可以試吓~ 餐廳響電梯位置附近,算係就腳同容易搵到~ 一望間餐廳啲嘢飲,賣相好文青,已經比佢深深吸引着身為芋泥控嘅我當然即刻叫返杯麻糬芋泥茉莉鮮奶綠試下,見到蛋糕同雪糕櫃都咁多選擇, 就想再叫多樣試多d野經過一輪掙扎之後,終於決定試吓開心果gelato~ 講番杯飲品,麻糬咁岩無晒,職員都有問我轉唔轉珍珠,不過我費事杯野太飽,所以直情走咗配料~唔知係咪因為咁,職員可能刻意俾多啲芋泥我,大大堆超足料! 雖然味道偏甜,綿密度一般,不過份量夠多,加上茶味都幾香濃,上面仲有堆忌廉,令成杯飲品幾香滑~ 至於gelato,由於比一般雪糕低脂,食落唔係非常creamy嘅質地, 不過正因為咁樣,加上唔算甜,令我食完都冇乜罪惡感,啱哂怕肥嘅人值得一讚嘅係雪糕筒好香脆,同埋上面蝴蝶酥好好食,配埋雪糕就有畫龍點睛嘅效果,所以建議大家嚟呢度如果試Gelato嘅話,唔好叫杯裝,記得叫cone!
經過一輪掙扎之後,終於決定試吓開心果gelato~

2021-02-09
位於尖沙咀的茶墨,是一間以茶為主題的香港本地飲品品牌。已經聽過茶墨的名字很久了,最令人熟悉的,莫過於那杯充滿中國特色的水墨風飲品。今天在同一商場吃午餐,便順便來試試茶墨的水準。 小店的飲品選擇頗多,有招牌水墨風飲料、雪糕奶昔、經典奶茶、焦糖芝士和養生茶等等,而且亦有雪糕和蛋糕出售,種類多元化,吸引大量年輕人光顧呀。 雖然是手搖飲品店,但卻設有堂食坐位,讓客人可以優優閑閑品嚐當中滋味。可惜因為堂食限聚令,坐位減少,只好站著品嚐啦。 麻糬芝麻烏龍鮮奶茶 $39我在拿上手的一刻,有點後悔點了熱飲,因為熱飲是沒有水墨風圖案的! 用黑芝麻、烏龍茶和鮮奶調配的飲品,芝麻香濃,不甜不膩,底部更有大量麻糬,可惜因為是熱飲,令麻糬較易變腍,下次要試試凍版本。 黑芝麻抹茶意式低脂雪糕 $57 這裡的雪糕是質感偏為糯稠的意式低脂雪糕,黑芝麻味超級濃郁,好好吃呢。但抹茶的茶味不特出,只有微微苦澀味,若濃一點更好。
位於尖沙咀的茶墨
,是一間以茶為主題的香港本地飲品品牌。

麻糬芝麻烏龍鮮奶茶 $39

黑芝麻抹茶意式低脂雪糕 $57

2021-01-30
2021-02-09 69 瀏覽
見係黃店就試吓,嘢飲就麻麻地店員就好變態!!冇試過去一間茶飲店店員可以咁聽佢啲同事叫佢Leon,黑黑地戴眼鏡咁! 係到勁古怪咁,望我女朋友係由頭望到腳咁!我嗰陣已經好想打佢,之後到出嘢飲俾我女朋友乘機摸我女朋友隻手! 佢摸果下仲要特登望下我! 好似同我講話:睇下!我摸緊你女朋友呀!我去完呢度之後真係覺得唔係間間黃店都係好!請着啲咁鍾意性騷擾人嘅員工!果下如果唔係我女朋友拉住我,我真係要打咗佢!呢位男士,你冇女朋友就去叫雞啦!搞其他人女朋友做乜?唔該呢間舖頭嘅老闆處理下!
見係黃店就試吓,嘢飲就麻麻地
店員就好變態!!冇試過去一間茶飲店店員可以咁
唔該呢間舖頭嘅老闆處理下!
保持一貫高水準 必加麻糬!!-The very delicious and photogenic drinks in The One mall! The ink brush drinks are their signature products. It simply looks like an art piece and it tastes so good! 😍 The little mochi is chewy and the bite size is perfect for me! The texture is nice and it is not as sweet as pearl, makes it well balanced in the Oolong and Jasmine Tea. Both the sesame and taro taste is rich too! You can change the fresh milk to oat milk and I found both are great as well.-🖤 麻糬芝麻烏龍鮮奶茶 (可轉荳奶) ($39)&
保持一貫高水準 必加麻糬!!

🖤 麻糬芝麻烏龍鮮奶茶 (可轉荳奶) ($39)
<杯中茶 • 心中墨> 水墨風系列嘅飲品除咗有藝術成份之外仲要非常好味🤤 係打卡之選但都唔可忽視佢嘅實力 麻糬份量啱啱好 唔會食剩好多又唔會唔夠食😍 口感煙韌 細細粒 又唔似珍珠咁太甜膩👏🏻 芝麻份量一啲都唔吝嗇 仲間中食到沙沙口感相信係真材實料!! 叫咗少冰少甜之餘 我仲轉咗荳奶 感覺冇鮮奶咁heavy 但要留意用鮮奶會令飲品黑白色更分明 如果為咗打卡絕對係鮮奶靚啲😆 味道上荳奶同烏龍茶原來都夾得嚟 烏龍味唔算突出 而我表示整體係非常滿意💕

🤎 麻糬芋泥茉莉鮮奶綠 ($39)
呢杯同樣咁出色❣️一樣叫咗少甜少冰 味道對我嚟講實在係perfect!!!! 芋泥 茉莉 鮮奶 綠茶 每一隻味道都飲到 各有千秋又唔會搶其他風頭呢樣令我最impressive!!!💖 芋泥甜度合適 有啲顆粒芋泥增強口感 芋泥控實會鍾意🤩 茉莉花味又同成杯飲品well balance! SUPER NICE!!🥰

😋 茶墨
📍尖沙咀彌敦道100號The One 4樓L411號舖

#茶墨 #TeaBrush
#foodietummy_tst #foodietummy_sweets #foodietummy_yellowshop
2021-02-08 21 瀏覽
剪完頭髮去The One行街街,經過見到呢度嘅飲品好似幾特別,將水墨畫風融入喺飲品度,幾有特色。麻薯芋泥系列似乎唔係度度都有,就叫番杯我最鍾意嘅茉香味嚟試吓!店員提醒攪勻再飲!初初都諗飲落會唔會好Heavy?但試過後又唔覺,淡淡的茉莉香味,加上芋泥香仲有麻薯,又幾夾喎!鍾意佢有少少芋泥蓉食下,加埋軟糯嘅麻薯又多一種口感。另外點左份蒙布朗-八女抹茶,抹茶味清香唔假,切開見到蛋糕層中間嘅忌廉同粒粒栗子,食落又唔會太甜,做下午茶份量剛!

2021-02-08 17 瀏覽
THE ONE樓上的茶墨已經光顧過很多次 一直心思思想試試他們的雪糕 最近有點增磅,要戒飲所有飲品 這款雪糕正好一解心頭癮 意式雪糕Gelato的脂肪含量遠比一般美式的低,少上七成左右的乳脂 依然比較香濃滑順,且空氣含量較低,口感上明顯較扎實 低脂意式雪糕(單球杯裝) Low –Fat Gelato - $39 總共有七款口味:抹茶、豆腐雪葩、鐵觀音茶、柚子乳酪、雲尼拿、開心果、醇香紅茶 正價飲品則可加配+$28 微澀的抹茶融入牛奶的口感,沒有加入淡奶油,回甘味也更明顯 整體低糖低脂高黏度,非常輕柔綿密
THE ONE樓上的茶墨已經光顧過很多次
一直心思思想試試他們的雪糕
最近有點增磅,要戒飲所有飲品
這款雪糕正好一解心頭癮
Low –Fat Gelato

依然比較香濃滑順,且空氣含量較低,口感上明顯較扎實
Low –Fat Gelato

正價飲品則可加配+$28
微澀的抹茶融入牛奶的口感,沒有加入淡奶油,回甘味也更明顯
整體低糖低脂高黏度,非常輕柔綿密
2021-02-08
午餐
2021-02-08 20 瀏覽
呢間茶墨想試好耐,見人打卡打得咁開心我又好想做下港女去到其實係俾佢啲蛋糕吸引咗先,佢都幾多味道揀 咩柚子又檸檬,適合伴飲仲有曲奇呢啲雪糕全部都係低脂gelato,岩曬又想食雪糕又想KEEP FIT嘅港女套餐價錢其實幾抵落完單之後會俾舊野你旁邊有啲堂食位,整好餐之後舊野就會響 可以拎餐我點咗麻糬芝麻鮮奶茶同日向橙芝士蛋糕拎住杯水墨畫咁嘅飲品,當然同佢影返張相飲嗰時可以用飲管刮D墨(芝麻)落黎 芝麻香濃同奶非常之夾,麻糬煙UN 對比珍珠更適合配芝麻味飲品果然係佢地嘅招牌作芝士蛋糕傾向軟身,面層係開胃橙味酸酸甜甜,中和芝士既肥膩 好好食如果係同朋友黎,就可以係嗰到慢慢飲野食CAKE不失為一個吹水好地方
呢間茶墨想試好耐,見人打卡打得咁開心
我又好想做下港女

去到其實係俾佢啲蛋糕吸引咗先,
佢都幾多味道揀 咩柚子又檸檬,適合伴飲

仲有曲奇
套餐價錢其實幾抵
落完單之後會俾舊野你
旁邊有啲堂食位,整好餐之後舊野就會響 可以拎餐

麻糬芝麻鮮奶茶

我點咗麻糬芝麻鮮奶茶同日向橙芝士蛋糕
拎住杯水墨畫咁嘅飲品,當然同佢影返張相
飲嗰時可以用飲管刮D墨(芝麻)落黎
果然係佢地嘅招牌作

芝士蛋糕傾向軟身,面層係開胃橙味
酸酸甜甜,中和芝士既肥膩 好好食
如果係同朋友黎,就可以係嗰到慢慢飲野食CAKE
不失為一個吹水好地方
2021-02-02
麻糬芝麻鮮奶茶
2021-02-05 27 瀏覽
今天下班,家裡沒飯吃,感覺最近很久沒喝台式飲品,就去買一杯來當晚餐的飲品了。正好之前喝這間沒有喝到他的特色飲品,這次就借機會來試試了!麻糬芋泥茉莉鮮奶綠(39元)這個是這間店的特色飲品,以水墨風格來設計,一拿到飲品,就感覺自己都充滿文藝的氣息!這次叫的鮮奶綠,奶味會比較重,所以會先感受到奶味,然後茶味才慢慢出來,很容易入口的!芋泥就是把杯弄成水墨風的主角了,很香很綿滑,跟鮮奶綠混合了在一起後,更加好喝!麻糬非常QQ軟軟的,又有糯米的香味,不錯!

麻糬芋泥茉莉鮮奶綠(39元)
2021-02-04 12 瀏覽
▪️ ꓄ꏂꋬ ꃳꋪ꒤ꇙꁝ ▪️•三 訪 茶 墨前 兩 次 都 選 了 麻 糬 芝 麻 烏 龍 鮮 奶 茶 今 次 轉 飲 麻 糬 芋 泥 想 不 到 更 為 驚 喜 😍•💬 麻 糬 芋 泥 茉 莉 鮮 奶 綠 ($39)芋 泥 塗 抹 在 杯 身 也 是 美 美 的 水 墨 畫 風正 常 甜 度 剛 剛 好芋 泥 份 量 適 中 自 帶 少 甜 質 地 幼 滑麻 糬 煙 煙 韌 韌飲 完 一 杯 飽 肚 感 十 足相 比 之 下 喜 歡 這 杯 多 於 麻 糬 芝 麻 感 覺 整 個 配 搭 更 為 出 色 😚
▪️ ꓄ꏂꋬ ꃳꋪ꒤ꇙꁝ ▪️

三 訪 茶 墨
前 兩 次 都 選 了 麻 糬 芝 麻 烏 龍 鮮 奶 茶
今 次 轉 飲 麻 糬 芋 泥
想 不 到 更 為 驚 喜 😍

💬 麻 糬 芋 泥 茉 莉 鮮 奶 綠 ($39)
芋 泥 塗 抹 在 杯 身
飲 完 一 杯 飽 肚 感 十 足
相 比 之 下 喜 歡 這 杯 多 於 麻 糬 芝 麻
感 覺 整 個 配 搭 更 為 出 色 😚
2021-02-01 12 瀏覽
網上成日見大家Post ,今次行過終於可以試吓🥳🥳麻薯芋泥茉莉鮮奶綠 本野好靚,好似揮筆寫字咁🤪扮曬健康叫左走甜少冰,結果成杯飲品重茶味,而佢個奶味我覺得唔重。 由於本身有芋泥既關係,所以就算走甜都會有番個甜度係咁,芋泥夠香滑,幾好食。對我對講呢呢個甜度剛好☺️☺️ 如果好甜嘅朋友可以叫返適中甜度或者少甜🧐麻薯算大粒,夠晒咬口👍🏻👍🏻 口感唔錯焦糖芝士奶蓋紅茶(另加麻薯)朋友話好飲,鍾意芝士奶蓋朋友可以試下
網上成日見大家Post ,今次行過終於可以試吓🥳🥳

麻薯芋泥茉莉鮮奶綠
本野好靚,好似揮筆寫字咁🤪
麻薯算大粒,夠晒咬口👍🏻👍🏻 口感唔錯

焦糖芝士奶蓋紅茶(另加麻薯)
朋友話好飲,鍾意芝士奶蓋朋友可以試下

2021-01-31 18 瀏覽
尖沙咀飲品店其實好多,估唔到上咗商場都有間咁好味既,重要咁黃,而且眼見都幾多人買,難得難得。因為喺樓上食完拉麵太飽,諗住買杯野飲當甜品,落幾層就見到呢間飲品店,幾十蚊杯野都有啲位坐下,唔洗邊行邊飲咁徬徨。叫咗杯招牌麻薯芝麻烏龍奶茶,賣相勁型,潑墨造型好正,飲落去好濃好香芝麻味,口感好好,但又唔覺得係好肥好甜嗰種,整體幾好,有驚喜。不過服務員唔係好夠笑容,好cool,唔知係咪做咗成日太攰定點,除咗杯飲品型之外,估唔到連服務態度都咁有性格😅

2021-01-31 26 瀏覽
Hot chocolate is always comforting in winter.Chocolate Earl Grey Milk Tea對於飲咖啡定茶都會胃痛既人類朱古力係人生最大既安慰。而朱古力加上伯爵茶,朱古力同茶嘅味道平衡得剛剛好掩蓋不了伯爵茶的香濃,同時有朱古力的甜蜜💕💕💕I like this so much! 想飲朱古力 但又唔想太甜請試試👍🏻👍🏻👍🏻另外加$28試一試疏乎厘芝士蛋糕香濃👍🏻買飲品再加錢 抵食!

Chocolate Earl Grey Milk Tea
對於飲咖啡定茶都會胃痛既人類
朱古力係人生最大既安慰。
而朱古力加上伯爵茶,朱古力同茶嘅味道平衡得剛剛好
掩蓋不了伯爵茶的香濃,同時有朱古力的甜蜜💕💕💕
請試試👍🏻👍🏻👍🏻

另外加$28試一試疏乎厘芝士蛋糕
香濃👍🏻買飲品再加錢 抵食!

2021-01-30 25 瀏覽
今日同左屋企人嚟尖沙咀,順便食返個下午茶先。我見到呢間餐廳係開放式咁樣,嗰啲台式飲品有少少唔同同其他舖頭,同埋啲蛋糕都幾靚就試吓啦最鍾意食麻薯嘅我就叫咗杯麻薯芋泥茉莉奶茶😆唔記得小甜所以甜咗少少不過好似有少少甜先好飲嘅。另外都叫咗一件蛋糕仔,佢係日向夏橙味嘅芝士蛋糕,喺出邊好少見,食落去嘅感覺就好似以前一間西餅舖頭嘅橙味蛋糕咁,酸酸地配埋芋泥奶茶,都幾好食😆另外講返個杯奶茶,通常出邊見到都係芋圓珍珠等等,麻薯都係幾少見,所以幾特別,咬落去比較上煙韌仲有啲飽肚添😼見到其他人飲緊其他嘢,好似係芝麻烏龍茶個杯,好似靚啲,可以下次嚟嘅時候試吓。另外因為疫情佢都用咗啲獨立包裝嘅餐具同埋搓手液🥸感覺上安心啲

2021-01-26 13 瀏覽
成日見到人哋IG story po杯好水墨風既野飲 搵咗咁耐 終於係發現原來係呢間雖然係飲品舖 但decorations一啲都唔求其 行日式簡約原木風 除左有企位之外 都好貼心有少量坐位 比行街行到攰既朋友仔坐低休息下一場嚟到梗係要嗌最signature嘅水墨風飲品啦真係好似一幅畫咁 攪勻佢嗰陣真係勁唔忍心麻薯芝麻烏龍鮮奶芝麻既香味好濃厚 好出 而烏龍茶既茶香就令到成件事冇咁膩 再加上軟軟qq煙韌麻薯 口感好豐富麻薯芋泥茉莉鮮奶綠呢個絕對係鍾意芋頭嘅人既必選 芋泥好軟綿綿而茉莉同綠茶嘅清香令到成杯野唔會太死甜飲完完全好似食咗餐飯咁 好飽😂四莓芝士蛋糕Berry甜甜地帶少少酸味 好fresh下次有機會想試吓gelato
成日見到人哋IG story po杯好水墨風既野飲
搵咗咁耐 終於係發現原來係呢間